Problema cu platformele, agențiile și restul intermediarilor…

Deși știrea asta a declanșat articolul de mai jos, nu e despre ea. Nu m-am deranjat să citesc mai departe de titlu, că nu-mi pasă. De platforme, de agenții de media, de publicitate, de piar sau cine știe ce site care agregă informații, transformă sau naiba mai știe ce.

Reacția inițială e că nu e nevoie de platforme. Serios că nu e. De când a început criza asta s-au lansat minim 3 platforme prin care agricultorii să își vândă produsele, minim 2 de livrat produse, comenzi și câini mici pentru mese intime, minim 4 de nimic pe pâine. Cineva care să pună osul la treabă și să cultive nu prea, toți vor să intermedieze.

Problema mea e asta: atitudinea oamenilor care lansează platformele astea. Ei au făcut niște calcule, au văzut că nu sunt buni nici la cultivat legume, nici la cules mere, nici la scris, și au mers în direcția în care au putut. OK. Nu e nimic rău în asta. Dar dacă îi iei separat, toți au câte o părere nu tocmai bună despre oamenii care muncesc.

Și mă limitez la zona asta a mea, bloguri, scris, online, video, crearea de conținut. Oamenii mei, pe care îi știu de 10-20 de ani, așa, pe reale, toți au impresia că sunt mai isteți ca mine. Că fac lucruri mai importante. Bos, ți-am făcut serverul, că tu nu poți. Ți-am făcut un script ca să ai site. Ți-am făcut un plugin mișto. Cool. Nu e rău. Dar fără mine, ca să folosesc toate astea, utilitatea ta care e?

Și mai fac un pas spre the big picture: mare parte din lucrătorii din IT se uită cu un pic de silă către mine, Selly, Dani Mocanu sau cine mai vreți voi. Unul nu pune mintea la contribuție să se întrebe dacă ei ar putea face ce fac eu. E ușor de scris, mă, programarea e grea, întreținerea unui server e grea. Aham. Bagă câte un articol 15 ani, 5 zile pe săptămână. Nu 3 pe zi. Nu 5. Unul. Cam greu, huh? Cam multe cuvinte de aranjat într-o ordine citibilă.

Și culmea e că invers nu e valabil. Eu îi prețuiesc și apreciez pe oamenii din IT, că îmi fac viața mai ușoară și mai plăcută. Sunt convins că și Dani Mocanu îl apreciază pe omul care îi filmează și editează clipurile.

film-WagtheDog

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

54 comentarii

  1. Pai nu avem noi romanii toti spiritul comertului?
    Dupa revolutie marii afaceristi au inceput comertul cu blugi, aur si alte alea din Turcia.
    Acum suntem campioni la samsarii cu masini si imobiliare sau import de mizerii din china.
    Intermedierea cere investitie mica si efort minim comparat cu productia de ceva ( fie fizic sau intelectual)
    Si outsourcingul in IT, unde suntem campioni la hectar, tot intermediere se cheama.

    00
    • A cam trecut moda cu lansatul de Facebook-uri, majoritatea și-au cam dat seama că e o prostie. Acum toate rahaturile de aplicații au deja chestii inutile cu profile în care să îți bagi rudele pentru că da, va deveni la un moment dat un alt fb. Și pentru că e oamenii vor pleca în masă de pe un grup de fb care face același lucru….
      Nu.

      00
    • Outsourcingul in IT e tot „buy low, sell high”. Platesti 4 romani cu salariul unui programator din SUA iar rezultatul il vinzi in $$$ si iesi de 3 ori mai ieftin (cel putin cu cheltuielile salariale).

      00
  2. Dape, bine zis. E clar ca nu putem functiona decat impreuna. Cel mai frumos ar fi sa ne si crestem /pretuim unii pe altii, dar partea asta e cam grea pt romani, in general.

    00
    • Ți-am dat un like, apoi am vrut să ți-l iau înapoi când am citit partea cu românii…
      Nu, astea sunt probleme generale în lume. Nu țin de naționalitate.

      00
    • >E clar ca nu putem functiona impreuna.
      >Dar partea asta e cam grea pt romani, in general.
      QED

      00
  3. Asta cu platformele de intermediere îmi aduce aminte de acum 4-5 ani când mai apărea câte un isteț care dezvoltase o rețea de socializare și se mândrea cu „noul Facebook românesc”. Oare ce s-a ales de toți acei oameni?

    00
  4. NOU
    #11

    Lucreaza in continuare la „noul Facebook/Tinder romanesc” :)

    00
  5. Sa inteleg ca pregatesti un interviu cu Dani Mocanu? Sansa ta sa ajungi pe trending :p

    00
  6. Am impresia ca faci experimente psihologice. Hai sa zic ceva de IT-sti, dar il bag si pe Dani Mocanu ca sa le fie frica sa comenteze! :)

    00
  7. Pe partea cu agricultura platformele astea sunt necesare ca taranul se plange ca nu poate sa vanda direct ca n-are canalele.

    Problema e de logistica, degeaba faci un site unde vine taranul si-si pune cartofii dar tu n-ai pic de control acolo. Trebuie sa faci lantul cap coada, sa asiguri calitatea, customer service (nu la prima nemultumire tu sa spui brusc ca tu doar administrezi platforma si taranul e ala ce-i responsabil, deci vorbeste cu el).

    Dar hey, astea apoi sunt costuri si uite ce urat facem cu Glovo sau Uber iau 25%. Capitalisti rai ce sunt.

    Poti sa apara sute de siteuri ce vand marfa de la taran dar atata timp ca acele siteuri n-au in spate un hub de distributie, niste asociatii, etc, sunt doar si ele un fel de OLX pentru ridichi si patrunjel.

    00
    • man, e aiurea că gândirea lor e „hai să fac o platformă”. nu „hai să fac o platformă, să aduc oameni acolo, să iau contact cu agențiile statului, să fac reclamă pe TVR, sa intre lumea”.

    • Pai cam asta a făcut eMag cu Marketplace. Ei nu își asumă nimic. Nici livrarea, nici faptul ca informațiile de pe site sunt incorecte sau incomplete, nici garanția…nimic. De ce le-aș da lor comisionul cand pot sa caut firma si sa fac comanda direct? Cât privește agricultorii, acolo e mai complicat….cum spunea cineva mai sus. Ai nevoie de tot lanțul: depozitare, transport, împachetare etc. Iar pentru asta trebuie sa te asociezi. Dar românul nu și nu. Așa ca singura soluție rămâne Facebook si piețele. In zona Moldovei sunt câțiva agricultori care strâng comenzile si vin odată sau de două ori pe săptămână sa le livreze. Unii au si site unde poți plăti online. Alții și-au construit relații bune cu magazine de cartier, unde livreaza de câteva ori pe săptămână.

      00
  8. In conceptia mea cam tot ce inseamna programarea, tehnic vorbind, e 90% auxiliar contentului/produsului.
    Tehnologia, prin definitie, e facuta sa augumenteze procesul de creere a continutului (fie blog/vlog/porumb/carti) sau sa aduca imbunatatiri vietii (masini autonome/faruri smart/ceasuri smart/meniuri misto).
    Ai putea spune ca jocurile, tutorialele de programare, cursuri – poate aici ar fi corect spus ‘ITistul creeaza content’. Sau sa zicem un AI/ML unde ai putea inlocui cu totul un creator low end de continut (ex: stiri luate de pe net si traduse…)
    Mi-e foarte greu sa inteleg cum ai putea spune clar: produsul asta web e continut vs e o anexa ce ajuta la crearea de continut (instagram/tiktok/youtube/algoritmi de bursa).
    Daca cineva m-ar putea lumina in directia asta, as fi recunoscator.

    00
    • Scopul e ca aplicatia IT sa faca continutul irelevant, ieftin si usor inlocuibil, nu sa tina loc de continut. Pesonal sunt impotriva conceptului, dar:
      Uber. Taximetristii, muncitorul din trafic care trage pe nas noxe si spala voma de pe scaunul din spate a devenit usor inlocuibil si irelevant. Nu iti convine violatorul care te-a transportat, uite refund la cei 13$.
      Tot Gig economy fix asta incearca – si sper din tot sufletul sa nu ii iasa.

      00
    • Din ce-mi dau seama infrastructura gig economy tot nu e ‘continut’ in conceptia posesorului de blog.
      Cazul Uber: contentul e transportul de la x la y. Nu e facut de ‘ITst’ul din Uber ci de sofer cu masina lui. Tehnologia aici doar a ajutat sa reduca costurile pentru toata lumea, fentand legislatia.

      00
    • Marea majoritate a software-ului e „infrastructura digitala” prin care circula contentul. Care e problema?

      00
    • Sunt de acord cu tine. Doar ca a făcut contentul plătibil puțin, ușor înlocuibil, mâine anunță o promoție și are +3000 de șoferi, nu își asumă nici o răspundere pentru faptele lor. Nu mai ai o echipă de taximetriști care reprezintă firma și oferă un serviciu. Ai o aplicație și zilieri. Brusc valoarea firmei nu mai sunt taxiurile, angajații, ci valoare are doar Aplicația IT și faptul că are zero răspundere legală.

      00
  9. Astia cu IT-ul sa zica mersi. Ca daca n-ar fi astia cu curentul, ar programa cu pixul pe hartie. And so on…

    00
  10. Pe baiatu de la IT nu prea-l vezi deloc, rar il cheama fetele la vreun troubleshooting, in general intervine remote…. dar si cand apare in persoana, se face liniste-n jur, ca pe vremea cand ne-ntalneam cu proful de la curs pe holurile facultatii….. Daca asta nu e respect….

    00
  11. Cat timp, nu vom intelege ca tehnologia este o unealta si nu ea este scopul, genul asta de problema o sa existe. Adica, inteleg ideea de a mai face o noua platforma de agregat stiri, dar care este utilitatea ei practica?! Pe bune, ce ma opreste sa intru pe twitter sau daca esti mai batran sa folosesti un feed rss?!
    Una dintre cele mai mari probleme, in tot onlineu din lumea asta este faptul ca a crea continut de calitate necesita timp. Cine a creat, sau a incercat sa creeze, realizeaza cat timp este necesar pentru niste chestii simple pentru muritorul de rand. De asemenea, nu poti livra zilnic aceeasi calitate de continut pentru ca in final esti om si poti avea o zi mai proasta.
    A doua mare problema din online, este faptul ca absolut orice antrepenor cu idei de imbogatire, se marketeaza ca viitorul Google, Facebook(adaugati aici orice nume de companie) si niciodata nu cauta sa inoveze pe bune. Foarte multi investec foarte multi bani, in partea de marketing(nu vorbesc de Romania) numai ca sa descopere, ca produsul lor nu face ceva util, sau in cazuri mai nasoale creeaza o problema.
    Si cand ai acest tablou, omul care creeaza continut pe bune sau cauta sa inoveze, realizeaza ca nu are vreo sansa in fata smecherilor de serviciu. Bine, exista o speranta numita voi oamenii din vechi din blogosfera, care ati ales calea mai grea si care aratati ca se poate prin fiecare articol scris pe blogurile voastre. Dar nu toata lumea este dispusa sa mearga pe calea mai grea, cand un pic de prostitutie e la indemana.

    00
  12. Ar trebui sa se faca o platforma care sa agrege toate platformele.

    00
  13. Iar hatereala catre IT-isti? Nu ne uitam cu sila la nimeni, suntem prea ocupati sa ne numaram banii in garsoniera din drumul taberei

    00
  14. Heh, asta cu „utilitatea ta care e?” este o polemică fără sfârșit în companiile de IT care au și departament de Sales. E aproape amuzant.

    Ce voiam să spun de fapt, cel puțin unul dintre asociații acelei platforme este un jegos semidoct.

    00
  15. Eu is IT-ist si 100% convins ca nu as putea face ceea ce faci tu :) Sau marea majoritate a meseriilor/ocupatiilor dar cu atat mai putin cele creative

    00
  16. Săptămânalul articol nadă cu jemu la IT-ști.

    Pe de alta parte, eu am învățat ca e bine sa nu te hazardezi și sa strigi in gura mare: care e mai bun ca mine, care poate sa facă ceea ce fac eu?

    00
    • basil, dacă te-ai săturat de blog, zi-mi, că te ajut eu să nu mai comentezi pe aici.

    • Bre man, nu stiu de la ce te-ai aprins asa (manuala + IT-isti?).
      Hai sa iti spun punctul meu de vedere.

      Angajatorul meu ma plateste sa le explic/desenez unor (multi) oameni ce si cum sa execute. Eu de aici inteleg ca imi merge mintea cat de cat si pare ca nu vorbesc prostii.

      Eu vad blogurile ca pe niste companii carora cineva le da directii (teme si articole), le manageriaza (modereaza, comenteaza) si face bani de pe urma acestor activitati.
      Adica tu aici esti si arhitectul si managerul si owner-ul companiei. Insa fara oameni, compania nu exista.
      In momentul in care incepi sa ameninti cu block pe cei care te trag de maneca in privinta temelor, ceva nu e in regula. Sau e in regula, insa la aprozarul lu nea Gigi de la colt cu doi alcoolisti pe post de hamali.

      Mno, asta e. Daca ma insel zi-mi si nu ne mai pierdem timpul unul altuia.

      00
    • comentezi de 9 ani aici. e jignitor pentru mine să-mi spui „hei, ți-ai pus temă săptămânală să te iei de ITiști”. de asta zic, dacă tu crezi asta și dacă te deranjează, poate te-ai săturat de blogul ăsta. apreciez comentariile tale, nu apreciez acuze de tipul „ți-ai setat target săptămânal să te iei de ITiști”.

  17. Încerc eu sa traduc pentru altii, cu exemple:
    Amazon: are depozite proprii pe care poti sa le folosesti + serviciu de livrare propriu de care poti sa te folosesti + cateodata mai si produce o tableta ceva în nume propriu
    Vs
    Emag market place: n-am vazut “parteneri” emag care sa foloseasca infrastructura emag, practic e un fel de olx/okazii dar doar cu firme atent selectate … sper … si cica mai scump decât amazonul

    https://m.media-amazon.com/images/G/02/FBA_Files/200828-FBA-Rate-Card-UK.pdf?ld=NSGoogle
    ….

    00
    • cam câte depozite are amazon, și câte depozite are emag, și cât de generoase sunt?

      Sigur, aș cumpăra de la marketplace dacă ar fi toate la un loc, dar unde să le pună pe toate la un loc? Ai avea încredere să construiești hale gigant în țară pentru niște magazine care au deja infrastructură proprie? Sau magazine care vând aceleași produse cu tine?
      Sau, dacă tot vrem să promovăm chestii locale, au producătorii locali suficient stoc ca să umple halele alea
      ?
      Oare cum vor fi tratați angajații emag care se vor ocupa de volumul mare de produse?

      00
    • @Itaa … easybox si shourumurile ce crezi ca sunt? Niste depozite urbane. Iar amazon nu are doar hale gigant ci are si depozite care sunt mai mici decat un lidl. Tu crezi ca la emag angajatii sunt tratati mai bine? Tu cred ca nu stii cum e piata muncii in Romania si ca ITM-ul e fix pla la noi

      00
    • Nu-sh ce sa zic, am facut o comanda din MarketPlace de la „Daro Online” si produsuk a urmat in intregime fluxul normal de livrare eMag – tracking, notificare, acelasi curier.

      Plus ca sunt si produse unde scrie vandut de X (de exemplu Paraduck), livrat de eMag.

      Incet, incet…

      00
    • @Xxx / Itaa – vedeti ca emagu’ are vreo 6 depozite pe A1 la km 13 si inca unul imens in Bacu.

      Ala imens era conceput pentru furnizorii din market. Emag-ul urma sa se ocupe de tot. Inca nu stiu de ce nu s-a mai intimplat asta..

      00
  18. Deci articolul lui Cristici era un preambul

    00
  19. Nu este neaparat usor sa scrii, dar pofta mai vine si mancand.

    E diferita situatia unui om cu niste ani de experienta si cu oarecare notorietate de situatia unui necunoscut care poate a fost publicat in cateva reviste de specialitate, citite de o nisa.

    Ce vreau sa zic, pe scurt, conteaza mai mult cine esti decat ce si cum scrii.

    Daca ai noroc si ajungi notoriu poti debita APROAPE orice si lumea te ve citi/asculta. Daca nu, nu.

    Despre intermediarii care nu-si respecta furnizorii, ei se vor prapadi primii chiar daca au monopol local.

    Produci tu valoare in mod direct (cartofi, telina, haine, pantofi, cod sursa, etc. (da, si sexul e o metdoa de a produce valoare chiar daca nu ne place) si poti face bani.

    Daca nu, singura metoda alternativa de a face bani este „buy low, sell high”, si se aplica peste tot de la negustorii din 1600 si pana la agregatorii de rahaturi din 2020.

    Cred ca avem prea mult pretentii de la intermediari. Banul vorbeste cel mai clar si raspicat: nu-ti place nu cumperi, si-i convingi si pe altii sa nu mai cumpere.

    00
  20. Articolul asta parca e scris de mine.

    00
  21. Orice agregator care uneste energii din societate este binevenit. Daca faci o platforma marcata de viziunea ta si acea viziune este considerata atragatoare pentru cei care o folosesc, atunci aduci un plus in comunitate. De fapt ceea ce se simte atunci cand o idee noua nu merge este sufletul: se simte atunci cand pui si se simte atunci ca nu .

    00
  22. m-a amuzat ideea „platformei” de la cluj
    In ro inca sunt probleme cu galeata de rezolvat, la modul real, si unii croseteaza sosete … platforme

    Ideea e ca unii fac lucruri fara sa aiba vreo idee daca are cineva nevoie de asa ceva. Intai fac si pe urma incearca din rasputeri sa le-o bage pe gat clientilor. Dupa care tot ei sunt suparati ca sunt neintelesi

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.