Guvernul stimulează natalitate prin credite pentru casă

Ia fiți atenți ce le-a clocit mintea:

Credite nerambursabile sau parțial nerambursabile ar urma să fie oferite familiilor cu mai mulți copii, pentru construcția unei locuințe. Este o soluție avută în vedere de guvern, pe lângă creșterea alocațiilor, venită în sprijinul creșterii natalității. Vrem să sprijinim familiile în construcţia de locuinţe şi asta vom propune. Toate aceste măsuri vor fi detaliate în proiecte de legi, până la sfârşitul anului. a explicat Kelemen Hunor într-o emisiune B1TV, citat de Agerpres.

Hai să ignorăm că o să fie o lege pentru dezvoltatorii imobiliari atât de dragi guvernelor din ultimii 15 ani, și să folosim minima logică, ceva ce politicienii noștri nu prea cunosc.

Așadar, am 2 copii și stau în două camere, da? Așa mai vrea să fac doi,  dar nu am loc, și plâng pe unde pot că statul nu încurajează natalitatea. Pac, sare guvernul cu un program și aplic pentru un credit nerambursabil pentru construcția unei case. Simplu și la obiect. Fac mai mulți copii, că am unde îi crește pe toți.

Doar că aici apar niște probleme:

  1. ai nevoie de grijă permanentă pentru 3 copii. soția nu mai lucrează când are de crescut atâția copii și, după 10 ani sau mai mult de pauză în câmpul muncii, e greu angajabilă.
  2. asta înseamnă un venit în minus în familie. asta înseamnă că, pe lângă cheltuielile cu cei +3 copii, va fi și creditul la casă de plătit. ce salariu să ai să poți susține asta?
  3. unde vei construi o casă dintr-un singur salariu? în oraș? nu, o să construiești la porumb, ceea ce e bine, că mai plantezi o roșie, un cartof, mai faci economii, dar asta înseamnă și că ai nevoie de două mașini, una cu care să plece soțul la muncă și una cu care să meargă soția să ducă copiii la școală, la doctor, la cumpărături…

Soluția mai simplă ar fi acordarea de sporuri progresive. Nu alocații, că se vor certa pe ea. Sporuri. Ai făcut al doilea copil? Ia 500 lei pe lună. Al treilea? Ia 700 lei pe lună. Și tot așa. Chiulește de la școală? Tăiat sporurile. Nu termină 8 clase și minim 2 de profesională? Tăiat sporurile.

 

imobiliare-2021-15

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

74 comentarii

  1. -„Kelemen Hunor, fă-te că lucrezi!”
    Avem programe, avem valoare.

    00
  2. Cighid.

    00
  3. …si eu visez sa stau pe bara si sa traiesc doar din banii copiilor

    00
    • NOU
      #4

      păi sună-l pe chirica, primarul Ieșilor, că al lui avea vilă la doi ani jumate…

      00
    • eu am noroc doar in dragoste…am vazut asta acum 2 ani: m-am plimbat o saptamana pe plaja si n-am gasit un gram de iarba si altii gaseau kilograme de coca…

      00
  4. Sau poate vrei să facă copii ăia cu bani așa că nu dai niciun spor. Dai deduceri la impozite.

    00
  5. 2. Sunt nerambursabile (parțial)

    00
  6. Sporuri progresive?

    *Happy discriminați noises*
    Also religioșii cu 10-15 copii

    00
  7. Stai sa vezi acum suparari din partea “fraierilor” care au facut un copil si credit la casa pe 30 de ani … dar oare astia voteaza?
    În rest … mai toti s-au mutat de la bloc la casa din cauza pandemiei iar preturile la apartamente, înafara Clujului si Bucurestiului, au scazut destul de tare … ce se vindea începând de la 40 de mii acum se vinde începând de la 30-35 de mii

    00
  8. nu era mai simplu ca sa gandeasca pentru cei ce au mai multi copii un program ‘rabla’ al apartamentelor?
    Ai 3 copii minori si stai la 2 camere si 60mp2 nu-i nimic, Statul iti da 20k mii euro credit fara dobanda pe 10 ani, adica 133 euro/luna ca sa iti iei 3 camere si 75 mp2.

    00
  9. Inainte sa termin de citit, imi zic in gand, asta precis e propusa de UDMR. Viktor Orban avea sau are un program similar in Ungaria.

    00
  10. solutia nu e pentru saraki, e pentru clasa de mijloc.

    el casiga minim 2500 euro pe luna.
    ea are grija de copii, familie etc.

    mi se pare o solutie buna pentru cei din clasa de mijloc care isi doresc o familie

    referitor la punctul 1.
    daca esti suficient de capabil ca barbat sa aduci un venit cu care sa hranesti o familie, de ce ai trimite femeia la munca in loc sa stea si sa aibe grija de copii?
    – bona costa bani.
    – educatia primita de acasa e esentiala in primii 7 ani (si e mai buna decat cea primita de la bona).
    exceptia de la regula o reprezinta feministele care pun jobul mai presus de familie.

    total de acord ca banii dati de stat sa vina cu un pachet de obligatii
    scoala obligatorie (fara absente)
    alocatie crescuta doar celor care invata bine

    00
    • WTF nu stiu ce varsta ai dar chestia asta declarata de tine nu e dovedita de viata reala. Inca nu exista generatii de super managerii compententi crescuti acasa de mami pana la 7 ani. De unde esti sigur ca ce spui e si corect?

      00
    • Fiind un tata care sta acasa cu copiii, crescut la randul meu de un tata care a stat acasa cu copiii nu pot sa-ti spun ca esti un idiot si degeaba ambalezi un rahat in cateva idei bune ca tot rahat e.

      00
    • s
      n-am zis sa faca homeschooling.
      ci sa fie crescuti de o mama care isi dedica timpul pentru cresterea copiiilor, NU pentru a semna condica la munca.

      si nu, gradinita/scoala nu iti educa copilul. acolo inveti socializare.
      educatia se face acasa.

      b
      banuiesc ca ies oameni functionali si dintr-o relatie de genul asta.
      habar n-am (daca urmarim istoria, probabil baietii tai se vor marita cu o femeie care ii vor intretine)
      am un prieten care e in aceasi pozite.
      ei sunt fericiti … restul nu conteaza.

      00
    • Wtf, acum serios, câte femei crezi că acceptă chestia asta? Nu-s vreo feministă înrăită, dar eu nu m-aș gândi în veci să stau veșnic acasă cu copiii și să depind de bărbat cu totul, ca in evul mediu. Ce garanție am că cetățeanul întreținător nu mă lasă la un moment dat, sau poate decedează, că toți suntem muritori și bărbații pleacă înaintea femeilor, statistic vorbind?
      Nu de altceva, dar mai rămân și cu copiii respectivi de crescut… Și nu,alocațiile și pensiile de urmaș nu sunt rezolvări, trăiești în România și astea-s niste glume in caz că nu știai…

      00
    • @wft, eu sunt una din „feministele” alea care tin musai sa aiba un job.
      Dar stii de ce?
      – Nu voi depinde niciodata de cel de langa mine. Daca voi fi vreodata intr-o relatie abuziva, voi putea sa plec linistita, fara sa imi fac griji ca nu au copiii ce manca maine sau ca nu am bani sa-mi platesc chiria.
      – 2 salarii decente acopera multa mai bine nevoile unei familii decat unul singur.
      – sa plecam de la premisa ca trate merg bine in familie si tot suntem happy happy joy joy si nu ajungem la punctum 1. Daca sotul pateste ceva? Moare (shit happens), se imbolnaveste grav si nu mai porte muni, etc. Ce faci atunci? De unde scoti bani? Te duci si te angajezi, dupa ce nu ai mai muncit 10-15 ani? Ce? Casier la Kaufland pe 1500-2000 de lei salariu?
      – nevoia de a avea o viata mai complexa, nu doar ingrijit copii (am unul si inca unul pe drum, deci nu am nicio problema cu ei). Mai schimb si eu o vorba cu adultii, mai ies din rutina gatitului/schimbatului de scutece/etc. Exista viata pt o femeie si cu copii, sa stii.

      00
    • @wtf faptul ca stau acasa nu inseamna ca ma intretine sotia, cum nici pe tata nu l-a intretinut mama. Noi am fost adeptii WFH „before it was cool” :D

      00
    • Ambra

      femeile pe care eu le cunosc prefera sa stea acasa cu copiii daca ar avea optiunea asta.
      din pacate, financiar, nu toate au norocul asta.

      ce e rau in a depinde de barbat? cel putin atata timp cat isi face datoria de barbat si produce suficient pentru o viata decenta.

      nu exista garantii in viata

      si da, daca te ingrasi peste masura sau devii insuportabila, sunt sanse destul de mari ca el sa plece intr-un loc unde poate avea o viata mai placuta.
      din pacate asta e un risc indiferent daca te angajezi sau stai acasa.

      apoi ai mentalitatea fatalista ca totul se va duce de rapa.

      cu asa mentalitate nu inteleg cine te-ar angaja si de ce?
      doar ca feminismul te-a conditionat sa crezi ca e ok sa fii fatalista in ce priveste relatia cu un barbat si optimista in ce priveste serviciul.
      nu degeaba orice slujba de doi lei devine „cariera” in vocabularul feministei.

      Mihaela

      „nevoia de a avea o viata mai complexa, nu doar ingrijit copii”
      pana la urma totul se reduce la egoismul ala feminist. eu eu eu eu eu.
      if you’re happy 👍

      00
    • @wtf,
      Da, cu 2 copii, fix egoista sunt. Eu, eu, eu :)))
      Ai luat de acolo fix nimic.
      Zi ce face o femeie care a stat acasa cu copiii 10-15 ani si ramane fara venituri (sot decedat, bolnav si incapabil de munca, a plecat cu alta, etc). De unde scoate banii?
      Nu e vorba de gandire fatalista, ci realista. Shit could happen. Indiferent de cat avem noi impresia ca noua nu ni se poate intampla.
      Am crescut cu un tata care prefera sa-si bea salariul in loc sa il aduca acasa. Mama a fost bolnava si a trebuit sa se pensioneze de la cca. 40 de ani. A ramas acasa cu mine (mai am 2 surori mai mari, ele plecasera deja de acasa).
      O vedeam cum se chinuie sa plateasca utilitatile din putinii bani pe care ii avea, sa pastreze bani pentru mancare si cam atat. Mi-am dorit toata copilaria o amarata de bicicleta, nu a avut bani sa mi-o cumpere. Nu aveam haine noi decat atunci cand era musai si neaparat. Etc.
      Da, am crescut, am supraivetuit, sunt bine. Si o iubesc si o respect si ii sunt recunoscatoare pentru toate eforturile ei. Dar nu ar fi meritat chinul asta, si nici eu.
      Cand s-a mai intremat, eu deja eram la liceu. S-a dus si a facut curatenie in casele altora, doar ca sa mai castige bani in plus. Pentru ca nu mai putea depinde de tata.
      O sa ii transmit ca a zis WTF de pe net ca e bine ca a stat acasa si ca s-a imbolnavit, ca sa nu fie vreo feminista din aia egocentrista care sa vrea sa munceasca pentru ea, copii si demnitate.

      00
    • N-am timp să răspund punctual acum, poate mai târziu. Spun doar atât:când aveam 6 ani, ai mei au avut un accident de mașină, a intrat un camion în mașina lor. Tata a murit, mama a scăpat. Dacă nu muncea mama, ce s-ar fi întâmplat cu ea, cu noi? Ne considerăm fataliști cei care ne gândim la așa ceva? Pe bune? Atunci ce rost mai au discuțiile despre bani albi pentru zile negre, că totul va fi alb de la început până la sfârșit, ce atâta fatalism?
      Uite, exercițiu de gândire pentru tine. Imaginează-ti pentru o zi că ești femeie cu trei copii care n-ai muncit în viața ta și depinzi de bărbat. Da, știu că nu poți, tu ești ditamai bărbatul prin definiție, dar poți să conștientizezi că totuși aparținem aceleiași specii, că la o adică și femeia e om ca tine și are aceleași gânduri și trăiri? E?

      00
    • nu stiu daca realizati dar aveti in comun o trauma din copilarie nerezolvata (o specialist ar putea rezolva ceva acolo).
      nu e deloc normal sa iti traiesti viata in frica. nu e nimic normal in asta.

      asa ca nu am de ce sa iau in considerare exemplele extreme/fataliste. la fel de bine azi puteam sa fim toti rasi de pe fata pamantului daca covid-ul era ceva mai agresiv.

      Mihaela
      1. faptul ca ai copii nu inseamna ca nu esti egoista.
      exista un procent destul de mare de mame singure.
      femei care au facut copii doar sa nu se plictiseasca singure, ori din orice alt motiv mai putin interesul copilului de a creste intr-o familie cu doi parinti.

      2. am zis clar ca „a depinde de un barbat’ e un lux la care majoritatea femeilor nu au acces.
      cele mai multe femei sunt obligate sa munceasca pentru a ajunge la pensie, asta-i viata.
      asta e un „lux” disponibil doar clasei de mijloc.

      Ambra
      „ce rost mai au discuțiile despre bani albi pentru zile negre”

      tu pui caruta inaintea calului si te miri de ce da caruta in santuri.

      pana sa ajungi sa-ti moara barbatul, ai de crescut si de educat niste copii.

      nu stiu daca intelegi matematica, dar probabilitatea de a creste si educa niste copii si probabilitatea sa-ti moara sotul sunt destul de indepartate.

      e cam aceasi logica pe care o au aia de nu vor sa se vaccineze pentru ca e doar 99,99% garantat si nu 100%

      iar in cresterea si educatia copiiilor ai o singura sansa.
      o sansa pe care daca o ratezi, i-ai ratat si pe copii, si implicit ti-ai ratat tot neamul care te-a adus azi aici.

      PS.
      si cand mai auzi ca femeia e rationala 🤣

      00
    • 😅😅😅
      Eu cred că trollezi. N-ai cum.
      Dacă înțeleg matematică, wtf?
      Singura matematică ce ne trebuie in viață care nu se învață în liceu e statistica! Ultima spunea că jumătate din căsătoriile încheiate în ultimii ani ajung la divorț. Și tendința e de creștere. Cu copii sau fără. Deci cum rămâne cu familia tradițională? Zici că femeile din pătura de mijloc își doresc să depindă de bărbat? Ăsta e bancul zilei. Și chiar am râs. Cunoști tu câteva. Ești una dintre ele? Atunci experiența și părerea ta sunt irelevante. Dacă nu stai acasă cu copiii și nu-i educi/crești până la pensia lor (nu a ta) e nasol pentru ei? Eu zic că-i bine. Vezi că părinții tăi muncesc și ai tendința, prin mimetism, să faci la fel, nu să ajungi un atarnache. Eu am crescut cu cheia de gât și am realizat tot ce mi-am dorit. Fără ajutorul unui bărbat. N-am luat-o razna, deși am fost crescută doar de o mamă care a lucrat nonstop. Că ce mi s-a întâmplat în copilărie m-a traumatizat? Ei, da, e nasol. Dar omul are resurse infinite să treacă peste, da, știu, voi ăștia flower power din ultimul val nu puteți fără psiholog și fără să vă lege mămica la șireturi până la majorat. Nasol. Noi n-am fost crescuți așa. Și am preferat să învăț din experiența nașpa a altora decât din a mea că n-am știut să privesc în jur. Pe principiul că nu mi se întâmplă mie incendii, cutremure, spargeri de locuințe, n-ar trebui să ne facem nici asigurări, că e improbabil, na, și dacă ne gândim la asta înseamnă că suntem traumatizați.
      🤣🤣🤣
      Băi, și ai pomenit de lipsă de logică, să mori de râs.
      A, și tot statistica spune că nu femeile din clasa de mijloc stau acasă că idealul lor în viață e să fie doar neveste/mame/bunicile cuiva, ci cele care locuiesc prin corturi, dacă înțelegi ce vreau să-ți zic. Adică cele cu educație zero și care n-au fost lăsate la școală de familiile lor.

      00
    • Nu stiu unde sau cum ai invatat tu statistica. Dar in 2020 la 81.343 casatorii avem 22.785 divorturi (asta inseamna o rata de 28%, iar in 2019 era 23%) asa ca suntem in zona sfertului, pana la jumatate mai e mult.

      Sunt atatea studii care spun clar ca o familie tata+mama e cea mai buna varianta pentru a creste copii.
      Net superioara ricarei alte forme.
      Asa ca dpmdv rata de divort poate sa fie si de 90%, nu mi-as priva copiii de oportunitatea de a avea cel mai bun mediu posibil pentru a creste si a se dezvolta.

      Nu e niciun banc, in 2020 33% mame erau casnice.
      Si nu ma refeream la femeile din patura de mijloc, pentru ca nu exista asa ceva.
      Ci la familiile din patura de mijloc.

      Dpmdv ca barbat ai facut cea mai mare prostie daca incerci sa faci familie cu o feminista. Nici macar o asociere pentru gogoserie n-as incepe darmite sa-mi planuiesc viata alaturi de cineva care din start isi planuieste ca va esua gogoseriua.

      „Dacă nu stai acasă cu copiii și nu-i educi/crești până la pensia lor (nu a ta) e nasol pentru ei?”
      Copilaria ar trebui sa se termine de obicei la 14-16 ani. Momentul ala cand incepe adolescenta.
      Insa inteleg si de ce te-ai dus cu exemplu asta extrem, azi multi copilaresc desi le-au dat parul alb.

      „voi ăștia flower power din ultimul val nu puteți fără psiholog și fără să vă lege mămica la șireturi până la majorat”
      sa stii ca nu e o rusine sa apelezi la psiholog, mai ales cand lasi o trauma din copilarie sa-ti conduca deciziile de om adult.
      dar tu stii mai bine.

      „A, și tot statistica spune că nu femeile din clasa de mijloc stau acasă că idealul lor în viață e să fie doar neveste/mame/bunicile cuiva, ci cele care locuiesc prin corturi”
      Uauu, tu chiar dispretuiesti femeile care aleg familia in detrimentul semnarii condicii.
      Dptdv, o femeie trebuie sa fie proasta daca alege sa se dedice familiei.

      E trist.
      E si mai trist ca ai ales sa crezi ca o ideologie te face mai fericita decat ceea ce te face in mod natural.
      Oricat ai vrea sa negi, evolutia ne-a facut asa cum suntem si nu ne putem schimba.
      Dar tu poti incerca, partea buna e ca o faci pe pielea ta.

      00
    • Da, eu mă refeream la rata divorțurilor in lume. La noi, anul trecut, parcă se apropia de 30%. Dar nu cifrele au vreo relevanță câtă vreme e clar că rata e una mare. Plus că sunt cupluri care nici n-ajung la căsătorie, darmite la divorț, deși au unul, doi, trei, sau mai mulți copii. Ideea e că, dat fiind faptul că un cuplu are foarte multe șanse să se destrame, nu poți să joci la loterie (ca mamă responsabilă), viitorul financiar al unui eventual copil, in ideea că poate nu vei fi printre cele divorțate. Sau văduve. Sau părăsite. Mi se pare responsabilitatea enormă in cazul ăsta. Nu, nu disprețuiesc femeile. Nici bărbații. Niciodată. Până la urmă fiecare își alege drumul lui, care consideră că i se potrivește. Nu suntem toți la fel, nu gândim toți la fel. Dar în jurul meu nu există femei de genul amintit de tine. Niciuna nu judecă așa. Sunt femei care optează să aibă și copii, să-i crească și să-i educe (împreună cu partenerul, nu singure), dar să aibă și un loc de muncă eventual care să le aducă satisfactii, să le placă ceea ce fac, să le împlinească și ca ființe umane independente. Sigur, ești liber să găsești idealul de femeie pe care-l cauți, eu îți urez succes. Poate sunt și femei care gândesc așa cum îți dorești tu să gândească. Singura condiție să fiți fericiți este să gânditi amândoi la fel, pentru că dacă unul din doi își schimbă ideile, că știi, cu vârsta oamenii se mai schimbă, 😀va fi cam aiurea pentru căsnicia voastră.

      00
    • Am vrut sa scriu mai mult dar nu are sens.
      Crezi ce vrei.
      Insa sper ca intelegi ca in viata nu le poti avea pe toate. Orice ai alege vine la pachet cu ceva la care trebuie sa renunti.
      Si o cariera de succes si o familie buna e un mit, nu exista asa ceva.

      Eu raman la ideea ca programul asta e bun pentru familiile din clasa de mijloc care vor sa aibe familii mari.

      00
  11. Copii făcuți prin vecini se pun la socoteală ?

    00
  12. Cainele cand nu are ce face se linge la plua, exact asa si UDMR. Abia asteapta suedejii sa isi extinda palatele ca nu mai au loc sa isi tina caii si progeniturile.

    00
  13. Alta idee: reducere progresiva de impozit pe venit incepand de la al 3-lea copil. Poate asta stimuleaza natalitatea si la familiile fara probleme financiare.

    00
  14. Sa vezi atunci reproducere la rromi:)))

    00
  15. O fi făcut Gică Sunday ceva trafic de influență pentru legea asta…

    00
    • Sunday, Gelu Sunday îi e numele. Și ai grijă, măcar azi fii mai tolerant, că este ziua limbii lui/lor.

      00
  16. Guvernul se comporta ca și cum tot electoratul ar fi format din bancheri și dezvoltatori imobiliari. Mai vedem dacă se potrivește socoteala asta.

    00
  17. „Ai făcut al doilea copil? Ia 500 lei pe lună. Al treilea? Ia 700 lei pe lună.”

    Oamenii trebuiau sa mareasca alocatia cu 20% de la 1 iulie asa cum propusesera tot ei, adica circa 40 de lei. Nu numai ca nu au marit-o cu procentul respectiv dar de-acum se mareste cu maxim rata inflatiei la fiecare termen care e de 8-10 ori mai mica. Lucru aprobat de toata coalitia, inclusiv de cei care i-au „retras” sprijinul lui Catu, cei care se laudau ca au coloana vertebrala.
    Si tu zici de sume 500, 700 de lei, care reprezinta dublul-triplul alocatiei de acum. Fantezii.
    Proiectele lui K. Hunor oricum sunt doar un zvon aruncat in piata sa mai ia ochii de la magariile pe care guvernul le face acum.
    Din pacate la urmatorul vot, cred ca toti ne vom pune intrebarea cetateanului turmentat. Daca vom mai fi prin preajma sa votam.

    00
  18. De ce ai mai vrea sa faci inca 2 copii dupa alti 2 copii ? :D

    00
  19. Nerambursabile

    00
  20. O alta solutie ar fi sa incurajezi oportunitatile pentru copii.

    „am facut 3 crese noi”
    „am modernizat 4 scoli”
    „am schimbat 30 profesori de 80 ani cu 30 de 40 ani”

    Problema nu cred ca e ca nu are bani lumea sau nu au unde sa stea, ci ca lipseste o motivatie.

    vrei sa „traiesti” mai mult inainte de copil, pentru ca stii ca dupa ce-l faci n-ai unde sa-l lasi. bunicii nu sunt sau nu pot veni. Cresele/gradinitele sunt cu inscriere inainte sa faci copilul, sistemul educational te dezamageste, etc.

    00
    • Auzi, cum îți permiți? Chiar ai vrea să facă ei chestii de astea rușinoase, gen să gândească, o strategie pe termen mediu, ceva?

      00
  21. Dupa 30 de ani in care nu au facut absolut nimic, nici stanga nici dreapta( sa ne aducem aminte ca am avut un presedinte care zicea ca daca nu iti convine in tara, poti pleca), sa incurajeze natalitatea sau sa incerce sa combata depopularea masiva a tarii, vin acum cu un plan fantezist, care se adreseaza unei paturi restranse.

    Oamenii astia is atat de rupti de realitate incat nu isi dau seama ca, in afara unei anumite etnii si a catirva secte, majoritatea nu mai face copii pentru ca nu are cu ce ii hrani. Si acum, cand tot ce vor sa faca e sa bage bani in buzunarul bancilor si catorva dezvoltatori imobiliari, se erijeaza in salvatori. „Mai da-le o suta de lei, Nicule…”

    00
    • ma intrebam si eu care o fi profilul omului care face copii, motivat in primul rand de „stimulente” ale statului…parca raspunsurile nu prea sunt cu categorii pe care sa vrem sa-i incurajam spre inmultire

      00
  22. Sistemul cu mărit alocațiile va crește natalitatea dar majoritatea vor fi făcuți doar pentru încasat banii.
    Eu cu ai mei m-am confruntat cu următoarea problemă: grădiniță / after school unde să poată sta până la 7 (maxim 7 și un sfert) când ajung să îi iau. Aici nu ar fi greu pentru guvern să ofere cadru legislativ pentru ca în grădinițele de stat să poată fi lăsați copii în grija unor educatoare contra cost până mai târziu. Sau oferirea unor subvenții pentru after school privat care are program până mai târziu ca să acopere cheltuielile cu angajarea a 1-2 persoane în plus pentru a lungi programul.

    La țară de unde sunt eu e altă problemă: în fiecare clasă sunt 5-6 copii care iau note mari la evaluare dar nu continuă cu liceul din cauză că părinții nu au bani pentru cazare. Se mai poate face naveta dar e greu să fii atent la ore dacă trebuie să pleci cu autobuzul de 6 jumătate și să ajungi înapoi acasă la 4 seara. Aici ar fi nevoie de niște burse care să acopere o parte din cazare. Abandonul școlar la țară se face și pentru că școala nu are nici o finalitate. Am discuat cu mulți oameni de acolo și părerea lor e că odata ce copilul a învățat să scrie și să socotească nu mai trebuie altceva… totul se termină la clasa a 8-a pentru că nu au bani de liceu.

    PS: cel puțin pentru mine pandemia a mai rezolvat din problemele cu grădiniță / after deoarece lucrez câteva zile pe săptămână de acasă și pot să programez zilele co soția așa încât să putem lua copilul la 5 jumătate – 6….

    00
  23. n-as da un ban pentru natalitate ! cine vrea copii sa faca bine sa aiba bani sa-i poata creste ! .. babuini !

    00
  24. Am doar doua lucruri de spus.
    Banii aia mai bine ii baga in crese, gradinite, scoli.
    Daca se poate mai mult, deduceri impozite.

    00
  25. Maine, poimaine o sa se ofere ungurul sa te impinga de cur cand futi, doar doar sa mai faci si tu niste copii acolo!

    00
  26. Astia nu inteleg ca o economie stabila inseamna sa ai o clasa de mijloc puternica, nu sa creezi conditii pentru oameni care fac copii dar nu ii pot intretine.

    Momentan clasa de mijloc nu are neaparat nevoie de astfel de credite. Cred ca mai util ar fi sa gasesti locuri la gradinite si crese fara sa dai spaga. Sau sa stii ca nu trebuie sa bagi o caruta de bani in meditatii pentru ca scoala e o gluma proasta.

    00
    • clasa de mijloc nu iese la vot. e cocoșată de credite, e la mare în ziua votului, e scârbită, e sătulă.

    • A explodat numarul copiilor în ultimii ani de nu se mai gasesc locuri la gradinite sau e vorba de gasit locuri la gradinitile alea bune?
      Iar clasa de mijloc nu cred ca poate exista daca saracii nu-si permit chestii … tu ca mic întreprinzator cui ai sa vinzi mici chestii?! bogatilor?!

      00
  27. Eu nu prea inteleg cum, o manevra de genul asta, i-ar incuraja pe cei fara copii sau cu un copil, sa faca sau sa mai faca alti copii. Pare mai degraba ceva ce ar incuraja tot pe cei care deja au multi copii sau faceau oricum foarte multi copii, primind credite nerambursabile sau rambursabile partial. Dar pare ca asta duce de fapt la o diminuare a venitului pe membru de familie ( o familie formata din 2 adulti care muncesc si un copil, sa zicem ca strang undeva la 2100 euro pe luna, inseamna cam 700 euro pe luna de om; daca ei isi iau acel angajament cu o casa cu credit nerambursabil si mai fac 2 copii inseamna ca 5 persoane vor trai tot cu 2100 euro pe luna, recte cu aprox 400 euro pe luna de persoana, aproape ca se injumatateste venitul pe membru ). Totodata, mai intreb, cum vor fi acordate creditele: inainte de sarcina, dupa sarcina, in timpul sarcinii? Cum ar functiona, se angajeaza cei 2 adulti ca vor face 5 copii in urmatorii x ani?

    00
    • Si daca presupunem prin absurd ca au gasit un mod sa dea banii astia, in plus de calculul tau, statul practic isi taie o sursa de venit (impozite de la salariul parintelui care va sta cu copiii in concediu de maternitate – minim 2 ani x 3 = 6 ani).
      Deci nici nu mai primeste bani din taxe, nici nu incurajeaza munca, si mai si da bani degeaba…. Mama ei de matematica!

      00
    • Offtopic: Scuze, boss, dar observ de cateva saptamani ca e doi „Sebi” la comentarii. E ok asa sau ne luam nick-uri diferite? E procedura de departajare sau e la mica intelegere? :)

      00
    • pune tu Sebi Original sau Sebi BOSS

    • Bine, atunci pun sebybv, sa ma dau mare ca’s din oras cu Sefu’ :)
      Peace!

      00
  28. La scoala la fie-miu dimineata ~95% din copii vin dimineata cu parintii si ~80% pleaca la pranz cu bunicii si inca cativa cu masini de la afterschool, ceea ce ma face sa cred ca inca nu s-a emancipat atat de mult lumea incat toti sa isi permita sa stea nevasta acasa pana pleaca copilul in armata. Ce e drept, intr-o lume unde e coada sa te vaccinezi contra unui virus potential mortal numai contra a 3 mici, celelalte centre fiind goale, cel mai probabil vom vedea familii de 4-5 copii doar ca sa isi ia o casa mai mare ca a lui vecinu :)

    00
  29. Problema cu natalitatea cel putin in tara noastra este reprezentata de faptul ca statul nu a oferit niciodata facilitati pe bune pentru a incuraja natalitatea. Mai precis in afara de concediul acela maternal de 2 ani statul nu prea ofera ceva. Sigur exista pe hartie asigurarea de sanatate plus sistemul educational gratuit, dar acesta este doar pe hartie pentru ca in realitate tu ajungi sa platesti extra.
    Una din cele mai mari probleme ce o sa apara este fix faptul ca avem locuinte construite fara numar, dar crese, gradinite,scoli,spatii de joaca suntem 0. Si cum suntem un stat unde fiecare se descurca sunt absolut sigur ca vor aparea niste intreprinzatori privati care sa ofere niste servicii. Si practic cand se va ajunge acolo indirect vei realiza ca simplul fapt de a avea un copil este mai scump decat a detine o locuinta.
    Fix din aceste motive oamenii nu se mai grabesc sa aiba copii pentru ca stiu ce-i asteapta si mai ales cate compromisuri vor face. Acum ca nimeni nu spune asta e alta poveste.

    00
  30. Acuma fara de gluma de mai sus cu rromi nu inteleg de ce statul trebuie sa stimuleze ceva?
    Nu fac copii ca ce ? Nu ma ajuta statul?
    Stiu dam o gramada de bani si e frustrant dar sa tot dai vina pe asta e cam aiurea.
    Adevarul e undeva la mijloc
    1.Fugim de responsabilități.
    2.Suntem de o comoditate absoluta.
    Toti vrem copii dar sa stea altcineva cu ei.

    00
  31. Vile în 12 rate fără dobândă pt mămicile eroine (fără număr din partea guvernului)

    00
  32. Si daca iau credit dinasta pe principiu ca vreau sa fac 3 copii si imi iese doar unu ? Vin si-mi iau casa sau imi mai aduc 2 ?

    00
  33. Sau mai bine… fa dracu gradinite si scoli in zonele limitrofe oraselor mari, unde a explodat pretul la teren de la an la an si se construieste de-mpulea pe fiecare palma de pamant.

    Pune pulitistii locali sa dea amenda la cei care nu isi parcheaza masina pe proprietate, desi are (sau ar fi trebuit sa aiba) 2 locuri de parcare.

    Dar asta insemna scandal si munca noi nu vrem scandal.

    Vrei sa faci 3 blocuri? Ok, dar baga X gologani la un fond pt dezvoltarea scolilor, gradinitelor si spitalelor in zona.
    Desigur, nu exista cadru legal pt asta.

    Si daca ai crese/gradinite/scoli, poate femeile pot reveni la munca si soselele ar fi mai libere.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.