Ne plângem mai mult decât merită efortul

A dat Vali un link către articolul ăsta, în care Adrian Mihălțianu se plânge de modul în care comunică noua coaliție de guvernare. Că Voiculescu se ceartă cu Cîțu, că Nicușor se beștelește cu Clotilde. Cum nu mi-a cerut nimeni părerea, o s-o scriu eu oricum: e foarte bine că se întâmplă asta și nu, nu cred că PNL-USRPLUS va avea soarta CDR-ului.

După ultimii cinci ani, cred sincer că toată țara ar trebui să meargă la terapie. Serios, de la Colectiv încoace, singurul an plictisitor a fost cel în care Cioloș a fost prim-ministru. Literalmente plictisitor, când lumea se certa pe cum e să faci debirocratizarea mai bine sau cum comisia de tăiat hârtii a lui Ghinea nu a tăiat suficiente hârtii.

Din ce se vede la mine, din afară (și la propriu, și la figurat), guvernul curent încearcă să fie transparent. Uneori, prea transparent. De exemplu, știrile alea despre cineva care a murit la o săptămână după vaccin, dar înainte de a face autopsia să vadă cauza. Mai ales într-o țară cu mulți sceptici, informațiile astea ar trebui să iasă când ai rezultatul în față.

Pe de altă parte, la fel au dat-o și norvegienii acu’ vreo două săptămâni, cu niște bătrâni care au murit după vaccin, ca mai apoi să spună „ah, stai, dar erau de la azil și, de fapt, erau în stadiu terminal, cu cancer” sau ceva de genul ăsta. Corelația nu e cauzalitate.

Ziceam că poporul ar trebui să meargă la terapie. Epoca Dragnea a fost ca o relație toxică, în care partenerul este un abuzator. Și nu cred că e cineva care să nu fie de acord că actualul rezident la Rahova ne-a abuzat emoțional timp de câțiva ani la rând. Am fost cu toții într-o permanentă stare de alertă, de ne-a produs fire albe tot cortizolul ăla pompat în creier.

Într-un fel, chiar și cu clenciurile astea dintre PNL și USRPLUS, cred că stăm mult mai bine decât acum doi ani. Sunt atât de banale, încât dacă m-ar întreba cineva, aș spune că nici măcar n-ar trebui să ajungă în presă, sunt nonsubiecte. Facem știri din nimic. Băgăm în seamă tot soiul de nulități. De exemplu, Șoșoacă: promova USR-ul cu vreo șase luni înainte de a candida însă a ajuns senator AUR. Sunt aproape convins că s-a înrolat pentru pensia specială, nu de altceva.

Pentru mine, toată „țâfna” asta, cum o numește Adrian, îmi inspiră mai degrabă banalitate. Cred că, dimpotrivă, țâfnoșii suntem noi, care comentăm de pe margine, din cauză că ne-am obișnuit să fim cu adrenalina la cote înalte – mulțumim, Liviu! – și suntem stresați de orice nu ne convine. Adrian se întreabă de ce e mai relevant Rădoi de la metrou decât CFR-ul, parcă.

E relevant pentru că așa arată normalitatea: îi dai în gât pe toți ăia care sug cu nesimțire la țâța banului public. Dacă n-ar fi făcut-o, cineva se va fi găsit să întrebe dacă Drulă nu cumva e mână-n mână cu Rădoi (altfel, pesedist). Următorul an va fi nu doar despre reforme, unde procesele în sine sunt lungi (birocrație multă, vezi studii de fezabilitate pentru orice rahat), ci mai ales despre astfel de dezvăluiri: care de unde și cât suge.

Și e bine că se întâmplă. Orice mizerie minoră ne afectează buzunarele (mă rog, vouă, eu plătesc taxe reginei). Sunt mii de astfel de căpușe pe care le-au ignorat toți până acum. Repet, nimeni nu s-a încumetat până acum să se ia de ăia. Foarte bine că actualul guvern o face.

De ce spun că ne plângem mai mult decât merită efortul: în toamna lui 2019, m-am nimerit în București fix în timpul Webstock. Și am trecut să salut lumea din industria (media, advertising, PR, marketing, influenceri, d-ăștia) în care am activat o vreme. În viața mea nu m-am simțit atât de scufundat în negativism și depresie.

Ori mediul în sine a devenit toxic în ultimii ani, ori a fost așa dintotdeauna, dar l-am perceput într-un mod diferit din cauză că activam în el. „Clienții nu plătesc la timp, influencerii vor să ne frigă, viața în agenție e grea, companiile nu vor să ne dea bugete și cer să reducem fee-urile„, nimic bun. Băi, da’ nimic bun. Nimeni n-avea nimic bun de spus. Sindromul Stockholm.

Și mi-am adus aminte de o chestie. Unul din sfaturile dese pe care le auzi de la oamenii trecuți de 50 ani e din categoria „nu zice și tu că o duci bine, plânge-te un pic„. E o mantră din comunism, când cei din jur nu trebuiau să știe că tu ai o găină sau jumate de porc în frigider. Mai bine te plângi, să pari că ești în aceeași situație cu ei (sau în situația pe care și ei, la rândul lor, o mimează).

Chestia asta, am o vagă bănuială, s-a perpetuat. Nu neapărat conștient, dar cum ne tragem din maimuțe, facem ce vedem la alții. E demonstrat științific că pesimismul e la fel de contagios precum căscatul. Zi-i cuiva cât de grea e viața ta, plânge-te de lucruri, de oameni, și imediat o să-i scadă cheful de viață și celui care te ascultă. Serios, sunt studii pe tema asta. Dimpotrivă, dacă te întâlnești cu un om pozitiv (îh, ce urât sună), care zâmbește mult, care se bucură de, nu știu, lumina zilei, imediat ți se schimbă și ție dispoziția.

Problema cu oamenii care se plâng continuu e că îți produc o proastă dispoziție, iar o proastă dispoziție, întreținută constant de astfel de oameni, nu face altceva decât să-ți omoare motivația de a face lucruri. Apropo de cazul de mai sus, ce-i oprește pe cei din industria de PR sau de publicitate, de exemplu, să crească prețurile?

Au asociații ale lor, se pot oricând pune de acord să crească fee-urile cu 25%. La cine o să se ducă clientul dacă toți au crescut prețul? La freelanceri? Aș! Dar nu, pentru că sunt prea deprimați ca să se mobilizeze. Iar lipsa chefului (demobilizarea) e un simptom al depresiei. Aici vorbim de o depresie instituțională, dar funcționează la fel.

Textul ăsta nu e despre industrie, e despre modul în care ne plângem constant de orice, în care totul ne pute și nu vedem nimic bun. În realitate, România e foarte occidentală. Știu, o să ziceți de buda din fundul curții, de lipsa autostrăzilor sau viteza CFR-ului. Dar dacă am compara un pic cu 2005, când încă lucram în presa de provincie:

  • nu mai iei coate-n coaste de la sepepiștii pesediștilor (pățit; ai lui Aristide Roibu, 2004, la inaugurarea unui corp de spital)
  • tone de corupți în pușcării – nimeni nu-și imagina asta acum 15 ani
  • tone de corupți din toate partidele ajunși în pușcării – asta chiar e o evoluție masivă
  • măsuri luate după scandaluri mari generate de articole din presă – nimeni nu mișca nimic până prin 2006-2007
  • dezoligarhizarea țării (știu, sună dubios cuvântul) – și e un proces care continuă, chit că DNA-ul e în moarte clinică acum
  • conștientizarea faptului că și femeile sunt oameni – știu, încă avem cazuri de violență domestică și o adâncă durere-n fund din partea poliției, dar la nivel urban, lucrurile s-au schimbat masiv
  • conștientizarea faptului că și persoanele de altă orientare sexuală sunt oameni – s-a văzut la referendumul CpF, s-a văzut în normalizarea Pride-urilor, cu mult mai puțină, ba spre deloc, violență comparativ cu primele două-trei ediții
  • au crescut standardele în raport cu serviciile private – cârciumile românești sunt laboratoare de spital față de pub-urile englezești când vine vorba de curățenie, de exemplu
  • au crescut standardele în raport cu politica și administrația – activismul (și nu folosesc cuvântul în sens negativ) e la cote foarte ridicate, așteptările sunt Burj Khalifa comparativ cu 2005, când erau la nivel de bordei și nimeni nu mai avea nici o speranță
  • politically correctness-ul mult blamat, în definitiv doar bun-simț, e mult mai sus decât acum cinci sau zece sau cinșpe ani, sunt exponențial mai mulți oameni care își aleg cuvintele înainte de a deschide gura
  • generațiile mai tinere (că am terminat facultatea la 33 ani; mă rog, pe a doua, că pe prima n-am terminat-o) sunt perfect sincronizate cu Vestul civilizat, iar valorile lor n-au nici o treabă cu cele ale părinților noștri. The kids are alright. Da, știu, sunt și lepre, dar când o să ne uităm la generațiile tinere, o să ne fie rușine de modul în care gândeam noi azi sau ieri.

Și ar mai fi multe astfel de exemple, dar mi-e lene mie să mă gândesc la ele. Suntem biased când vine vorba de comparații. Comparăm întotdeauna cu ce ne-am dori în loc să facem exercițiul ocazional de a compara cu situația anterioară. Suntem bine, serios. Sau, în orice caz, mult, muuult mai bine decât avem noi impresia că suntem. Și toate astea s-au întâmplat în doar 15 ani. Subliniez „doar„. 15 ani sunt nimic raportat la o viață de om. Știu că pare mult, dar parcă ieri ieșeam din liceu. Evoluăm mult mai repede decât ne-am închipui.

Se vede asta inclusiv aici, prin comentarii. Față de acum zece ani, publicul de-aici e mult mai progresist și mai deschis. Și se vede schimbarea inclusiv prin faptul că mulți dintre cei care azi își lasă o părere pe o temă sensibilă erau, acum zece ani, Gică Contra. Evoluăm, e un semn bun. Fără glumă.

Cum putem fi un pic mai realiști? V-am mai zis că sunt ateu, dar au și creștinii (la catolici și protestanți mai des) un obicei: say grace. Pentru ce ești recunoscător azi? Cu toată pandemia și restul, eu sunt recunoscător că încă trăiesc. Dar dincolo de asta, gândindu-te la ce se întâmplă în jurul tău, care sunt schimbările în bine pe care le vezi? Dacă faci asta zilnic, timp de vreo două săptămâni, România nu mai e așa de retardată precum transpare de pe facebook, dimpotrivă. Când pui și lucrurile pozitive în balanță, nu doar pe cele negative, realitatea e un pic altfel.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

82 comentarii

  1. Poporul trebuie sa mearga la terapie pentru ca dupa anuntul lui Dragos Bucur ca nu se vaccineaza s-au intamplat urmatoarele: 3 ziaristi da cotidiene serioase si-au infipt pixul in inima, un grup de TFListi au dat cu trotinetele de pamant strigand Vrem bilete gratuite, la spitalul Matei Bals 4 asistente de la ATI au inceput instantaneu sa danseze Jerusalema cu pompierul de serviciu, PSD a depus o motiune de cenzura pe sanatate, la Cotroceni a fost vazuta o persoana sarind gardul cu niste schiuri pe umar strigand Plec la mama tara asta nu se mai face bine! Hai cu Paracetamol!

    00
    • E a doua oară când văd acest text exact la fel. Prima oara undeva pe Facebook, nu mai țin minte exact unde. Ori e scris original de tine și mă întreb de ce a trebuit să îl postezi identic . Ori nu e scris de tine și ești postac interesat sau hot de proprietate intelectuală, caz în care mai întreb de ce ai nevoie de validarea asta socială patetică

      00
  2. O intrebare. Ca sa stiu daca ma plang sau sa rad. Dintr-astia care v-a venit mail cu confirmarea programarii pt vaccinare mai sunteti care aveti mai mult de 30 de zile intre doze? Ca mi-a zis cineva ca lui i-a venit si are 5 saptamani. Sa-l cred, sa nu-l cred…..

    00
    • Daca are Astra Zeneca se poate

      00
    • Intre timp mi-a trimis tabelul primit pe mail . Nu glumea. Dar sunt aprox 50 de zile. Astia pe tv ziceau sa nu se depaseasca 30 de zile. O sa sune sa ceara informatii. Probabil s-a strecurat o greseala pe undeva.

      00
    • Da, eu. Aveam o programare pt Pfizer razna pe coclauri, pierdeam efectiv 1,5 zile pe drumuri pt fiecare (uneori e chiar nașpa să n-ai mașină), dar zilele astea au mai venit vaccinuri și am reușit să refac programarea în oraș: 22 februarie și 28 martie.

      00
    • vaccinul de la AstraZeneca are 56 de zile intre prima doza si rapel. 8 saptamani. am programat astazi 2 persoane. prima doza 15 februarie, rapel 12 aprilie.

      00
    • Copy paste din prospectul vaccinului AstraZeneca:
      „Vi se vor administra 2 injecții cu COVID-19 Vaccine AstraZeneca. A doua injecție poate fi administrată la 4 -12 săptămâni după prima injecție.Veți fi anunțat când trebuie să reveniți pentru a doua injecție. Dacă se administrează prima injecție cu COVID-19 Vaccine AstraZeneca, a doua injecție pentru finalizarea schemei de vaccinare trebuie să fie tot cu COVID-19 Vaccine AstraZeneca.

      Dacă uitați să reveniți la momentul stabilit, cereți sfatul medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale. Este important să reveniți pentru a doua injecție cu COVID-19 Vaccine AstraZeneca. Dacă ratați o injecție programată, este posibil să nu fiți complet protejat împotriva COVID-19.”

      00
    • Vei servi AstraZeneca. Ala are 56 de zile intre doze

      00
    • Eu am 21 de zile.

      00
  3. Au venit ai noștri la putere și totul e minunat nu contează că animale politice de la PNL se comporta mai rau ca pesedistii.

    00
    • OK. Exemple? Cum se poartă mai rău? Poate sînt eu ignorant.

    • Spitalele iau foc unul după altul, apele romane sunt infestate de animalele politice PNL domne-fereste de niste inundatii mai serioase sa crape niste baraje….ce mai e totul minunat cu noua putere.

      00
    • Nu se poarta mai rău, e cel mult similar. Diferența e că acum se află mai mult și nu se pune batista pe țambal așa repede.

      00
    • da, pai adevaru’ e ca spitalele au devenit inflamabile de cand sunt astia la putere. ba cand va vad cat de ursi sunteti, m-apuca spumele pe democratie.

      00
    • @Șerban – animalul politic e bine mersi șef la apele romane iar inginerul tehnic profesionist a rămas dat afara.

      @mihai – macar la.psd se lasă cu demisii ăștia știu că au puterea totala și au o mare durere in cot și nimeni nu e de vina după ce au murit 30-40 de oameni în incendiile de la Piatra Neamț și Matei Balș.

      00
    • Statistic când apare costică pe blog aflăm una din următoarele:

      comunismul e bun
      psd e cel mai bun
      PNL și USR sunt varză, soroș, corporații, rezist
      tinerii sunt tefeliști iar bătrânii sunt buni
      psd fură dar ăștilalți sunt vânduți

      mai du-te mă și în penisul meu de stalinist simpatic ce ești!

      00
    • Postacii puterii întotdeauna la datorie nu-i așa bucureșci ?

      00
    • vezi măi stalinistule, puteai să zici orice altceva, ai fi părut puțin inteligent.

      Asta cu postacul, arătă că nu înțelegi cât de toxic ai devenit prin ceea ce ești și nu poți concepe că oamenii normali urăsc din suflet acum tot ce reprezinți și ai iubit toată viața, stânga. Tu crezi că dacă cineva îți spune în fața ce caracter de nimic ai, acela e musai să fie un postac.

      oare știi ce înseamnă un postac? fiindcă tu ai multe din caracteristicile din definiție

      00
    • Bucuresciule doar atât poți ? Hai baga și o înjurătură sa te descarci.

      00
    • Vad ca nu intelegeti problema lui Constantin. Si PSD si PNL fura si isi pun oamenii in posturile mostenite politic. Asta e normal in mintea lor. Numai ca PSD facea asta cu gratie. Uite fata am un post pentru tine la ANCOM daca nu te mai certi cu sefu si nu ma traduci cu golanul ala de la Pro-Romania ca atunci cand v-ati incuiat singuri in cladirea guvernului. Pe cand la PNL saraca Anisie s-a intors la catedra sa isi bata capul cu toate loazele. Pai daca Doamna Anisie a suferit asemenea rusine, restul pesedistilor la ce sa spere? Nu mai zic ca doamna Turcan d-abia a prins la Munca! Ti se face parul gaina.

      00
  4. „singurul an plictisitor a fost cel în care Cioloș a fost prim-ministru” – deprimant de plictisitor
    https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/patronul-hexi-pharma-a-murit-intr-un-accident-grav-parchetul-general-preia-ancheta-520637

    00
  5. ” La cine o să se ducă clientul dacă toți au crescut prețul? La freelanceri? Aș!”

    Well… da. Sau la agenţiile mici, cu câţiva oameni. Faţă de acum 10-15 ani sunt 200 de agenţii în plus numai pe PR şi Digital. Poate chiar mai multe. Orice cu 3-4 ani experienţă într-o agenţie mare pleacă şi îşi face agenţie.

    00
  6. Optimismul asta exagerat al tau nu e un mecanism de protectie fata de disonanta cognitiva din subconstient, care isi da seama de fapt ca nici astia nu sunt mult mai breji?

    00
    • Aplicand logica reclamelor de pe TV si instagram care dau pe afara de pozitivitate, numai zambete, iubire, relaxare etc. ma asteptam ca la finalul articolului sa ne vanda un produs :))))

      00
  7. am citit pana la faza cu pc care de fapt e bun simt. lol, doar ca nu. e cel mai mare cancer al secolului 21.

    00
    • Mda. PC e vinovată pentru ISIS, Trump, covid, Putin, Jamal Khashoggi și Fukushima. Breivik omoară vreo 70 de oameni, dar pe noi ne doare ca nu mai vedem in ziare “Angajam paznici, exclus suedezi”

      00
    • Tom MacDonald a spus-o cel mai bine: „There’s a difference between hate speech and speech that you hate” de frică adevărurilor pe care le spune în melodia „Fake Woke” l-au cenzurat deja iTunes și Apple music.

      00
    • @serban, invata sa citesti printre randuri. dupa, invata ce intervale delimiteaza un secol. dupa ce termini cu astea, poti sa te documentezi despre ce inseamna pc si ce inseamna discriminare.

      00
    • @mihai Inainte sa trimiti pe cineva la studii ar trebui sa verifici daca nu cumva are dreptate. Din cate stiu eu secolul 21 a inceput in 2000:
      – Putin e la putere din 1999. Practic a inceput odata cu secolul 21
      – Covid. Hai sa fim seriosi.
      – Jamal Khashoggi a murit in 2018
      – accidentul de la Fukushima a fost in 2011
      – ISIS a fost fondat in 1999, si a tot capturat teritorii pana prin 2015
      – Breivik a omorat oamenii aia in 2011

      Probabil multi s-au obisnuit cu mediul fb/twitter, in care ce a fost acum 10 ani e istorie antica, si ce e in afara bulei noastre nu exista sau nu e relevant. Problemele bulei noastre sunt cele mai mari. Sa spui ca PC e „cel mai mare cancer al secolului 21” e in cel mai bun caz o exagerare.

      00
  8. In Romania scara valorilor este inversata, anormalul este considerat normalitate.

    Lasand deoparte subiectele abordate in mass-media si in bule sociale, este suficient sa ne conectam la realitate iesind pe strada la o plimbare mai lunga si sa ne uitam in jurul nostru. In cei 25 de ani de cand locuiesc in Bucuresti am observat cum calitatea umana scade continuu. Oamenii competenti, muncitori, educati sau cu un bun simt macar elementar fie au plecat din tara (absolut toti prietenii mei din liceu si facultate), fie au devenit apatici, refugiindu-se intr-un perpetuu ciclu casa-masina personala-birou-pat, incercand sa ignore tot ce se intampla in jurul lor traind izolati in propria realitate alternativa.

    Aceasta resemnare generala a redus numarul oamenilor care pot schimba ceva in bine la unul absurd de mic, din care nu cred ca se va mai putea forma vreodata o masa critica ce ar putea scoate Romania din marasm.

    Daca ies pe strada si ma uit in jur, pur si simplu realizez ca nu mai am nimic in comun cu oamenii de aici, nu le inteleg comportamentul violent, grobianismul din trafic sau chiar de la coada din supermarket, ce se considera valori aici nu reprezinta si valorile mele iar perspectivele nu vad cum ar putea fi mai bune in 10-20-30 de ani de acum incolo. Totul se reduce la oamenii din absolut toate paturile sociale ale tarii, de sus pana jos, iar 80% dintre cei ramasi in tara sunt viciati.

    Nu stiu altii cum gandesc, nemultumirea mea nu este legata de circul mediatic din jurul clasei politice sau a stirilor despre vaccin, minoritati etc. Acesta e doar show, un junk-food pentru creier, din care insa surprinzator de multi cetateni se alimenteaza. Suntem un popor care adora circul, grotescul si ridicolul, care prefera sa isi distraga atentia in mod sistematic in loc sa isi faca ordine in minte urmarind mai indeaproape propria viata si incercand sa si-o imbunatateasca.

    Eu sunt unul dintre oamenii pe care nu ii aude nimeni sa se planga in viata reala. In loc sa ma plang, ma gandesc si gasesc solutii pentru viitor. Cel mai probabil sa plec permanent in alta tara mai civilizata, fara a mai urmari de la distanta ce se intampla in Romania- oricum consider ca imaginea cea mai buna se formeaza „de la firul ierbii” si nu urmarind reflectia deformata de mass-media a realitatii. Dupa aproape 40 de ani de Romania, alta solutie mai buna nu am gasit.

    Iar oamenii care se plang, cat timp muncesc, platesc taxe si nu fura, probabil ca au dreptate, nu cred ca e doar o psihoza in masa. E frustrant sa stii ca statul primeste 45% din salariul tau brut fara sa faca nimic de banii aceia, ca de banii cheltuiti in Bucuresti raportat procentual la nivelul de venit ai putea trai la fel de bine in alte capitale (cu adevarat) europene, sa te simti vaca de muls care are doar obligatii si nu drepturi respectate, aplicate si „enforced” de catre autoritati si de catre lege. Probabil de asta a preferat si autorul sa plateasca taxele din banii munciti de el reginei.

    00
    • Exact, nu mai exista etica a muncii. Acum daca vrei sa faci o dictatura, nu ai cu cine. Ce zic eu, dictatura e un cuvant mare. Nu ai oameni nici de un lagar de munca. Daca vrei sa construiesti acum un canal siret-baragan – sa zicem – sigur jumatate semneaza petitii online, un sfert fura prin proiecte de pre-fezabilitate si Daea inaugureaza 1 km de canal. Asta in 30 de ani. Aaaa, stai sa verific, n-are cum sa fie asa.

      00
    • Ai rezumat perfect ce simt si eu. Multumesc. Poate invata si autorul acestui articol prea lung si prea prin de aberati pretentioase ce inseamna elocventa.

      00
    • Bine zis.

      00
  9. Bă, românilor, ia bucurați-vă că ați scăpat de Dragnea și a venit guvernul ăsta minunat care o să vă aducă bunăstare si fericire! Guvernul ăsta e visul oricărui popor civilizat, ingraților! Vă zic io care stau pă Anglia că așa arată normalitatea.
    Contradicții peste tot.
    Zici că trebuie să mergem la terapie, iar mai jos zici că sîntem bine față de acum 15 ani. Să fie și meritul lui Tăriceanu, Ponta, Grindeanu, Tudose și al Vioricăi? Și ei au guvernat, împreună 10 ani adunați din ăia 15.
    Așa arată normalitatea de acolo din Anglia, cu Năsui care pune secretari de stat foști securiști? Așa arată normalitatea din Anglia, cu politizarea funcției de prefect? Așa arată normalitatea din Anglia, cu Stelian Ion care dă ordonanțe de urgență în justiție, contrar rezultatului referendumului din 2019? Cînd le făcea PSD-ul erau nașpa, cînd le face USRPLUS e normalitatea, progres și reformă.
    Văd în text o euforie și o exaltare a autorului, de parcă zici că odată cu noul guvern România a devenit raiul pe pamînt, ori pentru mine nu prea e deloc așa.
    Dezoligarhizarea țării și transparență guvernamentală…mă faci să rîd. Dezoligarhizare cu Burduja, Rareș Bogdan și cu Năsui? Astea nu se văd din Anglea, mister? De ce au descoperit băieții de la Recorder nici nu te mai întreb. Și cîți nu or face la fel fără să știm noi.
    Dacă e așa bine la noi, ce zici, ai curaj să te tratezi la noi în spital? Citeam că la internare tre să vii cu stingător la tine, e pe cheklistul de la recepție.
    Apropo, ca nu mai sînt la curent cu nonsubiectul ăsta, a deființat pensiile speciale coaliția asta minunată?
    Auzi, e foarte bine că se ceartă Nicușor Dan cu Clotilde. Dar pe urmă citești că nici cu Vlad Voiculescu nu se înțelege chiar ok. Lui Ciucu de la 6 nici nu se obosește să-i mai răspundă la telefon. În loc de proiecte avem gunoaie pe străzi și bălăcăreală pe facebook. Asta e normalitatea? Ăștia îți inspiră ție încredere? Păi dacă e așa, te invit înapoi în țară cumetre, chiar vreau să împart și cu tine bunăstarea asta de care ne bucurăm de doi ani jumate încoace.
    Aștia sînt la guvernare de cîteva luni și nu numai că stu cu săbiile pe masă, unii deja au început să le folosească. Hai să revenium la textul ăsta peste o săptămînă, sau după prezentarea bugetului. Și hai să îl recitim peste un an, să vedem unde sîntem noi cu țara noastră fantastică
    Da, România n-o duce rău, dar nici pe stradă nu prea am văzut cîini cu covrigi în coadă. Hai să nu ne mai lingem singuri coitzele, zic!

    00
    • Am ajuns ca-n Rusia și Turcia, presa lauda puterea și ataca opoziția.

      00
    • Draga Martha 😀
      Parcă l-am citit pe Moromete. Bravo, bre !

      00
    • Ai nevoie de un concediu. Orice roman plecat pe afara e mai optimist. N-are cum altfel cand vezi curat; dalele alea aliniate bine e hasis pentru creierul nostru care a vazut numai: atentie cade tencuiala. Da, sunt restul de nenorociri, fiecare natie le are pe ale ei, dar sa zici ca e si meritul lui Tariceanu, Ponta, Grindeanu, Tudose si al Vioricai e ca si cum dupa ce ies din operatie, e meritul infectiilor nosocomiale ca am scapat cu viata. Adauga-l si pe Boc si pe Orban ca sa facem lista completa de inutili la 15 ani in frunte cu alti doi terchea-berchea.
      Eu consider ca: amarati, asa cum suntem am evoluat in pofida lor, nu datorita lor.

      00
    • Ca sa-l parafrazez pe Darth Vader „the Romanians do not share your optimistic appraisal of the situation”

      00
    • Pixelule, asta e concluzia pe care o trag eu din textul de fata. Pe de o parte vii si spui ca PSD/Dragnea ne-au facut rau, pe de alta parte spui ca Romania e bine si ca a progresat mult in ultimii 15 ani. Eu ce sa mai inteleg? Mi se pare neverosimil ca tara asta sa fi progresat doar in mandatele Boc, MRU, Ciolos, orban iar in restul sa fi dat indarat.
      Da, amariti asa cum sintem am evoluat datorita noua ca natie si popor dar si a faptului ca sintem membri UE si ne-au mai si impins aia de la spate. In plus, sa nu cadem in cealalta extrema, sa gindim ca estul e naspa si vestul e fruntea. Si vestul le are pe ale lui, pe care alde Alex si multi din diaspora nu le vad sau se fac ca nu le vad. Poate o sa vorbim despre asta cu alta ocazie.

      00
    • Un om mai cu minte decat mine a facut urmatoarea observatie: In ultimii 30 de ani am avut un salt spectaculos tehnologic. Politic? Nimic notabil, macar la nivel de 2% din ce a insemnat caderea comunismului.
      Vrei sa zic ceva de bine si de PSD? Inteleg frustrarea asta, ba, noi chiar asa nu am fost buni de nimic si ceilalti care sunt la fel de lepre nu sunt atat de urati. Uite: Dan Nica a privatizat Romtelecom si a liberalizat efectiv piata de comunicatii din Romania. Nu discutam cum a facut-o si nu, faptul ca Vodafone si Orange aveau oligopol nu inseamna piata libera.
      Ramane faptul ca nu intelegeti si nu vreti sa intelegi de ce sunteti in continuare asa de urati. Nimic din ce as scrie eu aici, nici teoria dreptului, nici politici sociale nu o sa va schimbe parerea. Precum dependentul veti gasi intotdeauna o rationalizare sucita pentru dependenta voastra. Si nu DNA-ul o sa repare asta. Cand USL o sa se transforme in Coruptii Anonimi veniti si vorbim.
      Salut, sunt Pixel si azi am luat atentie o crema de ghete de 19 lei, era asa de lucioasa de mi-a furat ochiii. Au trecut doua saptamani de la ultima spaga si doua luni de cand am angajat pe cineva pe pile.

      00
  10. Cine vede ceva pozitiv la actuala stare de lucruri? Guvernantii, doar nu guvernatii.

    00
  11. Ne plangem pentru ca imbatranim. Pentru un pusti la 20 de ani e cel mai bun moment sa fii in viata, si imun(99.9) la covid si cu viata in fata. Peste 50+ si cu minim o boala, nu o sa vorbesc de funie. Restul, intre, au trait niste tragedii si isi dau seama ca nu mai apuca ei si poate nici cei de 20 de ani vremea cand lucrurile o iau pe calea cea buna. Sunt de acord, poate nu suntem depresivi ci doar antrenati sa supravietuim. Eu nu cred nici in Iehova, nici in psihologul care imi spune ca sunt ok, sigur a facut facultatea la bio-terra.

    00
  12. Eu mi as dori de la jumatatea USR plus a coalitiei mai multa munca, efcienta, solutii pragmatice si mai putina mahala pe Facebook. Gata, a plecat PSD Hai sa trecem la treaba ca de aia i-am votat. De la Primarul Nicusor Dan mi as dori sa faca ce a promis. Sa lucreze cu toti primarii de sector cu CNAIR cu Ministerul Transporturilor si cu Mama Omida daca doreste si sa schimbe lucrurile in Bucuresti. Deci da, sunt de acord cu ce scrie in acel articol si le cer celor din USR sa lase lamentarile legate de greaua mostenire si sa se aouce de treaba. Nu de spitale, nu de terapie, nu de postari. De fucking treaba

    00
  13. Apropos de aia cu femeile, chiar și durerea în cur a poliției e mai puțin adâncă. Lucrez într-o instanță minusculă, avem cel puțin un ordin de protecție pe săptămână, majoritatea primesc „aviz favorabil „, ca să zic așa.
    Și alt apropos legat de persoane vulnerabile. Parcă sunt mai puțini care tratează persoanele cu dizabilități ca pe suboameni/animale, care o dau cu „să stea acasă, nu vreau să văd pe stradă „, sau cel puțin sunt mai puțin vocali.
    Eu sunt recunoscătoare că n-am făcut covid, nici familia apropiată, că problema mea de sănătate s-a rezolvat, că am avut bani s-o rezolv și pt încă alte câteva chestii.

    00
  14. Îmi plac la maxim diasporezii care știu ei mai bine cum e în România de la propagandă de pe facebuci, mulți dintre ei nemaivenind in tara de ani de zile.

    00
    • Ai dreptate, cea mai mare virtute este legarea de glie! Imediat dupa e sa ai aceeasi cetatenie cu „olimpicii nostri”!

      00
    • Omul sta de vreo 10 ani in anglea interval în care a fost de 5-6x in tara dar știe mai bine situație din Romania decât cei care au rămas în tara care evident că-s proști că nu văd realizările mărețe ale lui johannis, orban și câțu.

      00
    • @Constantin: daca mai faci mult pe boul, iti promit ca nu mai lasi nici un comentariu la vreo postare de-ale mele.

  15. Recomand cartea Factfulness – Zece motive pentru care interpretam gresit lumea si de ce lucrurile stau mai bine decat crezi.
    Iti schimba complet modul de gandire (in bine dupa parerea mea).

    00
  16. Daca o duci bine trebuie sa te plangi ca esti in datorii ca sa nu iti ceara careva bani imprumut. Strategie financiara romaneasca.

    00
  17. ”Și nu cred că e cineva care să nu fie de acord că actualul rezident la Rahova ne-a abuzat emoțional timp de câțiva ani la rând”. Și ne-a ținut cu adrenalina la cote înalte…
    Acum, sigur trăim în aceeași țară, în aceeași epocă și mai ales, în aceeași realitate?
    @Alex, poate ar fi indicat să mai lași calculatorul, să ieși la aer și să vorbești cu oamenii, la firul ierbii.

    00
    • Pai daca iese la aer liber vorbește cu englezi, el stat toată ziua pe Facebook cu hashtagisti postacii ai puterii gen bucureșci, sabotor …care-i lauda realizările mărețe ale lui johannis, Orban și câțu: România educata , lucrurile bine făcute de animalele politice de la PNL și revenirile economice în V.

      00
    • @constantin Poate să fie locat și în Groenlanda, oamenii au cu totul alte probleme, iar epidemia și criza le-au adâncit.
      Omul are niște filme cringe rău, de ex. ăla cu sepepiștii care l-au percutat. Ăștia de la SPP nu-s nici badigarjii lui Becali să le zică ciobanul ”Șo pe ăla”, nici jandarmii ordinari. E un dispozitiv și niște proceduri. Ești perceput ca potențial agresor, încerci să te apropii prea mult, ești ținut la distanță printr-o aplicare graduală a forței. Dacă chiar și-a luat coate-n coaste de la SPP, nu știu ce să zic, ori nu-l ajută fața, ori atitudinea în context… Aș fi curios ce ar comenta pe seama lui Nelson Mondialu, pus la podea cu pistolul la cap la Marriott de Secret Service. Americani, nu de-ai lui Dragnea. Fața, atitudinea, apropierea, ce ziceam…

      00
    • @VIM: sa fii tu sanatos, nu sint eu singurul impuns de sepepistii pesedistilor. Asa funtionau lucrurile in guvernarea Nastase. Erai in rind cu ziaristii, venea Q&A-ul, intrebai ceva ce nu placea domnului senator sau deputat, si venea din spate un sepepist si-ti futea una-n coaste, ca poate ai treaba prin alta parte. Nu e vorba de ingramadeli si altele, ca mi-am luat coate si de la sepepistii lui Basescu, in ceva multime, dar acolo era alta poveste, se deplasa dom’ prezident, era la baia anuala de oameni. Sint capabil sa fac distinctia, sezi calm. Asa se rezolvau intrebarile incomode in vremea lui Nastase: in public, un baiat de la SPP venit pe sestache linga tine, in privat, cu alti baieti, cum au patit-o unii, sau de-a dreptul pe fata, cum a fost saltat Ciuvica in 2002, cind a pus pe net raportul Armagghedon.

  18. Noi suntem ok.
    Ne-am adaptat la “noua normalitate” in loc sa plangem dupa trecut. Am supravietuit si altor incercari grele in trecut – criza din 2008-2009, boala grea/moarte a unora din parinti, stat in camine jegoase pline de gandaci, lucrat din tinerete pe 100 de dolari luati la negru, casa cumparata si terminata de noi ca au disparut si dezvoltatorul si muncitorii… nu ma plang, doar enumar.
    Cum am zis, suntem OK. Nu ne-am omorat in casa de la pandemie, nu ne-a batut gandul de divort, avem salarii ok, nu se pune problema sa ramanem fara munca. Si am reusit sa gasim si partea pozitiva din viata de zi cu zi incat sa nu ne punem problema sa emigram.
    Cand ma intreaba diversi care ma stiu din copilarie “si voi cum sunteti?” Si le raspund ca doamne-ajuta suntem foarte bine, se uita cumva ciudat la mine, gen “hai lasa minciunile”.
    Dar chiar suntem bine.

    00
  19. Ar trebui un headline cu fraza asta „toata tara are nevoie sa mearga la terapie”. Bravo pentru articolul echilibrat, foarte rar mai gasesti asa ceva, toti se poarta/ gandesc de parca suntem condusi de Sadam Hussein. Si eu vad ffff multe imbunatatiri pe toate planurile. In micul oras de provincie de unde vin ma uit la copii, cate oportunitati au comparativ cu cate aveam eu acum 13 ani cand am terminat. Si in cartierul unde stau de 4 ani vad cum lucrurile se imbunatatesc. Foarte des imi spun prieteni care mai au de-a face cu fuctionari publici cat de dragut a fost functionarul cu care au vorbit si cat i-a ajutat (fata de acum cativa ani cand ffff rar cineva ar fi zis asta).
    Exista evolutie pe toate partile, insa suntem atat de obisnuiti sa ne criticam unii pe altii, atat de frica ne e de dezamagire, nestiind ca o tara (la fel ca si un om) nu evolueaza intr-o zi-doua. Evolutia e ca dobanda compusa, un pic cate un pic de ti se pare ca nu schimbi nimic, dar peste 10 ani cand te uiti inapoi vezi cat de diferita e situatia fata de cand ai inceput. Nici nu am citit comentariile pentru ca de fiecare data cand fac asta la un articol pozitiv ma incarc si pana la final nici nu mai imi vine sa comentez cand vad cati insista sa fie negativisti si sa-ti demonstreze ca nu ai dreptate, ca situatia e de rahat (parca nu au suficiente articole la care sa se planga). Si la final autorul poate crede ca sunt fff putini care sunt de aceeasi parere cu el. Asa am patit la ultimul articol al lui fluture (sorry, dude).

    00
    • E bine sa fii pozitiv, mai ales cind esti in spital si spitalul ia foc. Trebuie sa vezi partea buna a lucrurilor, macar te-ai bronzat ieftin si fara sa te mai dai cu crema.
      Si da, copiii au foarte multe oportunitati, asta pina cind ii prinde un dement in parc si mi ti-i infige cu capul in beton.
      Poate tu te multumesti cu putin, dar eu sint ceva mai pretentios. Nu pot sa aplaud ca foca la orice basina trasa de cineva de la Palatul Victoria. Ori poate voi aveti impresia ca gata, am scapat de PSD si odata cu asta am intrat in Rai direct pe portile alea mari din fata.
      Si eu sint optimist, dar am un optimism mai prudent si incerc sa imi exercit simtul critic ori de cit ori am ocazia. Prefer sa ma insel eu, decit sa se insele Citu sau cine o mai fi pe acolo.
      Voi transmiteti sentimentul ca in Romania se traieste bine, iar sentimentul asta ajunge sa-i hraneasca pe guvernanti care vor zice „aute, ba, am facut treaba buna, lumea e fericita asa cum e acum. Am reusit!”
      Asta ce in timp, daca te uiti pe statistici, decalajul intre est si vest tot o sa creasca.

      00
    • @Martha: nu ca se traieste bine, sau ca o fi guvernul grozav de competent. Dar ca se traieste ceva mai bine, totusi, si, daca analizezi lucrurile pe termen mediu, am facut niste progrese importante dupa aderarea la UE. Trebuie si e sanatos ca din cand in cand sa ne uitam si la jumatatea plina a paharului, nu doar la aia goala.

      00
    • Am fost si eu plecat, am stat 3 ani jumate in Cehia dupa care m-am intors. Nu am regretat si nu regret nici o clipa decizia de a ma intoarce.
      Ma uit si vad in fiecare zi jumatatea plina a paharului, dar o vad in privat, cu familia si prietenii, in public, ca persoana neafiliata politic si cu taxele la zi, imi permit sa critic si sa-mi arat nemultumirea fata de guvern, oricare ar fi el.
      La guvernele PSD pe care le-am avut nu am ce critica pentru ca sint ca un cosmar si lucrurile alea bune pe care le-au facut sint umbrite de prapadul pe care il lasa in urma. La USRPLUS in schimb nu mai merge asa, pretentiile sint foarte mari si creditul pe care il acord ministrilor este pe masura. Numai ca undeva, acolo intr-un colt din sufletul meu, stiu ca vor incepe sa dezamageasca, ma rog doar ca dezamagirile astea sa fie cit mai mici si cit mai putine.
      Apoi sa vina un emigrant sa-mi zica mie ca in Romania se traieste bine, ca situatia e ok si ca sintem noi tifnosi si plingaciosi mi se pare de porc.
      As vrea sa-l intreb pe autor, daca in Romania e asa bine, ce mai cauta in Anglia? De ce nu vine inapoi in tara sa se infrupte si el din cornucopia nationala? Sau daca o sa se intoarca, sa-mi zica si mie cind, poate ma duc eu sa-l iau de la aeroport. Sau cine stie, poate o vrea sa vina cu trenul ala inaugurat recent.

      00
    • Martalogule, citeste pe litere articolul.
      Cine a zis ca e totul lapte si miere din cauza guvernarii ACTUALE?
      Da, s-au imbunatatit multe in ultimii ani. N-au fost numai PNL sau „ai nostri” la guvernare.
      Violenta in familie e mai vizibila acum pentru ca oamenii au curaj sa expuna problema SAU nu mai considera normal ca „unde da tata creste, taci dreacu din gura, eu te-am facut eu te omor, ca te joc in picioare acum”.

      Ce ai scris tu exprima perfect ce a vrut autorul sa ilustreze in articol. Scrii de spitale ca mori ars. Da, asta trebuie rezolvat.
      Eu o sa scriu cum am fost in spital de 2 ori in 2019 (internare cu ATI) si nu am adus nici macar un plasture de acasa, nici eu nici restul de pacienti de pe sectie. Situatie de neconceput acum cativa ani, in spitalele de stat.

      00
    • F. ia mergi pe la dispensarele de la tara, i-a intreaba-i si pe tarani daca sint sanatosi si cit de multumiti sint de serviciile medicale. Cumva ai fost la ATI intr-un oras mai mare? Ai curaj sa intri la ATI in Mizil?
      Citeva lucruri sint sigure, de exemplu comparind cu 2005, cita populatie mai are Romania? Citi medici mai avem? Cit faci din Bucuresti la Brasov in 2021 fata de 2005? Cit la suta din populatia activa lucreaza in aparatele de stat (nu ma refer la bugetari, ma refer la administratie)? Cit la suta din buget reprezinta fondul de salarii al acestor muncitori?
      Eu nu pot sa nu ma gindesc la cele de mai sus fara sa ma indignez. Da, noi individual sintem la alt nivel fata de nivelul la care este statul roman.

      00
    • Stau la tara.
      Dispensarul e renovat anul asta.
      Medic de familie am tot aici.
      Scoala arata curatel (nu, inca nu mi-as da copilul aici. dar arata curatel). Avem mai multe florarii decat biserici. Sunt discutii sa se deschida un centru ISU tot aici (vedem daca le iese, eu m-as bucura).
      Primarul e un om destul de implicat in comunitate iar oamenii au invatat sa se duca peste el cand e cate o problema. Da, multi stau si plang pe FB dar o masa critica, din ce in ce mai mare din fericire, a invatat ca daca stai sa plangi fara sa bati la usi, autoritatile au o anumita latenta.

      Parintii (si socrii) sunt in tara, nu la Mizil. Spitalele orasenesti, pentru ce au nevoie oamenii de acolo, sunt curatele. La maica-mea e renovat de curand, primarul a gestionat binisor pandemia si din toata saracia (sudul rosu…) a reusit sa renoveze spitalul, scolile pt copii, sa faca un campus, sa organizeze foarte bine din fonduri proprii (ulterior decontate sau nu, e mai putin important, toti au avut acces la fix aceeasi informatie), centrul de vaccin anti covid. La Buftea stateau oamenii ca oile la usa centrului. La ai mei, totul s-a terminat in 15 minute pe ceas.
      Nu inseamna ca e lapte si miere. Inseamna doar ca in ultimii ani se fac pasi, mici, dar se fac.

      00
  20. Hey, ma bucur sa cunosc in sfarsit o persoana care e chiar mai optimista decat mine, ha ha ha, nu credeam ca e posibil. Sunt in asentimentul tau in buna parte, in special cand vinde vorba de cat am evoluat in ultimii 15 ani. Cateodata, e greu sa faci un pas in spate si sa vezi, dar da, a crescut nivelul de trai pentru o buna parte a populatiei, si aia e mare lucru.

    00
  21. Felicitari pentru articol.

    A fi recunoscator pentru ceva: sanatate, un acoperis, familie, copii, etc, este un exercitiu simplu si mai eficient decat multe ore de terapie :)

    O alta idee ar fi, pentru cei care au disponibilitate, sa faca niste voluntariat: la batrani, la saraci de prin catune, la case de copii, la transport alimente cu ajutorul ong-urilor, etc. Perspectiva se schimba rapid cand un batran iti cere sa-i aduci, cand il intrebi ce are nevoie, o paine sau doua. Si tu compari cate camere are iphone 11 vs 12 .

    00
  22. Mda, iar va fi un comentariu lung. Ar trebui sa-mi fac eu un blog :) … Ar fi atat de multe de spus, incat nici nu stiu cu ce as putea incepe si daca are rost… Observ in ultima perioada – cu atentie si ingrijorare, evident – o totala desprindere de realitate a unor asa-numite bule, pe net. Oameni care altfel par normali, traiesc in lumea lor, fara absolut nici o legatura cu realitatea cotidiana. Genul de oameni care la inceput raman uimiti cand constata ca exista alti oameni care gandesc altfel decat ei si care apoi fac crize de isterii infantile cand nu reusesc sa-si impuna ideile, mai bune sau mai proaste, asta e o alta discutie.
    „După ultimii cinci ani, cred sincer că toată țara ar trebui să meargă la terapie.” :) O, nu ! Tara nu trebuie si nu poate sa mearga la terapie, tara e bine mersi. Ar trebui insa sa-i trimita la terapie pe unii care au ei impresia ca stiu cel mai bine ce trebuie sa faca tara :). Adevarate cazuri clinice, cel mai bun material didactic, dupa cum spune un prieten care inca mai preda psihologie :)
    „Epoca Dragnea a fost ca o relație toxică, în care partenerul este un abuzator. Și nu cred că e cineva care să nu fie de acord că actualul rezident la Rahova ne-a abuzat emoțional timp de câțiva ani la rând.” Generalizezi si nici macar nu ai dreptate… Nu cred ca exista cineva care sa creada asa ceva. Daca exista, persoana aia ar avea intr-adevar nevoie de tratament, nu de terapie :) Mai sunt…
    „conștientizarea faptului că și femeile sunt oameni” – nu cred ca exista cineva care sa nege acest lucru. Exista insa tot felul de wannabe ong-uri feministe – carora le place sa generalizeze si sa se victimizeze.
    „conștientizarea faptului că și persoanele de altă orientare sexuală sunt oameni – s-a văzut la referendumul CpF, s-a văzut în normalizarea Pride-urilor” – la fel, nimeni n-a negat ca lgbtxyz nu sunt oameni, n-au 2 maini, 2 picioare… Problema aparecand vor sa-si impuna ideologia restului populatiei. Cat despre normalizarea Pride-urilor… mai degraba nu le mai baga nimeni in seama. Ce sens are sa-ti faci de lucru cu toti ciudatii ? :)
    „au crescut standardele în raport cu serviciile private – cârciumile românești sunt laboratoare de spital față de pub-urile englezești” – aici da-mi voie sa rad vreo juma de ora si apoi trec mai departe :)
    „politically correctness-ul mult blamat, (în definitiv doar bun-simț – o balarie de doi bani) e mult mai sus decât acum cinci sau zece sau cinșpe ani, sunt exponențial mai mulți oameni care își aleg cuvintele înainte de a deschide gura” – aici din pacate ai dreptate, mai ales in ultima parte
    „generațiile mai tinere .. sunt perfect sincronizate cu Vestul civilizat, iar valorile lor n-au nici o treabă cu cele ale părinților noștri.” – din pacate si aici ai dreptate. Ar mai trebui adaugat ca n-au nici o treaba cu realitatea in care traiesc, in rest totul ok :)
    „Nimeni n-avea nimic bun de spus. Sindromul Stockholm.” – vezi ca sindromul ala inseamna altceva decat reiese din ce scrii tu… :)
    Revenind la subiect, nu cred ca Romania se afla intr-un moment prea fericit al existentei ei. Si intr-un asemenea moment, are la conducere cea mai inepta, caricaturala adunatura din intreaga ei istorie. Personaje de o prostie abisala s-au trezit in pozitii in care nici ele nu cred ca au visat vreodata ca vor ajunge. Tiriac spunea la un moment dat ca intre hoti si prosti, prefera hotii si toti – ma rog, toti care stau in bula :) – i-au sarit in cap… Hai sa ne gandim un pic. Trebuie sa mergem cu un autobuz rablagit, pe un drum dificil, de munte…. Avem 2 soferi, unul care mai fura din benzina, mai ia autostopisti la negru, dar care a mai facut de cateva ori drumul ala…. si un tinerel, care abia si-a luat permisul, circula mai mult cu trotineta, dar vrea el sa conduca, zice ca celalalt sofer e corupt si locul lui e la puscarie… Corect… Bafta :)

    00
    • N-are sens sa raspund la tot ce-ai insirat pe aici, dar tin totusi neaparat sa subliniez ca orientarea sexuala a unei persoane nu e „ideologie”. Nu poti sa ti-o schimbi, nici nu o adopti in functie de ce film ai vazut la TV. Te nasti cu ea, si e firesc sa ai absolut aceleasi drepturi ca restul populatiei. Nu sa organizeze unii referendumuri impotriva ta….

      00
    • „orientarea sexuala a unei persoane nu e ideologie” – Atat timp cat ramane in dormitor, intr-adevar, nu e ideologie. Insa in momentul in care incearca sa schimbe o paradigma veche de milenii, sa redefineasca notiuni elementare, atunci devine ideologie

      00
    • “Epoca Dragnea a fost ca o relație toxică, în care partenerul este un abuzator. Și nu cred că e cineva care să nu fie de acord că actualul rezident la Rahova ne-a abuzat emoțional timp de câțiva ani la rând.” <> pentru tine ca nu ti-a pasat probabil, pentru cei implicati a fost crunt, stresant, frunstrant. Vrei versiunea lu’ Dragnea dupa 5-10 ani, fa o vizita in Rusia.

      “conștientizarea faptului că și femeile sunt oameni” – <> cine generalizeaza acum si le stie pe toate si traieste in bula lui?

      “conștientizarea faptului că și persoanele de altă orientare sexuală sunt oameni – s-a văzut la referendumul CpF, s-a văzut în normalizarea Pride-urilor” <> nu au veniti nicioada un cuplu gay la usa sa ma intrebe daca citesc BIBLIA HOMOSEXUALILOR, dar am primit multe vizite de la persoane care ma intreaba daca cred in Dumnezeu, ca sa nu mai zic de ruptura din capul dau despre ce inseamna ideologie…

      “au crescut standardele în raport cu serviciile private – cârciumile românești sunt laboratoare de spital față de pub-urile englezești” <> asa sa faci, ramai in bula ta… Cand am intrat prima data intr-un McDonalds in Paris am zis ca vomit… dar mergi mai departe, in jurul casei, sa nu te pierzi.

      “generațiile mai tinere .. sunt perfect sincronizate cu Vestul civilizat, iar valorile lor n-au nici o treabă cu cele ale părinților noștri.” <> noroc ca nu le predai tu realitatea in care traiesc.

      I-ai de mana pe hoti si reparati inchisorile alea sa veti conditii mai bune, libertatea presupune respectarea unor reguli care pentru voi sunt optionale.

      00
    • *Ia-i

      00
    • @Incomod – zau? Pai si alte chestii, cum e votul universal, drepturile omului, etc, au schimbat paradigme vechi de milenii, din fericire. Nici aia cu orientarea sexuala care sa ramana in dormitor nu o inteleg. Nu cere nimeni dreptul la sex in public, ci drepturi civile cum ar fi ala de a forma o familie in ochii legii.

      00
    • Asta-mi place la bulele astea de internet, fiecare crede ca reprezinta poporul, ca ei sint majoritatea. Io zic sa isi ia concediu o saptamina si sa viziteze orasul Zimnicea. Sa vina pe urma sa poveasteasca ce au vazut acolo.
      Le mai spun un secret. Nu tot poporul trebuie sa mearga la terapie, doar ei cu bula lor. Bula alora care au primit bani in plus la pensie nu au nici o pronblema cu Dragnea, chiar il iiubesc as putea spune.

      00
    • @Deea: Zau. :) Nu stiu ce vrei sa spui in raspunsul tau, pentru ca nu faci decat sa confirmi ce am zis eu. Si votul universal si drepturile omului, inainte de a deveni realitati au fost ideologii ale unor grupuri care au luptat pentru ele. Iti reamintesc ca de aici a pornit discutia, ai sustinut ca orientarea sexuala a unei persoane nu e ideologie… „Nici aia cu orientarea sexuala care sa ramana in dormitor nu o inteleg” … O sa incerc sa ma exprim cat mai clar si mai simplu :) Dupa Wikipedia, orientarea sexuală se referă la persoana/vietatea/obiectul care sunt în centrul dorințelor, fanteziilor unui animal uman sau non-uman :) . Concretizarea acestor dorinte/fantezii, se petrece intr-un spatiu privat, teoretic, la modul general, dormitorul. Ma rog, se poate si in alte locuri, dar chiar in public nu mi-a trecut prin minte :)… Ce face Phub-ul din oameni :) . Atat timp cat cei implicati se rezuma la relatiile bilaterale (sau tri, qvadri, etc ) totul e ok. In momentul in care se incearca sa se forteze acceptarea acestor dorinte/fantezii de catre lumea exterioara care poate nu e de acord cu ele, orientarea sexuala devine o ideologie. Adica exact ce am spus. Sper ca am fost suficient de clar, nu stiu daca a inteles si Ciprian, dar asta :) Cat despre drepturile civile… fa un efort si incearca sa intelegi de ce nu prea are sens ce zici…

      00
    • @Incomod – so? Orientarea sexuala a unei persoane tot nu constituie o ideologie. Tu aia ai zis. Ca si-au transformat orientarea sexuala in ideologie pe care incearca sa o impuna restului populatiei. Cum ar veni, sa te convinga pe matale sa-ti schimbi propria orientare sexuala. Ceea ce, evident, nu e cazul.
      „In momentul in care se incearca sa se forteze acceptarea acestor dorinte/fantezii de catre lumea exterioara care poate nu e de acord cu ele, orientarea sexuala devine o ideologie.” – nu, prietene, nu doreste nimeni sa te forteze sa le accepti fanteziile sexuale. Vor sa-si poata lua credit de la banca impreuna, daca sunt un cuplu, sa poata lua decizii medicale unul pt celalalt, sa poata adopta un copil, stii, chestii din astea care se intampla in familii, in cupluri. Si, evident, sa nu fie batuti pe strada pt ca i s-a parut unui CPFist feroce ca arata prea gay or something.

      00
    • @Deea: Cateodata, cand discut cu unele persoane, imi pun problema daca se prefac ca nu inteleg sau chiar nu sunt capabile sa inteleaga un text simplu de cateva randuri :)… Nu am sustinut nicaieri ca vrea cineva sa ma convinga sa-mi schimb orientarea sexuala :) Ce am spus e ca incearca sa schimbe o paradigma veche de milenii, sa redefineasca notiuni elementare. E vorba de familie, daca n-ai inteles. Ma rog, ar mai fi si alte chestii colaterale, printre care adoptia copiilor, ca tot ai adus vorba, redefinirea casatoriei si mai sunt. Astea sunt cele mai vizibile. Familia, nucleul de baza al societatii, cum ziceau comunistii e formata dintr-un barbat si o femeie, care pot da nastere unui copil. Indiferent ce sustin unii altii, asa incepe. Un barbat si o femeie care pot da nastere unui copil. Si relatiei asteia i s-a pus numele de familie. Utilizarea cuvantului s-a extins si la persoanele inrudite cu cei doi, s-a pastrat si daca a ramas doar unul dintre cei doi cu un copil si daca au ramas doar cei doi, fara copil. Ideologia lgbtx-ilor incearca redefinirea notiunilor de familie, casatorie, parinte. Sincer, nu reusesc sa inteleg insistenta asta. Au obtinut o acceptare pe care nici n-o visau in urma cu cativa ani. Tot ce spui tu acolo, despre credit, decizii medicale, e perfect realizabil in sistemul actual, nu e nevoie de redefiniri absurde de notiuni. Cat despre adoptii… cred ca depaseste limita de acceptare a multora si daca se insista pe fortarea lor, vor aparea surprize.

      00
    • Cred ca nu ai inteles pentru ce a fost referendumul pentru familie. Nu comunitatea lgbt a cerut acel referendum si nici nu am auzit vreo cerere de modificare a constitutie sau a definitiei din dex pentru familie.

      Daca tot esti asa de luminat, da-ne tu o definitie pentru o familie care nu este formata dintr-un barbat si o femeie? Daca tu nu poti accepta ca lucrurile evolueaza diferit decat cum ai fost tu obisnuit (ceea ce nu inseamna ca obisnuita ta reprezinta normalul) e problema ta doar.

      „In momentul in care se incearca sa se forteze acceptarea acestor dorinte/fantezii de catre lumea exterioara care poate nu e de acord cu ele” repet cate cupluri gay au venit la tine sa te forteze sa le accepti fanteziile, mai direct, au incercat sa te violeze cumva?

      00
    • @Incomod – eu nu inteleg de ce e neaparat ceva rau sa doresti sa redefinesti o paradigma, oricat de veche ar fi ea. Istoria umana e plina de paradigme redefinite, asa evoluam. Familia si relatiile din interiorul ei au fost redefinite de nenumarate ori, ca sa nu mai vorbim despre cat de mult variaza de la o tara la alta.
      Eu zic ca daca ne-am desteptat la cap ai am priceput ca oamenii cu orientari sexuale diferite nu-s bolnavi, nebuni, malefici sau mai stiu eu, atunci de ce mai e o discutie daca sa aiba, sau nu, aceleasi drepturi ca si restul populatiei. Cum, de altfel, se intampla de decenii in majoritatea tarilor rasarite si cu un standard de viata bun. Si uite ca nu s-a despicat pamantul sa-i inghita, ba chiar o duce toata lumea bine-mersi. Dar pt tine e mai bine ca niste copii orfani sa creasca in plasament sau prin diverse centre de minori, decat intr-o familie, pt ca tu ai desenat acolo limita suportabilitatii tale.

      00
  23. „repet cate cupluri gay au venit la tine sa te forteze sa le accepti fanteziile, mai direct, au incercat sa te violeze cumva?”

    „Nu am sustinut nicaieri ca vrea cineva sa ma convinga sa-mi schimb orientarea sexuala :) Ce am spus e ca incearca sa schimbe o paradigma veche de milenii, sa redefineasca notiuni elementare. E vorba de familie, daca n-ai inteles. Ma rog, ar mai fi si alte chestii colaterale, printre care adoptia copiilor, ca tot ai adus vorba, redefinirea casatoriei si mai sunt.”

    Chiar devine inutil sa continuam… :) :) :)

    00
    • Raspunsul de mai sus se adreseaza lui Ciprian, scuze, l-am pus in thread-ul principal… daca se poate muta…

      00
    • Incomod, homosexualitatea exista de milenii. Nu se ard in popou homosexualii doar in ultimii 20 de ani. Si nici nu vin sa te violeze lesbienele cand ti-e lumea mai draga. Stau intr-un oras unde homosexualitatea este deja de mult timp acceptata, ii vad pe strazi de mana, apar chestii din astea si prin carti/emisiuni.

      Chiar ma uitam cu fie-mea la „The Great Baking Show” (nu intrebati, are o pasiune nou-gasita pentru copt chestii) si erau cel putin 4 gagii gay, care ziceau ca se intorc la sotul lor. Fie-mea a observat instant ca astia is filmati cateva secunde cu un partener de acelasi sex, a replicat ca „mama, poate dorea sa zica sotie”. I-am spus ca nu, e vorba de sot, sunt si cupluri in care ambii parteneri sunt ori fete ori baieti.

      Nu mi-e teama ca se face „lezbianca” din atat. Dar, daca va descoperi ca-i plac femeile si nu barbatii, sa-i fie de bine. Atat timp cat e fericita, nu conteaza ce rasa, culoare sau sex are jumatatea ei.

      Revenind la problema principala … nu pot comenta foarte mult realitatile politice din Ro, dar cuget ca niste oameni care NU au venit la furat is de preferat celor care de 30 de ani numa’ asta fac. Ca dau cu stangu’ in dreptul, e mai de dorit decat sa fie profesionisti in a devaliza tot ce mai exista prin tara.

  24. Se misca lucrurile, nu putem spune ca nu si chiar in directia buna pe un orizont de timp lung, dar a fost fun cand au aruncat ultrasii sau poate aia de la CpF cu bordurile in gay pe Calea Victoriei sau unde se intamplase, lucru care e de condamnat dar fun de vazut la tv, nu si pt gay-ii care le-au luat in cap desigur :)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile