Șoferii bucureșteni nu concep mersul pe jos…

Știu. Mă plagiez pe mine din 2017. Dar hai să mai zicem o dată.

Am observat citind comentariile la știrile cu noile benzi de autobuz un muget surd de tipul “dar am mult de mers pe jos până la autobuz sau metrou”. Cumva, compară cele două mijloace de transport, în comun și mașina. Dacă mașina mă duce la scară, trebuie ca și autobuzul să o facă. Nu concep mersul pe jos sub nici o formă. Doar săracii fac asta.

Nu pun deloc în balanță că ajung unde au treabă odihniți, că nu trebuie să se streseze cu parcarea, că nu trebuie să fie atenți la trafic, nu trebuie să se înghesuie la schimb de anvelope sau să facă plinul săptămânal și așa mai departe

Și am mai observat ceva, tot subliniat aici de multe ori: găsitul de drumuri. Nu au curajul să zică “așa vreau eu”, nu, știu și ei că e greșit, scump și stupid, așa că își caută scuze și drumuri. Azi iau mașina că trebuie să merg la mama, mâine trebuie să cumpăr o pâine din capătul celălalt al orașului, joi cumpăr un carton de ouă, vineri mi se face poftă de gogoși. Și tot așa.

love-island-11

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

209 comentarii

  1. Dar cel puțin în cartierele comuniste chiar ai autobuz la scara blocului. La mine de exemplu:
    – autobuz 1 minut,
    – tramvai 5 minute,
    – alt tramvai 5 minute,
    – metrou 8 minute
    Dar când bagi pe maps destinația și îți zice 45 min. cu transportul in comun și 15 cu mașina…

    Comentariu apreciat.22654
    • Pentru romanii care parcheaza pe trecerea de pietoni, fix in faza portii scolii copilului (blocand traficul de care tot ei se plang), pe trotuar ca sa isi bea cafeaua pe masina, si 1 ninut de mers pe jos e mult.

      Comentariu apreciat.9817
    • @Stefan, la mine nu e vorba de cat merg pe jos. Pana la sala merg 30 de minute pe jos de exemplu.
      E vorba de timpul pierdut cand esti presat…

      Indecis. Tu ce zici?5063
    • Tot timpul am zis si sustin in continuare ca problema noastra principala este lipsa capacitatii de a face un plan. Nu conteaza de care, la trafic e vorba de cele pe termen scurt/imediat. Stim ca dureaza 45 de minute sa ajungem undeva? Nu-i stres, cu 20 de minute inainte iesim pe usa. Apoi tine-te de nervi si injuraturi si viteza si depasiri.

      Comentariu apreciat.9812
    • @Zarax nu mai fi presat :D

      Indecis. Tu ce zici?3313
    • @unsirb, dar de ce sa aleg optiunea de 45 in detrimentul celei de 15? Cine imi da alea 30 de minute pierdute pe traseu inapoi?

      Indecis. Tu ce zici?5443
    • Zarax e mereu presat la fel ca 90% din bucureșteni ghertoi care parchează pe unde apuca, nu opresc la trecere, conduc cu 50 pe străzile dintre blocuri, claxonează femei cu copil pe alei riverane sau trecere pt ca au treaba și sunt presați.

      Altfel, faci 45 de minute cu autobuzul un drum de 15 minute cu mașina conducând cu viteza legala și parcand legal (și deci la ceva distanta de mers pe jos) când îmi vad eu ceafa.

      Iar daca pt orice drum de 15 minute, toți bucureștenii folosesc mașină, pt ca apoi sa parcheze pe unde apuca, ca niște neamuri proaste, uite fix de aia traficul din București este un gunoi total de care apoi tot ei se plâng, ipocrit.

      Nu am folosit niciodată mașina pt mers la munca, sau pt drumuri mai scurte de o ora. Efectiv nu are sens.

      Comentariu apreciat.9347
    • 15 minute cu masina la 10 seara cand nu e trafic*

      Comentariu apreciat.377
    • @Ioan C, repet. De ce as alege varianta care dureaza mai mult?

      Indecis. Tu ce zici?3248
    • In ce univers ai 15 cu masina? Cand bagi pe harta destinatia iti zice cat faci de cand te pui in miscare si pana ajungi in punct. Dar realitatea:

      – te bagi in masina si pornesti
      – bagi semnalizare sa iesi de unde ai parcat
      – astepti sa te lase cineva sa iesi
      – …. mergi mai mult sau mai putin conform estimarilor de pe harta
      – un bou se baga intr-o intersectie si blocheaza pe toata lumea (poate chiar tu, poate eu)
      – … mergi pana la destinatie
      – te invarti sa cauti loc de parcare, chiar daca ai parcare la firma te mai invarti un pic pana reusesti sa parchezi

      Singurul stres deloc de neglijat la bus e atunci cand ai copii mici si trebuie sa-i pregatesti sa ajungi la timp in statie (indiferent ca e la 1 min sau 10 min distanta).

      Comentariu apreciat.8215
    • Inteleg aglomeratia si nu ma plang de ea pentru ca asta este situatia si nu se schimba nimic daca ma plang eu sau altii.

      Eu nu inteleg o chestie. De ce este trafic intre orele 10 – 16? Oamenii nu lucreaza la program de 8-9 ore?

      Nu se lucreaza in intervalul 07 – 16 / 08 – 17 / 09 – 18, fie de acasa, fie de la punctul de lucru?

      Exemplul meu: stau in S3 si lucrez in Chitila cu program de lucru 07-16. Plec de acasa la 06:20 si ajung la 6:55, mergand prin Bucuresti.
      De la birou plec la 16:00 si la 17 cel tarziu sunt acasa. Ma intorc pe soseaua de Centura.

      La cumparaturi merg 1-2 ori pe saptamana si ma duc cand vin de la munca, fiind in drumul meu si aproape de casa. Cand trec pe la cumparaturi, ajung acasa la 17:30.

      Sala o am in drumul meu, langa casa, cu parcare asigurata.

      Deci nu inteleg ce se intampla in intervalul orar 10:00 – 16:00, cand toata lumea se presupune ca este la munca si copiii la scoala.

      Comentariu apreciat.753
    • @Zarax pai nu e vorba de a alege intre 15 cu masina si 45 cu transportul in comun. Daca stii ca faci 15 cu masina si ai parcare si la destinatie atunci clar cu masina. Problema sunt cei (ft multi)care fac mai mult cu masina decat cu metrou dar prefera varianta single.
      Am un coleg care sta la 5 minute de mers pe jos pana la metrou la Berceni dar a luat masina duminica ca sa se duca in Herastrau, acolo unde s-a dus un sfert de Bucuresti de altfel, si in loc sa faca 20 de minute dus, 20 intors si in rest sa se bucure de parc, a facut 1 h dus, 1 h intors si s-a si enervat …

      Comentariu apreciat.523
    • Eu când vin in vizită la mătușa in București am metrou la scara blocului. Boierie :) Cel mai bun bloc comunist, ieftina chiria lui mătușa că-i cu bulină roșie dar are metrou la scara și pentru cei ce vor să închirieze acolo aviz că are la parter: Magazin Non Stop, schimb valutar și colac peste pupaza Sex Shop :) Și pentru amatorii de cultura câți o mai fi 2-3, e și teatru :) și averi și cofetărie la 10 metri să vă scoateți iubițica. Cine ia acolo trăiește mai boier decât boierii de la Continental ;) Pont: Intrarea/Ieșirea M str Batiștei

      00
    • Ei la mătușa in vizita trăiesc mai bine decât boierii de la continental. Am metrou la scara blocului. M2 Batiștei

      33
    • @Zarax: nu e vorba de 45 de min cu mtc vs. 15 min cu masina, ci de 45 de min cu masina, dupa care vom intarzia ~30 de min pentru ca am plecat prea tarziu.

      Si da, cum au mai scris altii mai sus, daca 15 min cu masina inseamna sa parchezi amboulea, nu sunt 15 min reale.

      187
    • @Zarax , da-ne datele complete ale traseului tau: 15min masina vs. 45 min transport in comun.

      Indecis. Tu ce zici?2110
    • Te pot ajuta eu cu un drum pe straseul autobuzului (calculat din statie) 22 min cu masina vs 1.16h cu autobuzul vs 1.38h mers pe jos.
      Autobuzul e pt oameni relaxati cu mult timp liber

      Indecis. Tu ce zici?2716
    • Zarax, asta cu sala…priceless. Văd și eu la sală o mulțime de oameni care vin cu mașina, o parchează pe trecerea de pietoni și merg o oră pe bandă. 😄😄😄
      Dacă veneau pe jos și plecau pe jos acasă nu mai era necesar să meargă o oră pe bandă. Făceau alte exerciții și câștigau timp 😁 Și bani. Și sănătate fizică și mentală. Dar cine se mai lăuda cu bolidul la ceilalți asemenea lor? Cine? Cine?

      Comentariu apreciat.517
    • Cam ce străzi zici că s-au construit și cât de mult schimbă situația? Nu, aleile dintre blocurile noi nu au nicio legătură cu străzile administrate de primării și nu văd relevanța lor în discuția despre aglomerația din trafic.
      Datele astea le am de 5 sau 6 ani, într-adevăr. Ai tu altele mai bune, luminează-ne

      50
    • Corect. Eu am 12,5 km de acasă la serviciu. Cu mașina, plec la 6:45 și la 7:10 cel târziu parchez la destinație. Încă 5-8 minute pe jos si am ajuns. Cu transportul public, pentru a fi la serviciu la 7:15 ar trebui să plec de acasa cel târziu la 6:00. In plus, două abonamente ( eu si soția) înseamnă 600 lei, in timp ce benzina e jumătate din sumă.

      Indecis. Tu ce zici?1625
    • @Sebi: unde stai de e abonamentul 300 lei?

      156
    • 15 minutes cities

      34
    • Zarax.

      1. Pentru ca nu te-ai născut in masina.
      2. Pentru ca nu vrei sa contribui alături de alte petarde cu iq la temperatura camerei la haosul din trafic, si de pe trotuarele destinate mersului pe jos pt adulti si copii, ca sa nu fie forțați sa iasă pe carosabil.
      3. Pentru ca nu ai mentalitate împuțit-misecuvinista: sa mi se facă, dar ce are domn’le, lasă ca merge, dar de ce sa nu îmi fie mie bine, si eu doar sa ma plâng si sa vina sa daca alții?
      4. Pentru ca vrei sa respecți comunitatea in care trăiești, chiar daca ai venit din fundul țării, si nu vrei sa parchezi pe unde găsești un loc liber, blocând cai de acces, trotuare, etc si făcând viața oricăruia sta in zona mai dificila.
      5. Pentru ca nu vrei sa poluezi cu sh-ul din 906 toamna, si sa nu te fatai in rabla mai mult decât e necesar, pt ca te gândești ca poate nu vrei sa mori de cancer testicular la 62 de ani.
      6. Pentru ca vrei ca orașul in care trăiești sa arate mai ca Suedia, si mai puțin ca Africa de Sud (deși si Africa de Sud e sub România la mitocănie si orbul găinii in privința chestiunilor pe termen lung, si de ansamblu).
      7. Pt ca îți planifici ziua si esti punctual, si pentru orice ruta sub o ora e irelevant câte minute economisești.
      8. Pentru ca minți pt a te convinge pe tine ca nu esti dependent de gestul irațional de a conduce oriunde, când spui ca faci mai puțin cu masina. Daca incluzi timpul necesar pt a parca, faci aproximativ la fel. Daca spuneai ca mergi cu taxiul când te grabesti, te credeam.

      Comparativ, ultima oară am condus in Iulie, si înainte de asta, in Februarie. Masina sta in garaj (volvo xc-60 luat in leasing, ca nu cac bani) daca nu am nevoie sa car chestii pe care nu le pot cara singur, sau daca nu ies din oras. Pe copil, il duc la grădinița pe jos. La munca ma duc cu transportul in comun. Ca nu îmi cade puța.

      Indecis. Tu ce zici?2641
    • Norocu tau ca ai garaj ca altfel erai si tu un coclet care bloca un loc de parcare fie el si nepublic pt ca merge cu trancariciu din joi in paste. Dar ce cacat e dubitabil la concretul ca in marea marea majoritate a cazurilor faci mult mai mult cu transportul in comun pana intr un punct? Normal ca faci mai mult si ca cu masina personala ajungi mai repede. Atata timp cat nu parchezi ca un prost (si sunt solutii, uitati va numai cate locuri libere de parcare sunt acum prin oras de cand cu taxa orara) este ok sa folosesti cand vrea plt masina personala, fara sa te cramponezi ca exista opariti care tipa dupa hipercivilizare cand ei tin mastodontul de 70000 euro in garaj si il folosesc o data la 6 luni si se si mandresc cu asta. Vreti trafic decolmatat? Taxatori in stb ca sa nu mai urce oameni care nu platesc, sa fie mai placut aerul si mai degajata atmosfera si mai discutam. Altfel, sa il agresezi pe unu ca isi ia masina personala ca sa evite mirosu de jeg din tramvai e si sa faca 20 min in loc de 40 e nesimtire crunta.

      1511
    • Fac de mulți ani acelasi drum.
      Sunt intr-o situație similara cu Zarax. Fac 15-20 de minute cu masina sau 45 cu tramvaiul si apoi pe jos.
      Intr-o vreme incepusem sa fac 30-35 de minute cu masina, am trecut la tramvai, mai putin stress.
      Am incercat si cu bicicleta. Mult prea stresant in trafic pentru mine. Am avut si accident cu ea. Portiera deschisa in fata.
      O data cu pandemia am revenit la masina. Fac 15 minute. Pentru moment.

      111
    • Cand merg in centru las masina acasa. Cu metroul e mai simplu.

      63
    • Punkreas; stau in zona metropolitană a orasului . Un abonament pentru ambele zone e 300 lei . În plus, pentru a ajunge la serviciu trebuie să schimb 2 mijloace de transport public.

      66
    • În ce oraș nene? Că în București e 140 lei cu tot cu metrou.

      21
  2. Am mai scris pe aici. Suprafața totală ocupată de mașinile inmatriculate în București a depășit suprafața totală a străzilor, inclusiv cele neasfaltate. Dacă punem și mașinile cu număr de provincie avem ceea ce e vizibil. Deadlock.

    Comentariu apreciat.11830
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 3783
    • Deci soluția ii ca cele doua mașini sa le înmatriculez: una cu numere pare și celalalta cu numere impare! :D

      Comentariu apreciat.1325
    • Sa rezolvi traficul bucureștean cred că rivalizează cu cealaltă problemă („cea mai grea operație din lume” lol) nu cred că se poate face, însă soluții de îmbunătățire există. Prima care îmi vine in minte este să scăpăm de mașinile inutile ( cele de care ne împiedicăm pentru că „o țin aici, nu cere de mâncare)

      Comentariu apreciat.397
    • Am la bloc in S3 un vecin care are asa: rulota, remorca si turism.

      Rulota si remorca le are parcate pe locurile nenominale. Rulota are RCA expirat de jumatate de an.

      La 4 sesizari trimise am primit acelasi raspuns: „rulota la care faceti referire nu face obiectul lg 421/2002 privind regimul de auto abandonat pe domeniul public ( ITP VALABIL 2025) .”

      In conditiile in care rulota aia infecta nu a fost miscata de cel putin 1 an si jumate.

      Comentariu apreciat.9314
    • „Suprafața totală ocupată de mașinile inmatriculate în București a depășit suprafața totală a străzilor, inclusiv cele neasfaltate.” – eu cred că tu nu prea realizezi ce ai scris aici și ce ar însemna asta… :))

      Comentariu apreciat.448
    • sursa pentru afirmatia cu suprafata strazilor.

      162
    • Afara cu provincia din capitala!

      Ironie neintentionata fina ca laba de urs.

      207
    • @Laur, adica propunerea ta este ca oamenii sa isi cumpere mai multe masini. Cei care isi permit o masina de minim 10.000 euro, isi mai permit si un harb de 2.000 euro sa circule in restul zilelor.

      PS: de curiozitate, cum te-ai gandit ca se va proceda daca de exemplu vrei sa pleci de Craciun in vizita la parintii aflati in Moldova, dar este zi de numere pare si tu ai numar impar?

      @Ciuby, tu vii sa ii strici povestea?
      Este simplu ce spune el, daca suprafata masinilor a depasit suprafata strazilor (inclusiv cele neasfaltate) atunci sunt doua variante:
      1. Majoritatea masinilor stau in parcari private (in curti sau parcari subterane/supraterane);
      2. Bucurestiul este primul oras din lume unde exista foarte multe masini zburatoare, care circula la altitudini diferite.

      Indecis. Tu ce zici?258
    • @Andrei G e foarte ușor să-mi demontezi soluția. Te rog frumos vino tu cu o altă formă de constrângere. Trebuie să înțelegi că poți să lași transportul public GRATIS și tot nu vor renunța la mașini!

      1117
    • @Laur Taxe, asta ar fi alta soluție. Taxe sa intri in centru, eventual și in unele cartiere. Plus parcare și mai scumpă.

      Nu spun ca îmi place soluția asta, dar cred ca e inevitabila. Poate vândută la pachet cu mai multe benzi unice pentru autobuze și alte îmbunătățiri ale transportului in comun.

      1312
    • Special nu am dat datele, așteptam primii deștepți care să comenteze.

      În Bucureşti sunt 5340 de străzi cu 1821 km lungime totală şi 19.5 mil. mp. Date oficiale de la primărie.

      Pentru ăia care au sărit clasa a 3 a. Asta înseamă 19 kmp.

      Calculați voi cât ocupă 2 milioane de mașini cu o medie de 10 MP per mașină.

      1610
    • NOU
      #41

      recurs la istorie: 20 de litri de combustibil/lună/mașină ar trebui să rezolve problema…

      194
    • sursa pt numaru de masini?

      44
    • @ Cipper

      De unde anume de la primarie, mai exact?

      Mi se parea ciudat ce ai scris, asa ca am cautat. Nu am gasit aceasta informatie la primarie, in schimb e un articol din 2013 de pe b365.ro cu exact datele astea (https://b365.ro/care-sunt-cele-mai-lungi-strazi-din-bucure-ti-190648/)

      Nu dau nici ei sursa. Dar chiar presupunand ca au dreptate, nu stii de cand sunt datele. Poate sunt din 2003? Sau din 1993? S-au mai construit de atunci. Numai daca ma uit la aleile din complexele rezidentiale noi, tot ar trebui sa mai se adauge ceva. Si ma intreb daca sunt incluse toate aleile dintre blocurile vechi.

      Daca chiar cauti, gasesti ceva interesant. La https://www.adrbi.ro/media/1175/252densitate-si-stare-drumuri-si-strazi-locale.pdf, pagina 3 e un tabel care are exact datele astea, pentru anii 2005-2011. In 2011 erau 1936 km. 1821 km erau intre 2005-2009.

      Nu spun ca nu e o problema. Dar mi se pare aiurea sa faci pe smecherul documentat cu date oficiale, cand tu in realitate vii cu date vechi de aproape 15 ani!

      116
    • Cam ce străzi zici că s-au construit și cât de mult schimbă situația? Nu, aleile dintre blocurile noi nu au nicio legătură cu străzile administrate de primării și nu văd relevanța lor în discuția despre aglomerația din trafic.
      Datele astea le am de 5 sau 6 ani, într-adevăr. Ai tu altele mai bune, luminează-ne

      99
    • Andrei G, nu sunt in parcări private, ar fi bine. Sunt pe trotuare și pe bulevarde, claie grămadă.

      73
    • @Cipper

      Rezumat:
      – faci o afirmatie
      – ti se cere sursa
      – dai niste date „oficiale de la primărie”. Ii ataci un pic pe cei care ti-au cerut sursa. Nu dai nici un link
      – iti explic documentat ca datele tale sunt incorecte
      – nu recunosti ca ai gresti, o dai in diverse „Datele astea le am de 5 sau 6 ani, într-adevăr. Ai tu altele mai bune, luminează-ne”

      Tu ar trebui sa fii mai responsabil cu afirmatiile, nu sa astepti ca altii sa caute pentru tine. Si nu, nu ai datele de 5-6 ani. Poate ai citit acum 5-6 ani. Ultimul an in care erau corecte era 2009. Ai citit si tu pe un site, si ca sa dea mai bine ai zis ca sunt „oficiale de la primărie”. Un fel de ChatGPT…

      Pentru ca sunt curios, si pentru ca nu imi plac lautarismele, am cautat eu. Hai sa te luminez.

      La http://statistici.insse.ro:8077/tempo-online/#/pages/tables/insse-table, utilitati publica, „GOS104A – Lungimea strazilor orasenesti pe judete si localitati”, la Bucuresti apar 3247 km. Nu e chiar acelasi lucru. Ce e interesant e ca din 1990 pana in 2009 apar 1821 km, apoi 1936 km timp de 3 ani, apoi un salt la 3404 km, si apoi se schimba la 1-2 ani, mai urca si mai scade.

      Mie asta imi indica ca probabil pana in 2009 nici nu aveau o evidenta la zi. Adica ai dat date din 1990 ca fiind date actuale. Macar daca spuneai ca ai citit pe un site, dar te-ai mai si laudat cu „date oficiale”. Of…

      Ca sa previn discutii aiurea, definitia strazilor:
      „Lungimea totala a strazilor din municipii si orase (km) exprima lungimea strazilor amenajate in cuprinsul localitatii care asigura circulatia intre diverse parti ale acesteia, indiferent daca au sau nu imbracaminti. Se includ si caile carosabile din ansamblurile noi de locuit, daca au denumire.”

      61
    • Nu am dat site pentru că nu-l mai găsesc. Nu am citit în presa, ci pe site-ul primăriei. Nu am verificat corectitudinea. După cum singur ai observat, și ARDBI îți dă aceeași informație.
      L-am luat la mișto pe Andrei G pentru că susținea că e o poveste, fără să verifice.
      Dar apreciez că ai căutat și ai făcut lumină. Ai ceva timp liber. Am greșit că am luat de bune datele pe care le-am găsit pe un site oficial. Data viitoare nu o să mai fac.

      44
    • @Cipper

      Nu, primaria nu iti da aceeasi informatie. Nu, ARBI nu iti da informatia aia. E intr-un pdf, nu e pe site-ul lor, iar in acel pdf e clar ca valoarea e foarte veche.

      Vezi ca procedezi ca un politician prins cu minciuna.

      42
    • medie de 10 MP de masina – mai taie tati din ele ca macane
      media e la 8mp – loganu are 7.6, superbu care e o masina mare, are 8.6

      la 2mil masini inseamna cam 4mil MP diferenta.

      02
    • @Flat, asadar tu esti de parere ca:

      1. Suprafata totala acoperita de masini (sa spunem X) este mai mare decat suprafata totala a drumurilor publice (sa-i spunem Y).
      2. Masinile X sunt parcate pe margine drumurilor publice.

      Deci avem X>Y, dar in acelasi timp X incape in Y. Cum se poate intampla acest lucru?
      De exemplu stim ca 3>2. Dar in acelasi timp stim ca 3 nu incape in 2. Nu poti sa bagi 3 picioare in 2 pantofi.

      01
    • @animaloo, pe langa dimensiunile masinilor, mai adauga spatiul lateral necesar deschiderii usilor pentru acces in masina si spatiul din fata/spate necesar manevrelor pentru parcare.

      In plus, Loganul asta nou are 8,12 mp (fara oglinzi) sau 8,8 mp daca iei in calcul si oglinzile.

      21
  3. In bula ta e paradis, dar e bula.
    Nu ai program, mu ai munca, dar dai verdicte despre cum ar trebui sa fie lumea. O iei pe aratura.
    E ora 7.15 si stau la coada sa intru pe CB la Tunari pt inca 5 min.
    E vacanta si e inca ok.
    La 6 erau 3 masini la coada la mine pe straduta sa intre pe DN.

    Lumea alearga sa manance, se misca.

    Asta nu intelegi tu.

    Comentariu apreciat.172141
    • Cred ca are legătura ca majoritatea pleaca la aceiasi ora.
      Nush zic si eu dacă plec undeva mai repede cu 10 – 15 minute mai repede ajung lejer am timp si de cafea:)

      Indecis. Tu ce zici?4028
    • *aceiasi oameni pleaca la aceeasi ora

      139
    • Dar de ce nu iei autobuzul ala de vine din 45 in 45 de minute :)

      Ai dreaq de mitici cu masinile voastre, cum va permiteti sa nu trăiți experienta fascinantă de parfum peste transpirație.

      Ps. Sunt tot un prost care are treaba pe centura si prin comunele adiacente. Transportul in comun nu o sa fie niciodată o opțiune

      Indecis. Tu ce zici?7880
    • Aici e vorba de bucuresteni, nu de aia din Tunari. Sau poti lua 459, vine la fiecare 12 minute dimineata, te lasa la metrou la Pipera sau la metrou la Aurel Vlaicu. 3 lei.

      Comentariu apreciat.8519
    • Pt ca da, vorbea fix de voi astia care stați in afara Bucureștiului, nu aia care au tot aproape 🙄
      Fuduli si prosti pe deasupra 🤦

      Comentariu apreciat.8718
    • Muncesc de peste 10 ani in Bucuresti si desi am masina, am mers cu transportul in comun la munca. Am lucrat la 7 companii diferite cu birouri in diverse locuri si am locuit la 8 adrese diferite.
      Cu masina merg la cumparaturi, in concedii si cand am diverse treburi.

      Eu cred ca astia care va plangeti v-o faceti si cu mana voastra. Gen faceti alegeri stupide ca sa aveti motive sa mergeti fara sens cu masina.
      Gen lucrezi in Bucuresti si stai la camp.

      Comentariu apreciat.12525
    • Ce treaba ai la 7 dimineata in Bucuresti daca stai in Tunari? Sau de ce stai in Tunari daca ai treaba in Bucuresti la 7 dimineata?

      Comentariu apreciat.6815
    • Fix ce ziceam si la postarea trecuta. Vrei sa iei masina, treaba ta, confortul tau, timpul tau, banii tai. Dar nu te mai plange ca e aglomerat si ca stai la coada pe CB. Ni se rupe noua de problemele tale.
      Da-i drumul la kiss fm, relaxeaza-te si asuma-ti alegerile. Daca eram in situatia ta, probabil ca si eu as fi apelat la masina. Dar macar taceam malc si nu ma plangeam de traficul din care si eu fac parte.

      Comentariu apreciat.5913
    • Cred ca un scuter, motocicleta, bicicleta ar rezolva pentru multi problema traficului. La fel cum e prin Occident. Dar vad ca nu se inghesuie nimeni la solutii alternative.

      Indecis. Tu ce zici?1718
    • @Rumbu, @Alin., deci daca stai in Bucuresti trebuie sa lasi masina acasa pentru ca se aglomereaza foarte tare. Dar daca locuiesti in afara orasului este normal sa te plimbi cu masini prin Bucureti pentru ca nu ai alternative.
      Nu se intampla acelasi lucru legat de aglomeratie?

      @punKreas, corect.
      Multi se plang de trafic, dar nu inteleg ca ei sunt parte din acest trafic.
      La fel cum ma amuza cei care se plang ca este foarte aglomerat in magazine in zilele de dinainte de Craciun/Paste, dar nu le pica fisa ca ei genereaza aglomeratia.

