Rubrica de psihologie: Prietenia între sexe

Prietenia, în special în rândul adolescenților, este un subiect destul de rar întâlnit în psihologie. Cu atât mai mult, este un subiect de nișă care n-a dezbătut până în prezent variabilele ce țin de genul subiecților. Mai pe scurt: sunt băieții prieteni mai buni cu fetele sau sunt fetele prietene mai bune cu băieții și ce factori implică această presupunere?

Un studiu din 2016 a căutat să măsoare – printre altele – dacă legătura dintre empatie și prietenie ar putea fi moderată de genul subiecților. 1970 de elevi din Australia au fost testați în acest sens, majoritatea din licee cu profil catolic unde se presupune că normele morale și – implicit – cele legate de etica stabilirii prieteniilor între persoane de sex opus, filtrate prin prisma adolescenței, ar putea juca un rol important în decizia de a-ți alege prieteni de sex opus.

Prietenia a fost legată de nivele mai scăzute de depresie și alte probleme de ordin mental (Kiuru, 2008; Schaefer, Kornienko, & Fox, 2011) și o stare de bine generală mai ridicată (Bukowski, Newcomb, & Hartup, 1998). Empatia este definită de studiu ca abilitatea unuia de a înțelege emoțiile (empatie cognitivă) și de a împărtăși aceste emoții ale altuia (empatie afectivă).

Studiul a descoperit că, cu cât este mai empatic un băiat, cu atât are șanse mai mari de a fi ales drept prieten de către o fată. Mai mult, acest lucru nu este valabil în cazul băieților care își aleg prieteni de același sex și nici în cazul fetelor care aleg alte fete drept prietene. În plus, deși fetele trag spre băieți pe care îi consideră empatici și tind să-i accepte ca prieteni (în medie de 1,8 ori mai des), băieții nu trag atât de mult spre fete empatice.

O explicație a faptului că fetele acceptă mai ușor băieții empatici vine pe filiera teoriei siguranței. Un băiat empatic (sexul puternic) este mai puțin periculos pentru o fată (sexul frumos). Băieții cu o empatie slabă tind să aibă nivele mai mari de agresivitate în ei și să prezinte forme de violență în raport cu fetele. De unde deducem că fetele se simt mai în siguranță cu băieți empatici deoarece nu prezintă pentru ele un pericol social.

O a doua explicație a acestui efect se trage din teoria genetică a selecției unui posibil partener. Femeile pot naște un număr limitat de copii într-o perioadă considerată fertilă și – prin urmare – caută parteneri și prezența băieților care, empatici fiind, sunt văzuți drept capabili să întrețină și vadă armonios o posibilă familie.

O a treia explicație stă în faptul că un băiat empatic, de ar fi să devină posibil partener la maturitate, va avea o viziune egalitară asupra drepturilor și obligațiilor din mediul familial, împărțind atribuțiile în mod echitabil și ajutând la dezvoltarea familiei cu un aport egal de forțe între bărbat și femeie.

Există o sumedenie de studii care afirmă că empatia este un atribut ce promovează relații de suport între parteneri (Eisenberg & Miller, 1987; Ford & Aberdein, 2015; Hojat, Michalec, Veloski & Tykocinski, 2015; Riggio, Tucker,&Coffaro, 1989; Van Noorden et al., 2014).

Curios de menționat este faptul că sub 1% dintre elevii chestionați au omis să răspundă la întrebările chestionarelor aplicate de cercetători dar că cei care au făcut asta au avut nivele de empatie cognitivă scăzute (m=3.83, SD=0.56).

După cum spuneam mai sus, empatia cognitivă face referire la abilitatea unuia de a înțelege emoțiile altuia. Empatia afectivă face referire la capacitatea de a trăi emoțiile altuia, așa cum le percepem noi.

Răspunzând la chestionare, elevii australieni au avut tendința să nominalizeze drept prieteni apropiați persoane de același sex, cu băieții fiind nominalizați drept prieteni apropiați cu o medie de 5,9 iar fetele cu o medie de 6,3. Totodată fetele – deloc surpinzător – au înregistrat nivele mai înalte de empatie decât băieții (t>2, p<.01). Fetele au numit mai mulți prieteni decât băieții, totodată acestea numind drept prieteni apropiați mai degrabă alte fete. Băieții au ales și ei să numească drept prieteni apropiați alți băieți dar în cazul lor numărul fetelor desemnate drept prieteni a fost mult mai mic.

Alegerea cuiva drept prieten echivalează cu validarea suportului social față de acea persoană. Cu alte cuvinte, a fi prieten cu cineva înseamnă a-i garanta ajutorul, suportul necesar. Acea persoană se simte validată și reciprochează eventual sentimentul. Studiul a arătat că, cu câte mai multe persoane îi nominalizau drept prieteni, cu atât mai mult s-au simțit băieții ca fiind parte dintr-un grup care îi acceptă și e gata să-i ajute. Mai mult, dacă fetele îi nominalizau pe băieți ca prieteni, ultimii afișau nivele mai ridicate de suport social (Mdiff = .16, SE = .052, t = 3.10, p<.005).

Concluzia este că fetele doresc să se împrietenească cu băieți empatici dar că băieților le este indiferent dacă fetele sunt empatice sau nu la rândul lor în decizia primilor de a le considera prietene. Băieții detectează empatia într-un mod mai puțin puternic decât fetele. Alte studii au arătat că femeile și fetele trag spre persoanele de sex opus dacă acestea afișează nivele ridicate de empatie și că sunt capabile să detecteze mai bine aceste trăsături în genul masculin. Prin contrast, băieții nu sunt atât de capabili de a detecta trăsături antisociale în fete și le percep ca fiind la fel de bune și prietenoase ca celelalte.

Alte studii au arătat că empatia masculină este un bun predictor pentru satisfacția feminină în cuplu dar că empatia feminină nu prezice satisfacția masculină în aceleași condiții. Concluzia studiului este că empatia masculină este mult mai benefică fetelor decât băieților sau viceversa.

O altă concluzie a studiului a fost că cu cât mai multe nominalizări de ”prieten” au primit băieții din partea fetelor, cu atât băieții s-au simțit mai mult susținuți de societate. În schimb, fetele cu multe nominalizări drept prieteni nu le-a făcut pe acestea să simtă același lucru. Prin urmare, fetele, deși caută prietenii, se mulțumesc cu un număr restrâns de prieteni; băieții în schimb investesc în sfere sociale mai largi de relații sociale, preferând să dețină mai mulți prieteni. Mai mult, fetele tind să se descrie în termeni relaționali și țin la relațiile strânse cu prietenii. Băieții în schimb se descriu pe ei înșiși în termeni colectivi, fac referiri mai dese la experiențele legate de grup și sunt acordați mai bine la informațiile legate de apartenența la grup, comportându-se în moduri care denotă că valorifică și susțin grupul respectiv.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

29 comentarii

  1. „Prin urmare, fetele, deși caută prietenii, se mulțumesc cu un număr restrâns de prieteni; băieții în schimb investesc în sfere sociale mai largi de relații sociale, preferând să dețină mai mulți prieteni.”

    Man, nu știu ce să zic, dar în realitate ce văd eu e total invers.

    00
  2. imi place enorm cand f multe lucruri se reduc la „femeia cauta sa se reproduca cu unu puternic nu orice slabanoc cu gena slaba” si barbatul sa faca cati mai multi urmasi sa duca specia mai departe.

    nu drame, nu depresii, nu vai sentimente si emotii.
    nu boss, salamu bagat in pestera. THAT SIMPLE

    00
    • Cât mai mare salamul.
      Restul se descurcă după.
      Găsește un prinț pe un cal alb luat în leasing, s-o accepte pe dânsa și plodul.
      E simplu.

      00
    • nu trebuie sa fie mare salamu, se completeaza din card/masina.

      00
    • nu Ionute, nici nu conteaza marimea salamului.
      de obicei aia alpha masculi o au mica

      00
    • Daca vrei sa stii mare parte din outrage-ul contemporan cu SJW si 70 de genuri tot la asta se reduce in final.

      Oricat de mult am avea pretentia de a fi animale cu intelect superior, cand tragi linie, tot Geani de la scara 5 (da, ala cu probleme cu politia, pe care nu dai doi bani cand il vezi) e tatal biologic a jumate dintre copii din cartier, inclusiv ai avocatei si doctoritei de la scara 1.

      Da, asta e… CSF n-ai CSF.

      00
  3. Sigura ca da… „Exista” prietenie dezinteresata intre persoane de sex diferit.
    -Este doar o prietena!
    -Este doar un prieten! Prietenul meu cel mai bun!

    Cand prietenii astia buni fac sex unul cu celalalt, nu se pune! Sunt doar prieteni, nu iubiti.

    00
  4. Daca studiul se refera la prietenie = friendship, ‘a doua explicatie’ nu prea are sens, decat daca s-ar fi facut un follow-up sa vada care ‘friends’ s-au transformat in iubiti, soti etc

    00
  5. Apreciez foarte mult articolele lui Razvan. Se bazeaza pe date, vorbesc despre un aspect al vietii pe care deseori il ignoram si ies din cotidian. Ideea de a avea guest authors e geniala. Felicitari!

    00
  6. ”cu cât este mai empatic un băiat, cu atât are șanse mai mari de a fi ales drept prieten de către o fată” = BETA ORBITER.

    ”fetele doresc să se împrietenească cu băieți empatici dar că băieților le este indiferent dacă fetele sunt empatice sau nu” = nu îți pasă cât de empatică e fata, când vrei să o fuți.

    00
    • Recomand 4chan/r9k pt tine. E sediul central al incelilor.

      Btw, Răzvan, pe când scrii un articol despre incels? It will be fun!

      00
    • *despre cei doi inceli

      00
    • nu bos, si baietii mai alfa pot fi empatetici. De altfel tipii mai beta, nesiguri pe ei, tind sa fie mai putin empatetici pentru ca se stiu cu musca pe caciula.

      Dar cel mai important criteriu la fete este daca baiatul e „dragutz”. Restul criteriilor sunt doar erori de rotunjire.

      00
  7. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
    Ce text pe lângă realitate.

    00
  8. Stiu ca e un studiu doar si ca nu se recomanda nimic insa as vrea sa mentionez doua aspecte:
    1. Nu sunt 100% sigur ca raspunsul dat de subiecti e conform cu realitatea sau e cum ar suna bine/acceptabil pentru ei. Stiu, teoretic e doar un chestiinar doar ca si acolo te poti minti pe tine.
    2. Depinde de interesul ambelor parti. Daca esti ok sa fiti amici, ok, fa ce zice in studiul de caz. Vrei mai mult? Ai mult mai mari sanse cu varianta de aici https://www.piticigratis.com/2011/02/zona-prietenoasa/

    00
  9. Empatia este definită de studiu ca abilitatea unuia de a înțelege emoțiile (empatie cognitivă) și de a împărtăși aceste emoții ale altuia (empatie afectivă).

    Simpatia ce este, dacă prima variantă de empatie e înțelegerea emoțiilor?
    Dacă nu, există „simpatie cognitivă” și „simpatie afectivă”?

    00
  10. „Femeile cauta unul empatic si non agresiv”… spuse un studiu facut de niste grasi cu pula mica.

    00
    • Depinde de cercurile prin care te invarti.
      Ca idee, tipele orientate spre balet, muzica si teatru de obicei nu-l cauta pe „Geani de la scara 5”.
      Alpha-ness-ul unui barbat nu se masoara strict numai in cate capete a spart per metru patrat.

      00
    • Dragă Ciocanul
      Ne bucurăm că ești un slab cu pula mare. Asta e, în secolul 22 foarte interesant când avem opțiunea de fertilizare in vitro cu gene pe alese cu tot felul de nebunii.
      Culmea pula mare nu e o opțiune populară. Costă doar 1.99€ dar nu o ia nimeni.
      Agresivitatea, furia și psihopatia sunt scoase din opțiuni la fel ca bolile genetice.
      Și cu toate astea fete si băieți găsesc dragostea.
      În ciuda ta Ion. În viitorul în care tu ai murit deja.

      00
    • @Marce: îi fi tu din viitor (secolul 22 🤪), dar tot la pula mare-ți stă gândul. 🤣🤣🤣🤣🤣

      00
    • La menopauză doar la asta mă voi gândi.
      Mai am câțiva ani sper.
      Felicitări pentru prieteniile voastre valoroase între bărbați adevărați. No maam!

      00
  11. Daca esti baiat/barbat si ai prietene cu care ai vrea sa ai ceva sexual, iar ele te-au „nominalizat ca doar prieten” si tu ramai acolo doar ca „prieten”, esti un lache.

    Majoritatea nu inteleg ca respectiva nominalizare e de fapt un refuz pentru o potentiala relatie intima. Nu te-a vazut atragator din punct de vedere sexual, dar esti util pentru altele. Pentru conversatie, tampon emotional, mai stii sa instalezi un windows, esti un bun mecanic auto si poti face lucrari gratis etc.

    „Prietenia”cu fete de care sunt atrasi nu e decat o penibila strategie a „barbatilor” de a-si astepta randul, de a gasi o bresa, poate poate o prind pe „prietena” intr-un moment slab, dupa ce s-a certat cu baiatul cu care are relatii intime si poate ajunge si el sa o frece cumva. Lucru care nu se intampla.

    Femeile si barbatii nu pot fi prieteni adevarati.

    00
    • Îmi pare rău că ai ajuns la concluzia că jumate din oamenii de pe planeta noastră nu îți pot fi prieteni. Probabil cu cealaltă jumătate ești în competiție pentru prima jumate.
      Viața ta e un iad. Dar treci peste primele etape din piramidă și vei găsi ceva mai important decât futaiul.

      00
    • Marce, daca tu consideri ca ai prieteni adevarati barbati, fa urmatorul experiment: gaseste un moment in care sa nu para ca e un test sau o capcana ceva si spune-i unuia ca ti-ai dat seama ca esti atrasa sexual de el si vrei sa il duci la pat. Daca raspunsul nu e un imediat „nu, nu pot sa fac asa ceva, esti o prietena buna, asta ar distruge ce avem!”, inseamna ca nu ti-a fost un prieten adevarat.
      Raspunsul cel mai probabil va fi ceva in felul urmator: „De cand am visam momentul asta! Si eu mi-am dorit sa te tavalesc si am sperat sa vezi ce tip misto sunt! Sa-i dam drumul!”

      Aproape la fel de penibil e si faptul ca femeile stiu ca baietii din friendzone ar sari pe ele in secunda 1 daca li s-ar da ocazia, dar prefera sa mearga pe burta cu bullshit-ul.

      Fix pe subiect: https://www.youtube.com/watch?v=T_lh5fR4DMA

      00
    • Deoarece nu-i place futaiul, putem deduce că Marce e frigidă. S-ar uda și ea la păsărică, dar n-o lasă mintea aglomerată de căcaturi femininiste. 🤣🤣🤣🤣🤣

      00
    • Marce e o fată cu mascul acasă și cu frați și cu proetenj băieți. Marce are aproape 40 de ani. Și oarece experiență de viață la nasolelile cele mai nasoale pe care le aruncă viața. Unde fostul prieten, actualul soț, prietenul meu cel mai bin și unul din frați au dus sicriul mamei mele.
      Ne vedem cu copiii și la mare și la munte.
      Viața și relațiile adevărate s-ar putea să vă surprindă.
      Păcat că doar la futai vă entuziasmați.

      00
    • @Ion: eu nu consider câ aș putea avea. Eu am. Dacă vă scoateți capul din brăcinari la maturitate poate veți avea și voi.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube