Ripoff Britain: Food

Pe BBC rulează un serial care investighează tot felul de chestii mișto în legătură cu mâncarea din Marea Britanie. Se numește “Ripoff Britain: Food”, are 10 episoade și poate fi găsit online pe diverse siteuri (că pe BBC nu merge dacă nu ai IP de UK).

E mișto pentru că arată că viața e frumoasă acolo unde există legi care să impună standarde și să le controleze. Și pot face inclusiv investigații cu nume dacă e cazul, nu ca la noi cu “un supermarket vinde carne stricată, dar nu vă spunem care, că nu putem, cumpărați de acolo în continuare”.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

14 comentarii

  1. nu au curaj sa spuna numele supermarket-ului pentru a nu pierde bani din publicitate sau mai rau

    00
  2. Merge cu MediaHint pe BBC iPlayer. :D

    00
  3. Nu e vorba de curaj, CNA-ul nu le da voie. E o lege stupida.

    00
  4. Ce ar putea fi mai rau pentru o televiziune decat sa piarda bani din publicitate? Sa le taie la toti coaiele ?

    00
  5. Sa nu ne grabim totusi cu afirmatiile. Ganditi-va ca la noi sa faci public numele supermarketului e foarte riscant, din cauza ca romanii sunt ca oile. Adica la noi se poate intampla ca de a doua zi sa nu mai cumpare nimeni de la supermarketul respectiv, nu doar in locatia unde s-a vandut marfa alterata ci in toata tara. Asta poate duce la faliment/iesirea de pe piata. si poate avea efect dezastruos nu numai pentru supermarketul respectiv ci pentru tot ce inseamna „amonte” si „aval”: furnizori de marfa, transportatori, furnizori de servicii si chiar si cumparatori.
    Masurile punitive trebuie sa aiba in vede un echilibru intre pedeapsa si efecte. Vrem sa sufere un pic supermarketul dar nu vrem sa-l omoram de tot.

    00
    • @Leo: TOCMAI. e bine să nu mai cumpere nimeni de acolo, să le scada cifra de afaceri și data viitoare să fie atenți ce vând. așa, nu există responsabilizare.

  6. Ar fi interesant de vazut daca sefii de afara stiu ce fac astia locali aici. E posibil ca mismasurile cu carne alterata sa fie doar o manarie locala, ascunsa de ochii celor din firma mama.

    00
  7. @Leo: asa cum sufera un pic si aia de s-au imbolnavit sau au murit de-alungul timpului de la tot felul de cacaturi?

    00
  8. Leo, tu esti cu capul?
    Cum poti sa spui ca nu e bine ca nu mai cumpara de acolo si dau aia faliment?
    Sa dea unul din aia faliment pentru ca sunt dati in vileag pe bune si sa vezi cum in aval si in amonte se misca lucrurile in bine la toate celelalte lanturi tocmai pentru ca vad ce se intampla daca nu-ti respecti clientul.
    Slava domnului ca la supermarketuri nu e ca la industria auto si daca da unul faliment o sa se repeada ailalti toti sa ocupe piata in zona unde actionau aia deci eventuale probleme sociale/ economice vor fi pe termen scurt.

    00
  9. @septimiu – In primul rand invata sa incepi o conversatie in mod civilizat, nu cu expresii de mahala.

    Revenind la topic: supermarket-urile (ca dealtfel multi alti prestatori/furnizori) trebuie educate nu suprimate. La daramat chestii ne pricepem toti dar asta nu e cea mai buna solutie. Am mai avut noi odata niste porniri din astea de a face una cu pamantul lucruri pe care unii s-au chinuit ani de zile sa le construiasca. Apoi ne-am trezit ca nu mai avem nimic: industrie, agricultura, etc.

    Ai auzit tu cumva ca Tesco a fost desfiintat sau ca britanicii au incetat sa mai cumpere de acolo dupa episoadele cu carnea de cal?

    00
  10. Leo mama, ori lucrezi pentru un supermarket care mai face chestii de astea nevinovate, ori pentru un hipermarket…
    Tocmai asta e ideea, de ce sa mai cumpar de la un magazin care mi-a demonstrat ca nu da doi bani pe sanatatea mea?

    00
  11. @Eugen – nu lucrez pentru niciun supermarket. Nu lucrez nici macar in FMCG.
    Am lucrat ca si client in domeniu, acum vreo 8 ani.

    Exact ce spuneam mai sus: distinctia dintre un magazin al lantului de supermaketuri si tot lantul in sine. E ca si cum ai spune ca romanii sunt niste criminali doar pentru ca un roman a omorat pe cineva in Franta. Ce sa facem acum, sa inchidem toti romanii?

    00
  12. @Leo, e total aberant ce zici.

    Anul trecut s-a făcut ANSVSA a făcut o serie de inspecţii şi au descoperit salmonella în carnea de pui de la o fermă. Vorbim aici de 50 de tone de carne de pui, ca să punem lucrurile în perspectivă. Nu s-a spus dacă acea carne de pui a ajuns în consum şi exista riscul ca un parinte să-i dea unui copil carne cu salmonella. De ce să nu prevenim acest lucru spunând numele produsului? În Canada şi Statele Unite se emit frecvent avertizări că lotul X din produsul Y este retras de pe piaţă deoarece este contaminat/nesigur/nu respectă nişte standarde/etc. E dreptul meu la informare.

    Acelaşi lucru s-a întâmplat cu aflatoxina din lapte. Nu s-a menţionat numele fermei în care s-a descoperit toxina respectivă, nu s-a spus ce firme au contract cu acea fermă şi aşa mai departe. Eu, ca plătitor de taxe (total surprinzător, dar din taxele respective sunt plătiţi şi cei de la ANSVSA, dar şi cei de la CNA) sunt pus în situaţia în care trebuie să joc un fel de ruletă rusească în momentul în care pun o cutie de lapte sau un piept de pui în coşul cu cumpărături, doar ca Danone să îşi păstreze profitul intact.

    Paralela cu românul şi crima arată cât de puţin ai înţeles situaţia. Septimiu zice că e mai bine să anunţi „Ion Popescu, care arată ca în poza de mai jos, în vârstă de X ani l-a omorât pe cetăţeanul francez Y” decât să spui „un român a omorât pe cineva în Franţa”.

    00
  13. Ripoff Britain a rulat cand au gasit chiftele din carne de cal in ikea. S-a terminat brusc investigatia si emisiuni de genu asta cand au descoperit ca 80% din kebab shops (gen shaormeria dristor) nici macar de cal nu ar fi carnea vanduta …
    Dar pentru un portret mai real UK recomand Benefits Street unul din episoade featuring o gasca de 10 suedeji in aceiasi casa ftw

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.