      @Alex, concret in afara de Amsterdam mai si alte exemple de orase mari din Vest (peste 1 milion de locuitori) care au rezolvat problema traficului incurajand transportul cu scuterele sau bicicleta?

      236
    • @Bogumil cum zice Vlad. Ne grabim sa fim la program dupa care … „stai ca am o treaba prin oras pe la 14-15” treaba care poate fi orice: de la luat copiii de la scoala la dat o branca la hotel.

      78
    • @Andrei G
      Copenhaga. Biciclete, trenuri urbane și autobuze.

      Și cu toate astea dimineața la 9 sunt blocate ieșirile de pe autostrada către oraș, stai destul la coada. Dar o diferența e ca nu se plâng, știu ca asta pățesc dacă iau mașina…

      188
    • @Andrei, eu recomandam autobuzul 459 care are mai multe statii in Tunari, nu stiu de unde ai tras concluzia aia.

      Eu fac 35 de minute cu el pana la metrou la Pipera sau o ora daca e traficul naspa. Cu masina faci 18 minute daca e liber, si tot o ora daca e aglomerat, ca te misti la fel ca autobuzul.

      104
    • @ev21: „Ce treaba ai la 7 dimineata in Bucuresti daca stai in Tunari?”

      Mananci, te misti, a scris mai sus.

      148
    • Eu nu am zis ca se va rezolva total problema traficului. Trafic oricum vom avea pentru ca nu avem infrastructura. Dar nu stiu daca ai observat in Occident la un semafor se strag cateva zeci de motociclete, biciciclete, scutere la un semafor pe un bulevard principal. La noi sunt putine comparativ cu ei. Si alea care sunt sunt 80% livratori. Personal folosesc motocicleta destul de mult si crede-ma ca scutesc foarte mult timp.

      32
  4. Taxa de emisii în primul rand, minim e5 cu dpf, benzi speciale bus si amenzi mari pentru cine încalcă,parcare cu plata in absolut tot orasul. Calea victoriei pietonala, masina sa devina asa ceva sf

    Indecis. Tu ce zici?6042
  5. Sistemul de transport public trebuie regândit, după noile extinderi ale orașului. Făcut rute noi, astfel incat sa ajungi în puncte ale orașului fără sa schimbi de mai multe ori. Și după ce ai rute care împânzesc orașul, facut benzi dedicate pt transport în comun. Iar dacă asta nu va încuraja mersul cu transportul în comun, mărit impozitul auto + tariful pe parcare. Tariful actual e o gluma proasta pt cei cu mașini. 5 ron pe ora e nimic, ba chiar încurajator. 3 ron e o călătorie. Dus-intors e 6 ron. Evident ca la masina mai ai și combustibil, însă când analizezi asa pe repede-înainte, practic e mai „ieftin” și mai ales comod sa mergi cu masina.
    Dar hai sa punem 20 ron pe ora parcarea, benzi pt autobuze și garduri pt tramvai, și vedem atunci dacă se îmbunătățește situatia.

    Indecis. Tu ce zici?4036
    • în ceea ce privește noile extinderi ale orașului, nu te contrazic.
      dar sunt destul rute care străbat orașul.
      381- din fundul curului berceniului, piața reșița, până la mama naibii la piața chibrit- e aproape tot orașul pe nord-sud.
      105- de la dracu’ din praznic, din drumul taberei (mi se pare că ajunge chiar la cartierul anl, dar nu bag mână în foc) până aproape de ieșirea din bucurești spre ploiești, la piața presei.
      86- de la stadionul național până în dămăroaia.
      112- străbate tot nordul bucureștiului, de la ieșirea din chitila până la marginea piperei.
      21- una din intrările în bucurești, în colentina, până în buricul târgului, la juma’ de pas de piața unirii.
      (apropos de tramvaiul 21. mi s-a întâmplat să vin în bucurești, din altă localitate, cu intrare pe acolo, coboram imediat cum traseul autocarului întâlnea traseul tramvaiului; cu tot deplasatul pe jos până la cea mai apropiată stație de tramvai – că mă lăsa și ăla unde putea să oprească, nu unde îmi tuna mie- cu tot așteptatul în stație, în maxim 4 stații depășeam autocarul din care coborâsem- l-am urmărit-, nu vreau să fac socoteala cât timp câștigam până la obor).
      și astea le știu eu la prima mână, că probabil mai sunt.
      să nu mai zicem de metrou.

      nu zic că sunt toate așa, dar sunt destule cu rute lungi. dacă aceste rute (toate de fapt) ar avea bandă dedicată pe tot traseul, transportul în comun ar deveni destul de atractiv, cred eu.

      Indecis. Tu ce zici?329
    • Nu prea se pot face rutele alea noi, pentru ca nu s-au facut mai intai strazile, bulevardele, infrastructura si apoi sa se dea autorizatiile de constructie. Mai întâi s-au luat spagile, s-a permis ca toti suedejii sa faca reshitentiale, in care au cumparat apartamente provincialii veniti la bucale, cei care muncesc afara si baga banii in pereti, cei care au bani negri. De cele mai multe ori reshitentialele astea nu au cate un loc de parcare per apartament, asa ca se lasa masinile pe unde se apuca (pe trotuar, daca exista pentru ca de multe ori nu e trotuar si deci se blocheaza o banda).
      Natie de tarani tampiti amestecati cu gitani, care nu e in stare sa faca ceva cu cap, pe termen lung.
      Vali are iddea lui fixa cu bucurestenii, omitand ca acelasi dezastru e la Floresti, Navodari etc

      Comentariu apreciat.375
    • din câte știu eu Florești e o localitate în afara Clujului, așa cum Năvodari e o localitate în afara Constanței, administrații locale diferite, fiecare mai cu fumuri ca cealaltă, posibil ca administrator diferite al străzilor dintre ele.
      pe unele bucăți s-ar putea să fie chiar CNAIR- administratorul central al drumurilor, respectiv niciuna din administrațiile locale.

      Vali vorbește de o localitate- una singură- cu transport în comun aparținând acelei localități, administrat de o singură societate (sau 2, dacă ne referim la stb și metrou).

      910
    • AB, doar ca stB-ul acopera practic intregul judet ilfov acoperind chiar si cateva localitati din judetele alaturate.

      50
    • Par exemplu :

      https://vm.tiktok.com/ZGJE2ojpc/

      Neacoita vrea sa plateasca PMB pentru a se face strazi pe actuală proprietate privată, spre blocurile de n+10/11/12 facute de el si frasu…

      20
  6. @Vali
    Fii bun si muta-te cu familia in Bucuresti (oriunde vrei), timp de 1 an.
    Reciteste-ti articolele publicate de tine pe tema „bucuresteanul s-a nascut in masina personala”, la capatul acelui an.
    Spor,

    Indecis. Tu ce zici?8764
    • Eu retin ca a stat multi ani si in Bucuresti…poate retin prost.

      Traficul ala se simte deja si in celelalte centre urbane, esenta e cam tot aia.

      Indecis. Tu ce zici?3919
    • Andrei Bucur,
      A stat pana acum circa 15 ani , intr-o stare a lucrurilor – personale si in societate.
      Eu am zis sa se mute acum.

      Indecis. Tu ce zici?3518
    • Am stat 42 de ani in Bucuresti, de 5 ani stau la porumb langa Bucuresti. Am evitat folosirea masinii personale cu succes in tot atat timp, folosind transportul in comun si bicicleta.

      Daca aleg sa folosesc masina (inclusiv acum cand stau la porumb), nu o fac ca ma obliga cineva si nu as avea alternative, ci fiindca imi asum.

      Sotia de 2 ani nu mai foloseste masina decat pana la parcarea de langa statia lui 783, a descoperit ca ajunge mai rapid, fara stres, are timp sa citeasca pe drum.

      Fiul de 16 ani se duce cu trotineta pana la statia de autobuz. Schimba 2 autobuze pana la liceu.

      Deci se poate.

      Comentariu apreciat.8419
    • @Rumbu
      Nu am zis ca nu se poate.
      Eu l-am rugat sa se mute.

      Indecis. Tu ce zici?2143
    • Bucurestenii ar face orice sa nu mearga pe jos, inclusiv sa ii invite pe altii sa se mute in Bucuresti „sa vada si ei cum e”

      Comentariu apreciat.5624
    • Traiesti intr-o bula daca crezi ca toti sunt asa. Locuiesc in Bucuresti.
      La munca merg cu metroul, sotia la fel, copilul e dus la gradinita in carut. Vedem cum va fi la scoala, poate ne mutam in alta zona daca nu gasim ceva ok fix pe aici.
      Si masina e pentru concedii si alte treburi.

      Eu cred ca voi faceti niste alegeri foarte proaste si apoi va plangeti.

      Comentariu apreciat.4212
    • @Sorin, ideea este ca Vali are sute de articole legate de intamplari din trafic filmate din masina personala. Adica este putin ironic ca unul care se deplaseaza atat de mult cu masina sa militeze pentru renuntarea la aceasta.

      Asa si noi putem sa ii spunem sa renunte la masina si sa circule cu trenul si scapa de toti bizonii din trafic, scapa de aglomeratia de pe DN1, etc.
      Dar na, toata lumea ofera sfaturi de bine pentru ceilalti.

      Nu zic ca nu se poate trai fara masina inclusiv in Bucuresti, dar poate articolele astea ar trebui sa fie scrise de cineva care a ales sa traiasca fara masina.

      Comentariu apreciat.417
    • @Alexx Eu sunt nascut/crescut in Bucuresti, nu am masina, foarte rar i-am dus dorul, niciodata intr-atat incat sa mi se para ca merita sa o cumpar.

      1712
    • @Andrei G
      „cel puțin” ironic << FIXED

      Sa nu zic ca mai mereu se incorda ca face mai puțin (?) de 2 ore pe drumul Bv-Buc. Aglomerația din orașele mari e data și de mașini non-locale. Per ansamblu totuși eu susțin modelul american de mobilitate (adică fiecare gospodărie cu mașina/ile ei). La noi nu e chiar așa rău ca la ei adică sunt totuși multe mașini mici, economice ca gabarit/consum, chiar electrice. Eu zic ca stam binișor, dacă am avea infrastructura ceva mai buna pentru cele electrice ar fi ok pentru mobilitate intraurbana.

      US: Electric vehicles accounted for 7.9% of total US auto sales in Q3, up from 6.1% a year ago and 7.2% in Q2. EV sales surged 49.8% compared to last year, increasing 5% from the 298,039 sold in Q2. The data shows most automakers have picked up the pace significantly over the past year.

      Ro: Înmatriculările de autoturisme noi au crescut în România, în primele şapte luni din 2023, cu 22,2%, în comparaţie cu perioada similară a anului anterior, arată datele publicate, joi, de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). De asemenea, autoturismele „verzi" au înregistrat un salt 36,5% şi au ajuns la o cotă de piaţă de 22,9%.

      24
    • NOU
      #85

      @Tri: cand faci comparatii din astea idioate fa-le pana la capat. Cam care e diferenta la nivel de infrastructura rutiera intre SUA si Romania? Crezi ca ei au orase mai pregatite pentru trafic auto decat noi?

      11
  7. Rant despre situatia din Bucuresti! Context: sotul meu a participat duminica la semimaratonul din padurea Baneasa. Venind din Galati, am luat masina pana la cazarea din Voluntari, in spatele malului Baneasa. Am vazut pentru prima data distopia locativa din Voluntari: gated communities, case inghesuite, fara trotuare, „tancuri” parcate peste tot desi toti au garaje, parcele tip parloaga intre vile de lux, masini abandonate. Am mers pe jos cam 2 km de la cazare pana la mega si mi-a fost frica ca vom fi calcati de masini. Am avut impresia ca ma aflu in Asia de SE. Si totul pare construit in ultimii 10-15 ani. Intre 1990 si 2005, oamenii au tot fost prin vestul Europei, mai ales infractorii care au ajuns la conducerea administratiilor.
    Eu cred ca haosul asta urbanistic e o conspiratie ca sa tina ocupati si nervosi cetatenii ca sa nu se revolte impotriva coruptiei, alta explicatie n-am gasit.

    Comentariu apreciat.12814
    • Pe dinăuntru lux, afară cocină. În cocină navighează cu camionul. Seamănă a Brazilia sau Columbia.

      Comentariu apreciat.466
    • Spagile din Voluntari sunt notorii la urbanism.
      De ce crezi ca arhitectul sef de la Voluntari e ridicat de DNA la perioade fixe?
      Desigur, Pandele nu stie nimic, asa cum nu stie nici de azilele groazei.

      Problema e si legislativa/urbanism, nu doar coruptia.

      Fiecare are parcela lui (mica, pentru ca utilitatile costa si nu prea sunt), si isi tranteste un mini-bloc, ca e inca ieftin, impozite mici, gaze si curent subventionate.
      Si parcheaza pe strada, pentru ca garajul e spatiu de depozitare si oricum au minim doua masini.
      Desigur, unde ai vazut tu in Romania amenda pentru parcatul pe domeniul public, in fata casei? E un drept mostenit!

      Ce nu intelege gasca vesela de aici si de peste tot, este:
      – nicaieri nu s-a facut ordine cu vorba buna
      – pana sa faci ordine, da alternative viabile.
      Daca toti renunta la masini, transportul in comun sucombeaza.
      La orele de varf e FULL in STB si metrou.
      – in continuare, e mai mai rapid (si clar mai confortabil) sa ajungi in doua pct din Bucuresti cu masina decat cu transportul in comun. MULT mai rapid!
      – Bucurestenii nu inteleg cat de multi oameni din Ilfov si judetele invecinate muncesc de fapt in Bucuresti, iar acestia nu au optiuni decat masinile. Reactia Bucurestenilor? Stati dracu acasa si muriti acolo, saracilor! Noi avem „Buletin de Bucuresti”.

