Românii și reciclarea, faza pe pungi

Săptămânal, sâmbăta, se colectează deșeurile separat. Plastic la plastic, hârtie la hârtie, sticlă la sticlă. Scoți pungile date de Comprest la poartă, ei le iau și îți lasă alte pungi în loc.

Pungile sunt modeste față de nevoile românilor, mai ales în zona de plastic. Schema e să te sui cu picioarele pe plasticul ăla, ca să îl compactezi mai bine și să îți încapă în pungă.

Eh, adunat nevoie de mai multe pungi cu aruncatul pungilor la poartă au creat o situație amuzantă: se fură pungile. Nu ieși să le iei? Rămâi fără ele. Sâmbătă la 12 nu trecuseră încă, au venit niște prieteni la noi, la 4 când au plecat, pungile dispăruseră. Și nu e prima oară. Inițial am zis că poate le-a luat cineva din greșeală, a văzut niște pungi aruncate și i-au trebuit. Dar e deja a patra oară.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

70 comentarii

  1. Si la mine se intampla destul de des chestia asta, orase pline de boschetari.
    eu am o intrebare aici daca tot ai deschis subiectul. Pungile alea de cumparaturi biodegradabile gen Mega se pun la plastic sau la deseuri menajere. Aceeasi intrebare si ptr chestii mici de lemn, pe astea unde le pun?

    00
    • plasticul la plastic, chiar dacă e biodegradabil.
      lemnul la menajere.

    • Ce e biodegradabil nu se recicleaza si se pune la menajer. Scrie pe punga! Poate si aici sunt mai multe feluri.. Dar asa scrie pe ale mele de la mega.

      00
    • Alea biodegradabile le pui la gunoi normal, precum si lemnul, la gunoi normal.
      Ideea asta cu reciclabilele e… sa poti recicla ce NU e biodegradabil. Daca ai o punga care se distruge singura, ce sens are sa o pui la plastic? Ea nu e chiar din plasticul care trebuie.
      Discutia e foarte lunga, eu sunt Cristi ala care lucreaza ambalaje (am mai comentat aici, am si un articol despre reciclabile, tot aici). Sunt 7 feluri de plastic (pana acum). Uitati-va pe ambalaje, e o cifra in triunghi. De la 0 la 7 sunt plastice. Teoretic, si alea sunt diferite, ca altfel nu puneau de la 0 la 7, nu? PET-ul e PET, PP05 e polipropilena – alt rahat, mai e… Am ajuns sa vorbesc cu profi de chimie, sa-i intreb de diferente, si ce se poate… prea lunga discutia.

      Pune fara grija pungile biodegradabile la gunoi normal, e ok.
      Sau, daca vrei pe bune sa faci ceva, vezi ca saptamana asta e promotie la Kaufland, 3 lei doi saculeti din plasa, pentru legume, reutilizabili, 2,99 lei perechea.
      la 10 bani punga biodegradabila, coparativ cu 150 de bani saculet reutilizabil… ai putea chiar iesi in castig! :)

      10
    • Inca ceva despre pungile biodegradabile: ATENTIE ca-ti „biodegradeaza” si mancarea! Am patit-o cu ciuperci, cu fructe… NU lasati alimente in pungile biodegradabile! Ai ajuns acasa, transferi imediat cartofii, rosiile, sau ce mai iei, in pungi/cutii normale.

      00
    • Mie, cele de la Carrefour mi se (bio)degradeaza pana acasa. Si nu se intampla mereu sa plec cu rafia dupa mine, asa ca macar din cele de hartie gen Kaufland daca ar fi pus macar. Si nu, nici macar mai ieftine decat cele de la Carrefour/Lidl nu sunt.
      Ok, biodegradabil, platesc pentru punga, dar da-mi dracu o punga sa tina ouale pana acasa (exemplu random)

      00
    • @baxt – o punga sa-ti tina ouale =)))

      Very funnny bro, very funny! :D

      00
    • @pyro am vrut sa sensibilizez dramatismul situatiei. Daca ziceam „berea” nici dracu nu ma intelegea :)

      00
    • Hai, ca m-am pornit.
      PP05, sau 05 in triunghiul ala inseamna „polipropilena”.
      Polipropilena e un material foarte ok, din el se fac cutiile de inghetata. Daca PET are probleme la anumite temperaturi si substante, polipropilena e super ok.
      Cand cumperi „caserole” din comert, din alea de se vand goale, ele sunt din polipropilena (PP05). So, poti folosi cu incredere cutii de inghetata, in loc de caserole „fancy”. Majoritatea cutiilor de inghetata se inchid etans, nu curge din ele, sunt stabile in conditii de congelator (mama mea congeleaza in ele vinete coapte, de exemplu).
      Mor cand vad prin magazine „seturi de caserole din plastic” la vanzare… cand e plin peste tot de cutii de inghetata. :)

      Paharele de unica folosinta. NISTE CACATURI!!!
      Am un prieten care si-a dat doctoratul in chimie, si mi-a explicat de ce alea de unica folosinta chiar sunt de unica folosinta (pe scurt, micropori in plastic).
      Dar stiti ce poate fi folosit in loc de pahare de unica folosinta? PP05! Pahare de iaurt! Cititi pe ele. Unele sunt din PES06 (cifra 6 in triunghi), dar multe sunt din PP05 (cifra 5 in triunghi).
      Daca aveti obicei sa cumparati iaurt la pahar mic… sper sa va dezobisnuiti de acest obicei. Dar pana va dezobisnuiti de el, pastrati paharele pentru cand aveti nevoie de ceva „de unica folosinta”. Polopropilena poate fi spalata inclusiv cu soda caustica fara a o strica. Detartrantul de buda e in recipiente din polipropilena. So, baza extrema, si acid extrem… polipropilena rezista (precum coafura :) ).
      Hint: caserolele alea care au ajuns nasoale, dati-le cu niste Triumf de aragaze (soda caustica). Asteptati 10-15 minute, apoi spalati-le normal. Veti scapa de mirosurile alea naspa, si de senzatia de uleios. Nu e nevoie sa aruncati caserolele. Incercati!
      Am un castronel de plastic ramas de la bunica. Anii ’70. L-am dat cu Triumf de aragaze… e ca nou! :)

      00
    • Ce NU poate fi reciclat, si nu ar trebui aruncat la recilabile. De fapt, ar trebui chiar sa evitati astfel de ambalaje: polistiren expandat. Din alea de iti pune la pachet la „impinge tava”. Alea usoare, caserolele alea de curge din ele, prostiile alea din polistiren, care se rup foarte usor.
      Cacaturile alea NU pot fi reciclate, si nu va chinuiti sa le aruncati la recilabile, ca mai rau faceti.
      Repet: daca va intereseaza pe bune asta cu reciclabilele, evitati-le pe cat posibil. Daca aveti obicei sa cumparati de la impinge tava, eventual mergeti cu caserolele voastre (din polipropilena, sic! :) ).

      00
    • @Cristi, chiar o intrebare. Ce iaurt e mai „bio”? Cumperi iaurt la galetusa?

      Le cumpar kinderilor iaurt bio ca asta vrea a mea si ala se gaseste numai la paharele de om handicapat. Nu se gasesc si la un pahar normal.

      Iau cartonul de pe ele il pun la hartie si plasticutele alea micute le fac loc prin masina de spalat vase (cand e loc) si le duc la reciclat. Acum as vrea sa le evit total, care zici tu ca ar fi cea mai buna optiune? Iaurt Artesana? Ala de vine la sticla? Sau galetusa mare (dar aici am cearta cu a mea ca nu e „bio”).

      00
    • @Cristi, poți să detaliezi, te rog, faza cu păstratul alimentelor în pungi biodegradabile?

      00
    • Iaurtul bio e ala facut acasa. Si nu lapte prins.

      Iei o cultura gen https://www.fabrica-de-bere.ro/fabrica-de-branza.ro/cultura-iaurt-bifidus si combini cu lapte conform retetei si temperaturii.

      Ti-as recomanda si niste ciuperci de kefir lapte, imi place mai mult ce iese decat iaurtul si te tin o viata.

      00
    • @Cristi cu ambalajele: Poti sa mai publici inca o data (cu acordul marelui bricoleur, of course) materialul despre ambalaje. E foarte actual si interesant. Faza cu alimentele si pungile biodegradabile nu o stiam. Cutiile de inghetata sunt excelente sa transporti alimente (chiar si mai fierbinti).
      Apropo de eliminat mirosuri: din cand in cand, mai pastrez masti chirurgicale pe care le pun la lampa cu UV: 15 minute pe fiecare parte. Dupa iradiere nu mai au nici urma de miros, la fel ca mastile scoase din ambalaj

      00
    • @Baltha Zeus
      Nu mai bine tin eu vreo 2 oi in balcon?

      00
    • Ionut, eu nu cumpar BIO, cumpar „la reduceri”. Din 100 de chestii cumparate, 90 sunt „la reduceri”. Nu sunt expert in BIO, deci nu stiu.
      DAR… am lucrat ambalaje pentru X-lact (o firma celebra, cu „lact” la sfarsit), si am vorbit cu mai multi oameni. De fapt, nu spun nici un secret ce scriu in continuare, cred ca sunt informatii in presa, isi fac si ei reclama cu asta.
      „Bio” e o chestie destul de serioasa, daca e respectata. Pana si fanul pentru vaci trebuie sa fie Bio, adica sa nu fie crescut cu pesticide si ierbicide.
      La un moment dat a venit un „task” pentru „X-lact”, sa fac niste tabele speciale de dat la ferme. Acolo erau observatii pentru fiecare ferma in parte (!) pentru ca „X-lact” are echipe de medici care merg prin ferme si inspecteaza vacile.
      Am citit din alea: „fânul prea ud”, „spatiu prea mic la vitei”, „ugere iritate = atentie la aparatul de muls”, „nu tineti furajul in conditii optime, schmbati asta”, „prea mult porumb in furaje”. Asta pentru ferme mici, 10-15-20 de vaci. 20 de vaci, da’ bio. :)
      Baietii chiar fac treaba, „bio” nu e un rahat, cand se scrie pe ambalaje.
      Acum… nu stiu daca e secret asta pentru publicul larg, dar se fac licitatii pentru loturi de lapte bio. Normal. Ei, acum ceva ani, „X-lact” a vrut musai ca ei sa ia un lot imens de lapte, pentru a-l nu lua altii. :) Concurenta. Banuiesc ca laptele asta e contractat, nu lot care exista deja, ci se contracteaza pe n luni, ferme care produc lapte Bio.
      „X-lact” s-a trezit cu mult lapte Bio, care… ce sa faca cu el, acum, ca il cumparasera pentru a nu-l lua alte firme. :) Asa ca au facut iaurt Bio, cu fructe. La ala bio cu fructe, pana si fructele sunt bio!
      So… bio sau „nu bio”… Mie mi se par scumpe. Dar acum stiu de ce sunt scumpe. Am ramas impresionat pe bune de tabele alea cu observatii pe fiecare ferma in parte. Oamenii chiar se duc sa vada daca vaca Z e ok, sau nu. Au medicii lor, medici contractati de firme, care lucreaza pentru „X-lact”.
      ––-
      Daca n-au reusit taranii sa se adune ei in asociatii, sa stiti ca exista „X-lact” care ii aduna. Adica, semneaza individual cu ei contracte, apoi ii verifica daca fac ce spun ca fac, daca livreaza asa cum s-au inteles ca livreaza.

      00
    • Si plasticul de la sticlele de lactate tot la menajer.
      De altfel iti pierzi timpul degeaba spaland asemenea sticle pentru ca lucratorii sunt antrenati sa le arunce la sortare.

      00
    • @Cristi, io-s de acord cu tine, folosesc și refolosesc în draci cutiile de înghețată.

      faza e că la noi în familie pahare de unică folosință se cumpără/folosesc doar la pomeni, parastase sau petreceri în aer liber cu multă lume. cam complicat să pui pahare de iaurt atunci, chiar dacă le ai. :)

      00
    • Nu vreau sa fac spam cu canalul meu de youtube, dar aici filmez niste rezultate a unui Triumf de aragaze pe niste chestii din plastic. Opt minute: https://youtu.be/YFd7jYPi5vs

      00
  2. La noi in sat te duci la primiarie si iti iei 1-2 rulouri cu saci. In perioada de izolare totala au pus niste cartoane cu rulouri la usa primiarie la exterior, si satenii se serveau. Nu stiu daca e cel mai bun sistem, dar la noi functioneaza.

    00
    • P.S. Saptamana trecuta am avut audit la sacii de plastic. Doua persoane de la firma de colectare mi-au inspectat deseurile. Am avut o bulina rosie, deoarece am aruncat caserolele de la carne, mici sau carnati la reciclabile. Mi-au spus sa le pun la resturi menajere / biodegradabile. Pe viitor voi spala aceste caserole sa fie plastic curat.
      Desi strivesc pet-urile si sunt foarte selectiv si atent, totusi mi-am luat un minus. Culmea ca la vecinii care arunca 10 peturi si 3 bidoane de plastic intr-un sac nu le-a zis nimic.

      00
    • Ca să nu mai primești bulină roșie la audit, în loc de Z de la Zorro marcat pe saci , fă și tu un S de la Superman sau lipește o bucată de găinaț să creadă că sunt sacii lui Batman.

      00
  3. la noi in sat nu se colecteaza plasticul. doar menajerul. (adica ala de-l fac compost oricum).
    la oras se colecteaza la gramada (buc firea’l dreq). cand o sa stau ca boierii la casa (in buc ) o sa comand 3 containere (pe banii primariei ofcourse) si o sa le umplu de gunoaie. asa as fi eco frendly, right?

    sau care ar fi pretentiile?

    00
    • voi astia care mi-ati dat minus, spalati ambajalul de branza si-l duceti la containerul de reciclare sau doar dati clickuri?

      00
  4. NOU
    #25

    Are Makita o drăcie de sculă care compact eaza plastice etc .

    00
    • Pe mine m-ar interesa ceva cu care sa transform bidoanele in bucatele mici de plastic

      00
    • Ia-ti un filtru de apa, scapi de carat.

      00
    • @Pyro si asta m-ar interesa. Cum se aleg astea? In functie de duritatea apei? Cam cat spatiu ocupa tot agregatul?

      00
    • iei un filtru de apă din magazin și ceva rezerve. e portabil, mare cât două sticle de 2L și filtrează 1,5 L de apă.

      00
    • @IonutO daca stai la bloc poti sa-ti iei linistit un sistem cu ultrafiltrare, nu prostiile alea care se pun la robinet.

      Unul cu 4 filtre e suficient, mai exact:

      1. Filtru sedimente din PP – diverse variatiuni, eu am din PP cu „ioni de argint”, acum nush daca or fi, dar diferenta era mica; eu pe al meu il bag alb iar dupa o luna e maro; bloc, Bucuresti.
      2. Filtru dedurizator – in speta scade duritatea si filtreaza clorul
      3. Filtru KDF/carbune activ/coaja de cocos – diverse roluri care nu-mi vin acum in cap
      4. Filtru ultrafiltrare – elimina virusi si alte gunoaie pana la 0.02 microni

      Daca vrei feedback poate sa-ti dea Zoso adresa mea de mail, eu am de vreo 5 ani pentru ca ma saturasem sa car apa la 5L.

      00
  5. In Bucuresti se fura din cutiile stradale sacii aia mici pentru strans cacatul cainelui.

    00
  6. La mine nu se colecteaza decat reciclabil vs. ne-reciclabil. Arunca peste gard niste saci galbeni si aia e. Pana acum cateva saptamani aruncau vreo 3-4 saci odata, ca producem mult gunoi reciclabil. De vreo doua saptamani s-au zgarcit – un sac, si ala mai prost.

    Si acum am un rant: pubelele alea standard, stim asta ca scrie pe ele STAS-ul. Practic o pubela de 120l are aceleasi dimensiuni peste tot. Dar sacii… de ce plm sacii de 120l nu au aceleasi dimensiuni?! Sacii astia de la primarie au 120 de litri, dar sunt mai ingusti, nu intra in pubela. Pentru pubela de menajer am luat saci de 240l – prima data am luat ceva de pe emag si se potriveau ok. A doua oara am luat unii de la CORA si sunt mai ingusti FMM.

    00
  7. Banuiesc ca atat timp cat respecti culoarea poti sa suplimentezi cu saci cumparati, eu asta fac.
    La noi gunoiul e impartit in doua: fractie umeda (menajer) si fractie uscata(recilabil) pentru care primim saci galbeni inscriptionati. E vorba de sectorul 2.

    00
  8. Poate este unpopular opinion, dar reciclarea separata este fix pwla, sincer conteaza 0% daca pui separat sau nu.

    Nu aici ar trebui sa inceapa controlul schimbarii climatice, mai ales ca cele top 300 de companii sunt responsabil pentru 70% de emisii CO2.

    00
  9. in doiciland bavaria nu poti pune decat in sacii lor galbeni, pe care ii iei cu programare, de la groapaaferenta, altfel nu ti-l ridica

    • fă asta în rumania :)))))

      00
    • Inapoiati aia din Bavaria, in Japonia tomberoanele sunt supravegheate video si daca apari ca duci tipul de gunoi in ziua care nu e programat sa fie redicat, pac amenda.

      00
    • @Cineva: 600USD

      00
    • In Blegia in zona de sud (ca e pe zone) se colecteaza in saci albi tot ce e menajer (sacul de 60L costa 1 eur si il gasesti la supermarket – dar e special de la firma de colectare, nu ti-l ia daca folosesti alt tip de sac), in saci albastri tot ce e PMC (PET-uri, cutii de conserve/doze/cutii de lapte si alte plasticuri reciclabile).
      E o zi anume pe saptamana cand se ridica. Daca le scoti cand nu e ziua de ridicat, iei amenda :D .

      00
  10. Pentru că în RO e campionat de furat. Nu furi ceva pentru că-ți trebuie neapărat, ci ca să te menții în formă. De-aia placa cu ”politicienii fură” e doar ipocrizie care ascunde invidia și neputința (procentul celor care ar fura angros dacă ar putea e atât de mare, încât a-i încadra la ”aproape toți” e rezonabil din toate punctele de vedere).
    Spor la furat, români! Și geana pe Gardă.

    00
    • Gunoiul tău e aur pentru alții!

      Poate era Firea și neavand ce sa fure, o decis să-i fure lui Vali sacul de gunoi! S-ar putea ca numarul furturilor sa cresca, mai ales dupa ce atâția pesediști primari și consiglieri, vezi mititică „butelie” dragomir, nu mai au loc de muncă/ de furat.

      00
  11. Cred ca se pierde esenta postarii : bha , sunt oameni care fura pungi pentru gunoi ! Asa cum se fura pungutele pt pet shit..e o combinatie de taranie romaneasca cu avarism si cu cleptomanie…si vrem ca alesii sa nu mai fure 😄..

    00
    • Avem multe gunoaie în țara asta, de acord.

      00
    • Soacra-mea a lasat sacosile in fata scarii sa se dupa dupa o sticla cu apa (ea stand la parter), 2 minute a lipsit si femeile de la salubrizare FUGEAU cu sacosile ei. Explicatia, am crezut ca a lasat cineva de pomana….cu portofel cu tot?

      Flori furate din gradina, FLORI oameni buni, FLORI. Si nu erau cine stie ce flori, niste amaraciuni de flori, si pe alea le-au furat. Carutul vecinilor lu tata, o rapciuga de carut varza abia se mai tinea primit de pomana. Le-au furat oamenilor si saracia aia de carut :) va mai povestesc? Am stat in Sec 5 pana acum 3 ani si am povesti sute.

      00
    • I-au furat unuia copacii tocmai plantați în livadă. Mulți, 150-200 parcă. Treabă a fost acolo, și logistică implicată, că nu i-au băgat sub geacă.

      00
    • ce copaci din livadă?! foarte aproape de casa alor mei s-a construit un bloc. după ce s-au mutat unii au plantat 2 tuia în spațiul verde de sub balconul lor. i-au furat și p-aia. 2 kk-ornamentale, sub 1 m.

      00
  12. Soluția ca sa scăpam de sticle din plastic este sa se dea apa potabila la robinet!
    Toate firmele care îmbuteliază apa fac bani din nimic, transportul pana la raft și sticla din plastic reprezinta 95% din valoarea de producție!
    Profitul acestor firme e de ordinul zecilor de milioane de euro!

    00
    • Amanunte vreau, nu povesti.

      00
    • In majoritatea localitatilor apa e potabila. Vezi ca potabila e diferit de „placuta de baut”. :) In Timisoara apa de pe teava se poate bea si nu ai probleme(pe vremea lui Ceasca si dupa revolutie tot asa am baut). Pb e ca are un gust de metalic si de clor … naspa cu alte cuvinte. Orice apa de 1 leu din orice alimentara e parfum pe langa apa de la robinet. Poate alte localitati sunt mai norocoase.

      00
    • Apa este potabila la robinet (in Bucuresti e sigur). De scapat nu scapam atata vreme cat nu curge la robinet si Cola & altele.

      00
  13. 15% din plastic se recicleaza pe „hartie”. Mai exact atat se calculeaz ca iesind din tarile cu apa calda catre marii reciclatori(China mai exact). Cat „recicla” China mai departe nu se stie. Cand au fost luati la bani marunti chinezii si-au bagat picioarele si din 2016 s-au gasit cu greu niste parliti din Asia ce ar trebui sa recicleze dar in realitate in ard sau il arunca pe unde se poate. In realitate se recicleaza o Paula.
    https://www.huffpost.com/entry/germany-recycling-reality_n_5d30fccbe4b004b6adad52f8?_guc_consent_skip=1601894435

    00
  14. Iti dau o idee cu a facut un vecin sa nu ii mai dispara. A pus peste gard, prins de un copac un ghiveci de ala de flori dar mai subtire pe care a scris saci de gunoi.De atunci cei care lasa sacii ii pun acolo si probabilitatea ca un retard sa se ridice pe gard sa ii ia e mai mica

    00
  15. azi nu mi le-au furat, nu ştiu cum să le las un bileţel băieţilor de la comprest să mi le arunce peste gard, nu să le lase la poartă.

    00
  16. Si pe strada mea se furau sacii, insa am discutat cu baietii care ridica gunoiul iar acum imi arunca sacii peste gard :)

    00
  17. Si la noi in berceni,ilfov sunt probleme similare. De cam 3 saptamani nu ne-a mai lasat saci ca nu mai au, asa ca lumea foloseste ce are pe acasa (saci menajeri de gunoi).

    Trebuie sa precizez ca nu ma asteptam la atata abundenta de comentarii la subiectul asta. Vad ca sunt multi care cunosc chimic materialele care pot fi reciclabile sau nu. Eu unul stiam doar ca dopurile PET-urilor nu pot fi reciclate.
    In viitor ar fi bun un post nou pe blog cu amanunte mai clare privind reciclarea, best practices, etc.

    00
  18. Bucuresti, Sectorul 1, nord: am vazut cu ochii mei cum o echipa foarte bine organizata de trei etnici au vent tacticosi langa o tulumba d’aia enorma de colectat sticle si-au intins pe jos o mare patura facuta din petice de rafie. Apoi doi dintre ei au inceput sa balanseze tulumba in timp ce al treilea baga patura dedesubt, sa prinda sticlele in cadere.
    Frumos, elegant, au adunat toate cioburile cu maturi pe patura lor, pe care au strans-o si urcat-o intr-un carucior si nu i-ai mai vazut.
    Antreprenori!

    00
  19. în țările civilizate firma de reciclare nu adună DECÂT sacii dați de ei și doar dacă corespund vizual (saacii pentru plastic să conțină doar plastic, deșeuri menajere se pun doar în sacii de culoarea X…etc). Dacă pui la poartă un sac de altă culoare sau cu sigla altui prestator pe el… nici nu se opresc să îl colecteze.

    Fiecare abonat are o cotă de diverse pungi/saci pe lună, iar orice sac suplimentar COSTĂ și costă destul de mult fiindcă include și costul de preluare al sacului când este plin… așa că românii plecați pe afară au deprins obiceiul cu furatul sacilor de gunoi când sunt goi, ca să facă economii la aruncatul gunoiului (și probabil au păstrat obiceiul ăsta când au venit înapoi.)

    Iar primăria de acolo taie amenzi într-o veselie dacă nu ai un contract de preluare a deșeurilor încheiat cu una din cele N firme autorizate să preia deșeurile.

    e.g.: în New York: „N” >= 90, iar activitatea de colectare dintr-un sector sau cartier nu are voie să fie monopol al unei singure firme, ca în românistan.
    https://rules.cityofnewyork.us/tags/private-carter

    00
  20. Noi, la țară, avem fiecare câte 3 containere pentru colectat selectiv.

    00
  21. O punga de hartie cu Aluminiu, inscriptionat cu c/pap 84, unde se aruncă?

    Mulțumesc!

    00
    • sau pungile alea de popcorn pe care-l faci la microunde. sau ambalajul de dulciuri, care e jumate hârtie, jumate aluminiu (deși cred că e același cu ce întreabă Zaxi)?

      00
  22. eu vreau să-i mulțumesc lui Vali pt o idee: cândva zicea că taie bidoanele mai mari (5-10l) de apă în parte de sus, pune gunoi reciclabil în ele și apoi aruncă totul frumos, la tomberonul de reciclabile.
    la momentul ăla m-a durut la patină, că nu cumpăram apă. dar în minunatul oraș în care m-am mutat apa e nasoală (nu la gust, la gust e chiar ok, ci la conținut, un primar, acu’ jde mandate s-a gândit el că un loc bun pt forarea de puțuri pt alimentarea cu apă a orașului ar fi câmpurile din apropierea unei foste fabrici de îngrășăminte, sol contaminat cu tot tabelul lui mendeleev și încă vreo câteva chestii nedescoperite încă. așa că acum cumpăr apă. la bidon de 10 l. cum îl golesc, îl tai, și depozitez reciclabile aruncabile în el, când se umple, lipesc partea tăiată cu bandă d-aia care se folosește în construcții și transport frumos și elegant bidonul de mâner și arunc tot la containerul de reciclabile. consum apă cam în ritmul în care umplu un bidon cu reciclabile (să mor și nu știu de unde atâta gunoi :) ).

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.