De ce nu scad prețurile la imobiliarele vechi

Tipul ăsta de discuții/probleme relevă ceva: pentru mulți români, casa pe care o au și/sau pe care o moștenesc e singura avere.

De aceea vedeți frecvent case scoase la vânzare cu același preț ani la rândul. Nu pentru că banii trebuie să se împartă fix la moștenitori, ci pentru că, pentru mulți, a lăsa la preț înseamnă bani pierduți.

Am fost la un moment dat să vedem o proprietate a unei cetățence. Casa destul de prost aranjată și destul de prost renovată. Dăduse cu o lavabilă peste, dar asta nu era de ajuns ca să ascundă problemele unui ochi mediu-atent. Casa scoasă la vânzare de minim 2 ani, cu același preț. Agentul care ne-a dus acolo și care era singurul care intermedia proprietatea spunea că vin minim 5 oameni pe lună să vadă, nu să și cumpere.

Și ne uitam și ne gândeam la ceva. Cetățeanca nu poate lăsa nici 5.000€ la preț. Că, pentru ea, banii ăia sunt probabil veniturile ei pe un an. Deja 10.000€ e pagubă majoră. Oamenii de genul ăsta, cu venituri mici/modeste, nu gândesc în termeni de 2 sau 5% din preț, ei gândesc ce înseamnă banii ăia pentru ei. În cât timp îi fac. De aia nu vor să lase la preț și speră să găsească pe cineva să cumpere.

Oamenii care fac mai ușor banii ăia acționează un pic altfel.

casa-gealan-brasov

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

183 comentarii

 1. “Pentru ea, 5.000€ sunt probabil veniturile ei pe un an.”
  Gresit.
  “Economisind 100€ pe luna, ea va strange 5.000€ in jumatate de deceniu.”

  Comentariu apreciat.13238
  • poti face diferenta intre venituri si economii?

   Comentariu apreciat.9124
  • Anul trecut un apartament de 4 camere in Bucuresti era sa zicem 100k, nimeni nu dorea sa negocieze nici macar 5.000. Anul asta un apartament este 120k dar, din nou, nimeni nu vrea sa scada. Oamenii nu vor sa vanda, ci doar sa dea lovitura dar ce au facut ei sa merite 20k in plus pe aceeasi proprietate?

   Comentariu apreciat.12039
  • M, asta cu nimeni nu vrea sa scada nu e chiar asa, am cumparat 3 apt. in ultimii 5 ani. Toate direct de la proprietar pers. fizica si la toate s-a scazut cate ceva (~2-4%). Am mai fost aproape sa cumpar alte apt. (in locul astora) si tot asa la toate ne cam intelesesem la mai putin decat pretul oficial.
   Problema e alta, daca te duci la prima vizionare si una din primele 3 intrebari este “cat mai lasati la pret”, normal ca raspunsul este nimic. Daca te faci o oferta serioasa (noi putem sa oferim XX, daca va convine maine mergem la notar), o sa vezi ca oricine lasa.

   Comentariu apreciat.1539
  • un oarecare a reușit sa fie special la primul comentariu la articol.

  • In nici un caz nu se ajunge la a se pune un pret mai mare de inceput doar ca sa satisfaci nevoia de bazar si de negot a business-man-ului roman care daca nu cumpara la oferta speciala viata e fara sens.

   245
  • M: nimic, ei doar urmează trendul pieței. Ptr cine vrea sa vândă e de bine un trend ascendent, cine vrea sa cumpere e nasol. Depinde unde te poziționezi.

   199
  • În 2019 mă duc să vizionez un apartament. Era pe final de august, început de septembrie. Bloc din 66, apartamentul ruină, cum îmi place mie, să pot să fac de la zero, fără să fiu taxat pe ”îmbunătățirile” făcute de fostu proprietar.

   Aveam buget 68k cash. Omul voia 71k, că erau 3 frați și așa s-au înțeles. I-am pus oferta pe masă: ”Mâine ai 68k banii în mână, direct euro„. Nu a vrut, a ținut-o cu 71k.

   Pe la jumătatea lui ianuarie 2020, cine mă sună? Omul cu 71k, că dacă mai sunt interesant. Că a vorbit cu frații lui și ar fi dispus să dea 70k. Deja cumpărasem cu 64k, la fel ca al lui, la 2 blocuri mai încolo.

   Comentariu apreciat.1107
  • @ubercool n-ai avut si tu inca 3k in cotiera la masina… saraki.

   Comentariu apreciat.564
  • Banul peșin e ochiul dracului. Eu am luat acu’ un an un apt cu 76k (de la 85k) doar cînd am spus ca ACUM pot să plătesc cash (transfer bancar), deși ei se înțeleseseră cu altă familie la prețul cel mare, dar cu credit bancar, ceea ce dura mult peste o lună.

   Indecis. Tu ce zici?2012
  • @zoso există 2 categorii, unii se gândesc că îmi ia x luni să pun suma aia la economii, alții că le ia y luni să îi facă. Eu cred că dacă dai de cazul cu gândirea la nivel de economii, menționat de @un_oarecare, s-ar putea să țină și mai tare de preț. Și îți zic asta pentru că am auzit gândirea aceasta la generațiile diferite → părinți copii când vine vorba de cumpărat bunuri mai scumpe: ” – Mult prea scump, mie îmi trebuie 2 ani să pun banii ăiă deoparte”.

   84
  • @ubercool, buna observatia, de multe ori vanzatorul nu poate lasa din pret pentru ca ar trebui sa lase doar din partea lui, coproprietarii au un pret fix in cap si pe ala il vor.
   Si nu isi pun problema ca il vand mai repede, ca nu ei se ocupa de tranzactie.

   83
 2. De fapt adevarul e ca daca ar avcea probleme cu banii ar lasa la pret. Nu are nevoie neaparat de aia 5000, de aia nu vrea sa renunte la ei. Cand o sa aiba nevoie, o sa lase la pret.

  Comentariu apreciat.1869
  • “casa nu-i cere de mancare” – taxele pe proprietate in romania sunt neglijabile; am putea teoretic sa avem 100 milioane de case; toate valorand sute de mii de euro; toate goale; cu cca 100 euro impozit pe an este posibil; o societate distopica !

   Comentariu apreciat.8930
  • @vladone, atunci cand stai tu si te gandesti ca ai vrea sa creasca impozitele, te intrebi si daca te-ar ajuta pe tine, personal?
   Daca este cineva care are un apartament intr-un oras mare, gaseste destul de repede sa-l inchirieze si poate sa acopere macar impozitul anual, deci nu ar fi obligat sa vanda. Probleme vor fi pentru cei care au case la curte care sunt mai greu de inchiriat.

   Acum sa presupunem ca se va implementa ceva similar cu Germania si vom avea un impozit de vreo 2% din valoarea proprietatii. Astfel vei putea gasi case la curte in jurul valorii de 100.000 euro.

   Vei avea nevoie de:
   – aproximativ 10.000 euro taxe notar, agentie, etc.
   – aproximativ 15.000 euro avans pentru un credit ipotecar;
   – cel putin 10.000 euro ca sa poti face casa aia cat de cat locuibila;
   La astea se adauga o rata lunara de aproximativ 500 de euro (6000 euro/an) + 2000 euro impozit anual.

   Asadar, daca tu nu ai acum minim 35.000 euro si posibilitatea de a plati 8000 euro pe an doar pentru rata si impozit (exceptand alte cheltuieli de intretinere), nu te-ar ajuta cu nimic cresterea impozitelor.

   Indecis. Tu ce zici?4631
  • @Andrei G, se rezolva usor, bagi impozit “bomba” de la a doua locuinta in sus. Asa fie te limitezi la una, fie daca ai mai multe, nu mai merita sa le tii acolo “ca nu cer de mancare” cum povestea cineva prin comentarii, si va trebui sa le inchiriezi. Ca urmare fie va scadea pretul locuintelor, fie pretul chiriilor dar cel mai probabil ambele.

   Comentariu apreciat.5315
  • @Zarax, da, ar fi o varianta sa creasca impozitul pentru cea de-a doua proprietate detinuta. Nu stiu daca ar duce la scaderea chiriilor, pentru ca valoarea acestora ar trebui sa acopere si impozitul suplimentar, dar cu siguranta ar ajuta la deblocarea pietei imobiliare.

   209
  • Comentariu ascuns de spiriduși!
   [Click aici]

   Comentariu nasol. 4372
  • @sin, se presupune ca de banii aia luati ca impozit, statul iti asigura infrastructura. Ai un drum/o sosea care ajunge la casa ta si care are niste costuri de intretinere.

   Comentariu apreciat.5312
  • Investiţiile în infrastructură arată de parcă au fost plătite din impozitul pe proprietate.

   Comentariu apreciat.604
  • Infrastructura e facuta din accizele pe combustibil, opera lu Basescu.

   Indecis. Tu ce zici?1024
  • @sin S-ar putea sa ma insel dar banii din acciza merg in investitiile si mentenanta drumurilor care apartin de M Transporturilor(autostrazi, DN etc). Oricum sunt multe alte servicii pe care le asigura primaria: iluminatul stradal, curatenia (mai multa sau mai putina) de pe strada imobilului tau si din cartier, ridicarea gunoiului de pe strada(nu ala din blocul tau). Chiar si mentenanta scolilor tine de primarie.

   91
  • Impozitele mai mari pe proprietate ar insemna bani mai multi la primarie care astfel poate sa faca orasul in care locuiesti mai bun pentru tine ca cetatean. Degeaba visezi ca orasul in care locuiesti sa fie ca in Germania daca vrei sa platesti taxe ca in Romania. Cit platesti atita primesti.

   Indecis. Tu ce zici?1814
  • anaf NU te mai obliga sa inregistrezi contractul. poti sa ii dai tu un NR. ca te duci si ceri EXPRES nr de la anaf, asta e alta treaba!

   02
  • @Radu – doar ca aia in Spania inregistreaza contractele de inchiriere in mod legal. Cati fac asta in RO din totalul celor care inchiriaza / sunt chiriasi?

   143
  • @Adib, s-ar putea ca în zilele noastre lucrurile să nu mai stea așa de nasol în zona asta.
   acum 15-20 de ani, dacă auzeau de contract orice proprietar îți închidea telefonul în nas. trebuia să ai o baftă chioară să dai de unul care să accepte să facă contract, cu condiția ca tu, chiriașul, să-i plătești impozitul pe venit. (am o prietenă care face asta acum)
   acum 2 ani când căutam chirie, oriunde am sunat și am întrebat dacă sunt ok cu contract înregistrat la anaf, toți au zis ”ok, nicio problemă, sigur”, fără să menționeze că eu ar trebui să le plătesc impozitul. cele mai multe au picat din alte motive. în prezent locuiesc cu chirie, cu contract înregistrat la anaf, și nu plătesc un chior în plus față de suma din contract. ba chiar suspectez că banca lui îi percepe proprietarului comision pe suma pe care o virez eu. oraș mic, de provincie.

   83
  • Contractele nu se mai “inregistreaza” la anaf, doar declari venitul.

   23
  • @Corco, contractul meu are parafă cu nr și dată de înregistrare de la Anaf

   33
 3. Și nu scad că majoritatea imobiliarelor vechi sunt mai mari decât cele construite în ziua de azi, mai bine compartimentate și mai bine poziționate.

  Prețurile scad când lumea are nevoie de bani și nu se mai cumpără. Dacă judecăm după 2008, abia în 2013/2014 s-a atins cumva all time low.

  Comentariu apreciat.7811
 4. Pai problema poate fi pusa si fix invers. Daca unul face bani usor, ce inseamna 5000 de euro in plus pentru o casa pe care o vrea? Adica unul care face intr-adevar bani, nu sta sa admire timp de 2 ani o casa care i-ar trebui si pe care ar lua-o, timp in care casa poate fi vanduta altuia, ar scoate aia 5000 de euro pe care el ii face intr-o saptamana si ar lua casa.

  Comentariu apreciat.9511
  • am luat in vara un ap in bv, omu voia 78 pe el, eu i-am dat 65, in final am ajuns la 70. Am dat mai mult pe el defat face dupa parerea mea, dar ideea e ca si eu am lasat de la mine si el a lasat. Sunt ap sau case in brasov de vanzare de ani de zile si e valabil peste tot, oamenii nu vor sa lase la pret pt ca…pitong, stiu ei ca s-au scumpit si uite cat e pe piata cosmelia de langa? cum sa scad eu pretu?
   Acuma la imobiliare daca ai bani poti negocia maxim, ca aia care le au la vanzare sunt mancati, nu e ca la masini sa fie alta si alta pe repede inainte. Mare amajoritate au probleme – dex am vandut o garsoneira pe Carpatilor unde fac minunatii blocurilea alea noi (cosmopolitu), am ales sa o dau pt ca dupa ce osa fie sus 11 etaje pula view cu Tampa, plus 2 ani de constructie si santier – olx, pret cu 5000 mai jos decat cerea piata s-a dat in 1 luna.

   Indecis. Tu ce zici?2412
 5. “all time low” a fost in 2000; ba nu – a fost dupa revolutie – cand toti chiriasii statului au devenit proprietari pe apartamente la preturi inimaginabil de mici.

  Comentariu apreciat.7410
 6. Am o verisoara intr-o situatie similara, dar vorbim de masini aici: ea are un OPEL, sotul avea un BMW. Sotul moare si ramane BMW-ul pe care nu il foloseste nimeni. Ea hotaraste sa vanda BMW, dar cu un pret mult prea mare
  Dupa o analiza atenta pe piata de SH, am ajuns la concluzia ca ea a pus masina la vanzare cu un pret mult mai mare (cam 50% in plus, fata de media SH)
  Cand i-am expus problema a fost foarte senina – ea a dat 19.000 euro pe masina si vrea tot atata pe ea – chiar daca asta a fost acum 3 ani. Orice explicatie / argument adus – s-a lovit de un zid de beton
  Judecati voi… masina in continuare e nevanduta,,, si ea sufera in continuare de lipsa de bani

  Comentariu apreciat.1356
 7. Location, location, location. De aia nu scad. Alea vechi sunt deja unde trebuie. Linga scoli, gradinite, piata, parc, spital, gara sau linga ce il intereseaza pe cumparator. In loc de casa de 200K la porumb mai bine 4 camere de 200k pe Unirii. Pe linga casa aia cumperi timp – o groaza de timp si servicii accesibile. Cred ca timpul tau merita 5000 euro.

  Comentariu apreciat.20515
  • Exact! @krompus
   Cand cumperi o casa/apartament, tu cumperi si timp! Nu e ca si cum cei care isi cumpara casa in afara orasului au camere multe si mari, curte infinita. Si chiar daca le au… Cand copiii cresc, se chinuie parintii sa ii duca in oras ca sa bea si ei “un suc” cu prietenii, insa nu pot sta decat pana la ora 19. Am avut situatii eu in liceu cand aveam prieteni in aceasta situatie. Stateau frumos in oras (Brasov) si parintii s-au hotarat sa se mute in Predeal, Harman, Cristian.

   Comentariu apreciat.7511
  • SI bonusul e un pic mai multa poluare – cu noxe si zgomot. Poate si o structura care va trebui reconditionata serios, de multe ori avand solutii tehnice vechi si intretinere aproape permanenta, gen instalatii electrice si sanitare, acoperis, infiltratii, ziduri sau zone mai deteriorate …
   Sau nou la porumb …

   Indecis. Tu ce zici?2940
  • Comentariu ascuns de spiriduși!
   [Click aici]

   Comentariu nasol. 2161
  • @nuIO
   Adevarul e ca fata de acum 15 ani Militari Residence a devenit foarte bine poitionat

   Comentariu apreciat.1286
  • @nuIO, “bonus” e ceva in plus…deci daca ai crescut la oras, nu e nici un “bonus” ce ai zis tu. Bine tu cautai cuvantul malus, dar asta e altceva.
   Da, daca ai crescut la coada vacii (chit ca parintii au fost prima generatie cu lift la bloc, dar pe tine te-au lasat mai mult pe la bunicii de la tara), da o sa iti fie naspa cu masini, poluare, aglomeratie, etc. tot mai frumos pe ulita…si olita.

   Indecis. Tu ce zici?925
  • @nuIO, foarte corecta a doua observatie, ca orasele se extind. Problema e ca tu ai nevoie de scoala/gradinita acum(+5 ani), nu peste 30 de ani.

   Uite, oamenii prevazatori fac deja ceva in privinta asta. Vezi pe copilu cu Chirica de la Iasi, are deja apartament pregatit pentru cand o sa aiba si el copii si trebuie sa ii dea la scoala.

   Comentariu apreciat.573
  • @nuIO, experienta arata ca in cartierele de la periferie (sau de la porumb) nu prea au aparut scoli/parcuri in ultimii 20 de ani. Daca imi cumpar un apartament acum, ma gandesc ce se va intampla in maxim urmatorii 10 ani din punctul asta de vedere, ca apoi oricum cresc copii si nu mai este nevoie de gradinita/scoala in apropiere.

   Comentariu apreciat.324
  • @Boris – am crescut la bloc, in oras industrial. Partea norocoasa e ca era in mijlocul cartierului, bulevardul era departe, zgomot putin iar poluare … orasul e destul de terminat.
   Am locuit si in oras aglomerat, zona de case. Vara aerul era foarte greu respirabil, practic era ceata din cauza fumului de la masini. Aici bulevardul era la vreo 200 de metrii dar era la fel de groaznic. Era Timisoara dar te rog spune-mi ca la Bucuresti e mult mai parfumat :))))
   Depinde foarte mult care e lista ta de prioritati: scoli/magazine/spitale/puncte de interes/ etc, in ce ordine si cat conteaza fiecare.

   1211
  • Comentariu ascuns de spiriduși!
   [Click aici]

   Comentariu nasol. 2452
  • Toata lumea are argumentul asta cu sucul ca trebuie sa duci tu copilul cu masina la suc.
   Probabil majoritatea va ganditi la copilariile voastre care, ca si in cazul meu, au fost in orasele mici, de provincie, unde ieseam singuri afara de la 4-5 ani si intram seara in casa.
   De la ce varsta v-ati lasa acum copilul singur in Bucuresti? Il lasati la 10 ani sa mearga singur cu tramvaiul la suc? Sau de fapt tot cu masina il duceti ?Il lasati la 7 ani singur in fata blocului in Bucuresti ? In Bucuresti in fata blocului inseamna de fapt pe bulevard.

   Indecis. Tu ce zici?1920
  • @Petrica, toata lumea prefera o casa la curte in defavoarea unui apartament, dar nu toti ne permitem asta. Eu de exemplu pana sa inceapa pandemia si sa existe posibilitatea de a lucra de acasa, nu mi-as fi permis sa locuiesc la porumb pentru ca ar fi insemnat sa fac minim 3 ore dus-intors intre casa si birou.

   @Alex, daca nu il lasi la 10 ani, il lasi la 14 ani sa mearga singur cu tramvaiul. Dar daca stai in afara orasului, va trebui sa il duci tu. Sau cand va incepe liceul, va fi obligat sa se deplaseze cu maxi-taxi/tramvai/metrou de acasa catre liceu (1-2 ore dus / 1-2 ore intors).
   In plus daca vrei tu sa iesi la o bere cu colegii dupa munca nu ai alta varianta sa ajungi acasa decat cu taxiul. Adica sunt lucruri la care trebuie sa renunti cand te gandesti sa te muti in afara orasului. Acum depinde de stilul de viata al fiecaruia si de oportunitatile de munca.

   Comentariu apreciat.296
  • @Andrei G – una e sa nu iti permiti, ceea ce e perfect de inteles, si alta e sa proclami ca un apartament la gura de metrou e mai bun decat o casa pe pamant, pentru ca plozi si naveta.

   Nu traim toti in paradigma plozilor, nici a navetei.

   Chestia asta cu obsesia pentru apartamente in centru mi se pare fix pe sistemul vulpii si strugurilor.

   Indecis. Tu ce zici?1127
  • @Andreig, “toata lumea prefera o casa la curte in defavoarea unui apartament, dar nu toti ne permitem asta.”.

   Sa sti ca nu chiar _toata lumea_. Casa implica mereu bani in reparatii, curte, jgheaburi, acoperisuri,zapada,tencuiala exterioara, se lasa gardul, etc.
   Parintii unui prieten, 70 de ani au preferat sa se mute in apartament, aproape de el, pentru ca ambii bolnavi, departe si sulea mai da zapada,pana ajunge salvarea crapa amandoi. S-a stricat liful la bloc sau s-a faramat centrala de bloc? Le repara “cineva” adica asociatia de locatari. Daca stai intr-un loc civilizat bine inteles.

   184
  • @Andrei G de fapt, mai realist vorbind, aia 14 ani sunt de fapt 17-18. Mai ales daca ai fata (da, stiu, foarte sexist). Timp de 17-18 ani prefer sa stau la casa in afara Bucurestiului daca oricum trebuie sa plimb copilul cu masina. Dupa aia 17-18 ani sunt solutii, nu mai suntem legati de o casa toata viata. Vand si cumpar apartament in Bucuresti daca e chiar asa necesar.

   712
  • @cd, ma refeream ca toata lumea prefera o casa in oras in defavoarea unui apartament la bloc. Si din cate spui, batranii respectiv s-au lovit exact de problema prezentata de mine: nu-si mai permit reparatiile casei.

   @Alex, acum daca exageram putin poti sa mergi si la primele 2-3 intalniri amoroase ale fiicei, dar realist vorbind dupa 14 ani nu prea isi mai duce nimeni de mana copii la scoala/liceu. Cel putin in Bucuresti eu nu prea am vazut dimineata parinti care isi duc copii la liceu (nici macar atunci cand discutam despre fete).

   Iar dupa ce implinesc copii 18 ani si tu ai in jur de 45-50 de ani de ce te-ai mai muta inapoi in oras? Deja s-au rezolvat problemele legate de transport pentru copii, nici tu nu mai iesi atat de mult la terase, etc.

   23
  • @Petrica – “Define porumb” – Daca nu ai numar postal si nume de strada sau daca sunt 50 de case si curti cu acelasi numar postal si aceeasi strada inseamana ca esti “la porumb” ( bine, cazul 2 l-am mai intalnit si prin Bucuresti – la maidan – nu la porumb)
   Alta definitie – daca te trezesti cu autostrada, sosea de centura, combinat de porci sau fabrica de eprubete sau mai stiu eu ce dracie la 100m de tine – esti “la porumb”. Mai am am daca vrei…..

   @Petrica & nuIo – citez, “gunoi infect de bucuresti”, respectiv “pic mai multa poluare – cu noxe si zgomot”. Din frumusetile vietii la tara: (la porumb si in vatra satului) pute a vaca, capra, oaie sau doamne fereste de 1 2 tapi in curtea vecinului. Urla cainii noapte sau latra de nu mai stii de tine si te sufoci in diminetile de iarna din tampeniile arse de oameni in sobe. Dimineata la 6 iti dau desteparea milioane de cocosi unul mai competitiv ca altul si alt milion de rable paraitoare cu care oamenii pleaca la oras, la camp sau la treburile lor. Nu poti lasa ceva in curte ca face pasi prima noapte si toata lumea imprumuta ciocan sau fereastrau sau un prelungitor de la tine (banuiesc ca pe ale lor le pastreaza in vitrina)

   Eu te rog s-o lasi mai usurel cu fasoanele de om cu “casa pe pamant”, pe aici din cite am vazut sunt oameni cu case (plural) la curte si apartamente (plural) prin diverse orase – nu le inchiriaza, stau in ele cum li se nazare.

   @ nuIo Iti jur cu mana pe inima ca decat sa stau intr-o casa noua construita de cine stie ce dezvoltator mai sigur ma simt la etajul 10 intr-o bloc cu structura din cadre din beton armat construit in perioada 80/86. Chiar si intr-o casa interbelica max p+1 chiar daca etajul e pe grinzi de stejar si constructia e din caramida portanta cap coada cu mortar de var. Ca idee – reparatiile sunt la ordinea zilei la o casa cu curte facuta chiar perfect, la bloc e trai pe vatrai.

   In final as vrea sa spun ca si viata la porumb, la tara sau in buricul targului, in 5 camere sau in garsoniera are avantaje/dezavantaje. Personal stiu cam toate combinatiile si cu rele si cu bune in Ro si aiurea (bine, nu am locuit in vila in Monaco, nu am stat in duplex in Manhattan si nici in cort de frunze de palmier in Tahiti) si cred ca am ales bine si deasemenea cred ca cel mai important lucru e sa te intelegi bine cu cei alaturi de care traiesti.

   Fiecare poate sa-si spuna parerea, sa explice de ce a ales o anumita solutie locativa (daca vrea) dar nu sa arunce superior cu noroi in cei care au ales altfel decat el.

   125
 8. Cate lupta de clasa pe-aici….chiaburii de proprietari! sa le puna taxe! sa vanda! dati cu pietre-n ei!..:)
  O reactie amuzanta la simplul adevar ca in loc sa identifice adevaratii vinovati oamenii se “sfasie” intre ei”. Nu bre.
  Preturile nu scad pentru ca locuintele “vechi” din oras sunt fix asa: in oras!
  Si nu orasul ca entitate administrativa ci ca acea gama de functiuni indispensabile traiului in oras, nu in ghetou spoit:

  – niste unitati de invatamant la distanta de mers pe jos
  – o policlinica, niste bodegi mai spalate, un magazin, o baza sportiva…
  – poate ( doamne fereste cat lux…) un parc.

  Toate astea sunt elemente absolut normale pe care de bine de rau comunistii le-au implementat ca detineau oricum tot terenul iar “dezvoltatorii” nu le vor implementa decat fortati de… Cine?

  Inclusiv planurile apartamentelor sufera de aceeasi vina.
  Pentru ca in loc sa proiecteze cineva “o cladire de locuit” dupa un standard pe care s-o amplaseze undeva ( ca in comunism), proiecteaza “ceva” care sa atinga C.U.T maxim format din “musai X apartamente” de “maxim X metri patrati utili” si sa incapa pe teren.
  Asa ca raman inevitabil “ramasite” in care traiesti cum poti si te impiedici de mobila (ca aia inca mai e standard).

  Asa ca observatiami se pare gresita: Pretul locuintelor vechi este mai mare sau macar egal decat cel al unei locuinte noi amplasate in aceeasi zona sau acolo o locuinta noua sare de un sfert de milion?

  Aia e….

  Comentariu apreciat.8215
  • Da, e gresit. Pretul locuintelor vechi este mai mare sau macar egal decat cel al unei locuinte…. decat e folosit gresit

   414
  • @Ted.
   Da…scriu ca vita ca si cum as vorbi si uneori o fraza incepe intr-un fel si se ciocneste de alta….mai scapa…imi asum:))

   114
  • @Habarnam nu e gresit sa ai 10 locuinte. Treaba ta. Problema e ca din ce citesc pe aici, multi cumpara locuinte pe post de “cont de economii” si le tin fara sa faca nimic cu ele. Aici e problema. Imagineaza-ti ca e foamete si eu decid sa-mi tin economiile in grâu… Eu am un siloz plin in timp ce oamenii in jur mor de foame. Si nu vreau nici sa vand din el.

   Indecis. Tu ce zici?3021
  • @Zarax ai dreptate pe de o parte dar gandeste-te si la un altfel de sens pt economie: mi se intampla ceva peste 10 ani , vand o casa/teren din cele in plus si fac rost de bani pentru ce imi trebuie (nu mai pot/nu mai vreau sa muncesc, o operatie grea undeva pe afara, etc)

   1010
  • @dny, sunt alte mecanisme pentru asta: metale pretioase, opere de arta, actiuni la companii “too big to fail”, etc.

   1216
  • @Zarax
   Come back to earth.
   Nu toti stiu ce tablouri sa cumpere, unde si cum sa le pastreze, cum functioneaza actiunile si bursele, cum poti investi in aur etc

   147
  • @dny, cand ajungi sa ai cash destui bani pentru un apartament, doua, ar cam trebui sa stii…

   1010
  • @zarax poti sa elaborezi un pic? Ca tot aud discutia asta si nu prea gasesc buba. De ce e rau sau, ma rog, ceva ce trebuie descurajat prin supraimpozitare, sa ai mai multe case ( nu am, abia am luat una pe credit ) ? Intreb pentru ca, personal, desi ma enerveaza cresterea preturilor, nu prea inteleg prtea asta: sa il fortezi sa vanda, eventual la pret mai mic.
   Mersi

   47
  • @Zarax
   Hai sa te mai contrazic un pic: nu trebuie sa ai toata suma cash, sunt multi care isi permit sa stranga pentru un avans si sa plateasca un 300 400 E rata la un apartament si sa il inchirieze.
   Acopera o parte din rata cu chiria si “nu strica sa il ai acolo pentru cand se fac copiii mari “.Acesti oameni sunt din paturi sociale diferite: crescatori de animale, instalatori, oameni ce muncesc pe afara cu acte, etc.
   Bursa, pretul aurului si arta sunt o mare necunoscuta pentru ei.

   PS: tu cam dupa ce tablouri te uiti si unde pentru investitiile viitoare? Poate sunt si altii curiosi.

   710
 9. Mai ai rabdare un pic. Le cumperi la discount mai mare de 5%

  Indecis. Tu ce zici?1713
 10. @nuIO
  Spune-le asta celor din Militari residence-uri. In 30 de ani vor avea 55-60 de ani si vor dori sa se mute de acolo.
  Un bloc vechi din Bucuresti (ca cel in care stau) e la 2-5 minute de scoala/liceu, 10-15 minute de Lidl/Kaufland/Carrefour. Mers pe jos. De acord ca e zgomotos, poluat si prafos dar comod pentru copii (pana pe la 19 ani). Noile cartiere nu-mi par gandite cu cap, pentru a se dezvolta. N-au gradinite/scoli/sectie de politie/pompieri in apropiere.
  Cata verdeata ai in Titan/Balta Alba vs “Pipera residence”? Astepti 30 de ani?

  Comentariu apreciat.4513
  • Si are…cati zeci de ani? Si cum a trecut prin toate cutremurele? Are structura de rezistenta şvaiţer? Cati proprietari de apartamente au daramat pereti/stalpi de rezistenta, de-a lungul zecilor de ani?

   Indecis. Tu ce zici?2636
  • @Deea, eu cred ca asta cu daramat stalpi/pereti de rezistenta e partial o legenda. Cel putin la mine in bloc nu ai pur si simplu cum sa dai jos asa ceva fara sa iti bata tot blocul la usa. E incredibil de rezistent betonul ala. Am incercat sa fac un sant de 2mm prin care sa treaca un cablu si mi-am blestemat zilele, foarte greu si foarte zgomotos procesul…

   Indecis. Tu ce zici?3417
  • Durata normată de viață a unei construcții din beton e de 50 de ani. Pe lângă seisme, fenomene precum coroziunea, oxidarea, carbonatarea fac probabile colapsurile structurale după depășirea a jumătate de secol de exploatare. Teoria oboselii, populară în medicină, e perfect aplicabilă și la construcții.
   Contrar percepției populare, blocurile n-au făcut mușchi la cutremure și nici n-au ieșit mai întărite.

   214
  • în blocul meu din bucurești, coloana de apă de la bucătărie la parter, et. 1 și jumate din et. 2 e băgată într-un fel de spațiu gol. de la jumătatea et. 2 (lucky me) e turnată în beton. practic imposibil de scos de acolo. când a fost înlocuită coloana de apă pe partea mea de bloc au trebuit s-o pună pe cea nouă pe exterior, (exteriorul pereților, în interiorul apartamentului), aia veche o să iasă de acolo când s-o dărâma blocul.

   la fel, când am încercat să pun niște prize suplimentare. betonul ăla n-a putut fi scobit. am pus prize exterioare. a fost circu’ dracu’ să scobească șanțurile să tragă firele.

   414
 11. @Deea
  20 de ani.

  25
 12. A inceput domino-ul , mai stai putin . Oamenii aia nu inteleg nimic din vanzarea sau cumpararea de locuinte , pentru ca ei nu au facut-o niciodata , nu au pus ei bani , umarul sau efort in cumpararea respectivei locuinte . Au mostenit-o si vor sa dea lovitura . Nu doar ca nu dau lovitura, dar stau si fac foamea decat sa lase 5k din pret sau 10k , casa atragand niste cheltuieli sau paragina altfel . Nu gandesc coerent , nu ai ce sa discuti cu ei . Tin minte in 2009 cand imi cautam apartament negociau 500Eur :)))) la 64500Eur ca si cum ti-ar face o mare favoare. Le pica fata cand le ziceam ca le dau maxim 58k .

  Longstory short – hapsanii sunt si prosti – pe termen mediu si lung tot ei pierd ca o proprietate in care nu investesti se deterioreaza deci bani mai putini .

  Apartament 2 camere Eroii Revolutiei in partea cu Carol , bloc comunist 2 camere , cu exclusivitate catre o agentie (proprietarii bucuresteni se mutasera la tara undeva la origini Alexandria)
  – l-am cumparat in 2010 cu 45k Eur scazut de la
  – prima afisare la vanzare a fost la 120k la finalul lui 2007 cand a venit o oferta de 105k si un OPEL ASTRA G de 3 luni (ne-a aratat agentia dupa ce am semnat actele avand exclusivitate asa ca fapt divers)
  – in 2008 l-a scazut odata la 105k si a refuzat 95k credit
  – apoi prin iulie l-a scazut la 95k si a refuzat 85k cash
  – pe final de 2008 a refuzat 88k prin credit ca era “BOOM” :)))
  – boom am aparut eu in 2009 la final cand era 58k si i-am oferit 45k si comisionul agentiei

  Indecis. Tu ce zici?3423
  • Teoria ta e corecta doar intre 2008 si 2010. In rest hapsanii au castigat

   Comentariu apreciat.556
  • Ce a zis Liviu e real. Le-au primit pe tava de la comunisti/mosteniri si acum vor sa ia maxim pe ele. Genul asta de oameni nu sunt capabili sa stranga in cativa ani nici macar 5% din suma pe care o pretind pe respectiva proprietate. Daca incep sa creasca impozitele pe proprietate in Romania – macar o dublare sau o triplare fata de acum – deci nimic practic – sa vedeti jale si preturi. Pentru ca brusc incepe sa ceara de mancare. Discutam de impozita de 100-200-300lei/an in acest moment. Majoritatea romanilor sunt rupti bine de tot in posterior cand vine vorba de economii facute de ei . Daca le pica o pleasca de undeva, bine. Daca nu..vine un pic de criza si brusc nu mai au bani de facturi. Asta e nivelul din pacate toti au bani cand economia merge dupa care chitzaie cand se strange robinetul.

   Indecis. Tu ce zici?2820
  • @Mishu05, nu au primit pe tava de la comunisti apartamentele respective. Majoritatea au muncit in fabrici/uzine pe un salariu mizer si au primit locuinta de serviciu. Apoi, dupa Revolutie, au fost vandute intradevar la un pret foarte mic.
   Dar daca oamenii aia ar fi lucrat pe salarii corecte, si-ar fi permis sa le cumpere (in rate) inainte de Revolutie.

   Comentariu apreciat.5012
  • “le-au cumparat pe nimic” – si eu ce am zis? Zici ca si-ar fi permis sa le cumpere? bai lasa-ma cu apetitul romanului de a face economii si de a planifica pe 10-20 de ani achizitia unei case ! Ar fi platit chiria aia de nimic la stat dupa care 30 de ani mai tarziu cand noii proprietari ar fi marit chiria ar fi facut referendum sa se nationalizeze. Dar stai.. Practic Iliescu a dat lovitura cu legea aia..sa cumperi case pe banii de tigari dupa care sa ceri 80-100-120 000e si sa faci spume cand cel care cumpara iti pretinde o reducere a pretului mi se pare teatru absurd.

   Indecis. Tu ce zici?2119
  • @Mishu05, nu ai inteles ce am spus. Daca statul nu ar fi dat locuinte de serviciu, dar ar fi dat salarii raportate la volumul de munca prestat de fiecare (asa cum se intampla intr-o societate capitalista), oamenii ar fi fost nevoiti sa isi cumpere case. Ar fi platit rate cate 20-30 de ani cum facem si noi acum si la final ar fi ramas cu acele case.

   O mare parte din apartamentele alea despre care vorbesti tu au fost vandute si revandute. Nu prea mai gasesti de vanzare apartamente care sa fie la primul proprietar de dupa Revolutie.

   1112
  • Bai, baieti, gândiți cam subiectiv, cica le-au primit pe gratis si vor să dea lovitura… De unde stiti că nu au nevoie și de bani mai departe? Majoritatea impart banii la copii ca să isi cumpere si ei locuințe sau se mută la casă, deci nu e nicio lovitură. Credeți că ei nu au nevoie de bani pt următoarea achizie?
   Toți sunteți darnici până când o să vă aflați în situația cealaltă.

   158
  • @Mishu, chiar și în comunism exista posibilitatea (nu știu exact schema), unde statul construia un bloc (chiar nu știu exact, e posibil să fi fost și un soi de inițiativă privată) și niște cetățeni se înscriau pt apartament și începeau să plătească rate încă de la momentul demarării construcției și când terminau de plătit, peste 15-20 de ani, erau proprietari.
   vânzătorul, și în același timp creditorul, era statul, dar prețul era … să zicem corect, prețul pe teren, materiale, muncă, plus ceva pt profit.
   am o prietenă al cărei soț a moștenit un apartament cumpărat de ruda lui prin schema asta. o parte din blocurile din zona pieței moghioroș au fost construite prin schema asta.
   de asemenea, am mai întâlnit referiri la așa ceva în mai multe locuri, fără nicio legătură între locurile în care am întâlnit referirea.
   deci da, existau cazuri în care oamenii plăteau rate niște mulți ani, exact ca noi.

   61
 13. Părerea mea este că aceste preturi nu scad deoarece statului ii convine situația actuală și anume sa existe multe apartamente și să se construiască noi apartamente, chiar daca unele stau goale – este posibil că pentru stat sa fie bine deoarece construcția de noi apartamente presupune că niste oameni muncesc, niste firme vând ciment, otel beton etc, deci alți oameni muncesc, se plătesc taxe și tot așa.

  Dacă s-ar vrea o corectie a prețurilor apartamentelor ar fi suficient sa se elimine programul prima casa (cele mai multe credite imobiliare se dau prin acest program) și să introducă un impozit de 1% (să zicem) din valoarea imobilelor care nu sunt locuință principala.

  De ex. dacă Ion are un apartament în București în care locuiește dar mai primește moștenire încă unul ii convine sa stea 5 – 10 ani și să nu facă nimic cu apartamentul moștenit pentru că impozitul este foarte mic, deși Ion cere 120.000 de euro pe apartament.

  Dacă Ion ar plati 6000 lei pe an impozit pentru apartamentul moștenit in mod cert după 1-2 ani s-ar gândi să facă ceva, adică ori să îl vândă ori să îl inchirieze și astfel nu ar mai exista aceste probleme care se discuta mai sus.

  Comentariu apreciat.3111
  • Problema e puțin mai delicata de atât. Ion și alții ca el, dacă dau în chirie înseamnă că nu locuiesc acolo. Dacă nu locuiesc, au impozitul mărit. Dacă impozitul e mărit, automat chiria e mărită, fiindca Ion nu vrea sa plătească el sa stea alții în imobilul lui.

   Și aici începe un cerc vicios. Chirii sensibil mai mari decât o rata implica o cerere mai mare din partea cumpărătorilor, care ar urma (teoretic) sa crească prețul, care l-ar face pe Ion sa mărească chiria (fiindca în urma prețului crescut a crescut și impozitul) și ajungem iar în bula, doar ca din bula asta nu se mai iese.

   Indecis. Tu ce zici?2610
  • Mai sus 2000 de euro impozit, acum 6000 de lei impozit. Ce fac il cumpar iar in rate de la stat? Nu platim destule taxe la salariu, etc?

   Indecis. Tu ce zici?2813
  • Te duci departe cu 6000/an impozit. Daca ajunge la 1000-1200 lei/an si trec 2-3 ani in care sta gol ( timp in care ceva-ceva tot mai plateste la intretinere) piata imobiliara cade. Acum impozitele sunt mai putin decat “maruntis” efectiv nu exista . Sa dai 30-40-50-60lei/an la o masina si 100-150-200 lei/an la o locuinta este hilar.

   Indecis. Tu ce zici?2314
  • Si atunci chiria ar creste automat cu 500lei pe luna, ca doar proprietarii nu vor suporta din buzunarul lor diferenta de impozit. Nu stiu la case, ca nu am inchiriat, dar multi “Ioni” care au apartamente mostenite le cam inchiriaza. Tot cu mobila lu mamaie si au impresia ca e “lucs”. Daca ei nu vor sa investeasca un leu in apartament, cu siguranta nu vor suporta nici impozitul din buzunar.

   Indecis. Tu ce zici?269
  • @Mishu05, asta mi se pare ironic. Vrem impozite ca in Europa, dar de fapt nu vrem sa fie chiar ca in Europa. Doar sa fie la nivelul la care noi nu credem ca ar putea sa fie sustinute de altii, dar sa nu fie un efort considerabil pentru noi daca va trebui sa le achitam.

   Stai linistit, ca nimeni nu o sa se panicheze pentru un impozit de 1200 de lei pe an. Ba chiar o sa mai creasca putin pretul locuintei ca sa-si acopere impozitul platit in ultimii 5 ani (cat a stat casa la vanzare).

   Indecis. Tu ce zici?2110
  • și ce faci dacă imobilul tau nu se vinde 5 ani la rând? cât mai plătești 1.200 lei pe an, tu fiind rupt în cur?

  • Andrei realizezi ca nu e normal din punct de vedere economic ca pe o scara de bloc sa fie minim 10% locuinte care stau si stau si stau de ani de zile? Ca asta e situatia acum. Ok, inteleg, dreptul la proprietate. Dar daca se ajunge la 20%? Cu ce sunt vinovati ceilalti sa subventioneze ( caldura trece prin peretii de la interior destul de bine) nepasarea unor PROPRIETARI ? Cu ce e vinovat tot orasul ala ca o parte mare din locuinte stau goale , nici macar la vanzare, atentie ! in timp ce e criza de locuinte si multi tineri fac credite pe 30 de ani sa isi permita un amarat de apartament ( mai mic ca suprafata decat cele comuniste) la periferie? Si tu zici ca e normal sa ai impozit 100-200 lei/an? Mie imi este indiferent cat e ( fata de media din Vest) acel impozit. Am dat doar un exemplu ca daca se mareste de 3 ori incepe sa se simta un pic . Tu zici ca la 1200lei/an e veselie ca si acum? Fii serios hombre..mai uite-te pe strada un pic. Ca nu e ca si cum s-ar duce cumintel sa il plateasca anual. Nu taica..se trezeste peste 3-4 ani ca trebuie sa dea 1000-1500e la impozite cand vinde vreo masina. Si atunci incep spumele.

   Indecis. Tu ce zici?219
  • @Andrei
   Nu are cum sa fie așa cum zici tu deoarece preturile nu pot creste la infinit – pentru că tu te raportezi la situația de acum, cand impozitul e mic și oamenii își permit să stea cu apartamentul nefolosit.

   Cu alte cuvinte dacă de exemplu acum in București se plătește chirie într-o anume zona 2000 de lei pe luna dacă de mâine se mărește impozitul Ion nu poate să ceara 2500 de lei chirie pentru că nu există atâția chiriași cu atatia bani disponibili – adică unii chiriași vor plăti mai mult, dar NU TOTI, deci mai puțini chiriași înseamnă cerere mai mica, adică chirii mai mici.

   Acum lui Ion nu ii pasa daca nu găsește chiriași/cumpărători la prețul dorit de el, că impozitul este nesemnificativ, dar daca ar fi macar 3000 de lei pe an după 1-2 ani parca nu îți convine sa dai banii ăștia degeaba.

   De aceea este evident că lui Ion nu i-ar conveni sa plătească 3.000 lei pe an pe al doilea apartament și atunci ar face ceva cu el – l-ar închiria la un preț mai mic sau l-ar vinde.

   208
  • Comentariu ascuns de spiriduși!
   [Click aici]

   Comentariu nasol. 1841
  • @vali, nu cred ca exista prea multi oameni atat de rupti in cur incat sa nu poata plati 1200 de lei pe an (adica 100 de lei pe luna).
   Majoritatea batranilor care au o casa goala la vanzare locuiesc cu copii care ii vor ajuta sa plateasca impozitul. Numarul celor care nu au pe nimeni, dar au 2 case este infim.

   @Mishu05, tu te gandesti ca subventionezi caldura pentru apartamentele care stau goale? Adica de fapt te plangi ca nu este nimeni langa tine care sa iti incalzeasca peretii. Se vede ca nu ai locuit niciodata la casa sa vezi cum nu ai nimic langa tine care sa functioneze ca un buffer si trebuie sa platesti pentru toate pierderile de caldura.

   Nu-ti convine ca ai un consum mai mare cu 10-15% la incalzire, dar te-ar ajuta cresterea impozitului de la 4-500 de lei la cel putin 4-5000 de lei?

   @Mirel, sa presupunem ca este cum spui tu si ala care plateste acum 2000 de lei chirie nu va fi de acord sa plateasca 2500 de lei. Unde se va muta? Inapoi cu parintii in apartamentul de 2 camere?

   913
  • @sin, ba e o problema boss!
   Ca ce se intampla, cu procent mare de apartamente pe post de cont de economii, reprezinta o anomalie economica care trebuie corectata de stat. Alte exemple de anomalii, ca sa intelegi, sunt monopolul, fixarea preturilor de catre companii concurente, etc. pe care la fel, statul le descurajeaza prin diverse masuri, care in cazul monopolului duc pana spargerea companiei.
   Nimeni nu are nimic cu tine ca “ai”.
   Faptul ca tu folosesti case pe post de lingouri de aur e o problema. Ca tie nu-ti convinte, nu e problema mea, fa altceva cu banii, cumpara lingouri cum am zis, investeste la bursa sau deschide o firma daca te duce capul.
   Scopul locuintelor e fie sa fie locuite de proprietari, fie inchiriate, nu sa stati cu fundul pe ele. Si nu faci rau doar celor care vor sa se mute in Bucuresti (de exemplu), afectezi si localitatea in sine, pentru ca cresc artificial costurile de trai, oamenii nu mai vin acolo, numarul de potentiali muncitori scade, economia scade, si in cele din urma chiar pretul bunului imobiliar se duce in jos.
   In concluzie, apartamentul pe post de economii face rau tuturor, inclusiv proprietarului, pe termen lung si trebuie descurajat.
   Asa ca latra la alta masa cu “sarac si invidios” si uita-te mai departe de lungul nasului.

   Indecis. Tu ce zici?3213
  • @Andrei G
   Problema este mai complexă de atât, pentru că de la o valoare a chiriei de la circa 2200 lei in sus sunt taxele mai mari, adică se mai plătește cam 10 % – deci la o creștere a chiriei de la 2000 lei la 2500 lei cheltuielile proprietarului nu cresc proporțional, ci la 2500 lei mai plătește 250 lei/lună în plus.

   Asta înseamnă, că în cazul majorării impozitului pentru ca un proprietar să câștige la fel că înainte el trebuie să includă în chirie costul impozitului + taxele mai mari, adică în exemplul meu ar ajunge de la vreo 2000 lei chirie la vreo 2800 lei.

   Ei, in acest caz pur și simplu unii oameni nu își vor mai permite sa plătească – ce vor face concret nu as putea sa îți spun, poate unii se vor grupa mai mulți într-un apartament, alții își vor face credit pentru apartamentul lor iar alții vor pleca înapoi la mama și la tata.

   Cert este că orice pret are o limita maxima de creștere, adică nu poți crește chiria cu oricât și să speri că vei avea oricum clienți.

   De aceea revin la ce am spus la inceput și anume că statul ar putea reglementa foarte ușor situația apartamentelor goale prin mărirea valorii impozitului – poate nu 6000 lei pe an cum am spus eu, dar sa fie mai mult decât acum.

   169
  • Oare exista undeva in lumea asta un exemplu concret de preturi mari pe imobiliare si chirii mari? Nu stiu, undeva unde sa coste chiria gen 3k de lire la un salariu de 2k de lire …. Cam cum ar fi la noi o chirie de 3000 de lei la un salariu de 2000 de lei…

   106
  • @Mirel man nu ai cu cine. Omul are fixul asta ca chiriile ar creste peste tot fara sa se gandeasca daca toti isi si gasesc cui sa mai inchirieze. Amuzant totusi cum se activeaza mereu cum e pomenita cresterea impozitelor pe proprietate in conditiile in care e mai scump un plin la rezervor decat e impozitul pe an la o casa

   164
  • @Mirel, pragul despre care vorbesti tu acum este de 2080 de lei /luna, dincolo de care se plateste si CASS incepand de la 190 de lei/luna.
   Dar sunt multe cazuri in care chiria este in jurul valorii de 1500 de lei sau cazuri in care chiria este deja mai mare de 2080 de lei, deci aici nu ar exista pierderea aia de 190 de lei/luna. In plus, pensionarii care au venituri din chirii nu platesc CASS, deci se reduce si mai mult numarul celor afectati.

   @N, tu spui ca proprietarii nu vor mai avea cui sa inchirieze. Eu te intreb unde vor locui chiriasii actuali daca refuza cresterea preturilor? Se vor muta inapoi cu parintii sau isi vor cumpara case?
   Dar trebuie sa ne gandim ca si daca isi cumpara case/apartamente, inclusiv la acestea vor avea un cost suplimentar (ca doar toata lumea plateste impozite mai mari).

   Eu ma activez de fiecare data fiindca nu pot sa intelec cum sunt unii oameni care militeaza pentru cresterea taxelor si impozitelor. Peste tot in lume sunt oameni care se plang si vor taxe mai mici (nu conteaza domeniul), doar in Romania sunt nebuni care considera ca taxele mai mari ii vor ajuta pe ei sa isi cumpere casa sau vor duce la ieftinirea chiriilor. Noaptea mintii.

   PS: daca ai deja stransi vreo 50.000 de euro, ai pus ochii pe o casa care acum este 200.000 euro si speri ca va scadea pana pe la 150.000 euro, atunci da, te ajuta cresterea impozitelor. Dar pentru amaratii care nu au nici 10.000 de euro economie, nu va fi niciun beneficiu.

   1113
  • @Andrei, daca luam ca exemplu Bucurestiul, salariul mediu este peste 4000 de lei, iar chiria medie pentru un apartament de 2 camere este undeva la 2000 de lei.

   49
  • @Zarax: chiar e problema cand te bagi sa-mi spui ce sa fac cu bunul meu. Si e o problema si mai mare cand spui ca statul ar trebui sa le faca ceva proprietarilor cu mai multe imobile. S-a mai facut o data o treaba din asta, s-a chemat colectivizare. Ce zici tu acolo sunt schelalaieli de sarac, si n-o zic ca as fi eu ala bogatul, dar faptul ca lumea poate sa-si cumpere case pe post de investitie e dreptul ei, si daca creste valoarea foarte mult, cu atat mai bine, inseamna ca a fost o investitie buna.

   Indecis. Tu ce zici?1524
  • sin – fac parte din cei care au destule proprietati si toate obtinute prin cumparare cu bani munciti nu mosteniti. totusi sustin impozitarea corecta – ce avem noi acum in tara pe partea de imobile este o gluma ca sa nu zic nesimtire . te intrebi vreodata de ce munca e impozitata asa? de ce exista tva? de ce statul are nevoie de bani? Nu discutam de hotia de la noi ( statul ) discutam in principiu: ti se pare normal sa ai un bun care are valoare de piata 100 000e si tu sa platesti impozit la el 50e/an? Nu vrei sa realizezi absurdul? Adica statul iti ofera ( ca iti ofera nu esti tu samurai/feudal sa stapanesti in sensul propriu al cuvantului) DREPTUL la proprietate mai mult ti-o protejeaza..si tu vrei sa platesti 5% din valoarea ( teoretica) al acelui bun in…100 de ani. Ca asa e corect ca tu esti proprietar. Nu vrei sa intelegi ca noi toti suntem aici impreuna si trebuie sa tragem ( echitabil) sa ne fie tuturor bine? Cat priveste incalzirea locuintei..am si apartament(e) si case(e). Stiu ce inseamna sa incalzesti si cu lemne ( procesate de mine, atentie) si cu gaze si cu sistem public de incalzire. Faptul ca incalzesc ( eu si altii) apartamente goale in jurul meu nu conteaza atat de mult ca procentaj din pierdere de caldura prin pereti ( 10-15%) dar principiul hotiei nu vrei sa il vezi? Ca ala sta si zace cu “valoarea” lui imobiliara in timp ce restul stau si platesc ( intr-adevar putin, nu e o avere) si partea lui? Cum adica sa nu ma intereseze? Pe noi toti ar trebui sa ne intereseze HOTIA chiar si in forma asta fina pe care nu vrei tu sa o percepi. Ca priveste job-urile..tu ai job? Eu nu am job ..consider ca nu prea da bine la CV..

   Indecis. Tu ce zici?2311
  • @Andrei G nu stiu unde ai vazut tu peste tot in lume cum plange lumea de taxe prea mari. Eu unde am auzit de plangeri de genul asta de obicei sunt fie bisnitmeni care nu stiu cum sa mai optimizeze fiscal profitul, fie analisti vezi doamne obiectivi platiti de bisnitmenii mentionati anterior. Am zis-o si o repet ca taxare a muncii suntem in media UE, o fi ok, nu o fi ok la cat suntem de saraci pe medie, putem discuta desigur, dar impozitarea proprietatii in RO e la nivel de paradis fiscal. Asta e si unul din motivele pentru care diversi dubiosi cumpara apartamente si case la greu in orase ca Braila sau Slatina. Orase moarte ca perspective de angajare pentru tineri, dar preturile la apartamente sunt de domeniul fantasticului.

   119
  • @Mishu05: eu sustin ca n-ar trebui sa existe impozit pe cladiri – si pe multe altele.

   Legat de hotia aia pe care o vezi tu, eu n-o vad. Nu vad de ce as fi obligat, chiar daca sa zicem stau in apartamentul ala vecin cu tine, sa dau drumul la caldura iarna daca pot sa dorm intr-un sac de dormit cu caciula pe cap – gen cam cum fac toti aia de n-au centrale de apartament si e radet-ul stricat iarna. sau dupa tine aia trebuie sa puna fortat niste calorifere electrice in casa sa-ti incalzeasca tie peretii?

   520
  • @mishu: 50e impozit pe prop de 100ke e putin. Dar de ce exista in primul rand? La drumuri inteleg, platesti chestii sa ai drumuri ( nu le ai, dar ok ), dar la locuinte de ce platim impozite? Apoi, impozitul corelat de valorea proprietatii, sa zicem ca am vrea sa fie cat un procent normal? 1% pe an? Deci 1000 euro pe an? Practin in 100 de ani sa ii dai statului contravalorea proprietatii tale inca o data? Si ce obtii din asta? Cum te ajuta statul? Iti anvelopeaza blocul? Iti asigura randament mai bun al apei calde/caldurii si apa de temperatura optima instant? Asigura reparatii? Ce face statul de banii aia? Sa se taxeze, sigur, sa se taxeze mai mult daca e a x-a proprietate, dar care e outcome-ul? Ca orice taxa platesti, ulterior incerci sa o recuperezi, fie cresti chiria fie pretul de vanzare.

   518
  • @Dan intrebarea asta “de ce” poti sa o pui pentru orice alta situatie: de ce sunt accize la combustibili, de ce sunt taxe pe tigari, de ce exista TVA, de ce exista impozit pe venit etc. La toate poti sa alegi sa crezi ca e doar o alta modalitate a statului de a se finanta: politie, spitale, drumuri, educatie etc. sau poti alege sa crezi ca e doar taxa de protectie, japca etc.

   112
 14. am avut o mătușă (sora bunicii din partea mamei, nu știu ce grad de rudenie este ăsta) care locuia pe strada Braziliei-cred că una din cele mai frumoase și human-oriented locuri din capitală; proprietatea consta în 50% dintr.o vilă cu 2 ap., cam 150 mp/ap. prin ’96 s.a pus problema vânzării (de, timpul…) și prețul de atunci a fost de 100.000 DM, banii jos (cam 50k euro, prețuri din e.n.). 8 moștenitori, toți cu ale lor, consiliu de familie, bă, da’ sunt bani mulți-bă, da’ n.avem neapărată nevoie de ei-hai să mai așteptăm, vot deschis, mai așteptăm. s.a dat după 10 ani la 400k euro unui american hotărât și aia a fost. morala? probabilitatea ca în timpul vieții noastre prețul la imobilele vechi din orașele mari să scadă, nu spun că este zero, dar cert nu are cum să fie un scenario rezonabil. aștepți și câștigi, cel puțin nominal, mai mulți bani.

  Comentariu apreciat.5612
  • Corect, cam peste tot in lume, imobilele tin macar pasul cu inflatia.

   207
  • compari zone de lux cu zone normale? 🙂

  • Nu scad preturile imobilelor vechi din orașele mari, pana la primul cutremur asemanator celui din ’77. Asta daca sunt in regat, daca e dincolo de Carpati…

   1613
  • @cineva, dupa urmatorul cutremur important vor creste considerabil preturile caselor/apartamentelor care au ramas in picioare.
   Tu crezi ca o criza a locuintelor va duce la scaderea preturilor? Argumentul va fi: “daca nu a cazut acum, blocul asta nu mai cade, ca este construit bine”.

   Comentariu apreciat.356
  • @Vali. până la un punct, comparația are sens; ceea ce vroiam să spun este că pe măsură ce trece timpul, din ce în ce mai mulți bani aleargă după un număr limitat de imobile; corect, într.o zonă cum îi spui tu „de lux” este mai evident fenomenul – o fi ceva gen Paretto, capitolul imobiliare: 80% din bani se duc către 20% din locații – dar și celelalte câștigă; oricum, zic eu, mult peste costurile implicate de ne-lichidare a proprietății (impozite+ce.o mai fi).

   28
  • @cineva. majoritatea clădirilor clădirilor prăbușite în ’77 au fost construite în perioada interbelică; comuniștii au făcut ei multe tâmpenii, dar nu și pe asta.

   79
  • Andrei G: și nu numai, dr oamenii vor avea nevoie mai mare de locuinte plus ca se stie ca dupa un cutremur mare urmeaza 30-40 sau mai multi ani de liniste. Daca va fi un mare cutremur va creste mukt de tot pretul proprietatilor neafectate

   87
  • Andrei G: daca apartamentul nu mai este si asigurarea nu a fost nici ea si ai supravetuit cutremurului, atunci nu mai ai nici bunul/investitia, adica ramai doar cu eventualul ajutor de la stat. Si practic ramai cu cota parte de teren pe care era blocul.

   125
  • @cineva, corect. Daca blocul s-a daramat ramai cu cota parte de teren si va trebui sa iti cauti o noua casa in care sa locuiesti. Si te vei bate pe apartamentele ramase in picioare cu ceilalti 20-30 de proprietari care locuiau in acelasi bloc. Automat preturile la cladirile ramase in picioare vor creste considerabil pentru ca este cerere.

   128
 15. minimum, dacă tu nu educi cohorta de corporatiști, cine s o facă? ești ultima reduta virtuala a jurnalismului

  310
 16. E atat de simplu: daca o proprietate nu se vinde in 4-6 luni atunci fie pretul e prea mare, fie proprietarul asteapta sa pice o gasca cu bani.

  1310
 17. Atatea situatii diferite in imobiliare, si tot atatia care incearca sa demonstreze ca situatia lor e cea mai ok…. pentru toata lumea.
  Un lucru e clar: cand sunt bani pe piata (indiferent de motive), preturile la apartamente tind sa creasca, fie ca sunt vechi, noi, banale sau de lux. Cand nu sunt bani, primele care scad sunt apartamentele nasoale (nasol = locatie proasta, cladire degradata, suedezi, etc). Discutia cu “ar trebui sa fie mai ieftine, sa se bage impozite sau ceva” e inutila, cand cresc impozitele vor creste si chiriile, nu e ca si cum piata va fi brusc invadata de apartamente ieftine, e mai complicat de atat.
  Inca ceva: un apartament/casa nu trebuie sa fie pe viata. Am colegi tineri (fara copii) care stau prin Militari. Le e bine, au cluburi, restaurante, cafenele si jobul aproape. Eu am plecat din Militari cand copilul a facut doi ani, pentru ca aveam nevoie de un parc aproape. Si am ramas unde sunt acum pentru scolile (aparent) un pic mai bune.
  Si poate plec cand nu ma mai intereseaza scolile din zona.
  Nu ma cert cu nimeni pentru bloc semicentral versus casa la porumb, acum mi-e bine la bloc, desi mi-ar placea la casa noua cu curte, central daca se poate, cam greu in Bucuresti.
  Nu toti le putem avea pe toate, dar cam toti vrem ne justificam situatia.

  Comentariu apreciat.417
  • Cu ce iti poate fi bine in Militari? Si ce cluburi si restaurante, cafenele ai in Militari? Decat sa traiesi in Militari, mai bine m-as duce intr-un sat linistit. Serios, sa vezi peisajul ala zilnic, toti meltenii aia, praful si noroaiele alea, fereasca dumnezeu.

   Indecis. Tu ce zici?1714
  • Saragea, Militari != Militari Residence. Primul e in sectorul 6, al doilea e in chiajna. nici macar invecinate nu sunt, decat daca consderi cartierul militari ca incluzand si fostele zone industriale de la marginea bucurestiului.

   nu ca cartierul militari ar fi un vis, e aglomerat si plin de vinituricu pretentii dar este asfaltat, are scoli si piete si cam tot ce ptoi cere de la un oras. nu perfect, de multe ori nici bine, nici aproape bine, dar sunt la nivelul bucurestiului.

   militari residence e asa cum zici. asfalt pe cele 2 strazi principale si pe unde dezvoltatorul a fost baiat salon a ramas vechiul drum de santier betonat. daca au avut asa ceva si intre timp nu au intervenit diverse reparatii la diverse retele subterane. ca “dotari” au penny si 2 megaimage-uri, vreo 2 pizzerii/cafenele daca 3 mese in colbul drumului pot fi considerate asa si vreo 2 aprozare in aceleasi conditii. si trafic sa te pui in cap ca trebuie sa il ocolesti de fiecare data, ca e sens unic de jur imprejur iar drumurile dintre blocuri sunt blocate toate. si de jur inprejur se construieste in draci in exact aceleasi conditii.

   125
  • @Saragea
   Nu ridic in slavi militari dar pt mine e bun deoarece:
   – metrou la 3 minute de mers pe jos,
   – linie directa de metrou cu centrul orasului
   – kfl lidle – o tigara de mers pe jos
   – job pt sotie pe A1 (de 15 ani, slabe sanse sa il schimbe)
   – parinti in AG pt amandoi deci legatura lejera pt A1
   – casa de “vacanta” intr un sat la munte tot in AG deci legatura lejera pt A1
   – scoli sunt in zona

   Ce vreau sa spun este ca in functie de nevoi, nu este o regula de cartier bun sau rau , depinde de la om la om

   234
 18. eu cred că totul se reduce la: am sau nu am nevoie de banii, dacă nu am nevoie pun casala vânzare și stau, dacă am nevoie atunci scad din preț, nefiind casele lor în care stau, nu prea au nevoie urgentă să vândă, cred că asta e explicația în general.

  163
 19. alea vechi au pereti de rezistenta daramati. alea noi au peturi in structura.
  alea vechi sunt la aglomeratie si zgomot. alea noi nu au scoli pe langa.
  alea vechi sunt la radet. alea noi nu au gaze.
  alea vechi costa si-un rinichi. alea noi zici ca-s poleite cu aur.

  cand citesti pretentiile romanilor referitoare la locuinte nu ai alta sansa decat sa te crucesti. ai putea jura ca 99% din romani locuiesc s-ar muta in locuinta noua doar la la balmoral, windsor sau direct la buckingham. evident daca alea ar avea buda in fundu’ gradinii, altfel nu sunt bune.

  in final locuintele din romania valoreaza exact atat cat valoreaza. cat da cineva pe ele. poti tu sa pui oricate zerouri dupa 1, daca nu ii da nimeni, valoreaza fix un 0. ba chiar mai putin de atat, ca itnre timp cheltui cu ea. si opusul e la fel de valabil. nu conteaza ca dezvoltatorul cheltuie 10k ca sa o construiasca, daca clientul da 1 milion, e casa de un milion.

  e exact ca jucatorii de la dinamo. pe transfermarkt e evaluat la 5 milioane :)). da, dar realitatea ne arata ca in ultimii 15 ani a avut 27 de transferuri free. pai, dar vezi ca trecut pe la nu stiu ce echipa din liga a 2 portugheza si a 3a belgiana. da, dar astea sunt varfurile, unde a stat o luna combinat. uiti anii petrecuti pe la liga 2 teleorman si liga 3 din vietnam. da dar are experienta. da, are 37 de ani si un incident coronarian.

  ma rog, am luat-o pe campii.

  Indecis. Tu ce zici?247
 20. Nu are lumea de ce sa vanda, pentru ca nu au costuri cu intretinerea care sunt insuportabile.

  Ma uit de peste un an la apartamente.
  Alea vechi is vechi. Gen nu a schimbat nimic prin casa de 50 de ani. Pretentii de te doare mintea.
  Vad ca is unii care le iau, le renoveaza si le scot pe piata la 130k – 160k, in Timisoara.

  E pe site-ul Muzeului Banatului povestea din spatele diferitelor cladiri vechi din Timisoara. Toate sunt construite de oameni care au avut bani. In comunism au fost date la cadre si activisti.
  Astia au ramas in cladiri, dar fara fonduri pentru a le intretine. Acum stau cu mana intinsa la primarie.

  Ce de facut?
  Nu stiu. Dar va fii ca in piata Traian, care s-a umplut de “romulani” si nu iti vine sa te muti in zona aia. Asa ca ne reorientam.
  Pot sa ceara cat vor pe jegurile lor. Dupa ce apar “romulanii” e gata.

  Comentariu apreciat.261
 21. Vor scădea toate sau măcar nu vor mai crește în ritmul ăsta atunci când va dispărea programul de umflat prețurile numit Prima Casă.

  234
 22. In lumea agentilor seriosi de imobiliare intotdeauna este pusa urmatoarea intrebare vanzatorului: Vreti sa vindeti proprietatea sau vreti sa puneti anunt ca o vindeti? Nuanta este foarte subtila insa cine vrea sa vand proprietatea este flexibil cand vine vorba de pret pe cand cel care vrea sa puna doar anuntul nu. Si tot agentii seriosi de imobiliare va spun din capul locului ca daca o proprietate sta listata foarte mult spre vanzare ea devine o problema in sine.
  In rest am inteles ca piata duduie de fericire, iar BNR de anul viitor inaspreste un pic conditiile de creditare ca sa nu intram in niste rahaturi.
  P.S. Poate cineva sa-mi explice logica din spatele bucatariilor open-space si mai ales in apartamente unde compartimentarea ar permite si o bucatarie inchisa?

  184
  • E mai ieftin s-o faci open space – gen nu faci nimic si apare “bucataria”. Si poti s-o vinzi separat ca bucatarie versus sa pui un perete intre sufragerie si bucatarie, si sa ai un profit un pic mai mic 🙂

   74
  • @sin
   Pot intelege ratiunea asta daca vorbim de zona mai joasa a pietei. Ce nu pot intelege in asa-zisele locuinte premium unde bucataria inchisa nu exista. Si cand spun locuinte premium vorbesc vorbesc de preturi de peste 160k eur pe 2 camere. Mai mult am vazut apartamente de 2 camere tot din zona asta de pret cu o suprafata de aproape 70 de metri patrati si in care bucataria era deschisa. Asta nu mai mi se pare vreo inteligenta in obtinerea de profit ci doar prostie din partea unora.
   De asemenea imi mai plac tot apartamentele astea smechere unde ca sa aterizezi in baie treci prin dreptul bucatariei open-space. Din nou aici nu mai e vorba de profit ci de prostie pura de care atat viitori cumparatori cat si cel care a construit aceasta nebunie dau dovada.

   165
  • @Asdad2005 da dar tu ai vazut ce finisaje au bagat ca sa iti ia ochii ? /s
   Legat de intrebarea ta, ai nevoie de bucatarie sa iti faci cafea, orice altceva ce presupune gatit, prajit etc. va face sa iti miroasa hainele ca ultimul sarac 😀

   83
  • Pentru ca aspectul e mai important decat utilitatea iar cei din ziua de azi, “heeey, duc o viata activa, dinamica, nu gatesc acasa, iau un mic dejun frugal, pranzul la birou si cina în oras” – citez dintr-un cretin de agent

   193
  • @Asdad2005, in zona de lux este alt rationament. Oamenii cu bani vad in filme ca arata bine o bucatarie open space si decid ca este ce mai buna varianta. Mai departe, cand vine vorba de gatit, se gandesc ca nu este o problema, pentru ca ei mananca in general in oras sau isi comanda prin multitudinea de aplicatii existente.

   56
  • @Andrei G
   Sunt de acord cu aceasta concepție, doar ca bucătărie open-space egal mirosuri în living dacă faci ceva în ea. Oricât de bogat ai fi tot faci ceva pe acolo, faptul ca imputi o canapea premium sau ce mai e în living nu mi se pare mare afacere. Dar hey stilul modern ni s-a întors în nas când am stat în casa și restaurantele s-au închis și cu toți am inteles cât de buna e o bucătărie open-space.

   181
  • Sunt total der acord, nu mi-as lua niciodata o casa cu bucatarie open space. Chiar daca am o bucatarie de 3-4 mp, tot este mai buna decat sa imput toata casa cand imi fac o omleta. Nu mai discutam daca vrei sa faci o tocana sau sa prajesti niste carnati.

   123
 23. Nicaieri in Europa nu scad preturile la imobiliarele vechi. Pentru ca populatia creste, pentru ca nu se construieste la fel de rapid, pentru ca imobiliarele vechi sunt in urbe si nu la cuca macaii, in general pentru ca cerere-oferta. In Romania inca sunt ieftine.

  1312
  • Ce vorbesti tu prostii aici? Nu auzi ca daca marim impozitele pe proprietate nu doar ca scad preturile la imobiliare, dar vor scadea considerabil si chiriile?

   516
  • Am fost si eu in cateva orase din vestul Europei si din curiozitate am intrat in blocuri sau case in care erau mai multe spatii locative. Rar am vazut in ele jegul, putoarea si uratenia pe care le intalnesti intr-un bloc vechi din RO.Da, preturile de la noi vor creste mai ales in centrul orasului dar tre’ sa fii intr-o ureche rau sa te muti in centru si sa-ti puta a ghena pe scara, sa ai gandaci care-ti urca pe canalizare si sa miroasa a pipi de pisica de la usa blocului. Nu mai vorbesc de spatiu interior insuficient, fatade mizere,zgomot, poluare, mii de masini printre care trebuie sa te strecori

   226
  • Impozitul pe avere trebuie crescut și cel pe munca scăzut.
   Ca o sa aibă efecte și în prețul locuințelor nici nu mai contează.

   183
  • Nu crește nicio populație în România. Dimpotrivă, depopularea României se produce pe toate canalele: și prin emigrație și prin scăderea natalității.

   Pleacă din țară populația tânără activă (20-39 de ani), iar copiii se nasc în alte țări.
   Mediul rural și urbanul mic, cele care au alimentat bulele imobiliare din 2008 și 2021 sunt azi pustii. Din satele fantomă nu vor mai veni studenți spre orașele mari.

   Cât de grav e declinul demografic? În următorii zeci de ani, populația totală a României va ajunge la maximum 7,7 milioane de locuitori, potrivit The Lancet. Deși ceva mai optimiste, predicțiile Eurostat (sistemul de referință NUTS – Nomenclature of territorial units for statistics) confirmă trendul. Bucureștiul scade constant până în 2050. La fel și Clujul, Iașiul ori Timișoara. Toate regiunile românești din nomenclator sunt în proces de depopulare, cu o singură excepție.

   În tot acest timp, fondul imobiliar crește, pt. că se construiește mult mai mult decât se demolează.

   Comentariu apreciat.302
 24. Tovarasi, ce e cu ideile astea socialiste? Sau acum se numesc progresiste? In SUA sistemul de impozitare e progresiv, au scazut imobiliarele dupa criza subprime? Nici vorba.

  68
 25. Tot văd exemple cu apartamente nevândute ani de zile, dar să pic eu, dacă in Sibiu am gasit vreun apartament(decomandat, etaj intermediar) de vânzare în blocurile vechi si am căutat 5 luni de zile. Intr-un final am găsit, n-am reușit să negociez niciun euro, că mai avea 2 cumpărători, am avut “noroc” să iau, doar pt că ceilalți voiau prin credit.

  66
  • eu mă uitam la niște apartamente de 4 camere. ce era pe piața acum 2 ani e și acum. sigur, nu toate, dar 3 din 4. și la case cam la fel. depinde mult ce cauți și unde. dacă te bagi in zona unde sunt toți (apartamente, central, 2 sau 3 camere), da, acolo e concurență.

 26. Cand e vorba de imobiliare, explodeaza comentariile la Zoso.

  Eu am doua apartamente goale si le tin goale.
  Unul e mostenirea sotiei, celalalt al meu.

  Nu am nevoie de lichiditati, ba problema este inflatia pe termen mediu/lung la economiile familiei.
  Am incercat sa le inchiriez, si cu greu am gasit chiriasi (nu ma adresez studentilor). Chiriasii mi-au lasat un gust amar, adica mai aproape de profilul de animal, decat de profilul uman, desi nu parea asa, initial.
  Toti vor minim un an, apoi fug dupa cateva luni si e nevoie de spaclu ca sa scoti jegul.

  Sa faci bani acum din chirii nu e imposibil, dar e greu, mai ales cand in continuare ratele la banca sunt aproape de suma ceruta pe chirie.
  Despre luat apartament in rate si bagat la chirie, cred ca e o idee proasta.

  Eu inteleg de ce se opteaza pentru apartamentele noi, desi unele sunt mai mici.
  Costa enorm sa renovezi, iar mesterii buni sunt ca diamentele: rari si scumpi.
  Unii vor macar un loc de parcare, nu sa se bata cu vecinii.

  Costul vietii la porumb e mare, atat in bani, cat si in timp, mai ales cand apar copiii.
  Pe de alta parte, eu ma sufoc intre blocurile din Bucuresti.

  Cererea de locuinte e inca mare, pt ca satele se depopuleaza si suntem in fruntea listei prin UE la cate generatii succesive locuiesc in apartamentele tip “cutie de chibrit”.

  Problema noastra ramane lipsa totala a civismului, e fiecare cu patratelul sau si cu pzda masii/nevestei.

  216
  • …și cu distrus apartamentul în care stam în chirie, că nu e al nostru, în timp ce ne mirăm că proprietarul ne reține garanția.

 27. Lumea se imparte in proprietari si chiriasi. Vrei sa fi liber, sa nu te legi de un credit, sa nu fi sclavul bancilor oculte, sa nu depinzi de un salariu? Atunci stai in chirie si iti asumi asta. Nu stai pe margine si comentezi ca nu scad preturile. Preturile nu vor scadea, cel putin nu in orasele mari, unde populatia creste.

  716
  • Dacă am da mai încet propaganda imobiliarilor și ne-am uita la date și la proiecții am alfa că populația marilor orașe românești nu crește. Scade.
   De exemplu, dinamica pe București e asta:

   https://www.zf.ro/eveniment/atragem-investitii-avem-oameni-bucurestiul-ramane-sfert-locuitori-20198178

   203
  • @Acru, 30 de ani este un orizont de timp destul de lung. Lumea se gandeste in principal la urmatorii 10-15 ani, nu atat de departe.

   118
  • @Andrei G(#148),
   Procesul de depopulare a început deja și e unul progresiv, nu brusc. Adică populația Bucureștiului n-o să scadă brusc cu un sfert peste în 2050, ci puțin câte puțin în fiecare an până atunci.
   Despre orizontul de timp pe care gândește lumea nu știu ce să zic. Majoritatea creditelor ipotecare sunt pe 30 de ani, deci…

   143
  • @Acru, pana se depopuleaza peste 30 de ani Bucurestiul oamenii au nevoie sa locuiasca undeva. Deci eu daca astept sa scada populatia si sa pot cumpara un apartament ieftin este posibil sa ies la pensie si sa nu mai am unde sa locuiesc (pentru ca pensiile din Romania nu prea iti permit sa platesti costul chiriei).

   315
  • @Andrei G(#153),

   Cum spuneam, Bucureștiul nu se depopulează abia peste 30 de ani, se depopulează deja, urmând ca peste 30 de ani să aibă cu o pătrime mai puțini locuitori decât are azi. Un sfert dintre apartamentele din București zac deja goale. Puteți testa chestia asta empriric intrând în câteva scări de bloc la întâmplare și uitându-vă la tabelul cu nr. persoane de la întreținere.

   Prețurile n-au scăzut încă întrucât bula imobiliară e dopată cu steroizi din tiparnițele cu bani! FMI a calculat că măsurile fiscale adoptate de țările din G20 de la începutul pandemiei de COVID-19 ating 12.700 de miliarde de dolari, fără a include planul de investiții de aproximativ 2.000 de miliarde de dolari al președintelui Joe Biden. Datoria publică mondială, care a atins deja 97% din PIB în 2020, se estimează că va ajunge spre 100% în 2021.

   Dependența economiilor de banii tipăriți este pe cale să se tripleze în contextul crizei economice produse de pandemie. O mare parte din acești bani aruncați „din elicopter” se regăsesc în active financiare (vezi Bitcoin, de exemplu) și imobiliare supraevaluate. Asta explică creșterile de preț din ultima vreme. Odată ce stimulentele vor fi diminuate, bulele se vor sparge.

   În România, facilitățile fiscale introduse odată cu starea de urgență/alertă, precum amânarea ratelor la credite și a executărilor silite au creat deja o bombă socială cu efect întârziat. În plus, deficitul bugetar va trebui redus drastic în următorii ani. Impozitele pe proprietate sunt o cale facilă de a crește încasările statului, iar guvernul a promis deja la Bruxelles, pentru PNRR, revizuirea „principiilor de impozitare a proprietății”.

   192
  • @Acru, nu te contrazic, presupunem ca populatia Bucurestiului scade in mod accelerat si peste 30 de ani jumatate dintre apartamente vor fi goale. Asta desi mi se pare bullshit estimarea aia cu 25% dintre apartamente care sunt nelocuite. Eu te intreb ce m-ai sfatui pe mine sa fac acum, in conditiile in care nu am nicio locuinta?

   Stau cu chirie 15-20 de ani pana cand populatia orasului scade destul de mult incat sa pot cumpara un apartament la jumatate de pret?
   Sau este mai rentabil sa cumpar un apartament in rate in conditiile in care rata lunara este mai mica decat chiria si in 15 ani deja am platit jumatate din costul apartamentului?

   213
  • Stai, rate? În condițiile în care toată lumea e de acord că tocmai începe un ciclu multianual de creșteri de dobânzi, iar BNR tocmai a înăsprit condițiile de acordare pt. creditele de investiții imobiliare? Not a good idea.

   Să cumperi pe maximul bulei imobiliare e frustrant, dar s-o faci și pe bani împrumutați la dobânzi din ce în ce mai mari, plătind practic dublu prețul apartamentului, e o idioțenie capitală.

   162
  • @Acru, nu mi-ai raspuns la intrebare. Eu, care nu am unde sa locuiesc, ce fac? Trebuie sa decid daca imi cumpar un apartament in rate sau platesc chirie (chirie care este mai mare decat rata potentiala).
   PS; si daca ratele cresc, este posibil sa creasca si chiriile pentru ca multe apartamente care sunt scoase la inchiriat sunt luate in rate.

   211
  • Andrei G, răspund și la întrebare: te-aș sfătui să citești asta:
   https://www.dor.ro/cum-am-trait-criza-imobiliara/

   Dacă te duce capul, vei înțelege ce ai de făcut, învățând din prostiile altora. Dacă nu, vei lua lecția pe propria piele. Lumea e plină de înțelepți care au impresia că istoria nu se repetă niciodată, iar lor nu li se poate întâmpla.

   P.S. Partea cu „cresc chiriile pt. că au crescut ratele” e o glumă, sper. Pt. că n-are nici cea mai mică logică economică în spate. E ca și când ai spune că dacă un proprietar se îmbolnăvește și-i trebuie bani de tratamente, o să dubleze chiria și va găsi fraieri care să-i finanțeze lui nevoia financiară.

   92
  • @Acru, tot insisti ca Romania se va depopula si cand te intreb cum trebuie sa interpretez informatia asta, imi dai sa citesc povestile unor “destepte”.

   Desteapta nr. 1:
   -> A facut credit in franci elvetieni pentru ca nu se incadra la credit in lei sau in euro. Asta desi guvernatorul BNR a iesit public in perioada respectiva si a recomandat tuturor sa faca credite doar in moneda in care iau salariul.
   -> Desi a ales varianta de credit in franci elvetieni, tot nu se incadra in baza salariului, asa ca s-a mai angajat fictiv la o firma (unde probabil isi platea contributiile/taxele catre stat), ca sa fenteze sistemele de verificare ale bancilor.

   Desteapta nr. 2
   -> A facut credit pentru un apartament de 120.000 euro in 2019 cand deja piata era in scadere accelerata. Chiar si ea recunoaste ca a fost nevoie de o “interventie” la banca pentru a putea primi creditul.

   PS: chiar daca tu nu vrei sa accepti idee asta, cresterea ratelor bancare duce la cresterea chiriilor din cateva considerente simple:
   1. rate mai mari inseamna ca mai multi vor prefera sa stea in chirie -> automat cererea va creste;
   2. o parte dintre cei care au apartamente in chirie le-au cumparat prin credit si au facut un calcul simplu: “rata ma costa X lei pe luna, cer chirie X lei + 10% ca sa-mi acopar si cheltuielile de intretinere”.

   29
  • Cu toate previziunile de depopulare a Romaniei, eu sunt ferm convins ca in cazul in care nu o sa avem o criza economica mondiala, in urmatorii 2-3 ani preturile apartamentelor in Bucuresti vor continua sa creasca.

   29
 28. In orice tara dezvoltata si civilizata, baza incasarilor statului (administratiilor locale) este reprezentata de impozitele pe proprietari. Impreuna cu TVA-ul si accizele pe carburanti, tutun si alcool. Toate astea adunate reprezinta cam 75% din incasarile statului. Si sint incasari sigure, nu fug nicaieri si nu dispar. De aia au aia din Vest infrastructura rutiera si urbana, din banii aia. De aia au gaz peste tot, canalizare, apa curenta, strazi asfaltate pina-n ultimul catun, cladiri reabilitate si aer respirabil.

  In rest, lumea poate trai relaxata-nu exista aberatiile fiscale din Romania dr genul-impozit pe masina, scuter, rovinieta, taxe de stilp, taxe gigantice pe munca si carburanti, taxe si impozite aberante puse antreprenorilor, taxe de prima inmatriculare(ex), taxe pe animalele din gospodarie, taxe pe culturi, taxe “de raft”, impozite de succesiune, tarife aberante la notariate, zeci de taxe mici pentru constructie, gaze, canalizare, fosa septica, plan electric, taxa de trotuar etc.

  Ei, dragii mosului, sumedenia asta de taxe si impozite aberante nu exista in lumea civilizata. Ar fi atit de multe incit ar fi foarte greu de colectat. Asa ca mai bine au facut doar citeva si sigure, de care nu te poti ascunde si pe care nu le poti eluda. Proprietatile sint number one-nu le poti ascunde, nu le poti micsora, nu le poti muta. Taxa e stabilita in functie de pretul proprietatii. Pret pe care il stabileste, anual, un assesor de la primarie, nu tu.( aceeasi primarie care trimite inspectori pe strazi si primesti, initial avertisment, apoi amenda, daca nu tai iarba, cureti copacii, repari acoperisul, vopsesti casa-de ce?ca sa scada valoarea proprietatilor din jur din cauza mizeriei tale). Taxa o primesti in plic si o poti plati in rate. Daca nu o platesti, ti se pune, initial, casa sub “sechestru formal”-adica n-o mai poti vinde (asta in cazul in care ai ginduri de tras vreo tzeapa). Anul urmator primesti scrisoare ca ti se pune casa la vinzare, fii pregatit pentru vizitatori. Apoi primaria iți vinde casa, isi ia banii restanti de taxe (plus dobinzi si amenzi) si-ti pune ce-a ramas in cont. Simplu. Dar mai e ceva tricky-poti micsora sau anula taxa de proprietate (deductibles) daca faci imbunatstiri si reparatii-acoperis nou, tencuiala noua, ferestre noi, izolatie termica etc. De aia arata casele la “aia” asa de bine, cu gazon taiat la milimetru si flori in ferestre-nu ca-s harnici nevoie mare, ci pentru ca-s fortati sa faca asta in loc sa dea banii degeaba la primarie. Tot taxele pe proprietate regleaza si vecinatatile. Taxe mari in zona inseamna ca niciodata nu vei avea vecin vreun tzigan sau vreun boschetar, aia nu-si permit locatia. In Romania, da.

  Acum, uitati-va cam ce s-a facut cu banii aia in Vest din doar citeva taxe maricele,dar sigure si cam ce s-a facut in Romania cu banii “colectati” din sute de taxe si impozite aberante si mici, dar nesigure si greu de incasat. Daca ai sa spui oricarui occidental ca in Romania impozitul pe o masina veche cu motor de 3L (a carei valoare nu trece de 20k euro) e 5800 lei, in timp ce impozitul pe o vila pe care se “cer” 400k euro e 250 lei, o sa te scuipe in ochi. Curios e ca astia care se cred “spokiatzi” de stat daca impozitul pe proprietste ar fi dublu sau triplu (adica-700-1200 lei) n-au nici o intrebare sau nu sint deloc indignati cind statul le opreste 40% din leafa in fiecare luna fara sa le dea ceva in schimb (politie, sanatate, drumuri decente, pensie). Nu pun intrebari nici cind platesc impozit pentru o rabla de masina de citeva ori mai mult decit impozitul pe casa. Dupa cum n-au avut nici o intrebare timp de ani buni atunci cind statul ii jupuia de mii de euro pentru o inventata “taxa de prima inmatriculare”, desi Romania era, deja, in UE. Plateau si taceau. Nu sint deloc indignati cind in Romania se percepe “comision” la orice, pentru orice-la banca, la telefonia celulara, la ATM, la mers pe drumurile nationale, la marfa de pe raft, la cititul curentului sau al gazelor, la notar, la dealerul de masini etc. Alea nu exista in Vest. Long story short-intr-o tara cu infrastructura de nivelul Asiei Centrale (ex-URSS), in care jupuiala, tzepuiala, ”comisionarea” sint religii de stat, apar apologeti ai “proprietatii capitaliste” care se opun cu indirjire cresterii taxelor de proprietate, fie si in cuantum minuscul. In timp ce inoata in rahatul social si birocratic romanesc si-si trage cizmele de cauciuc dupa ce se da jos din 4×4 ca sa poata ajunge la scara blocului din porumb, la mult iubita si adulata cloaca de 48 metri patrati care-a reprezentat unicul lui scop in viata. In rest, ce-i in jur nu exista, n-are de ce…

  Comentariu apreciat.37244
  • Multumesc .

   Indecis. Tu ce zici?3013
  • ne place vestul, nu ne place când auzim cum e treaba pe acolo. ne plac casele aranjate, nu ne place sa ni le aranjăm noi pe ale noastre. ne place iarba tunsă la milimetru, nu vrem să tundem boscheții din fața casei.

  • Mai continui eu un pic. Ne place să avem mașini, dar nu ni le permitem. Ne place confortul, dar înjurăm autoritățile că ne lipesc amenzi pe parbriz când „stăm doar 5 minute”. Ne place transportul în comun care vine la minut, dar e prea scumpă călătoria.

   Ne place să ne trimitem copiii la studii moca sau majoritar subvenționate de statele din vest, dar să dea dracu’ să vină vreun străin să folosească o scobitoare – ne-a ruinat, ne-a luat fața la rând, scobitoarea aia putea să fie folosită de un român.

   Comentariu apreciat.5415
  • De unde ai luat tu informația că taxele pe proprietate sunt o sursă principală de venit în alte țări?
   Media la nivelul OCDE este de 4.6% din total venituri la buget:
   https://taxfoundation.org/reliance-on-property-taxes-in-europe-2020/

   Comentariu apreciat.589
  • a., comentariul asta ar trebui înrămat

  • dupa al doilea paragraf puteai sa te opresti.

   https://taxfoundation.org/estate-taxes-inheritance-taxes-in-europe-2020/

   https://www.french-property.com/guides/france/driving-in-france/vehicle-registration-taxes

   https://apps.irs.gov/app/picklist/list/formsPublications.html?resultsPerPage=200&sortColumn=sortOrder&indexOfFirstRow=0&criteria=&value=&isDescending=false

   asta doar ca adaugire la ce zice tony mai sus. luate punct cu punct pot fi demontate toate sau aproape toate chestiile care le zici acolo. chef sa ai sa cauti.

   deci fals fals fals. ar fi frumos sa fie asa, dar nu e.

   Comentariu apreciat.929
  • in vest au de toate pentru ca nu se fura/risipesc trei sferturi din bani, ca la noi.

   Comentariu apreciat.553
  • @Anda, asta-i cel mai important lucru. Atata timp cat autoritatile risipesc banii existenti, nu avem nicio garantie ca platind niste impozite mai mari se va imbunatati ceva.

   178
  • O poveste frumoasa, dar total neadevarata. Taxele pe proprietate, cu unele exceptii (gen UK, US), de-abia se vad în bugetele altor state.

   Grosul, ca și la noi, e din TVA (sau sales tax unde nu exista TVA), accize și taxe pe salarii.

   Romania, comparativ cu alte tari, sta prost la impozitul pe profit ca pondere in venituri.

   Exista taxe ciudate si in alte parti, nu le-am inventat noi, gen taxa pe umbra in Italia, aia pe grasime in Japonia sau aia pe basinile de vaca in Estonia.

   Comentariu apreciat.595
  • hai sa marim taxele pentru ca sigur guvernantii/primarii/consilierii vor stii ce sa faca cu banii. not

   226
  • Conform link-ului de la @tony, principala taxă în toată țările e taxa pe valoare adăugată (TVA) și așa cum zice @thebblack, taxele despre care zici tu că nu există, de fapt există și prin alte părți, gen taxa de succesiune, așa numita Death Tax. Dar hai să nu lăsăm adevărul să strice un comentariu frumos.

   Nu cred că românii au o problemă, în mod special, cu taxa pe proprietate, ci au o problemă cu taxele în general. Faptul că se crește taxa pe proprietate, nu înseamnă că vor scădea sau vor fi eliminate, automat, alte taxe. Aici e problema, că plătim deja o grămadă de taxe și nu se vede nimic, pentru că se fură la greu. De ce am fi de acord să mărim încă o taxă, ca să nu se facă nimic în continuare?

   Comentariu apreciat.415
  • ce ne mai plac comentariile care nu prea au treaba cu realitatea defapt, dar sunt ceea ce vrem sa auzim 😆

   Comentariu apreciat.373
  • @Antonioro vorbeste de baza incasarilor la bugetul administratiilor locale.
   Cativa o dati cu veniturile bugetului de stat …

   Indecis. Tu ce zici?248
  • @Paul, de fapt el vorbeste de incasarile totale ale statului. Daca observi pune in aceeasi oala veniturile din impozitele pe proprietati cu cele din TVA si accize pe carburanti, tutun si alcool. Sunt convins ca banii din accize nu ajung direct la bugetele locale in niciun oras din lume.

   163
  • @thebblack. este totuși reconfortant să crezi că că există un model care funcționează și care mai trebuie doar copiat cu bună credință; mai neplăcut este să admiți că nici occidentul nu are soluții (de fapt, are, dar sunt mai idioate decât ale noastre; soluții la capătul cărora se găsesc fie „banlieues”, fie referendumuri pentru exproprierea big landlords). singurul lucru pe care occidentul l.a făcut foarte bine până nu demult a fost să extragă resurse necuvenite de pe restul globului – din păcate pentru România este prea târziu să joace cartea asta fiindcă și acolo petrecerea se apropie de sfârșit.

   63
  • Traiesc in Norvegia. Si exista îintr-adevăr niște scutiri de taxe atunci când îți repari ceva pe la casa. Cum eu am apartament pot vorbi doar de apartament, nu de casă. Am facut niște schimbări pe la fațadă. Toți, adică tot blocul. Plătim de ne rupem toți prin taxa de întreținere timp de câțiva ani, dar nu am auzit că statul ne-ar reduce vreo taxă. E drept, impozitul pe apartament aici este mai mic decât impozitul pe care îl plătesc în România la apartament.
   Apoi, nu știu pe nimeni care să aibă gaze aici. Eu, de exemplu, mă încălzesc cu curent și lemne (am și un șemineu în sufragerie). La bloc, în Oslo.
   Taxele pe salariul meu sunt de 43%. Ce zici, sunt mai mici decât în România?
   Poateo fi adevărat ce spui. Dar spune și țara.

   214
  • principiul enuntat e corect, in link e un pdf cu cifre: http://library.fes.de/pdf-files/bueros/bukarest/16861.pdf ;

   pe scurt:
   1. bucurestenii (si clujenii) sunt din nou favorizati si platesc comparat (valori reale a proprietatii) in medie doar jumatate din taxele pe care le plateste un locuitor dintr-un oras mai mic. la fel ca la transportul in comun sau caldura sunt real subventionati sa locuiasca in capitala.
   2. Romania are taxele de proprietate mici, comparat cu media din UE ar trebui sa creasca de 3x. (pentru bucuresteni daca se ajusteaza baza impozabila la valorile similare cu restul tarii ar creste taxele de 6x).

   20
  • Hai ca am devenit curios, bugetul la Otopeni (x 1000 lei):

   88.233 Impozit pe venit si profit
   43.701 Taxe proprietate
   11.800 Subventii de la stat/judet
   6.645 Subventii de la UE
   6.233 Autorizari si taxe de utilizare
   3.945 TVA redistribuit de la stat
   299 Dobanzi
   10 Altele

   Taiasca aeroportul care ne da noua taxa noastra cea de toate zilele 🙂

   72
  • La paragraful acesta m-am oprit din citit “In rest, lumea poate trai relaxata-nu exista aberatiile fiscale din Romania dr genul-impozit pe masina, scuter, rovinieta, taxe de stilp, taxe gigantice pe munca si carburanti, taxe si impozite aberante puse antreprenorilor, taxe de prima inmatriculare(ex), taxe pe animalele din gospodarie, taxe pe culturi, taxe “de raft”, impozite de succesiune, tarife aberante la notariate, zeci de taxe mici pentru constructie, gaze, canalizare, fosa septica, plan electric, taxa de trotuar etc.”. Vrăjeală nefondata nu o înghit. Pe unde stau eu în vest cam exista taxele astea, nu garantez ca toate dar marea majoritate și vezi ca încurci taxele/impozite statului cu alea comerciale și tu vrei sa demonstrezi cum sunt sursele de la buget. Decât sa scrii mult și sa dezinformezi mai bine scrii scurt, documentat și argumentat. Asta e unul dintre motivele pt care îl citesc pe proprietarul blogului scrie scurt și la obiect.

   121
  • @StefanV taxele pe salariu cam tot pe acolo sunt si in Romania, poate mai mari cu 1-2 procente. Doar ca in Romania preturile din magazin sunt si ele foarte apropiate de cele din Vest, mai ales daca nu vanezi constant ofertele.

   Ori aplica si tu 40% impozit pe 78800 lei fata de 27240 lei (salariile minime anuale brute din Norvegia, respectiv Romania).

   OK, chiria medie la voi e 4000 lei pe luna pentru apt. cu un dormitor, la noi aceeasi chirie (a.k.a 2 camere) e 2000 lei.

   Un muncitor cu minimul pe economie ar ramane cu 399 lei daca ar plati chiria in Norvegia.

   Un muncitor cu minimul pe economie ar ramane cu -500 lei (DA, MINUS) daca ar plati chiria in Romania.

   Sunt sigur ca Norvegia are ceva facilitati pentru muncitorii cu minimul, iar in Romania asemenea muncitori de obicei impart o garsoniera sau un apt. In ambele cazuri, rareori platesc o chirie intreaga.

   Dand chiria si mofturile (vacante, restaurante) ramanaem cu aprox. aceleasi preturi de magazin (mai mari in Norvegia cu 3-7%). un muncitor cu minimul nu-si va lua electronice scumpe deci pica si alea.

   Desi ambii au o existenta mizera, Norvegianul cu minimul pe economie cel putin nu va avea nevoie de creditul “un deget” si alte mizerii finainciare care-i imping pe Romanii cu minimul pe economie la criminalitate.

   110
  • Valentin, ai dreptate.

   doar ca eu nu ofeream un model care sa fie copiat de romania. doar ofeream o lista care contrazicea ce zice antonioro. stii, cu argumente concrete, nu cu pareri sau din auzite.

   40
  • @ thebblack. am înțeles ce.ai spus, încercam doar să explic de ce cred eu că @antonioro a găsit necesar să folosească atâtea cuvinte pentru a formula o trăsnaie fără cap și fără coadă; cum spui tu, fals, fals, fals. ha ha.

   20
 29. Si eu la randul meu am avut teren scos la vanzare cu un pret destul de mare raportat la piata. Teren pe care nu planuiam sa fac nimic. A fost din ciclul: daca se vinde ii bine, daca nu se vinde, nu cere mancare! Nu aveam nici un plan de a face ceva cu banii respectivi! Evident in final s-a vandut! 🙂

  Indecis. Tu ce zici?1818
  • Pai cam asta e si principiul. Cumperi sub pretul pietei si pui la vanzare luna urmatoare cu 50% peste pretul pietei. Peste 5 ani vinzi cu acelasi pret dar de data asta la pretul pietei si asa ai combatut cu succes inflatia.
   Asta fac foarte multi romani cu bani care nu vor sa le fie mancata averea de inflatie + deprecierea leului in favoarea valutei.

   26
 30. Voi stiti anunturile cu vand sau inchiriez ? Acum nu ma refer la casa asta care e un parci ce nu-si merita banii probabil, ce te faci cu restul ? Dam maine lege si cerem fin un 1% din valoarea de piata ca si impozit anual. Ce o sa vedem ? Pai simplu: inchiriez ap 2 camere in cluj pe deal, 500 de euro chiria + cheltuieli+ 100 de euro impozitul. Impozitul va lovi ca de fiecare data tot in amarasteni. Nu mai zic de ce bomba sociala ar fi: pt pensionari ce stau la 2-3 camere intr-un oras mare si locatie centrala, un 1000 de euro pe an ar fi killer. Si ai da iarasi lege ca pensionarii nu platesc. Si apoi iar s-ar eluda de la taxe prin trecerea proprietatilor pe mosi so babe din familie. Game over.

  711
  • Cred ca esti printre putinii care gandesc realist. Mai sus sunt cativa comentatori care sunt convinsi ca daca va creste impozitul, proprietarii nu doar ca nu vor mari chiria ca sa acopere cheltuielile suplimentare, dar chiar o vor scadea.

   312

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link, de la PCGarage prin acest link sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube