Libertarianul românesc

Eu sunt liberal de felul meu, ba chiar libertarian pe alocuri, dar libertarianul românesc tipic e ceva special. Libertarianul românesc e un vajnic apărător al libertății și libertăților până la punctul în care nu mai știe dacă-și apără libertatea și libertățile proprii sau pe ale altora, dintr-o cu totul altă categorie decât el însuși. Singura definiție corectă ar fi „spălat pe creier”.

Un exemplu: am un amic pe facebook, băiat extrem de inteligent, care acu’ câteva zile explica despre cum impozitul progresiv este asuprire, furt șamd. Și-i explică cineva în comentarii că taxele sunt prețuri plătite pentru niște servicii altminteri costisitoare precum apărarea și justiția, care sunt mult mai importante pentru un bogat (cel mai adesea și cel mai vocal anti-taxare), spre deosebire de un sărac, care n-are mare lucru de pierdut.

Amicul răspunde că există firmă privată de protecție și pază. Ceea ce e corect până în momentul în care, cum aveam eu să-i răspund, ai parte de un război: adică zici că-ți permiți să angajezi Blackwater să te apere? Și aici intervine ironia: el e maxim bugetar, dar e luptător convins împotriva opresiunii progresisto-marxisto-socialiste care ne impune taxe. Evident că n-a mai răspuns.

Pentru că fix asta-i faza: libertarianul românesc e, de obicei, un individ rupt în fund, care n-are după ce bea apă, și care apără ideile unora care au mai mulți bani cash (nu assets, nu, nu, doar cash) decât ar putea el să strângă în treizeci de vieți adunate. Nu, nu-și apără propriile libertăți, ci apără libertățile unora mult mai bogați ca el de a-l stoarce pe el de ultimul ban.

PS: Cumva, fenomenul nu e greu de explicat. Nimeni nu vrea să se identifice cu vecinul care trăiește la fel de prost sau mai rău, așa că e mai simplu să te identifici cu Elon Musk sau cu Peter Thiel, dacă nu prin avere, măcar prin idei, idei care ție n-or să ți se aplice niciodată.

E ca faza cu nevoia de securitate, Musk poate să urle că existența poliției îi încalcă libertățile pentru că el își permite să angajeze BGS-ul, dar tu, libertarianul românesc tipic, ești primul care pierde dacă dispare poliția.

Ironia e că libertarianismul nu exclude cooperarea benevolă, ceea ce face posibilă apariția unui paradoxal cerc vicios: precum claca la țară, când sătenii organizează în fiecare noapte potere la care participă, cu rândul, bărbații din fiecare casă, la un moment dat somnul devine mai important și preferi să plătești decât să stai treaz, așa că inventezi poliția, indivizi plătiți să păzească comunitatea din contribuțiile benevole (fix ca taxele; da, taxele sunt „obligatorii”, dar cum ar fi să ai libertatea de a nu le plăti, dar a nu fi acoperit de protecția poliției când cineva te bate sau te fură?, mai ai dreptul să te plângi?), ca mai apoi să ajungem din nou în punctul în care cetățenii descoperă libertarianismul doar ca s-o ia de la capăt din nou și din nou.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

63 comentarii

 1. Bogatii realizeaza ca sanatatea publica e importanta cand mai ajunge pe la spital vreun print sau vreo printesa care s-a imbolnavit de [cel mai nou virus aerosol] in ciuda zidului de 10m din jurul rezidentei sale.

  Nici mie nu-mi place sa dau 35 – 40% din brut statului roman degeaba, mai ales cand ma uit la TVA si realizez ca nu cumpar nimic „la negru” (de vreo 5 ani se plateste TVA si daca iti cumperi licente software electronice de pe site-uri din afara UE). Deci statul imi ia inca 11% din ce-mi ramane prin taxe pe consum. Iar daca aleg sa economisesc banii tot imi ia statul 10% pe an prin inflatie.

  Tot nu vad cu ochi buni libertarianismul, mai ales ca majoritatea libertarienilor vor practic ca statul sa le tina partea lor, dar pe gratis. Ca altfel, fara stat, libertarianismul devine anarhie. Adica triburi, bande, gasti si enclave.

  Anul trecut se plangeau bogatii din metropole ca nu mai are cine sa le serveasca la timp cafeaua sau sa le faca unghiile. „A Mass Labor Shortage Is Leaving Hamptonites to Fend for Themselves”

  Nici varfurile elitelor nu scapa. Chiar daca ai propria mosie cu teren agricol, cu toate alea, tot ai nevoie de produse si oameni din exterior. Acuma poate of fi vreun Rothschild care are mosie cu ferma, atelier de fabricatie, spital si laborator de cercetare medicala incluse si-si permite sa tina toti angajatii de care are nevoie enclavizati in sistem inchis. Dar aia cred ca sunt sub 0.(0)1‰.

  Trebuie sa fii putin tampit sau spalat pe creier sa fii de acord sa-ti f*ti viata ta pentru ca o beizedea Koch sa nu simta supraaglomerarea orasului in care traieste.

  00
  • Trebuie sa fii putin tampit sau spalat pe creier sa fii de acord sa-ti f*ti viata ta pentru ca o beizedea Koch sa nu simta supraaglomerarea orasului in care traieste.

   OK… tu, în România, unde Iliescu va muri înconjurat de familie & prieteni și înmormântat cu onoruri, iar Securitatea și eșaloanele II ale partidului unic PCR-FSN și-au consolidat terții (de la beizadele directe, la beizadele indirecte ca nepoți & nepoate), tu ce scuză ai, românule @vosidit98?

   Că și noi avem o problemă cu asta.

   00
  • „Am deschis primul restaurant in Berlin la 25 de ani cu banii parintilor. La 29 de ani dupa ce mi-am cumparat al 6-lea restaurant, vreo doua Porsche, acel BMW M4 si nelipsitul Merț’ decapotabil am constatat ca nu prea mai vrea lumea sa munceasca. La 1600€ net nu mai vrea nimeni sa vina sa munceasca la restaurant, nici macar imigrantii, nu inteleg de ce.”

   00
 2. Ala mai bogat oricum plateste mai mult impozit, doar e procent din venit. Ceea ce vor sa faca astia e ca cei care incearca putin sa ridice capul sa fie impozitati si mai mult. Impozitul progresiv nu-i va afecta pe cei bogati, care vor gasi diferite metode diminuare a bazei impozabile , ci pe cei din patura de mijloc.

  10
  • Ăsta e un mit că bogații plătesc taxe mai mari. Bogații, în general, nu plătesc mai nimic, că banii lor stau în firme, nu propriul cont, și nu-i scot de-acolo, că își pot deconta cheltuielile. Aia-i altă discuție. Asta despre impozitul progresiv era doar ca introducere, ideea era alta: că ăia care țin isonul libertarienilor sunt cei care n-au nimic de câștigat din libertarianism.

  • @mIKE: bogații plătesc ZERO taxe. Au armate de avocați tocmai pentru asta.

   00
  • @mIKE

   Ala mai bogat oricum plateste mai mult impozit, doar e procent din venit.

   Hai să-ți explic de ce ești un „mEGA prost”, în timp ce eu sunt „prost” și atât.

   10% impozit cotă unică.

   Pătura de jos – €200
   Pătura de mijloc – €300
   Pătura de sus – €5,000

   Pătura de jos – €200 – 10% = €180 (€20 impozit)
   Pătura de mijloc – €300 – 10% = €270 (€30 impozit)
   Pătura de sus – €5,000 – 10% = €4,500 (€500 impozit)

   Ăsta e sistemul de acum, unde „ăla bogat oricum plătește mult impozit”, al cotei unice.
   Întrebare: câți suferă mai mult și care strâmbă din nas că „plătește mult”?

   Ce zici, cele două pături „simt” mai apăsat absența celor €20-€30 mai puțin sau mai mult, decât ultima pătură va simți vreodată acei €500 lipsă?
   Totul se rezumă la o chestie, numită paritatea puterii de cumpărare (eng. purchasing power parity, PPP), în care nu interesează cât plătești impozit, ci cât îți rămâne și-ți permiți să cumperi pe urmă chestii pentru tine, pentru locuință, pentru tot ce înseamnă dinamică economică.

   Hai să îmbătrânești, „mEGA prostule”!

   Semnat,
   Un „prost”

   P.S.
   Spune-i tantii Janei și lu’ nea Gică că, din pensia lor de căcat, plătesc mai puțin impozit decât băeții deștepți din servicii, partide, abonați la banul public, cu toate neamurile, soțiile, soții, copiii, nepoți/nepoate, amante sau amanți.
   Poate nu știau și le spui tu, nu mai zic de salariați care sunt pe hău.

   00
  • Wow!!!! Boros, tocmai ai demonstrat (CU CIFRE) că x-10%*x=90%*x!! 👏👏👏👏
   Mai adăugăm puțin ppp și …. Evrika!!

   Ai trecut puțin și prin toate paturile sociale, cumva te-ai și pus în postura tuturor și ai înțeles și cum simte fiecare aceasta presiune!

   00
  • @Boros

   Sa zicem ca fac 5000E/luna. Imi iei 500E chit ca ma duc la spital privat si tot prin gropile de pe autostrazile lipsa dau.
   Daca as face 8000E/luna, eu primesc 2700 in plus, tu stat primesti 300 in plus.

   Daca tu vii cu cota progresiva si iei 40% peste 2000E de ce as mai munci sa castig peste 2000E? Parca as prefera sa iau piciorul de pe acceleratie si sa stau mai mult cu copiii decat sa calc pe la coproratie (sic!).

   10
  • @Alex gresesti la „ăia care țin isonul libertarienilor sunt cei care n-au nimic de câștigat din libertarianism.” Daca prin aia te referi la tot felul de bugetari de ani si ani cum e Florin Catu sau altii care sunt profesori de economie pe la universitati de stat si sunt bagati si prin politica teoretic asa e cum zici tu, dar eu cred ca au de castigat pe partea de „sponsori” la partid pentru ca ipocrizia e cat casa.

   00
  • de ce as mai munci sa castig peste 2000E? Parca as prefera sa iau piciorul de pe acceleratie si sa stau mai mult cu copiii decat sa calc pe la coproratie (sic!).

   * ai rate de platit, rate facute cand venitul tau era de 5000e
   *ai copii (mai mult de unul), parca scoala aia privata nu te scuteste de taxe daca ai alt venit, optionalele tot atat costa,
   *vacantele parca nu ai vrea sa le faci totusi in Jupiter, cand mergeai cel putin odata pe an intr-o locatie exotica
   *taxele si RCA -ul pt SUV nu sunt aceleasi ca pentru motor de 1.3
   * te-ai invatat cu un stil de viata (tu + nevasta + copii) la care nu va este foarte usor sa renuntati

   Cam de asta o sa tragi in continuare sa faci peste 2000 de euro venit

   00
  • @Boroș anul trecut am platit vreo 245.000 de lei la stat doar contributii si taxe pe venit, rezultate din veniturile salariale. Anul asta am de facut o operatie copilului mic de 6 ani, platesc 10.000 lei la privat pentru ca statul care ma incaseaza lunar imi spune ca poate prin 2023 acuma nu. O fi fost tanti Jeni si nea Gica la rand probabil.

   00
  • @Boros, tu esti exemplul clar de analfabetism functional.
   Eu am spus ca aia cu venituri mai mari platesc mai mult impozit, fiind procent aplicat asupra veniturilor. Tu sari sa ma contrazici cu cifre care demonstreaza exact ceea ce am spus. Ai trecut prin scoala degeaba.

   00
  • @GoGu, si ar fi un lucru rau daca ai lua piciorul de pe acceleratie si ai sta mai mult cu copii? In plus, un alt efect al incetinirii tale ar fi ca altii din patura de jos ar ocupa locul ala lasat liber de tine, ar ajunge si ei pana la nivelul la care taxele devin prea mari pentru a se mai justifica munca depusa si apoi ar ridica piciorul de pe acceleratie.
   Dupa cateva cicluri de genul asta ajungem sa avem o patura de mijloc dominanta, adica ceea ce isi doreste orice tara.

   Vezi tarile scandinave unde se practica impozit progresiv. De ani de zile ies pe primele locuri in toate topurile legate de bunastare si fericire. Si apoi sa facem o comparatie cu libertarismul din SUA (am dat ca exemplu o tara cu economie puternica, dar mai sunt si altele).
   In care zona vezi mai multi copii abandonati, mai multi oameni care dorm in corturi pe strada, mai multi amarati care au nevoie de o masa de la stat ca sa nu moara de foame?

   00
 3. „Any man under 30 who is not a liberal has no heart, and any man over thirty who is not a conservative has no brains.” – probabil Oscar Wilde ;-)

  00
  • Salut Levorius!
   Conservatorismul nu are nicio legătură cu liberalismul. Conservatorismul înseamnă stratificare, osificare, mobilitate socială inexistentă, iar corupția legalizată în favoarea famiglismului și grupului hermetic. Conservatorismul e de stânga, pe eșicherul politic, față de liberalism.

   Trei erori.
   Prima, Oscar Wilde nu a scris/spus așa ceva.
   A doua, nici Churchil, asta pentru comentatorii din urmă ( sursă: https://winstonchurchill.org/resources/quotes/quotes-falsely-attributed ).
   A treia, sursa acestei polemici a fost alterată grav, grav de tot ( sursă: https://quoteinvestigator.com/2014/02/24/heart-head/ )

   Să trăiești, să-nbătrânești, și să nu devii corupt ca securiștii, eșalonul II și descendenții lor perisabili, doar și pentru că îmbătrânești.

   00
  • Si in realitate nu e tocmai invers?

   00
  • Am pus ca autor „probabil” Oscar Wilde tocmai pentru că nu se cunoaște autorul și pentru că lui i se atribuie toate dumele de pe net. Cât despre restul răspunsului pedant, nu toți trăim în românia să credem ca tot ce e „liberal” e bun, frumos și sfânt. Unii am mai ajuns la vârsta rațiunii între timp și am aflat că exista un intreg spectru de nuanțe intre alb și negru.

   Cat despre mine, eram și eu liberal „de dreapta” când eram mai tânăr, ca apoi sa imi dau seama cat de mult a fost sărăcită generația mea și cele care vin din urmă de „liberalism”. Dezamăgirea nu a fost mică deloc. Dar continuați sa îi apărați și să îi iubiți pe bogații pentru care nu existați, că o faceți bine. Hai să trăiți.

   00
 4. Pb e ca nu prea ai multi oameni bogati in Romanistan deci discutia este ipotetica. E ca si cand am vorbi despre impozitarea elfilor. Uita-te la topul firmelor din Romania, ce vezi ? Eu nu vad mare bogatie si vad mult retail ceea ce e varza, varza pe carne. Salariul mediu este 3500 de lei. Salariul minim este 1600 de lei parca. Iarasi…saracie. Impozitul progresiv nu o sa adune mare rahat la buget pt ca sunt multe salarii mici. In plus un impzit progresiv pe salar nu inseamna ca o s iei pielea de pe ala de are 10000 de lei brut, ala va da ceva putin in plus. Mai ramane sa taxezi proprietatile dar si aici vei lovi in multi amarati cu pensii mici. Cand vei incepe inevitabil sa aplici legea diferit pt a proteja pensionari cu venituri mici vor aparea matusi Tamara, babe cu vile de 20 de camere si alte cacaturi de evitare si eludare de taxe. Si din nou iti va trebui o armata de functionari care sa verifice si nu o ai. Iti dau eu un sfat decent de la bunica: nu te intinde mai mult decat tie plapuma. Nici eu din salariul meu mare de IT-ist nu ma apuc sa-mi iau mercedes in rate si sa merg in caraibe in vacanta. Asa nici statul sa nu mai dea mariri dampulea la bugetari cand magazinele de retail iti sunt cei mai buni contribuabili, cand industria si agricutura sunt mici si aparatul bugetar de stat excedentar. Si sincer politia cred ca apara mai degraba aparatul de stat decat pe mine de hoti dar asta e o alta discutie mai lunga.

  00
  • Nu uita de jandarmerie, aceste slugi devotate ale partidului/coalitiei de guvernare. Platiti din banii nostrii sa ne dea pulane in cap si gaze in ochi aparand leprele.

   00
  • Conform unui raport al băncii elvețiene Credit Suisse, România a creat peste 15.000 de noi milionari în dolari în pandemie – informatie din vara trecuta, iunie 2021

   00
  • @Mirela… am sunat eu la Credit Suisse mi-au infirmat această informație … 🤔🤔🤔.

   00
  • @Laur: nu am scos informația din burta, a fost prezentat pe larg anul trecut in presa și confirmata

   00
  • Noi ca tara am împrumutat in pandemie mai mult decât orice alta tara europeană, am fost după Mexic și Indonezia dar ei ce PIB și câți locuitori au? Banii aceia s—au dus undeva.
   Au mai avut afaceri prospere și cei neabonati la afaceri cu statul dar ei sunt o minoritate

   00
  • @Mirela … raportul… unde e raportul??? vreau să-l văd!

   00
  • Nici 10000 lei brut nu-i chiar asa de mare branza (6500 lei net) daca e completat de un venit de inca 3000 lei net (programator + nevasta) si mai au si 2 copii. Mai ales intr-unul dintre orasele mari. La nivel national 7.234 lei era cosul minim pentru un trai decent inainte de scumpirile la energie si carburanti.

   00
  • Poate fi adevarat: https://www.profit.ro/must-read/romania-a-creat-peste-15-000-de-noi-milionari-in-dolari-in-pandemie-20257019 Avem milionari dar gandeste-te ca „milionar” poate fi un nea Gigi ce are 2 hale mari la marginea Bucurestiului dar pe care nu a reusit sa le inchirieze de 2 ani si acum il fugaresc executorii si lui ii bate vantul prin buzunare, poate Mirela are acum mai multi bani pe card decat el. Averi mari in lume sunt considerate averile de peste 30 de milioane de dolari. despre astia se discuta in general ca sug sangele poporului si fac exploatarea omului de catre om. Astia ar trebui impozitati pana la os. :D Dar noi avem 276 de specimene, incredibil de putin la o tara europeana de 20 de mil de oameni. In SUA poate ar face o mica diferenta sa-i arzi desi e discutabil si asta, la noi s-ar bucura pesedistii fara dinti ca iata… eu nu cresc si sunt praf si varza dar ii aduc pe cei de succes la nivelul meu :D ! https://www.zf.ro/companii/romania-are-276-de-oameni-cu-averi-de-peste-30-mil-dolari-insa-in-19464160

   00
  • @Ciocanul, am verificat în fugă informația Mirelei. În nici un articol nu e prezentată sursa raportului…

   00
 5. nu suntem saraci, ci doar „temporarily embarassed millionaires”

  00
 6. libertarian – asta ce mai e?

  nu assets, nu, nu, doar cash – și pe urmă se întreabă autorul de ce nu-l ia lumea în serios

  Înțeleg că ăla e nebun când zice că impozitul progresiv e asuprire dar chiar nu avem voie sa ne plângem de valoarea acestuia? Taci și înghite nu e chiar sinonim cu noțiunea de liberal…

  Și personal, când văd taxe și impozite, nu mă gândesc la apărare și justiție (deși ar trebui). Mă gândesc în primul rând că mi se oprește apa/căldură, mă gândesc că îmi rup mașina în gropi, mă gândesc că plătesc sănătatea și sunt „împins” la privat, mă gândesc la pensia pe care nu știu dacă o apuc, mă gândesc la serviciile de care (nu) beneficiază copilul meu, mă gândesc la asistații sociali (nu la cazurile care chiar au nevoie și nu sunt apti de munca), mă gândesc la pensiile speciale și alte prime de performanta de la asf sau primăria sector 5!

  Și când mă apucă invidia aia mare, mă uit la capra băieților deștepți care fac afaceri cu statul (din banii plătiți de mine) ei vreau să-i moară capra!

  Da tot noi suntem bulangii…

  00
  • de la mine ai coronita pentru comentariul asta. ia-o repede pana nu se interzice si asta, ca poate lezez vreun „libertarian” ce nu a primit.

   00
 7. NOU
  #33

  Statul român ar trebui gazat. De la cel cu barbă sură pân la cel cu țâța-n gură, cu cățel și purcel.

  00
  • tu primu’!

   00
  • NOU
   #35

   Pisi, io nu-s statu’ român. Că de eram io, azi aveai autostrăzi, școli, grădinițe, educație pe bune, economie sănătoasă și energie ieftină.
   N-aveai biserici unde să lingi poze, dar asta e.

   00
 8. gj, Alex.
  Sper să (poți să) mai scrii pe aici…

  00
 9. Aici nu e vorba de bogați, toți bogații pe care-i știu sunt angajați cu minim pe economie.

  Aici e vorba de un potențial middle-class ce se dezvoltă acum și care n-are unde să se ascundă. Oameni cu calificări înalte, care nu pot factura pe SRL sau face alte combinații.

  Da, e normal că se revoltă și bine face, întotdeauna (și nu doar la noi) se apasă pe grumazul celui ce produce, că e mai simplu. Ca și expresia bătrână cu boul care trage mai bine e totdeauna pus primul la jug.

  Bogatul care își permite BSG n-are stresuri din astea, că ăla exportă profitul în țări prietenoase cu 0 taxare și cheltuie banii aici cu cardul VISA de Elveția, Malta, Insulele britanice șamd.

  Și nu, nu sunt libertarian cu aberații gen taxe zero, clar un stat modern are nevoie de un buget pe măsură mai ales dacă vrem să facem parte din clubul țărilor bogate, trebuie să contribuim și noi acolo la NATO, e normal.

  Dar asta nu-nseamnă că gata, nu vedem ipocrizia.

  E ca și faza cu controlul la persoanele fizice. Eram sigur că se vor controla profesorii care dau ore-n particular, frizerițele, șamd. Nimeni nu se va atinge de proprietarii de mercedesuri și case cu turnulețe, hoteluri în care se-nchiriază camera cu ora și extra-servicii, șamd.

  Se merge tot la persoanele care nu se vor putea apăra.

  00
 10. Poliția te apăra când iei bătaie sau ești furat ?
  In România ?
  Ori nu am înțeles eu articolul ori trebuie tradus pentru alta țara.

  00
 11. In societatea romaneasca ideologiile de tipul socialism,liberalism,conservatorism nu prea au fost discutate pe fata si in detaliu. Socialismul in ochii noii clase mijlocii este rau, liberalism+libertarianism este ceva exotic si intotdeauna merge sa faci o lupta de clasa pe tema asta, iar conservatorismul este ceva omniprezent in societate. Si chestiile astea intotdeauna apar cand se discuta directia de dezvoltare pe care statul roman s-o ia.
  Acum daca te uiti din avion Romania este o combinatie de socialism francez plus liberalismul anglo-saxon. Categoric pana acum Romania era un mic paradis fiscal din punct de vedere al taxarii capitalului, respectiv serviciile sociale sunt decente pentru cati bani primesc plus ce se mai spoliaza. Principala problema pe care Romania o are este faptul ca munca este taxata enorm raportat la ce e prin UE. Chestia asta nu este vizibila pana cand nu te raportezi la salariul brut si cat este salariu net atat in Romania cat si prin alte tari. Acum ceva vreme am facut o comparatie pe intervalul 1000-4500 in mai multe tari, unele cu sistem progresiv, iar in Romania pierdeai cel putin inca un salariu pe an raportat de ce e pe acolo. Problema asta plus faptul ca in acest moment salariile la stat sunt mult mai mari raportate fata de ce este in privat, nu au facut decat sa creasca ideile de liberalism/libertarianism in clasa de mijloc. Si inca nu a aparut o criza economica unde ura de clasa bugetar vs lucrator in privat sa creasca.

  00
  • Am reciclat o postare de pe facebook pe tema asta, o pun zilele următoare, cînd oi găsi și-o memă care să i se potrivească pe post de imagine.

  • Cand lucram in Irlanda, aveam acelasi salariu brut pe care il am acum in Romania. Dar. din cauza taxelor, in Romania iau cu vreo 1000 de euro pe luna mai putin. Si asta in conditiile in care Irlanda avea impozit progresiv.

   00
 12. Discuția despre taxe, impozit progresiv este pierdută din start dacă nu spunem clar ce anume taxăm.
  Munca? Capitalul? Bunuri imobile?
  40% la muncă?
  1% la locuință din valoarea de piață?
  8% la dividente, 10% la venit.

  00
 13. Daca „taxele sunt pretul platit pentru niste servicii”, oare chiar nu avem dreptul sa ne intrebam daca nu cumva serviciile sunt foarte proaste pentru un pret foarte mare? Ca in caz contrar aceste taxe ar semana mai mult cu „taxa de protectie”, caz in care la fel nu poti comenta, ci doar plati, ca altfel ti-o iei peste bot…

  00
 14. libertarianismul este chestie cu 2 aspecte.

  Prima este o ideologie schioapa, care sta in picioare numai daca nu te gandesti la ea.

  A doua este ca sunt multi oameni care nu vor sa fie nici republicani nici democrati nici apolitici si le trebuie o scuza pentru asta, oricare ar fi aia.

  00
  • Din ce puță a gândirii ai scos-o și pe asta? Mai există și Partidul Comunist American:

   Members of the Communist Party USA are dedicated to helping advance the day-to-day struggles of the working class and all people on the road to a socialist USA.

   The struggles for the immediate demands and reforms needed by working people today are essential steps toward our ultimate goals of the revolutionary transformation of society and the economy, toward socialism and then communism. The constant battles over issues large and small are where workers learn the lesson that more fundamental changes are necessary and that people need socialism to have a truly humane society.

   Este că te-ai înscrie în el?

   00
 15. Libertarian, vegetarian sau beretarian ? :)

  00
 16. Alex boss, io te inteleg ca-ti place discutia de dragul discutiei, doar asta ti-e meseria. SI discutia e de foarte mare interes intr-o tara in care nu conteaza capra mea ci important e sa moara a vecinului… Deci, da – majoritatea va zice – „sa moara”. Da – la amenzi mai mari, legi mai dure, pedepse, impozite, etc, dar nu la mine, la ceilalti…
  Prima greseala – subiectul discutiei – ce impozitam mai clar? Munca? – Deja e foarte mult taxata munca. Daca vom mari impozitele pe munca pentru cei care castiga peste mediu – ghici ce – vor pleca intr-o tara in care 2000 euro nu is considerati o avere. Oricum, pe baietii aia ii va duce capul sa gaseasca solutii la asta. Deci nici macar nu castigam pe o parte ce pierdem pe alta. Atata doar ca dam impresia ca-i „belim” pe ai’ bogati.
  Daca tot vrem sa impozitam – hai sa impozitam „bogatia” si luxul – cladiri, terenuri, yachturi, masini scumpe, etc. Mai putem gasi niste solutii ca multinationalele sa „ascunda” profitul – de ex un impozit pe cifra de afaceri…
  In privinta taxelor de orice fel sunt doua mari probleme la Romanika:
  1. Ce se face cu bani din taxe – evident toata lumea e nemultumita de risipa si proasta cheltuire a banilor. De ce vrei mai multi daca ii risipesti? Makes no sense!
  2. Azi nu se incaseaza nici cat se taxeaza. Ia vezi ce deficit e la incasarea de TVA, de exemplu. Se incaseaza doar A TREIA PARTE!!! Pai daca nu esti in stare sa incasezi taxele de acuma, de ce ai mai pune altele. Se estimeaza ca din neincasari de taxe se pierd ANUAL 10 MILIARDE de euro in Romania. Pai hai, incaseaza-le pe alea si mai vorbim dupa aia. Ce incasezi din „impozit progresiv” is bani de samantza pe langa cele 10 miliarde pe care statul nu e instare sa le incaseze anual, la ora actuala.
  In concluzie, discutia e doar „ca sa moara si capra vecinului”!

  00
 17. Eu o chestie nu o inteleg, „necolectarea TVA”: Deficitul de TVA (VAT Gap) e măsurat anual de Comisia Europeană și prezintă eficiența sistemului de colectare a taxei. Deficitul de TVA e provocat de fraudă, evaziune, evitarea taxării, insolvență, erori de calcul, dar și ineficiența administrativă. TVA este una dintre cele mai importante taxe din statele membre, dat fiind că alimentează atât bugetele naționale, cât și pe cel au UE. As fi curios cum isi dau seama sau de unde e gaura ? Cum ? In afara de munca la negru ca il platesti pe Gheo sa-ti tunda iarba ce mai poti cumpara fara sa platesti TVA ?

  00
 18. Vali, asta ai învățat tu la orele de Macroeconomie la ASE? Din împărțit banii bogaților devin bogații mai săraci și mulți săraci au ceva in plus. Numai că:
  1. Bogatul va începe sa taie din costuri aka personal și contracte de lucru,
  2. Săracul deventit bogat peste noapte din împărțirea umană a bogățiilor altora (deci furt) nu va investi (marea majoritate) rațional ci mai degrabă va consuma irațional pentru a-și satisface necesitățile snobiste (nu știu cum se numește exact in limba maternă însă exista o terminologie ptr asta),
  3. Bogatul se va cara, Închide și reloca producția in țări mai “prietenoase” performanței,
  4. Vei avea, ca de expl in Germania, generații de asistați sociali care aștepta plăti de transfer ptr a trăi (bine),
  5. Îmi permit și ceva mai tehnic… https://en.m.wikipedia.org/wiki/Laffer_curve /// btw. Psihologia de casnice de mai sus este parte a macroeconomiei.

  Ar mai fi chestii cum și ce de zis. Ai calculat vreodată câte impozite plătești? Nu, nu numai cel pe venit! Toate! Noi plângeam de mila țăranilor asupriți din ev mediu care trebuiau sa plătească “cel de-al zecelea”. In fine ai armată, Germania cu toată balanța de impozitare cea mai mare din lume nu are.

  En fin cum zice italianu: eu plătesc așa: impozit pe venit, impozit pe cafea, impozit pe zahăr, impozit pe sare, TVAul, impozit pe carburant, taxă pe CO2, taxa de gunoi, taxa pe apa de ploaie, taxe pe alcool, taxa pe mașina, taxa 1 pe business, taxa 2 pe business (Körperschaftsteuer, Gewerbesteuer), taxa obligatorie pe televizor (indiferent dacă ai tv, radio, etc. Doar ca exiști), taxa pe tichete de avion, taxa pe loterie, taxa pe cafea, taxa pentru pompieri, taxa pe bere (pe alcool tare am scris mai sus), taxa pe energie, taxa pentru câine, Taxa ptr pescuit, taxa pe moștenire (trebuie sa o economisesc ptr fimiu și sa o ascund undeva. Sa nu vina vreun Mihai de aici și să fure din ce-am muncit eu).

  Aaaa, am uitat de dările sociale.

  Dar ce zic eu care nu-s ca Simon (un client al care-i familie este in jur de locul 250 pe lista Forbes cu o avere de 370 de milioane). De ce sa vreau sa fiu înconjurat de oameni bogați și nu săraci. De aceea emigrează milioane de romani in Burundi, Ghana și Somalia.

  Este mișto când nimeni nu are nimic – zic și eu dintr-o țară europeană dezvoltată la nivelul Alabamei sau Mississippilui.

  00
 19. Opusul libertarianismului se numește statism. Primii nu vor sa plătească decât un minim de taxe unui guvern care sa se ocupe doar de armata si politie. Ceilalți ar vrea taxe cat mai mari si un guvern care sa se ocupe de toate: educație, sănătate si pensii. La momentul actual in SUA libertarianismul (al carui lider este mr. Koch si alti miliardari americani din petrol) își face de cap printre așa zișii republicani. Iar democrații ripostează printr-o si mai mare risipa a banului public. Ce se va alege dintr-o democrație in care oamenii nu mai vor sa accepte si alte puncte de vedere? Ați ghicit: dictatura sau anarhie. Nu e cazul la noi, Romania este o tara unde statismul primează.

  00
  • etatism, nu statism. Alex are o scuză că îi spune „libertarianul românesc” – a stat mai mult prin Anglia în ultima vreme. Dar hai să nu facem toți greșelile astea.

   00
 20. Evident că nu o să te surprindă chestia asta, dar părerile politice, sociale, sau economice ale românilor nu sunt foarte bine aprofundate – românii nu prea au un dialog real între ei, majoritatea repetă discursul extremist din SUA care domină și chiar sufocă internetul românesc. Pentru un caz extrem vezi următorul articol de pe blog, unde Ovidiu zice că ne spune totul despre avort, el însuși dovedind că nu știe nimic.

  Așa că majoritatea celor care se intitulează libertarieni nici măcar nu înțeleg foarte bine ce înseamnă libertățile, drepturile, care sunt diferențele între drepturi și obligații, e un talmeș-balmeș de incultură politică pe care oamenii îl afișează în discuțiile lor zilnice. Se închid în camere de ecou din care nu mai aud ce se întâmplă afară, și își repetă ce-și zic libertarienii americani la infinit. Un exemplu de astfel de cameră de ecou e USR-ul (e drept, nu cu libertarianism).

  Libertarienii români, din câte am observat, fac cam ce fac și 90% din feministele din România, cam ce fac 90% din neoconservatorii români, și anume ignoră ce se întâmplă în România. O să ai surpriza că cei care sunt cei mai inveterați sunt și cei mai neștiutori – că habar n-au cum funcționează justiția română, de exemplu, și trăiesc cu impresia că în România cazurile se judecă ca în SUA, și se aplică și la noi logica legală din SUA.

  În principiu 90-95% din ăia care vorbesc pe platforme de social media ar trebui să tacă și să asculte, să citească mai mult și mai divers. Sunt prea puțini care chiar au o cultură politică sau economică suficient de dezvoltată încât să poată emite păreri pe diverse subiecte. A little knowledge is a dangerous thing.

  00
 21. Zicea bine bloggerul înecat acum un an în America Centrală că nu există comunist mai mare ca englezul. Văd că te-a infectat și pe tine comunismul.

  00
 22. Ideea de taxe mai mari pentru aia de au salariu mai mare este o aberatie – literalmente esti pedepsit ca esti mai destept/descurcaret/etc.

  Cota unica ca si taxa este singura taxa pe salariu care ar trebui sa existe la venit. Aia cu salarii mari oricum vor plati mai mult pentru ca na… asa functioneaza procentajele. Problema e ca multi cred ca daca ai cota unica, platesti fix aceeasi suma de bani ca si taxe indiferent de ce salariu ai.

  Taxele sunt mult prea mari, 10% cat e acum in .ro este foarte mult comparativ cu ce primesti inapoi.

  Poti avea ompieri/servicii medicale de urgenta/politie/judecatori cu 5% taxe pe venit. Restul de servicii, oricare ar fi sa fie platite de fiecare cu cat isi permite prin asigurari. Vrei super mega tratament, iti iei cea mai bazata asigurare, vrei doar o noapte de tratament in spital dupa ce te aduce salvarea la spital, o iei pe aia cea mai mica si iti asumi. La fel, taxe pentru autostrazi la numar de km parcursi (gen intrare/iesire) si platesti pro-rated cat ai mers pe acolo. Si exemplele pot continua.

  Ce vor in general libertarienii e sa nu vina statul sa-i frece cu tot felul de taxe doar pentru ca se poate. Nu vrea nici unul ca fiecare sa nu plateasca nimic, vrea sa nu fie obligat sa plateasca doar intr-un loc cu japca sau lucruri de genul. Si sa nu mai fie mocangeli din astea gen subventii si alte dude.

  10
 23. libertarianismul sunt in caz special de retard, deoarece adeptii sai nu pot intelege niste concepte de baza:
  – la majoritatea tot succesul lor in viata (daca il au), e in mare parte datorat statului (educatie gratuita, sanatate gratuita si oportunitati imposibile intr-un sistem libertarian)
  – secolul 19 a fost destul de libertarian, cel putin prin tarile vestice si comparativ cu zilele noastre, citit de exemplu cum era prin perioada victoriana, de exemplu cu copii care lucrau in mina
  – libertarienii se inchina la piata libera si au iluzia ca o sa se autoregleze in avantajul consumatorului, insa toate exemplele practice arata ca se ajunge intr-un oligopol unde corporatiile controleaza tot pentru a face cat mai mult profit pentru ca asta e natura lor
  – libertarianismul se bazeaza si pe initiativa voluntara unor oameni cu bani, dar (1) ori ii doare in pl de #saraki sau (2) exista proiecte foarte mari si scumpe unde trebuie sa se asocieze mai multi oameni cu bani si uite asa apare un fel de guvern/stat

  00
  • Trebuia să avem și nițică stânga de-aia bună de la nord, nu doar de-aia insulară.

   Educație gratuită ca să poată studia proștii toate genurile posibile și imposibile? Desființăm și examenele de admitere? Că doar trebuie să aibă acces tot prostul la educație, nu-i așa?

   Care sănătate gratuită? Aia care necesită o mică șpagă sau cerșit prin autobuze?

   N-am auzit pe nimeni care să militeze pentru angajarea minorilor.

   Oare unde au mers mai cu spor conexiunile la Internet, în România unde statul nu și-a băgat o vreme coada și fiecare a procedat cum l-a tăiat capul sau în Vest?

   De burse și donații ai auzit?

   Libertarianismul nu-i perfect, dar nici aruncatul banilor pe fereastră pentru ce i să năzare vreunui politician nu e o soluție. Să ne aducem aminte de festivalurile Gabrielei Firea sau de iarba de pe acoperișurile stațiilor de tramvai.

   00
 24. M-am oprit la „libertarianul românesc”. Poate decid să citesc în clipa în care nu mă mai doare limba română…

  00
 25. Ce dracu e libertarianismul asta pana la urma?

  00
 26. in romania, cu totii sunt liberali cand este vorba de platit taxe, si aceiasi cu totii sunt socialisti cand isi amintesc de beneficii.

  cum ar fi să ai libertatea de a nu le plăti, dar a nu fi acoperit de protecția poliției când cineva te bate sau te fură?, mai ai dreptul să te plângi? – complet de acord. chiar as lasa oamenii sa aleaga: zero taxe, la pachet cu a nu fi primit la orice forma de invatamant de stat, orice forma de sistem medical de stat, zero concediu medical, zero pensie, zero crestere copil, zero orice. bgs, regina maria, investitii private, treaba ta. zero si varsta de pensionare, este problema ta cat muncesti si cand te pensionezi.

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube