Rubrica de psihologie: seducție și sexualitate la femei

Motivul pentru care femeile sunt mai fine și mai empatice decât bărbații rezidă în cantitatea de estrogen pe care o secretă în raport cu testosteronul. Femeile au mai mult estrogen și mai puțin testosteron decât bărbații. Recirpoca este valabilă în cazul ultimilor: au mai mult testosteron și mai puțin estrogen. Regula e însă că în măsura în care discrepanța dintre cele două cantități devine mai mică, cu atât persoana va adopta trăsături ale genului opus. Cu alte cuvinte, cu cât o femeie va avea un balans mai echilibrat între cantitatea mai mare de estrogen și cea mai limitată de testosteron în corp, cu atât va adopta un comportament mai bărbătesc. Va tinde să aibă vocea mai groasă, să fie mai dură, posibil chiar să fie atrasă de alte femei. Există o strânsă legătură între această discrepanță și cea dintre lungimea inelarului și a degetului arătător de la mâna stângă. Sună a chiromanție, dar nu e.

Când fătul este încă în fașele dezvoltării din uter și anumite reacții chimice decid dacă acesta va fi de sex masculin sau feminin, odată cu pornirea transformării fătului în fată sau băiat pornesc și acele procese care împart estrogenul și testosteronul în cantități inegale ce decid respectivul sex. Măsura în care cele două cantități diferă se reflectă – s-a observat – în distanța dintre inelarul și arătătorul mâinii stângi. Cu cât o persoană are nivelele de estrogen și testosteron mai apropiate în cantitate decât mai depărtate, cu atât distanța dintre vârful inelarului și cel al degetului arătător aparținând mâinii stângi e mai redusă. Puteți aproxima în cazul vostru nivelul de estrogen și testosteron din propriul corp întinzând palma stângă cu degetele întinse. Cu cât vârfurile inelarului și ale degetului arătător sunt mai apropiate ca distanță, cu atât nivelurile celor doi hormoni sunt și ele mai apropiate.

Acesta e un truc mișto de folosit pentru când vreți să aflați dintr-o privire dacă un bărbat e efeminat și mai empatic ori dacă o femeie e mai mult bărbătoasă decât feminină și – implicit – mai dezinhibată. Cu cât cantitatea de testosteron din corpul unei femei este mai ridicată, cu atât mai agresivă va tinde să fie, dar și mai teritorială, competitivă și înclinată spre căutarea plăcerii sexuale. Veți observa probabil pe la cunoscute că cele cu inelarul și degetul arătător de aceeași lungime sunt mai băiețoase și, de multe ori – acolo unde, desigur, factorii culturali, religioși ori psiho-genetici nu intervin – ceva mai dezinhibate. Cu cât cele două degete sunt mai inegal ca lungime cu atât femeia va fi mai feminină, mai emotivă, mai empatică.

Când se vor dorite, femeile apelează la o serie de gesturi inconștiente menite să semnalizeze procesul de curtare ori cel de seducție. Unul dintre ele este că-și expun gâtul cu jugulara în exterior când discută cu cineva care li se pare atrăgător ori cu cineva care – speră ele – le va dori din punct de vedere sexual. Gestul inconștient este probabil o reminiscență a vremurilor în care a-ți expune jugulara denota supunere în fața cuiva dominant. La urma urmei, rasa umană – la începuturi – nu s-a perpetuat prin curtare ci mai degrabă prin viol, ori cel puțin împerechere oarecum agresivă. Un gest submisiv de acest tip ar fi putut semnaliza bărbaților de demult că nu trebuie să ”lupte” cu partenera pentru sex și totodată că aceasta îi accepta în acel moment.

Un set de gesturi inconștiente sunt denumite ”self-grooming”. Gesturi menite să asigure persoana care le întreprinde de faptul că se prezintă cât mai atrăgător în ochii potențialului partener. Rotitul buclelor părului în jurul degetelor e unul dintre ele. Trecerea mâinii prin păr mai des în timpul conversației e un altul. Un altul este râsul și semnalele de admirație trimise potențialului partener: femeile tind să râdă mai intens chiar și la chestii doar vag amuzante dacă acestea sunt emise de un bărbat care li se pare atrăgător.

Un alt lucru pe care îl facem cu toții când discutăm cu o persoană care ni se pare atrăgătoare ori pe care o dorim este să ne aplecăm mai mult înspre aceasta. Dacă stăm în picioare vom minimiza distanța dintre noi și persoana respectivă fără să ne dăm seama, mai mult decât am face-o în cazul altor persoane. Când ședem – din nou – instinctiv ne vom lăsa pe spate dacă nu deranjează ceva din atitudinea ori vorbele celuilalt (mărind distanța dintre noi și el) ori ne vom apleca mult în față spre persoana dorită pentru a ne afla fizic mai aproape de aceasta.

Un alt lucru pe care-l fac femeile când flirtează este să atingă potențialul partener mult mai des decât ar face-o în mod normal până și cu cele mai apropiate persoane din cercul lor social. Bărbații fac aceeași chestie: o mână pe umăr pentru a ghida chipurile femeia spre o ușă, o mână între omoplați în același scop. Femeile tind să atingă mai mult brațele și picioarele bărbaților cu care discută și pe care-i găsesc ca fiind atrăgători. În timpul flirtului vor atinge în joacă bicepșii, pulpele sau genunchii, fie pentru a puncta cu degetul o idee din fraza tocmai verbalizată de ele, fie pentru a da un ghiont jucăuș, fie pentru a izbi fin cu pumnul în bărbat, chipurile deranjată de ceva ce acesta a spus ori afișat. Pe scurt – cu cât o femeie vă atinge mai des, chit că ”în joacă” ori oarecum pasiv, cu atât probabilitatea e mai mare că vă place ca parteneri.

Un alt lucru pe care-l fac femeile atunci când plac un potențial partener este să își subțieze inconștient vocea cu o jumătate de octavă atunci când discută cu acesta. Ori să recurgă cumva la gesturi ”de fetiță” ori forțat efeminate (o față bosumflată, bătutul extaziat din palme). Precum gestul de mai sus cu expunerea gâtului gol spre celălalt, și acestea sunt menite să-i inspire persoanei cu care discută faptul că sunt vulnerabile, că se vor cucerite și acceptă în acel moment să se lase ”protejate”.

Și trecem acum la modă și gesturi/acțiuni conștiente de ”self-grooming”. Cum ar fi rujatul, care la bază dorește să transmită ideea că buzele femeii sunt roșii (asta până la apariția mai recentă a altor nuanțe și culori). Buzele roșii erau pe vremuri sinonime cu o stare de sănătate bună. Suntem atrași de parteneri sănătoși (atât de punct de vedere fizic, cât și psihic) deoarece asta ne transmite faptul că posibilele noastre progenituri vor fi la fel de sănătoase. Ține de perpetuarea cât mai eficientă a speciei. În plus, buzele roșii atrag atenția de departe, contrastul cu pielea în rândul non-africanilor fiind evident. Roșul mai înseamnă ”interzis” și ”pericol” în natură, dar este folosit de plante și animale pentru a perpetua genele în mod mai eficient. Albinele sunt atrase de roșu și astfel crește șansa plantelor roșii de a fi polenizate. Păsările, animalele, unii pești și unele insecte se folosesc de elemente roșii pentru a atrage un partener din aceeași specie și a speria posibilii atacatori din altă specie. Vorbind de asta, amintiți-vă de epidemia de roșcate din ultimul deceniu și ceva.

