Satul românesc trebuie să moară #3

Am găsit o soluție pentru reinventarea satului românesc, dar o să păstrez titlul ăsta pentru a tria idioții.

Cea mai bună soluție: șosele care să ocolească satele românești. Pentru că mare parte dintre cele sărace sunt străbătute șosele care duc undeva. Vrei să te duci la Slobozia sau Cluj, nu ai de ales, trebuie să treci prin niște sate.

Și șoseaua aparține Consiliului Județean, și semnele de circulație poliției județene și e un talmeș-balmeș care nu ajută pe nimeni.

Eh, închipuiți-vă că șoselele către ceva nu ar mai trece prin sate. Ce s-ar întâmpla atunci? Nu i-ar mai păsa nimănui de ce se întâmplă în satele astea. Și asta nu e rău, din contră. E foarte bine. Sătenii vor fi nevoiți să se gospodărească singuri. Acum primăriile nu au bani nici de salariile angajaților primăriei. Dar să fie satul o unitate autonomă, care să se guverneze singură? Vor lumină? Păi, să plătească. Să producă ceva ce pot vinde contra bani de achitat lumina. Vor șosea? Să pună mâna să își facă. Vor canalizare? La fel. Vor poliție, ordine, administrație? Să și le plătească.

Și în vreo 10 ani lucrurile se vor rezolva de la sine. Dacă vor să trăiască precum în secolul 17, o pot face liniștiți, fără a ne forța pe noi restul să avem de-a face cu ei.

sat

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

52 comentarii

  1. eu sunt un om care spune că satul românesc trebuie să moară. aşa cum se prezintă el acum. şi n-am treabă cu betivii sau cu căruţaşii, sau cu mai ştiu eu ce. ci pur şi simplu. am să mă dau pe mine ca exemplu. anul trecut am moştenit ceva într-un sat din fundul – ca să nu spun curul bărăganului, adică 1,5 hectare. pe aceste „hectare” anul trecut în noiembrie aveam de plătit 264 de lei impozit, fiindcă nu am ajuns să plătesc acum, cu penalităţi, am de plată 380 de lei. pe anul ăsta 391. mult, foarte mult. mult pentru ceea ce oferă. m-am întrebat pe ce plătesc oamenii ăia banii. să ţinem cont că, de fapt, moşternirea mea era de 9 hectare, dar, datorită impozitelor cine a fost acolo a vândut pământul. în condiţiile în care nu e nici o succesiune făcută. bun, trecem peste asta, dare pentru un rahat de pământ trebuie să plătesc pe anul ăsta 391 lei. de ce? ce-mi oferă? doar un drum care nu e nici măcar naţional. şi-atunci? şi nici nu mă mai pun pe mine, dar 400 de lei impozit pe un teren de rahat …? cum se face? şi oamenii ăia? nu au nimic de zis? eu am să zic ce am de zis dar, până una alta, sunt obligată să plătesc ca să pot să zic.

    00
    • Ce ai vrea sa iti „ofere” pamantul respectiv? Poate daca ai planta ceva pe el, poate ca ti-ar oferi. Sau poate daca l-ai arenda. Sau poate mai bine l-ai vinde si asa ai scapa de impozit.

      Tare intrebarea asta cu „ce imi ofera” :))

      00
    • Daca statul ar mari impozitele pe terenuri agricole, cu o penalizare serioasa daca terenul sta parloaga, poate i-ar forta pe cei ca ‘liliana’ sa planteze ceva sau sa-l vanda unuia care poate, si atunci am avea si noi agricultura.

      00
    • pământul nu stă pârloagă, este o casă pe el şi ceea ce este în câmp este dat cuiva, deci, se cultivă. l-aş vinde dar nu pot pentru că acolo stă o bătrână cu pensie de-asta de 350 lei şi care, deşi nu-mi e rudă directă, nu are unde să se ducă. în fine. dar, pentru banii plătiţi de sătenii ăia ani în şir autorităţile ar putea să facă una sau alta. măcar apă ar putea să se tragă pentru că există o fostă staţie de apă părăginită. când spun sat uitat de lume cam asta e. doar electricitate au, în rest … cară apă de la fântână pentru că în zonă apa nu este peste tot potabilă, şi-atunci te duci cu căruciorul şi cu butoaiele şi aduci. adică cu sumele strânse din impozite nu se putea face chiar nimic pentru comunitate? a, da, şi mai au cablu, noroc cu antenele prin satelit că altfel nu mai existau anumite emisiuni.

