Scandal mocnit la RNC

Pe scurt: firme căpuşă, bani dispăruţi, bani nejustificaţi, salarii foarte mari.

http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-5444590-seful-anc-acuza-institutul-cercetare-informatica-deturnari-fonduri-sute-mii-euro.htm

Eu vreau doua lucruri: sa pot modifica datele de la domenii cum vreau eu si un whois mai transparent (pana acum era prea transparent, acum nu mai e deloc).

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

37 comentarii

  1. Foarte corect! Si in link-urile ce le-ai postat, dar si in ce afirmi.

    Taxarea miseleasca…e una din sursele de „resurse” pentru salariile umflate, iar whois-ul…, ce sa…?!
    Despre „firmele capusa”: ce, pe la astia nu poate intra un DNA sau dintr-astia…?

    00
  2. Asta am facut si eu. Am cumparat niste domenii .ro prin edomenii si acum trebuie sa platesc din nou pentru a fi proprietar. Fail

    00
  3. ce whois transparent frate?? e transparent pt. firme acum.. ar trebui sa ai posibilitatea sa-l faci complet privat daca vrei.. ce te %#$^$% cine detine un domeniu? la cati nebuni sunt pe internetul asta..

    00
  4. NOU
    #4

    Pe lângă ce zici tu, aș menționa că politica RNC-ului menționează că numele și datele de contact pentru persoane fizice sunt confidențiale. Mie îmi apar în clar pentru domeniile luate prin Claus.

    00
  5. Nistoran simte ca urmeaza sa fie inlocuit, dupa infrigementul pe telecom, abuzurile legate de blocarea anumitor site-uri fara mandat si incercarea de preluare a domeniilor desi ANC nu are voie sa aiba rol operativ. In plus ordonantat 106/2008 a fost respinsa in plenul camerelor acum 2 saptamani, deci trecerea domeniilor sub ANC nu mai este posibila.
    Iar faptul ca ANC are nevoie de domenii ca sa lupte impotriva spamului este o aberatie. ANC nu se poate substituii justitiei. Sa dea amenzi, sa dea legi, sa reglementeze functionarea politiei cibernetice, sa reglementeze Orda si Osim, sa reglementeze domeniile.

    00
  6. @Mihai: Nu este deloc ilegal ascunderea datelor din whois pentru persoane fizice. Este chiar obligatoriu. Se respecta legile europene privind afisarea datelor in format electronic cu caracter personal pentru persoanele fizice. Mai multi registrii europeni au inceput sa faca acelasi lucru….de,.pl. Pana in 2012 toti registrii vor trebui sa ascunda datele pentru persoanele fizice.

    00
  7. @adspediaRO: ce zici tu in mare este corect. O astfel de solutie a fost implementata si va fi disponibila cand va fi reglementata trecerea la domeniile anuale. In acel moment registrarii pot sa-si creeze propriul whois daca vor. Isi vor asuma responsabilitatea ce date publica. Si se ia in calcul solutia cu adresa de email redirectabila.

    00
  8. SALUT ZOSO,

    sa stii ca nu este adevarat, CLAUS WEB apare ca si REGISTRAR si nimic mai mult

    ai o parola pt. fiecare domeniu si acolo sunt datele tale si pt. ca esti persoana fizica datele tale sunt ascunze

    pt. orice neclaritati te rog sa ne dai un email sau un telefon

    toate bune

    cu stima,
    Claudiu Cadar
    CLAUS WEB

    00
  9. @mihai: macar un nume si o adresa, fie ea si oraş.

  10. Este ilegal sa ascunzi datele de whois asa cum o face acum RNC. Au noroc ca nu-si pune nimeni capul cu ei, sa-i dea in judecata. Daca vor sa faca un serviciu de whois privat, sa fie optional, dar nu ne bage noua pumnul in gura cu ceea ce fac ei acum!

    00
  11. asta e, daca la anii tai mai crezi in santa claus:)

    00
  12. Orice Registrar, cum se pretind si ei a fi, are optiunea sa alegi si sa ascunzi datele de whois.
    Unele o fac pe bani (GoDaddy.com) iar altii pe gratis (1and1.com). Rotld ar putea implementa si asta. Oricum, Mihai are dreptate, e ilegal sa scunzi datele de whois, dar nu e ilegal sa pui date fictive :)

    Adica, faci frumos activate privacy (de ex la 1and1.com) si in loc de datele tale personale, la whois apar datele celor de la 1and1.com

    Pana si adresa de email cu care ai inregistrat domeniul, NU apare in whois si e inlocuita de un email de genu proxy6447637878@1and1.com care face redirect la emailurile primite acolo, catre adresa ta. Astfel de scuteste si de SPAM aiurea DIRECT pe adresa ta de email.

    00
  13. @Radu Boncea corect ce spui tu, de aceea am si spus sa existe un serviciu optional prin care sa aleg daca vreau sau nu sa-mi fie datele protejate.

    00
  14. Pentru persoane fizice si eu sunt de acord ca acestea sa fie private. Pentru firme sa fie la alegere. In legatura cu ce spunea Sandossu despre edomenii, nu stiu ce sa cred, eu ii folosesc de peste 3 ani si pana acum pentru toate domeniile eu sunt proprietar sau firmele in numele carora am achizitionat.

    00
  15. De aia imi trimit toti clientii direct la rotld. Ca nu stii cu firmulitele astea „smechere” ce se intampla. Eu m-am luptat vreo 2 luni sa prelungesc un .com luat de al meu acum 3 ani pe romarg si tot nu reuseam sa ii fac sa inteleaga ca nu aveau sistemul ala de gestionare (WHCMS) instalat pe cand am cumparat noi si nu am in ce naiba de cont sa intru. Dupa multe telefoane si injuraturi mocnite mi-am primit si eu domeniul si a putut al meu sa isi refaca situl. Nu conteaza ca a pierdut destule saptamani, bine ca l-am recuperat. O hotie si in domeniul asta, de te sperii. Si e vorba de niste rahaturi de domenii.

    00
  16. Ieri m-am lovit si eu de aceasta problema. Am cumparat un domeniu la un pret de cacat, un domeniu.ro. Cred ca era aprox 90 lei sau mai putin, nu mai retin. Dupa 2 luni domeniul nu mai merge. Ieri la status scria : pendingdelete iar astazi a fost sters cu totul. Eu l-am luat de la cineva care cica era scam, fara nici un act, fara nimic. Mi-a fost activat in aprox o ora si a mers totul perfect. Chiar mi s-a dat si hosting care si acuma merge.

    La whois scria ca a fost inregistrat prin Romarg. Aseara i-am contactat si am primit un mail mai tarziu spundu-mi ca plata acelui domeniu nu a fost facuta. Bun, atunci de ce a mers 2 luni iar acuma a fost sters in 2 zile?

    00
  17. Indicati-mi va rog un serviciu serios de la care pot cumpara un domeniu pentru un site de firma!

    00
  18. Intră frăţie pe dl.ro să vezi acolo ce biznis mişto este cu domeniile noastre… :X

    00
  19. sa-i prinda, sa-i spele, sa-i despaducheze.. e o cloaca mizerabila la RNC si ICI

    00
  20. Hai sa va spun cit mi-a luat mie sa cumpar un domeniu. Fix 10 minute si aveam acces la administrarea lui. De ce unii se feresc sa le cumpere direct de la rotld.ro nu stiu. O fi mai scump poate initial, insa nu e chiar capat de lume. In doua zile aveam si factura in cutia postala.
    Si cu toate ca whois nu spune absolut nimic de domeniul meu, pe adresa de mail folosita acolo am inceput sa primesc spam la greu. De vreo 10 ori mai mult fata de alte dati. La fiecare 10-20 de minute vine macar un spam. Asa ca private sau nu, datele mele de acolo sigur au fost trimise mai departe.

    00
  21. @programare sociala – io am tot prin claus.ro – am datele ascunse (ceea ce ma coafeaza numai bine) – iar la contact – form-ul care-l are rnc-ul pe site mi-a trimis corect email cu mesajul de test. ce altceva ar trebui sa faca? niste cartofi prajiti?

    @zoso: de ce nume?
    poti trimite un neutru „dear madam or sir” …

    00
  22. 1. Romarg – este cea mai de rahat firma posibil de hosting din Romania: iti suspenda siteul pentru neplata cand ii platesti in avans, ratacesc facturi, cade copacu pe liniile de alimentare la servere, etc.

    2. In ziua de azi copilul de clasa a5a are „firma” (cont de pay-pal) de reseller domenii si hosting. Nu e vinovat cel ce ofera servicii, e vinovat prostul care cumpara. Vrei sa dai 20 lei fata de 170 lei pentru domeniu… felicitari, suporta consecintele.
    Atat pentru mine cat si clientilor mei le recomand sa cumpere direct prin http://www.rotld.ro. Sincer as face la fel si cu domeniiile .com .org, etc daca s-ar putea.

    3.Problema nu e numai la firmele care ofera serviciile de inregistrare. Companii mici/mari isi inregistreaza domeniul prin Giguletz de la administrare. Giculetz pune adresa lui de email la inregistrarea domeniului. Giguletz este concediat dupa 1/2/3 ani din diferse motive. Giguletz baga domeniul pe siteurile de licitatii. Firma incepe sa planga.

    Concluzia: prostia se plateste, si cum industria noastra on-line e plina de destepti cu super-oferte si fraieri care pun botul la ele… asta e.

    00
  23. pentru a contacta o persoana privata detinator al unui domeniu .ro ni se pune la dispozitie un formular de contact deoarce nu putem vedea adresa/teleful persoanei respective.a testat cineva acel formular?a primit vreun raspuns?eu am folosit acel formular pentru a-mi trimite mesaj chiar mie , ca detinator(persoana privata) al domeniul x
    au trecut saptamani de zile si eu, persoana care detin acel domeniu x,nu am primit nici acum vreun email de la cel care m-a cotactat prin formularul respectiv.unde ajung acele emailuri ?ce se intampla?negociaza ei pt mine?as putea sa ma trezesc intr-o zi ca nu mai detin vreun anume domeniu deoarece ici si-a insusit emailurile pe care le primeste un detinator de domeniu , posibil seller?

    00
  24. o fi vere vreun domeniu economic fara scandal in tara asta. capusele astea politice au ajuns si in cel mai nou domeniu (net-ul) si acum se bat pe bani. iar noi…

    00
  25. Oricum cea mai mare tampenie este ca trebuie sa platesti iar o taxa de 35 euro daca vrei sa cedezi domeniul altcuiva. Nu vad rostul.

    00
  26. Probabil pentru ca baietii activeaza inainte de plata, ca sa nu plangi ca nu e inca activ. Dupa care fac o reconciliere si sterg tot ce nu e platit. Care e problema ta, ca nu inteleg?

    00
  27. NOU
    #27

    @paulierco: plătește pentru el și gata. Consideră cele 2 luni drept un „try before buy”.

    00
  28. Pentru ca asta e Romania, oameni buni, se fura. Daca ai invatat sa fii atent in RATB, sa te pazesti la buzunare la Romexpo si in metrou, invatati sa va feriti ca de dracu si pe online.

    00
  29. unde e mana statului salarile sant cat casa poporului si eficienta foarte mica, daca i-ai da afara ar creste somajul ca nu i-ar lua nime, ai vezi la primarie, finante, cec, posta etc, umbla cu o hartie in mana si zic ca sant obositi si au foarte mult de lucru si nu renteaza pentru un salar asa mic

    00
  30. RNC functioneaza in tragicul stil romanesc, eu am cumparat pe firma un domeniu acum vreo 3 ani in urma direct de la ROTLD, acum doresc sa fac niste modificari datorita unor schimbari care au aparut legat de numele firmei…dar din pacate nu pot, pentru ca, CUI-ul apare ca fiind al celor de la Registrul Comertului si nu al meu desi numele firmei, sediul social si restul datelor sunt ale mele….

    00
  31. @paulierco Roaga-i pe cei de la RNC sa iti dea mai multe detalii despre domeniu. Pending delete dupa doua luni nu prea cred (e maxim o luna). In rest, nu mai cumpara de la firme fantoma si in niciun caz de la persoane fizice. La RNC pe site e o lista cu toti partenerii.

    @Radu Boncea Din cate observ, se lucreaza intens la RNC. O sa avem si DNSSEC? Bulgarii ne-au luat-o inainte cu cativa ani..

    Pana cand RNC n-o sa dea dovada de mai multa transparenta in relatia cu clientii nimic n-o sa se schimbe.
    PS. Cea mai tare e tanti de la telefoane, cu al ei „Rotld, poftiti!” :)

    00
  32. paulierco: pentru ca au un sistem „interesant” sa spunem ca eu sunt reseller la romarg, tu esti clientul meu, iti umflu banul, inregistrez domeniul DAR NU IL PLATESC ! domeniul apare inregistrat, activ si functional, dupa un timp, neincasand banii, romarg cere delete de la rnc, sau ma rog, ce intelegere au ei acolo. Domeniul este sters, tu ramai in fundul gol si te rogi sa nu ti l ia altul :) Singura (semi)solutie, DACA ai acte de la inregistrare si plata, sa dai in judecata resellerul.
    Aviz amatorilor, de pe unde va cumparati domenii..

    00
  33. Scandalul din jurul ICI e legat de banii din afacerea cu domeniile, pe care au preluat-o la începutul anilor ’90 şi au ţinut-o bine pînă acum. Tare greu să o lase din mînă, ies sume foarte frumoase.

    Faceţi o socoteală, dacă se estimează ~350k de domenii la începutul lui 2009, cînd la începutul lui 2005 erau doar vreo 80k. Mie îmi dau vreo 16 milioane de dolari în 4 ani. Unde-or fi?

    Se fac vreo 5 ani de cînd tot reiese periodic la suprafaţă treaba asta şi încă nu s-a schimbat nimic şi nici nu am văzut vreodată o justificare pertinentă despre unde se duc milioanele alea anual. Au ascuns şi transferul de domeniu (lista cu toate domeniile .ro) tot sub pretextul spam, sau poate ca să nu se vadă cu ochiul liber cîte domenii sînt şi să facă cineva vreun calcul.

    00
  34. @jules: Dude şi eu tot prin ROTLD l-am luat şi am ales să plătesc electronic. Pentru asta a trebuit să-mi scanz cardul şi buletinul, cu un scanner, şi să le trimit informaţiile (imaginile) pe mail! :)) Papuaşi, ce mai!

    00
  35. Multumesc pentru raspunsuri. Acte IOC. Cel mai probabil o sa-l cumpar din alta parte.

    00
  36. @dt, dintr-o parte in alta rotld au zis sa intreb la romarg mai multe informatii. A fost cerut de ei pentru inregistrare si normal, rotld a primit de la romarg cerere de stergere pentru neplata. Daca ma duc acuma la romarg si ii intreb o sa ma trimita la rotld si ma tot intorc intr-un cerc…

    00
  37. 1. Eu am luat domeniile mele initial de la Vodafone… Cand am vrut sa le transfer pe firma Vodafone a spus ca e complit si ca o sa mi le inregistreze pe numele meu la RNC ca sa nu apara probleme si dupa aia le transfer eu cum vreau… E logic ca acum trebui sa platesc pt. asta…
    2. Acum domeniile fiind pe persoana fizica nu pot sa fac datele sa se afiseze decat pentru contact tehnic… DE KKT!

    Ca sa nu mai spus ca nu au un sistem de plati online… nu ma refer la modul lor antic de plata cu cardul pt. ca ala nu se poate numi plata online… nici macar nu as avea curajul sa fac asa ceva indiferent cati ar veni sa imi spuna ca au apelat la el si nu s-a intamplat nimic…
    Cat despre restul… sunt interese mult mai mari acolo ca sa se poate schimba ceva… cel putin in nu momentul de fata si viitorul apropiat.
    Vor depozit 5.000 euro ca sa devii partener… Scuze, dar cu banii aia ma fac membru RIPE si mai raman si bani .

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.