Evidențierea coapselor prin vestimentație este un alt cartuș din arsenalul de ”self-grooming” conștient. Coapsele sănătoase la vedere semnalizează fertilitate și – din nou – o mai mare probabilitate ca o potențială mamă să treacă prin procesul nașterii cu bine iar progeniturile să se nască fără defecte genetice. Ascunderea imperfecțiunilor pielii prin fard – din nou – e o încercare de a denota sănătate. Alte elemente de self-grooming conștient la femei au strict legături culturale; cum ar fi folosirea rimelului și a fardului în culturile asiatice pentru a face ochii să pară mai mari ori folosirea tocurilor cât mai înalte pentru a simula o înălțime ce să nu denote slăbiciune.

În caz că vă întrebați de ce unele femei exagerează cu rimelul ori cum ar putea unghiile albastre de 7cm lungime să atragă un bărbat, nu toate elementele de self-grooming conștient sunt menite să semnalizeze ceva unui potențial partener. Unele au caracteristici menite să ridice stima de sine a femeilor, altele – precum moda vestimentară – să faciliteze atracția socială, integrarea socială și conformitatea.

Se spune că femeile sunt atrase de bărbați puternici sau de avuție. Este des întâlnit stereotipul femeii care caută ”un domn cu bani”. Există o mare urmă de adevăr în acest stereotip, dar la nivel psihologic nu ține atât de a fi avară ci mai degrabă de o anumită siguranță pe care banii și poziția socială a partenerului o pot aduce. La fel cum un bărbat cu mușchi transmite ”sănătate”, la fel – unul cu bani și statut social transmite că este îndeajuns de capabil să aibă grijă nu doar de el ci și de o potențială parteneră și de copiii rezultați dintr-o posibilă uniune sexuală. Există desigur mai multe moduri în care o femeie poate percepe într-un bărbat ideea de ”om capabil” și cumulul abilităților lui. Unele femei văd intelectul ridicat ca pe un semn al unui om care se poate descurca prin hățișurile vieții. Altele văd în umor abilități sociale bine dezvoltate și ablitatea de a aplana conflictul. Altele sunt atrase de bărbații educați deoarece consideră că educația deschide uși și formează un set de abilități. Diferența dintre primul set de elemente și al doilea e că primul (aspectul fizic al bărbatului și statutul lui social) e mult mai rapid observabil și nu necesită o interacțiune în prealabil. Descoperirea gradului de umor, al intelectului, educației, abilităților sociale ale unui bărbat însă presupune timp, o oarecare răbdare și interacțiune socială cu acesta. Cum ochii sunt cei mai importanți receptori prin care asimilăm rapid informații, aspectul fizic al unui bărbat bine clădit, constituția, vârsta, vestimentația acestuia, precum și elementele care fac trimitere spre un posibil statut social și financiar mai elevat al bărbatului devin indicatori mai ușor de asimilat, de observat și care – mai important – nu necesită documentare; adică permit femeii să conserve resurse și să meargă ”la țintă”.

Notă de final: în acest articol discut strict chestii psihologice. Orice ați fi putut percepe drept ”misoginism” e în imaginația voastră și aș aprecia să nu se iște în comentarii un război de tip ”noi versus ele”.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

64 comentarii

  1. Multe dintre comportamentele de seductie sunt instinctive si tin de „etologia umana”.
    Semanam cu animalele mai mult decat am dori: ni se ridica parul pe spate cand ne certam, gasim ca fiind „adorabila” o fata cu ochii disproportionati de mari si nas / gura mica (instinctul de ingrijire al copilului), instinct exploatat din plin de creatorii de animatii etc.

    00
    • Se spune ca omul e cel mai asaptabil animal.

      00
    • Daca e pe „animaliceste”, inteleg ca ochii mari inseamna ca vede mai bine. Dar care e treaba cu nasul mic? Un nas mai mare insemna un miros mai bun (poate?)
      Gura mica este mai atractiva pentru ca mananca mai putin (?) Sau acum tre sa fie cat mai mare din alte motive.

      00
    • @TicTac
      Elementele care fac un chip „cute” sunt discrepanta intre marimea ochilor vs gura/nas.
      Majoritatea oamenilor gasesc chipul unui bebelus ca fiind adorabil, si matematic vorbind acea discrepanta il face adorabil.

      Cauta „cute character” pe google images si o sa intelegi.
      Fix de aia e plin FB cu poze „adorabile cu pisici”.
      Pozele de genul trezesc sentimente. Dar este doar instinctul exploatat de diversi.

      00
    • Nu e chiar asa. Oamenii sunt atrasi de ceea ce este sandardul de frumusete al vremii si al societatii.
      Pe vremea lui Rubens, femeile mai dolofane erau standard de frumusete.
      Pe vremea Cleopatrei, femeile cu nasul acvilin erau considerate frumoase. (Cleopatra reala nu semana cu Liz Taylor)
      La vremea noastra standardul de frumusete feminin este dat de Kim K.
      Da, stiu multi barbati si femei vor protesta zicand ca nu sunt ele standardul. Pe de alta parte, cand se duc femeile in la doctor nu cer sa fie operate sa arate ca Angela Merkel.

      00
    • Femeile să aibă mâinile mici (tot ce iau în mână li se pare mare) și copilăroase (tot ce iau în mână bagă în gură)? 😉

      00
    • E vina mea ca nu m-am facut inteles, naiba sa le ia de diacritice. Ce spun eu nu are legatura cu modelul de frumusete feminin. Vezi mai jos:

      „(…) găsim ca fiind „adorabilă” o față cu ochii disproporționați de mari și nas / gură mică”

      00
  2. Eu inca ma bazez pe coarnele de radasca. Va fac rost ?

    00
  3. Deci dacă doamna neanderthalian nu expunea jugulara și domnul neanderthalian o futea, tot viol se chema. :)
    I’ll see myself out. :)

    00
    • Daca stra-stramosul tau neandertalian sau maimutoid nu o viola pe neandertaliana, tu nu te nasteai acum

      00
    • cum mergi pe parcursul istoriei observi că legiuitorii aveau alte definiții pentru viol și mai mult ca sigur vor fi inventate altele în viitor. Având în vedere că femeia nu era de capul ei, în Roma antică violul era atunci când era agresată sexual fără voia capului familiei.

      00
    • @Andrei: in Roma antica femeia (libera, evident, nu intra in calcul sclavele) putea avea un statut juridic de sine statator, adica putea face multe din ce voia ea ( chiar sa divorteze, sa isi administreze averea, sa ia decizii)
      Longobarzii sint cei ce au introdus ideea ca o femeie trebuie sa aiba un tutor legal care sa garanteze pentru respectarea intereselor ei. O mie de ani mai tirziu, daca o femeie voia sa semneze un contract trebuia sa se prezinte in fata notarului cu un barbat ales de ea (sotul, fratele, tatal) fara de care semnarea actelor era imposibila

      00
    • @stefablue, statul femeii libere de care spui tu era sub al bărbatului familiei. Livia Drusila, valeria Mesalina, Fulvia, astea erau cazuri super rare din perioade diferite și nu înseamnă că toate femeile libere erau ca ele.

      00
    • @Zedicus,
      1. Nu m-am născut acum. E ceva vreme de la momentul ăla.
      2. Dacă nu mă nășteam, d-aia nu mai putea omenirea, planeta și istoria. Nu existam, ete fâs. Nici măcar mama și tata nu mi-ar fi dus dorul, pt că e cam greu să-ți lipsească o persoană care n-a existat vreodată.

      Oricum a-i lua-o, da-o și împărți-o tot despre consimțământ e vorba: al femeii, al tutorelui ei legal, al celui mai apropiat bărbat din familie, al stăpânului…

      00
    • @ AB
      oricum „a-i” lua-o, m-a surprins cratima aia, din parte-ți
      i’ll join you out…

      00
    • a lua pe ea/i…………???? nu-i așa? :(
      AB se gândește atât de intens că a început să miroasă a ars.

      00
    • Oricum as lua-o, daca nu și-a arătat jugulara, tot viol ar fi… Mai bine n-o mai iau, lua-or alții…

      00
    • Gata! M-a lovit!
      Cum dracu’ oi fi gândit-o?! :(

      00
  4. „Unul dintre ele este că-și expun gâtul cu jugulara în exterior când discută cu cineva care li se pare atrăgător ori cu cineva care – speră ele – le va dori din punct de vedere sexual.”

    Alea mai timide…

    00
  5. Dragi femei, aveti grija jugulara zilele astea.

    00
  6. Ai di pula me… soacră-mea e atrasă de mine..

    10
  7. Cred ca e vorba de raportul între degetul arătător și inelar (2D, 4D): https://en.wikipedia.org/wiki/Digit_ratio

    00
    • @Catalin: ai dreptate – am ținut eu minte greșit. Am corectat în text. Merci de ”heads up”.

    • cu unghiile taiate

      00
    • Fuck… aveam si eu o speranta…

      00
    • Update dupa ce citesc articolul:
      Citez: Distribution

      A visualization of the distributions: Men (blue), women (green), and the whole population (red). Based on a population at the University of Alberta and assuming normal distribution.
      From a study of 136 males and 137 females at the University of Alberta:[32]

      Males: mean 0.947, standard deviation 0.029
      Females: mean 0.965, standard deviation 0.026
      Assuming a normal distribution, the above lead to 95% prediction intervals for 2D:4D ratio of 0.889–1.005 for males and 0.913–1.017 for females.

      From a 2018 study on a final sample of 249 graduate and undergraduate students from Warwick University,[33] proportionally balanced by gender:

      Males: mean 0.951, standard deviation 0.035
      Females: mean 0.968, standard deviation 0.028

      Puii mei.. ai nevoie de subler la intalniri ca sa poti sa ai genul asta de precizie. Si daca nimeresti femeie cu mult testosteron ai sanse sa-ti iei si una peste ochi.

      00
    • Valabil si pentru barbati asta cu diferenta intre lungimea degetelor?

      00
    • @Kulcsy: Da – e valabil și la ei.

    • Si daca degetele is mai apropiate ca lungime = penis mic? Nu de alta dar deja am inceput prin birou sa ne masuram degetele si am vrea o analogie ca nimeni nu recunoaste nimic.

      00
    • @Ionuț, chiar și cu unghii puse. Că oricât de pițipoancă e madam, eu n-am văzut cu unghii false de lungimi diferite, astfel încât să le facă degetele de aceeași lungime. :)

      00
  8. „Când fătul este încă în fașele dezvoltării din uter și anumite reacții chimice decid dacă acesta va fi de sex masculin sau feminin, odată cu pornirea transformării fătului în fată sau băiat pornesc și acele procese care împart estrogenul și testosteronul”

    Mai spune-ne despre cum transformi cromozomi din X in Y sau invers.

    00
  9. “Când fătul este încă în fașele dezvoltării din uter și anumite reacții chimice decid dacă acesta va fi de sex masculin sau feminin“

    LoooooooooooL

    00
  10. Moșnegii însurați de 20+ ani să se mai deranjeze să citească articolul ăsta? Mai au ce să învețe din el? Întreb pentru un prieten.

    00
  11. Mai e vreun bărbat pe-aici care începe să simtă repulsie față de femeile prea… artificiale, prea… din plastic? Sau sunt singurulk?

    Buze cu botox care își mențin aceeași formă, indiferent de starea emoțională, unghii false de 5 cm, eventual mov sau roz (cum vă spălați cu așa ceva? cum vă ștergeți la fund? cum gătiți? cum vă masturbați? la ce sunt utile unghiile lungi?), gene false (eventual încărcate cu 2 kile de rimel), țâțe false care plesnesc pe tine…

    Nu îmi dau seama dacă barbații apreciază genul ăsta de semnale sau femeile au luat-o razna și vor să se conformeze unui trend. Păreri?

    00
    • autorul ti-a raspuns preventiv:

      „nu toate elementele de self-grooming conștient sunt menite să semnalizeze ceva unui potențial partener. Unele au caracteristici menite să ridice stima de sine a femeilor, altele – precum moda vestimentară – să faciliteze atracția socială, integrarea socială și conformitatea.”

      cu placere.

      00
    • Femeile de genul recurg la astfel de chestii pentru a-si ridica tariful pe ora sau per finalizare. Acest tip de femei nu sunt pentru barbatii normali, care cauta ceva serios, eventual o casnicie.

      00
    • Mie îmi provoacă repulsie așa ceva.
      În afara faptului că nu este practic ce fac, arată o foarte mare nesiguranță față de sine și de ceea ce cred alții despre ea.
      De altfel, machiajul strident, pus aiurea are efect contrar intenției : vrei să te faci plăcută, dar nu te speli pe mâini cel puțin. Observați mâinile ăstora cu unghii false, cât sunt de murdare. Sau ce au același machiaj de dimineață până seara. Apa și săpunul fac minuni pentru ten….

      00
    • George, unghiile lungi nu te deranjează la niciuna dintre acțiunile enumerate de tine ca cică te obișnuiești cu ele. Ca am avut aceeași curiozitate și asa am fost lamurita de manichiurista. Pana acum ceva timp când din mai multe motive adunate am amânat prea mult vizita la manichiura. Îmi crescuseră unghiile extrem de lungi fata de cum le port în mod normal (și oricum, nici pe aproape de lungimile alea odioase) și a trebuit sa bag PIN-ul la un POS. A fost prima oara când am zis ca intru în pământ, efectiv nu reușeam sa tastez și sa ajung la cifrele din marginea tastaturii de la POS. Am plătit cash.:))

      Deci da, eu as fi curioasa sa vad cum fac astea cu unghiile alea ascuțite și cât încă jumătate de deget sa apese pe butoane, sa scoată cardul din bancomat, etc.

      00
    • @fisherman : mai schimbă și tu escorta din când în când, ce naiba

      00
  12. Ce bine ar fi fost daca aveam informatiile astea acum ceva ani! Intr-o imprejurare (nu destul de tulbure) am intalnit o tipa care avea parul de pe piept mai mare decat al meu. A fost greu dar am sarit stacheta. O alta tipa draguta miniona aproape perfecta avea niste degete la picioare de putea sa cante la vioara cred iar degetul aratator era mai lung decat celelalte adunate.

    00
  13. „Când fătul este încă în fașele dezvoltării din uter și anumite reacții chimice decid dacă acesta va fi de sex masculin sau feminin, odată cu pornirea transformării fătului în fată sau băiat pornesc și acele procese care împart estrogenul și testosteronul în cantități inegale ce decid respectivul sex”
    Pare cu nu esti la curent cu medicina moderna. Genul este un concept social!

    00
  14. Să-nțeleg că dacă vrei să vezi cum arăta rasa umană la începuturi trebuie să dai o raită prin Vaslui ?

    00
  15. Acum multi ani in urma,la o bauta cu prietenii din birou,am descoperit,cu “ uimire”,ca tot biroul o babardise pe tipa de la registratura.Tin minte ca primul lucru pr care-l facea cind discuta cu un barbat era sa-si dea jos esarfa de la git si sa-si “ expuna jugulara”.Acum inteleg de ce….

    00
  16. Oricum as lua-o, daca nu și-a arătat jugulara, tot viol ar fi… Mai bine n-o mai iau, lua-or alții…

    00
  17. La noi încă nu e așa grav, dar daca scriai chestiile astea in SUA te omorau feministele.

    00
    • Noooo, că ar fi ezitat cu care din cele două degete sa apese pe trăgaci sau unghia cărui deget să ți-o intromisioneze in beregata

      00
  18. Deci conturul la buze e ca centura de la karate, dar pentru m*ie!?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)