"Moare horeca"

plot twist: voi vedeți că la masa asta au fost 12 oameni?

Nu e nevoie de postări din astea. Cea mai mare palmă e să ignori și să îți vezi de ale tale. Nu trebuie să anunți. Că litoralul va continua bine mersi, cu turismul de weekend și cu ăia care nu ies din țară, că nu se descurcă, că nu pot, că le e frică, că nu au mici în Grecia…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

98 comentarii

  1. Litoralul romanesc e pentru tinerii care vor „distracție” . Noi, ăștia bătrâni ajunși la a doua tinerețe, ne mulțumim cu Grecia sau un all inclusive cinstit la turci.

    • nu știu ce tinerii cunoști tu, da noi nu prea aveam bani și căutam variante mai ieftine

    • @geo Bravo..am verificat 3 preturi si bat.

    • Am fost recent in Grecia, o bere „virgina” e 4 euro, cam orice ca e suc, cafea sau bere pleaca de la 4 euro/20 lei, asa ca nu vad nimic in neregula cu acel bon.

    • M-ați înnebunit cu Grecia. Tocmai am revenit din crema Greciei, Lefkada și Zakhyntos și nu m-a dat nimic pe spate: prețuri ridicate, combustibil scump, mizerie mai multă decât ma gandeam ca voi vedea, poporul grec nu își dezminte lenea caracteristica, mâncare scumpă mai ales la produse care, teoretic, sunt de-ale casei, plaje cu pietre la greu, etc.
      Nu se compara nici pe departe cu Italia sau Spania (nu mai zic de Portugalia) și e genul de destinație pentru sărăcii cu pretenții.

    • NOU
      #7

      Daca prin tineri intelegi liceeni, da. Atfel, nu.

      Un „tanar” constiicios, care stapaneste decent o limba straina (alta decat engleza) castiga de la 4000 in sus. Adica 6500+ daca lucreaza wkds si nights…

      Si se duce in Dubai si Thailanda, stai tu linistit:)

  2. Cea mai fina opinie o are dobitocul de serviciu de la mine din pravalie, „nu ma duc în Grecia ca dacă ii ataca rusii, e mai bine sa fiu la noi la mare”.

  3. Cat timp Mamaia Nord va continua sa produca bani, pe cei mai mari investitori de pe litoral nu o sa-i intereseze faptul ca oamenii pe plaja se imputineaza sau ca in restul statiunilor bate vantul, acolo este singurul loc unde s-au mai facut de 10-15 ani niste investitii bune in calitatea serviciilor si in ospitalizare. Mai adaugi si multimile ce vin pentru Neversea si Sunwaves, si au rezolvat cu profitul sezonier .

    Restul litoralului, de la Vama Veche spre Nord pana in Constanta, a ramas o relicva comunista, cu hoteluri mai trist amenajate decat orice bloc de locuinte din Urlati sau Fierbinti Targ, cu resorturi ” pentru familie ” ce iti ofera un aer primitor si relaxant de alimentara comunista cu vitrinele pe jumatate goale, si cu 2-3 ” discoteci ” lesinate in care nu s-a mai investit decat maxim pentru o mana de lavabila pe pereti, si care mai functioneaza doar pe baza de copii de liceu care le umplu cand vin cu taberele de vara ( la Costinesti mai ales ), si pe baza de nostalgici de 40 de ani care mai viziteaza din cand in cand prima bomba din adolescenta in care au facut nu stiu ce pentru prima data. Detinatorii locurilor astora nu se vor plange niciodata in presa, deoarece locurile astea le-au ” mostenit ” aproape sau direct pe gratis, prin diverse smecherii facute prin anii 90.

    De-asta n-o sa-i inteleg niciodata pe aia care se plang de Mamaia Nord, ca fite, ca s-au adunat cocalarii, ca plm ce ne trebuie noua LOFT sau Nuba sau Fratelli etc. noi vrem locuri pentru familie si copii !

    Statiunea aia, ma rog, jumatatea ei de nord, este singurul loc care mai aduce bani si oameni noi pe litoralul asta, singurul loc pentru care mai vin si pe aici artisti din afara, si diversi alti vizitatori si cheltuitori, de-acolo vin singurele laude de la oameni din afara pentru litoralul nostru, pentru ca bietii de ei au impresia ca asa este peste toti. Asa ca nu-i mai injurati pe aia de acolo ca au adus nu stiu ce ” fitze ” si ca au nu stiu ce preturi, aia sunt singurii care-si fac treaba bine, jumatate de statiune, mai sunt alte 10 si alte 100+ km de litoral pana la Vama Veche, care nu sunt altceva decat o relicva comunista .

    • Prima problema a litoralului romanesc este ca cere prea mult pentru ce oferă. Înțeleg preturi ridicate la cazare și pentru ce oferă. Doar ca dacă ieși prin alte tari/locuri vei descoperi un preț mai simplu pentru pulime. Ori asta este o problemă de bisnitz combinata cu obișnuinta de a veni pe aici.
      Când litoralul romanesc o sa fie pustiu un sezon întreg unii vor lua măsuri. Pana atunci dacă ești bogat mergi la Mamaia dacă nu Ibizza.

    • @Asdad2005, la fel ca tine si eu sunt de parere ca in Mamaia (si in special zona de Nord) preturile sunt prea mari raportat la ceea ce ofera. Dar in acelasi timp sunt o multime de alti oameni cu bani care nu au nici o problema sa plateasca sumele respective.

      Iar @Ventor probabil vrea sa spuna ca pentru cei care considera prea mari tarifele din Mamaia Nord, exista o multime de alte statiuni pe litoral cu tarife mai accesibile.

  4. Am rezervare pe 7 nopți în Eforie Nord la hotel cu piscină și mic dejun inclus la doar 1500 de lei. Da, știu că toată zona este un șantier, dar io merg exclusiv pentru plajă și mare.

  5. … adevarul e intotdeauna la mijloc, atat timp cat nu sunt reglementate chestiile, atat timp cat justitia e greoaie su nu-s unse rotitele… e foarte greu sa faci ceva de bun simt, pur si simplu creezi o jungla… in care e fiecare pe fiecare.

    Faci un hotel frumos… vezi ca-ti distrug oamenii lucrurile… si aia e, stai si inghiti… sau pur si simplu faci un hotel random servicii cu 20% mai ieftine si calitate la jumate, ti-au spart ceva aia e… oricum au platit 30% in plus din start.

    Totul porneste de la consecventa si bunul simt din legislatie…

    • Adevărul ăsta e, populație de căcat, stat de căcat, economie și servicii de căcat.

      În Grecia, Turcia și Dubai și din astea toți se comportă frumos că n-are chef să vadă cum arată o închisoare turcească sau să le zică că nu au voie să părăsească țara până nu își plătesc amenzile. La noi poți sta cu milioane de euro amenzi fără nici o problemă.

      Da, industria de horeca e praf în România. Dar și pentru că ăia care vor să facă ceva frumos au văzut că nu se merită, și au rămas doar ăia care merg la rupere.

      Ca ăia care au făcut pagubă în nu știu ce vilă de 30k euro. Toți au sărit că contract că nu știu ce. Corect. Să zicem că ai contract și tot. Apoi ce faci? :) Cum recuperezi paguba?

      Este că în veci pururi amin nu vezi banii ăia? Este. Atunci închizi vila îi dai foc și te reprofilezi.

    • corect. romanul e pe principiul „pot sa fac paguba ca doar am platit”. vine la munte, da centrala la maximum si apoi deschide geamurile, ca ii este cald. dupa care posteaza pe facebook ca ce scump e in Romania.

    • am uitat sa adaug: iar la mare lasa aerul conditionat pornit si ferestrele deschise, sa se aeriseasca.

  6. Hai, sa ma mai lase cu preturile lor, toata Horeca, de la litoral la comenzi de mancare, e o japca si specula de minim 50% peste prețul real.

    Am fost acum doua luni pe malul lacului Como, in Bellagio si am baut cu 2 euro un espresso, 5 euro un tiramisu si 6 un apperol spritz.

    Zona turistica, local vis a vis de feribot.
    Nu cred ca au parte de multe vizite pe timp de iarna, asa ca ma sa ma lase cu scuza sezoniera.

    Aici plătești mai mult din cauza prostiei. Prostie ca n-ai autostrada, prostie ca nu au mai ramas oameni ok în tara cu viitor, prostia proștilor lasi care nu ies la proteste, dar stau in casa cu parizer si audi la poarta.

  7. Cum ai ajuns la concluzia ca au fost 12 oameni? Serios intreb…
    21 beri pot fi baute lejer in un grup de 5-6. 4fripturi niste mici un burger si aripioare se duc rapid cu berile de mai sus. Posibil sa fie si niste fete dupa salate si bauturi nealcoolizate, dar eu cred ca un grup de 7-8 persoane termina lejer ce e acolo pe nota de plata

    • ok. ori sunt 12 oameni, ori sunt 5-6 ore de stat la masă/terasă.

    • După cărnuri cam 11 persoane ca doar nu-ti iei friptura cu mici :)

      4 fripturi
      1 aripioare
      2 steak burger
      1 pastrama tigaie
      1 mici
      1 tambal porc
      1 pulPe dezosate

    • @Rammstein, comentariu la obiect, ochi relativ format.
      @DănilăP, comentariu de habarnist, a tras rapid o concluzie pe diagonală.
      Priviți numărul de like-uri de la ambele comenturi.
      În ultimele două zile, mă simt aici pe blog ca într-o cursă Wizz Air spre orice destinație de cărători de sarmale și murături în bagajul de cală.

    • @Paco La valoarea ta…tot cu low-cost-ul? Trist :)))

    • @Danila nu poti sa judeci asa. Am avut mai multa mancare decat acolo la mese de 4-5 persoane. Uneori lumea are chef de porceala si cumpara „sa fie”. E greu de estimat cata lume a fost.

    • @nm.bradu posibil sa fie si cum spui tu doar ca nu prea cred. Mie imi pare o nota tipica de grup, posibil in team-building, care a mers la un restaurant,

    • @DanilaP, nici măcar teambulding, la comanda aia de cărnuri, plus 20j de beri, plus salate, poate fi fără probleme un grup de 5-6 cupluri, sau chiar 3-4 cuplurile cu copiii aferenți (mai mari de 5-6, că pt ăștia musai iei direct o friptură sau niște pui, nu mai merge să-i aburești cu imbucături de la tine din farfurie; uneori nu merge nici cu copii mai mici).
      Frate-meu cu familia și gașca de prieteni face lejer un grup mult mai mare.

    • @nm.bradu
      Vezi ca banii aia de porceala vin din munca ta. Adica atunci cand bagi in gura sa te gandesti cum te fute seful vineri la 17 cu un mail sa fie gata azi. Daca esti ok cu asta e normal sa se porceasca fiecare pe banii lui.

      Pare nota de team building/aniversare in care nu se uita nimeni la bani ca oricum nu platesc ei.
      Pentru 12 oameni nu pare exagerat. Cand lucram la copro-ratie, bugetul era de 20 $ sau E/persoana pentru activitati recreative. Daca mai ramaneau bani mai mergeam odata, ca sa se elimine „porcelile”. Sau comandam o pizza sau un french revolution.

    • 2 papanashi – 61 lei ? Am văzut eu bine 😶

  8. Măcar au dat bon.

  9. Acum eu zic ca ca litoralul nostru functioneaza datorita/din cauza voucherelelor de vacanta/mita ascunsa pentru defectele societatii. Oare ce se va intampla cand nu o sa mai fie vouchere?

  10. Mi se par chiar decente preturile. Nah, n-o fi chiar Wagyu carnea aia dar asta e. Am dat la Expirat in Vama 10 lei pe o apa la 0.5, 15 pe un Sprite la 0.33 si 65 pe o pizza.

    • Anul trecut am fost in Italia si am mancat pizza mai ieftina in locuri considerate Tourist Trap. Acum ca s-au scumpit toate mai pun un 15-20% la pret si e maxim 13 euro ca in vama.
      Am mancat un sandvis intr-un loc ce are peste 27.000 recenzii pe google si peste 30.000 pe tripadvisor, la All’ Antico Vinaio din Florenta. Este printre cele mai populare locatii de street food din lume. La reputatia asta te-ai astepta sa fie vreo 20 euro un sandvis. A fost doar 6, adica 30 de lei. Cat mai e o shaorma sau un burgarash prin vama?
      Cea mai buna pizza din lume se spune ca o gasesti la Napoli. Acolo la localul numit L’Antica Pizzeria da Michele, peste 25.000 reviews o pizza costa 5 euro, 25 de lei si un sprite 2.5 euro – 12.5 lei. Cat ziceai ca e o pizza in vama?
      Cea mai buna inghetata din lume cica se face tot Italia. Am mancat si dintr-un loc de asta super popular si premiat. 3.5 euro a costat 3 gusturi, ca asa e la ei, si iti spun ca cantitativ e mult de te miri cum mai fac aia bani. Cat e o inghetata in vama?
      Sa trecem la carne. Carne de vita am mancat un meniu asa:
      – platou de mezeluri si branzeturi
      -Bistecca alla Fiorentina – 500 grame + cartofi la cuptor
      -desert
      -1 litru apa, 250ml vin + 1 cafea
      totul – 28 euro = 140 lei
      In Romania oriunde deschid un meniu si vreau sa mananc carne de vita vad preturi de 25, 30, 35 lei 100grame.
      In vama cat e un nenorocit de rib-eye de 300-350 grame? ca un tbone cred ca e vreo 70-80 euro.

      Cum poti sa spui atunci ca 65 de lei pentru o pizza e decent?
      Despre ce vorbim.
      Tot litoralul romanesc e un tourist-trap.

    • Spune și despre calitatea mâncării și a serviciilor. Friptura făcută cum trebuie, nu talpă de bocanci

    • Nu știu ce local are n păreri, dar o părere avizată e tot a unui localnic, așa că în Napoli cea mai bună pizza e în zona Materdei, la Starita! Multe din pizzeriile din Napoli sunt peste Antico…

      În general prefer părerea unui localnic sau locurile unde merg localnicii, pentru că ei știu mai bine cum trebuie să fie un produs local/tradițional.

      Corect în ceea ce privește raportul calitate preț, în afară e mai bun, chiar mult mai bun.

    • @Dix
      clar ca localnicii stiu mai bine. Am facut comparatii intre locurile frecventate de turisti din Ita vs Ro. N-ai cum sa bai calitate/pret la mancare intre It si Ro. La cazari insa stam mai bine.
      PS: Italia e considerata o destinatie scumpa pentru romani, ca de aia lumea pleaca in masa la greci sau bulgari.

    • Eu am ramas cu gura cascata la pretul portiei de papanasi. 61 lei doua portii? Ma gandeam la niste localuri in nord-estul Frantei, orasele unde se practica si turism (e drept, nu sunt statiuni de care sa fi auzit cineva, dar la 30 de minute puteai ajunge la 10 partii de schi) si unde am gasit localuri cu meniul zilei la 13 euro (varianta simplificata la 9 euro). Ce fraieri occidentalii astia, sa ceara astfel de preturi

    • @Psionics suntem si noi umblati, stiu ce zici. Oprisem in Vama la intoarcere de la fratii bulgari. Ziceam de preturi mai mult ca sa evidentiez ca ce e pe nota aia nu e _chiar asa_ de scump fata de ce se poate pe litoral :)

    • @ev21
      nu am fost la bulgari, dar imi doresc. Lumea spune ca la ei e eftin si bun.
      E uimitor ca intr-o statiune de pe litoralul romanesc preturile sunt mai mari sau egale cu cele situate la km 0 al turismului mondial.
      De exemplu m-am uitat cat costa o pizza acoloo unde umbla oligarhi sau vedetele de la holllywood. M-am uitat la pizzerii si tratorii din Portofino sau Amalfi si am vazut ca on pizza e tot pe la 13 euro iar o cafea 2 euro. Cum e posibil?
      Nu ai cum sa dai banii aia in Romania si sa nu te simti furat.
      Folosesc aia din vama faina Caputo, rosii San Marzano si sunca San Daniele? Ce ingrediente folosesc aia?
      Probabil cand fac paste folosesc Barilla.
      Barilla=paste ca p**a

  11. Sunt de 3 săptămâni la mare pe litoralul românesc. Lucru remote. Am zis sa încerc…. De Duminica seara pana Vineri dimineața plajele sunt goale, totul pustiu, liniște de mormânt. De vineri pana duminica la prânz se transforma totul. Muzica bubuie peste tot pana dimineața, terase pline, mașini parcate peste tot și trafic peste tot, înghesuială,…..cu totul și cu totul alta lume. Litoralul romanesc e litoral de weekend. Afacerile de aici sunt afaceri de weekend. Preturile alea sunt justificate. Ar merge chiar dublate.

  12. Dar tot nu aud ca ar fi pustiu la mare. Sforaieli ca romanii aleg alte destinatii, ca caca, ca maca… Ok, si atunci cum plm si-o ard astia cu 150 lei sezlongul (cacat, e mai ieftin in magazinele de profil), cu note „umflate” (ca umflatii care baga in ei ca in vidanja considera corect ca pretul de la carciuma sa fie ca la hipermaket, ca ce pl lor, ei vor sa stea la masa si sa fie serviti, dar e japca, dom’le), si alte smiorcaieli care isi rateaza scopul din start. Cum adica sa ma plang ca sunt conditii cum sunt, cand eu m-am dus acolo? E o noutate undeva? Pun pe feisbuc sa ma vait ca sunt dobitoc si m-au prostit? Jur ca nu pot intelege. Si da, eu nu ma vait de litoralul nostru, pentru ca…. Drum rolls… Nu il frecventez! Joac-o p-asta. Hai cu minusurile de la bugetarii cu tichete de vacanta si bossulicii cu „afaceri”

  13. Pot sa fie si 100 de oameni, suma nu e ce doare. La 20 de lei limonada si 13.5 lei o garnitura de piure de cartofi sper sa fie un restaurant in care manci doar in sacou dar … prevad ca e doar vreo bomba obosita cu scaune de plastic si ospatari in maieu. :) Ideea e ca cifrele vorbesc de la sine: gradul de ocupare este de 50-60%, un epic fail pt iulie in plin sezon din cele 2 luni pline. Daca nu s-ar fi dat tichete anul asta se putea inchide litoralul complet. :)

  14. Nene, da ăia au luat 21 beri, lol…

  15. Voi realizati ca alea sunt preturile de la Hanul Berarilor (Becker Brau/City Grill Group) din București?
    Si ca în cel mai rau caz, e același meniu si la mare, de la același comerciant care are prețurile astea tot timpul anului?
    Si ca nu are legătură cu „vai preturi de litoral”? Si ca la ei e mai tot timpul plin cand e lumea prin oras?
    Înțeleg ca sunt „prosti aia care dau”, dar dacă ai bani, mănânci, daca nu ai, nu ti-e foame.

    Ah, asta era blogul unde am luat mu*e ca am ales sa dau 16 lei pe 1+ L de apa, e si blogul unde salariile sunt de mii de euro la prima strigare, e si blogul unde lumea sta cu 300 de euro 7 zile la bulgari la lux. Plm.

    • man, sunt oamenii care vin la mare din orașe mai mici, unde apa e potabilă și friptura (mă rog, în accepțiunea unora, și ceafa e friptură) e 12 lei cu tot cu cartofi prăjiți. dar și ei au acces la net. și feisbucu doar amplifică mesajele astea.

    • NOU
      #62

      22 de lei o supra crema la Becker brau..pai la restaurant de pretentii cu chef cat ajunga ..40 de lei?

    • NOU
      #63

      supa crema* ajunge*

    • Vali, fair enough, înțeleg.

      @Silviu Petcu – dap, suna aproximativ corect ce zici tu.

      Ca fapt divers, cam în toate locurile unde mancam prin București am remarcat ca notele au crescut în medie cu 12-20% de vreo câteva săptămâni (calitatea a rămas aceeași – bună). Fix aceleași note.

      Și într-adevăr la Buzău am luat mâncare dintr-un loc bun, era pe prețul vechi. Nu ne-a venit sa credem cata mâncare și de băut am luat de 110 lei, in condițiile în care în București o masa cu mai putina mâncare nu o mai vedem sub 150-200.

    • Hai @Vali ca aia care cumpara meniul zilei de 12 lei nu iau ce e pe nota asta. Burger „Wagyu”, bere Kozel ca au vazut la infuenceri, limonada de catina (probabil comandata de cea mai insuportabila femeie de la masa), espresso decaf (whyyyyyy??). Astia sunt niste cupluri de corporatisti care au ragait mici si bere si apoi au facut poza ca au dat 1200 lei.
      Cetatenii de care zici tu care vin din orase mici la mare nu merg la localul ala sau mai mult ca sigur nu comanda ce e pe nota aia.

    • păi tocmai, că ăștia care văd nota se agită și amplifică mesajul. ei se dau cu fundul de pământ. nu ăia care au stropit vita cu kozel.

    • Ev21 – aproape toate spot on, si cred motivul principal pentru care ai dreptate e: au pus nota de plata pe net (si cu fotografiatul sunt oarecum indoit, dar am mai văzut schema asta când plătește unul și restul trebuie sa vadă ce bani sa ii dea înapoi mai târziu)

      Pot sa iti explic și cu espresso decaf – unii au probleme cu inima și evita cofeina, mai ales dacă au băut deja una dimineața (eu de ex.). Alții fac ca electronul vagabond, agitație etc (nevasta-mea) si daca mai e si spre seara…la revedere somn. Dar gustul place pentru cine nu e prea educat la cafea (amândoi).

      Limonada de catina…come on, toti mai avem scapari. Pare genul de scăpare pe care ar avea-o nevasta-mea si nu e chiar (cea mai) nesuferita (uneori) 😀

      Mi se pare surprinzător ca majoritatea ignora faptul ca e vorba de un local popular din București (inclusiv pt straini) , cu aceleași preturi indiferent de sezon.

  16. Cand se aseaza la masa nu vad preturile?? Cat de imbecili suntem, ti se da un pret, comanzi si aia e. Cum plm sa-ti iei Burger Steak wagyiu (ma rog, sigur nu e) si dupa sa te plangi ca e scump:)))
    Smiorc, smiorc!

  17. punga aia la un leu e sa ti-o pui pe cap dupa ce achiti nota?

    • Poate pentru ca au luat la pachet ceva? Sunt multe localuri care taxează separat caserolele si/sau pungile de take away.

    • Plus brânză. Plus ouă. Plus zahar. Mai ai topping (smântână, dulceață ai zis tu). Plus serviciul și spălatul după aia.
      30 de lei doi papanași e admisibil, având în vedere că de regulă mănâncă 2 oameni din porția aia.

    • Plm, raspunsesem pentru Rumbu.

  18. Nota aia pare normala. Da las-o in mortii ma-sii, papanasii aia sunt poleiti cu aur?

    • Sunt două porții de papanași, dacă sunt mari, prețul este ok. Băuturile mi se par foarte scumpe.

    • Deci 2 gogosi cu smantana si dulceata 30,5 lei e normal. Vorbim de gogosi, adica faina, apa si drojdie. Un desert nu e normal sa coste cat o friptura.

    • Nici mie nu mi se pare foarte ok prețul, dar gogoșile (apă, făină, drojdie) nu sunt papanași. Papanașii conțin în plus cel puțin brânză dulce (sau ricota sau dracu știe ce șmecherie d-asta italienească, in funcție de fițe) în aluat.
      Plus că vin asezonați cu smântână și dulceață. Și la hanul berarilor, sau de unde a fost bonul, papanașii sunt imenși, mănâncă 2 la porție, iar smântână și dulceața sunt de o calitate cel puțin decentă, nu gem la găleată de 10 kile, din en-gros, de-ți pune în clătite la orice patiserie jumulită și, care, în cel mai bun caz a văzut doar coaja fructului.
      Dacă nu-mi plac prețurile și sunt singură, mă ridic și plec, dacă nu-s singură îmi comand ce-mi permit, dar semnalizez data viitoare „eu nu mai merg acolo”. Și multe chestii pot să le fac acasă dacă vreau.

    • Boss, oricat ai vrea, tot gogosi sunt cu maxim branza de vaci, nu vad legatura intre ricotta si un fel de mancare care se pretinde traditional romanesc. In studentia mea, gogosile erau desertul saracului dupa o masa din merdenele. Inca nu aparuse shaorma decat pentru bogatani la Spring Time.

    • Sincer, acum sunt nițel Gică-Contra :) : la capitolul dulcele săracului, despre ce anume exact și precis discutăm la capitolul gogoși?

      Despre pleștile alea de aluat, mari cât o palmă de șantierist, prăjite în ulei rânced, care nu avea nici gust dacă nu erau tăvălite zdravăn prin zahăr și reci nu mai erau mâncabile?

      Sau ghemele alea de aluat crocant la exterior, moale și pufos la interior, parfumate cu vanilie, din care puteai să mănânci reci cu lapte până explodai, pe care le făce/făcea mama/bunica?

      Nici măcar ultimele nu-s chiar papanași adevărați, dar să le compari pe primele cu papanași adevărați înseamnă să compari cea mai amărâtă pâine cu un pandișpan pufos, crescut imens de la numărul de ouă, plin de fructe confiate, însiropat cu sirop cu cea mai bună cacao olandeză. (Pzm, mi s-a făcut poftă de pandișpanul pe care îl făcea mama în copilărie:) )

      Apropos de prăjitură săracului. Negresa de la noi e o prăjitură cam de săraci, spornică, ieftină și ușor de făcut (bine, la ce preț a ajuns uleiul, nu mai e chiar așa :)). Anul trecut am dus negresă de ziua mea la birou, dar un pic îmbunătățită: un shot de rom în aluat, o mână de stafide și una de portocală confiată, o glazură mai moale de ciocolată deasupra,după copt, și apoi ninsă din belșug cu nucă de cocos. Tot în aluat pusesem niște cireșe confiate făcute de mine cu un an înainte. S-a bătut lumea de la birou pe ea, 3 cereri de rețetă, asta în condițiile în care adusesem și macarons (reușiți) făcuți de mine.

  19. Inca un plot twist, dupa felurile de mancare e vorba de Becker Brau, deci nu are legatura cu litoralul, doar daca nu exista Calea Rahovei prin Techirghiol.

    • Alt plot twist, nota aia e de fapt consumatia lui Vali cu Cetin in pauza de masa de ieri, de aia a fost nenorocire pe blog :)

  20. La Caredy, în Eforie Nord, găsești mâncare bună la prețuri eecente.

  21. nu va luati de „vauciere” de vacanta, astea se dau si la privat. Sunt companii ce dau angajatilor o suma lunara pe o platforma numita Benefit si acolo poti lua vouchere la multe magazine, tichete de masa sau de vacanta.
    Eu din 2019 platesc cu tichete, ca si-a luat colega o gramada pt. ca nu se impoziteaza.

    • Voucherele de vacanță sau de masă se impozitează cu 10% (impozit pe venit)

      „Colegă” preferă astfel de vouchere decât cele de la magazine ce sunt impozitate cu 75% (ca beneficiu în natură)

  22. Anul trecut am fost la mamaia(centru-sud).. anul ăsta nu mi-am mai permis, am dat cu ~500euro mai puțin la bulgari.. asta este..

  23. Pai sa moara,nu e nici o problema.Nu am mai fost pe litoralul nostru din 2007 si nici nu am de gand sa merg.

  24. Stii care e faza, preturile sunt totusi scrie in meniu.
    Eu daca nu am bani sau nu imi convine cat se cere la restaurant, imi iau in gyros sau ceva de la rotiserie si la revedere. Adica am totusi obraz.
    Dar oamenii astia au mancat dupa pofta inimii, si-au comandat PE ALESE, au baut 25 de beri, au luat si la pachet si dupa aia oh nooo a trebuit sa si platim. WTF???

  25. La Caredy, în Eforie Nord, găsești mâncare bună la prețuri decente.

    Toxiinfectia fiind din partea casei? Sau cum?

  26. In 2000-2001, negura timpurilor, am fost cu soția la Venus, la un hotel obscur, de care nu știam. Am mers acolo pentru că patronul era un client al Regiei Tutunului, furniza tutun către regie, iar soția lucra acolo și omul invitase pe toata lumea să vina la hotelul lui, că na, era la început. Am mers, am zis ce poate fi, dacă nu-mi place cum arata merg la alt hotel.
    Era fix cum îl luase, probabil în „locație de gestiune”, cum se zicea arunci, cu mobilă și mocheta din 1989 ultima dată aspirata. Acceptabil, mai ales că nu aveam bani și peste tot era scump. Treaba e că din cele 10 etaje doar 3 erau folosite, restul cică erau în renovare. De fapt nu erau în renovare, omul lua mobila din etajele superioare și completa ce lipsea sau era distrus pe alea trei etaje folosite. Nu îl interesa să fie hotelul plin.
    Marea lui afacere era că hotelul era obscur și veneau acolo și unii oameni cunoscuți cu pizdele lor. Anonimitatea era afacerea lui. Camerele erau atît de goale încît era imposibil să pui aparatura de ascultare, înregistrare, asta conta pentru afaceriștii haiduci milionari de carton de la finalul decadei ’90.
    Dar stați, că mai e. După concediu acest patron de hotel a trecut pe la regie și i-a cerut soției (probabil tuturor celor ce ajunseseră pe la hotelul lui) să-i spună și lui confidențial cam care e prețul de licitație al tutunului, cit să pună în ofertele alea in plic. A incercat, no harm done. Abia atunci am înțeles de ce invitase oameni la el, ca să scoată și el o informație utilă, o zecimală din care făcea cîteva zeci de mii de dolari fără bătaie de cap și hotel plin.
    Oamenii ăștia nu mai există în biznis, sunt ori pensionați, ori morți, ori copiii lor continua cumva schemele.

    • e aiurea sa compari mentalitatea celor din 2000 cu al astora din 2022.
      nu e corect

    • Eu as zice că e relevant să știm de unde a plecat turismul pe litoral. Cazul prezentat de mine nu e singular, cam asta era normal la începutul anilor 2000, hotelurile comuniste pe litoral erau anexe ale afacerilor lor principale. Era inflație mare, veniturile foarte mici, avînt imobiliar, oamenii nu prea aveau bani de distracție. Majoritatea turiștilor mergeau pe litoral din nostalgie pentru vremurile comuniste. După încă 20 de ani nu prea s-a schimbat mult, in sensul că turistul tot din nostalgie merge, pentru că serviciile și prețurile au raport execrabil. Atmosfera este de suedie glorioasă.

  27. hmm, burger cu carne wagyu doar 67 lei … sunt impresionat :) .

  28. aia au pozat bonul ca sa se laude, nu sa se planga.

  29. Hai sa va dau preturi de la fata locului (Obzor, Bulgaristan).

    Cazare: apartament 2 camere 90 mp pe malul marii 4 nopti, 1600 lei. Fara sa vezi la vecinul de bloc in balcon ca la Mamaia. Curatenie zilnic.

    Berea cea mai scumpa, 10 lei.
    O cola, 8 lei.
    Orice cocktail, 30 de lei
    Un whisky dublu, 40 de lei.
    O cafea, 8 lei.
    Pranz in trei persoane, 100-150 de lei.
    Cina in 3 persoane cu vin si abuz de mancare, 200 lei.
    2 sezlong+masa+umbrela, 25 de lei. Stat pe nisip la masa in chestii d-alea gen fotolii care iau forma corpului – 0 lei daca consumi ceva.
    O saorma, 15 lei.
    O cupa de inghetata, 5 lei
    O clatita mare, 7,5 lei.
    Zonele libere alterneaza in mod egal cu cele cu sezlonguri.
    Fara tarani.
    Fara manele si urlaturi.
    Plaje curate.
    Fara fițe.
    Patroni amabili.
    Produse locale, guvidul e la acelasi loc de cinste ca si dorada in meniuri. De scoici nu mai zic, orice darapanatura de terasa are cel putin trei moduri de a gati scoici.
    Salvamari peste tot, inclusiv in zonele libere.
    Fara alergat dupa locuri de parcare.

    Se poate trai chiar si mai ieftin daca esti genul, e plin de supermarket-uri.

    Singurul neajuns este ca nefiind zona turistica pentru straini, tre’ sa inveti un pic bulgareste, altfel nu te intelegi cu ei, nici macar cu astia mai tinerei la care te-ai astepta sa o rupa pe engleza.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile