Şerpii de la FJSC

Preambul.

  1. Tânărul zoso învaţă serios, urmăreşte, exersează, face şi ceva meditaţii şi dă la Facultatea de Ziaristică Hyperion, unde ia 9 şi ceva. Apoi, în toamnă (facultăţile particulare aveau două sesiuni de examene) dă şi la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, unde obţine un superb 4.33 (sau 3.44, nu mai reţin)(cu un genial 2.10 la limba română). Am depăşit momentul, m-am angajat la  Mediafax în anul 2 de facultate şi peste vreo 10 ani am ajuns cel mai celebru “jurnalist online” din România. :)

Nu mi-a părut rău că nu am luat la FJSC decât prin prisma faptului că a trebuit să plătesc pentru a urma o facultate particulară.

(Am scris cele de mai sus ca să nu avem vorbe, că presimt că argumentul principal al ciutanilor care vor apărea pe aici va fi “zoso n-a luat la fjsc şi de aia ne înjură”.)

Ulmanu

De-a lungul timpului am înjurat pe aici diverse persoane de la FJSC. În principiu, pe Alex Brăduţ Ulmanu, un nene mare specialist în jurnalism online. Atât de specialist încât dă lecţii şi altora. În speţă, mie. Iar eu am o problemă cu a primi sfaturi de la falşi moralişti. Atunci când alergi să fuţi cât mai multe studente nu poţi da lecţii de morală, decât lor, poate. În fine, tipului i s-a înfundat la un moment dat când ultima pe care a ars-o a rămas grea şi a trebuit să o ia de nevastă (detaliile sordide nu le public, că nu îmi stă in caracter). Şi căreia i-a făcut cadou o licenţă la jurnalism, că deh, aşa e în facultate.

Firma lui de jurnalism online şi produs content a fost cea care a făcut treabă serioasă cu MyKinda, finalul fiind falimentul şi că nea Caisă a uitat să înapoieze un laptop (cu care se lăuda la facultate în fiecare zi) care valora mai mult decât banii pe care Wilkins îi datora (şi pentru care primeşte nişte simpatice ameninţări cu moartea de la Ulmanu).

Ca bonus, eu n-am aproape nimic cu Iulian Comanescu, dar el a sărit repede să îl apere pe prietenul Ulmanu de răul zoso.

Să mai menţionez că a pus două mizerabile să mă înjure?

Coman si Frumuşani

Despre rectorul care a stat câţiva ani prin America şi care tratează facultatea ca şi cum ar fi moşia lui personală ştie toată lumea. Omul nu are probleme, nici măcar cu nivelul scăzut de absolvenţi. De madam Frumuşani v-am mai povestit. Apropos, ştiaţi ca Amy Thiery, mulatra care tot îndemna la citit cu voce tare afişul ăla e absolventă de FJSC?

Revenind…

Pe la FJSC prestează tot felul de agarici cu pretenţii de preparatori şi profesori.  La un moment dat, o şefă de la Mediafax decretează în gura mare că “cu puţin efort aş putea fi profesoară la FJSC cu câte îi învăţ pe ăştia care vin la noi”.

Hari.

Unul dintre ei e băiat de treabă. Terminaţi cu bancurile proaste, nu e gay, poate nu ştie omul să se tundă straight. După ce l-am muit un pic pe tema cunoştinţelor grave în materie de web şi wordpress cu ocazia blogului lui Obae, băiatul îmi dă un mail în care spune că vine la Berlin în curând şi ar vrea să ne întâlnim să ne împăcăm. Îi răspund că nu am ce discuta cu papagalii care nu ştiu decât să repete ce (nu) gândeşte Ulmanu şi rămâne aşa.

Cel puţin aşa credeam eu.

Zilele trecute, la un curs de jurnalism online, băiatul nostru se desfăşoară pe tema blogurilor şi a mea în faţa studenţilor. Respectiv, că sunt un puştan imatur, că mi-am făcut traficul prin “generatoare de trafic”, deşi nu ştie foarte bine ce sunt alea, este sigur că aşa l-am făcut, că trafic.ro m-a prins şi m-au dat afară, iar eu înjur trafic.ro din această cauză, că nu am habar despre ce scriu…

Apropos de a avea habar, uitaţi un articol mişto scris de el, care rupe cu atâta substanţă şi talent jurnalistic.

Studenţii sunt ca nişte flori firave. Judecăţile lor sunt adesea inocente şi pure şi cei mai mulţi dintre ei nu gândesc singuri pentru că nu ştiu cum. Profesorii ar trebui, probabil, să îi înveţe să gândească pentru ei, nu să le vândă de-a gata tâmpenii. Gândiţi-vă la asta, dragi studenţi, atunci când veţi comenta pe tema asta pe blogul privat la FSJC, unde băiatul nostru este stăpân şi tiran absolut.

L-am întrebat pe băiat dacă are vreo explicaţie la tâmpeniile debitate. Nu ştie despre ce e vorba, desigur, el e mai curat ca Ulmanu.

Am menţionat că Horea Bădau predă şi el la FJSC? Asta daca mai ţineţi minte monitorizarea blogurilor…

ps: Obae, vezi că prietenul nostru comun se laudă studenţilor că eşti idiot pentru că n-ai habar de wordpress şi că îi datorezi succesul paginiidemedia lui. asta aşa, de culoare.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

45 comentarii

  1. Ce devreme ai postat asta? Dar te-au suparat rau de tot baietii astia.

    P.S.: pentru cineva din afara e cam greu sa digere postul tau

    00
  2. Si ziceai ca ai terminat cel mai bun liceu din oras, unde >70% din absolventi intrau din prima la stat :P

    00
  3. Da’ cu ăia de la fcrp ce ai frate?

    00
  4. aia de la felatii publice?

  5. Astia de la evz nu prea te au la suflet.Tinand cont ca esti prinde cei mai vechi si mai buni bloggeri puteau sa te intrebe si pe tine cate ceva.

    00
  6. Mare zmeu esti ca ai ajuns cel mai tare jurnalist online.
    Partea pe care multi nu o observa e ca ai reusit asta in Romania, tara in care cel mai citit ziare Libertatea;)
    Eu te citesc destul de des, mai degraba din curiozitate si prin prisma faptului ca ai notorietate. Se intampla des sa fiu de acord cu tine, insa nu pot sa nu observ ca esti un mic-mare dictator, aici, la tine-acas, pe blog.
    PS: nush cum sa iti spun, dar una e sa ai inteligenta (ca nu poti totusi sa fii retardat ca sa ajungi pe pozitia pe care esti tu), si alta e sa intrunesti calitatile necesare sa devii student si absolvent al unei facultati. Nu doar inteligenta iti trebuie, ca si Hagi era un geniu pe teren. Cum sa iei notele alea ridicole la admitere? Nu-s nici punctele mele forte, dar n-as ajunge sa mi-o iau in bot asa urat la admitere… Si totusi nu ma stie lumea drept zoso si nici nu am notorietatea lui

    00
  7. Citeam replica lui „Eu” . Foarte clara si la obiect. Si eu intru pe zoso.ro pentru ca mai gasesc cite o idee buna sau nu pe care o folosesc ca punct de plecare pentru surfarea webului. Sint parerile lui zoso si are tot dreptul sa le exprime.
    Dar sint oarecum uimit sa vad ca se vorbeste despre jurnalism. Din punctul meu de vedere , blogul e blog si jurnalismul jurnalism (online sau pe hirtie). Nu stiu de unde ideea ca daca scrii un blog faci jurnalism ?
    E evident modul in care e scris blogul lui zoso , ca nu e decit un blog , exprima doar pareri personale exprimate intr-o maniera de multe ori incarcata de cuvinte regasite in mahala. Jurnalismul este promovarea unor idei intr-un mod oficial , cit mai neutru si obiectiv cu putinta, prin folosirea unor cuvinte decente. Dar din ce inteleg eu ca se discuta pe aici jurnalismul onile e un fel de imperechere intre jurnalismul pe hirtie si blogul unuia care care pasiunea de a-si exprima opiniile pentru cei care surfeaza netul, avind marea calitate ca ofera putina interactivitate , autorul reusind sa primeasca mai rapid feedbackul celor scrise.

    Din prima parte a postului lui zoso inteleg ca desi era praf la romana si desi nu a fost in stare sa intre la o facultate ca toate celelalte, dind dovada de multa mediocritate, a reusit sa fie un invingator si sa se proclame cel mai celebru „jurnalist online” . Oare ce concluzie sa traga cititorul din treaba asta ? Eu unul , chiar daca nu neaparat am dreptate pot sa spun ca in Romania , ca si in SUA , totul e posibil. Mai pot sa concluzionez ca daca cel care nu a fost in stare sa intre la facultatea aia de jurnalism , si totusi a ajuns cel mai celebru jurnalist online din Romania, e clar ca ori cei care au intrat la facultate nu practica jurnalismul in tara , ori cum deja multa lume stie , in Romania nu se apreciaza valoarea.
    Ar mai fi si alte variante. Adevarul e undeva la mijloc.

    00
  8. @zoso te rog scrie si tu cu „@gigel”, ca nu mai intelege lumea cui raspunzi, mai ales cand dai raspunzuri in doi peri…tks

    00
  9. zoso, asta vara am terminat jurnalismul la Hyperion F.R., mi-am luat si diploma de licenta. Lucrarea a avut ca tema „Influenta politicului in televiziunile trustului Intact” si se pare ca a fost o lucrare buna.
    Acum m-am inscris la master, tot la Hyperion…stii de ce?
    Am prieteni din liceu care au dat FJSC sau Spiru si crede-ma, din ce mi-au povestit ei ca se intampla prin facultatile astea doua, numai jurnalism nu inveti in ele. Le-am spus cum sta treaba la Hyperion (studio-uri, examene practice, proiecte ‘solo’, inregistrari proprii etc) si-mi replicau cu povestiri despre cat de cacat e la FJSC, cum nu vin profii la cursuri, cum freaca menta toata ziua, cum au trecut 3 ani si ei nu stiu nici macar planurile video sau miscarile de camera.
    Nu ma cac pe mine ca Hyperion e mama jurnalismului in Romania, e totusi o facultate private, dar daca vrei sa inveti si sa intelegi anumite chestii…poti si esti ajutat la maxim de profi, mai ales de aia tineri. Eu am facut la frecventa redusa (cursuri in week-end), dar am invatat mai multe chestii decat aia de la FJSC invata la zi… din pacate nu am apucat inca sa pun in practica, de la 18 ani tot grafician sunt ca nu-mi permit inca sa o iau de la capat cu ‘cariera’, dar abia astept sa intru in paine. In curand o sa ma bag si in jurnalism.
    Apropo, l-ai prins pe Pruteanu ca prof de multimedia? :))

    PS: sfat pt pustii abia iesiti din liceu…mergeti pe 2 domenii de activitate, daca nu merge unu din ele…ramane intodeauna rezerva ;)
    Eu nu stiu daca o sa-mi iasa treaba jurnalismul…de aceea m-am apucat si de grafica.

    00
  10. Alt fun fact din interior:
    Domnul Coman ne informa acum cateva zile despre subiectele de licenta si ne povestea despre cele de anul trecut. Printre ele, ceva cu Elodia (pe care Coman a botezat-o „Elodeea”, da’ mi-am zis ca-ncearca sa fie spiritual). Un viitor absolvent mai ‘telectual a indraznit sa faca contestatie, spunand ca el nici nu stie cine-i „vedeta” si ca nu se uita pe postul tv care a consacrat-o. Domnul decan, ofuscat bineinteles, ne-a zis ce reactie vehementa a avut si cum l-a mustrat pe tanarul impertinent, care nu stie ca un jurnalist trebuie sa fie informat. „Nu putem lasa sa iasa din FJSC un om care nu-i la curent cu tot ce se intampla, chiar si cu Elodeea„. A mai repetat de vreo 2 ori numele, in aceeasi forma. Deci nu-ncerca sa fie ironic, ironica era situatia in sine. Am mustacit cu totii, dar nimeni n-a indraznit sa-l corecteze pe marele decan, tatal jurnalismului (cum ne aminteste la fiecare curs), omul mai important in Romania decat CTPu’ si alti jurnalisti fara studii de specialitate pe care-i uraste cu pasiune (si probabil a ramas cu traume seriose din confruntarile de ei, de trebuie sa ne aminteasca mereu ca-s niste ratati). „Ce, daca se face vreo conferinta sau dezbatere legata de jurnalism ma cheama pe mine? Nu, ii cheama pe de-alde CTP, ca ei vand mai bine imaginea jurnalistului caruia ii trebuie doar talent si tupeu ca sa razbata”. A, si nenea ii mai uraste si pe intelectuali, pe care ii considera frustrati ca si-au pierdut controlul asupra presei pe care-l detineau pana acu’ vreo 50 de ani. Si-a batut capul mult cu problema asta, de a ajuns si la o denumire de sindrom care, in imaginatia lui, descrie perfect atitudinea scriitorilor elitisti fata de presa: pataplisuvienism :)) = Patapievici + Liiceanu + Plesu. Ah, si ce zambet ironico-arogant avea in coltzu’ gurii cand ne zicea, mai-mai sa ma pufneasca rasu’.

    00
  11. Nici nu ştiu de unde să încep. Din ce înţeleg eu ăştia îs unii dintre ăia de vor creşterea cu 50% a salariului… :)):)):)) Interesant aspect. :)):)):)) Din ce ştiu şi eu seducerea unei eleve saus tudente de către un profesor este o abataere gravă. Dor noh, poate stăm noi mai răi cu etica sau poate ne scapă unele aspecte…

    Clar asta a fost o palmă grea dată FJSC…

    00
  12. Am terminat FJSC-ul si da, cred ca lafel cum se poate comenta despre orice facultate se poate spune si despre aceasta ca are deficiente. Este adevarat ca in anumite momente te simti cam de izbeliste dar daca iti dai interesul poti invata destul de multe.

    00
  13. NOU
    #13

    „cel mai celebru”?????? cât spuneai ca ai luat la romana????

    00
  14. @zoso

    Sper ca inversunarea ta sa nu fie inteleasa gresit. Am si eu una similara fata de FJSC (doar ca nu asa fatisa) cu scopuri constructive – schimbarea in bine a institutiei. Acum sunt in Barcelona la un master la una dintre cele trei universitati de stat din Barcelona (nu la cea mai buna, desigur). Nu vreti sa aflati cum se face scoala aici comparativ cu FJSC. Si vorbim de Spania, o tara nu tocmai renumita pentru metodele ei educative precum Statele Unite de exemplu.

    Deci da, inca o data zic si eu – am fost un an la FJSC (intrand la buget la RPP si la taxa la Jurnalism, pe vremea aia erau diferite) si mi-am dat demisia alegand sa continui Facultatea de Stiinte Politice la Universitatea din Bucuresti pe care incercam sa o fac in paralel cu FJSC-ul.

    Multumesc.

    00
  15. @Eu: mi-ar placea sa iti explic unde gresesti, dar faptul ca folosesti un proxi si imi pui nickul in ghilimele te descalifica din discutie.

  16. @Ion:

    Din prima parte a postului lui zoso inteleg ca desi era praf la romana si desi nu a fost in stare sa intre la o facultate ca toate celelalte, dind dovada de multa mediocritate, a reusit sa fie un invingator si sa se proclame cel mai celebru “jurnalist online” .

    limba romana se invata in generala. in liceu si in facultate nu se face, cel putin eu asa stiam. acum nu stiu mai multa decat stiam acum 10 ani. intelegi unde bat?

  17. @Cosmin: si tu esti la fel de luzer ca si mine. doi prosti. noroc cu studentii si profii de la fjsc, care sunt invingatori.

  18. „george-hari-popescu-inghite-penis-de-magar” =))

    00
  19. zoso, tu esti doar o varianta de-a lu mircea badea in mediul online. esti un revoltat obositor fara niciun fel de continut. nu faci decat sa injuri diverse situatii. critica ta nu este constructiva, e alcatuita exclusiv din injurii aleatorii. restu site-ului tau e format din copy-paste-uri de pe alte site-uri. lumea te viziteaza ( la fel cum il viziteaza si pe imbecilu ala sinistru de mircea badea) pentru ca esti aici sa le confirmi frustrarile. si nici nu esti foarte creativ in privinta asta. si inteleg ca injuri facultatea de comunicare din cadrul SNSPA. Acolo sunt niste oameni pe care nici sa le-o iei in gura n-ai merita. Acolo se afla cel mai mare istoric al culturii romane din tzara asta. Acolo se afla cei mai renumiti politologi din tzara asta. Cat despre practica, acolo se afla specialisti din cele mai tari agentii de pub din romania. Nu poti sa compari fcrp-u cu hyperion si alte varzaturi d-astea spontane.

    00
  20. Cata dreptate ai cu povestile astea de la FJSC ! Nu de altceva, dar eu am intrat la Hyperion in 1997 si am patit cam aceeasi poveste la admiterea de la minunata facultate pastorita de Coman: 4,20 media generala.
    Ce sa mai zic de dl Badau, care mi-a taiat toate punctele de la seminar pentru ca i-am reprosat favoritismele. Urmarea a fost simpla: i-am batut obrazul in biroul decanului si am scos un 6.
    In plus, cei de la FJSC te obligau sa dai licenta la ei (ceea ce am si facut – din fericire, am luat din prima), iar cartile din bibliografie nu se gaseau decat la biblioteca lor.

    00
  21. Ah, si astia care se mira de note gen 3 si 4 luate la admiterea la FJSC, habar n-aveti despre ce vorbiti. Zoso trebuia sa scrie si cum se da admiterea: pana anul asta, erau doua probe: una scrisa de expresivitate si creativitate + limba romana, una orala doar de creativitate +expresivitate. La ambele, notele MAXIME pe care le-au luat candidatii s-au oprit pe undeva pe la 7. Marea majoritate insa s-au trezit cu cate un 2-6 peste ochi de nu le-a venit sa creada. La oral in special, notele se acordau dupa niste criterii numai de ei stiute, erau 3 profi in comisie care oscilau intre nepasare si citit ziaru’ si incoltit candidatu’ cu intrebari intrebatoare, dupa cum ti-era norocu’. Un tip care a prestat cu vreo 10 minute inaintea mea s-a intretinut cu profele la menopauza din comisie, le-a bagat si vreo 2-3 cuvinte in romgleza de s-au udat de tot, nota: 7. Eu am luat un amarat de 6 si-un pic, dar stiind cati picasera inaintea mea sau de-abia luasera un amarat de 5 am multumit lu’ doamne-doamne si pentru ala.

    Anul asta, am vazut ca s-a renuntat la proba orala, poate s-a prins cineva in sfarsit ca-i o mare bataie de joc. Totusi, am auzit ca notele la scris sunt inca impartite cu mare generozitate, da’ numa’ pana pe la 7. Ca deh, absolventii de liceu ie prosti, iar FJSC are standardele ridicate. Cunosc o tipa olimpica pe tzara la romana care a dat anu’ asta admiterea si a luat 5 si ceva. Dupa primele cursuri, dezamagita de profi si colegi, ma-ntreba daca sa continue facultatea sau sa se retraga (mai e studenta si la alta). N-am stiut ce sa-i zic, e greu sa dai un verdict care poate influenta viitorul cuiva. Eu una, insa, n-as mai face facultatea asta daca as avea ocazia s-o iau de la inceput.

    Si mi-e groaza acum de licentza, unde se iau note la fel de generoase, ca deh, in ochii lor ai intrat prost in facultate si tot prost iesi, desi ei s-au chinuit ani intregi cu tine sa te-aduca pe calea cea buna. Bleah.

    00
  22. Draga Zoso, intamplarea face ca am dat si eu admitere la FJSC in 1998 si spre deosebire de tine am luat examenul ceea ce a rezultat in 4 ani de inconstienta crasa, o pedeapsa „ispasita” intre peretii facultatii cu profesori de mucegai si ego mai mare decat fosta Stefan Gheorghiu, sediu unde functioneaza la mila Politehnicii….
    Si totusi…cum ai putut sa iei nota aia la romana??? Sau poate era proba comunist denumita „Creativitate si expresivitate” unde nu luai nota de trecere decat daca faceai meditatii cu profesorii din FJSC? Oricum, mai bine ca ai picat…FJSC este ruda saraca si cu pretentii a facultatilor de jurnalism particulare. Oricum, jurnalist mai degraba te nasti decat devii, ca dovada ca am terminat facultatea fara sa am nici un contact cu presa, altul decat cel de consumator….

    00
  23. @Larra: sincer, habar n-am. nu mi-am mai batut capul prea tare de ce si ce am gresit (meditatii cu profi de jurnalism, consultat alte lucrari, citit manuale de jurnalism) si m-am concentrat pe a invata una-alta.

  24. Sunt studenta in ultimul an la FJSC – cursuri de zi. Am intrat la facultate cu o nota decenta, printre primii, facand doar 10 sedinte de meditatii cu unii dintre profesorii de acolo caruia nu ii dau numele pentru ca dumnealui nu facea de obicei meditatii si nici nu avea ca tel in viata sa se imbogateasca din chestia asta.
    Parerea mea este ca daca stii cat de cat sa scrii romaneste si ai dat pe la scoala la liceu, NU ai cum sa iei o nota mai mica de 5 la scris (eu am dat examen scris si oral). Deci, Zoso draga, ma tem ca nu prea stiai tu mare lucru de vocabular si gramatica atunci cand ai dat tu examen, oricate carti le lauzi tu ca ai citit. Imi pare rau, dar chiar nu este asa cum zici tu…exagerezi si asta o stii prea bine!
    NU este adevarat ca profesorii nu vin la cursuri sau ca nu invatam nimic la scoala; adevarat este insa ca noi, studentii, nu prea ne mai intereseaza scoala. Aproape toti suntem angajati si nu oriunde – cu totii lucram in jurnalism, relatii publice si publicitate, iar faptul ca unii dintre noi lucreaza inca din anul I (asa cum este si cazul meu), cred ca spune ceva despre nivelul de pregatir. Este adevarat ca jurnalismul/PR/publicitatea nu o inveti la etajul 6, ci in redactii/agentii, dar cu siguranta FJSC-ul iti da un inceput pe care fiecare ar trebui sa-l valorifice cat mai bine. Iar facultatea este bine vazuta de catre angajatori, de aceea reusim sa ne ingajam foarte devreme.
    Domnul Badau are niscaiva probleme de comportament, nu neg; si mie mi s-a facut frica de el, insa daca nu-l iei in seama prea serios este inofensiv; domnul Popescu este un bun profesor, care chiar vrea sa-i investe pe studenti ceva si nu cred ca nu este bine pregatit! Cat despre domnul Ulmanu, am numai cuvinte de lauda – nu atat pentru ceea ce preda dumnealui pentru ca, recunosc, nu preda efectiv mare lucru, ci pentru ca ne face sa gandim si ne invata cum sa cautam singuri informatia. Iar atunci cand nu stia ceva sa ne explice, nu se sfia sa o recunoasca; se documenta, apoi ne explica.
    Dincolo de ce se aude despre FJSC, pot spune ca, intr-adevar, nu este ceea ce pare atunci cand te duci cu emotii la admitere; insa, mare parte din parerile expuse de tine Zoso, chiar si argumentate, sunt exagerate si pe alocuri nefondate. Mie imi miroase a frustrare, cu toate argumentele pe care le aduci.
    Din punctul meu de vedere, facultatile particulare din domeniu sunt nule! Am cunoscut numai pitipoance care fac jurnalism pe Spiru sau Hiperion… Numai cei care nu au suficient creier ajung acolo, apoi incep sa critice facultatile de stat. Hai sa fim seriosi, si inainte si acum se intra destul de usor la stat. Prost sa fii si sa nu intri!

    00
  25. @Elena: draga mea, eu nu critic facultatea. probabil daca ai fi citit mai cu atentie, ai fi realizat ca eu am ceva cu niste oameni care intamplator sunt profesori/preparatori la fjsc. iar faptul ca eu am urmat o asemenea facultate si am lucrat 2 ani cu oameni de la fjsc ma face oarecum expert in domeniu.

  26. Si eu am terminat la Hyperion si, din cate tin eu minte Cristi, dl. Badau te-a ajutat foarte mult si chiar erai unul dintre studentii pe care ii aprecia mult, pe vremea cand preda la noi, la Ziaristica. Cred ca e urat sa musti mana care te-a hranit, asa cum faci tu si mai cred ca asta spune destul de multe despre caracterul tau.Pacat. Erai un tip vesel pe care il apreciam toti. Nu te credeam in stare de asemenea marsavii.
    Pe mine,cel putin, cunostintele pe care le-am primit de la dl Badau m-au ajutat sa ma angajez in presa si sa am acum un job cu care chiar nu mi-e rusine.
    @Vali, te citesc zilnic si iti dau dreptate in ceea ce-l priveste pe Ulmanu..L-am cunoscut si eu si am avut mereu impresia ca ne priveste pe toti de sus
    In rest, nu comentez

    00
  27. Zoso,

    Facultatea, in sine, ca sediu/cladire/institutie nu te invata nimic; oamenii care predau acolo inseamna insasi facultatea. Asa ca din moment ce critici oamenii de acolo, automat critici facultatea, nu?

    00
  28. @Elena: daca vrei sa intram in tehnicalitati…

  29. S-ar putea consuma tone de hartie pe acest subiect. Sunt multi pro si multi contra FJSC. Fiecare are dreptul la opinie… dar asta nu inseamna a aduce o simpla acuza cuiva fara a o sustine prin argumente. Ok, nu ne place Popescu, nu ne place Ulmanu, … samd. Dar de ce? Pentru ca fiecare a avut o problema la un moment dat cu unul din acesti oameni?
    Cand eu am dat admiterea la FJSC l-am avut pe Hari in comisie. Si credeti-ma… m-a innebunit cu tot soiul de intrebari, in timp ce restul din comisie se convinsesera de ce-mi putea capul. Dar nu, Hari trebuia sa ma mai intrebe… poate poate imi da o nota mica. „L-am urat” atunci, dar apoi am invatat multe de la el. Si pe Ulmanu’ l-am urat… ca ne trimitea tot timpul sa facem reportaje sau interviuri… pe teren. Saptamana de saptamana! Dar de la acesti oameni am invatat ceva! Moralitatea sa nu o comentez… pentru ca nu sunt eu in postura de a-i judeca viata personala.

    Sa nu fiu inteles gresit: nu am spus ca FJSC e o facultate perfecta. Se pot face multe acolo… oameni cu idei sunt. Insa, sistemul de invatamant romanesc… are sincopele sale si asta cateodata nu ii ajuta pe cei care chiar au idei.

    00
  30. deci ai facut la particulara, la taxa, dupa care te-ai carat din tara. pentru ca nu te-a dus capul bah n-ai intrat la fejesece la buget, asta e explicatia, sa stii de la mine. altii cum au putut ? si nu mai scrie articole din alea de 2 lei cu gunoaie pe strazi si rable, ca nu schimbi tu lumea, clar ? ce, in berlin nu se arunca tigara pe jos ? m-am saturat de astia care cred ca afara sunt cainii cu colaci in coada. o sa ramaneti niste emigranti toata viata. hai romania !

    00
  31. De fiecare data cand apare un post despre FJSC, curg comentariile :)) Nu ca acestea ar fi cele mai citite articole de pe blog, Zoso, dar e interesant cat de repede curge cerneala virtuala de cate ori ai un post pe tema asta :))

    On topic… as vrea sa le spun celor care au insfacat voiniceste o mana de noroi sa arunce in facultatile particulare, ca acum vreo 6-7 ani la Hyperion predau si profesori/asistenti de la FJSC. Regretatul Arie Matache-Grünberg, Adriana Ghitoi, Horea Badau, Octavian Gabor, Miruna Runcan – iata numai cateva exemple, si-ar mai fi.
    Cu alte cuvinte: la multe dintre materii, studentii de la Hyperion beneficiau de aceleasi premise pentru a invata carte. Putori si loaze – sa fim seriosi, sunt si colo si colo.

    In alta ordine de idei:
    @Zoso, formularea ‘cel mai celebru’ imi suna a pleonasm. Nu poti fi mai mult sau mai putin celebru… esti sau nu esti. No offence :)
    @Elena: Este ‘Hyperion’, nu ‘Hiperion’. Daca tot aruncati noroi, scrieti corect numele institutiei vizate.

    00
  32. Hyperion, Hiperion – tot aia-i din punctul meu de vedere…Cand am sa fac o stire din asta, am sa ma documentez. Pana atunci, la nivel de parere personala, am sa-i zic cum vreau pentru ca e the same old same bullshit :)

    Gata, am terminat cu comentatul, am zis ce-am avut de zis; acum ma duc sa-mi fac treaba :) ca unii oameni mai au si asa ceva, din fericire.

    00
  33. cei care se iau gura-n pooola cu tine nu realizeaza niste chestiuni: esti un om tanar, care, dupa cum am patit majoritatea, nu s-a canalizat ferm pe o directie. normal. incerci si aia si ailalta. nu ti-ai pus in cap nici sa scrii texte de mare valoare si banii sa fie doar o consecinta (tarzie) a calitatii scrisului, nici nu esti foarte hotarat daca te intereseaza doar banii, indiferent cum ii obtii. firesc, e un stadiu al evolutiei personale si o chestie care tine de procesul de maturizare.
    asa ca mai bine cei care mananca bors s-ar gandi ce realizari au avut ei la varsta ta si si-ar baga un bat in ureche, sa nu se simta singur cel din koor.

    00
  34. am terminat fjsc si sunt de acord in anumite privinte cu ceea ce ai spus. dar nu despre asta vreau sa vorbesc, ci vreau sa-ti dau un pont – ca tot vorbeai de profi care au sedus eleve, referindu-te la bradut. fjsc-ul mai are un astfel de specimen – george popescu, cu o studenta (simona pavel, paremi-se ca o cheama). tipa a terminat in vara asta facultatea, dar relatia era de pe la inceputul anului 2.
    deci e un trend in fjsc sa ti-o tragi cu studentele. aa, inca ceva. acum a dat admitere la master, cu el in comisie, normal, si a intrat prima. :P parca aud si clopote de nunta…

    00
  35. Adriana Ghitoi – o scarba de om

    am avut restanta la ea, acum 2 ani inca mai preda la Hyperion

    00
  36. A posta afirmatii de genul „zoso e un frustrat” e la prima mana. Isi spune „cel mai celebru jurnalist”, are cateva scapari in exprimare, critica niste profesori de la FSJC pe care-i nu-i suporta, cum sa nu-i spui ca e prea vehement, ca de fapt sa face scoala sau ca… moare de ciuda?

    Nu ma numar printre fanii tai, zoso, dimpotriva. Insa multe dintre posturile si raspunsurile tale sunt redactate si documentate mai bine decat 70% dintre stirile, articolele, analizele sau alte materiale realizate de absolventi sau studenti FJSC.
    Profesorii mentionati nu pot fi considerati modele decat de niste pustani orbiti de reputatie ca pitipoancele de D&G blings. Multi dintre ei au la activ carti si zero experienta practica. Asadar studentul cu o bruma de talent si daruire trebuie sa ignore faptul ca invata pura teorie (reportaj de la cineva care n-a facut asta vreodata etc) si sa se descurce. Sper ca numarul celor care fac practica pentru ca vor sa invete meserie a crescut in dauna celor interesati doar de avizul unei intitutii media.
    Indignarea ta e justificata, cata vreme asociezi imaginea pe care ar trebui s-o aiba un profesor la jurnalism sau facultatea pe care o considera cea mai buna din tara cu atribute ca eruditie, inteligenta, buna practica, respect, implicare. Si astea sunt doar o parte din lipsurile profesorilor sau ale facultatii. Sunt doar o parte din handicapurile cu care pasesc in „cariera jurnalistica” absolventii. Cativa dintre ei se redreseaza si ajung in scurt timp destul de buni, insa marea majoritate persista in ignoranta.

    00
  37. Ai obtinut o nota mica la un examen la care nu ai facut meditatii pentru a „invata” ce reteta trebuie sa folosesti pentru a raspunde „cum trebuie” unor cerinte de „creativitate si expresivitate” care citau o bibliografie indoielnica. Nu i-ai luat un interviu interesant lui Dinu Paturica? O mare drama. Nu inteleg cum de n-ai plans o saptamana de rusine, inchis in casa.
    N-ai facut facultatea la stat? Rusine din nou, uite cati angajatori importanti au ca principal criteriu de evaluare diploma FJSC… 1-2, poate Antena2…:)
    @Cristi – scrii bine si esti apreciat la locul de munca nu pentru ca ai invatat ceva de la profesorii de la FJSC, ci pt ca ai stiut ce anume sa inveti, pt ca ai citit si muncit pt asta, pt ca te implici in ceea ce faci. Mai esti la RL?
    @ Elena – ai blog? am inteles ca sunteti sfatuiti sa va incercati condeiul…
    Daca intr-un interviu de angajare te-ai exprima intr-un mod atat de „limitat” la adresa facultatilor particulare („numai cei care nu au suficient creier ajung acolo”) ar fi o mare greseala. Au facut-o destui care au arborat diploma FJSC si in scurt timp s-au dovedit incapabili sa respecte niste sarcini simple: sa se documenteze, sa scrie bine (corect, coerent, inteligent, inspirat), sa stie carui public se adreseaza, cum si de ce, sa se adapteze tipului de adresare al revistei, ziarului, televiziunii la care lucreaza, sa fie atent si bine informat etc
    Si aici exprim eu o frustrare… mi-as fi dorit sa cunosc mai putini tineri din categoria de mai sus („incapabili” cu note mari la scoala) nu de alta, dar se pierde destul timp si se consuma nervi cu interviuri dezamagitoare sau concedieri.
    E destul de greu sa gasesti un redactor tv bun si dedicat printre absolventii de FJSC, de exemplu. Nu e o slujba prea bine platita si un FJSC-ist are pretentii, vine de la mosia Coman. Un producator ghinionist ajunge sa schimbe 2-3 redactori pe an tocmai pentru ca n-au antrenat un „organ” important: gandirea…
    Ca sa nu mai zic de online… un mediu mult mai vanat acum de studenti pentru ca sunt siguri ca ar primi mult mai multi bani pentru o munca mult mai usoara. Si cautarea unui editor web responsabil devine dificila…

    00
  38. ps. n-am absolvit o facultate particulara, ci una de stat, la buget. asa s-a nimerit, sa dau la jurnalism din curiozitate (si pt ca nu voiam sa fiu avocat – ma inscrisesem la drept) sa fiu prima pe lista si sa raman sa-i cunosc mai bine pe cei care au fost atat de nebuni incat sa-mi noteze cu 10 lucrarea la creativitate, fara sa fi facut meditatii sau sa ma fi pregatit in vreun fel.
    nebunii erau doar 3, niste profesori excelenti. facultatea in schimb – scoala de balet, dar cu pretentii. practica a fost prima solutie.
    toti colegii si prietenii apropiati lucreaza in presa scrisa, in televiziune, in online sau in publicitate. de la toti cei din media afli o sumedenie de povesti deloc favorabile imaginii FJSC si nu numai.
    am avut prieteni si colegi pt care o facultate particulara a fost prima optiune si nu pt. ca erau oligofreni, lenesi sau de bani gata. lucreaza in media din anul 2 si sunt foarte bine unde sunt… Nu la „Interesul Public” :)
    doamne ajuta sa nu ajungem sa spunem tanguitor: „tineretul din ziua de azi…”

    00
  39. cam penibil demersul tau… din pacate.
    pentru ca, oricit ai avea dreptate cu unele aspecte, felul in care pozezi in victima e totusi vizibil. chiar daca te chinui sa demonstrezi ca nu, din contra, tu tocmai asta nu faci.

    00
  40. Eu am luat 5,22:D. Si tot n-am intrat.:D

    00
  41. Si dupa cata gramatica am bagat in mine, ca am invatat de mi-a iesit pe urechi(nu pe aia din generala), mor sa vad ilustrii gazetari cum fac greseli gramaticale- grave sau nu.

    00
  42. NOU
    #42

    Am citit printre rânduri. Sunt student anul 1 și am venit practic leșinată de foame și de oboseală de la examenul de IRPP, de care ne cam temeam toți. Am amânat ani întregi să încerc să fac o facultate în România, fiindu-mi ”groază” instinctivă de sistemul în sine. După cățiva anișori de școală prin ”vestul sălbatic” al spațiului de cultură germanică, ceea ce se întâmplă în România, la nivel de învățământ superior, este realmente șocant. Sistemul în sine. Abordarea, mentalitatea, anumite puncte de vedere exprimate de profesori, anumite răspunsuri ale cadrelor didactice, inflexibilitatea, lipsa de comunicare (DA, LIPSA DE COMUNICARE a cadrelor didactice din Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București!), lipsa de gestionare a unor situații penibil de simple din partea secretariatului, anumite aspecte de pe site-ul de news, unde se află informații perimate (în loc să retragi o rubrică care conține note dintr-un an universitar precedent, le lași să zacă acolo și îmi spui că da, este corect); suporturi de curs fără nici un design, cu o multitudine de erori de scriere și fără nici un aranjament logic al punctelor și subpunctelor, cu conținuturi perimate, cu liste de ”teme pentru acasă” parțial absolut inutile (cum ar fi de pildă studiul Windows 98). Nu îmi pare rău că sunt student și urmez facultatea, o urmez pentru partea de comunicare și cu siguranță voi afla multe lucruri utile aici și voi experimenta tot felul de situații. Ceea ce mi se pare nepermis, pe lângă aspectele menționate mai sus, este faptul că un profesor universitar de relații publice uită că are examen cu un an întreg și nimeni nu se gândește să îi anunțe. Da, de la acest examen vin acum. Ni s-a spus să venim cam cu o oră înainte de ora de începere, pentru că din motive de lene sau nepregătire a testului pe care trebuia să îl dăm la tutorat, profesorul universitar s-a gândit că nu e nici o problemă să venim noi azi pe la 9, dăm testul grilă, apoi de la 10 începem examenul cu subiecte de sinteză. OK, nici o problemă, dacă așa dorește profesorul, așa facem. Materie multă de citit, obligatoriu conținutul cărților publicate de profesor (sic!), deci am stat ieri practic 12 ore cu nasul în materie. Nu pentru că nu aș fi parcurs-o și prin luna noiembrie și decembrie, ci pentru că până nu ai niște repere din partea profesorului, nu prea știi cum să filtrezi volumul mare de materie pe care trebuie să îl citești, orice ți se pare foarte important, foarte relevant, tendința este să conspectezi tot, să înțelegi tot, dar ….. la final, adică cu una sau două săptămâni înainte de examen, când în sfârșit, profesorul obosit are bunăvoința să îți dea anumite repere necesare pentru o mai bună direcționare și logică în materie, constați că ești cam pe dinafară, că ai ignorat acele aspecte pe care le dorește ele etc. Așa se explică că exact pe parcursul sesiunii apar tot felul de noutăți legate de comprehensiune și conexiune.
    Deci, după vreo două ore de așteptare în amfiteatru, un student a dat telefon la secretariat și așa am aflat că profesorul pe care îl așteptau cam 80 de studenți uitase de examen. Cel puțin varianta asta a ajuns la urechile mele. Și că o să vină cineva, e pe drum. Unde e pe drum? Când ajunge? Cât timp ne mai rămâne? Nu contează, studenți, nu vă mai agitați ca balena-n polonic, că profesorul e șef oricum. După 3 ore de când așteptam, a venit într-adevăr cineva, era ora 12. La 12,15 a fost ”startul”, la ora 13 finalul, căci pe hol așteptau alte zeci de studenți, alt an, să intre în alt examen ……

    Și la tehnici de redactare am stat o oră pe holuri, pentru că sala de examen nu s-a eliberat.

    Iar la teoria comunicării, unde am întârziat 10 minute din cauza minunatului trafic bucureștean, nu am avut nici o șansă în fața profesorului, pentru a putea intra și, chiar cu mai puțin timp la dispoziție, să îmi pot da examenul. Nu zic, e OK, dar dacă profesorul care cu o zi înainte ocupase sala noastră de examen cu o oră în plus, îmi spune mie, întârziatul: ”Măi copii, suntem la Universitate aici, nu la volei! ”, neacordându-mi nici o șansă, ce replică pot avea eu față de un profesor universitar care ….. just don’t remember about exam day????

    Un foileton legat de FJSC am pornit pe blogul meu, dar prefer să mai strâng material și să îl public la final. Fiecare cadru didactic și personal TESA va primi un exemplar tipărit cu autograf, I promise!!! Inclusiv rectorul …..
    @zoso: Coman nu e rector, ci decan. Rectorul este al Universității, decanul e pe facultate. Ca fapt divers, că am lucrat în personalul TESA al U.B. și mai știu un pic din organigramă ….. chiar dacă erau alte timpuri pe atunci.

    Concluzia:
    Sistemul e în copac și copacul la pământ, ar fi foarte multe de spus. Fiecare frunză a copacului reprezintă un detaliu ignorat și nimeni nu realizează ca de fapt frunzele hrănesc arborele …..

    00
  43. Nu cumva din cauza ca nu ai luat, arunci cu noroi in acesti profesori? Tare mi-e teama ca da. E usor sa dai vina pe altcineva cand nu-ti iese lucrul respectiv.

    00
    • @Me: ba da. dacă intram la fjsc nu eram unde sunt. spune-mi un blogger român important care a terminat fjsc.

  44. acuzi*. Nu vina. De diverse chestii.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube