Eliminarea subvenției suplimentare la căldură

În perioada asta se depun cererile pentru o subvenție suplimentara la căldură. Nu e de ajuns că gigacaloria e subvenționată 50%, e nevoie de încă un 25% ajutor de la Primărie. Și cererile astea se fac pe proprie răspundere, fără nici un fel de verificări. Că n-are cum administratorul blocului verifica salariul omului, așa că el declară pe proprie răspundere că are salariul mic. Nici o verificare cu numărul de mașini deținute sau alte minuni de genul ăsta.

Cred că de la anul ar trebui eliminate. E un moment propice. Oamenii vor avea 3 ani pentru a se convinge ca e o măsură bună.

Unii vor vinde din mașinile deținute. Alții vor vinde și se vor muta la mai mic. Alții vor vinde de tot. Nu toată lumea trebuie să stea în București sau Brașov. Unii n-au de ce. Alții au lăsat de izbeliște apartamentele. Se vor elibera locuri de parcare și apartamente.

Da, inițial vor fi probleme și va fi scandal, dar, cum ziceam, oamenii au timp să se convingă că e o măsură bună.

iarna-zapada-20

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

148 comentarii

  1. Corect ar fi sa nu existe subventii de nici un fel pentru nimeni.

    00
    • Nu, sunt domenii în care, fără subvenții e imposibilă activitatea. De exemplu, în producția agricolă sau în transportul feroviar de călători.

      Aproape toate statele subvenționează asta.

      00
    • Subventioneaza sa fie ieftin in mod artificial, nu ca nu s-ar putea fara subventii.

      00
    • Curios cum doar saracii zic asta

      00
    • Subventia ar trebui data doar anumitor categorii sociale, de exemplu pensionarii care au ajuns cu o pensie de mizerie si nu-si permit sa plateasca caldura si apa calda. Stiu, veti spune ca de ce nu se muta intr-un apartament mai mic, dar pe sistemul asta ar trebui sa-i bagam pe toti la azil.

      00
    • @Adrian: si ce er rau daca ar sta linistit intr-un azil unde ar fi ingrijiti si li s-ar duce de grija? Crezi ca au viata mai usoara liberi prin cartier? Daca nu au suficienti bani si o mai iau si putin razna le este mult mai greu cand trebuie sa dramuiasca caldura, apa, mancarea medicamentele.

      00
    • @Tziahs, de ce productia agricola nu s-ar putea desfasura fara subventii?
      Daca nimeni nu ar mai primi subventii, toti producatorii ar fi pe picior de egalitate si s-ar aplica regula economiei de piata.
      Desigur, probabil ca ar creste preturile la alimente, dar si taxele ar putea sa scada tinand cont ca statul va avea cheltuieli reduse.

      @Adrian, de ce sa le dam subventii pensionarilor? Nu mai bine le dam pensii mai mari si decid ei pe ce isi cheltuie banii?

      00
    • @Tziahs: Stiu ca la austrieci agricultura nu e subventionata

      00
    • Sunteti in eroare. Subventia se da pentru ca primaria sa poata mentine pierderile pana cand se inlocuiesc tevile ciuruite si supradimensionate. Daca n-ar face-o, ar ramane fara clienti pentru un sistem teoretic mai eficient (daca ar fi fost gandit bine si intretinut). De asta se si pun atatea piedici la debransare. Atata timp cat trecerea la o centrala de apartament e interzisa, nu vad de ce ar fi echitabil ca un proprietar sa plateasca pierderile sistemului centralizat. Asa, gigacaloria subventionata are un pret comparabil pentru consumator.

      Deci, mai terminati cu mutatul din apartamentele incalzite centralizat, atata timp cat nici nu mai poti sa te debransezi in primul rand.

      00
    • mihai, oamenii nu plătesc pierderile. teoretic. din ce știam eu, pentru a evita plata pierderilor de pe rețea, blocurile și-au instalat apometre la intrarea țevilor în bloc, cel puțin așa era în 2008 când am plecat eu. înainte de apometrele de apartament erau cele din subsol, care contorizau câtă apă intră în bloc.

    • Orice bloc are apometru pt apa rece, contorare de energie termica (masoara volumul, temperatura de intrare si cea de iesire) pt apa calda si caldura, puse de furnizorii de utilitati. Ce inregistreaza alea la intrarea in bloc e pe factura catre asociatie si se imparte in functie de cat consuma fiecare (daca sunt contorizati) sau pe alte criterii (suprafata, persoane, cote fixe, etc daca nu au contoare individuale). Pierderile pana la bloc (volum, temperatura) sunt suportate de furnizor (subventii de primarie, cresteri de preturi catre populatie), pierderile din bloc de locatari.
      In RO e nasol ca e traseu lung si gaurit, neizolat bine. In alte tari vine doar apa rece la bloc si au boiler (gaz de obicei dar si alte tipuri de combustibil) in bloc (nu individual) asa ca nu pierd caldura pe drum, tevile de apa rece sunt mai simplu de intretinut decat cele de apa calda. Eficienta strict a incalzirii e mai buna la cele de cartier sau de sector (cum sunt in Bucuresti), dar daca reteaua te trage in jos e naspa.
      Oradea e un bun exemplu ca se poate reface reteaua complet, dar scalat la Bucuresti dureaza 6-8-10 ani.

      00
    • Nici pentru IT-iști?

      00
    • @vali, oamenii nu platesc efectiv pierderile, dar in cazul Radet este asa:
      -> au costuri totale de X lei
      -> incalzesc lunar Y metri cubi de apa
      -> factureaza lunar (adica ajung la clienti) Z metri cubi de apa

      Ca locuitorii sa nu plateasca pierderile ar trebui ca pretul/metru cub sa se calculeze dupa formula X/Y, dar in schimb se calculeaza dupa formula X/Z.

      00
  2. „În toamna anului trecut, Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, unde RADET administrează cel mai mare sistem centralizat de încălzire pentru populație din țară, anticipa că eliminarea subvenției generalizate pentru încălzire și limitarea acordării ei la consumatorii vulnerabili va fi amânată pentru 2021”

    https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/decizie-eliminarea-subventiei-generalizate-la-caldura-a-fost-amanata-pentru-2021-anul-liberalizarii-complete-a-pretului-gazelor-si-al-expirarii-sprijinului-pentru-cogenerare-18659409

    00
  3. Pai se vor elimina de la sine subventiile, daca nu mai ai caldura nu mai platesti, deci nu primesti nici subventie.

    00
    • Exact. Se elimina RADET complet si se privatizeaza tot. 50-100 firme private care sa administreze centrale mici.

      00
    • Solutia corecta sunt centrale de apartament si fiecare foloseste cat are nevoie si cand are nevoie.

      00
    • @sin de fapt soluția cu centrale de apartament e cea mai proastă pentru mediu. Prin alte părți au început să interzică construcția de clădiri noi cu centrale individuale de apartament.

      Soluția cu sistem centralizat nu e rea, admistrarea de la noi e rea.

      00
    • E cea mai proasta asta cu sistem centralizat. O centrala de apartament consuma foarte putin si este super eficienta comparativ cu alea de bloc sau ca alea de cartier, incat fenta asta cu „e rau pentru mediu” e doar sa justifice existenta RADET-ului sau a altor sisteme centralizate de incalzit care altfel ar muri ca nu pot fi competitive.

      00
    • @sin, o centrala individuala de apartament nu va fi niciodata la fel de eficienta ca una de bloc sau una de cartier. Discutam aici de centrale din aceeasi generatie.

      00
    • NOU
      #21

      @Andrei G: asa e, dar in cazul nostru, centralele de cartier sunt un pic mai vechi. In plus, pierderile pe tevile pana la consumator sunt iarasi mari.

      00
    • @Andrei G: La apartament cu centrală individuală plătești jumătate față de cei din sistemul centralizat! Dar la sistemul centralizat plătești Jumătate față de costul real. Deci centrala de apartament este de 4 (PATRU) ori mai cost-effective ca și sistemul centralizat,

      00
    • @Andrei G: Cum poate fi mai eficient sistemul centralizat, decat cel individual daca: 1. Sistemul individual produce doar cand e necesar, cat e necesar, unde e necesar. 2. Sistemul centralizat va produce ori mult in exces ori prea putin pentru confort; tendinta este sa produce prea mult, pentru ca nu stii cati oameni sunt acasa, cati vor folosi apa calda sau caldura; exemplu: daca ai 10.000 de oameni, si doar 7.000 au nevoie de apa calda si caldura, sistemul centralizat va produce pentru cel putin 10.000 de persoane. Deci risipa!
      Poluarea: Per total poluarea va fi mai mica, pentru ca se va consuma mai putin gaz. Prin faptul ca se optimizeaza la maximum productia cu necesarul! Deci poluarea va fi mai mica. De remarcat ca se aduce totusi poluarea in oras, nu la periferie unde sunt CET-urile. Dar gazul metan este cel mai putin poluant dintre combustibilii fosili!

      00
    • Terminati cu comparatiile intre centrale de apartament cu incalzirea centralizata. Incalzirea centralizata e eficienta doar la modul ideal. Toate sisstemele de termoficare din Romania au pierderi foarte mari. In cazul Bucurestiuluui cred ca sunt de 30%. Mai pui si angajati care freaca menta si deja comparatia nu isi mai are rostul

      00
    • @Andrei G: Niciodată o centrală de cartier nu va fi nici măcar aproape de eficienta unei centrale individuale, de apartament. Nici măcar una de bloc sau de scara! Pentru că centrala de cartier produce în prea mult, în exces. Are pierderi la transport, și de agent termic și de căldură (60-70% Pierderi!). Centrala de apartament nu are pierderi la transport, produce DOAR când trebuie, cât trebuie și unde trebuie (în ce camere din apartament vrei tu). Cum poți să compari cele două sisteme? Cum poți să zici că sistemul centralizat e mai eficient, când la Toate capitolele o dă în bară?

      00
    • Fix ce ziceam, socialistii nu suporta alegerile individuale si vor sa bage lumii pe gat servicii proaste oferite de stat. Cu politici din astea ne indreptam incet incet spre ce a vrut comunismul sa fie, mai putin partea cu canalul. Urmatorul pas o sa fie cantinele pentru populatie unde o sa primesti portii fixe ca sa nu se mai faca risipa de mancare.

      00
    • @sln Mai lipsesc eventual clinici de eutanasiere, cu reclama facuta pe net pentru bolnavi si saraci „ca si-asa suntem prea multi”. Pentru binele comun, desigur.

      00
  4. Sa vezi ce o sa sara de cur in sus vipera cu antena3.
    Problema e ca lumea nu intelege ca subventiile astea nu pica din cer, sunt tot din banii nostri.
    La fel si pentru restul subventiilor: la ratb, metrou si unde mai sunt ele.
    Daca nu se plateste pretul corect, acel serviciu nu are cum sa existe in parametri ok.

    00
  5. Si asta cu verificatul salariului poate fi manevrata, stai linistit.

    Pe cand stateam in sectorul 3 aveam un vecin care an de an depunea pentru subventia la caldura si in fata blocului avea ML. Nimic pe acte nici el nici sotia, omul numai cash pe combinatii si samsareala.

    00
  6. Noi ăștia mai amărășteni din regat, cum dracu trăim fără subvenție? Și avem salariile mai mici, trăim în zone mai friguroase, plătim gazul la prețul pieței, fără subvenție. Ba tot noi ne reparăm utilajele dacă se strică. Nu vine nimeni de la primărie, dacă am avarie la centrală.
    Și uite că nu moare nimeni.

    00
    • NOU
      #33

      Păi nici în București nu avem gazul subvenționat

      00
    • Dar ai căldura produsă.
      Tu folosești gazul să-ți fierbi cremvuști și apă să te speli, că acuma n-ai.
      Căldura ți-o impinge RADET pe țavă.
      Eu folosesc gazu și pentru căldură.
      Și incă ceva: voi plătiți la paușal. Deci cineva undeva poa să consume mai mult, că se face o nivelare a costului/apartament.
      La noi la țară, avem ceasu deasupra ușii. Și bulangii inchid vana dacă nu plătim la timp factura.

      00
    • @IonuțM sistemul paușal e cel mai bun într-un oraș din România. Explicația e următoarea: când e paușal, toată lumea ține caloriferele pornite, că oricum plătește. După ce s-au montat repartitoare, toți pensionarii au oprit caloriferele și stau cu cojocul pe ei. Apartamentul meu e încălzit, apartamentele vecine nu sunt. Pe lângă faptul că eu plătesc mai mult, e și o diferență de temperatură constantă între apartamente.

      00
    • @ubercool: tu cred ca ar trebui sa te muti intr-o tara din asta hardcore socialista, ca prea ai inclinari din astea nesanatoase.

      00
    • NOU
      #37

      Pe sin il bate logica tot timpul, asa ca o sa fac si eu un efort sa ii desenez:
      sin cum ti se pare mai eficient, sa mearga fiecare cu masina lui la lucru adica 1 om 1 masina ( asta ar fi paralela cu centrala de apartament) sau sa mearga 50 de oameni cu o masina (autobuz) la lucru,asta fiind centrala de bloc.
      Nu te grabi, stai citeste, rumega documenteaza-te si dupa aia raspunde.

      00
    • @Doamna cu coasa: compari mere cu piulite. Nu are nici o legatura, dimpotriva. Sistemul centralizat produce mult, in exces, face risipa, nu are nici un fel de feed-back furnizor-client!. Sa le luam pe rand.
      Produce mult mai scump! Cu toata subventia de 50% pentru gigacalorie, se plateste de 2 ori mai mult ca si centrala individuala! Deci centrala de apartament are costuri de 4 ori mai mici la producerea caldurii si a apei calde menajere!
      Produce in exces, pentru ca nu stie niciodata pentru cati consumatori REALI produce caldura si apa calda.
      Pierderi foarte mari pe reteaua de transport, care e sita, svaiter, tevi ruginite si gaurite, unde se pierde efectiv agent termic si se pierde din puterea calorica a acestuia. Pierderi care ajung la 60-70%!!!!! Cam 2.000 de mc pe zi doar completare agent termic in bucale!
      No, acuma hai desenaza-mi cum e mai eficient un sistem de-asta centralizat!
      .

      00
    • @Doamna cu coasa: Ca sa te bag in seama si sa nu mori proasta, afla cat costa un kilometru de autobuz (combustibil, salariul soferului, consumabile, revizie, amortizare etc.) si dupa calculeaza cati pasageri ar trebui sa fie constant in el astfel incat sa fii pe break even la pretul de 2 lei sau cat o mai fi biletul de autobuz si o sa afli care este pragul de eficienta al autobuzului versus masina. Si ca sa fie usor calculul, poti presupune cazul ideal in care autobuzul merge pe benzi dedicate.

      In alta ordine de idei, nu mai compara mere cu pere.

      00
    • NOU
      #40

      Babaeti George si astalalt, nu cititi cu degetul pe ecran fiecare litera ca ratati esentialul.
      Exemplul meu este cu centrala de bloc vs centrala individuala de apartament, mai cititi inca o data, si inca o data pana pricepeti. Nu ai pierderi la centrala de bloc ca la sistemul asta de termoficare general cu CET-uri deoarece traseul agentului termic (a apei calde daca nu e clar) este doar in bloc. Pana la centrala de bloc ai nevoie doar de curent, apa rece si o conducta calumea de gaz, iar instaland asa centrala cu centrala cu centrala de apartament voi cum aveti impresia ca o sa tina pasul si furnizorii cu conductele de gaz si apa? Credeti ca alea se schimba sau se vor schimba in fiecare an ? Sau la voi la centralele individuale va vine din aer de undeva gazul si apa.
      Punand asa variabil centrale mici la un moment dat o sa ajungi sa constati ca nu ai presiune suficienta la apa si la gaz la centrala ta de apartament si iti va intra pe eroare si tu si toti vecinii. Si de obicei faze astea nu se intampla vara bossilor ci iarna cand e gerul cel mai mare. Si va rog chiar explicati-mi de ce compar mere cu pere ca vad ca va place sa folositi idiom-urile dar am dubii daca chiar stiti de ce le folositi, nu doar ca o concluzie semidocta.
      Sin , nu am cum sa mor mai prost decat tine sau inaintea ta, consoleaza-te cu asta.

      00
  7. Ia sa mai dam un mail sa mai scoatem 2 masini de pe trotuare.

    00
    • Daca esti din Buc, zi-mi si mie unde dai mail sa ia rablele, te rog.
      Si daca ai dat si care a fost rezultatul.

      00
    • eu de exemplu le scriu la infopublice@ps2.ro in cateva minute deja primesc pe mail inapoi nr de inregistrare si cam intr-o saptamana masina deja are hartie lipita in geam si apoi dupa 1-2 luni cred, nu prea am stat sa numar exact, este deja ridicata. cred ca in 2 ani am curatat vreo 10-15 masini din cartier

      00
    • La politia de sector. Am dat mail luna trecuta si au ridicat 2. Una a disparut (luata de propietar pt ca masina nu era o rabla veche, doar ca omul nu avea bani sa o repare si zacea) si inca una care e cu foaia de avertisment pe ea si acum. Mi-au dat raspunsul in 30 de zile dar efectele le-am vazut in 2-3 zile.

      00
    • Ca sa mai completez, includ adresa exacta unde se gasesc masinile, o poza din google maps ca sa nu stea oamenii sa bananaie pe strazi cu o sagetica exact unde gasesc masina. Numarul de inmatriculare, marca culoare.

      00
    • In sectorul 6 am completat aici https://www.politia6.ro/petitie . Greu, dar s-au miscat.

      00
    • La sectorul 4 e aplicatie PS4, chiar am fost surprins de cat de repede se misca in general la sesizari.

      Chiar ieri am bagat una abandonata, si am 4 disparute la activ.

      00
    • Iar acum, sa spuna fiecare ce primar avea la sectoarele alea :)

      00
    • @Pyro Merci, Primaria Sector 4 :)) zi si tu. Ca am dat de toate playstationurile pana la ea.

      @7 Baluta, PSD ceva clica cu clanul sportivilor. Da e pe modul furam da si facem. Gen de 3 ani se face se schimba ceva. Fac o reclamatie si primesc un raspuns la ea si o rezolvare, sau macar o indrumare gen, nu ne ocupam noi uite te dau la astia si ceilalti imi ofera la randul lor un raspuns competent. Totul e digitalizat, daca trebuie sa iau o hartie e totul civilizat cu bon de ordine, si se misca treaba repede. Civilizat ce sa mai.

      La sectorul 5 era ca in evul mediu. Lipseau sabiile si scuturile.

      00
    • Am uitat sa specific ca-mi trebe ceva pt sectorul 3 :).
      O sa mai caut pe net sa vad ce gasesc si ma apuc si io de treaba ca nu se mai poate asa. Pare ca in alte sectoare, treaba chiar se misca.

      00
    • @IonutO Confirm pozitiv de la fața locului. Locuitor din Vanghelistan, viitor Piedonia. Stau pe stradă cu case, lânga un bloc de 8 etaje, 5 scări, circa 10 locuri de parcare/scară. Ca să fie și mai amuzant strada pe care locuiesc este în sectorul 5, iar strada cu blocul în sectorul 4. Cred că jumătate de din cei care locuiesc în bloc stau cu chirie. Când s-au mutat de la ei din comună, s-au mutat cu tot tribul și se trag unii pe alții. Așa că, de-a lungul timpului am tot văzut efectul de migrație al câte vreunui trib din diverse județe de mare angajament. E ușor să-ți dai seama când apar brusc câteva mașini cu numere de AG, GR, TR, BR, DJ….Acum mă lupt cu un cuplu care s-a mutat cu tot cu cele 3(trei) mașini din BZ și care parchează în cele mai proaste locuri cu putință și cărora trebuie să le explic că nu trebuie să-mi caut eu loc de parcare pentru că ei au parcat în fața porții mici sau porții de acces în curte, doar pentru că ei nu au găsit niciun loc de parcare (ce oameni răi, au ocupat toate locurile de parcare disponibile). Argumentul lor e că e domeniu public și ei parchează cum/când vor, că atunci când au închiriat, nu li s-a dat și loc de parcare. Au venit, au văzut că nu sunt locuri de parcare și, deși au 3 cazane, au decis că se vor descurca cu parcarea, nu puteau rata o așa ofertă și că nu, nu trebuiau să se gândească ei la acest aspect când au hotărât să se mute la civilizație, că la ei pe uliță nu aveau probleme din astea.
      Revenind la rable. După ce că mai avem un pic să ne dăm în cap pentru locurile de parcare, am în câmpul vizual 7(șapte) epave și 2 mașini cărora proprietarii vin doar să le dea frunzele jos din geam, dar nu le-au mai mișcat de aproximativ un an. Aveți idee unde se pot reclama în Piedonia/Vanghelistan/sector 5?

      00
    • @Aderențiu și @Ceac Noris, având în vedere că ceilalți domni care au zis că s-a rezolvat au menționat primăria de sector și poliția, tot de sector, trimiteți și voi un mail la poliția și primăria voastră. :)
      de stricat n-are ce să strice, eventual primiți un răspuns de genul ”nu la noi, dincolo” și apoi scrieți și voi ”dincolo”. :)

      00
  8. Da, si corect ar fi ca pretul la utilități sa nu fie astronomic, de ex. in Germania gazul e o treime din cat e la noi, apa cam la fel, buleftrica aidoma, salariul minim cam 1700 iepuroi( la necalificat, nu la sclavii sparanghelisti)!!
    Pe de alta parte hai sa-i obligăm pe furnizorii de gigacalorie sa spună pe bune si cum ajung la acele prețuri, şi să nu mai putem botu’la toate harnelile impuțit-monopoliste….

    00
  9. N ai sa vezi asa ceva.

    00
  10. NOU
    #64

    Corect, plus: ai 18 ani și doar ce ți ai luat permisul ? Pac, 2000 de euro asigurarea pe an ptr any 2000 cc .
    Te a luat radarul cu 80 in loc de 50 la oră? Pac, puncte plus extra 500 euro pe an la următoarea poliță de asigurare. Ai mașină parcată pe domeniul public FĂRĂ ITP, SAU FĂRĂ ASIGURARE SAU FĂRĂ TAXA PLĂTITĂ, pac amendă și mașina ridicată.
    Ai câștigat alegerile în București Dane? Pac desființează mizeria cu LOC PLATIT la adp, taie toți țărușii și crește masiv abonamentele anuale la parcare pe domeniul public in jurul locuinței. Etc etc
    Hai, că așa e în lumea civilizată unde toți se uită și dau exemple dar strâmbă din nas când e sa li se aplice lor.

    00
    • Desi nici mie nu mi-ar conveni o mare parte din masurile astea, cred ca e singura metoda sa curatam capitala si orasele mari de toti ghiolbanii care si la tara s-ar face de rusine. Taxe mari nene, taxe pe masini, taxe pe imobile, taxe pe tot ce se poate taxa. Pune mana la munca, integreaza-te in societate, daca vrei in capitala, daca vrei sa traiesti din ajutoare sociale si subventii du-te la sat, e loc destul.

      00
    • Altu care stie cum functioneaza primaria capitalei

      „Ai câștigat alegerile în București Dane? Pac desființează mizeria cu LOC PLATIT la adp, taie toți țărușii și crește masiv abonamentele anuale la parcare pe domeniul public in jurul locuinței. ”

      Locurile rezidentiale din bucuresti sunt in administrarea primariilor de sector, deci ii ceri lu’ Nicusor degeaba, masura asta poti sa o propui lui Clotilde, Ciucu si Mihaiu.

      00
    • Povestea cu loc platit la ADP este o chestie facuta pe jumatate. Concret, pretul la un loc de parcare in Sectorul 2 era de 80 RON pe an, iar daca iti plateai impozitul ti se prelungea automat. Ulterior unii mai norocosi au reusit sa mai ia un loc ca saracutii stateau la 4 camere si au inceput sa mai puna de o samsareala cu locuri de parcare.
      Prima solutie, este marirea tarifului de parcare si sa devina cel putin 200-300 de ron pe luna si apoi acesta sa creasca conform normei de poluare a masinii coroborat cu numarul de masini detinute. Asta o sa-i puna pe ganduri pe unii care aveau locuri de parcare ce se credeau eterni pe ele.
      Doi, eliminarea ineptiei conform tu ai locul tau de parcare si-l poti bloca cand esti plecat. Adica, mi se pare normal ca tu sa ai prioritate ca platesti abonament, dar oamenii care au treburi intr-o zona sa aibe posibilitatea de a plati tarif orar pe acel loc, daca nu este folosit, in anumite intervale orare pe o durata de prestabilita(nu poti lasa masina mai mult decat X ore, ca deja intervine alta discutie). Desigur, mi se pare normal ca daca unul care n-a platit si blocheaza locul, sa-i fie ridicata masina, daca tu cel care platesti abonament faci reclamatie.
      Daca s-ar aplica masura asta pe bune, nu gluma sinistra ce a fost acum o parte din zone se vor mai elibera si lumea va fi mai responsabila. In aceeasi timp, sunt destul de multe terenuri cu probleme unde se pot pune parcari rotative sau parcari subterane pentru a asigura deficitul parcarilor de resedinta. Desigur, marirea impozitului la masina este o cerinta, insa marirea trebuie sa fie treptata nu brusca.

      00
    • NOU
      #68

      „Altu care stie cum functioneaza primaria capitalei”
      Altul care se face că nu pricepe mesajul.

      00
    • NOU
      #69

      Asdad2005, așa este , cu adăugarea că, acel loc NU trebuie sa mai fie un singur loc fizic cum este acum ci oriunde pe o zona bine stabilită în jurul locuinței tale. Sunt atâtea chestii de care s au lovit și alții mult mai înaintea noastră și pe care le au rezolvat cumva. De ce trebuie sa reinventeze ăștia roata??!

      00
  11. Foarte puțini oameni înțeleg de ce trebuie subvenționate unele servicii publice.

    – Scenariul 1. Dispare subvenția din transportul public și biletul devine 8 lei. A doua zi, tot Bucureștiul se va bloca și cetățeanul va plăti „prețul corect” prin creșterea poluării, prin creșterea timpului în care se deplasează la serviciu și prin imposibilitatea de a accesa joburi la distanță mare (ex. Berceni-Pipera).

    – Scenariul 2. Dispare subvenția RADET și implicit va fi desființat sistemul centralizat de încălzire. Acum întrebarea e – Cu ce credeți că se vor încălzi bucureștenii și pe banii cui? Când crește brusc cererea pentru un produs (gaz), ce se întâmplă cu prețul?

    Nimeni nu e dispus să plătească un preț de 3 ori mai mare la gaz și de 2 ori mai mare la curent (pentru că CET-urile produc și energie electrică, nu doar căldură). Iar dacă credeți că persoanele fără venituri sau cu salariu minim se pot branșa la gaze sau își pot pune pompe de căldură, vă înșelați.

    Mergeți iarna prin Ferentari și o să vedeți ce înseamnă poluarea de la sobele ce ard lemne, cărbuni și PET-uri. Tot ce ne-ar mai trebui în București ar fi să avem sobe și la bloc.

    00
    • Bine zis. La fel și cu subvenția la agricultură.

      00
    • Si cei care locuiesc in alte orase din tara unde nu mai exista de multa vreme sisteme centralizate de incalzire si si-au pus centrale de apartament pe gaz si nu primesc subventii cum se descurca?De ce nu s-ar putea si in Bucuresti, unde conform statisticii sunt venituri mai mari.Si in alte orase s-a incercat o perioada mentinerea sistemelor de incalzire centralizate si efectiv nu s-a putut.Costurile cu retehnologizarea sunt prea mari si pot functiona doar daca exista subventii.Nu este corect de exemplu nici in Bucuresti in cazul in care stai la casa sau un bloc mai nou unde ai incalzire proprie pe gaz(de bloc sau individuala) si stai intr-un bloc mai vechi unde beneficiezi de incalzire centralizata.Cetateni care platesc aceleasi taxe dar unul beneficiaza de subventie si altu nu.Nu vorbesc de subventiile care se dau suplimentar in functie de venituri, acolo este alta discutie.

      00
    • Oare altii din tara cat platesc pentru gaz? Problema in Bucuresti e ca oamenii s-au obisnuit cu pretul subventionat, nu pretul normal. In Oradea te costa incalzirea aprox 5-700 lei pe luna dar cei care au centrala cheltuie sensibil mai putin. Iar cei cu incalzire pe apa termala…. alta poveste. Apropo de 8 lei pretul unui bilet. Chiar ti se pare mult?! Pentru o capitala ar fi foarte decent costul asta. La noi costa 6 lei, biletul cu 2 calatorii. Nu e cel mai ieftin dar cine foloseste mijlocul de transport in comun in mod frecvent oricum isi ia abonament, care-i foarte accesibil la pret. Romania nu inseamna doar Bucuresti, pana la urma, si ar trebui sa va asumati si anumite costuri de trai daca tot sunteti „la capitala”, nu in provincie, ca restul pulimii.

      00
    • Ideea nu era sa dispara peste noapte subventia, ci sa se fi facut si respectat un calendar de eliminare (la RADET exista, cumva impus de UE, dar s-a tot amanat).
      Biletul ala de 1.3 lei nu acopera nici cheltuielile cu salariile si combustibilul pentru STB. Tot ce inseamna modernizari, reparatii si investitii se face pe subventie, si in final pe credit.
      In plus, nu cred ca pretul biletului influenteaza atat de mult decizia individuala transport public vs masina. Daca ar fi asa, n-ar merge mai nimeni cu masina acum, ca nu exista masina care sa te coste doar 50 de lei / luna, cat e abonamentul pe toate liniile. Chiar si la un abonament de 3-4 ori mai scump, tot ar fi mai avantajos cu STB, daca iei in calcul TCO pt orice masina.
      Mai degraba un pret marit ar impinge oamenii spre facut blatul sau spre „transport alternativ”

      00
    • 1: 678 încălzire + apă calda acum 2 ani la 120 mp cu toți pereții la exterior (colț).
      2: 350 ron încălzire + apa calda azi iarnă, izolat blocul cu primărie & stuff.
      3: apartamentul pe numele socrilor (ha ha, cu pensie de handicap, am putea foarte bine să zicem că suntem caz social și să nu plătim nimic – așa dăm 800/an pentru plata izolatiei).

      Am 3 mașini și platesc 2 locuri de parcare, ambele locuri 220 ron bucata.

      Si acu, ia zi mi și mie, cât plătești la București pe așa ceva?

      00
    • Scenariul 1)
      Primii 5 ani:
      Tot ce inseamna transport in comun de suprafata = MOKA!!!
      Taxa pe masini non electrice = 50lei/zi

      Urmatorii 5 ani:
      Taxa pe transport in comun de suprafata = 5lei – 4h sau 10lei/zi
      Taxa pe non electrice = 100lei/zi
      Taxa pe hibride = 30lei/zi

      Pentru tot ce este in interiorul centurii Bucuresti (excludem centura).

      00
    • Asta cu RATB ma impinge sa comentez de fiecare data cand o vad.
      Abonamentul pe TOATE liniile in Bucuresti (tramvai/troleu/autobuz) este 50 de fucking lei (10 Euro).
      Pentru comparatie, la Pitesti este 80 de lei.

      In Pitesti, pensionarii care au peste 65 de ani au gratuitate pe o singura linie.
      In Bucuresti, toti pensionarii (indiferent de varsta) au gratuitate totala.

      Salariu mediu net Arges: 2896 RON
      Salariu mediu net Ilfov: 3313 RON
      Salariu mediu net Bucuresti: 4393.

      Da-o-n mortii ei de treaba, preturile la transport in Bucuresti TREBUIE sa creasca daca vrem transport public civilizat si au si unde sa creasca.

      00
    • Cu abordări de genul – eu sunt bogat îmi permit căldură, dă-i încolo de săraci, să crape, nu ajungem niciunde. Așa a câștigat PSD-ul alegeri atâția ani, prin cinismul unora care cred că pot ignora greutățile păturii sărace prin prezentarea unor idealuri naționale mărețe.

      Chiar și Uniunea Europeană susține subvenționarea masivă a agriculturii și înființarea de intreprinderi sociale care să absorbă forța de muncă necalificată, care nu și-ar găsi sub nicio formă locul în economia competitivă.

      Cine are posibilități intelectuale, forță de muncă și poate câștiga considerabil, să o facă, să se îmbogățească și să traiască cum consideră. Cine e mai greu de cap trebuie protejat din punct de vedere social, integrat, ca să nu devină un element care trage societatea în jos. România nu trebuie să devină o țară segregată, cum se mia întâmplă prin America de Sud, unde bogații au vile și centrale pe gaz și săracii trăiesc în favele cu sobe pe lemne.

      00
    • RAIDER, unde ai auzit tu ca cei cu handicap nu platesc nimic ? Ba platesc chiar tot la intretinere, avand 800 de lei pensie, nu se incadreaza pentru subventii. Singura gratuitate o au la transport si parcare.

      00
    • Scenariile astea sunt doar scenarii ca să sperii oamenii să voteze PSD-ul.
      Bucureștiul primește banii din impozite și taxe locale. Ca să avem orașe normale, să nu mai râdă ungurii din Sibiu. Cluj și Oradea. Bine, Cluj mai puțin că e crâncen acolo, trebuie să facem lucrurile în ordine. Nu subvenție la căldură ci ajutor la batrăni.
      Nu STB gratis pentru pensionari, nu vouchere pentru călătorii în Grecia

      00
    • – Te duci intr-un loc unde biletul de autobuz e 2 lei sau cat iti convine tie sa dai. Nu o sa se umple pentru ca: lipsa de parcari la destinatie, nu toti aia care merg acu cu autobuzul/metroul au si masini.
      – Platesti pretul corect in functie de cerere si oferta. Probabil o sa suga primii ani dar dupa o sa fie mai ok ca si pret.

      Legat de cine e dispus si cine nu, fiecare alege pe ce e dispus sa-si cheltuiasca veniturile. Uite, eu nu am fost dispus sa dau 70k pe un Ghibli si nu mi-am luat; si ce sa vezi, n-am murit ca n-am Ghibli, asa cum n-o sa moara nimeni ca e biletul 8 lei la autobuz sau tramvai.

      Iar pentru astia de comenteaza cum e in alte tari, TfL are o marja de profit de 35% pe care o foloseste pentru investitii si nu se da nimeni cu curul de pamant ca e 250 de lire pe luna abonamentul la metrou.

      00
    • @RAIDER: ai un minus pentru 3 ahahahaha…

      00
    • @Green: Logica ta e stramba rau. Consumul de gaz nu va creste, ci se va micsora. Pentru ca nu se va mai arde in centralele energofage, ci se va arde mult mai putin in centralele de apartament. In sistemul centralizat se produce foarte mult (nu se stie nicodata pentru cati consumatori reali), se produce foarte mult pentru ca sunt pierderi pe retea, se produce foarte mult pentru ca sunt (din nou) pierderi pe retea din cauza svaiterului care este reteaua de transport. Deci consumul de gaz la centrale individuale, cand produci doar cat vrei si unde vrei, NU poate fi mai mare decat la sistemul centralizat! Consumul de gaze over-all va fi (mult) mai mic!

      00
    • @George Datele analizate de tine sunt incomplete. Pleci de la premisa că rețeaua de transport gaze către centrala din apartament se va construi gratuit sau că nu va avea nevoie de întreținere.
      Consideri că odată ce vor exista cetățeni captivi, dependenți de încălzirea cu gaz, prețurile vor stagna.
      Apoi ignori cele câteva sute de MW electricitate produse de CET-uri care ajung în SEN. Ele vor trebui totuși produse sau importate (altfel cade lumina). Cine va construi noi centrale sau cine va plăti pentru acești MW nu specifici.
      Apoi vin celelalte lucruri economico-sociale pe care le-am menționat mai sus.

      00
    • @Green: IAR o dai in bara. Sa-ti explic, ca la copiii mici.
      1. Consumul de gaz nu va creste, va scadea! Pentru ca se va arde mai eficient, doar unde trebe si cand trebe si cat treba ca sa-si faca omu’ confort! Centralele de cartier sunt puternic energofage, au pierderi, produc in exces!
      2. Sa re-dimensionezi reteaua de gaze este nici 10% ca si costuri (trebuie doar teava si regulatoare de presiune, stiu ca am facut deja separatia de gaze pe scara, cu contor individual), din cat ar costa s-ar reabilitezi toata retaua de termoficare de transport: tur si retur (la gaz iti trebuie numai tur sic!), spargerea tuturor bulevardelor, strazilor si aleilor dintre blocuri, precum si inlocuirea coloanelor de incalzire din interiorul blocurilor! Astea sunt miliarde bune de euro!
      3. CET-urile care produc agent termic prin co-generare (adica caldura este un by-product, produs secundar) sunt putine. Nu cred ca agentul termic din Bucuresti este produs de CET-uri nici macar jumatate. Chiar si asa, caldura fiind „aproape gratis”, sistemul de transport este VARZA si ar necesita miliardele de euro de mai sus pentru a fi reabilitat complet. Pur si simplu nu merita dpdv economic! Sistemul reabilitat complet, tot nu ar fi mai eficient ca o centrala individuala de apartament. Vezi punctul 1. de mai sus.
      Asa ca argumentele tale sunt din pacate ca si reteaua de termoficare: curge agentul termic pe la toate „incheieturile”.

      00
  12. Noi, in Bucuresti, avem centrala proprie, de bloc, de vreo 20 de ani. Pusa integral pe banii nostri, nu cine stie ce combinatie cu primaria. Pompe de recilculare, apa calda instant indiferent de etaj sau ora. Nu avem nicio subventie si, cu toate astea, platim mai putin decat cei de la radet. Asa ca nu e o subventie reala, ci numai furt si minciuna. N-au decat sa lase asociatiile sa-si monteze centrale individuale sau colective si toata lumea va fi multumita (mai putin borfasii care profita de zeci de ani si fura fara limita).

    00
    • Ca traitor toata viata la bloc, in diverse zone ale Bucurestiului, nu pot sa imi imaginez cum ati reusit sa convingeti toti vecinii la o asemenea investitie. De obicei ies super discutii pentru orice cheltuiala comuna, fie ca e vorba de zugravit sau de izolare termica.

      00
    • Probabil e bloc de ăla tip vilă de 4 etaje cu aprtamente de 4 camere şi 8 propietari pe scară. Exclusiv pentru bogaţi.

      00
    • Avem 182 de apartamente. Ne-am convins singuri, nici in urma cu 20 de ani nu era mai bine. Important e ca cei 5-10 pensionari cu influenta sa vrea, restul e mizilic. La vremea respectiva s-a putut face credit si garanta cu centrala, am platit vreo doi ani rate absolut decente. Am vrut anul acesta sa o schimbam, dar nicio banca nu mai accepta centrala drept garntie, vor cel putin un apartament, asa ca am schimbat elementele importante, vreo 20000 de euro, pare in regula.

      00
  13. Eu nu înțeleg lacrimile bucureștenilor care cică n-au apă caldă. Și am ascultat mari vedete miorlaindu-se, că vai, se spală la lighean sau ceva…. What? Ăia au auzit de boilere, de centrale, de de-astea? Sau nu ii coafează decât ce e subvenționat? Cum naiba? Galațiul, care este o zonă gen valea Jiului, nu mai are nimic centralizat și subvenționat de câțiva ani. Și cetățeanul nu se spală la lighean. N-am vrut să-mi pun centrală din motive personale, dar am boilere și panouri radiante pe curent, nimic subvenționat. Nu-i musai să-ți faci sobe pe lemne cum aiurează unii, adică mai sunt și alte soluții. Eu mor cu ipocrizia asta. Mvai, ne dorim o capitală europeană dar cu utilități și servicii aproape gratis și plătite de toți ceilalți. Wtf…

    00
    • Adica reteaua aia electrica, care cedeaza de la 20-30 de aere conditionate vara o sa faca fata la 100 de boilere si 300 de panouri radiante?
      Cu centrala pe gaz te omoara birocratia la bloc, nu mai stiu acum cum e, dar acum ceva timp era aproape imposibil sa te debransezi si sa pui centrala.

      00
    • @Big La fel și e și cu gazul. Vor fi probleme mari cu alimentarea dacă încep toți sa își pună centrala. Traseele și conductele sunt gândite pentru consum casnic + ceva la suta de siguranță (care permite fără probleme câteva centrale). Am chemat acum câțiva ani o firma să-mi dea un cost pentru centrala. Era cam 13.000lei țeava de gaz de la 4 la 7, traseul prin casa, centrala, țevile din casa. Cu precizarea expresa ca țeavă existenta pe scara e super subțire și nu tine mai mult de 4-5 centrale.

      00
    • nu putem sa ne punem centrale, puisor, ca firea ne-a interzis prin lege sa ne mai debransam, de platit, platim ca si cum am avea apa calda in parametri dintotdeauna

      00
    • E vreo 400 de lei un boiler electric de 100 de litri. Dacă ştii că se fac lucrări mari în zonă şi practic nu există altă soluţie cumperi unu’ şi gata. Soluţii există, dar hai să plângem pe net că viaţa e greu fără apă caldă… să ni se dea, să ni se facă.

      00
    • Staţ umpic. Adică prin Bucureşti nu au fost schimbate reţelele electrice prin blocuri de la tabloul principal până în locuinţe ? Hai că aia cu ţeava de gaz înţeleg şi prin asta am trecut şi noi acum 15 ani că a făcut primăria primăria prin ceva fonduri câteva blocuri şi restul am plătit proiect şi lucrarea din banii noştri.
      Şi tot prin rahaturi de genu’ că legi şi că nu se poate debranşa nimeni de se ajunsese la un moment dat o factură la căldură să ajungă întro lună de iarnă, gen, ianuarie să ajungă şi la 1500 de lei la un aprtament cu 2 camere pentru că nu era subvenţionat de nimeni. Ghici ce, cu timpul aproape toată lumea s-a debranşat, firma a intrat în faliment şi primăria livrează căldură termică doar la un mic cartier, şcoli, spital şi 2-3 blocuri de locuinţe sociale.

      00
    • Shoric, nu tine reteaua.
      Stau in bloc nou, reteaua apartamentului e ok, tine 2 AC-uri, cuptor electric, plita pe inductie, centrala, jde alte device-uri, n-am patit niciodata sa pornesc ceva si sa sara siguranta sau sa nu faca fata.
      Dar, mai ales vara, pica o data pe saptamana curentul in tot cartierul. Uneori cateva minute, alteori cateva ore. Si nu e la porumb, existau blocuri si retea electrica si acum 30 de ani. Doar ca intre timp au aparut alte blocuri, nu si alta retea electrica.
      Daca cei din blocurile vechi se vor incalzi electric la iarna, probabil se va repeta scenariul de vara. Daca si-ar pune toti centrale probabil am ramane fara presiune la gaz.
      E o problema de densitate, suntem pur si simplu prea multi pe un spatiu prea mic.

      00
    • @Daniel, pe mine m-a costat prin 2016 doar centrala şi instalaţia prin casă vreo 8000 de lei în Valea Jiului unde nu prea ne dau banii afară din casă şi firmele nu-şi plătesc lucrătorii cu 4000 de lei. Acuma nu ştiu dacă e mult 13000 în condiţiile că trebuie proiect nou, schimbat ţeavă de la 4 la 7 care practic este altă lucrare şi nu o consideră nimeni „schimbare ţeavă”. Dacă presupun corect ca eşti din Bucureşti este un preţ destul de corect. Acuma na, depinde şi ce fel de centrală, că pleacă preţul la ele de la vreo 3000 de lei.

      00
    • @Sorin, aaa, deci voi aveţi probleme prin cartier nu în bloc. E grele cu ăştia de la distribuţie dar cu nişte reclamaţii repetate poate că or să mişte ceva. Mbine, este posibil şi ei să fie blocaţi de alte proiecte din zonă pentru că aşa se lucrează în România, doi încarcă, trei descarcă. Prima dată se asfaltează şi după aia se trezesc că trebuie să schimbe reţea electrică, canalizare sau ţevi de căldură. Şi nu se poate face nimic pentru că asfaltarea are garanţie 5 ani şi nu se poate face nimic.

      00
    • Ambra și pizzi, amândouă aveți dreptate.
      Ca să mergem înainte, trebuie să facem ceva, deci investiția individuală este de preferat.
      Este mult mai ieftin decât să schimbăm țevile de acum până la sfârșitul lumii.

      00
  14. Terminam o data cu prostia asta?
    Caldura in Bucuresti e subventionata pt. ca asa a ales primaria sa rezolve pierderile enorme ale RADET.
    Eu stau singur intr-un apartament cu 3 camere, in bloc reabilitat termic si cu repartitoare pe calorifere. Iarna nu fac economie la caldura, mi se pare absurd, drept urmare platesc in jur 400-500 lei / luna caldura. Din ce am vorbit cu alti oameni cu centrale, cam la fel platesc si ei. De aici trag concluzia ca pretul caldurii in Bucuresti e corect. Nu e vina mea ca RADET a fost administrat prost si are pierderi 50% si nu vreau sa platesc pt. asta la factura, e suficient ca platesc subventia din impozite si nu votez cu vaci ordinare la primarie.

    00
    • Daca tu platesti 500 de lei / luna intr-un apartament si ai centrala termica atunci ori esti fraierit la factura de gaz ori ai o problema la instalatie. N-ar trebui sa fie mar mare de 250 de lei / luna.

      00
    • Serios?

      @George: dacă ții 17 grade în casă,
      probabil ăsta e scorul. Altfel, mai pune niște bani dacă nu vrei muci congelați dimineața.

      00
    • Este relativ costul căldurii la aprtamente pentru că contează foarte multe. Dacă e la parter, ultimul etaj, e poziţonat pe colţ şi are mai mulţi pereţi exteriori, dacă e anvelopat… Eu de ex. stau la et.3 pe colţ, am vecini dedesubt şi desupra care fac căldură şi cel mai mult plătesc cam 300 de lei în ianuarie cu termostat setat la 23 de grade şi geam deschis pe zi pentru că fumez în casă şi am şi nu am geamurile să.mi bată soarele pe timp de zi.

      00
    • Nu am centrala, aia era toata ideea, doar comparam cu ce platesc oamenii care au.
      Etajul 4 din 8, bloc anvelopat, camerele au cel mult un perete exterior și toate au vedere spre SE, adică soare de dimineață până pe la ora 4.
      Iarna incerc sa mențin cam 23-24 grade.

      00
    • @RAIDER etaj 8 din 10, apartament pe colt, decembrie ~230 ron ianuarie ~270 ron, februarie ~250 ron. 22,5 grade in apartament cand sunt acasa, in rest 16 cand sunt la munca, am termostat cu schedule automat. Blocul nu este izolat.

      @Shoric adevarat.

      @Claudiu mi se pare mult 500 ron, atat am vrut sa scriu numai.

      00
    • in sfirsit, unul care stie sa calculeze, da, subventia la caldura in bucuresti nu ne ofera, noua, bucurestenilor avantaje materiale, acopera doar pierderile regiei care administreaza si care nu sunt vina locuitorilor, fiind in administrarea statului, daca am lua la bani marunti si celelalte regii, am constata ca pierderile sunt egale cu subventiile statului punkt

      00
    • Trei camere, neizolat termic, centrala de apartament, iarna vine cam asa:
      – intretinere ~200RON
      – gaz: 250-300RON in functie de cat de cald vreau sa fie si eu sunt friguros ca sa zic asa
      – curent: ~50RON

      Asa ca nu vad cum ai plati 500RON/gaz iarna decat daca ai o centrala mega ineficienta sau foarte multe pierderi de caldura.

      00
  15. „Da, inițial vor fi probleme și va fi scandal, dar, cum ziceam, oamenii au timp să se convingă că e o măsură bună.”

    Da vor fi, cum a fost si cu interzicerea fumatului in spatii inchise, au facut scandal, revolte, grupuri pe fb apoi s-a stins focul si viata a mers mai departe.

    La mine dupa carantina au fost eliberate foarte multe locuri de parcare.

    Asta e, o familie nu are nevoie de 4 masini, mai ales ca daily driver-ul e tot o rabla + mai ai inca 3 care ocupa locurile de parcare in fata blocului.

    00
  16. Iarna asta e greu de taiat ceva. Viitorul pare mai in ceata dupa decizia CCR , alde tariceanu deja cer amanarea alegerilor pana in martie pe motiv de covid sanatate publica blabla de fapt sperand ca macar anul asta va veni iarna cu crivat si -20 grC tevi crapate caldura oprita , plus ceva nasol economic, laturi in ventilator la a3 si rtv si astfel USR+ si PNL mai scad binisor in procente

    00
  17. Pai se poate verifica, aduce cetateanul hartie cu veniturile pe ultimul an de la ANAF. In cazul multora (poate nu chiar a tuturor) este o verificare buna sau oricum mai buna decat dpr.

    In rest, sigur ca nu exista solutii simple la niste probleme complexe (trafic, saracie, sanatate, educatie, minoritati, parcari), si bineinteles ca asta cu “eu am 1500 euro pe luna, imi permit, cei care au 1400 sa piara” este o abordare gresita.

    00
    • Ca fapt divers dacă ai CNP-ul lui și tu ești instituție publică, de ce mai trebuie plimbat cetățeanul pentru o chestie ce se poate face 2 secunde pe site la anaf?

      Sunt curios cât trafic s-ar elimina dacă cetățeanul nu ar mai trebui să facă pe curierul între 2 instituții ale statului :)

      00
    • @manu: GDPR 😃
      nu musai cu hartie, evident. Desi tot te-ar chema pt o semnatura, o parola, un timbru, un “conform cu orginalul”

      00
    • Ce treabă are GDPR când statul ca întreg are toate datele tale?

      Când te naști semnezi: Are statul dreptul să știe datele tale și la revedere :))

      Dacă merg la bancă da, corect, banca îmi dă să semnez un acord conform căruia pot prelua datele mele de la stat, că eu le dau voie.

      Dar statul care le emite ce rost are?

      Sau dacă vrem să fim mai catolici decât papa, același lucru pot face și la instituția la care merg, dau un formular prin care ei pot cere datele mele de la următoarele instituții listate mai jos și la revedere.

      00
    • @manu: de la cate fete zambitoare in sus te prinzi ca e o gluma?
      Smiley 😀

      00
  18. Nu se vor elibera niciodata locurile de parcare sau apartamentele din Bucuresti

    00
  19. La mine la bloc o mica familie cu vreo 5 masini si doua apartamente ocupau doua locuri de parcare. Nu aveai ce sa zici, doua apartamente. De cateva luni s-a mutat un vecin din bloc, semnalat situatia catre ADP S1 sa il intrebe daca mai locuieste la adresa, ghici cine ocupa acum al treilea loc de parcare? Si toata parcarea blocului pare impartita de niste familii.

    00
  20. Pt subvenția suplimentară de căldură se fac verificări. Nu le face administratorul pt că el practic e curier, le face primăria. La anaf să vadă ce venituri și proprietăți are solicitantul, la îți să vadă dacă și unde e angajat, la bancă să vadă dacă are depozite peste 3000 lei (bine, aici sunt imbecili, verificarea asta o pot face doar prin intermediul anaf, dar unii dintre cei 45.000 de angajați își iau banii degeaba sau nu colaborează/coordonează între ei/departamente).
    Există dispoziții legale privind condițiile de acordare a subvenției și cine, ce verifică.

    00
    • Imbecili sunt pentru caă te penalizează ca ai 3000 de lei. 3000 de fucking lei… Îți intră salariul pe card și brusc ești chiabur care are bani în bancă (mai puțin de un salariu mediu)

      00
    • 1. 3000 depozit, nu cont curent, nu cont unde intră salariu/pensie/alocația copilului. Logica e că dacă îți prisosește bani încât să faci economii, ar trebui să ai bani să-ți plătești facturile.
      2. Legea stabilește criteriile de excludere de la o eventuală subvenție suplimentară, depozitul de 3000 e prevăzut de lege, angajații primăriei doar aplică legea, nu d-aia îi făceam imbecili.
      3. Îi făceam imbecili că nu știu să citească niște legi, astfel încât să știe de la cine să ceară astfel de informații. Codul de procedură fiscală spune expres că în astfel de cazuri primăriile cer date de la anaf, iar anaf le cere de la bănci. Nu le cer primăriile de la bănci direct.

      00
    • 1. Trebuie oameni inteligenți/harnici să aplice corect legea și să facă diferența între cont curent și depozit

      2. Nu cred ca unei familii care are economii de 3000 lei îi prisosesc banii mai mult decât uneia care tocmai a comandat un TV oled

      3. Chiar dacă s-ar aplica numai pentru depozite limita de 3000 lei este de departe cel mai imbecil dintre criterii

      00
    • mai sunt și alte criterii, nu-ți face griji.
      Dar eu lucram la bancă, eu puteam ști doar dacă are sau nu depozite și valoarea lor, nu dacă și-a cumpărat TV nou sau mai știu eu ce. :)

      00
    • La bancă dacă întrebi de depozit, o să-ți răspundă strict despre depozit, nu despre contul curent și nici măcar despre contul de economii. :). Dacă o să-ți răspundă, genul ăsta de informații se dau în condiții stricte.

      00
  21. Amuzante comentariile. Românul s-a născut turnător. Nu e de mirare că Securitatea a avut succes. În rest, cum remarca și Fluture: dacă oamenii sunt din altă castă, din altă clasă socială, din alt grup, din alt birou, ne dorim să îi deportăm.

    00
  22. Ai tu o problema cu oamenii care stau in Bucuresti sau Brasov. Nu toata lumea isi permite sa se mute instantaneu in alta parte. Nu subventia pentru caldura e motivul pentru care Bucurestiul este in halul in care este. Banii grei se duc pe tot felul de furaciuni….

    00
  23. Eu zic sa o mai lase putin asa, iar intre timp sa rezolve problemele cu radet, elcen si care o mai fi, sa acceseze fonduri europene pentru refacerea retelei de distributie (cel putin) si apoi…BANG!! Gata cu subventia! Ca doar bucurestenii nu sunt niste specii de oameni saraci si speciali, care nu pot trai fara subventie, precum cei din provincie.

    00
  24. Nu mai poti pune masina etalon. La noi sunt masini de vanzare cu 200 de euro(unele chiar merg). :D Practic un pensionar cu 1000 de lei isi ia doua intr-o luna. Si ce om esti daca nu ai macar o masina ? :D Gandeste-te ca la noi cer ajutoare sociale tigani ce au case babane de 1000 mp construiti. Lasand gluma la o parte daca elimini subventia o sa ai prea multe pb sociale, nu le faci fata si o sa fie show. Blocuri intregi vor fi taiate, afectezi chiar si pe cei ce ar plati, e complicat, nu merge deodata. Eu as face altceva: as taia din start ajutoarele la cei ce nu pot justifica nici o sursa de venit. Cum traiesti din aer ? Sorry, next. Ii dau la ala cu pensie mica, ii dau la ala ce LUCREAZA dar are multi copii, etc, dai la cel ce poate justifica un venit.

    00
    • “Imi aduce bani, de doua ori pe an, varul meu care lucreaza in Anglea”. A justificat, esti fericit? Sorry, next.

      Stiu ca unora li se pare ciudat, dar omul nu se naste cu OBLIGATIA (!) de a munci. Serios, este trist sa crezi in sec xxi ca omul se naste sclav, ca este dator cu niste munca. Intr-o gramada de tari se merge pe suport social generos, pe venit garantat, iaca si noi sa le taiem cat mai mult din conditiile minime :)

      Cele mai amuzante sunt teoriile alea cu pensionarii, cum ca sa se care naibii cu coada intre picioare daca nu mai au bani sa traiasca unde au casa. “Sa vanda. Sa plece la tara, la veceu in curte, in ghetouri, oriunde, daca nu isi permit”. Le erodam cu consecventa puterea de comparare, majoritatea fiind oricum captivi intr-un sistem de pensii, apoi “prietene, nu ne intereseaza dreptul tau la demnitate”.

      Civilizatia inseamna tocmai sa intelegem grupurile vulnerabile si sa dam o mana de ajutor, nu sa-i taram in padure cand consideram noi ca ne cam incurca.

      00
  25. Scenariile astea sunt doar scenarii ca să sperii oamenii să voteze PSD-ul.
    Bucureștiul primește banii din impozite și taxe locale. Ca să avem orașe normale, să nu mai râdă ungurii din Sibiu. Cluj și Oradea. Bine, Cluj mai puțin că e crâncen acolo, trebuie să facem lucrurile în ordine.
    Nu subvenție la căldură ci ajutor la bătrâni.
    Nu STB gratis pentru pensionari și țigani, nu vouchere pentru călătorii în Grecia.
    Fără borduri schimbate la doi ani și panseluțe pe bulevarde, dar cu STB curat, mult și la timp, cu spitale și grădinițe. Bani sunt, dacă nu îi prăduiesc hoții și corupții din Primărie.

    00
  26. Slogan alegeri PMB 2050: Viitorul este in centrale de scara si incalzire globala!

    00
  27. dacă nu se mută de voie, o să se mute de nevoie. E mai corect așa.

    00
  28. Subvenția se dă pentru ca pensionarii să poată locui în București pentru că votează bine.

    În alte țări civilizate de obicei nu stau in centrul capitalei pensionarii se retrag la ceea ce noi numim rural.

    Problema e că la noi nu poți face asta pentru că noi la sate avem infrastructură zero. Nu tu doctori, magazine, gaz, asfalt, etc. Nici mie nu mi-ar conveni să mă mut intr-un loc bântuit la pensie și îi înțeleg din perspectiva asta.

    Dar…din nou revenim la eterna problemă românească cu infrastructura/utilitățile.

    Dacă s-ar mai rezolva din astea poate și unii tineri s-ar muta, poate și unii mai bătrâni.

    Dar cum în România dacă nu trăiești în oraș trebuie să te caci în curte și să bei apă din fântână, ne înghesuim toți in orașe, că acolo mai avem parte cât de cât de civilizație.

    00
    • Sunt multe zone „rurale” din Romănia unde ai toate utilităţile doar că nu sunt la 10 km de „oraşu’ meu”. Dacă mergi spre vest găseşti comune care au asfalt, gaz, canalizare, apă care curge din perete, un dispensar decent, magazine locale chiar şi supermarketuri. Trebuie doar să nu le cauţi pe lângă Bucureşti.

      00
    • bă băieți, nu e vorba se toate comodității orașului (spital, asfalt, apă curentă, budă în casă).
      E vorba și de comodității sociale: pensionarul stă de 40-50-60 de ani în blocul ăla, își cunoaște cât de cât vecinii (inclusiv familia aia de tineri care s-a mutat acu’ 5ani pe palier și care îi face cumpărături când e ghețuș afară și pt care are grijă de copil din când în când), e la același medic de familie de 30 de ani care-i cunoaște toate bubele, se știe cu toate vânzătoarele din cartier și toate țările din piață, cu poștașul și cu ăla care citește contorul, parcul căruia îi știu toate aleile.
      Să-i trimiți în altă parte la 60-70 de ani, eventual văduvit asta înseamnă să-i omori sau să le scurtezi zdravăn viața. Mai ales că nu vorbim de oameni suficient de tineri să se poată adapta rapid tehnologic încât să poată păstra relații sociale în lipsa contactului direct.
      Omul este o ființă socială și o mutare d-asta îi fute unui om majoritatea relațiilor sociale.
      Nu-i ok nici măcar dacă se întoarce în satul de origine. A plecat de acolo la 15 ani, la muncă sau la școală, acum are 60-70-80, îl mai cunoaște și mai cunoaște pe dracu’.

      00
    • țățicile din piață, nu țările. Am telefon nou și încă nu m-am prins ce setări să folosesc să-mi arate posibile cuvinte în funcție de primele litere, dar în același timp să mă lase să scriu ce vreau eu, nu ce vrea ram-ul lui.

      00
  29. Sa eliminam si subventiile pentru smecheri numite certificate verzi. Sa eliminam subventiile pt bogati pe vehicule electrice si sa eliminam subventiile pt middle class numita Rabla. Daca tot eliminam subventiile pt saraci zic.

    Vali se plange de bula dar din multe pct de vedere e bine ancorat in ea.

    00
    • Sa eliminam si anumite facilitati fiscale pentru o anumita categorie de lucratori, nu zicem care, se stiu ei … ca parca tot subventii sunt si alea, nu?!

      00
  30. In Buzau s-a anuntat eliminarea subventiilor inainte de iarna lui 2018 sau 2019. Pe ianuarie, o familie formata din 2 batrani a platit 1000 de lei.
    Rezultat: toata lumea si-a pus centrala. Sau, ma rog, majoritatea. S-au inchis majoritatea CET-urilor, cred ca mai e doar unul deschis.

    00
  31. 1. Partea cu subventia numai in Bucuresti (sau majoritara in Buc) e o prostie. Ar trebui sa fie aceeasi in toata tara si eventual pe categorii sociale.
    Bugetul capitalei e din banii tuturor, iar faptul ca acolo stau majoritatea celor din guvern e un avantaj pentru locuitori. Nu ziceti ca se primeste buget in functie de cat se platesc impozite de catre firmele din zona ca nu merge. Sunt multe firme care au sediul social acolo si angajati si puncte de lucru in alta parte, deci e inechitabil.

    2. Daca sunt fortati, mastodontii or sa isi repare conductele sau o sa creasca puterea pe reteaua electrica. Sau dispar. Dar cu subventii: boala lunga, moarte sigura.

    3. Daca se pune la punct transportul in comun mai intai, apoi se poate lucra la interzicerea/limitarea masinilor. Intai trebuie sa ii oferi omului o alternativa, apoi sa il limitezi. Altfel urmeaza numai diverse cai de ocolire a regulilor.

    Si, mai ales, de ce sa nu luam exemple din tari cu apa calda unde functioneaza un sistem si deja au trecut prin anumite experiente pe care noi putem sa le evitam?

    00
    • Nu poti pune la punct transportul in comun, fara interzicerea/limitarea masinilor. Aici e un cerc vicios.

      00
    • @Alin
      Cred ca se poate imbunatati mult prin:
      – autobuze/tranvaie/etc. decente si destule, benzi dedicate transportului in comun, aplicarea codului rutier si a legii mai ales pentru vandalism.
      – sincronizarea semafoarelor
      – optimizarea traseelor si a frecventei in functie de necesitati (incarcarea pe interval orar, zone de acoperit, etc.)
      – informarea cu acuratete a sosirii in statie si a timpului pana la destinatie
      – prezentarea avantajelor in mod realist si decent

      00
    • @Mp, @Alin are dreptate.
      în București cel puțin ca să ai benzi dedicate transportului în comun trebuie să restricționezi circulația automobilelor pt că pur și simplu nu au loc pe șosele.
      nu au ele loc nici așa, d-apoi cu bandă dedicată.
      să nu mai zicem de străzile care au o bandă pe fiecare sens, pe mijloc au linii de tramvai și pe acolo mai circulă și un autobuz sau troleibuz.
      cum o cheamă p-aia care pleacă de la Unirii spre Rahova, o bună bucată are o bandă pe sens, tramvaie și circulă și 117.

      00
  32. Subventiile se convertesc in voturi.

    00
  33. Niciodată STB/RATB/ITB nu şi-a acoperit costurile din preţul biletelor,chiar de-ar costa 100 de lei un bilet.Faceţi un calcul simplu:1000 de autobuze x două plinuri pe zi.

    00
    • Transportul in comun se mai poate si privatiza, ca e clar la o firma privata nu o sa fie angajati si zeci de taietori de frunza, dar cum s-o face asta? Bine ca macar taxiurile nu mai sunt la stat.
      Intre centrale de apartament si RADET mai exista (foarte putine) CET-uri private. Care sunt rentabile, abonatii nu platesc o avere lunar si oamenii ar dori sa se dezvolte, dar nu li se dau aprobari

      00
    • @Gheorghe, deci cum se face calculul?
      (1000 de autobuze x 2 plinuri pe zi) impartit la 1 milion de calatori zilnic ?

      00
    • :))) 2 plinuri zilnic? tu crezi ca un autobuz are rezervorul cat un logan? sau ca consuma cat un boeing?

      citorao-urile au fie 260 fie 300 de litri, otokar-urile au 300. si, la asta nu gasesc repede niste cifre „oficiale”, estimez eu din experienta zilnica in traficul bucurestean ca foarte rar trec de 300 de kilometri pe zi. daca vreodata. altfel spus un plin ar cam trebui sa le ajunga 3 zile, 4 poate e mult, dar 2 mai mult ca sigur.

      00
  34. Eliminarea subventiei nu rezolva problemele adevarate.
    – CET urile tin de ELCEN si produc energie electrica. Agentul termic este produs secundar facturat catre RADET.
    – Opresti subventiile, va rezulta falimentul companiei de distributie, si pierderi pe linie pentru ELCEN (in loc sa acopere partial sau total costurile cu certificate verzi din vanzarea de agent termic, ori va scumpi energia ori faliment pe termen mediu).
    – Fondurile europene se pot folosi tocmai pt ca in teorie e mai economica si mai putin poluanta termoficarea urbana alimentata de centrale de cogenerare.
    – Daca desfiintezi RADET, infrastructura de gaze nu are capacitatea pt a alimenta Bucurestiul la volumul necesar incalzirii cu centrale termice de apartament. Problema se va muta la ELCEN.
    – Daca se ajunge la punerea in discutie a viabilitatii CET urilor,iar te lovesti de infrastructura care nu permite alimentarea totala a capitalei cu energia electrica din liniile exterioare.
    E un cerc vicios in care solutia reala e si cea mai complicata. Subventionarea RADET ului din ce in ce mai mult si cresterea investitiilor intr-un sac fara fund.

    00
  35. Ma fac frate cu dracul si spun o treaba: subventiile pot fi taiate DOAR cand vom putea sa ne debransam, nu se vor mai pune si pierderile in factura, respectiv gigacaloria nu va mai fi umflata cu pompa. Adica, se achizitioneaza cu 196 de lei de la elcen, si ajunge la noi prin radet cu 495 de lei pe gigacalorie. 495 de lei! Contoarele sunt degeaba, pentru ca peste cat consumi se pun pausan si pierderile.

    In acest moment, pe langa faptul ca este interzisa debransarea, suntem furati de doua ori: odata ca platim dublu factura, si inca o data pentru ca impozitele si taxele se duc pe subventie pentru a tine sub pres aceasta problema.

    Concret, daca maine s-ar taia subventia, facturile la intretinerea iarna ar fi undeva la 1000-2000 de lei pe apartament (in functie de numarul de camere) si in secunda doi ar fi revolta in toata regula in capitala.

    https://www.news.ro/economic/ministrul-economiei-intrebare-pentru-firea-de-ce-platesc-bucurestenii-495-51-lei-pe-gigacalorie-desi-prin-termoenergetica-o-cumpara-cu-196-lei-de-la-elcen-1922403212192020021519263631

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube

Alte articole

Alte linkuri (mostly NSFW)