      Indecis. Tu ce zici?2912
    • Boss, am colegi care vin din comuna celebra pentru pepeni, vin cu tren, metrou si pejosu….. Nu pare ca sunteti prea dependenti de masina.

      Vin baietii si cu masina, daca au ceva de carat, cumparat. Au si apartamente in Bucuresti, dar stau acolo pentru ca aer curat si ce altceva mai vrea pitonul lor..

      1015
    • Pt aia care mi-au dat minus, 1 dintre colegii aia care vine cu trenul la munca are 3 masini, trei in … (vorba lu ala de la Vita de vie) …., si 2 motociclete. Iar alalalt are bartai X5-ul motor jdemii de litri. Nu sunt ecologisti deloc.

      28
  8. Nu că vreau să arăt cu degetul, sunt sigur că există (destul de multe) cazuri în care mașina reprezintă o soluție – poate singura – la contextul de nevoie al unei familii în București. Sau al unui individ, na. Dar reprezentarea universal apocaliptică a transportului în comun și împotrivirea la creșterea ponderii lui sunt niște bășini.

    Eu am 42 de ani și familie (fără copii, ce-i drept, încă), stau de 23 de ani aici fără mașină. E drept că m-a forțat la niște comportamente specifice (nu prea merg în afara Bucureștiului la petreceri, nu mă duc să fac cumpărături pentru toată săptămâna, întreb unde e biroul dacă mă gândesc la un job nou, îmi plănuiesc programul cu o zi înainte și țin cont de timpii de transport. etc.).

    Dar cu toate astea să mor dacă n-am o viață confortabilă de middle class. Acu sunt la birou, am venit cu tramvaiul 16, am mers vreo 30min și încă vreo 15 min pe jos. Fac asta zilnic. Da, nu mi-am luat casă în Popești Leordeni ci apartament într-o zonă care să-mi permită să trăiesc fără mașină – dar hei, a fost una dintre alegerile alea de care vorbeam mai sus. Oi fi sărak.

    Toți colegii (mei, știu, nu e o statistică mare) care se plâng de trafic stau în afara Bucureștiului. Și nu îi condamn în nici un fel – au vrut aer și grădină, fair game, alegerea lor de viață. Dar plm, vine cu un cost. Aia e. Acu ar vrea să-mi treacă mie autostrada pe lângă geam prin centru ca să se miște ei. Nu. No fuckin way. Plângeți în continuare.

    Comentariu apreciat.8920
    • au vrut aer și grădină dar au parte de trafic, poluare si nervi.

      Indecis. Tu ce zici?309
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 2872
    • manca-ti-as, Bogdan, rar am observat o boala mintala atat de evidenta ca la tine. mai ales considerand ce a scris Andrei, si ce i-ai raspuns tu.

      Comentariu apreciat.368
    • @Bogdan:

      Un profil deranjant:
      – orice clasa sociala (asta inseamna ca isi permite o coaja de 2000 de euro sau bolid de 100 k)
      – merge oriunde cu masina ca nu se inghesuie el cu saracii
      – parcheaza pe trotuar ca nu da el 5 lei ca doar plateste impozit (300 de lei pe an).
      – „iti pute mana a bara de autobuz” se adreseaza oricui are tupeul sa-i reproseze ceva de masina (desi, in mare parte din cazuri, lui ii pute mana a ulei de motor).
      – „eu as folosi stb-ul, dar e mizerabil si aglomerat” si el nu a mai mers de cand se numea RATB si erau bilete de hartie.

      Vezi ce usor e de facut profilul oricarei categorii. Problema e cine ne deranjeaza mai mult…

      Comentariu apreciat.366
    • @Bogdan

      De 30 de ani e dreptul fiecaruia sa-si organizeze viata asa cum vrea. Cu copii sau fara, la bloc sau la casa, cu masina sau cu autobuzul.

      Unde apar problemele e la lipsa asumarii responsabilitatilor. Adica iti iei casa „la porumb” si pe urma te plangi de starea drumurilor si a traficului. Asta e tot ce a spus Andrei. Cunosc oameni care s-au mutat la casa, si si-au asumat asta, e treaba lor.

      E chiar teribil de amuzant ca unul care se lauda ca merge tot timpul cu masina sa il faca lenes pe unul care merge 30 min zilnic pe jos.

      Indecis. Tu ce zici?284
    • NOU
      #97

      @Bogdan: Alegerile de genul ma mut la porumb ca vreau aer curat vin si cu dezavantaje. Daca nu esti capabil sa le observi din timp, aia e, nasol. Cand vii cu masina din „zona metropolitana ( am ras cu zgomot) ” creezi trafic si nu ai absolut nici un drept sa te plangi de el.
      In ceea ce priveste profilul omului, imi cer eu scuze pentru el ca nu s-a mutat la casa, are munca de birou si ii place sa locuiasca in locuri unde existenta canalizarii nu e un miracol.

      10
    • deci aia complet deranjati
      – au bani, nu prea au copii, ies in oras la terase si lucreaza aproape de casa.
      Par niste oameni tristi nu ca aia de au sau nu au bani (nu am inteles inca), stau in pizdia si vin toti cu masina la munca, stresandu-se pe drum cu alti oameni destepti, nu tristi, care stau in pizdia si vin toti cu masina nu ca prostii aia de se duc de la munca la bar…

      31
  9. Poate și-au dat seama târziu după ce au cumpărat apartamentul că „la 1 minut de stația de metrou”, înseamnă, de fapt, minim jumătate de oră.
    Sigur, dacă se vor hotărî să vândă, vor scrie în anunț „la 5 minute de stația de metrou”

    Comentariu apreciat.334
    • da’ când au cumpărat, cine i-a oprit să verifice?!
      sau s-au dus cu mașina?!

      că pe vorbe și eu pot să mă prezint Zâna Zânelor, Floarea Florilor, 1,80 m, 60 kile. :)

      236
    • „la 1 minut de stația de metrou”, înseamnă, de fapt, minim jumătate de oră.

      Cred ca poti face glume mai bune sau exagerari mai putine.

      52
  10. Pare ca iti lipsește experienta traiului intr-un oraș mare, de unde și ușurința de a judeca alegerile celor care trăiesc intr-un loc pe care tu doar il vizitezi. Si „trai” insemană minim 5 ani, in diferite etape ale vieții, nu doar in facultate.

    Singurul mijloc de transport care iti salvează cu adevărat timp este metroul. Si asta doar daca e relativ aproape, deci maxim 10 minute de mers pe jos. Pe magistralele care traversează centrul e f aglomerat. Suficient cat sa nu ai nevoie sa te tii de nimic. Iarna si vara e cald si e o placere maxima sa simți in nas respirația aluia care n-a mai fost la dentist de ceva vreme sau sa se atingă de tine o piele jilavă, sa simți in coaste cotul aluia care are senzația ca nu apuca sa coboare și te inghionteste panicat. Ajungi la birou fresh si cu chef de muncă, nu transpirat și obosit.

    Am mers cu mijlocele de transport în comun in București timp de 10 ani. Am murit? Sigur ca nu. Dar știi cum e, ce nu te omoară, te lasa cu sechele.

    Comentariu apreciat.5018
    • De acord, dar si sechelele alea costa bani (parcare, combustibil) si sa nu zic de timp. Cat timp ti le asumi, no problem, altfel daca stati si te plangi, atunci e o problema :)

      1011
    • @punKreas
      Plansetele sunt cam de ambele parti, doar ca eu am vaga impresia ca cei mai sfatuitori si mai propavaduitori ai mersului cu transportul in comun merg cu autobuzul mai rar decat merg ceilalti cu masina personala.
      Adica stau mai mult pe acasa.

      Comentariu apreciat.294
    • Sechelele au venit de la transportul in comun, nu de la mașină (desi credeam ca e clar).

      174
    • @dny
      Fix asa. Sau stau într-un orășel de provincie și emit judecăți de valoare.

      154
    • Deci trebuie sa mergi zilnic cu autobuzul ca sa le poti spune celor care merg cu masina si se plang ca e trafic, ca car, ca mar sa nu se mai planga si sa gaseasca alta solutie?
      Nu e niciun secret ca stb si metroul sunt pline si e aglomerat. Totul e aglomerat, reveniti cu picioarele pe pamant.
      Mergi cu stb => iti asumi ca e aglomerat si ca o sa stea autobuzul blocat in trafic
      Mergi cu masina => iti asumi ca e aglomerat, ca o sa te enervezi in trafic si ca trebuie sa platesti parcarea daca nu ai la firma.

      E atat de simplu sa dam vina pe unii si pe altii. E Bucuresti, e capitala, e aglomerat. Deal with that…

      189
  11. Vali a fugit si iar trigger-uieste lumea cu discutia despre trafic in Bucuresti.
    Oare maine baga ceva despre subventia la caldura?
    Sau despre Android vs IOS?

    It is as it is si va fi in continuare la fel: unii prefera masina, altii transportul in comun.

    Comentariu apreciat.414
    • Maine baga postarea cu tabs vs spaces.

      213
    • Nope, maine e „am condus” :)))

      233
    • Tabs vs spaces necesita moderare serioasa, nu poate sa-l bage in concediu

      111
    • Vali nu s-a prins ce muget tacut este in Bucuresti ca au bagat astia o lege proasta, care obliga (fara sanctiuni) sa isi monteze la bloc astia repartitoare pentru caldura.

      E un scandal monstru in Asociatiile de Proprietari, iar ca de obicei, cei vinovati sunt aia cu centrala termice individuale, ca de aia va plati acum X mai mult, ca ala face economie.

      E frumos ca legea te obliga sa le montezi, dar e nevoie de acordul a minim 50% din asociatie.
      E noaptea mintii!

      75
    • Stiu de subiect, nu am apucat sa scriu de el.

    • Urmeaza aia cu judecarea lui Iliescu pentru mineriada … ca e final de an.

      90
    • la mine s-au montat toamna trecuta. am platit mai putin.

      mugetul al surd e de fapt exact acelasi cu cel al soferilor sau celor care prefera transportul in comun: neasumarea propriilor decizii si preferinte. cand sunt -15 afara tu vrei 30 in casa dar sa stai si cu geamul deschis ca „n-ai aer”? pai plateste tata, plateste.

      12
  12. Vali, repeta dupa mine : bucuresti nu e brasov !!!!!! Ma refer dpdv suprafata si aglomeratie de oameni si masini

    53
  13. „Tu n-ai stat aici cu noi sa mananci salam cu soia, n-ai dreptul sa iti dai cu parerea, noi stim mai bine”

    Indecis. Tu ce zici?3511
    • yeap. argument top.

    • Asa realizezi ca de fapt melodia celor de la BUG „N-ai fost acolo” era despre astia care se incapataneaza sa aiba masina personala:
      „N-ai fost acolo sa vezi tot ce am vazut.
      N-ai fost acolo sa vezi tot ce am facut.
      N-ai fost acolo sa vezi prin tot ce am trecut…”

      73
    • @N: ai ratat versul cu zona dorsala :))

      31
    • Iar cei 30 de gabori au fost defapt 2 (sau 3?)!

      01
    • si mai e aia cu
      1. „ce treba ai tu vezi-ti ma de treaba ta” sau
      2. ” ce/cine te recomanda sa vorbesti?”
      3. „dece esti hater?” (nimeni nu defineste insa ce inseamna hater – ca iti doresti ce are altu sau ca comentezi si ca te iei de toti si cumva nimeni nu are dreptu sa coemnteze
      fara punctu 2, ei fiind defapt cei care accepta compromisurile facandu-te pe tine hater ca le aratai cu degetu si se simt de kkt da nu pot fi de acord cu tine public)
      si mai sunt…

      14
  14. Concep mersul pe jos doar in anunturile imobiliare. Intotdeauna imobilul se afla fix in gura metroului si la fiecare colt al blocului se afla cate o statie de tramvai + una de troleu + una de bus, aeroportul e la o aruncatura de bat iar portul la un scuipat distanta.

    152
    • well, blocul în care am eu apartamentul la bucurești nu e chiar în gura metroului, ci la 5 minute pe jos. (5 minute fac eu, pe probate și încercate 9 ani de zile, cineva cu pas mai lung s-ar putea să facă mai puțin), tot la 5 minute e bus-ul pe o magistrală/rută și în colțul blocului e bus și troleu pe rută complet diferită (perpendiculară de prima). :)
      școală generală la colțul blocului, supermarket și alte magazine la 5 minute pe jos.

      94
    • @AB Astea se numesc alegeri. Alegeri in functie de nevoile tale.

      Altii au ales in functie de, cine stie. Sa imi spuneti si mie voi cei care v-ati luat case in Popesti de exemplu? E misto cand vine mirosul de la groapa de gunoi? Aer curat nu? Nu imi spuneti ca nu miroase ca miroase pana la Tineretului. Si stim cu totii de unde vine mirosul (Daca nu e reportaj pe recorder).

      M-am mutat si eu la coada Bucurestiului, da cand am vazut ca se impute treaba am vandut mai ieftin decat pretul zonei si in 2 luni eram mutat adio pa si pussy. Toti vecinii mi-au zis ca am vandut ieftin rau…..Cine sta la coada in trafic? Stati baietii mei ca eu stau linistit in parc, ies la 11 noaptea cu nevasta-mea si ne plimbam in parc. Voi unde va plimbati? Ca nici trotuare nu aveti.

      32
    • Aia care s-au mutat la mahala langa București sunt majoritatea prapaditi din fundul satelor romanesti , nu au vazut in viata lor trotuare, parcuri, scoli și grădinițe adevărate. Asa ca nu le lipsesc aceste lucruri. Gard legat cu sarma si carpit cu tabla, gunoi la poarta, porci in curte eventual, masina parcata pe strada, buruieni cat casa si caini vagabonzi (un motiv pentru care nu merge nici 100m fara masina). Prpaditul asta formeaza grosul traficului ca, evident, scoala penteu einsteinu’ lui de copil e fix in capatul celalalt de oras, after-school ul in diagonala opusa iar serviciul fix invers.
      Iar cand savantul face 18 ani, mai bifează inca o masina si..in 30 de ani am ajuns fix asa cum e acum in Bucuresti.
      Creier cat nuca dar nas sensbil, le pute bara la autobuz. Haznaua plina de kkt din fata usii nu o simt.

      08
  15. De obicei las masina in locuri comode unde am mereu loc de parcare si merg pe jos pana la birou 10-15 minute tocmai ca sa imi eliberez un pic mintea, sau las masina la Straulesti si vin cu metroul in oras.

    Nu e ideal venitul cu metroul pentru ca dureaza mai mult ca masina considerabil, dar e mai ieftin si mai relaxant.

    44
    • Cat mai e parcarea la Straulesti? Tot 50 bani pe ora? :)

      47
    • da, pretul e foarte ok. Dezavantajul e pozitia, daca era inainte de intersectia cu soseaua de centura era mult mai utila.

      51
    • Pai si gasesti loc? Ma astept sa fie plina la banii astia :)

      53
    • Accesul la parcarea aia este extrem de prost, adica o singura artera, departe de CB sau de DN1.
      Lasi masina acolo si iei autobuz sau metrou. Ambele vin destul de greu ca interval si adesea necesita schimb ca sa ajungi undeva.

      De aceea parcarea e goala, ca pana ajungi acolo si sa iti faci treaba cu transportul in comun, pierzi prea mult tip si mai trebuie sa te si intorci si sa iesi din zona.

      95
    • @Punkreas putea sa fie si un ban ora, romanul are arici la buzunar cand vine vorba de parcare.

      89
    • hehe, si pe aia din berceni tot inauntrul centurii au facut-o… si dimineata coada e pana in vidra, cu tot cu giratoriul suspendat recent inaugurat.

      30
  16. Am stat si eu 1 an la porumb. Foloseam masina doar cat sa ajung la primul mijloc de transport (tramvai/metrou). N-am ajuns nici macar o data cu masina pana la birou. Indiferent ca ploua, ningea sau ca erau 40 grade. Daca vad o problema, o evit/rezolv. Nu ma bag in ea si apoi plang ca vai ce naspa e.

    138
  17. Problema e că Bucureștiul e aglomerat și în weekend.

    E ceva mai liber când sunt vacanțe sau e vremea frumoasă, dar într-un weekend normal de martie sau octombrie traficul e la fel cum era acum 7-8 ani într-o zi de lucru.

    De-asta nu pot să înghit pe nemestecate argumentul „dar vai, trebuie să ajungi la muncă sau la școală, și e greu fără mașină”, pentru că asta nu explică de loc unde lupa mea vă tot duceți cu mașina și sâmbăta, și mai nou chiar și duminica.

    188
    • Daca te uiti la covmentariile alora de injura maratoanele din Buc sau alte evenimente, ai zice ca sunt sute de mii de livratori, taximetristi si curieri in Buc :))))))

      1210
    • oamenii își găsesc drumuri. zilnic.

    • Toate lumea si-a optimizat cum a putut traseul, iar asta implica adesea lasatul puradeilor la scoala.
      Daca e vacanta copiilor, acum parintii nu mai au concediu, deci au acelasi traseu, doar ca nu mai opresc sa lase rodul betiei.
      Si vezi tu, e noiembrie, dar e inca vara.
      Stai sa cada temperatura, vant si ploaie si o a vedem aici doar comentatori care ne povestesc cum merg ei non-stop cu bicicletele, chiar daca e polei.
      Imi aduc aminte ce misto era cand urcam in trasportul in comun ud fleasca. O minune a civilizatiei, va spun!

      In ala ordine de idei, cat imi permit, voi folosi in continuare masina mica, platita de firma.
      La mine una dintre principalele cerinte daca schimb jobul nu e sa fie aproape de casa si transportul in comun, ci sa includa masina si sa nu platesc combustibilul.
      La 4 ani imi schimba baietii masina, e de bine.

      Indecis. Tu ce zici?1135
    • neaorin: toti au mame de 85 de ani bolnave sau sotii insarcinate.

      10
  18. Cumetre, dar tu de ce vii cu masina in Bucuresti?
    Si pe cand o serie „Azi am mers cu trenul” in loc de „Azi am condus”? Ca Bucuresti – Brasov, cel putin, ai si timp decent, si conexiuni.
    Si chiar daca ar fi timp mult mai mare, vad ca minionii tai vad drept moft parcursul mai rapid.
    Au dreptate cei care comenteaza aici: esti complet rupt de realitate. Mersul cu trenul te-ar mai ajuta un pic asa sa te reconectezi. Apoi

    Comentariu apreciat.3914
    • 1. vin cu mașian când am chestii de făcut/cărat. ultima oară am venit cu două genți de scule și am plecat cu portbagajul plin cu alte chestii. n-am venit fluturaș cu un ghiozdănel.
      2. „complet rupt de realitate” e o presupunere scoasă din cur.

    • Sterge-l pe asta la care ai raspuns ca e incomplet…
      Si in celelalte dati tot asa nevoie de masina ai avut?
      Vezi tu… Esti tot timpul la volan si cred ca o sa faci AVC prematur de la atata condus. Minim, o sa iti pierzi orice credibilitate cand zici ca oamenii trebuie sa lase masina.
      Apropo, ai idee cat pot sa care pe tren oamenii care chiar nu au de ales? Ai fi surprins. Nu zic ca ar trebui – eu personal de prin 2017 am lasat trenul doar ca o chestie de fason, o placere, am rutele mele – dar daca tot esti asa vehement pe eco bio trafic amenzi constrangeri, sui’te teteo in tren sa te vedem si noi ca practici ce zici.
      Ca asa cum stau lucrurile acum ai putea foarte bine sa faci un influencer fun cu propria ta persoana.
      Si nu, nu e scoasa din fund afirmatia ca esti rupt de realitate.
      Si chiar poti sa o iei ca pe o provocare ce am scris in comentariul alalta – timp ai, bani de bilete ai, cred ca iti permiti chiar si suplimentul de viteza de la inter regio si vezi cum e sa faci ce zici tu ca ar trebui sa faca altii, dar pe bune, asumat, inclusiv cand e greu si ai de carat, inclusiv in concedii cu bagaje, nu asa, prezidential, cat tine poza si reportajul.

      Comentariu apreciat.3912
    • ai 43 comentarii aici, e posibil să nu fi fost pe aici când am zis că pe tren nu am ce povesti, ce articole face. că nu am cameră de bord pe tren. de aceea clipurile cu filmările din mașină. dar nah, unii vor să vadă doar ce le folosește. me included.

    • Este foarte posibil sa nu fi vazut ce zici… Dar zi-mi te rog cu ce crezi ca ajuta filmarile tale cu dash cam? Educatie nu faci, asta clar. Poveste nu e, asta iar e clar. Deci nu ne ajuta sa invatam altceva decat ca daca ar fi militie ai respecta si tu regulile, dar pentru ca nu e… Ti-au mai atras si altii atentia si din punctul asta de vedere.

      Acum vis-a-vis de celelalte: poti filma si cu trenul fiind, chiar si ca pasager. E adevarat ca nu ar mai fi eternele discutii cu DE CE E TRENUL ASTA PE BANDA DOI IN FATA MEA!!!! E drept, daca ar fi un tren in fata ta, DA, TETEO, chiar ar iesi spectacol. Asa, ghertoi care dau flashuri ca vor sa mearga cu 190 sunt o realitate mai banala decat un cos pe buci.

      Deci iti inteleg punctul de vedere, insa luat la valoare documentara si educativa, ce pui tu acolo e egal cu zero: pe raposatul forumtrenuri.com, dar si pe urmasii sai sunt reportaje net superioare a ceea ce faci tu si, dincolo de toate, au virtutea ca arata ce nu vrei si nu vrea nimeni de aici sa vada si sa recunoasca: infrastructura a fost lasata intentionat sa se deterioreze, intentionat sau doar din nepasare. Oamenii s-au descurcat cum pot si acest cum pot a degenerat in tot felul de directii: oameni ca tine cu nervii fragili si rabdarea la pamant, oameni delasatori care se duc si la buda la volan, oameni care abia pot tine volanul in mana si ar prefera sa nu o faca, dar nu au de ales si incurca pe toti etc.

      Ai putea cu toata greutatea ta sa scoti la lumina si chestii de genul, mai ales ca in tren chiar poti sa interactionezi direct cu ei, nu asa, ca de pe o banda pe alta, prin flashuri si claxon, nu sa imi spui ca nu vinde si deci nu prezinta interes. Stiu ca traiesti din blog si lumea trebuie sa te citeasca, dar la cum deplangi verticalitatea presei poate ca argumentul asta sare singur pe fereastra de rusine. Ironia si mai profunda e ca tu faci un trafic considerabil pe partea asta cu masinile in timp ce sfatuiesti oamenii sa le mai lase. Cumva mananci o paine binisor de alba din problema de care de plangi.

      Si pana sa remarci, foarte de bun simt, de altfel, ca nu am eu cadere sa iti spun ce si cum sa scrii pe blog (pentru ca nu am, dar o fac ca un exercitiu de tras de maneca, asa cum ai zis ca vrei), am sa remarc si eu ca nu ai nici tu cadere si sa spui: acesti oameni trebuie sa procedeze asa ca sa ne fie mai bine.

      Apropo, baws, de ce nu iti faci drezina ca ana pauker, ca la porniri va potriviti? Iti faci o companie feroviara cu drezina si sloturi ai ca s-au scos trenuri cacalau din grafic. Mai iei un Prado (nu recomand ceva mai mic, la ce gropi sunt pe sine, nici ceva ft mare, la cat de slabite sunt) si il pui pe roate de tren, asa ai dash cam. CFZ – din cand in cand, ajungi la timp. Pa marketing le ai, ai si conexiuni, tractiune aci pa blog ai, eu zic ca o rupi.

      Comentariu apreciat.3914
    • nu mai bine îmi luai morții în pulă din prima decât să faci tumbe aiurea pe aici ca la final să mă compari cu ana pauker?

  19. Cumetre, dar tu de ce vii cu masina in Bucuresti?
    Si pe cand o serie „Azi am mers cu trenul” in loc de „Azi am condus”? Ca Bucuresti – Brasov, cel putin, ai si timp decent, si conexiuni.
    Si chiar daca ar fi timp mult mai mare, vad ca minionii tai vad drept moft parcursul mai rapid.
    Au dreptate cei care comenteaza aici: esti complet rupt de realitate. Mersul cu trenul te-ar mai ajuta un pic asa sa te reconectezi.
    Apoi incearca si rute mai lungi si dupa ce ti se mai teseste un pic trufia scrie-mi si intreaba-ma cate rute s-au desfiintat aiurea si in cate locuri nu se mai poate ajunge deloc cu trenul.
    Am, cum s-ar zice, o perspectiva unica, prin faptul ca am zeci de mii de km cu trenul si cu bicicleta prin tara.
    Plimbarelele alea pe care le faci tu prin cartierul ala marginas al Buzaului sunt o gluma proasta, daca iti explic ce inseamna sa traversezi tara doar cu trenul si bicicleta, te ofilesti.

    Indecis. Tu ce zici?2413
  20. Pui un congestion charge ca in Londra si ai rezolvat problema. Mai pui si un ULEZ peste.

    812
  21. Eu fac parte din Bucureștenii mutati la “porumb” insa cu într-un scenariu putin diferit: am 31 de ani, ai mei parinti au luat decizia de a se muta de la bloc din militari la curte in chitila acum fix 20 de ani. Practic eu toata viata mea de adolescent si adult am petrecut-o la porumb.
    Parerea mea este ca in primul rand ar trebui regândit transportul de suprafață( autobuz/tramvai, trenuri). In chitila de exemplu incepand de vreo 10 ani se formeaza un dop la intrarea in bucuresti pentru ca din ce in ce mai multi s-au mutat din ce in ce mai departe de Buc si anume: chitila, mogosoaia, buftea si mai nou de cativa ani gulia tartasesti etc. Oamenii astia sunt condamnați la masina. Acum revenind la transportul in comun, si aici precizez ca am studiat putin problema in mai multe zone pentru a-mi da seama daca ce se intampla in chitila este exceptia sau asa este peste tot.
    1. Autobuze: avem autobuze( de curand ale primariei, hybrid) care leaga chitila de piata chibrit, aici fiind metrou. Autobuzul circula la ora de varf la 20 min si face pe acest traseu de 7km aprox. 45 min. Cu masina dimineata, eu din chitila fac aprox 30 min acelasi traseu. De cativa ani exista terminal intermodal la Straulesti ( statie de metrou + autobuz) la 3km de Chitila. In toti acesti ani tot ce s-a putut din partea STB a fost un autobuz care circula la 1h si vine de la Buftea. Pe langa asta metroul de la straulesti este in continuare cel vechi si face pana la basarab( aprox 4-5 statii) 30 min. Acest lucru este penibil daca pentru admiistratia publica chiar ar conta rezolvarea traficului. Nu ai cum pe o distanta de 7 km sa faci aproape 1h cu autobuzul( si aici precizez ca nu doar din cauza traficului, autobuzul merge foarte greu vs cele din vest care aproape ca zboara, nu opresc daca nu coboara/urca nimeni etc). Nu ai cum sa ai un terminal care e capabil sa prea multe autobuze si tu din toate comunele limitrofe sa aduci aici 2 autobuze care amandoua vin de la buftea. Nu ai cum sa ai metrou care face 4 statii in 30 min. Exemplu personal: Lucrez pe barbu vacarescu ( cu transport in comun detaliat mai sus fac aproape de 1h jumate pana la birou, cu masina fac 40-45 min) inca ceva: te urci in metrou in sectorul 1( straulesti) si ca sa cobori tot in sectorul 1( aurel vlaicu) trebuie sa-l schimbi de 2 ori ajungand prin centrul Buc( victoriei).
    Iar chitila este primul oras dupa iesirea din Bucuresti, lipit de sectorul 1. Cei din gulia, tartasesti etc nu au nici macar autobuz pana in chitila ca idee.
    2. Tren: gara chitila – buc N, traseu de 10 min. In interval 7-9 dimineata sunt 3 trenuri ponosite iar seara intre 17-19 ai doar 2 trenuri. Aici daca se voia, trebuiau introduse trenuri care sa treaca la 5 min dim si seara. Din nou, cei din de dupa chitila nici statie de tren nu au.

    Si situația asta este aceeasi, ba chiar mai rea, peste tot. In mogosoaia s-a facut statia de tren unde opresc trenurile de aeroport. Pe langa ca este singurul care opreste, nici astea nu opresc toate.

    In concluzie: pana nu se rezolva niste anomalii ale transportului in comun, nu putem sa-l luam in calcul. Nimeni nu o sa coboare din masina daca face jumatate din timp pana la munca decat daca ar lua transportul in comun.
    In rest si eu ii condamn pe cei care se plang cu toate ca le au pe toate la nas, ex: am o colega care sta vis a vis de metroul crangasi dar alege sa vina cu masina iar de cand s-a inchis podul grant se plange intr-una ca face 2h pe drum pana la birou, langa metrou aurel vlaicu. Pai asuma-ti!!!

    Ps: mersul pe jos de multe ori este o gluma proasta. Sunt multe zone unde nici macar trotuar nu exista iar daca exista este plin de masini.

    Comentariu apreciat.362
    • Ps 2: bucuresti ar trebui sa aiba infrastructura comparabila cu viena in schimb sunt orase sub 500.000 locuitori in europa care sunt cateva clase peste.
      Ps 3: lucurile se vad diferit dintr-un oras mai mic decat sectorul 1 din Bucuresti.

      115
    • Si inca ceva, ca am mentionat si tramvai. Pe șoseaua chitilei sunt 2 tramvaie: 45 – care merge la gara de N si face 40 min – aprox 13 stații si merge la interval de 15 min. Si tramvaiul 3- care merge la piata presei si face aprox 30 min/ 10 statii si circula la interval de 1h!!!
      De mentionat ca spre piata presei ai o gramada de cladiri de birouri si 3 universități.

      Acum 10 ani am fost pt 1 sapt in londra si am stat in afara orașului( dimineață aveam un metrou de suprafață care facea 13 stații/ 15 min si venea la interval de 3-4 min iar apoi coboram la metrou si mai aveam 7 statii pana in zona in care aveam treaba, pe care le faceam in aprox 10 min. Deci 25 min pt 20 statii, cu tot cu schimbat.

      142
    • stai ca cine unul sa ti spuna ca e mai relaxant sa pierzi 3 ore dus intors in transportul in comun vs 1.5 ore cu masina ta.

      1310
    • din chitila (de la carrefour/leroy colosseum) pe barbu văcărescu ai 112. se cam împiedică prin băneasa, că e aglomerat cu draci, dar mașina stă în aceeași aglomerație.

      59
    • „pana nu se rezolva niste anomalii ale transportului in comun” ultima data cand am verificat autobuzele nu zburau, ele foloseau aceleasi benzi ca si miile de masini din trafic :|

      89
    • „Pe langa asta metroul de la straulesti este in continuare cel vechi si face pana la basarab( aprox 4-5 statii) 30 min.”
      Metroul pe M4 merge la fel de repede ca pe celelalte magistrale, diferenta e doar estetica si pentru ca metrorex a ales sa ignore intentionat grafitti-urile de pe ele. Din momentul in care se pune in miscare pana la Basarab face pana in 20 de minute.

      68
    • „Ps: mersul pe jos de multe ori este o gluma proasta. Sunt multe zone unde nici macar trotuar nu exista iar daca exista este plin de masini.”
      Or fi masinile celor care fac mai putin cu masina decat cu autobuzul?!

      1412
    • @Vlad: de curiozitate, unde parchezi pe Barbu Vacarescu?

      63
    • @AB stiu ca exista 112 dar nu cred ca ai fost atent la ce am scris.
      @N nu am spus ca autobuzele trebuie sa zboare, sunt si eu constient ca stau in acelasi trafic cu masinile. Eu ma refeream la anomalii in privinta traseelor si a infrastructurii.
      In niciun oraș de prin afara la care bălim , oamenii nu au coborât din masina decat atunci cand cu transportul in comun a devenit mai simplu si mai eficient.
      Momentan in Bucuresti de multe ori mai simplu si mai eficient este cu masina. Din pacate. Si mie mi-ar placea sa merg cu bicicleta dar de cand era sa ma faca pilaf un tir, ma plimb doar in parc. Si eu as vrea sa fiu boem si sa citesc o carte in drum spre birou cu autobuzul/metroul dar fac 1h jumate si schimb de 3 ori, asa ca aleg sa ascult un podcast 40 min. Si asta e doar scenariul meu.

      116
    • @punkreas: am parcare la corporatie iar masina e tot a lor :).
      Oricum, si eu ii condamn pe cei care parcheaza pe trotuar. Ma mândresc, si o spun pentru mine pt ca nu ma cunoașteți niciunul, ca de 13 ani de cand am masina/permis nu am parcat niciodata pe trotuar. De fiecare data caut parcare chiar daca e mai departe de unde am treaba , si ce sa vezi: niciodata nu mi s-a intamplat sa nu găsesc.

      143
    • @Vlad: alegerea ta e justa. Intreb pentru ca ieri am trecut pe B Vacarescu si pana la intersectia cu Stefan cel Mare erau numai masini parcare pe trotuar. Dar parcate pe trotuar si loc de 50 cm pentru pietoni, nu orice parcare :)

      133
    • @punKreas da, toate trotuarele sunt pline de masini. Pe strazile dintre b vacarescu si floreasca, unde sunt apartamente cu preturi de monte carlo, nu ai loc sa arunci un ac pe vreun trotuar.
      Si mereu cauzele sunt comune:
      1. Soferi neasumati si nesimțiți ( pleaca de acasa si nu se gandesc daca au unde sa-si lase masina) sau locuiesc la casa /bloc prin zone mai aglomerate, au dat sute de mii de euro dar nu au mai avut bani de loc de parcare saau “ de ce sa dau 7k€ pe locul de parcare daca exista la bordura?!” -> auzita de mine de la cineva care a dat 300k€ pe un apartament in zona de N, are 2 masini in valoare de 100k€ iar blocul avea parcare subterana. Si tine masinile pe strada.
      2. Lipsa politie/ amenzi
      3. Lipsa ridicare masini( sunt zone unde s au facut sensuri unice si astfel s-a castigat loc pt parcare dar multe locuri sunt ocupate de masini abandonate la propriu cu roti dezumflate etc)

      121
    • 2. am cautat acum pe infofer.ro: sunt 9 trenuri spre gara de nord in intervalul 7 – 9 si 6 trenuri spre Chitila in intervalul 17 – 19, eu zic ca nu e chiar rau, plus ca ajungi in mijlocul Bucurestiului cu acces la metrou. Da, daca stai departe de gara nu iei in calcul varianta asta, dar la 10-15 min de mers pe jos eu zic ca e ok.

      52
    • am o casa de vacanta in tartasesti, ma duc doar sambata la tuns iarba gratar din astea. De pe Decebal pana acolo sunt minim 50 de minute sambata. Dus intors cam 90km.
      Nu as face evernever drumu asta in timpu saptamani mai ales dimineata scoli copii e practic alt judet. Sigur comparabil cu alte tari cu apa calda e supe raproape gen 20+km de oras, da aia au trenuri de mare viteza care merg pana in centru, cum ar fi sa ai tren Tartasesti-Gara de nord cu maxim 5 statii sa i colecteze pe toti de pe drum si sa mearga cu 100km/h – pai nu ajungi in 25 de minute cu opriri cu tot?
      Ar fi ceva da cum zicea cineva mai sus, fara masina esti mancat la tot ce inseamna suburbii.
      Inca un exemplu unde stau eu in Pantelimonezia, sos cernica mai anume – in teorie in interiorul centurii, 3km pana la primul metrou dela Pantelimon – ar tb sa merge 1.5km pe jos pan ala statia de autobuz, sa astept 20 d emin pana vine ca sa fac 1.5km cu el pana la metrou, deja vorbim de 40 demin doar distractia asta.
      In contextu asta iei masina si in 7 minute esti la metrou si gata, cum fac si altii de stau mai departe in Branesti si alte zone mai indepartate.

      80
    • @Vlad – tramvaiul 3 a fost înființat prin 2019 în locul tramviului 42, care era cam fantomă. În perioada bună ajunsese să vină la 12 minute cred, deja merita să-l aștepți. Apoi a venit pandemia și l-au rărit, acum a rămas la 60 de minute, cum era și 42. Bătaie de joc.

      @AB – nu e indicat să suni la 112 că e aglomerat în Băneasa, riști amendă

      21
    • tartasesti chiar e in alt judet, dambovita.

      00
    • de la „ar trebui regândit” te-ai deconectat de la realitatea românească

      CINE sa regândească ? Politrucii din primarii/CJ/min transporturilor ?

      21
    • @Octtavyan: 7 minute pana la pantelimon? :)))))))))))))))))))))))))))))
      Tu sa zici mersi daca faci 10 minute pana la giratoriul de la Lidl. De-acolo mai faci vreo 20 minute pana la semaforul de la Petrom. Iar acolo, dilema. De parcat nu ai unde sa parchezi pentru statia Pantelimon, asa ca fie te duci in parcarea intermodala de la capat 14 si de-acolo mergi pe jos pana la Republica prin Cora (adica cel putin 10 minute de mers pe jos) fie te duci cu masina pana la Republica, dar acolo mai pierzi vreo 10 minute la semaforul de stanga plus soseaua garii catelu (daca mai vine si un tren, mai adauga 5 minute). Apoi ajungi in parcarea de la Rosal si acolo te mai invarti 5 minute daca ajungi prea tarziu.
      Deci, 7 minute pentru cei care nu cunosc zona :)))))))))))))

      00
    • @octtavyan, asta incerc si eu sa spun. Noi nu avem infrastructura nici macar in interiorul centurii sau in imediata proximitate. Toata lumea ii condamna pe cei care s-au mutat la “porumb” dar nimeni nu observa ca orasul acesta, asa cum il stim noi, a devenit suprapopulat. Oamenii pe zi ce trece se muta si mai departe de oras, si nu neaparat pt ca au visat ei ca vor avea casa la 30km de intrarea Bucuresti. Stiu destul de bine Tartasesti, socrii mei locuind acolo. Comuna e bomba cu ceas in ceea ce priveste infrastructura: nu exista niciun autobuz, lucalnicii se bazeaza pe masina, maxi taxi( targoviste-buc, care opreste daca vrea) sau autostop. Nu exista multe( scoli, gradinite etc). In schimb cu 10-15k€ iti iei un teren de 300mp si iti torni o casa. Deja sunt cartiere cu case noi, oameni mutati din Bucuresti.
      Alt exemplu: Gulia( pe dreapta spre tartasesti), s-au facut cartiere intregi de case noi, comuna e taiata in 2 de linia de calea ferata iar oamenii din zona au facut petitie pentru a se face o statie de tren in comuna. Se zbat de peste 3 ani, e un proiect deschis de catre Cfr sau cine se ocupa dar nimic altceva. In fond trebuie trasa o bucata de asfalt si cu o bancuta si pus un indicator, si aia e statia. Dar nu se poate! Si in situația asta sunt multe comune care sunt strabatute de tren deja dar pt ca pe vremuri acolo era porumb, nici gara nu exista iar cfr e incremenit in timp. In 30 de ani, in afara de statia de la mogosoaia parc nu au fost in stare sa faca o statie noua( ii zic statie pt ca nici macar nu mai trebuie sa fie gara, la mogosoaia parc zici ca e statie de autobuz).
      Asa ca, inainte sa acuzam oamenii ca nu-si dau fundul jos din masini, ar fi bine sa ne uitam daca au in ce sa-si mute fundul ca sa ajunga unde au treaba. Si multi vor spune ca nu i-a obligat nimeni sa se mute acolo si asa este, insa nici nu mai exista multe solutii in oraș.

      10
    • punKreas trebuei sa recunosc ca nu merg de peste 7 ani la ore de varf gen 7 am in sus si in jur 5pm sub nici o forma sau daca am treaba, am bicicleta trotineta, nu simt nevoia sa stau cu orele in trafic mai ales ca e cald non stop dupa cum se observa, sotia pleaca sa o duca pe fi-me ala scoala si face cam 45 de min pan ala unirea cu masina dupa 7 deci „rezonabil” de aici din pantelimonezia.

      00
  22. Problema Bucurestiului si a marilor orase romanesti este una simpla. Nici un oras nu a tinut pas cu vremurile si cu dezvoltarea urbana pe care o impun vremurile. S-a construit foarte haotic, infrastructura de servicii publica nu s-a adaptat la realitatile actuale, iar oamenii au trebuit sa se adapteze. Tot traficul de care orice bucurestean/iesean/clujean/timisorean se plange este rezultatul al delasarii autoritatilor publice din ultimii 20 de ani in privinta dezvoltarii urbane. Bine un efect colateral al acestor masuri au fost locuinte la niste preturi destul de mici comparativ cu ce este prin alte orase asa-zis civilizate de prin alte colturi ale Europei, insa nu vreau sa divaghez prea mult. Desigur la asta adauga si celelalte apucaturi ale romanului pe care Vali le surprinde bine si avem tabloul complet.
    Solutii nu exista. Si cand spun solutii ma refer la cele imediate pe care toata lumea le cauta. Benzi dedicate de autobuz sunt o utopie pentru ca nimeni nu o sa le respecte. Piste de bicicleta, trotinete si alte vrajeli nu prea exista loc sa le faci stiu ai putea sa elibereze trotuarele, dar spatiul este prea mic. Dezvoltare metrou este o chestie care dureaza, 7 ani a durat sa facem jumate de M5. Trenuri de suburbii ar fi fezabil, insa birocratic este imposibil ele apartinand de CFR, plus ca reteaua necesita niste imbunatatiri considerabile. Asa ca oricine are un minim de viziune asupra situatiunii are 3 mari variante:
    1. Se muta intr-o zona mai buna. Usor de spus greu de facut, deoarece pretul locuintelor nu este la indemana oricui.
    2. Foloseste in continuare masina si accepta situatia.
    3. Alege sa se mute in alta parte.
    Poate ca prin 2100 problema va fi rezolvata, dar sunt destul de sigur ca pe parcursul vietii multor comentatori de aici problema va persista.

    162
    • Exista solutii, si au fost aplicate in alta tari europene cu succes:

      1. Interzicerea masinilor poluante in oras. Taxe mari pentru detinerea unei masini, costuri mari cu parcarea lor.

      2. Interzicerea camioanelor, autotrenurilor sau a autocarelor in orase.

      3. Desfiintarea unor strazi si transformarea lor in rute pietonale sau semipietonale (impartite cu trafic de masini personale la viteze mici).

      4. Constructia de parcari supra-etajate sau subterane pe unde s-a gasit loc.

      5. interzicerea oricaror constructii rezidentiale in oras, sub orice forma, si posibilitatea de a construi doar in zone industriale dezafectate sau prin existinderea orasului conform unor planuri coerente.

      6. In paralel, investitii in infrastructura si transport public, inclusiv trenuri regulate (interval de 5-15 minute) care traverseaza orasul si fac legatura cu zonele limitrofe. Introducerea unui numar mare de rute inter-urbane pentru autobuze.

      Cand oamenii demonstreaza ca sunt incapabili sa se auto-educe, statul este responsabil pentru asta.

      La noi, nici cetateanul si nici statul nu vrea asta. Cetateanul vrea chestii moca, sau sa fie lasat in pace sa faca dupa cum il duce capul, iar statul are rolul sa produca bani pentru sinecuri. Din toata povestea asta, copii nostrii au cel mai mult de pierdut, sau de castigat, pentru ca majoritatea pleaca si nu mai revin niciodata. Iar copii lor se nasc in alte locuri.

      Astfel, in mod natural, prin procesul de imbatranire si emigrare, cu o populatie care se contracta tot mai mult, problema traficului si a transportului din Bucuresti si a altor orase mari romanesti se va rezolva de a sine. Sau, emigrantii care vor inlocui forta de munca locala (care inevitabil va tinde catre zero in urmatoarele decenii) vor pune presiune pe administratia publica sa modernizeze orasele. Sau vom continua sa fim ghetoul europei.

      De observat traficul bucurestean, ca si orasul in sine, au fost mereu un gunoi pentru oamenii pe care nu ii deranjeaza sa traiasca efectiv in gunoi. E pacat, e orasul in care m-am nascut, si fata de care resimt emotii puternice de tip sindrom Stocholm:

      https://www.youtube.com/watch?v=NG7Kmc_PqYk

      77
    • practic, nu exista solutii. deloc. zero. nada. kaput. pentru totdeauna. cu exceptia celei oferitevde taica vladimir.

      orice solutie ar gasi cineva, ar incerca, nu poate fi implementata intr-un singur mandat si cand dronele vor vedea ca necesita niste sacrificii, fie ele si temporare, il vor vota pe alalalt care le va promite ca reface tot ce a ‘stricat’ primul. vezi nicusor, vezi clotilde.

      50
  23. Problema se rezolvă când pleca mai mulți din același loc spre același loc fiecare cu câte o mașină. Rar vezi 2 persoane într-un vehicul (deseori e șoferul de Uber / bolt ) și gigel. La fel și din afara Bucureștiului. Câți știu ca au colegi care stau la 5 blocuri (pardon, case) distanță unul de altul și merg în Pipera.

    610
  24. Deci..cum spunea un antevorbitor voi traiti in frumoasele voastre turnuri de fildes si va cam bateti plua de restul.

    *NU toti cei ce lucreaza in Bucuresti au posibilitratea de a locui la 15-20 minute mers pe jos de locul de munca
    *NU toate locurile de munca sunt in Bucuresti
    *NU toti sunt de acord sa-si schimbe adresa in functie de unde isi gasesc de lucru
    *NU toti isi permit electrice sau E6

    Pana la urma este optiunea fiecaruia cum alege sa mearga prin oras, transport in comun sau masina personala.

    Indecis. Tu ce zici?1722
    • @Adib: corect, fiecare alege ce ii convine si isi asuma acest lucru :)

      125
    • este optiunea fiecaruia cum alege, cum e si optiunea mea sa rad de ei ca sunt idioti si ca s-au nascut cu masina sub cur si altcumva nu stiu sa se deplaseze.

      eu bat pariu ca peste jumatate care folosesc masina personala, ar putea lejer sa nu o foloseasca, dar fac asta din lene sau confort sau obisnuinta, apoi se plang ca idiotii ca de ce e traficul aglomerat si se opun la orice schimbare care le-ar face viata mai buna

      Indecis. Tu ce zici?1717
    • nu zice nimeni că TOȚI trebuie să renunțe la mașini mâine. ci că ar trebui să o faci dacă poți. nu dacă vrei, dacă poți.

    • @perkele: auzi, din confort… Ce nesimtiti…

      910
    • @vali
      Problema este ca multi oameni care ar putea sa renunte la masina nu o fac pentru ca:
      a. au avut probleme recurente cu transportul public chestii de genul sti cand, dar nu sti cand te intorci.
      b. fac un calcul simplu raportat la ce castiga si nu se merita. Intre 50 de minute cu transportul public plus schimbat plus planificat versus 30 de minute cu masina direct din punctu A in punctu B unii vor prefera masina. Poate unii vad in asta confort, cine stie..
      c. saracia din care provin unii si-a pus amprenta asupra lor si vor cauta sa nu se mai intoarca acolo. Asta o vezi destul des la corporatistul middle-class care sta la periferii si care isi duce copilul prin oras echivalentul soccer-mom in SUA.
      Sigur sunt multi care isi fac drumuri pentru ca pot, dar cine stie cum sta treaba in traficul din Bucuresti nu se plange ci se descurca. Categoric s-ar putea imbunatati ceva, dar cum mai spus si in alt comentariu orizontul de timp necesar pentru imbunatatire este de 10 ani plus, daca ai noroc. Realist 20 de ani si cu putin noroc sa te apropii de cum aratau diversele orase europene prin anii 80-90.

      174
    • atunci ce sa mai zicem. stai ca proasta in trafic ca nu vrei, ca nu poti, ca e greu …

      35
  25. „Nu e ideal venitul cu metroul pentru ca dureaza mai mult ca masina considerabil” Depinde de ora. Mersul dimineata intre 8 si 9 sau dupa amiaza dupa 16:30 cu metroul poate fi relaxant ca dracu’. Iar cu masina de la Straulesti pana acasa… Poate lua dupa amiaza/seara si 40 de minute. Distanta pe care in week-end o fac in maxim 10 minute cu masina.
    Iar mai ieftin… Mda, nu stiu ce sa zic. Poate doar daca ai abonament la metrou. Altfel, atunci cand o foloseam, era cincizeci de bani pe ora. Plateam cam 5 lei pe zi parcarea, plus 6 lei pe zi metroul (la birou parcarea e gratuita). Deci 11 lei pe zi. 55 pe saptamana. Un pic mai ieftin decat cu masina e adevarat. Nu mi-am facut abonament la metrou pentru ca nu mergeam saptamana de saptamana la birou cu metroul.
    Pentru mine cel mai avantajos si ca timp si ca pret ramane trenul. Am doua gari la distante relativ egale. Prefer gara din Chitila pentru ca indiferent de aglomeratie acolo ajung cu masina cam in 7 minute. De la gara respectiva ruta pe Bucuresti Nord e operata de 4 companii, asa ca trenurile sunt la intervale foarte decente (spre deosebire de halta Parc Mogosoaia unde exista doar CFR, iar trenurile vin la 40 de minute). Din bucuresti Nord iau metroul pana in Piata Victoriei. Atat la dus cat si la intors cu timpi de asteptare cu tot distractia ia cam o ora.

    72
    • Ai precizat un lucru important si anume ca ai parcare la birou. Dar nu ai zis ca ai face cu masina pana la birou :)
      Si btw, cat e biletul la tren? E o solutie pe care nu am mai auzit-o pe aici prin comentarii si mi se pare ca se poate exploata foarte bine pe viitor, mai ales in zonele unde ai si metrou langa gara (cum ar fi Republica, spre exemplu).

      64
    • Am zis ca depinde de ora. Daca plec pana in 7 cam 40 de minute. Daca plec dupa 7, undeva la o ora, comparabil cu metroul. Daca plec dupa 8… Mai bine stau acasa, decat sa ma duc cu masina. Cu metroul plus masina fac cam 1 ora indiferent de ora la care plec, asa ca atunci cand trebuie sa plec dupa 8 apelez la aceasta varianta. Problema nu e atat la dus pentru mine, ci la intors acasa. Atunci pierd cel mai mult timp.
      Cu trenul depinde de companie si de unde il iau. Cel de otopeni e 5 lei. Cele din Chitila de pinde de companie. Cele mai scumpe sunt cu CFR ul undeva la 6,50 lei. Pentru restul companiilor sunt comparabile cu pretul unui bilet de autobuz.

      91
    • Biletul de tren București Nord – Mogoșoaia costă 5 lei (de fapt este același preț cu cel până la aeroport), abonament lunar 110 lei. Trenurile vin la un interval de 40 min, operator CFR si Transferoviar. Durata călătoriei între București Nord – Mogoșoaia este 10 min.

      20
  26. Tot ma tin sa pierd o zi cu o camera de filmat pe un bulevard, de dimineata pana seara, sa fac o socoteala ca nr. total de masini si apoi statistica cati SINGURI in masina. Apoi cati 2 in masina si apoi de la 2 in sus.

    De acolo se pleaca discutia mai departe despre cum ne plangem de trafic, insa noi suntem traficul.
    Solutiile de constrangeri sunt ori pe modelul comunist: norma de L, numere cu sot/fara sot, etc. (irealizabile in societatea actuala) sau pe modelul „celalalt”: limitari de norme de poluare, taxe de oras, taxe de centru, parcari la preturi prohibitive si pe termen scurt, etc.
    A doua solutie trebuie sa vina la pachet cu un transport public coerent (da, ca sa vina autobuzul la timp trebuie sa aiba benzile lui fara ghiolbani pe ele, deci benzi pt auto personal mai putine) si cu infrastructura pentru transporturi alternative (biciclete, etc.)

    1415
  27. E același discurs ca și cu bicicletele, clișeul ”sărăciei”, dacă mergi cu autobuzul sau cu bicicleta și proiectarea lui ”e important să pot să…” sau, mai pretențios, ”ține de libertatea mea să…” în fața poziției asumate ”așa vreau eu” sau, mai sincer, ”sunt prea leneș”. Ah, mai există variantele victimizante ”tu nu știi cum e să ai copii” sau ”păi și noi, săracii de noi, ce să facem?”.

    Aici putem vedea cât de intens și profund a fost impactul negativ al comunismului: mașina ÎNCĂ este simbol de validare socială. Ești ”realizat” doar dacă ai mașină. Eventual mai multe pe care să le ții la pagubă pe domeniul public și să te uiți mândru la ele, chiar dacă nu le folosești. Asta exprimă și influenceri a la Colo sau Dorian: ”am Lambo!”. Nu contează dacă e al tău sau în leasing, dacă a fost second sau nou, important e că-l ”ai”. Iar spălații pe creier care-i urmăresc o să-ți spună că tu ai voie să ai păreri doar după ce ai și tu. Glumiță favorită la omuleții ăștia: ”îți miroase mâna a bară de autobuz”.

    Deci mai avem ceva până să ne civilizăm, în România noastră, ăăă… educată! ;) Problema e și că și bula noastră ”middle class” o arde entitled în felul ei și-i tratează de la etaj pe ceilalți, nu caută să le explice pe limba lor, să le arate că se poate și altfel. Și se prea poate să fie un gest futil și să nu merite bătaia de cap.

    A propos de civilizație și educație, o întâmplare recentă. Am fost duminică la Azuga, la un concurs de biciclete; era un cort al organizatorilor sus m-am pus să-i aștept, că nu veniseră încă. A apărut un grup de pensionari și una dintre doamne s-a suit pe banca de sub cort, s-a prins de una dintre barele lui, mai să-l rupă și a început să chiuie, în timp ce dădea din cur, la propriu. M-am uitat la ea și i-am spus că e cortul altcuiva, că-l poate strica și că oamenii au nevoie de el, că are un rost acolo. S-a uitat la mine plină de sictir și mi-a spus că ea a venit ”la munte” ca să se simtă bine. Ceilalți care erau cu ea hăhăiau. Mna…

    Mx

    245
    • Si i-a spune, ai fost cu trenul la Azuga? ;-)

      610
    • @Adib – De data asta, nu. Dar îmi asum asta și nu mă cac pe mine. Am băgat cu bicicleta pe tren la concursuri și chiar și la autostop mai mult decât crezi și mai bag. Mă adaptez în funcție de condiții. Îmi fac, pe cât posibil, plan din timp, nu mă bag pe drumuri deja aglomerate, caut tot timpul alte rute, sunt atent când plec etc. iar deciziile sunt asumate, cum spuneam. Putem discuta, dacă vrei, despre călătorit prin România cu mașina, cu trenul, cu autocarul, cu mașina altuia și așa mai departe.

      Referitor la trenuri, s-ar schimba multe lucruri în bine, dacă s-ar circula pe Valea Prahovei mai des și mai rapid. Dar și așa e deja multă lume care nu mai merge de la Brașov la București cu mașina, fiindcă nu are sens. Am făcut un an naveta la București și am mers o singură dată cu mașina, pentru că am vrut. În rest, făceam trei ore de la mine din casă până în apartamentul din București unde mă duceam și la retur la fel. Sigur nu sunt singurul. În momentul în care ai infrastructură alternativă eficientă, fii sigur că lumea o va folosi.

      Mx

      41
    • Validare socială pentru tine, alternativa optima de mobilitate pentru alții. Nu toate mașinile sunt Lambo. Am mașină noua dar tot cu cea veche prefer sa circul în oraș, pentru ca sunt obișnuit și este echivalenta la consum, mai ușor de parcat și nu sufăr mult dacă mi-o lovește/zgârie vreun gherțoi. Recuperez pe extraurban cu cea noua pentru ca este mai sigura (ceea ce contează la viteze mari), are GPS/infotainment, faruri adaptive și multe alte chestii care o fac alegerea perfecta pentru drum mediu/lung (va avea >15000 km în primul an). În câțiva ani foarte posibil sa urmeze o electrică pentru intraurban, dar aveam nevoie de un mijloc de transport pe distante medii/lungi și electricele încă nu sunt acolo unde trebuie sa fie.

      33
    • @Tri – Nu am de ce să nu fiu de acord cu tine. Dar cred că discuția asta se poartă pe alte coordonate, deci te întreb:

      – ai transport public la tine în oraș, care să te ducă de acasă unde vrei tu?
      – care sunt distanțele dintre locurile unde ai treabă și liniile de transport public?
      – cât timp petreci în trafic? este orașul aglomerat? dacă da, realizezi că și tu contribui la a-l aglomera, indiferent de cât de mică e mașina?
      – pare că mergi de regulă singur cu mașina, mă înșel?
      – ce te-ar face să mergi cu bicicleta acolo unde ai treabă?
      – ți-ar fi rușine să mergi cu bicicleta, dacă ai putea?
      – ai luat în calcul și un scuter, în locul mașinii actuale?

      Întreb foarte pe bune, fiindcă vreau să înțeleg ce înseamnă ”alternativă optimă de mobilitate” pentru tine și, evident, și pentru alții. Pentru mine, asta înseamnă bicicleta, cu care merg prin oraș 99% din timp. Iau mașina doar pentru distanțe lungi, dacă am ceva de cărat sau seara, când merg la baschet în zone periferice ale orașului și traficul e practic non-existent. Dar când nu aveam mașină, făceam fără probleme cumpărăturile cu bicicleta și mergeam și la baschet lejer tot pe ea. De fapt, și acum merg la piață cu bicicleta.

      Referitor la electrică pentru urban, sună interesant și am un prieten care a făcut mișcarea asta și e mulțumit. Omul avea un break pentru familie, apoi și-a luat o dubă, cu care merge des cu ai lui în vacanțe și și-a dat seama că break-ul e inutil. L-a dat și și-a luat o electrică mică, de care e încântat și care-i acoperă nevoile urbane. Dar și el, ca și mine, circulă mult în oraș cu bicicleta.

      Da, nu sunt toate mașinile Lambo (ăla era doar un exemplu), dar problema de mentalitate e cât se poate de prezentă în societatea noastră. Validarea se face prin simpla deținere a mașinii pentru cei mai mulți. Iarăși, cei care conduc se poartă de parcă ar fi niște supraoameni, doar fiindcă și-au luat un permis care e ușor de obținut, în condițiile în care oricum mulți dintre ei sunt mizerabili și nu respectă regulile elementare de circulație, lucru bine documentat și aici pe blog. La pachet cu mașina vine și o felie strașică de ”mi se cuvine”: posesorii de mașină sunt cetățeni speciali, ”trebuie” înțeleși, trebuie să li se creeze infrastructură și beneficii și trebuie să se poată duce cu mașina FIX unde au treabă și asta TOT TIMPUL. Despre asta vorbește Vali aici.

      Mx

      00
    • @Trl: prin mai usor de parcat vrei sa zici ca nu ai stres sa o lasi pe trotuar si sa-ti rupa vreun pieton oglinzile.

      10
  28. Aia cu pofta de gogosi, mega-retard lvl. 99. Studiu de caz, Iasi. De la mine pina la un bloc aflat in zona metro, la vreo 900 de metri de un bulevard/statie de tramvai si autobuz. Daca plec de aici pe jos cu autobuz/tramvai, tramvai trebuie sa schimb, autobuz am direct, dar de regula fac minim vreo 40 de minute cu transportul in comun + bucata aia de 900 de metri (sau 1.2 km, cit naiba e) pe jos/vine taica-meu sa ma ia cu masina daca sint cumva ei la apartament acolo. Total, de regula peste o ora. Daca as lua un Bolt/Uber/ar veni oricine sa ma ia cu masina de la scara, tot as face vreo 25 de minute minim, asta daca ar fi traficul parfum, ca din toate semafoarele de pe traseu, tot prinzi macar vreo 3 de-alea de 1 minut si ceva de stat, nu zic de coloane. Cu bicicleta, intre 35 si 45 de minute de obicei. Cu stat la vreo doua semafoare, diverse rute. Distanta e de vreo 9 km.
    Concluzie, tanti Adelina si altii ca ea, in loc sa se smiorcaie ca ia uite ce trafic e, ar putea sa dea o pedala sau sa se urce pe o trotineatza de aia electrica si ar pierde mai putin timp. Nu de alta, dar oriciti bani ai avea, timp nu iti vinde nimeni…

    610
  29. Băi, acum sincer, este stupid să bați jumă de oraș ori dintr-un capăt până în celălalt, km buni, pentru brutăria nu știu care si cofetăria X și reduceri la nu știu ce magazin etc., când în București și orice alt mare oraș al țării, ai magazine bune pe fiecare bulevard, dacă nu cartier și găsești cam de toate… Ah, cofetăria/brutăria aia nu postează constant pe social media și nu arată produsele ca și filme și alte vrajeli, asta e altceva.

    82
  30. Mahtub și Maximilian au punctat tot ce se putea puncta corect.
    Eu nu lucrez / trăiesc in București si vin ocazional si am observat același lucru: fără niște schimbări coerente și concrete în ceea ce privește sistemul de transport în comun + administrațiile (primăriile și nu numai) orașelor/comunelor mai mici de lângă București să rezolve partea de drumuri / ieșiri de pe drumurile secundare pe cele principale (nu doar un singur drum/stradă/variantă) slabe șanse românii să lase mașina în detrimentul transportului în comun.

    Iar factorul social și istoric își spune cuvântul. Pentru mulți transport în comun = sărăcie și mașina – un avantaj social față de cel mai sărac decât tine. Și oricum cu toate scumpirile aferente deținerii unei mașini deja a devenit un lux și o să fie și mai și. Cum să renunțe la statusul acela?

    Eu locuiesc într-un oraș de provincie și experiența mea nu e validă. Cu autobuzul nu mă duc că nu am opțiuni valabile la orele dorite însă dacă pot iau bicicleta, dacă nu iau mașina însă ies din timp din curte tocmai ca să nu stau în trafic, ergo planificare.
    Dacă se poate? Clar se poate, dar implică timp și efort și nu toți sunt dispuși să o facă, că e din comoditate or whatever. Oamenii sunt diferiți și nu îi putem uniformiza pe toți.

    131
    • @Daniela
      In principiu ai rezumat destul de bine starea actuala a traficului din Bucuresti. Insa sunt cateva chestii pe care ma vad nevoit sa le completez:
      1. Schimbarile alea coerente si concrete sunt in acest moment cheia pentru a mai simplifica ceva in trafic. Problema sta in felul in care Bucurestiul este organizat. Atata timp cat o sa ai primarie de sector, primarie generala plus primarie din Ilfov, plus ministerul transporturilor e imposibil. Concret tot ceea ce pot face primariile este sa puna niste stalpisori sa ridice niste masini si sa mearga la rupere precum a facut Baluta in S4. Coerenta poate veni numai daca toate astea se vor uni sub o singura entitate si care sa dea o oarecare directie pe treaba asta. Asta ar echivala cu o reforma administrativ-teritoriala pe care nimeni nu si-o doreste. Deci varianta Baluta si cu rugaciuni sa nu vina institutii cu trei litere sa te intrebe de sanatate.
      2. Saracia din care vin unii oameni ii face sa fuga de ea ca dracul de tamaie. Statutul social ca au masina vine abia dupa ce au putut trece de faptul ca nu mai se intorc la saracie. Ori o buna parte din clasa mijlocie din Bucuresti isi are niste origini destul de sarace. Vrajelile cu salvam mediu, mergem pe bicicleta, nu mai poluam orasu, redam orasul oamenilor merg foarte bine daca faci parte din generatia care a avut matu plin, daca ai stat pe paine cu pateu asta o sa-ti aduca aminte de saracie.
      3. Ideea de planificare nu este ceva care sa prinda la toata lumea. Pe de o parte sunt de acord ca daca vad ca e aglomeratie si pot amana deplasarea este un lucru de bun de simt, insa daca trebuie sa planific la minut o zi pentru a face ce-mi propun inseamna ca pe undeva exista o problema si solutia e alta. La nivel de Bucuresti s-ar traduce cu mutat in alta zona mai buna, schimbat serviciu, schimbat scoala etc.

      61
    • Reiau ce am răspuns la încă un comentariu mai sus

      CINE sa facă marile „schimbări coerente și concrete” ? Politrucii din primarii/CJ/min transporturilor ?
      si DE CE ar face asta ? unde e parandărătul ?

      Vise taica, vise

      10
  31. 15 minute cu mașina vs 45 de minute de mers cu transportul în comun nu vor mai fi 15 minute când nu vei mai putea parca unde te taie capul, când parcarea va fi într-un garaj la 15 minute de mers pe jos + locuri de parcare cu 10 lei ora. Că de fapt aici e dilema „majorității”. De ce să iau transportul în comun, să merg 10 minute până la el, mai stau încă 5 minute în stație când am mașina parcată frumos pe trotuar, o pun „pe avari” când ajung și aia e?

    204
  32. Va certati aiurea , va invata fata
    In Bucuresti se circula ideal asa : Mai pe relax, metrou plus mers pe jos ritm alert , pe graba, bolt sau star taxi, Uber au multi soferi tepari. RATB e cam exclus cu câteva excepții gen 41, se circula mai repede pe jos distante scurte
    N-am masina ca e inutila
    Gata am rezolvat problema

    94
  33. Mersul pe jos e pentru saraci.

    64
  34. Unpopular opinion: scumpite parcarile incat sa devina destul de anevoios sa ai masina in Bucuresti. Gean alea de resedinta 2-300E/luna si alea publice macar 15 lei pe ora. Si fara scheme cu parcat gratis pentru nimeni.

    115
  35. Practici mersul pe jos 30-40 de minute pe zi e cam 97% din miscarea de care ai nevoie, restul sunt povesti si cardio… deci orasele noastre sunt super mega prost concepute, daca ar fi putin mai ok gandite toti oamenii ar face miscarea asta by default si n-am avea foarte multe probleme de sanatate.

    E insane ca nimeni nu remodeleaza orase de care s-au construit acum 100-200 de ani, raman aceleasi structuri de kkt, aceleasi idei de kkt… literally te doare mintea si-ti vine sa fugi pe dealuri sa-ti faci comunitatea ta…

    30
  36. Am persoane în jur, tot felul de prinți și prințese care nu concep nici măcar cu metroul să meargă, preferă să stea trei-patru ore în traficul lejer de București.
    Mersul pe jos e sănătate, aproape în fiecare zi fac 4-5 km pe jos. De la metrou ajung aproape oriunde pe jos pe raza aia de 4-5 km.

    20
  37. Realitatea e că non-bucureșteanul din tine nu înțelege că sunt mai multe tipuri de bucureșteni și îi bagă pe toți în aceeași oală. ”Articolul” e atât de pueril încât transmite unui observator complet pe lângă subiect informația că toți bucureștenii au transport public la dispoziție și nu-l vor să-l folosească. Ceea ce e, evident, o aberație.
    Mai departe, curg ”avantajele” dar și dezavantajele, mai ales subliniate de o serie de comentatori frustrați: ”când ajung parchează aiurea ca niște măgari” – nu. unii, la fel ca și mine, parcăm cum trebuie. Nu puteți concepe faptul că unii oameni au niște trasee complet de-am pulea pentru orice mijloc de transport public și nu vor să-și frece 2 ore pe zi în plus ca să satisfacă orgoliile unor comentaci. Pentru că da, unii mai au și hobby-uri, neveste, copii, muncesc până mai târziu și și-ar mai trăi și viața. Asta fără să se plângă, fără să parcheze aiurea, fără să nimic.
    Iată de exemplu comentariul anterior care zici că e scris de un copchil de 12 ani. Aparent ”Mike” știe oameni care ar putea merge cu metroul dar merg 4 ore în traficul din București. Eu n-am stat niciodată în viața vieților mele 4 ore în trafic din cauză că nimic. Dar pentru fiecare bucureștean care merge ”pe jos” și nu-l știe nimeni, există 3 comentaci de 2 bani care știu ei 6 bucureșteni care nu merg pe jos. lol

    11
  38. *Soferii romani nu concep mersul pe jos.
    Stiam pe cineva care avea un magazin la 4 minute de mers pe jos. Mergea pe jos pana acolo? Evident ca nu. Scotea masina din curte ca sa mearga pana la magazin…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.