      00
    • Ca sa vezi cat esti de paralela: subventia pe hectar e aprox 160 euro. Pe limba ta: statul iti da 700 de lei daca pamantul respectiv e lucrat. Better now?

      00
  2. Dupa ce treci cu masina prin satele romanesti te apuca depresia.
    Carute, suedeji, betivi, betivi pe bicicleta, saracie si iar carute….

    00
  3. Ii lasi sa traiasca in alt secol.. si cu dreptul la vot cum ramane?

    00
  4. Teoretic, da, aşa ar trebui să se întîmple. Practic, s-ar putea să rămînă în beznă, că mulţi sînt extrem de leneşi şi vor prefera doar să se plîngă, şi apoi să vedem ONG-uri care militează, pe bani europeni, la investiţii în satele româneşti. Dar, da, teoretic, ar trebui ca, în zece ani, oamenii ăia, lăsaţi în sărăcia lor, să se revolte şi să-i tragă la răspundere, în sfîrşit, pe ăia pe care i-au votat degeaba. În mare, sînt de acord, ar trebui să se urnească. Hopefully.

  5. Poate doar dacă se fac suspendate :D , altfel e cam imposibil sa se ocolească satele

    00
  6. Nu pot sa vorbesc pentru toata Bulgaria, dar cele cateva sute de kilometri din drumul spre Grecia, cam asa erau. Satele in dreapta sau in stanga drumului, iar tu mergi linistit fara sa incetinesti la 60 km/h (alt avantaj).

    00
  7. Dupa cativa ani, am reintrat in Romania prin Oradea si m-am kkt pe mine, deci dupa ce iesi din Debrecen treci prin niste sate ok pana-n Romania, dupa care Albania frate…lumina nu, caini si betivi etc.
    Mentionez ca nu sunt plecat din tara, doar ca mai vizitez rudele de la civilizatie prin vacante !

    00
  8. Solutia sunt autostrazile. Nu mai faci alte drumuri de rahat ce sa ocoleasca satele, ar fi niste costuri obscene, e total nefezabil.

    00
  9. Ardealul a fost praf la strazi dupa ’89. Daca n-a votat psd… asa le trebuie.

    00
  10. „vor canalizare?”. nu, nu vor!

    00
  11. Ce idee de căcat. Dacă ai șosele care îți străbat satul, ești damnat. Primăria nu se poate auto-gospodări. Nu reușesc să urmăresc logica asta. Scuze.

    00
  12. poti sa aplici logica asta la vreo 20% din orasele tarii. minim.

    00
  13. Am citit de 2 ori si tot nu am inteles logica acestei „idei”.

    00
  14. Articolul este bun dar din pacate sta pe un fundament gresit.
    Tu spui – „Eh, închipuiți-vă că șoselele către ceva nu ar mai trece prin sate”
    Toata constructia ta logica se sprijina pe ideea ca in Romania s-ar construi drumuri, sosele, care ar trece sau nu prin respectivele sate.
    Mai e nevoie sa continui ?

    00
  15. La sate cel putin 25 % din locuitori sunt asistați sociali si masa de manevra pentru primari . Dacă se condiționează plata ajutorului social de munca in folosul comunității atunci altfel ar arata si satele .

    00
    • 25% din 50% cei ce voteaza in tara asta inseamna 50% din masa de votare asigurata. Asta e tot.
      Dacă nu ar fi masă bună de manevră ar fi zero.

      00
  16. bulgarii au sistemul asta
    deh, au fost mai destepti ca noi.

    drumurile lor nationale ocolesc orasele, satele ..orice urma de civilizatie.

    o data ma uitam pe harta, la noi ar fi greu de implementat asa ceva
    daca te uiti pe harta ai sa vezi ca toate asezarile romanesti sunt intinse pe langa sosea
    sa ocolesti satele si orasele inseamna sa faci practic alt drum

    iar sa faca astia drumuri paralele in romania e SF, mai bine se investeste in autostrada sau drumuri expres.

    00
    • Pai si la noi a fost implementat exact la fel sistemul. Trecand cu drumul national prin mijlocul satului se ocoleste orice urma de civilizatie.

      00
    • *toate asezarile romanesti sunt intinse pe langa sosea*

      nu e chiar corect spus. drumurile de azi s-au facut pe vechile drumuri pe care mergea lumea la schimburi de marfuri/culurale samd. sat -> sat, oras -> oras. sa faci drumurile respective in anii aia sa ocolesti voit satele / orasele era ca si cum ti-ai fi tras singur un sut in oua. problema e ca la noi (si nu numai) s-a dezvolatat infrastructura moderna tot pe baza lor. calea minimei rezistente.

      00
    • Mutăm satele dă-i în plm.
      Și așa cu unele excepții se dărâmă casele pe ei.
      Îi mutam în blocuri cu bodegi la parter.
      Măcar așa nu vor mai fi inundați sau inzepeziti și trotuarele vor fi dezăpezite

      00
  17. Da , da , deci sa izolam satele dar sa facem asta si cu pamanturile alea deci practic tu oras sa fii limitat doar la betoanele alea si sa mananci ce iti aduce ma-ta din spania, pentru ca da terenurile agricole apartin de sate\comune nu de resedinta de judet, pe logica ta nu ar trebuii sa plateasca nici taxe , impozite si practic sa isi faca propria vada daca vrei sa treci prin satul respectiv, si propriile legi ce sa mai fiecare sat sa fie un fel de Fasia Gaza cu propriile legi , daca esti hipster de la oras sa te bata cu pietre.

    Si punctul doi daca fiecare oras ar traii din banii pe care ii produce intreaga tara ar murii de foame , Bucurestiul fiind singurul oras din tara cu venituri mai mari decat cheltuieli. Deci practic Clujul nu ar mai platii salarii , pensii, ar inchide scoli spitale si fiecare sa traiasca cum poate d eunul singur ca de asta se face intr-o societate in secolul 21 lasam oamenii sa moara de foame pentru ca au avut nesansa sa imbatraneasca intr-un stat comunist.

    00
    • ai de plm ce idei mari ai în capul ăla și nu poți să îți controlezi numărul de i-uri. geez.

    • „Bucurestiul fiind singurul oras din tara cu venituri mai mari decat cheltuieli.” – un link ceva?

      „daca fiecare oras ar ~traii~ din banii pe care ii produce intreaga tara ar ~murii~ de foame”

      Wait, wat? Deci… fie ce spui tu nu are nici o noima, fie argumentul tau este ca orasele nu se pot sustine singure si se bazeaza pe contributiile la buget (lol) ale SATELOR? Ai de plm… mhm. Situatia reala nu-i de loc invers. Nope.

      „lasam oamenii sa moara de foame pentru ca au avut nesansa sa imbatraneasca intr-un stat comunist.”

      Pai cum kkt mor de foame, ca doar au mega-contributii la buget, atatea contributii incat ii tin in carca si pe imbuibatii aia de la oras care o ard toata ziua hipstereste in loc sa fie oameni seriosi, sa dea cu sapa si sa se cace intre patru scanduri in fundu’ curtii.

      00
    • „Ideii” de dezbatut pe internet avem o gramada, dar pe o carte de gramatica n-am pune mina…

      00
  18. Jumate’ din satele de la noi nu au si nu au avut de la infiintare un drum asfaltat care sa ajunga macar pana la marginea satului si tu vorbesti de drumuri care sa le ocoleasca?! Iar treaba cu bugetul primariilor se poate rezolva usor, le pastrezi identitatea de comuna dar le mai scoti din aparatul administrativ, asa cum s-a facut cu scolile de exemplu. E de-ajuns sa tai 3 consilieri si ai de un minim pe economie. Comunele care nu isi pot plati angajatii pot astepta incet incet sa iasa la pensie actualii angajatii si sa incerce sa puna la comun anumite servicii. Nu trebuie dati toti oamenii deodata afara.

    00
    • Mda, nu trebuie dati oamenii afara… de ce sa-i dai afara cand poti sa-i tii in continuare in carca si sa-i platesti sa frece duda in lipsa obiectului muncii inca macar 10-15 ani.

      00
  19. Pentru a putea să producă ceva, ar trebui să le tai cablul tv şi internet. Altfel nu mai au timp de muncă. Tu cine crezi că plânge acum din vârful patului la suferinţele lui Hureem pentru Suleyman sau moare de curiozitate dacă nu află ce a mai zis mireasa fiului meu? Noroc că l-au mai tăiat şi ascuns, mai nou, pe domnu Dan. Uite-aşa au mai apucat şi ei să dea o mână de grăunţe la animale că se săturaseră alea cu râmele de prin curte…

    00
  20. Mda . Miticisme.

    00
  21. NOU
    #40

    Eu sunt norocos, traiesc intr-un sat cu canalizare, internet fibra, masina de gunoi care trece saptamanal, magazine non-stop. Cum s-a putut la noi banuiesc ca se poate si in alte sate/comune, trebuie doar bunavointa din partea primarului.

    00
  22. Sa fim seriosi, orasele romanesti sunt la fel de paraginite iar mare parte din cei care le populeaza sunt mai rau ca cei din satele de care vorbeste zoso. Poate nu se vede, ca sunt „ascunsi” in blocuri :)
    Sa dispara si astea!
    Daca nu ati remarcat marele „bine” al comunismului il puteti vedea in toata splendoarea in fiecare locsor unde au fost stramutati cu forta oamenii. O generatie de dezradacinati.
    URSS-ul cand a pus laba pe alte tari si-a adus etnicii in acele zone iar mare parte din localnici au fost stramutati la mii de kilometri distanta. Moldova e plina de rusi, care va sa zica e „pamant rusesc”, nu?
    La fel si cu satul romanesc: au venit comunistii si i-au dus pe toti la oras. S-a ales praful.. De ambele.
    Si acum putem spune ca taranul roman e prost si lenes..

    00
    • NOU
      #45

      Voi nu stiti de unde s-a plecat.

      Visati autostrazi si la moartea unora, care in mare parte va sunt bunici.

      Imi amintesc insa destul de vivace povestile bunicului despre razboi, foamete, mizerie.

      Tata a fost prima generatie incaltata, iar asta cand s-a dus la scoala.
      Noi visam iPhone si nu ne putem imagina viata fara masina, telefon, fibra si apa curenta, ca sa nu mai zic de curent electric.

      Da, e usor sa te uiti de sus in jos.

      00
  23. Partea aia cu ce imi oferi,e ca in Sexul tare

    00
  24. Locuiesc la sat. Ai impresia ca imi platesti tu lumina, canalizarea sau strada? Crezi ca eu nu platesc impozite?
    Oamenii sunt saraci ca nu sunt locuri de munca, dar inca sunt oameni.
    Voi in marile orase v-ati pierdut umanitatea. Stati ca niste sobolani irascibili inghesuiti in betoane si va injurati la semafor cu geamurile inchise.

    00
  25. Stii ca titlul asta nu serveste ca sa triezi idiotii, ci ca sa ii ATRAGI :)

    00
  26. Decât cioban la oraș mai bine-n satul tău fruntaș!

    00
  27. “Celor care știu că ura nu naște copii” le-au cântat băieții de la Vama Veche încă din 2002. Și totuși “ura” este mai prezentă în mediul online decât dragostea. Mesajele pe care le întâlnim în ziare, pe bloguri, pe Facebook, ne învață că unii nu sunt ca noi, ca sunt mai proști, mai urâți, mai violenți, mai … doar pentru că s-au născut într-o familie aparținând unei minorități, într-un oraș din zona mai săracă a țării, într-un sat care în loc de biserică are o sinagogă, o casă de rugăciuni sau o moschee. Haideți să ne amintim că toți suntem diferiți și că toți suntem la fel, că avem tot atâtea trăsături în comun pe cât avem diferite. Haideți să discutăm despre orice și oricine, într-un mod politicos și deschis. Să dăm o șansă fiecăruia să-și spună opinia, amintindu-ne că și noi putem fi victime ale discriminării online, pentru că și noi aparținem unei națiuni, unei regiuni, unei minorități care nu este acceptată ca egală de o parte a continentului în care trăim.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube