Faza cu taxa pe lux…

Probabil ați văzut-o săptămâna trecută:

”PSD a anunțat că vrea taxă de solidaritate pe lux, pentru case de peste 120 mp, mașini de peste 50.000€ sau venituri de peste 100.000€ pe an. Vor să fie crescute taxele pe proprietate, nu vor reducerea cu 25% a personalului bugetar din administrația centrală”, a precizat sursa citată. (sursa)

"Nu a spus nimeni nici de maşini, nici de proprietăţi, nici de 120 de metri, nici de 50.000 de euro. Există active de lux în România şi noi considerăm că trebuie impozitate. Uitaţi-vă pe lege şi veţi vedea. Şi există venituri excepţionale. Dacă ajungi să câştigi din venituri excepţionale, pe persoană fizică, peste un milion de euro – vă dau un exemplu – e normal să existe o taxă de solidaritate. Este peste tot în lume", a spus Marcel Ciolacu. (sursa)

Altfel spus, poate vă e dor de nouă taxă de solidaritate, că ni se pare că prețul combustibililor e cam mic, și taxa aia veche, de solidaritate cu Bancorex, a expirat.

Cel mai probabil vor crește taxele pe proprietăți, eventual progresiv pe a doua proprietate, că se presupune că nu stai în două case în același timp, și ori e de vacanță, ori e închiriată. Asta pentru fraierii care nu și le-au pus pe numele părinților sau sugarilor.

Am mai discutat pe aici că impozitul pe case sunt bani de semințe. Iar cu mașinile, că am văzut nedumeriri, se ia ca punct de referința valoarea de nouă și se aplică un coeficient de devalorizare, cam cum se face la CASCO.

Nu știu dacă e prematur să ne agităm până nu vedem ce se propune, dar, pe de altă parte, pentru că ar avea majoritate în parlament, ar putea trece ușor așa ceva.

film-sudden-move

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

105 comentarii

  1. Creștere economică PNL combinată cu solidaritate socială PSD.

    Ghinion

    00
  2. Definiția luxului la PSD: să ai casă mai mare de 120 m2. Sau mașină peste 50 mii euro :)

    Înseamnă că suntem un popor ce trăiește în lux dacă vreo 7-10% din români stau în case apartamente sau case mai mari de atât. Asta da bunăstare.

    00
  3. Tot ce se intampla de 2 saptamani incoace ma duce cu gandul la reclama aia Delaco: acolo unde gasim un maaaaare cascaval, ne straduim sa il aducem la tine. Numa ca USL se straduie sa il aduca la ei.

    00
  4. Asta cu taxa pe lux cred ca este prima faza, si aia subtire, la o inflatie de cca 10% si cu PSD la guvernare, ca sa fie bani de crescut pensii, alocatii, tinut enormul aparat bugetar nezdruncinat, clar trebuie gasite alte taxe iar cea mai simpla si rapida este cresterea impozitelor pe propietate, ca 120 de mp, ca 60 de mp, ca X6, ca Logan, nu conteaza, se va lua de la toti.

    PS. Am spus cu PSD la guvernare, nu ca PNL-ul ar fi vreo lumina.

    00
    • Da, probabil s-au speriat toți interlopii la citirea acestei știri, ca li se va mari impozitul la X6, X5, etc.
      Ar fi atâtea de făcut, daca s-ar vrea cu adevărat, dar ăștia nu stiu cum sa faca sa mai jupoaie un pic de la fraieri si să-i puna la adăpost pe aia care au furat si inca fura din combinații cu statul.

      00
    • Nu mai sunt bani si atunci nu reducem cheltuielile ci inventam noi taxe mascate in scopuri nobile Primarul liberal de la Constanța vrea să pună taxă pentru întreținerea spațiilor verzi: 50 de lei de persoană pe an

      00
    • NOU
      #14

      @Aderentiu cei mai mari interlopi sunt deja intrati in parlament.

      00
    • Interlopii aia care nu au plătit până acum taxe, nu vor plăti nici de acum încolo.
      Ba chiar de duc sfidător să încaseze ajutorul social. Benzina până la primărie costă mai mult decât încasează.
      Pentru că ANAF, poliția, nu se sesizează din oficiu să îi întrebe pe băieți de unde au banii ăia, fiindcă sunt mâna în mână cu ei.

      00
    • nu doar ca sunt mana in mana, dar potrivit constitutiei, se prezuma ca averea a fost dobandita licit. de-aia nu se duce nimeni sa ii intrebe de sanatate din oficiu, pentru ca legea suprema a tarii nu le permite.

      00
  5. 120mp in Primaverii Bucuresti = lux
    120mp in sat cu drumuri de pamant fara utilitati = saracie

    00
  6. Ar trebui impozitate dublu joburile la stat că și alea tot lux înseamnă :))

    00
  7. Sa ai silicoane nu e tot lux? Hai și cu o taxa pe botox.
    Sau ca să fiu în asentimentul proprietarului blogului taxa pe Fiskars.

    00
    • corect. ai mai mult de 2 topoare? mai mult de 2 drujbe? CHIABUR CLAR!!!!
      TERMOPAN CU TREI FOI?!?!?! BOGĂTAN!!!!

    • Ai 2 ochi? Impozit pe al doilea.
      Vorba unui clasic, o „propunere modesta” (modest proposal). Uite de-aia e bine totuși sa ii citești pe clasici. Poate recitiți „călătoriile lui Gulliver”. Sunt niște chestii interesante acolo despre politica și taxare.

      00
    • Din păcate Gulliver e recomandat ca lectură suplimentară în copilărie.

      00
    • @ab
      Detestarea operei clasicilor este o caracteristica esențiala a generației digitale, „progresiste”. În cel mai bun caz e doar pentru copii. exemplul „calatoriilor lui Gulliver” e unul. Ceea ce rețin copii e ca personajul principal a fost în tara piticilor și apoi în tara uriasilor, omitând complet celelalte călătorii.
      Din păcate însă „o propunere modestă” nu știu sa se fi tradus în limba română. Merita încercat în engleză.

      As mai baga și din Dostoievski pentru ca s-a sărbătorit bicentenarul nașterii săptămâna trecută. Dar e prea ortodox pentru blogul acesta. E un lucru binevenit ca proprietarul încă permite și idei care nu sunt în acord cu politica oficiala dar sa nu sărim calul ca pe urma ne blochează de tot comentariile. Execuție digitala.

      00
    • NOU
      #28

      @AB. dacă swift ar fi zis EAT THE RICH, astăzi ar fi fost must-read (cel puțin în EU). posibil cu statuie în trier. bad luck.

      00
    • as adauga niste Aleksandr Solzhenitsyn sa nu mai aiba tinerii impresia ca a fost comunismul ceva miere cu lapte

      00
    • NOU
      #30

      @NIX. Архипелаг ГУЛАГ este reprezentativ pentru urss.ul acelei perioade, tot așa cum este masacrul algerian reprezentativ pentru franța sau biografia lui martin luther king Jr. pentru sua acelor vremuri. adică, și este, și nu este.

      00
  8. Dacă taxa pe lux se referă la impozitarea progresivă, atunci nu e nimic ieșit din comun. Germania, SUA și alte state la care ne închinăm au taxare progresivă. Am lucrat în ambele țări menționate și am „văzut cu ochii mei” că așa este. Personal, aș aplica o taxare progresivă pentru marile afaceri și cotă unică și mică pe micile afaceri. Acum discuția se poate ramifica. Ce trebuie taxate: veniturile, profiturile, consumul? Taxăm mai mult munca, taxăm mai mult capitalul? Luăm câte puțin din mai multe taxe sau mai mult din mai puține? Indiferent ce filosofie fiscală ar fi abordată și aplicată, orice variantă e bună dacă și colectarea ar fi eficientă (să se colecteze mult cu costuri mici). Ei, aici suferă România. Restul e discuții (sunt, desigur).

    00
    • Simgura taxare echitabila este cota aia unica. Faptul ca nimeni nu vrea sa inteleaga ca si aia tot taxare progresiva e, e din cauza ca aproape nimeni nu intelege matematica.

      10% din 1000 e 100, 10% din 10000 e 1000. ala mai destept so descurcaret oricum ajunge sa plateasca mai mult decat ala cu venitul minim.

      Nu e nimic corect a ii lua impozit 20-30-40% aluia de face 10000, ca la 10% cota unica tot ar plati de 10 ori mai mult – ca si valoare, fata de ala cu 1000.

      00
    • La cat de putine taxe si impozite au aia prin SUA si Germania, nu e de mirare. Plus ca la aia ai posibilitatea de a deduce din venitul impozabil anumite cheltuieli (si nu putine). Insa la noi exista n taxe si impozite, unele stiute numai de contabili si finantisti.

      00
    • La noi există curentul împotriva impozitului progresiv, pentru că în momentul în care câștigi normal încât să îți permiți să nu stai cu părinții și să mai pui deoparte 1-2 salarii pe an deja intri pe limitele de impozitare maxime.
      Să ne aducema aminte de taxarea progresivă din România prin 2004: nu stau să caut acum exact limitele, dar dacă câștigai cam 400 euro erai considerat chiabur și treceai la 40% (ți se oprea o sumă fixă pentru primii 400 după care ți se lua 40% din tot ce depășea). Ce puteai face cu banii ăștia în afară de mâncare și îmbrăcăminte: îți permiteai să plătești chirie la o garsonieră, rata la un logan nou (tocmai apăruse), să mergi o dată pe an la munte și o dată la mare. Mai rămâneau de pus deoparte 40-60 euro pe lună.
      Partea distractivă apărea la sfărșitul anului: dacă mai lucrai extra și aveai contract, se adunau sumele, treceai la următoarea treaptă de impozitare și trebuia să plătești diferența care de obicei era destul de mare.

      00
    • sin, taxarea in acest moment este liniara, nu progresiva. Adica daca tot pretinzi ca stii matematica mai multa decat romanul mediu, avem asa:

      impozit liniar f(x) = k * x;
      impozit progresiv f(x) = ∑(ki * xi), unde i ∈ [1..n], ki <= ki+1, ∑xi = x

      00
    • „… ala mai destept so descurcaret oricum ajunge sa plateasca mai mult decat ala cu venitul minim…..”

      Cei deștepți nu vor plăti absolut nimic…

      00
    • Aia din Germania si SUA nu cred ca stiu de termenul „economie gri”. Bag de seama ca se aplica si celor care lauda impozitarea progresiva.

      00
    • @Rumbu poate Sin a vrut să spună că și acum cine câștigă mai mult plătește o sumă mai mare decât cel care câștigă mai puțin.
      Numai că la impozitul progresiv în România ratele maxime s-au aplicat pentru venituri normale. Când vorbesc de venituri normale mă refer la cineva care poate să își plătescă chiria, rată la o mașină nouă mai ieftină, poate merge două săptămâni în concediu (grecia-bulgaria unde merge toată lumea) și nu vânează toate promoțiile la mâncare din supermarket.

      00
    • Las aici pentru posteritate cum era impozitul inainte de 2005 cand s-a introdus cota unica (brut, la paritatea euro de atunci).

      sub 60 eur – 18%
      61-140 eur– 23%
      141-230 eur – 28%
      231-320 eur – 34%
      peste 320 eur – 40%

      Pe scurt erai chiabur daca castigai peste 320 de euro (brut). Si intr-un fel chiar erai (vezi nota 2 de mai jos).

      Nota 1: procentele alea se aplicau doar asupra sumelor care depasesc intervalul. De exemplu cuiva care castiga 200 de eur, i se retinea 18% pe primi 60 de euro, 23% pe urmatorii 80 de euro (pana la 140) si 28% pe urmatorii 60 (pana la 200).

      Nota 2: pentru o comparatie corecta, in 2004 salariul minim era 60 de euro, iar cel mediu 200 eur. Deci sumele alea ar trebui inmultite cam cu 8 pentru a avea o idee cum ar arata aceeasi impozitare azi.

      00
    • Rumbu: da, cum a zis ic, oricum aia de castiga mai mult platesc mai mult.

      Asta ar fi de fapt taxarea cinstita si corecta pentru toata lumea: procentual sa platesti la fel.

      Iar legat de obervatia mea ca lumea nu intelege matematica, e ca toti de sunt impotriva cotei unice cred ca toata lumea platesti aceeasi suma impozit, gen nu stiu 1000RON/luna sau ceva. Am aflat asta intreband diversi care erau „sa plateasca astia cu salarii mari mai mult” ce ii nemultumea, si raspunsurile invariabil erau „pai ce, ala plateste aceeasi bani ca mine?” :))

      00
    • Problema pe care o văd eu nu ține de raportul între salariul minim, mediu și cel pentru procentul maxim de impozit ci de ce poți face efectiv cu banii. Chiar și la prețurile de atunci care erau mai mici erai taxat maxim dacă îți permiteai să te muți de la părinți, să îți iei în rate un logan nou și să mergi o săptămână la mare în Mangalia. Dacă ăsta e trai de mare bogătan îmi cer scuze poporului asuprit.
      Rata progresivă dacă se introduce o vor pune pentru a lua bani în plus așa că versiunea cu 8 înmulțit sumele vechi e foarte optimistă: baza pentru impozite de tipul ăsta e salariul median (50% au sub, 50% au peste – nu l-am găsit dar sigur e mai mic decât salariul mediu). La o schimbare de asta cu taxe progresive de obicei păstrezi taxa existentă (sau ceva mai mică) pentru sume până la salariul median după care rupi liniștit peste (50% din salariați sunt mulțumiți).

      00
    • Am găsit pe undeva salariul median: se pare că în România anul trecut a fost 2700 lei. În cazul unei impozitări progresive mă aștept la o impozitare mai mică pentru ce e sub 3000 lei… dar toți ăia care au salariul mediu și peste vor fi declarați chiaburi.

      00
    • @Sorin: taxa pe lux e pe ce consumi. Impozitarea progresiva e pe ce castigi. Nu au cum sa fie acelasi lucru.

      00
    • Mă distrează cum nimeni nu conștientizează că discutăm de impozitul pe veniturile legale, în timp ce în România nimeni nu comentează dacă te prezinți la bancă cu 100k cash să-i depui ca persoană fizică.

      Astea-s fix asta, taxe pentru fraierii care muncesc, oamenii cu adevărat deștepți.

      Cei care-s ‘deștepți’ și câștigă din cămătărie, prostituție, droguri, șpăgi, medicii cu șpăgi la negru, n-au stresurile astea :))

      Cu alte cuvinte, toți ne gândim aici cum să-i pedepsim pe cei care lucrează legal și la vedere, nimeni nu pomenește nimic despre cum limităm un pic banii negrii.

      00
    • Asta cu cota unică este logică. Apare însă și componenta socială….

      00
  9. Neacoita o mai avea mii de apartamente pe persoana fizică ? La el cum s-ar aplica ? A, stai ,ca a mai fost ‘iertat’ in trecut….

    00
  10. Cine face peste 100K pe an, nu ar trebui să se streseze pentru o taxă în plus, este deja obișnuit cu statul, care încearcă să îl ardă peste tot.

    00
  11. Morala. Nici un ban la stat si evitat cat se poate orice taxa impozit etc

    00
  12. Când vă ziceam într-un comentariu că se trece ușor ușor la comunism și România va intra la loc înapoi în rahatul din care a ieșit acum 30 de ani voi nu și nu. Stați să vedeți cum vor fi taxați bogații răi adică voi că ăia care chiar au bani se dau cu politica și își țin banii în paradisuri fiscale.
    Tot pe prostul de râd care își dorea egalitate între bogați și săraci îl taxează. Cum să-și facă bogații singuri rău când ei fac legile?
    Se începe cu o taxă mică apoi se face tot mai mare, apoi se bagă altă taxă și tot așa.
    UE și NATO își pierd influența și puterea fiindcă țările componente au și ele problemele lor, SUA stau să cadă și așa mai departe. Eu zic să învățați rusă că e de viitor.
    S-ar putea să se ceară la angajare.
    Nu cred că trebuie să vă mai repet ideea cum se va face UE cu cinci viteze iar fiecare țară va vrea să-și păstreze sclăveții ei așa că partea cu emigrarea că nu-ți plac noile taxe nu se mai aplică fiindcă nu vei mai putea ieși din țară ca să te duci să muncești la străini „după ce statul român a cheltuit bani cu tine”.
    Dar cred că cel mai bine este să crape dracului rahatul ăsta de stat român că poate atunci românilor le vor crește și coaie și vor reacționa în vreun fel, adică abia atunci când ți-a cuțitul, pardon, toporul la os.
    Și mai este ceva de zis: cică s-a făcut un studiu statistic și românii nu fac ceva cu banii ci îi țin în depozite bancare. Într-un mod legal și patriotic și de solidaritate se va pune o taxă per depozit care va tot crește. Dobânzile negative cum se zice că există prin alte țări. Astea vor fi și la noi doar că foarte mari că e foame de bani.

    00
  13. Bai OPRITI-VA! Doamne ce citesc aici (in exceptie de vreo 3 -4) Dumnezeule! Oameni buni, e normal sa platiti impozit (si taxe) este un idiot mai sus care zice „taxa pe botox” altul cu „impozit la dublu la stat”, unul exact deasupra mea zice de „nici un ban la stat”, alt prost. Toata lumea civilizata plateste impozit pe ce detine. Ce dracu s-a intamplat cu gandirea voastra? Unde mama naibii nu se platesc impozite? Societatea contemporana in care traim se bazeaza de la sanatate la aparare in primul rand pe IMPOZITE. Taxele sunt un adaos ce este privit tip OPEX.
    Da, sura poate fi spatiu locuibil, ca orice meser8as o poate transforma intr-un dormitor de vara sau living. Deci da.
    Doar sa se faca distinctia de dubla taxare. Unele obiecte (asa cum comenteaza autorul blogului mai sus) ca topoarele au deja un TVA aplicat deci nu mai pot fi suprataxate.

    00
    • Deci neacoita o sa plateasca si el pana la urma sau nu ? Ca data trecuta a fost iertat de vreo 50 milioane euro…raspunde-mi, ca vad ca le ai…sau nu intelegi care e in pula mea de fapt problema?

      00
    • dap, sura nu are tva ca e facuta din nori si lacrimi de zane

      00
    • Frate, nu te mai opari pe aici cu „e normal sa platiti”. Da, de acord, e normal. Dar cand vezi ce personaje iti cer taxele astea si ce vor face cu ele, mai e normal?

      00
    • În țările civilizate despre care zici că se plătesc taxe și mari și progresive și cum vrei tu, vezi că se întâmplă ceva de banii ăia, aici doar le plătești dar nu e nici o schimbare în teren că dacă ai nevoie de RMN plătești că nu sunt fonduri, chiar și la doctor te trimite la cabinetul privat pe motiv că s-au terminat numărul de consultații subvenționate de stat și așa mai departe.

      00
    • Atata timp cat banii din taxele mele sunt folositi de unii si altii sa se imbogateasca, traisca evaziunea fiscala! Ascundeti pe unde puteti, cat mai mult la gri sau negru, cat mai mult nedeclarat, cat mai mult fentat ANAF-ul. Decat sa-i fure ei, mai bine ii furam noi.

      00
    • Sunt de-acord ca e nevoie de taxe ca statul sa functioneze. Problema mea e ca taxele alea sunt furate pe principiul pareto: 80% pentru smecheri, 20% pentru pulime.
      zeci de mii de „speciali” cu pensii de la 45 de ani, zeci de mii de sinecuri la stat, nepotisme, incompetenta si ruina. De-asta suntem asa ofuscati, ca suntem saraci. Unii se mai descurca, castiga un 2000-3000E pe luna, crezi ca aia sunt bogati? Aia doar traiesc un mic mai bine.

      00
    • La noi sunt alte probleme:
      – prea mare aparatul bugetar. Și nu ma refer la cei care muncesc la ghisee, politie (activa nu de birou), alții care sunt absolut necesari, ci la tot felul de comitete comisii, statul la stat.
      Nu avem nevoie de 6 primarii de sector, nu avem nevoie de primarii in toate micile sate etc.
      Nu avem nevoie de multe.
      Nu sunt de acord cu nicio marire de niciun impozit pana ce nu rezolva marile probleme, cele cu bugetarii inutili care plimba inutil hartii sau nici nu dau pe la birou, pana ce nu scot pensiile speciale necontributive – in afara de armata, sa se reduca numarul de parlamentari etc.
      Abia dupoa ce fac lucrurile acestea, pot sa se gandeasca sa mai puna taxe.
      Pentru ca ei pun taxe prostilor, pentru a-si angaja in continuare rudele in 5 comitete si comisii si sporuri si de toate.
      Taxele acestea daca se iau si nu se face ce trebuie cu ele nu este democratie. Oamenii platesc taxe si nu doresc pensii speciale, atat de multi parlamentari etc. Practic daca poporul nu este de acord (si nu este, a fost si referendum) inseamna ca puterea fura practic acesti bani. Cu forta ca pot. Si atunci de ce mai multe taxe? Este sistem mafiot sau ce? de ce tae taxe taxe taxe si pe respiratie si pe tot in timp ce se fura de nu se poate de peste tot?
      De ce taxe? Taxele trebuie micsorate, trebuie sa se interzica paradisurile fiscale si altele.

      00
    • Crimsonware: Bai nu e chiar asa. Se fac lucruri, dar la niste costuri astronomice pentru ca totul se face cu outsourcing la greu, firme peste firme. Stii ce amuzant e cand auzi ca a costat 5-60000EUR sa vina cineva sa traga un cablu 30m? Da sigur, du-te si plateste acolo pana iti ies ochii din cap taxe.

      00
    • @sin:
      Au plecat inițial cei necalificați și toți spuneau că nu e mare lucru că a plecat pleava.
      Apoi au plecat și pleacă în continuare și calificați și necalificați și supracalificați. Pleacă toți. De fapt nu pleacă toți ci fug la propriu unde văd cu ochii.
      Acum explică-mi, te rog, și mie de ce pleacă toți, ba nu, de ce fug toți din fundătura asta de țară și de întors nu se mai întoarce nimeni cu toate că e rău și la ei și sunt taxe mari și la ei și sunt hoți nesimțiți și la ei și de întors înapoi nu se mai întoarce nimeni?
      Poate să mă lămurească cineva, vă rog frumos?
      De ce se întâmplă acest fenomen straniu?

      00
    • @sin: îmi poți da, te rog, cu exemple concrete cazuri în care se fură €60.000 pentru 30 de metri de cablu? Din ce țară? Știi sigur sau vorbești din auzite?

      00
    • Masina cumparata a avut TVA. Si totusi platesc impozit anual la ea.

      00
    • Mi-ar place să citesc un guest post al Mirelei pe orice temă vrea ea, are o privire de ansamblu care scapă mereu comentatorilor de duzină care se dau în stambă la orice postare.

      00
  14. NOU
    #64

    duminică, fiind în trecere pe la ai mei, mă intersectez cu o manifestație marca AUR; „subiectul” era strângerea de semnături pentru demiterea președintelui, dar, cel puțin când am ajuns eu, devenise un fel de sesiune q&a. ce m.a surprins a fost în primul rând organizarea impecabilă; 6 oameni (niciunul din localitate), 4 făceau un fel de selecție a întrebărilor – se strânseseră câteva zeci de oameni – și îi direcționau pe cei cu întrebări „eligibile” către ceilalți 2, singurii care vorbeau-și clar ăștia chiar aveau vorbele la ei, so to speak. am reținut o idee: dacă vor fi în situația de a putea face așa ceva, vor obliga orice primărie să angajeze pe oricine pe salariul minim. strategia AUR nu este deloc subtilă: în România ai cel puțin 50% din corpul electoral care nu votează – hai să vedem chiar nu.i interesează cine administrează țara? am rămas cu senzația că am văzut the ghost of christmas yet to come.

    00
    • NOU
      #65

      ideea este că dacă cineva crede că taxarea tip PSD este worst-case scenario – asta este mai degrabă wishful thinking.

      00
  15. daca acum vi se parea ca avem multi handicapati cu masini de lux, stati sa vedeti dupa ce va fi implementata aceasta taxa…

    00
  16. Praf in ochi sa ne ia putin fata pana mai negociaza ei pozitia de prim ministru.

    00
  17. Eu mă aștept la impozitarea progresivă a veniturilor, dragă PSD dintotdeanua.

    00
  18. Totuși cum de propune PSD acest lucru când se știe ce averi au și ei?

    00
    • Confunzi averea cu venitul declarat.

      00
    • ”PSD a anunțat că vrea taxă de solidaritate pe lux, pentru case de peste 120 mp, mașini de peste 50.000€ […].”
      Astea nu fac parte din avere sau am înțeles eu greșit?

      00
    • @Crims
      Păi și dacă astea sînt deținute de firme din offshore?

      00
    • Păi și nu ne-am putea face cu toții off-shore sau care-i faza?

      00
    • Iti spun eu cum: nicicum.

      PSD nu va face absolut nicio schimbare legislativa pentru a impozita supliementar proprietatile si bunurile, mai ales alea scumpe. Mai vorbim peste un an.

      Sunt doar mesaje aruncate spre electoratul lui hardcore (pensionari care salivea la gandul belirii ipotetice a unora cu vile, piscine si iahturi) ca sa justifice cumva intrarea intr-un guvern cu „dujmanul”.

      00
  19. Orice lege din asta va avea un articol in care de ex persoanele peste 65 ani si cu handicap sunt scutite. A 2-a zi toate mamele primarilor din Iasi vor fi handicapate.

    00
  20. Eu zic ca pierdem esenta: reduceri de cheltuieli = NU
    Asta inseamna ca vor creste niste taxe. Ca vor fi pe proprietate, ca vor fi pe venituri ori pe consum, astea deja sunt detalii. Probabil se negociaza si se urmareste cine urla mai putin.
    Altfel, da, e normal sa platim taxe, dar e la fel de normal sa si primim ceva de ele. Ca la momentul actual statul imi ia niste mii de lei lunar, dar de dat … imi da …

    00
  21. PSD vrea ministere cheie, PSD vrea o halcă bună din banii din PNRR,PSD vrea asigurări ca justiția va fi în continuare ascultătoare. Same old, same old.

    Restul, inclusiv asta cu taxa pe lux, sunt doar praf în ochi pt fraieri, sa ii tina ocupați, până e împărțit ciolanu.

    00
  22. Am mai comentat la un alt articol ca o sa puna taxe pe noi.
    Lasati vrajelile cu masini de 50k euro sau apartamente de x metri patrati.
    Statul Roman e rau flamand dupa bani.

    Asa incepe sfarsitul actualei forme de organizare a Statului Roman.
    Ar fi frumos sa avem intelectuali care sa comenteze si viitorul, nu doar trecutul, actualul si viitorul imediat.

    Cum vad eu:
    – Statul mareste taxele, dar nu avem la schimb servicii mai bune. Vezi Sanatatea: chirurgul din Brasov care avea salar 30.000 lei si cerea spaga, sau spitalele din urbanul mic care au minim de dotari. Acest fapt va duce la tot felul de contorsiuni pentru a evita plata taxelor.
    Daca tot dau spaga, de ce trebuie sa platesc la Stat? Care e contributia Statului?
    Cladirile si dotarile sunt fie amortizate, fie tot de noi platite. Care e plus valoare oferita de Stat?
    – Marirea varstei de pensionare. Nu stiu daca ati observat, dar se va mari varsta de pensionare la 70 de ani. Oricine a lucrat altceva decat joburi de birou, nu mai are randament peste 60 de ani. Scaderea de productivitate e fantastica. Ce facem cu acesti oameni de la 60 pana la 70 de ani?
    – Datoria Statului e nesustenabila. Acum e spre 60% din PIB. Deficite bugetare in toti anii, in ultimii 20 de ani. Plus ca scade populatia. Deci datoria per capita va creste procentual, chiar daca Statul nu adauga noi datorii.
    – Modelele economice bazate pe forta de munca ieftina si consum pentru cresterea PIB sunt epuizate. Nu mai suntem ieftini. Plus ca Ucraina ne face concurenta serioasa pe segmentul fortei de munca ieftine. Cat timp vor avea razboi cu rusii, Ucraina va fi un rezervor gigantic de forta de munca ieftina. Consumul populatiei va fi in scadere, pentru ca pensionarii nu au resursele materiale si necesitatile pentru a sustine o economie de consum. O economie bazata pe consum e o economie cu populatie tanara: copiii inseamana in primul rand o cheltuiala: haine, rechizite, vacante, ore de balet, etc. Tot inseamna consum si se aduna. Pensionarii au in general nevoi putine: mancare, caldura si medicamente.
    – Inflatie si scadere economica. Oricine vinde ceva, nu va mai vinde aceeasi cantitate, pentru ca nu mai are acelasi numar de consumatori. Deci trebuie sa mareasca preturile pentru a compensa scaderea de volum. Marind preturile, va determina o scadere a consumului. Probabil vom tinde spre monopoluri locale sau nationale. Un singur supermarket, o singura brutarie, etc. Nu va faceti iluzii ca acum e mai bine: suntem prizonierii oligopolurilor.

    Toate cele de mai sus vor duce la transformari ale Statului Roman.
    Ce putem observa acum e:
    – feudalizarea unor judete. Vestitii baroni locali care stapanesc un oras sau un judet.
    – orase stat conectate la valorile europene, de exemplu Cluj, Timisoara, Brasov, etc.
    Pe viitor vom avea o acutizare a acestor fenomene.
    Vom avea baroni care vor stapani mai multe judete. Vom avea orase stat care vor avea legislatie si conducere independenta de conducerea centrala.
    Pentru Transilvania e reintoarcerea la realitatea istorica: orasele vs marii magnati.
    Pentru restul tarii e realitatea istorica, tulburata temporar de comunism.
    Probabil ca vom avea un model „fanariot” de taxare. Baronul va negocia teritoriul cu puterea centrala si suma anuala ce va trebui platita ca taxe. Fanariot in ghilimele, pentru ca romanii aveau un sistem similar de taxare: guvernatorul unei provincii avea raspunderea deplina pentru a aplica legea romana, era comandantul unitatilor militare dizlocate in provincie, putea ridica noi unitati militare si putea conduce expeditii de cucerire, cu aprobarea Romei, puterea centrala, totul in schimbul platii taxelor, inainte de a fi instalat guvernator.

    Cele de mai sus sunt framantarile interne.
    Trebuie puse in context cu miscarile marilor puteri.

    TL,DR: nasol moment sa fii Romania.

    00
    • Bre, prea vezi totul in negru.

      Doar asa, o nota. Nu e adevarat ca vom avea numai pensionari in tara, vom avea si destui tineri. Doar ca se vor numi Chang, Huang, Suresh, Deepesh sau Ahmad. Pana la urma sunt oameni si ei, nu?

      Si, serios vorbind, nu poate sa fie dracul atat de negru intr-o tara in care se pregatesc sa intre 80 de miliarde de euro in urmatorii 8 ani (aproximativ 30% din PIB-ul actual), bani numai pentru investitii. Daca reusim sa ramanem in sfera de influenta americana in privinta securitatii, avem sanse bune sa mergem in sus. Tocmai aici se ve face diferenta intre Romania si Ucraina, ca ziceai ca incepem sa devenim mai scumpi decat ei. Mai bine cu un muncitor de 800-1000 de euro in Romania decat cu unul platit la jumatate in Ucraina. Pentru ca ala vine din Ucraina vine atasat cu un posibil tanc rusesc, care e gata sa dea ture fabricii cand are el chef.

      Singura problema e sa nu fim mai dobitoci/nemernici decat e cazul. Ma refer si la noi, ca natie, dar mai ales la minunata noastra clasa politica.

      00
  23. Si uite asa incepe comunismul din nou. Putin cate putin.

    00
  24. Discutia despre taxe in Romania este intotdeauna una sterila si din care niciodata nu a iesit ceva concret. Si asta se intampla deoarece increderea in stat tinde spre 0, iar lumea are perceptia ca plateste prea mult si primeste prea putin.
    Simplul fapt ca PSD a venit cu aceasta idee imi arata ca nu au nici un plan cu ea, nici cu impozitarea progresiva. Si chestiile sunt vizibile pentru ca nimeni nu s-a uitat la impactul bugetar, respectiv gradul de conformare al populatiei. In schimb multi puristi ideologi au discutat despre ce inseamna aceste lucruri si cum vor impacta ele mersul lucrurilor. Practic multi dintre oamenii astia s-au culcat in Romania si s-au trezit in Suedia(tara in care cea mai iubita institutie e ANAF-ul).
    Iar daca vrem sa vorbim de taxarea luxului si a opulentei eu zic sa stam absolut linistiti deoarece oamenii care ar fi vizati de aceasta taxa vor putea foarte usor s-o eludeze, mai un leasing, mai o inmatriculare pe Bulgaria, sau mutarea casei pe firma, ori parcelarea unui teren la nepoti/veri/copii. Si chestia asta o stiu si cei din PSD, dar dupa toate discutiile astea niste mariri simbolice la anumite impozite si taxe suna ceva micut nu-i asa?!

    00
  25. Altfel spus, sa furam de la firme si clasa mijlocie, cei care inca mai tine tara asta de cacat de faliment.

    Nimic nou.

    00
  26. A zis și el niște vorbe care sună bine.
    Nu trebuie luat in serios.
    Mai glumește și el ce dreacu, nu știți de glumă.:)

    00
  27. ce mai face doamna plumb, tot cu bmw cu nr. de bulgaria se plimba?

    asta apropo de opulenta.

    00
  28. 120 mp construiti sau utili? Daca se da legea o sa vedeti cum politicienii isi declara dormitorul cotet de porc numa sa nu intre la mp utili!

    00
  29. Lol, sper ca nu pune nimeni botul la genul asta de „propuneri”. Ce se intampla ? Granguri din PSD + granguri din PNL intra si stau in sedinta cate 8 ore pe zi cu pauze. Fiecare grup are o lista de cerinte. Pe lista asta sunt posturi/organigrame si proiecte/bani.Discutiile sunt aprinse, totul e la limita, se fac concesii, se inrosesc telefoane, etc. Dupa 8 ore de negocieri pe bani si functii nu poti sa iesi si sa zici ca asta ai necogiat ca e de porc. Probabil in ultimele 5 minute din sedinta isi dau seama ca o sa fie si o conferinta de presa si ce cacat sa zici ? Coaie PSD… zi ceva de impozitarea bogatilor, bani la saraci, pensii, etc. Coaie PNL… zi ceva de restructurari la bugetari, impozite si taxe mai mici, ajutor mediului de afaceri, etc. Asta s-a negociat domne ! :D

    00
    • Genial comentariu, multumesc!

      00
    • Păi tocmai l-au pus reporterii în dificultate pe Grindeanu, că ce tot negociază de atîtea zile și nimic și ăla a început să se bîlbîie (bine, nu c-ar fi vorbit româna fluent pînă acum) și o tot dă de gard, se învîrte cu răspunsul ca un coi într-o găleată…

      00
  30. Plm… de ce sa muncim sa luam bani de la aia care chiar ar trebui sa dea bani … mai bine ii punem pe prosti sa plateasca.

    Numai anul trecut, niste insolvente mascate au facut gaura la bugetul de stat de 0,5 – 1 mld euroi. Cel.ro este un exemplu clar dar mai sunt si altii. Cel mai notoriu e un baiat destept din Sibiu care a dat el singur o teapa de 1 mld RON.

    00
  31. Din moment ce nici ei inca nu stiu clar daca vor taxe pe avere sau pe venit, discutia e inutila.

    Ce stim siguri e ca nu o sa afecteze vreun bogatan, pensionar special, etc si ca oricum noi, toti o s-o platim.

    Sper doar sa nu fie o porcarie care in doi ani sa ne scada veniturilr la stat.

    00
  32. Eu lucrez in IT, am casa de aproape 200mp si mai am si piscina.

    Se cheama ca am belit pula.

    Din fericire, conform PSD, am pula mare, deci au astia ce beli la ea mult si bine.

    00
    • Cu taxa pentru cei peste120m intra direct in cei cu case, orice 8×9 cu mansarda trece de 120mp… prigoana burgheziei nu a incetat, pcr inca traieste!

      00
    • boss, la 200 mp fii bucuros ca (inca) nu discuta despre donarea unei camere pentru cei nevoiasi.

      00
    • Stai liniștit că toți politicienii au vile din astea. Așteaptă să vezi ce portiță își bagă și o folosești și tu. Poate o trec pe părinți și fac testament, poate o trec pe un SRL din străinătate (ca să fie considerată investiție străină) și o închiriezi.

      O să-și lase ei portițe pentru că nu văd prea curând pe Oprișan plătind impozite mai mari pe casele mă-sii.

      00
  33. Nu stăpânesc subiectul, deci nu mă apuc să vorbesc degeaba. Dar, să zicem, că eşti un specialist în orice vreţi voi, mult peste medie şi câştigi binişor. Dacă handicapaţii ăştia bagă o schemă, care te lasă la sfârşit de lună cam cu cât câştigă un muie-neica-nimeni, care freacă pula toată ziua, eventual şi la stat, cum pot ei să aducă în vorbă că aşa e corect, că, uite, muie-neică-nimeni e sărac, trăiască solidaritatea? De ce te-ar mai interesa să faci orice profesionist şi bine, că doar, pula ta, tot nu căştigi pe măsură. Ce strategie e asta pentru o ţară, pe termen lung?

    00
    • Unii chiar se uita in gura lui Ciolacu si il si cred.

      Cele mai mari salarii din tara asta nu mai sunt de mult in mediul privat. Ma refer atat la medie, cat si la mediana.

      O impozitare dura asupra salariilor ce trec de 1000-2000 de euro net ar lovi in plex cam asa: judecatorii, procurorii, sefii de spitale si doctorii cu vechime, sefii de agentii guvernamentale, parlamentarii, primarii, viceprimarii, sefii de prin administratia locala, sefii de regii locale, toata armata insurubata in consiliile de administratie, plus absolut toti barosanii din armata si servicii.

      Acum ia si gandeste daca Ciolacu si partidul lui poate sa faca asta acum. Adica sa isi dea singur cu ciocanul peste degete.

      Nastase putea sa o faca in 2000-2004, dar atunci salariile mari erau in mediul privat, nu la bugetari. Acum e fix pe dos.

      P.S. Ca sa nu mai spun ca exista inca N cai prin care aia cu venituri mai mari din mediul privat pot evita problema: PFA-uri, microintreprinderi, companii offshore, drepturi de autor, etc, etc etc. Ar trebuie niste schimbari legislative extrem de complexe ca sa inchizi absolut toate portile create in ani si ani de zile si sa treci la un impozit pe venitul global real. Toata armata bugetarilor de mai sus nu are acces la aceste chestii.

      00
  34. Romania, tara ipocritilor.
    – Nu cautam sa micșoram gapul TVA. ( vreo 7 mld. de euro anual). Aproape o autostrada transcarpatica.ANUAL!!! Mai bine punem o taxă.
    – Nu suntem capabili sa verificăm costurile de transfer, impozitam indirect prin mărirea salariului minim. Asta e de fapt marirea salariului minim. Impozitare indirecta pt ca statul e incompetent. Inepții vor spune că angajatorii aia cu cei mai mulți angajați nu sunt afectati pt ca nu platesc cu minim(ceea ce e normal) dar ar fi si imposibil sa pastrezi un nr. constant de 14k angajați plătind cu minim pe economie cand oamenii aia pleaca imediat daca primesc 50 de lei in plus.
    – Vine mr. T care face soft, se plange de calitatea absolventilor, primește ajutoare de la stat zeci de milioane dar cand cumperi licenta, factura vine cu taxare inversa ( sa nu cumva sa plateasca TVA) din Olanda. Dar e av românesc…Fa-i concurenta pe piata cand ai din start handicap de 19%.
    – Facem comparatie cu infrastructura si sistemul medical din alte țări.Germania aloca peste 5000 euro/an/capita la sanatate. Noi nu trecem de 600 euro. Dar vrem o țară ca afară, ne lipim stickere „Si eu!” etc. Altfel incercam orice sa evităm taxele.
    Tarile alea cu care ne comparam strang peste 40% din pib la buget. Noi abia trecem de 30%. Dacă luăm în considerare că ei au pib/capita de 4 ori mai mare in medie, rezultă că ei aloca pt fiecare cetățean, in domeniile ce tin de stat, de peste 5 ori mai mulți bani. An de an. Si aici intervine realitatea. Ai bani de Logan dar vrei E classe (normal intr-o oarecare masura sa vrei mai bine, mai mult) fara sa mărești bugetul.
    Suntem într-o spirală a tepei (deh….descendenti ai lui Vlad) din care mereu cautam scuze sa iesim, evităm sa recunoastem ca ne place sa ne furăm căciula si apoi ne plângem. Politicienii sunt niste infecți si folosim asta sa ne scuzam de la a fi corecți. Vrem să fie bine dar efortul necesar sa nu înceapă de la noi.

    00
    • Scuza-ma , te intreb si pe tine, ce pot face eu, pentru ca de exemplu Neacoita sa nu mai beneficieze de amnistie fiscala si sa plateasca datorii de 50 milioane euro ? In afara de a vota ‘corecti’ ? Sa ma duc sa urlu in fata Guvernului/Parlamentului ? Ma tem ca voi fi singur pe acolo…

      00
    • Nu cautam sa micșoram gapul TVA – e treaba statului
      Nu suntem capabili sa verificăm costurile de transfer – e treaba statului
      Vine mr. T care face soft, etc – e treaba statului
      Etc.

      Iar concluzia finala este: „Dar vrem o țară ca afară, ne lipim stickere “Si eu!” etc. Altfel incercam orice sa evităm taxele.”

      In Romania se colecteaza prea putin la buget nu neaparat pentru ca taxele sunt mici sau pentru ca oamenii nu vor sa plateasca taxe (in cate tari din lumea asta exista o astfel de dorinta aprinsa sa platesti taxe cat mai mari statului?).

      Ci pentru ca statul roman nu isi face treaba. Legislativ s-a creat o mizerie uriasa de exceptii, nu exista vointa in a informatiza ANAF-ul, nu exista dorinta reala in a lupta cu evaziunea (mai ales cu marea evaziune), ca sa nu „deranjam pe ai nostri”

      Exemplu unde vointa politica a facut diferenta: In 2018, gap-ul de TVA era în Bulgaria de 11,8%, iar în România de 32,5% din totalul obligațiilor de plată. Cam asta spune tot.

      Si tot o stire din 2018:

      Ministerul de Finanțe a notificat Banca Mondială în noiembrie 2018 că nu dorește să mai finalizeze proiectul de reformă al ANAF.

      În consecință, Finanțele și-au asumat să renunțe la 52 de milioane de euro (cât ar mai fi putut deconta din proiect), să ramburseze 18 milioane de euro (cât a cheltuit până acum) și să își asume infrastructura digitală deficitară.

      00
  35. N-ar strica o taxa pe lux. Are dreptate Ciolacu cand spune ca peste tot exista taxe progresive si pe lux. Cu cat esti mai bogat cu atat trebuie sa dai mai mult inapoi la stat.
    Doar noi in Romania ne-am trezit sa fim cei mai capitalisti, fara impozit progresiv si taxa pe lux.

    Iar taxarea celei de-a doua proprietati sau celei de-a doua masini este o chestie buna. Cat ca in curand s-ar putea sa fiu chiar eu proprietar peste 2 locuinte.

    00
  36. Pierdeți esența…
    PSD are, din nou, o voce care se aude. Continuați să vă pișați pe el de vot.

    00
  37. E foame de bani in PNL si PSD. Si Dragnea a avut o idee asemanatoare cu taxarea progresiva pe imobiliare pana i-a sunat Negoita si le-a spus ca el are sute de apartamente la Rin Grand Hotel si PSD a retras proiectul de lege.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.