Mutarea la casă (2020)

Cu binecuvântarea lui Zoso încep prin a vă descrie ce înseamnă viața la casă: sfaturi la cumpărare, lucruri utile în casă și pe lângă casă (ca să supraviețuiești aventurii), dar si părțile mai puțin frumoase.

I. Decizia:

Long story short, ne-am mutat în Franța cu jobul de aproape 5 ani. 2 ani am stat în chirie, iar după calcule atente am ajuns la concluzia că în 2 ani doar din diferența de chirie ne scoatem taxele notariale. Am căutat particulari și prin agenții, am avut norocul să găsim cu proprietar, iar după 3 luni ne-am mutat.
Locuim în actuala casă de 2 ani jumate.

Dacă vă cumpărați ceva gata construit e de preferat să vă luați un expert cu voi, care să verifice calitatea procesului de construcție, starea acoperișului + căpriorilor, instalația de curent și cea de apă+canalizare, eventuale infiltrații, sau alte defecte ascunse. Chiar și la o casă făcută cu o firmă serioasa pot apărea surprize neplăcute care pot genera costuri astronomice pentru remediere.
Verificați și starea exterioară a tuturor acareturilor(depozite, cotețe, gard, alei, streașină etc).

Dacă vă place zona si sunteți deciși, mai dați câteva ture pe acolo înainte să semnați, seara să vedeți dacă e scandal prin zonă și dimineața să vedeți cât de aglomerată e zona.

II. Unelte si scule indispensabile la casă:

Paleta e foarte variată și depinde de cât de meșter ești(e de preferat să-ți placă să bricolezi și să repari că altfel ori dai faliment ori banii nu sunt o problemă)

Grădină: Roabă, lopată, hârleț (așa se zice la cazma în Ardeal), sapă, greblă mică, plus mare de frunze, foarfecă de grădina și crăci, mașină de tuns iarba, trimmer iarba borduri, baros, fierăstrău și tăietor crăci la înălțime, scară telescopică, saci pentru resturi vegetale, drujbă, mătură mare, galoși, cizme de cauciuc, crocși, furtun, prize apă la exterior, chiuvetă externă sau în garaj.

Casă: șurubelniță electrică și manuală, mașină de găurit, fierăstrău pendular, flex, capsator electric, circular portabil sau pe masă, spălător cu presiune (wap), banc de lucru cu menghină, chei tubulare și fixe, cheie franceză, cheie reglabilă, hexagonale, bomfaier, fierăstrău manual, pile, pistol de lipit cu lipici la cald, poloboc, trafaleți și pensule, plus tot ce tine de zugrăvit (mistrie, șpaclu etc.), mături etc.

De nelipsit prin casă: Lipiciuri felurite + adezivi, baterii, lampă frontală, lanterne, cuie, șuruburi, pioneze, cutter, mănuși de lucru (pânză, pânză plus cauciuc, piele), ochelari de protecție, măști anti praf, căști protecție urechi, sârmă. Detectoare fum+eventual CO dacă aveți sobă sau vreți să montați una.
Eu am descoperit gama de la Bosch All in 18V, am mai multe scule de la ei inclusiv șurubelnița electrică, mă declar mulțumit.

III. Ce am găsit în casă și în grădina făcut de fostul proprietar sau făcute ulterior de mine:

1. Sistem de colectare a apei pluviale cu sistem de filtre: apa de ploaie de pe casă e direcționată într-un rezervor care e îngropat în grădina, când e preaplin apa merge în canalizarea de la oraș. Sistemul de filtrare este în casă, are pompă automată iar când presiunea scade umple automat sistemul sau pompează încontinuu. Apa colectată e folosită la WC-uri, mașina de spălat rufe și la udat grădina.

2. Cabană de grădina pentru stocat lemne, scule, biciclete plus diverse.

3. Curtea fiind mică și timpul limitat nu facem agricultură de masă, doar de plăcere: recomand ghivece/jardiniere mari (vezi poza) în care puneți pământ bun. Am pus roșii, nu am avut mană deloc. 2 variante să le faceți: varianta mai scumpă, dar mai elegantă, din lame de terasă, varianta ieftină și mai rapidă din înălțătoare de paleți.

4. Puț săpat în zona cea mai de jos a beciului cu pompă-asta a fost instalată de fostul, cam 2 ori pe an când plouă tare și multe zile iese apă în beci, având puțul ăsta săpat cu pompa care evacuează direct în scurgere, apa iese prima dată acolo și beciul rămâne uscat.

5. Mașina de spălat rufe și uscătorul fiind instalate la beci le-am urcat pe un podium – nu știu niciodată când o să iasă apă în beci. Dacă vă permite bugetul puteți pune gresie pe jos la beci, se întreține foarte ușor.

6. Aerisire la beci – musai, că altfel umezeala vă mănâncă.

7. Plasă la geamuri, mai ales dacă sunt la nivelul solului – nu neapărat de șoareci sau șobolani, dar insecte sunt cu nemiluita.

8. Garaj, cu cât mai mare cu atât mai bine, am găsit canal făcut, eu nu l-am folosit decât de 2 ori, aici va decide mecanicul din tine. Ușa de la garaj e un lucru foarte scump și scump de reparat, deci atenție și la detaliul ăsta când cumpărați, știu că se găsesc și ieftine, dar după 2-3 ani o schimbați.

9. Dacă vă construiți și o să fie cu etaj, uitați-vă de un sistem de aspirare centralizată – se montează o tubulatură în structura casei, se scot prize de conectare în diverse locuri, aspiratorul central se montează la beci de obicei, iar când aspirați veți avea nevoie doar de tub pe care-l conectați la prize.

10. La bucătărie neapărat hotă cu evacuarea afară.

11. Dacă construiți, vedeți de încălzire în pardoseală, părerea mea că nu se compară cu celelalte.

12. Sobă sau șemineu – am o sobă cu care iarna "ajut" încălzirea, în general cu 2 metri steri trec iarna. Centrala e setată la 18 grade, noi plecăm toți la 8 dimineața la 18 -18:30 ne întoarcem, direct un foc și căldură aproape instant.

13. Dressing dormitor împărțit în două-fiecare cu partea lui…vă urez succes domnilor.

14. Baie la parter: asta e un aspect care l-am neglijat la cumpărare, avem la parter doar WC, iar baia principală la etaj, deci mai încolo ori ne mutăm ori facem o baie și jos…nu poți îmbătrâni cu baia la etaj.

15. Pomi fructiferi pentru spații mici: exista meri și peri crescuți pe spalier, cu tăieri adecvate părul din poză a dat aproximativ 10kg anul ăsta.

16. Loc de joacă pentru copii: face toți banii un leagăn cu tobogan, am și o trambulină în curte, pe asta am cam dat banii degeaba că mai mult stă nefolosită.

IV. Cam ce ai de făcut pe lângă casă în plus față de bloc, dar cu avantajul că te mai miști puțin:

  1. Întreținere spații verzi, de la tuns iarba la toaletat copaci la smuls buruieni 10 luni pe an se găsește ceva de tăiat sau aranjat.
  2. Spălat pavele, borduri, terasă.
  3. Dacă vreți sau cumpărați cu sobă pe lemne – tot ce ține de stocare și tăiere lemn durează câteva zile pe an de muncă. Există și varianta sobă pe peleți automată, costă mai mult dar scăpați de bătaia de cap cu lemnele plus că se pot programa și comanda prin aplicație, ajungi acasă ai cald direct cum deschizi ușa.
  4. Sortarea gunoiului: recomand cu căldură un compostor, o să fiți surprinși cât deșeu verde producem și cât loc ocupă în pubelă.
  5. Măturat frunze toamna: asta urăsc, dar e necesar.
  6. Dat zăpada iarna.
  7. Apa trebuie oprită în grădina când se apropie înghețul.
  8. Costurile mai mari cu întreținerea casei, se sparge/rupe ceva voi plăți tot.
  9. Animal de companie: noi avem 2 pisici, pentru copii e magnific un animal de companie. Avantajul la pisici este ca le poți lăsa de capul lor acasă (ale noastre ies și intră când au chef, că avem ușă automată) pe când un câine ori îl iei cu tine, ori la hotel cu el. Dezavantajul la pisici e că vânează, deci o sa vă aducă toate vietățile pământului la ușă și în casă.
  10. Trebuie să fii în stare să omori vietăți (șoareci, șobolani, insecte).

Încercați să rămâneți cât mai cumpătați în investiții și amenajări, le mai faceți pe rând, mai ales ce nu cere de mâncare sau nu arde.

Hai vă pup și spor la mutat.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

90 comentarii

  1. Te-ai dat de gol cu clemele pt prins lemnul. Eu stiu cine esti!

    00
  2. You’re aces in my book.
    Genial articol. Bookmarked si printat.

    00
    • @Vali Petcu, vezi ce-ai facut? deja are fani!

      numai eu mi-am dat seama : ) ca l-ai lasat sa puna articolul ca sa se faca de ras cu mana lui.
      pai ce gospodar e asta fara alambic de tuica, fara afumatoare, fara gratar de mici, fara butelie si chestia d’aia de parlit porcul (nu stiu cum ii zice la aruncatorul de flacari taranesc), fara presa si zdrobitor de struguri si fara generator.

      00
  3. Cum se spune cheii franceze in franta?

    00
  4. Salut!
    Ce impozit plătești în Franța pentru apa pluvială de la punctul III. 1?
    Sau ăsta e doar un românism al edililor romulani de pe la noi?

    00
    • Si astia au ce taxa pt apa care iese la canal, teoretic ce consumi pe ceas se plateste si la canalizare.

      00
    • Mai bine ai intreba cat e taxe d’habitation,nu se plateste taxa pe apa pluviala,sau daca se plateste,e insignifianta;in schimb,la o casa,in functie de zona si politica localitatii,impozitul si taxe d’habitation(taxa ce include accesul la facilitati locale,ca drumuri,transport public,etc) se pot ridica la sume importante:exemplu,casa absolut normala,teren decent,oras banal impozit 1950 +habitation 1500 in fiecare an.in mediul rural taxele sunt sensibil mai mici

      00
    • Au inceput sa scada taxe d’habitation si pana la anumite venituri sa o scoata. Deci din 2020 65% din camine vor fi scutite de aceasta taxa.

      00
    • Cunosc promisiunea lui Macron, insa ma intreb, de unde vor reusi sa umple golul lasat de suprimarea acestei taxe? Impozitand suplimentar alte categorii; in fine, eu nu imi fac iluzii ca voi fi exceptat….c’esl la vie.

      00
    • Referitor la taxe d’habitation eu anul asta am plătit 0€. Dar am văzut ca platesc mai mult impozit pe venit.

      00
  5. 14. Nu cumperi o singura casa in viata, ar trebui sa fie cam 3, in functie de nevoile de la acel moment. La 20 si ceva de ani 2 dormitoare si o baie sunt suficiente, pe la 30 si ceva cand copilul merge la scoala o vinzi si iei ceva mare si frumos iar dupa ce copii pleaca de acasa iti iei un apartament intr-un bloc cu faclitiati si te plimbi mai mult.

    00
    • Fără ajutorul părinților sau prin credit, nu văd cum ți-ai lua la 20+, apartament cu 2 camere. Dacă ele pornesc de la 60 mii EUR, trebuie să economișești de la câți ani?

      00
    • Sau faci ce vrei si ce simti tu, nu ce ti-ar programa altii sa faci.

      00
    • @Lucian – ma refeream la idee in general. 60 de mii de euro inseamna 300k ron. Avans 3 mii de euro, rata lunara 1500 ron. Chiria la acel apartament e minim 250 de euro, adica 1200 ron. Un cuplu in care fiecare face 2000 de lei si stau in chirie platind 1200 ma gandesc ca pot plati 1500 pentru casa lor.
      Insa daca ti se pare prea mult atunci o garsoniera la 20 de ani la 30 de mii de euro si un apartament cu 3 camere la 30 si ceva de ani, asa e mai bine? Si nu peste tot in tara asta un apartament de 2 camere costa 60 de mii.

      00
    • @Lucian: de la 16 săptămâni de sarcină a viitoarei mămici. :D :D :D

      00
    • @BigBear, trebuie sa castigi mult mai mult de 2000 de lei/persoana ca sa poti sa cumperi un apartament.
      Avansul ai spus ca este aproape 15000 lei, asta inseamna veniturile pe aproape 4 luni ale ambilor parteneri. La care se adauga minim inca 15000 lei pentru micile amenajari de la inceput si achizitia de mobilier.

      00
    • O rata la un apartament cu 2 camere, intr-un oras mare (Bucuresti, Cluj, Timisoara, etc.), te rupe, mai ales cand am inceput sa vad apartamente cu 2 camere la 80.000+ Euro. Daca le propui avans de 3000 de euro se rad de tine si te dau cu suturi in fund afara, cand sunt unii care nici nu se uita sub un avans de 25-30%. Mai pui ca daca abia iti permiti un avansa de 3000 de euro, atunci pe cate decenii iti faci si creditul si mult noroc in urmatorii max 10 ani sa iti iei altceva.

      00
    • Eu am incercat sa explic niste lucruri de bun simt, insa oamenii nu vor informatie, vor sa se planga si sa vada conspiratii care ii impiedica pe ei sa isi fructifice potentialul.
      Hai sa lamurim niste chestii si daca nu sunteti de acord va rog sa argumentati concret, nu in bataie de joc:
      1. Chiria unui apartament o sa fie mereu egala sau mai mare cu rata platita pentru el. E simplu, cine cumpara un apartament ca sa il inchirieze nu o sa vina cu bani de acasa, vrea cel putin ca acel apartament sa se plateasca singur.
      2. Chiar daca unele imobile sunt cumparate acum 10 ani toti vor alinia pretul de inchiriere la pretul de azi.
      3. In calculul de mai sus am vorbit de prima casa care inseamna 5% avans. Daca nu poti sa strangi/sa ai/ sa faci rost de 5% din pretul unui produs in mod clar nu iti permiti acel produs si ar trebui sa nu il cumperi
      4. Stim toti ca bancile sunt rele, iei 50 de mii si dai inapoi 120 de mii insa practic este ilogic sa cumperi o casa cash in loc sa o iei cu imprumut ipotecar. Imprumul ipotecar este garantat cu imobilul si din aceasta cauza are cea mai mica dobanda din toate formele de imprumut. Sa admitem ca ai 100 de mii cash, e de preferat sa pui avans 5 sau 20% daca nu e prima casa, iei restul din banca si investesti in ceva ce iti aduce mai mult de dobanda creditului. Sau iti iei 2 imobile
      5. Cand ajunge un tanar sa isi cumpere casa? Atunci cand isi permite, simplu. Unii isi permit case, unii vile si altii ies la pensie in chirie. Traim intr-o societate de consum accelerat unde aem senzatia ca avem dreptul la tot pentru ca existam. Cati ati auzit de povesti de la parinti sau bunici ca seara in loc de mancare beau ceai cu biscuiti ca sa stranga bani de X(casa, masina). Stiu ca viata e grea, salariile mici si oamenii saraci insa cati din oameni au un plan, strang bani pentru ceva? Cati din acei tineri frumosi care se duc si ei la discoteca sau la mare, fumeaza si baga o saorma pun deoparte pe luna o suma fixa? Sa spunem 100 de lei, cred ca e o suma decenta. Nu e mult insa se aduna, incet incet. Vrei mai mult? Castigi mai mult, economisesti mai mult, ai mai mult.
      Ati vazut reportaje cu batrani jefuiti sau batrani singuri? Au pensii de mizerie, 500 de lei, 800 de lei insa pun deoparte cativa lei, au niste bani in casa, sa fie. Cati din tineri au un fond de urgenta sau pur si simplu, un fond de siguranta?
      Ca sa ai ceva trebuie sa te zbati, sa muncesti, sa gandesti, sa ai un plan si sa fii consistent. Sigur ca e mai simplu sa stai in fund si sa discuti despre cum te prigoneste Isarescu si cum nu ai reusit tu din cauza PSD, PNL, a lui Trump sau Putin. Insa in fix acelasi timp in care tu nu ai reusit altii in jurul tau au reusit. E mai simplu sa crezi ca au furat decat sa vezi de ce ei au reusit si tu nu.

      00
    • La 20 de ani prima casă? În cuplu?

      Dar ce făcuși, nene? Pe ce planetă trăiești?

      Sau vrei s-o iei ca să ai ce să împarți la divorț?

  6. Stau la casa si apob toate din articol. Vezi ca tot timpul o sa fie cate ceva de facut. :)

    00
  7. Ce volum are rezervorul ingropat?

    00
    • cam 3 metri cubi, ochiometric, a fost instalat de fostul proprietar, ramai fara apa in el cand sunt perioade lungi fara ploaie sau uzi gradina in exces. ultima oara cand s-a golit complet am urmarit la prima ploaie si am constatat ca intr-o noapte s-a umplut.

      00
    • @ SOGARD ….esti un norocos ….este atat de frumos in Alsacia …………..

      00
  8. NOU
    #37

    În ce zonă a Franței ești instalat? OK, de fapt ce mă interesează în mod direct, de la cineva care locuiește acolo de ceva vreme: care e cea mai bună zonă în care să trăiești? Care este Florida Franței, unde se duc parizienii la pensie? Vreme frumoasă în principal, că la o vârstă oasele simt vânt, umezeală și frig mai adânc decât la tinerețe.

    00
    • Sud,sud,sud…dar numai sa iti permiti o zona neinfestata de africani si magrebieni.Multi lauda coasta Atlanticului,insa si acolo bate vantul,si zona e clar mai umeda ca litoralul mediteranean.

      00
    • Eu stau in Alsacia, zona e f pitoreasca.
      Din ce stiu eu, in Sud merg toti la pensie, cat mai aproape de soare si mare.

      00
    • Florida Frantei este Spania. Raiul pesnionarilor din toata Europa. Vine tare din urma Portugalia.

      00
    • Spania, Portugalia, ok, insa e bine sa ai o resedinta in Franta(sa declari ca stai 6 luni minim), nu de alta, dar la batranete e mai bine sa ai parte de asigurarea de sanatate franceza, nu zic ca nu sunt ok in Sp, PT, insa nu se compara.

      00
    • @becaly. Tocmai pentru că nu prea e OK asigurarea in Spania, pe o rază de 20 de km pătrați de unde stau eu, e plin de nemți, olandezi, englezi și alte nații. Pensionaț , cu proprietăți, mașini înmatriculare pă Spania.
      Ce ști despre asigurarea de sănătate din Spania ? Nu de alta, dar poate ai informații eronate și te pot ajuta.

      00
    • Tocmai, pentru ca profesional, dar si personal am tangenta cu domeniul healthcare , iti pot spune ca serviciile incluse in asigurarea de baza in Franta , sunt calitativ, si numeric, peste ceea ce se ofera in alte tari, aici includ si Spania, etc.De asemenea, densitatea spitalelor care ofera servicii complexe, reanimare, operatii complicate (ceea ce conteaza la o varsta inaintata), dar si faptul ca servicii gen kinetoterapie sunt incluse in asigurarea de baza inclina balanta spre sistemul francez; nu e perfect, insa pentru pacient este ok comparabil cu alte sisteme.
      Iar faptul ca cei din UK se inghesuie in Spania, este pe de o parte pt vreme, dar si pentru ca e mai ieftin fata de tarile lor de origine, bautura ieftina, etc, etc, iar servicii de sanatate mizerabile, ca cele din NHS greu gasesti in lumea civilizata.Aaaa, Olanda, aia e tara unde se naste acasa cu moasa, in cada….hai ca am plecat de la case si unde e bine sa stai si ajungem la alte chestii.

      00
  9. Am aflat ceva nou de la tine: pomi fructiferi pe spalier și aspirator central. Good!
    Ăsta este un motiv pentru care sînt aici.

    00
  10. Cat de mare e localitatea unde v-ati luat casa? Sat, orasel,sau suburbie de oras mare?
    Scoala, spital, supermarket in apropiere?

    00
    • 12.000 de locuitori, la dimensiunea asta are tot, de la scoala bilingva FR-DE, la supermarketuri, veterinar, spital cu 900 de angajati- apropo e al doilea angajator din comunitate, sala de spectacole(teatru, opera, filarmonica) – nu le au ale lor fixe, dar vin trupe din toata Franta. Singurul lucru care lipseste e un magazin mare de bricolaj, avem 2 dar sunt mici, gen cum este Lidl fata de un Carrefour mare la noi, dar de urgenta iti faci treaba si cu alea.
      Cluburi sportive pt copii sunt fara numar, doar sa nu vrei sa nu-i duci la sport ca altfel n-au cum sa nu-si gaseasca ceva sa le placa.
      Scoala de muzica pt copii, fac de la gradinita pana la clasa pregatitoare descoperirea instrumenteleor, iar de la clasa 1-a isi aleg instrument si continua cu el.

      00
  11. De acord cu toate, as adauga inca 3 chestii observate:

    1. Nu te lua dupa gurile rele, uneori e bine sa fi un mini ‘jack of all trades’. E bine sa stii sa faci majoritatea lucrurilor. YouTube e prietenul tau! Am gasit o gramada de tutoriale utile. Macar la nivel de baza, cat sa nu iti iei teapa la manopera/materiale si sa nu traga aiurea de timp eventualii mesteri. Am economisit bine pe montat usi normale si PVC dar si pe montat gresie. Primele 6 placi cam nasol puse, restul arata bine! Avand mai multi metri de pus si timp liber cu pandemia, a prins bine YouTube (plus ca acum am uneltele de baza).

    2. Daca in loc de pisici vrei caini si tii la ei, in multe situatii un tarc pentru ei va fi util daca ai niste spatiu. Cu doi caini de talie medie/mare, uneori vrei sa ii izolezi de diverse: taiat iarba, alte utilaje, mesteri, vizitatori speriati, etc. Il poti face cu cateva sute de lei daca nu ai pretentii. Recomand 2 pereti inchisi si 2 cu gard si vizibilitate (niste lemn, acoperis tabla, gard bordurat, balamale, zavor si insurubari – izolat cu succes 2 catei de ~32kg activi si sunt feriti de ninsoare/ploaie in caz de)

    3. E bine sa stii sa te invarti in jurul masinii. Nu mai porneste in mijlocul iernii? Macar bateria sa stii sa o schimbi. Sau o bujie. Si mereu 10 L de combustibil la canistra in caz de. Iarna toate consuma mai mult.

    00
    • Legat de punctul 3, iti dau dreptate, ma invart pe langa masina destul de mult mai ales pt chestii uzuale(gen schimbat un bec), dar canalul nu pot sa zic ca-i vad neaparat rostul in conditiile in care nu ma bag sa fac lucrari sub masina si nu schimb uleiul acasa, dar cum am zis si in articol depinde la ce fel de lucrari te bagi.

      00
  12. un prelungitor de vreo 50 de m pe tambur e util pe langa casa omului.

    00
  13. Un singur lucru lipseste:un adoucisseur.Pomenind de zapada,te localizez in zona estica a Frantei,dar si acolo apa e dura si calcaroasa,eu le-as impune ca obligatorii din constructie.
    Un alt must have l-as considera un contract de alarma,gen verisure,in mod clar indeparteaza delicventii ce intra si ies cu bratele pline in 2 minute.

    00
    • Da e in Est, dar aici unde stau eu apa de la robinet e mai buna ca aia imbuteliata, si nu o zic din gustate ci din analizele care le-a facut compania de apa, si intradevar, mergi 15km la stanga sau dreapta, apa de la robinet e salcie.

      00
    • Si in Olanda a fost primul lucru montat la casa: dedurizatorul. Si aici apa este foarte dura desi se lauda ca au o apa foarte buna. O fi buna de facut pietre la rinichi.

      00
    • Si in Olanda a fost primul lucru montat la casa: dedurizatorul. Si aici apa este foarte dura desi se lauda ca au o apa foarte buna. O fi buna de facut pietre la rinichi.

      Eu n-am gasit studii medicale care sa arate legatura certa dintre duritatea apei si pietrele la rinichi. Daca afli, lasa un link, te rog.

      00
    • Si eu sunt proprietar de casă in Alsacia (Haut Rhin) si anul asta ne-am luat un aducciceur Culligan cost 2900€. Eram disperați de apa dură. Am testat apoi duritatea si e comparabila cu apa de baut (Super U). E o plăcere sa faci duş. Robinetii sunt curați baia curata. Am redus consumul de produse chimice pentru curatenie si spalat haine. Parul e mai moale, la fel si hainele.
      Bemol: Gustul apei e putin diferit si presiunea scade cu ~ 10%.

      00
  14. puțin în răspăr față de tonul articolelor și comentariilor pe această temă, inclusiv cele de acum, aș ține să subliniez că, în 95% din cazuri, nu există diferențe semnificative obligatorii între viața de la bloc și cea de la casă. diferențele obligatorii sunt mașina de tuns iarba (sau trimmer-ul), o săpăligă, un furtun pentru apă, o greblă și o lopată de zăpadă. restul lucrurilor (și a abilităților de a le folosi) țin de fiecare și pot fi folosite sau nu în ambele locuri. de exemplu, eu nu am, la casă, și nici nu voi avea, menghină, iar socrul meu, trăitor la etajul trei, are vreo patru în atelierul de pe balcon. ca să nu mai spun că eu am maximum 10 chei, el are peste 100. la fel, n-am mai folosit roaba de 10 ani, resturile de prin curte adunându-le cu un coș de nuiele, iar toporul de vreo doi ani.

    00
  15. Legat de punctul 1, referitor la starea locuinței. Amic cumpărat casă în Spania în stare de ,,necesită reparații,,.
    Surprizele încep să apară acum , omul a sărit rapid fără să se mai intereseze de una alta. Aviz pentru schimbat acoperiș 1200 de euro, aviz pentru modificare baie tot pe acolo, aviz pentru terasă, aviz pentru dracu și tac-su. Per total, mai în glumă, dă mai multe pe avize decăt pe casă.

    00
  16. Eu cred ca ar mai intra la nevoi curente si o gama larga de insecticide, otravuri, erbicide si îngrășăminte, plus dispozitivele necesare pentru imprastierea lor. Eu dau in fiecare an cu erbicid pe pavaj, de doua ori dau peste tot cu insecticid pentru tantari si capuse, am un razboi permanent cu viespile si furnicile, iar mica mea gradina de legume nu ar rezista fara ingrasamintele sau erbicidele selective de rigoare. De asemenea dau cu piata vanata pe toti pomii si arbustii.

    La gazon, de doua ori pe an fac un refresh, deci e nevoie si de un aerator/scarificator.

    00
    • Ne zici si nou ce folosesti pentru pavaj si pentru tantari si capuse?

      00
    • K-Othrine si Fendona, este exact combinatia pe care o folosește si primăria Bucurestiului sa dea prin parcuri, eu de acolo m-am inspirat. Pe trandafiri dau si cu deltametrin pentru paduchi.

      La pavaj dau cu erbicid Total, dar evit marginile sa nu distrug gazonul/florile. In zonele cu umbra dau cu Mellerud pentru muschi. La fel si la pietrisul ornamental. Acum depinde ce fel de pavaj ai, eu primavara, dupa ce îl spal sub presiune, mai „matur” si niste nisip sa intre intre dale.

      00
    • K-Othrine e deltametrin. La cate chimicale folosesti ma mir ca ai curaj sa mananci ceva din propria ograda.

      00
    • Bun, trecand peste faptul ca eu nu am ceva impotriva chimicalelor, totul e chimie in jurul nostru, ai vreo solutie alternativa?

      Fiindca la inceput si eu eram cu bio, am citit toate cele, am incercat diverse combinatii de plante in gradina dar nu am avut nicio sansa, de exemplu impotriva tantarilor. La fel si cu viespile, mai ales ca cineva din familie e alergic.

      Referitor la cultura, cum spuneam, pe pomii fructiferi si pe legume dau cu piatra vanata si atat.

      Erbicidul il folosesc doar o data pe an, pe pavaj si in zona de cultura la inceput sa fac curat. Dupa aia pun folie.

      La mine e hobby, nu vand la piata, asa ca incerc sa imi fac viata mai usoara.

      00
  17. Exact la partea cea mai interesantă ai trecut așa într-un paragraf mic: procesul de cumpărare, ce fel de casă e, cât de mare câte camere, cât teren este pe lângă și bineînțeles costuri.
    Nu știu ce cititori sunt pe aici dar pe mine partea cu sculele și ce mai ai nevoie pentru casă m-a lăsat rece.
    Dacă ai crescut la țară sau ai mai ajuns pe la țară să faci câte una alta, sau măcar dacă ai stat la cămin cred că ai o idee ce scule îți trebuie sau găsești pe YouTube la zoso worst case.
    Ai spus ceva de chiria pe 2 ani recuperez jumătate din comision, poți detalia?
    Bănuiesc că aveți niște joburi super stabile în orășelul unde v-ați luat și sunteți sigur că vreți să rămâneți acolo următorii 30 de ani minim?

    00
    • Si pe mine ma intereseaza aspectul ăsta, insa autorul l-a omis in mod deliberat si e continutul său pana la urma.

      00
    • Am omis pt ca , difera de la oras la oras.
      Dar iti raspund ca nu e secret, ca preturile sunt aceleasi de ani de zile aici.
      Casa are 125m2 amprenta la sol(inclusiv garajul)este P+1, 3 dormitoare si 1 birou
      Teren total 600m2.
      Preturile variaza aici unde sunt eu intre 250.000 si 350.000 pe ceva asemanator, depinde anul de constructie sau starea, sunt case si de acum 50de ani care sunt mai aproape de 350.000 decat de 250.
      Taxa notariala este aprox 7.5% la cumparare, deci la 250.000 este 19.000 euro.
      Chiria unde stateam inainte era 1100/luna.
      Nu vreau neaparat sa raman aici definitiv, dar eu dupa 2 ani de stat in casa asta, mi-am recuperat banii de la notar, iar dupa pot considera ca sunt pe plus fata de statul in chirie, plus am scapat de vecinii de la bloc si copiii pot profita de curte.

      00
    • Ok merci de detalii.
      Încă e ok taxa notarială, aici în DE dai pe lângă preț încă 10% pe taxe deci la 300k dai un 30k, eu din chirie banii ăștia îi dau in vreo 5 ani minim deci nu văd așa mare afacerea.
      Cât te costă să stai o lună la casă + rata e mai mic decât chiria măcar?
      Asta e cred cel mai important.
      Eu in chirie nu trebuie să repar nimic, dar dacă aș avea apartamentul meu aș da tot niște bani pe întreținere + reparații care sunt f scumpe.
      De asta nu prea își cumpără lumea casă în DE, ești mult mai protejat în chirie, de exemplu acum pe pandemie nu poți fi dat afară chiar dacă nu plătești chiria.
      Mi-ar plăcea și mie casa mea, dar pur și simplu dacă nu sunt sigur că stau minim 10 ani în ea nu merită.

      00
    • 12% notar și restul de comisioane în DE scuze.

      00
  18. Erou omu’ asta. Si mi-a reamintit de ce n-o sa stau la casa vreodata in viata asta. Man, nu stiu sa fac 80% din ce ai zis tu acolo si, spre rusinea mea, am crescut la tara, la casa, cu un tata capitan de pluton la toate procesele descrise de tine. De mine s-a lipit fix nimic.

    Super articolul, mi-a amintit de copilarie.

    00
  19. uscator de haine la casa?

    Clar nu e roman patriot.

    00
  20. NOU
    #73

    Un tzaran autentic plecat peste hotare :))

    00
  21. În loc de pct 9, aspirator centralizat pe casă, ați încercat un robo aspirator?

    00
    • Da, avem. Il folosim la parter ca e totul deschis, dar tot ce tine de scari si etaj e mai comod la aspirare clasica.

      00
    • oki. Eu unul folosind din martie un iRobot, la o casa de 240mp pe 2 nivele, zic ca strict pt scari sau daca el nu face fata, intervenit cu un aspirator normal, nu se justifica investitia in sistem centralizat de aspirare. Dar cred ca nu e o reteta unica asta. Multumesc pt raspuns!

      00
    • A fost prevazut din fabricatie.
      Dealtfel cred ca nu se justifica sa.l pui dupa, ca ar fi foarte complicat.

      00
  22. Mor si reinviez cind aud de 18 grade in casa. Ceasca ce mai hotarise ca 18 grade e ok pentru toata lumea. Daca poti sta la 18 grade iarna, cum dracu stai la 27 vara? Ca banuiesc ca obsesia astora cu temperatura scazuta e buna la ouțe duce si la economie de curent vara, cind trebuie racire. Deci iarna tremuram ca idiotii la 18 sa facem economie, iar vara mai bagam un ventilator in priza, tot economie. Ca la taxele alea de niste mii de euro pe an, nu mai ramîn bani si de incalzire/racire.
    Chestia cu ciclarea temperaturii cind suntem plecati de acasa am testat-o, nu face economie. Lasi temperatura sa coboare in timpul zilei, caldura iese din pereti, apoi centrala pompeaza inapoi caldura in pereti pina la temperatura de confort pe interior. Nici o economie, ba chiar un pic de pierdere, ca centrala merge la putere mare, daca nu e in condensatie trebuie tinuta la 55 grade apa. Doar eu sunt friguros si am nevoie iarna de 22.5-23.5?

    00
    • eu prefer 18-20 de grade noapte in dormitor. si vara si iarna. e de la persoana la persoana. asta ca sa decreteze unu pentru toata tara cum ii bine, evident e o prostie

      00
    • In tarile mai nordice, inclusiv nemtii, sunt obisnuiti cu temperaturi mai mici in incapere. Eu tremuram de frig, ei stateau la camasa.

      00
    • N-ai inteles cum procedez, centrala ramane non stop la 18 grade , deci nu consuma mai mult ca daca sare de 18 nu mai merge, cand ajung acasa fac un foc la soba(operatiune care dureaza maximum 20de minute), astfel ajunge in living la 24 de grade si in restul casei se fac cam 20, eu personal as sta si la 18 tot timpul sau chiar mai putin , dar sotia vrea mai cald.
      Incalzirea fiind in pardoseala si centrala are invertor termic, vara bag apa rece in instalatie si ii scad temperatura casei pe la 22-23°, deci pot zice ca nu folosesc centrala vreo 3luni pe an…in rest merge, si nu e vorba de economie, e placerea de a avea iarna un foc care mocneste in semineu.

      00
    • Sarakie mare la vesticii ăștia, nici măcar un 24-25 în casă iarna nu-și permit să țină!

      00
    • Desi acum stam mai mult pe acasa, in vremuri normale (adica fara pandemie), nu vad rostul sa tii cald permanent. Si la mine sunt termostatele setate tot la 18 grade in anumite intervale, cu excepția weekendului. In rest sunt puse pe 23 care e temperatura pe care am negociat-o cu sotia.

      Bine, sotia se duce pe ascuns si mareste temperatura la 25 dar functioneaza efectul de placebo, ea nu stie ca atat timp cat nu treci termostatul in modul manual, ea ridica degeaba temperatura pe display :)

      Daca casa e izolata bine, nu ajunge niciodata la 18 temperatura decat daca deschizi larg geamurile in plina iarna.

      Ca suport al celor de mai sus, la mine in birou, temperatura e setata permanent pe 18, insa niciodata nu am vazut-o coborand sub 21.

      Apa la mine e setata la 35 de grade, este suficient pentru incalzirea in pardoseala.

      Vara, e acelasi principiu, o casa bine izolata si cu obloanele trase partial, va pastra o temperatura confortabila, pe la 24-25 de grade, altfel dau drumul la aer conditionat.

      00
    • depinde de termostat, dar ar trebui sa pastreze noua valoare(25gr) pana la urmatorul ciclu oprit/pornit din program.

      00
    • fix la asta mă gândeam zilele trecute, mă luasem cu o convorbire telefonică și lăsasem geamurile deschise pt aerisire un pic mai mult, iar temperatura ajunsese la 19 grade C. îmi era efectiv frig. nu neconfortabil, ci de-a dreptul frig și eram în hainele de birou.
      din nefericire pt mine, stau cu chirie și apartamentul nu e izolat, iar ferestrele sunt foarte proaste.
      am crezut că m-am țicnit eu când mi se părea că aici la 24 de grade e mai frig decât la bucurești la 23-24 (căldură de la radet, dar bloc izolat). apoi am mai intrat în vorbă cu alți colegi care stau cu chirie, nu mi se părea numai mie.

      00
    • nu, si eu tot la 22 ma simt relativ ok, 24 ca pestii de acvariu ar fi ideal

      00
  23. Felicitari si sa o stapaniti sanatosi!
    As mai adauga la scule un ic de spart lemne (daca iei trunchiuri groase).

    Cat despre p13, am facut garderoba de 2.5 latime x 2.5 inaltime. Ghici cat loc am in el ?

    00
  24. @sogard : Lasa-mi o adresa de email sa dau de tine. Ne conversam cat ai chef pe subiectul tau ca ma pasioneaza si pe mine.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.