Educația copiilor în excursie

Ia să ne delectăm cu o poveste din care putem învăța chestii, ca părinți și ca oameni.

Ceea ce ar fi trebuit să fie o excursie de final de an pentru o clasă de a VIII-a de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Botoşani s-a transformat într-un coşmar după ce diriginta clasei, într-un acces de furie, i-a luat la bătaie pe elevi. Opt dintre cei 24 de copii au fost bătuţi, părinţii depunând deja reclamaţie la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ).

Aoleu! Nasol! I-a bătut pe copii așa aiurea?

Ajunşi la hotel, copiii s-au dovedit, însă, din prima seară a fi mult prea gălăgioşi şi agitaţi pentru a putea fi ţinuţi în frâu de doar doi adulţi. A doua zi dimineaţă, profesoara a şi primit mai multe reproşuri de la reprezentanţii hotelului şi de la câţiva turişti, din cauza zgomotului.

A doua seară, însă, totul a depăşit imaginaţia oricui. Potrivit părinţilor, lucrurile au escaladat după ce minorii au început iar să facă gălăgie. Copiii intrau dintr-o cameră în alta şi alergau pe hol. Niciunul din reprezentanţii hotelului nu era la acea oră în unitate, iar o parte dintre turişti ar fi sunat la un administrator, plângându-se. Acesta a sunat-o pe profesoară, care dormea. Trezită din somn şi ruşinată de reproşurile care i se aduceau, femeia a ieşit pe hol şi pur şi simplu a început să lovească în stânga şi în dreapta.

Și aici începe partea amuzantă:

Conducerea Colegiului Eminescu spune că va demara o anchetă, însă s-a delimitat de acţiunile profesorului, menţionând faptul că excursia nu a fost organizată cu ştiinţa reprezentanţilor unităţii de învăţământ.

OK. Hai să dăm afară cadrul didactic, dacă face excursii ilegale. Că nu e ok să faci din astea. Facturi ceva s-au tăiat?

Vom avea discuţii cu părinţii şi elevii implicaţi, dar şi cu doamna profesoară. Deocamdată nu avem nici o plângere adresată unităţii de învăţământ, a precizat profesorul Cristina Chiriac, directorul Colegiului Eminescu Botoşani. Cazul a ajuns deja în atenţia Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), acolo unde părinţii au şi depus plângerile. Instituţia a declanşat o anchetă.

N-a făcut nimeni plângere la școală, plângerile s-au făcut la inspectorat. Ce o să facă inspectorii ăia numiți politic? Să penalizeze cumva cadrele didactice care există la mila lor? Cum ar fi asta?

Nu, plângerile se depun la poliție, pentru loviri și alte violențe.

Profesoara Diana Damean, cea acuzată de agresiunea asupra copiilor, spune că totul a pornit de la o serie de concesii pe care a vrut să le facă, spre binele copiilor şi la insistenţa părinţilor, dar care s-au întors, în cele din urmă, împotriva ei. „La solicitarea părinţilor foştilor mei elevi am acceptat să îi însoţesc într-o excursie la Braşov, la finalul clasei a opta, în zilele în care eram în concediu. M-am bazat pe încredere, pe o relaţie deosebită pe care am avut-o cu aceşti elevi şi părinţii lor timp de patru ani.”

Cum să spui că voiai să-ți tragi niște bani la final de an fără să spui că voiai să-ți tragi niște bani la final de an.

Și lovitura de grație:

Părinţii recunosc că diriginta a făcut apel pe grupul de conversaţii pentru a fi însoţită şi de doi părinţi, însă fiecare a motivat că nu putea, fie din cauza serviciului, fie a unor alte obligaţii. Părinții au mai spus că urmează să depună o plângere şi la poliție.

Părinții erau ocupați. Altcineva trebuia să se ocupe de educația copiilor lor. 24 de copii cu 2 supraveghetori. Să se ocupe altcineva, da?!

Și plângerile urmează a fi depuse. Când au timp părinții, că nu e grabă. Știți că vă povesteam acum 3 ani de faza asta cu subsemnatul. Așa e peste tot, vrem să se rezolve, dar noi sa nu facem nimic în direcția asta, că noi suntem ocupați cu altele.

Toată știrea e aici.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

127 comentarii

  1. Probabil ca as face crima de om daca cineva mi-ar bate copilul INSA:

    1. garantat tot hotelul a dormit bine dupa bataia aia
    2. cel mai probabil cei care si-au luat-o sunt crema clasei asa ca poate dupa 4 ani de incasat a dat si profesoara aia cateva KO-uri

    00
    • Da, absolut, bataia e justificata. Profa a luat bataie candva si acum s-a razbunat, pentru ca probabil, posibil.

      Daca ca profesor te lovesc elevii faci plagere la politie. Daca ca elev te lovesc profesorii, faci plangere la politie. Sau ne rafuim ca gangsterii in excursie.

      E justificat sa bati copii ca sa doarma lumea linistita? Daca tu ca profesor stii ca aia sunt cum sunt, cum sa te bagi (ca persoana adulta cu ceva creier) sa duci copiii in excursie cu 2 oameni? Te obliga careva sa faci excursii?

      00
    • @M Andrei D

      Iliesc&Co, tovarășii comitetului central, prim-secretarii, activiștii și ofițerii/generalii de Securitate i-au furat viitorul copilului tău și multor descendenți de-ai tăi.

      Ce faci?

      00
    • @Boros – ma mut, ca sa nu-i deranjez

      00
    • Aoleu. O cucoană le-a încins maimuțele părinților, care până la vârsta de 14 ani nu i-au învățat să fie civilizați și să se comporte frumos când pleacă prin alte locuri.
      Ce tristuț.

      00
    • Altul care ar face crimă de om… vezi ca am scris eu un text cu un boxer din Lidl. Cu cine faci tu „crimă de om”?… Abțineți-va de la glume din astea, că poate dați peste pensionari din Onești.
      Da, e foarte nasol ca cineva sa îți bată copilul. Totuși, in ce circumstanțe s-a întâmplat incidentul? Dormea madam, si a dat strechea in ea noaptea? Sau copilul ala „pentru care ai face tu crima de om” era un plod nenorocit?
      Recalculeaza „crima de om”, și educa-ti plodul.

      00
    • Când plecam prin tabere, parintii aveau grija sa ma avertizeze ca parintele meu din tabără este doamna profesoară.
      Cu ea rezolv, ea imi spune ce sa fac, in general, ea e mama mea in tabără.
      Plozii ăia așa fac si acasa, aleargă pe holuri la 2 noaptea și trezesc vecinii?

      00
    • ție n-ar trebui să-ți ia nimeni copiii în grija.

      vrei floerpowers atunci ocupate singur de progeniturile tale speciale

      00
    • Autoritatea in tabără era la profesor. Când ne întorceam, „doamna” dadea raportul, iar „crima de om” ne-o luam noi acasă, dacă am făcut de râs familia.
      Nu e ok să îți bați copilul, dar uneori copilul știe foarte bine de ce si-o ia pe coajă.
      Exprimarea corectă este: Sa nu ajungi să fie nevoie să bați copilul.
      Ai inteles, băi „crimă de om”? Sa nu ajungi sa fie nevoie de „crimă de om”. Crezi ca profa aia abia aștepta să se trezească din somn noaptea să palmuiasca adolescenți?
      (Daca inlocuim „copil” cu „adolescent” nu începe să sune altfel contextul?)

      00
    • stii vorba cu cainii care latra, nu? 😁 probabil ca esti genul care injura si e agresiv in masina/la volan dar daca e sa coboare din masina serveste un „scuze, boss” elegant

      00
    • @ Marius… daca ca elev chiar treaceai prin scoala altfel decat gasca prin apa, nu repetai de doua ori cacofonia. La ce animale de elevi populeaza acum scolile, in special alea „bune”, ar trebui insotiti in excursii / tabere de jandarmerie, cu plan de interventie facut si aprobat. Nu au nici cele mai vagi notiuni de educatie de acasa, cu cat sunt mai de bani gata, cu atat sunt mai animale. Nu inteleg de ce s-a dus femeia cu ei, mai ales ca dupa 4 ani de scoala stia ce a crescut. Probabil pe langa rugamintile parintilor a primit si cazare moca si nite bani. Altfel nu merita riscul sa insotesti grupuri de elevi in excursii / tabere, tu ca profesor insotitor ai doar obligatii si riscuri, ei ca elevi „model” ce sunt, au doar drepturi.

      00
  2. Did this. Dar noi am si distrus aproape totul in hotel. Scaune, pat, am taiat saltelele, am spart lavoare, de toate. It was fun.

    Nu poti aduce un grup de horny teenagers intr-un hotel decent.

    00
  3. De asta copchiii retarzi ar trebui sa mearga doar cu parintii in concedii, nu in la hotel.

    00
    • Da de ce mamă să vii cu noi în concediu să ne faci de râs, nu mai bine te duci la tușa-ta , în excursie și în tabăra?

      00
    • …să mai avem si noi timp să ne futem.

    • copiii nu ar trebui să meargă deloc în concedii. să stea să învețe

      eram la Mamaia și urla un borac din ăsta răsfățat pe plajă, ziceai că îl taie cineva. bă de unde atâta energie să țipi și să plângi 1h în continuu?

      00
    • Copii retarzi sunt liniștiți în marea lor majoritate. Sunt saracuții în lumea lor… Aia de urla sunt prost crescuți.

      10
    • @Krompus – cred ca n-ai prea vazut copii cu probleme. Sunt foarte agresivi.

      00
    • @Obositu. Da mai. Sar la gat si la coaie…..

      00
    • @Vali: Faceți sex? Aa, ce bine, credeam că vreți să vă vaccinați 😉

      00
  4. Și eu sunt profă. Mă feresc ca dracu` de tămâie de excursii. Primele două dăți elevii au fost cuminței. Am stabilit înainte că este nevoie să comunicăm, ca este important să îi știu în siguranță, ca nu o să le impun restricții decât dacă sunt legate de siguranța lor, etc. Ne-am înțeles dar tot am avut emoții, am stat constant cu inima în gât pentru ca este o mare responsabilitate. Ultima oara în schimb am hotărât ca nu mă mai convinge nimeni vreodată să plec în excursie cu elevii. Elevi care nu ieșeau in evidență în la școală nici ca fiind foarte agitatați nici ca fiind foarte retrași au avut dintr-o dată un comportament sfidător, nu voiau nimic, au plecat la plimbări fără să anunțe, telefoane închise, etc. O singura dată am avut experiența asta dar mi-a ajuns. Apoi o colega a plecat cu un grup de elevi de clasa a XII-a, elevi foarte cuminți de altfel. A trebuit să își ceara constant scuze peste tot: copiii noștri cei cuminți au fumat în camere de nefumători deși li se explica de fiecare dată ca au locuri speciale de fumat, fetele au fost agresive cu personalul pensiunii, au filmat-o pe profesoară și au încercat să o umiliească atunci când încerca să discute cu ele. Ea a luat legătura cu părinții care erau suparați ca micuțele (de 17-18 ani) nu au voie să facă nimic, că toată lumea e rea cu ele și că doamna profesoara nu are tact să știe, dragă, cum sa se poarte cu niște copii și nu îi lasă să se distreze.

    00
    • Mdah.
      Adevărul e că e oribil ca profesor să aibă grijă de un stol de descreierați.
      Îmi aduc aminte în liceu de faptul că pe unde ajungeam în excursii, nu se putea fără să fac prostii. Și acum o țin minte pe Adela, boboacă de clasa a noua, de care am tras să o păcălesc un pic și nici d-a dracu nu a vrut să facă ceva, că poate află profesoara. Noroc că prietena ei mai bagaboantă a început devreme cu viața bună și după câteva pahare am ignorat mecla aia de cucuvea.

      00
  5. Eu tot nu inteleg cat de multi bani sa poata sa faca un profesor ca sa se merite riscurile la care se supune mergand intr-o excursie. Si zic asta stiind ca si eu am fost in excursii si imi aduc aminte cate dracii faceam. Toti avem o varsta, e vreunul din voi care a fost in excursii/tabere in tinerete si toti copii au fost cuminti? Si copii de clasa a 8-a acum, sunt cam ca si cei de liceu din urma cu 20 ani, pentru ca lucrurile merg mai accelerat.

    00
    • minim 50 lei de copil.

    • Eu am avut doar cazarea asigurata. Bine, erau excursii sponsorizate (prin niste proiecte europene) pentru copii din medii defavorizate. Am mers pentru ca era nevoie sa mearga cineva, nu m-am oferit și nici nu mi-am dorit prea tare. Unii elevi nu aveau destui bani la ei sau cheltuiau tot în prima zi și atunci mai luam eu pizza pentru toată lumea, sau îmi luam o pizza prea mare să mănânc singură și cineva trebuia să mă ajute etc. Dar sunt de acord, nu as mai merge pentru bani indiferent cât m-ar plati. Cât să mă plăteasca să stau cu stresul că vreun ametit vrea să facă un selfie desebit și se duce pe marginea unei stanci? Sau să explic vreunui viteaz crescut la Dunăre care inoată de când se știe ca in mare nu este aceeași treabă. Nu, mersi.

      00
    • pe langa bani..mai aveau: excursia gratuita pentru cadrul didactic si pentru inca cineva (copilul sau partenerul)

      si da, in tabara dintr-a 7-a….clincaia autocarul…si nu aveam candelabre cu noi :)

      2 saptamani in complex de tabara comunista, fara mancare, doar cu o caseta cu Casablanca….plm…toti banii s-au dus pe bautura si tigari :)))))

      la tabara de la mare dintr-a 10-a a fost mai simplu….eram rupti din tren…la Fetesti nu mai era nimeni treaza…da’ nici nu am mai fost in tabara dupa…nu inteleg de ce nu ne-a mai chemat profa :))))))

      00
  6. „Cum să spui că voiai să-ți tragi niște bani la final de an fără să spui că voiai să-ți tragi niște bani la final de an.”

    Aici gresesti. Nu-si trage nimeni nimic din excursiile alea, ba chiar din contra, mai ales in mediul rural mai pun profesorii sau alti parinti bani de la ei ca sa fie destul incat sa-i ia si pe aia mai neajutorati

    00
    • alea sunt tabere. aici e vorba de excursie și dormit la hotel. încearcă să te concentrezi un pic.

    • Si in excursii e la fel. Se pun bani mai multi ca sa poata sa vina si Costelus la Bucuresti sa vada trenul care merge pe sub pamant

      00
  7. NOU
    #41

    Am fost constant in tabere chiar si in perioada comunista.

    Este un motiv bun pentru care draciile de genul se tin in tabere specifice, nu in hoteluri sau cazari normale, nu e ceva nou.

    00
    • cred ca 80% din cladirile alea izolate…s-au dus dracu’…d’aia merge lumea la hotel acum

      motivul nr.2: nici cadrele didactice nu mai au chef de stat in conditiile alea :))))

      00
  8. „Părinții erau ocupați. Altcineva trebuia să se ocupe de educația copiilor lor. 24 de copii cu 2 supraveghetori” – daca ma duc in excusie, si am grija de al meu, atunci raman 23 de copiii cu 2 supraveghetori. Daca vin 2 parinti, atunci sunt 22 de copii la 2 supraveghetori.

    Pentru ca eu sunt total de acord sa ma ocup de ai mei … dar nu de ai altora. Abia am rabdare cu ai mei si nici n-am facut cursuri de pedagogie sa stiu cum sa ma ocup cu un grup.

    Si aia e faza, ca la copii nu faci educatie intr-un loc si se aplica la fel peste tot. Copiii se comporta altfel in functie de circumstante. Daca au invatat ca ceva merge intr-un mediu, atunci vor face. Si mediile alea nu se aliniaza.

    00
    • Solutia fiind ca in aceste tabere/excursii sa se trimita doar personal specializat care sa stie sa gestioneze lighioanele, cam un adult la 4-5 copii, costul fiind mai mare pentru parinti. Nu stiu de ce dar as crede ca cei mai multi parinti nu vor accepta ca intr-o excursie cu 25 de copii sa mai achite costurile a inca 5 adulti (si nu ma refer doar la cazare si masa).

      00
    • Ai tai incep sa nu te mai asculte cand sunt in grup, iar aia care nu-s ai tai, daca le spui ceva, cel mai bland lucru e sa-ti arunce o privire gen ‘ce mai vrea si asta’.

      Plus ca adolescentii numa’ de-ai dracu’ fac pe invers sau se contreaza cu tine, numa’ ca sa vada cum reactionezi si sa-ti faca nervii prastie.

      Cine e profesor la maimutze intre 10-18 ani, ar trebui sa i se ridice statuie.

      00
    • @BoogieMan Poate, poate nu. Stii ce-ar fi interesant? Daca deciziile nu s-ar luat cu „cred ca” si ar intreba parintii inainte.

      Eu de ex vreau ca al meu sa fie in siguranta intr-o excursie. Pot sa merg (dar cum ziceam, nu am grija de ai altora pe langa). Alternativ da, as vrea sa stiu ca al meu e in siguranta daca pleaca undeva. Costa mai mult? Ok, discutam cat. Daca pot, zic da si rezolvam, alternativ as zice mai bine fara excursie decat sa se ajunge la tot felul de incidente. Nu de alta, dar evenimente de genul isi cam lasa amprenta pe viata celor implicati (copii sau adulti).

      Scuze, dar si ca prof in situatia asta, tu ii stii deja. OK, is salbatici pentru ca motive. Poti sa-i stapanesti? Nu? Atunci nu-i duce in excursie.

      00
    • Și parcă mai ieri se vehicula pe aici că profesorii nu fac nimic, dictează ca roboții și atât, că vai, nu muncesc 8-10 ore, ca noi ăștia care muncim de ne dă sângele la patronul cel rău.

      00
    • @BogieMan, ce fel de personal specializat? Gardieni de pușcărie, de spital de psihiatrie?

      00
  9. Si eu am fost prin tabere dar nu era vandali. Bineînțeles că nu eram nici usa de biserica dar nu eram distructiv. Tine de aducatie zic eu. Probabil vad la părinți cum arunca hârtii pe jos, cum înjura vecinul, cum discuta între ei când se cearta și, nu în ultimul rand, cum discuta cu copilul lor.

    00
    • give this man two cookies

      00
    • Nu cred ca e adevarat. Sigur, pana la un punct este, adica nu violezi, nu bagi cutitul in oameni. Mai departe cred ca tine de personalitatea copilului, daca sunt timizi, introvertiti, daca sunt populari in scoala, etc.

      Eu nu tin minte sa fi vazut copii / adolescenti extrovertiti care sa nu faca haos prin excursii, indiferent de cata educatie aveau de acasa. Erau pana si tocilari educati pana la dumnezeu care mai faceau vreo boacana sau furau ceva de prin vreun hotel.

      As spune ca din contra, cu cat parintii ii invata sa traiasca cat mai cinstit, corect si curat, cu atat mai mult refuleaza si se razvratesc cand scapa.

      00
  10. Studiu de caz la „educatia pentru drepturile copilului”.
    Telefon 116111. E in toate manualele

    00
  11. Nu are legătură cu educatia, nu duci 30 de puberi la un hotel normal in care unii au venit poate sa se odihneasca. Ori iei o pensiune întreaga, ori te duci in mai bine in tabere dedicate.

    Acelasi lucru faceam si eu la 13-14 ani, urlam, faceam sau eram subiectul unor glume tampite, fumam pe ascuns, distrugeam chestii.

    Asum ca orice profesoara a citit Lord of the Flies si ar trebui sa stie ce se intampla cand pui alaturi 10+ puberi si le dai drumul pe camp.

    00
  12. Aseara la terasa. 2 insi veniti cu copiii. Unul in carucior si altul pe la vreo 3 ani.
    Godacul de 3 ani alerga printre mese si apoi sarea de se zguduia dusumeaua. Tac-su nici nu baga de seama. Cand i-am atras atentia a fost surprins. Pana mea, tu nu simti, nu vezi ca al tau se comporta la carciuma ca la locul de joaca ? Trebuie sa iti atraga altii atentia ?

    00
    • Nici eu nu ii inteleg pe astia și eu am copil de 3 ani dar nu îl las de capul lui.

      00
    • De acord, Cristi. Al meu are 8 si daca am vazut ca devine prea agitat m-am ridicat de la masa si am plecat.
      Inteleg, pe de alta parte, ca multa lume a stat in casa si acum isi doreste sa iasa la aer. Insa…. carciuma nu e loc de joaca.

      00
    • greu cu astia mici. al meu are 2 si un pic, nu am mai vazut terasa de cand avea cateva luni si statea linistit in carut. acum cred ca ar darama terasa la cat de agitat e.
      asta e, astept sa creasca, e fix in perioada in care nu functioneaza imic pe orice ton i-ai zice, oricat de des sau rar. asa ca scutiti-ma cu „needucatii” la vasrat asta, cei mai multi sunt efectiv duracell din nascare si nimic nu ii potoleste decat trecerea timpului.

      00
    • NOU
      #60

      noi avem fetita de 4 ani. a iesit des cu noi pe la restaurante, carciumi, bodegi, cumetrii etc. si i-am zis de fiecare data ca oamenii care vin acolo nu vor sa fie deranjati, sa se urle langa ei, sa alergam pe langa masa lor etc. a avut cateva episoade ‘tantrumice’, si la unul dintre ele am rugat sa ne puna mancarea la pachet, ne-am ridicat si am plecat. de atunci stie cum sa se comporte cand iesim, iar daca ii zic ca nu mai vine mancarea si plecam acasa, e mai grav decat orice amenintare. my baby loves food :)

      00
  13. 1. La 13-14 ani, poate o parte mai sunt copii, dar multi sunt deja la pubertate, au spre 180 si 80 de kg, iar hormonii urlă în ei.
    2. Ăia care fac belele mereu, mai mult ca sigur au scăpat. Au incasat-o 2-3 care au zis să fie si ei cool odată, dar nu stiu cum.
    3. Excursiile doar cu profesoare sunt mai toate destul de plictisitoare (vizitat muzee, mânăstiri și alte căcaturi). Energia tinereții trebuie descărcată undeva. Dacă îi ducea 6-7 ore pe munte, nu mai mișca unul.
    4. La liceu este greu rău să îi mai controlezi, mai bine le dai lista de prețuri de la mobilier să își aleagă să distrugă ce pot și plătii.

    00
  14. educatia copiilor, in opinia multor romani, parinti sau nu, care citesc aici sau nu.

    pe pasi:

    pasul 1: sa isi faca cruce cand trece prin fata bisericii.
    pasul 2: asigura-te ca intelege si respecta cu sfintenie pasul 1.

    educatia e gata.

    00
  15. Eu nu inteleg de ce trebuie sa vina tzashpe parinti sa aiba grija de copii. Cine a organizat (doamna diriginta) trebuie sa se ocupe. Ca pe vremuri mergeam in tabara doar cu 1-2 profesori si nu cu o armata de „mamici cool”. Si profii aia se descurcau si nu ne luau la bataie.

    00
    • …o p*^#, cand am eram eu in generala(anii ’90) bataia era asigurata, si acasa si la scoala si in excursii, care misca in front, o lua scurt, nu era cu hai sa vorbim… nici nu terminai de facut boacana ca deja venea, uneori o luai fara sa faci nimic pe sistemul „nu conteaza ca te bat acum si n-ai facut nimic, cu siguranta ai facut candva ceva si nu te-am prins atunci”

      00
    • Asa cum mai zicea cineva mai sus, pe timpuri taberele se faceau in locuri special amenajate pentru tabara. Da, nu aveam conditii de 3 stele, dar guess what nici nu aveam nevoie, ideea era sa stai afara nu in camera. Atat timp cat nu ne ploua si nu aveam purici era ok. Apoi chiar si atunci realitatea e ca mai mult sansa a facut sa nu se intample vreo nefacuta…tin minte o tabara pe la Mezes langa Zalau cand plecam aproape zilnic fara sa spunem din tabara si mergeam pe jos pe marginea drumului judetean pana in Zalau cativa kilometri…pt ca…motive…si aveam vreo 13 ani. Noroc ca pe timpul ala nu era chiar asa traficul. Si nu as zice ca eram mai putin sonati, dar nu aveam atat de multe de distrus si eram mai greu de plictisit. Astia mici de acum le-au vazut, fumat pe toate, sunt mai greu de tinut antrenati intr-o activitate, taberele ar trebuit sa fie mult mai organizate si pline de chestii care sa ii tina ocupati si activi. Daca tu ii cari pana in Poiana si acolo ii parchezi in hotel juma de zi si faceti o excursie de 2 ore..mda…seara or sa iti balalaie si alerge de dementi prin hotel. Ia urca-i pe traseu vreo 6 ore dus intors, ia pune-i sa alerge sa iti faca activitati sa vezi cum nu mai au chef sa iti demonteze tocul usii la 2 noapte, nu de alta dar dorm de 4 ore.

      00
    • niciodata un profesor n-o sa tina pasul cu unii de 13-14 ani la efort fizic; poate doar ala de sport..

      dar mai era un lucru la tebere alea comuniste: bai, nu aveai ce distruge.

      le luam pe rand:

      – vesela: farfuriile erau de tabla…le foloseam pe post de frisby

      – usile: erau de lemn…cred ca rezistau si la urs

      -paturile: erau priciuri, scanduri de lemn pe care erau asezate saltele…de cele mai multe ori din paie…

      baile: wc-uri turcesti si lavoarele din tabla/fonta

      unde se putea lucra: tavanul era pictat din loc im loc de bete de chibrit aprinse si ceva pe la pereti, atat.

      singurele lucruri care se puteau sparge erau geamurile…dar dadeai de belea: intra frigul si acasa oricum platea tac-tu pentru ele…iar tu o beleai de banii aia…
      ne durea la banana, distractia oricum era sa stai departe de familie, cu colegii

      00
    • Da, dar „pe vremuri” nu exista parentingu’ asta modern, care e o fabrica de copii prost crescuti de catre parinti nesimtiti/care fumeaza ceva de calitate, dupa cat de zen sunt/care au citit doar coperta cartii despre parenting.
      Pe vremuri nu ridicai ochii la profesor, daramite sa ii raspunzi sau sa il iei la misto.
      Si pot continua.
      Comparatia cu „pe vremuri” nu se aplica.

      00
  16. Când îmi aduc aminte de ultimă excursie din a doispea și bombele de unde a pescuit diriga (pe care toți o uram) curvetul din clasă și pe noi , plus uși de sticla sparte, paturi în piscina și multe altele și acum îmi saltă inima de bucurie. Am îmbătrânit-o cu 10 ani pe
    jigodie ,în doar 3zile, inclusiv ăia care la clasă o pupau în cur
    Ne durea la ciocan, peste o lună dădeam bacul și adios bitch!

    00
    • Dacă mai aveați o lună până la BAC, mai aveați o săptămână de școală măcar.
      A fost aia fată bună, vorbea cu toți profii, vă dădeau toți câte o lucrare de control de recapitulare, și apoi vă scoteau pe toți la ascultare.
      2 note de 2 la fiecare materie. Minim 25% nu mai pupați BAC-ul în sesiunea.

      00
    • Mvaaai! Dar aceste cuvinte ne doare!

      Am avut-o la supraveghere la fizica la bac. Minim 20% din clasă erau foștii ei elevi. Cele mai mici note la bac s-au luat la fizică. Pe doi inși era să-i scoată din examen că au întors capul, la veceu „după ce predați lucrarea” și alte mizerii. S-au purtat mai frumos profi cu care n-am avut ore niciodată. De ce să nu te înjure lumea când își aduce aminte de anii de liceu?

      Idei de făcut căcaturi cred că avea dar nu se puneau profii la mintea ei.

      00
    • @ab: pe cuvantul tau ca te-ai mai dus la ore in ultima saptamna de scoala…din orice an, dupa a 7-a :))))

      plm….te duceai la scoala doar sa ai punct de intalnire :))))))

      00
    • @Attila, pe cuvântul meu că m-am dus.

      Tata era și prof și director când am făcut eu clasele 5-8. Nici profesorii nu îndrăzneau să lipsească de la ore. :)

      00
    • @AB: plm…erai persoana oropsita :))) nu te plictiseai de singuratate?! :))))))

      00
    • Nope. I’m an introvert. :)

      Plus că ultima săptămână era ultima șansă a ălora în prag de corijență.

      00
    • eu am prins marea pensionare din ’99. diriga a plecat in mjilocul anului motivandu-ne TOATE abesntele. si eram cativa care saream de 200. evident ca le0am facut la loc in a doua jumatate :D.

      in locul ei a venit o tinerica. noi ~18 ani, ea pe la vreo 25. in excursia de final a venit mai mult invitata decat organizatoare.

      a fost evident haos. ne-am certat intre noi ca dracii. ne-am futut intrenoi ca dracii. am incuiat-o pe una in camera si m-am dus pe munte. dupa ce m-am intors si m-am culcat, m-am trezit incuiat in camera. am iesit pe geam inspre camera alaturata. se futea cu colegul de banca. ne-am injurat in trei, am scos sticla de sampanie si am baut-o toti 30 jos, pe terasa. iniante d eplecare diriga asta noua ne-a zis ca alcoolul nu e ok, am ras toti, inclusiv ea, si am continuat. hotelul a fost intact si cu exceptia catorva strigate de „uite ursul” nu s-a auzit nimic deosebit. bine, ursul chiar venise.

      l-au luat toti mai putin eu si colegul de banca. nu mai stiu de el, dar eu, cu 2-ul de la matematica aveam media de 7 si un pic. l-am luat in toamna cam tot cu media aia.

      00
  17. Nu faci excursie la final de clasa a VIII-a, a XII-a, a IV-a si tot asa. Omuletii aia au deja mediile inchise si dupa excursia asta nu te mai vad. Dupa 4 ani s-au saturat de tine ca profesor / diriginte, nu mai ai nicio autoritate in fata lor si daca ai fost si o diriga nasoala in anii astia, da, iti vor face zile fripte in excursie. Si ea stia asta, dar s-a bucurat la bani. Ea nu mai avea nicio obligatie in fata profesorilor (sau avea, depinde de cadouri). Din cate vad in articol, nu si-a scos bani nici de la cazare si nici de la transport, ca s-au ocupat parintii.

    Am lucrat in tabere de copii cu 50-100 de copii pe saptamana, companie terta cu instructori care organizeaza excursiile si activitatile, alaturi de profesori sau alti insotitori. Cand aveam grupuri atat de galagioase si alergat pe holuri, patrulam noaptea pe holuri pana se culcau si era liniste peste tot. N-aveam probleme daca jucau carti in liniste. Cine iesea pe hol sau erau extra galagiosi primea genoflexiuni. (aveam stabilita in prealabil de comun acord cu profesori, parinti si copii metoda asta).

    Apoi seara mai ramaneau 2 instructori la datorie peste noapte in curtea pensiunii, urmaream luminile de la geamuri daca se aprind. Si nici copiii nu sunt prosti. Stiau ca facem asta, se culcau si isi puneau alarma la 2-3-4-5 dimineata si isi dadeau intalnire. Se aprindeau luminile in camere in acelasi timp in toiul noptii :))

    Acum din nou, eu vorbesc de tabere, care automat presupun niste activitati destul de clare. Cat de excursii, copiii nu vor in excursie ca sa viziteze manastiri si muzee. Merg undeva ca sa faca party. Daca nu le dai asta, ei se descurca :)

    00
    • NOU
      #77

      In cele vechi in care mergeam se dadea aprinderea la 5 jumate niata pentru „incalzire”, jumatea de ora – 1 ora de sport, apoi programul zilnic normal. Plm, noaptea rupeam patul, nu se mai scula nici dracu sa faca prostii la 2-3 cand stiam ca la 5 jumate suntem in picioare.

      00
  18. Un pat era al premiantului ciochist al clasei . A incercat diriga să facă o anchetă dar s-au găsit imediat 10 inși care erau gata să jure că l-au văzut pe idiot, beat, cum cara singur patul de două persoane
    A înțeles că ne batem joc de ea și a lăsat-o baltă

    00
    • Sunt cateva greseli majore…
      Prima ca i-a dus la un hotel mare. Cazarea se face in locuri unde rezervi totul, inclusiv serviciile de masa. Te uiti unde scrie ca primeste grupuri de elevi.
      Pe astia mici ii sperii cu regulamentul si nota la purtare. Pe aia mari cu glume si blandete.
      Le faci program pana seara tarziu, chiar 12 noaptea, de la 10 in pensine, anunti mic dejun la 7.00, jos in sala de mese.
      Daca stau linistiti in camera ii lasi. La astia mici e mai greu, aia mari, de liceu, se impart in 3 categorii: idioti care la 00 dorm, ca au spart ceva beri si votca in 2 ore, putini agitati din cauza bauturii, sau aia care umbla dupa pasarici sau alea care cauta steaguri ridicate. Astia/ astea de pe urma sunt tot mai multi, de ceva ani..
      Este categoria copiilor super educati si disciplinati.. ACASA, dar in excursii super idioti.
      Doamna a visat un week end la un hotel luxos, nu i-a iesit. S-a lacomit la lux.
      * imi povestea un patron care primeste si copii de gimnaziu, cand atunci cand ajung, se bat sticlele de tarie in geanta de numa. Spunea ca liceenii sunt lux, (adaug eu, fumuri si stau trosniti).
      ** fiind vorba de un eveniment privat, nu avea aprobarea scolii, poate ne explica cineva, cum stam cu legea.. nu stiu daca poate fi data afara asa usor. Care este responsabiitatea parintilor? E nevoie de o ancheta mai larga, inclusiv protectia copilului.

      00
  19. Eu prin clasa a 7-a am fost tot așa în excursie și diriginta a încuiat băieții in camere după ora 19:00-20:00. Fără acces la toaletă….asta e sexism?

    00
  20. Eu am terminat de mult scoala si nu stiu cum mai e acum, dar pe vremurile mele ‘nu-s fonduri’ era raspunsul clasic la orice, pana si creta ne-o cumparam noi. O excursie din partea scolii nici nu indrazneam sa visam, de aceea cand am organizat ceva, a fost la mica intelegere intre parinti si profi, pe banii parintilor, ca scoala nu putea decat sa zica ‘n-am’. De curiozitate, cineva mai priceput – exista cadru legal sa faci o excursie cu:
    a. aprobarea scolii (raspundere in caz de probleme) + fonduri private de la parinti? sau
    b. aprobarea scolii + fondurile scolii ?

    00
    • Eu n-am auzit niciodata sa se faca vreo excursie din banii scolii. Scoala nu are fonduri pentru excursii.

      00
    • Existau inainte de 89 prin Pionieri.
      Aici e eveniment privat.
      Directorul semneaza un dosar cu multe hartii, dar… e la limita si acela. Nu e foarte clar, nici nu se poate. Se specfifica ca elevii raspund conform regulamentului scolar, deci ca si cum ar fi la scoala. Si semenaza, atat ei, cat si parintii.
      Fiind eveniment privat, dna are treba cu politia. Asa cred..

      00
  21. Dacă vă interesează cum se face excursie cu școala pă Austria:

    – Excursiile au loc în aceleași săptămâni în fiecare semestru, nu-s anunțate din scurt.
    – Se pleacă în formații de un adult la trei plozi, că nu poți să păstorești mai mult de trei nici dacă ești campion pe sate în domeniu.
    – Fiecare copil vine cu acord de la părinți, în care se stabilește: program pe zile și ore, activități, ce competențe vor dezvolta elevii după excursie, detalii despre asigurarea de sănătate și călătorie, cât costă tot (de la haleala pe zi până la saltele, noptiere, oglinzi, amenzi pentru fumat și alcool).
    – Dacă te comporți ca un animal în excursie poți să fii sigur că ești exmatriculat.
    – Dacă distrugi chestii pe unde te duci, vezi acordul semnat de părinți. Ai lista de prețuri acolo. Știi că ai un copil cretin care e în stare să demoleze o cameră de hotel? Mai bine nu-l trimiți, altfel descarci vreo 10k.

    00
    • noi vorbeam de tabere…nu de lagare :)))))

      00
    • @Attilla Mvai, un răspuns de copil dus să viziteze biserici, Posada, Peleș, saline și cimitirul vesel, toate ajustate cu toxiinfecție alimentară manifestată într-un autocar din ‘93.

      Plozimea de aici o arde prin Kitzbühel, Zell am See și Velden, apoi Elveția, Grecia, Spania, Suedia și alte destinații nedemne de un romulan adevărat. În fine, lagăre de-astea în care toată lumea se comportă normal și face cursuri de călărie, tir cu arcul, înot, orientare și navigație și alte mizerii care n-ajută la nimic.

      00
    • @Serban: ai dreptate…cand mergeam eu in tabere…abia exista pasaportul romanesc :))))
      pe cuvant ca nu regret asta: daca ai mei urmasi isi doresc sa invete calarie, navigatie si alte chestii…ii duc fara probleme dar o tabara presupune si altceva, nu numai scoala. e bine sa lasi animalul din tine sa iasa la iveala din cand in cand…departe de ochii parintesti ;)

      00
    • @Attilla, tu cand lasai animalul din tine sa iasa la iveala te mai duceai apoi la parinti sa spui ca ai luat 2 palme de la profesoara?

      00
  22. Varsta aia, 13-14 ani, e the worst. Singurele dati cand m-au sunat profesori sa se planga sau am fost chemata la scoala pt diverse certuri, batai si alte circuri intre copii atunci a fost, cls 7 si a 8, erau toti ca niste animale scapate de la gradina zoologica. Nu inteleg cum o profesoara care ar trebui sa aiba experienta si sa stie ce inseamna varsta respectiva s-a dus in excursie cu o ciurda de copii si fara destui supraveghetori, dupa care s-a mai si pus bine mersi la somn si i-a lasat de capul lor. Daca-i scotea 3 ore la aer, la ceva activitate sportiva, de la 7 la 10 seara, sa-i vezi cum dormeau. Dupa aia, i-a mai si sarit tandara si a inceput sa dea ca in fasole, ce sa zic, super reactie.

    00
    • Tu crezi ca niste copii de 14-15 ani pica morti de somn dupa 3 ore de activitate sportiva? Mai repede adoarme profesoara, nu ei. Sau poate ii obosesti doar daca ii pui sa alerge vreo 3 ore incontinuu si tu doar sa te uiti la ei.

      00
  23. Cea mai grava chestie de aici este incurajarea parintilor asupra copiilor sa faca cacaturi si sa nu fie pedepsiti. Si eu cand eram mic mi-am luat-o pe cocoasa de la invatatoare si de la un profesor in clasa a 6-a cred. Nici nu aveai curaj pe vremea mea sa mergi acasa si sa spui ca ai fost batut in scoala ca iti mai luai bataie inca o data acasa. E clar ca daca un profesor te-a lovit ai facut o mizerie mare, nu te loveste un profesor de florile marului. Ce adulti o sa ajunga acesti copii care dupa ce au facut porcarii(pot sa banui ca au si fumat, poate baut, poate etc) in loc sa fie pedepsiti acasa primesc validare si „dreptate” ? Ce o sa faca la 30 cand o sa faca tampenii si mama si tata nu o sa-i mai „scoata” ? O sa si-o ia in barba nasol. Unde lucrez acum 2 saptamani l-au dat afara pe un milenial, 20 si ceva de ani. Nu lucra mai nimic dar un tupeu ordinar pe el si o gura pana la sura. Parea crescut in stil de „closca” si fara greutati, un …inadaptat. No… astea sunt genul de „palme” care pot sa doara in viata mult mai grav decat palma din clasa a 8-a de la profesoara ca ai fumat si ai baut in hotel…

    00
  24. Amintire pitorească:

    Anul 2015, Napoli, Campania, Italia
    Grup: O dirigintă, 12 părinți, 20 copii – elevii unei școli din sectorul 5, București
    Scop: punerea în scenă a unei piese de teatru, în limba franceză, la un festival internațional desfășurat în Piano di Sorrento (dirigina e regizor, copiii sunt actori)
    De ce așa mulți părinți: vestitul primar Vanghelie, un Mecena al vremurilor sale, impresionat de faptul că trupa aducea regulat premii internaționale a plătit din fondurile primăriei și jumătate din cheltuielile (cazare+masă) ale părinților
    Napoli, atmosfera: oraș pitoresc, frumoasă arhitectură italo-franceză, realmente acoperit de gunoaie, dilări de droguri peste tot, esti imbrancit de mașini și scutere
    pe trecerea de pietoni cam de căte ori traversezi. Bucureștiul chiar pare european cand te intorci de acolo.

    Abia apucasem să mă sperii când o aud pe dirigâ zicandu-le copiilor de clasele 3-5: „Copii, puteti să mergeți să vă plimbați. Peste două ore ne vedem aici”
    Am crezut ca n-aud bine. Imi revin la timp, adica înainte ca stolul de vrăbioi și vrăbiuțe să o tuleasca și strig: „Doamna dirigintă, facem o regulăȘ nici un copil nu pleacă neînsoțit de un adult. Cine nu are cu cine, este simplu: merge cu mine.”
    Mi s-a facut pe plac. Din douăzeci, au mers cu mine fix opt. Nu doar diriginta s-a bucurat de placerea unei plimbări solitare dar au fost si cupluri de părinți care au plecat să
    se bucure de un cappuccino romantic în doi lăsând copilul în grija mea.

    Morala? Păi n-am spus ca e fabulă, e doar o amintire pitorească.

    00
    • Măcar i-ai învățat într-o străduță lăturalnică pe ăia opt cum se rulează corect un joint și să-l poștiți?

      00
    • :)))) neh, am fost foarte conservator: i-am dus sa viziteze Domul din Napoli și să-i admire arhitectura splendidâ. Ah, și au jucat fotbal în Piazza Dante cu niste puști localnici…Ăia au fost așa impresionați încât le-au făcut mingea cadou…

      00
    • @Paco
      Păi domu din Milano nu putea fi văzut cu sticla de Săniuță la piept? Doar eu să fiu interesat de cultura Parisului, în timp ce rulam un joint cu marocanii în parcul de lângă Eiffel?

      00
  25. respect pentru profesoara ca a putut sa bata copii de clasa a 8a, adica vlajgani si vlajgance de 14-15 ani, la varsta aia sunt destul de dezvoltati

    00
  26. NOU
    #101

    Ne-am dat dracu ca parinti si copii. Acu 20j de ani „bataia” erau niste palme date la intamplare pt linistirea balaurilor si nimeni n avea nimic de comentat. M as fi multumit sa fie doar atat si sa nu afle tata ce prostii am facut. Acum plangeri la politie, ministere.

    00
    • Pe mine in banchetul de clasa a 12-a m-au refuzat. Țin minte că în liceu am fost cam lichea prins la băutură, la barbut, cărat de jandarmi pe la directoru școlii din cauza disputelor rezolvate de niște prieteni de ai mei cam negri așa. Odată jucam hora in clasă și i-a căzut în cap un neon ălora de învățau sub noi. Eu și încă 7 inși am fost propuși pentru scăderea notei la purtare.
      Norocul l-am avut, că olimpic la materii de specialitate fiind, am scăpat.
      Să nu mai pomenesc ce șuturi in cur mi-a tras taică-miu in biroul directorului, care îi fusese și diriginte, ca apoi să ne împăcăm la cârciuma din coasta uzinii la câteva beri. Am fost educat bine de bătrânu.
      Revenind la banchet, am fost cu altă clasă cu autocarul, iar când m-au văzut profesorii care se ocupau s-au schimbat la față. Iureș am făcut în banchet, iar când am ajuns la școală, toată cancelaria vorbea despre cum eu, cu aia de la filologie am speriat juma de hotel cu boxele pe etaj.
      Țin minte că am făcut banchetul pe etajul unde l-am avut închiriat, iar la cina festivă nu a mai avut cine să coboare.

      00
  27. Si daca burtosul, nesimtitul si imbecilul de Garcea nu vrea sa accepte plângerea pe sistemul „nu depuneti la noi plângerea, ci la Inspectoratul scolar”, atunci se depune la Parchet, prin reprezentant legal.

    00
  28. Imi plac mie mult astia care critica pe aia de 12-14 ani dar in team building ii ia salvarea in coma alcoolica sau fac fiara cu doua spinari cu colega maritata cu doi copii.

    E normal ca orice iesire din asta dinafara cadrului organizat clasic (scoala/familie/birou) sa se lase cu o nevoie de a elibera niste tensiuni adunate, mai ales cand intra in hora si „ultima excursie, de acum nu ne mai vedem”, „scrie-mi in oracol” si alte bancuri de genul.

    Bre…cum au mai zis si multi antevorbitori aici: taberele organizate scopul asta il aveau. Sa mai limiteze din damage.
    Gratii la ferestre, supraveghetor pe hol, sala de jocuri, program de trezire, un singur magazin si ala departe….

    In generala am prins doar cateva excursii prelungite, dar si acolo s-a lasat cu haos, mai ales ca „nu servim alcool/tigari minorilor” era doar cartonu’ ala de-l pui pe geam langa „Non Stop” si „Revin imediat”.

    Ca in ecuatia darlai tineri + pisici mici de impresionat ai dat de dracu’ oricum ai calcula-o
    Tin minte ca la o manastire din Moldova (nu ma duce memoria sa mai stiu care, dar cumparasem ceva vermut) am facut concurs de …cine sare mai departe de pe balcon.
    Joac-o pe-asta…noroc ca era dracu’ iarba deasa.

    Singurul lucru de care ne era frica pe lume era profa de sport, si asta pentru ca era o teutoanca handbalista care umbla cu o coada de matura la ea…. Atata minte, asa metode.

    In liceu nici nu stiu cum dracu’ aveau curaj sa ne scoata din autocar…. dar ce e clar e ca intotdeauna, dar intotdeauna locul de cazare era ales izolat si fara alti ocupanti.

    00
    • Țin minte într-un cantonament, invitat fiind, m-am întărâtat la băutură cu sportivii și alții cazați acolo, iar cum eram de obicei ăla care dădea tonu la făcut prostii și stricat oamenii, am coborât 10 hăndrălăi pe unu cu tot cu pat afară fiindcă sforăia. S-a trezit ăla că tremura ca varga de frig in martie.
      Tot atunci reparam un șifonier cu tocu de la pantofi după ce l-am distrus și fugeam cu ușile de la cămin, să nu le rupă beți. Îl aveam pe unu cam la 2 metri și 110 kile, rugbist l, care atunci când bătea la ușă cădea tencuiala de pe lângă toc. Amintiri domne.

      00
  29. Mai beam si noi in excursiile din timpul liceului, dar niciodata n-am facut mizerii d-astea. Stateam in treaba noastra, muzica era cat sa nu deranjam si aia era. Ne mai faceam si praf, a doua zi ne reveneam cu supa instant si/sau muraturi si o luam de la capat :)

    00
  30. Am fost în tabără în Republica Moldova, pe vremea podului Prieteniei (inceput de anii ’90).
    Sa-mi trag palme, parcă era tabără militară, cu trompetist care sa dea desteptarea, cu paturi suprapuse, cu program de gimnastică. (apropo, rușii se pisa pe noi, ca genetic de gorile).
    La pranz eram toti epuizati, dormeam de rupeam.
    La ora 5 dupa-amiaza aveam „chindie” (ceai cu biscuiți, sau gris cu lapte), apoi cică „program de voie”, dar supravegheați de… acum realizez ca parcă erau și două santinele. lol
    Tabăra era in mijlocul padurii, înconjurată de gard.
    Sună a inchisoare, a ceva horror, dar a fist una dintre cele mai faine tabere in care am fost. (inclusiv moldovencele si rusoaicele, după care eram toti in limbă).
    Concluzia: tabăra pentru adolescenti loviți de pubertate se face departe de lumea civilizată. ha ha

    00
  31. nimeni n a subliniat un aspect esențial, profesoara DORMEA când a fost apelata. ori cadrul didactic doarme neintoarsa ori gălăgia nu era asa decibelica

    00
    • Habar n-ai cât poate fi de obosit un profesor după un an de școală.

      Se plânge un întreg hotel de gălăgia făcută de o gașcă de plozi.
      Imperium: sigur nu era așa gălăgie, că profesoara dormea.

      00
  32. Într-un fost serviciu se practica – probabil se practică și acuma – un fel de bonus sub formă de excursie anuală la mare. Era bătaie pe locurile alea – cam 1/5 din angajați mergeau.
    Nu m-am băgat niciodată din motive solide.
    – amintiri nu prea duioase cu litoralul românesc
    – extrapolând salariile ce ni se dădeau nu prea estimam condiții decente
    – eram super-sătulă de oamenii ăia, chiar nu aveam chef să-i mai văd și în concediu

    Ei, în fiecare an ieșea scandal cu ceva – ba beții zgomotoase, ba distrugeri, ba gelozii care degenerau în păruieli. Într-un an chiar s-a accidentat rău unul trotilat încercând să treacă din balconul lui la alții.

    Și ăștia erau adulți, să controlezi niște adolescenți buiaci mi se pare fază sinucigașă …

    00
    • Asta nu am inteles-o niciodata (daca nu lucrezi de acasa) – vezi aceleasi fete buhaite zilnic la birou, de ce ai vrea sa le vezi si in vacanta? Ce prestanta mai poate avea un sef pe care l-ai vazut la bustul gol, cu burta lasata? Daca vezi ca isi trateaza familia aiurea, cum mai poti lucra ptr omul ala? Etc, etc…

      00
    • În serviciul respectiv intimitatea era un fel de fiță, iar salariații se motivau urlând și amenințând.
      Poate de aia mersul pe gratis la mare li se părea ceva de vis.

      00
    • @Ninja, este o diferenta destul de mare intre interactiunea de la birou si cea din vacanta. Mie intotdeauna mi-au placut iesirile cu colegii si m-am inteles bine cu majoritatea.

      Uite, de exemplu la scoala/liceu petreceai minim 5-6 ore pe zi cu aceleasi persoane si in general interactionai cu ei mult mai mult decat interactionezi cu niste colegi de munca, Asta te facea sa nu-ti mai doresti sa mergi cu ei in excursii sau in cluburi/la terase?

      PS: si de ce ar trebui ca un sef sa-si trateze familia aiurea? Poate isi trateaza familia foarte frumos si asta te face sa il respecti si mai mult.

      00
  33. alta observație, de data asta chiar de aici.

    nu avem nevoie sa ne faca statul autostrăzi ca ne educam singuri copiii.

    00
  34. Majoritatea vă mirați și totuși în majoritatea excursiilor se întâmpla asta de când mă știu..

    00
  35. De cand te stii?

    00
  36. NOU
    #118

    Bănuiesc că majoritatea sunteți părinți acum și vedeți utopic, însă lucrurile nu stau chiar așa. Da, nu te duci cu copii la hotel, te duci la pensiune. Oricât i-ai duce prin munți, noaptea nu vor dormi pentru că au adrenalina de excursie, efect de turmă și chef de a sta împreună în afara orelor de curs. Noi intr-a 7a am fost pe lângă Sinaia și am făcut haos cu diriginte de sport. Și da:)) ne-a plimbat și pe la babe și degeaba. Frate, nu mă luați cu educația că mulți o pot avea, dar când ajung acolo uită de ea și de reguli pentru că se simt liberi. Nici nu mă mir că i-a căpăcit profa, probabil ajunsese la limita răbdării, adolescenții la vârsta aia sunt neoameni :))) probabil le-a dat cate-o palma după ceafă pe care cum i-a prins. Cred că profa a văzut negru in fata ochilor și aia a fost. S-au dus la culcare, aia mici poate au mai chicotit puțin prin cameră despre pățanie și după au început să se victimizeze la părinți că doar sunt pui de oameni „importanți”. Wow! Ce eveniment. Cel mai tare îmi pare rău acum de profa aia, însă la 13 ani mă durea in pl. Deja mergeam singura la școală, nu mă duceau părinții cu mașina! , De 6 ani , stăteam singura acasă dacă ai mei erau la serviciu, nu job și mă credeam independenta. Și chiar eram pt vârstă aia. De obicei sunt băieții capul răutăților și devin atât de enervanți și agitați încât intri in jocul lor fără să îți dai seama și toată lumea țipă și face haos. Aia e! Hai sa trec peste. Cum zic și ceilalți, du-i în tabăra. Ăștia cu bani! Mai investiți și voi într-o tabără faina prin pădure de unde sa nu poată cumpăra alcool :)) cate sticle să și ciordesti de acasă. Se îmbată in prima seara și după sunt mielușei pe apa și ceai

    00
    • Am stat la pensiuni unde proprietarul sau cine se îngrijea p-acolo mi-a spus că nu mai primesc grupuri de copii (tabere, excursii, etc), din cauza experiențelor anterioare neplăcute.

      Singura pensiune unde au zis că primesc grupuri era una la Păltiniș, fix sub pârtia de schi. 1 stea- baie doar pe hol, fără consumabile, fără prosoape, paturi suprapuse și mobilier extrem de simplu, îl încropeai din 3 scânduri.

      Pe vremuri tata organiza tabere, în tinerețe mai întrebam pe la pensiuni.

      00
    • @Cetățean, mie imi place de fata care si-a sunat parintii plangand la 6 dimineata. Adica ai luat cateva palme la 1 noapte, dar ti-ai adus aminte abia dupa 5 ore cat ai suferit.

      00
  37. Stiu eu cum se rezolva genu asta de probleme. Amendati pt tulburarea linistii publice toti parintii copiilor.
    Adica primul rand trebuie sa rezolvi cauza problemei. Dupa ce toti au platit amenda, au dreptul sa depuna plangere pt violenta. Deci dupa ce am rezolvat cauza rezolvam si efectul.

    00
    • Eu zic ca a fost o problema de organizare. Nu poti sa iei o gasca de 24 de copii pentru care probabil este ultima ocazie sa mearga impreuna undeva si sa ai pretentia ca acestia sa se duca la culcare la ora 11:00. Trebuia inchiriata o cabana mai mica, unde sa fie doar ei (fara alti turisti), si sa-i lasi sa-si faca de cap toata noaptea.

      00
  38. am mai vrut sa scriu chestia asta acum cateva articole, nu mai stiu despre ce era vorba.

    am avut o perioada in viata mea cand mergeam destul de des in tabere/excursii cu pustime de varsta 11-14. oficial eram „copil”, practic eram supraveghetor undercover. eram mai in varsta decat ei incepand cu 5 6 ani pana aproape de 20. fata m-a ajutat intodeauna sa ma „blend in”. am dormit cu ei in camera, am fost cu ei in oras, am fost cu ei in padure, am fost cu ei la baut. ba chiar le-am luat eu bautura din magazin. nu s-a intamplat niciodata nimic deosebit. eram de-al lor, ba chiar un fel de lider. cand ziceam eu halt, cam era halt. ma mai suna profesoara din cand in cand ca nu il gasea pe nu stiu cine. „e cu mine”. se culca linistita. a doua zi ala era prezent la apel si intreg.

    cel mai urat a fost in baia mare cand am rupt eu lantul si am iesit din caminul (lagarul?!?) in care eram cazati, cu paznic la poarta, i-am aratat buletinul si i-am zis ca se lasa rau daca ma opreste, si m-am dus la crasma de unul singur. am agatat barmanita (de atunci am ramas cu o slabiciune pentru numele „alina”), si cand m-am intors m-am culcat in camera fetelor. dupa ce am dat toti baietii afara. am zis la inceputul paragrafului „urat” pentru ca sunt convins ca multi vor intelege absolut gresit intamplarea. nu s-a intamplat nimic. nu s-a intamplat nimic tocmai pentru ca m-am intors la timp sa nu se intample nimic. mie imi ajunsese (nu ca daca nu mi-ar fi ajuns as fi incercat cu copilele alea, aia care va ganditi la asa ceva sunteti bolnavi, incercati la coloja) iar darlaii a doua zi isi faceau patul cu sarguinta ca le-am zis ca eu nu pot dormi in camera lor in conditiile respective :))).

    nu, nu au existat batai, nu au existat plangeri la politie, nu au existat pagube materiale. de sarcini nu mai vorbim.

    ps, a existat o faza misto tot la baia mare. ma rog, la intoarcere. una din fete s-a tot plans la telefon ca mancarea e nasoala, ca baia e murdara, cacaturi d-astea. si cand sa ne dam jos din tren ma-sa a dat buzna in sus ignorand si practic aruncand din tren 2 copii ca sa ajunga la plodul razgaiat. ma rog, pana a dat de mine si acolo s-a oprit (na hoo joiano, domol, ca si astia tot copii sunt) si a asteptat cuminte sa apara creatura. evident ultima. restul parintilor, de pe peron, nu m-au aplaudat, da’ parca mi-am gasit frigiderul plin. de bere.

    00
    • sii daca tot am ajuns la amintiri din tabere….

      odata , cred ca la cabana darste, stiu ca e intre timisu de jos si brasov. faci stanga pe langa un canton cfr si mai mergi cateva sute de metri, l-am legat pe unul de un copac in fata cabanei. dupa ce m-a agasat o zi intreaga cu niste glume proaste am ajuns sa il amenint mai mult in gluma ca il leg de copac. a continuat. am gasit un cablu prin batatura, l-am luat pe sus, l-am legat de copac. restul copiilor au inceput sa tipe asa ca s-a sesizat profesoara si a venit sa vada ce se intampla. i-am explicat scurt ca l-am legat de copac si dupa aia in particular si de ce am facut-o. aia a fost. cu pustiul am ramas amici o perioada.

      la caprioara, in dambovita, am prins eclipsa din 1999. ma plimbam in jurul lor sa vad care are ochelari corespunzatori si sa le explic ce se intampla. n-am avut prea multi clienti.
      tot acolo stiu ca au organizat o excursie la peles pe care eu am sarit-o elegant , ca ar fi fost a 7145a oara cand mergeam acolo. nu mai stiu excat cum s-a intamplat de am ajuns sa ma plimb cu 2 fete, care au evitat si ele pelesul, prin busteni. ne-au cules pe drumul de intoarcere.

      in alta excursie, mult mai veche, nu eram decat alt copil acolo, ca eram maxim clasa a 8a iar aia erau 5 sau 6, am ajuns sa il pocnesc pe unul. erau multi copii si locuri putine. majoritatea banchetelor autocarului aveau cate 3 pasageri. stiu, protectia muncii, siguranta, etc. era 1993 sau pe acolo, nu tinea nimeni cont de lucrurile astea. asa ca eu am nimerit cam ca de obicei cu 2 fete. una cu rau de masina level 1000 si prietena ei cea mai buna care venise mai mult ca sa ii tina de urat si sa o ajute. bai oameni buni, vomita fata aia la fiecare viraj. n-a mancat si n-a baut nimic pana nu a ajuns acasa si asta e ceva, o sa intelegeti imediat de ce. i-am tras perdeaua, la un moment dat i-am pus o bandana? batic? basma? pe ochi sa nu mai vada nimic. asta parca o mai linistea dar cat sa mearga ca orbetul. si-o dadea jos, bleah! cand ne dadeam jos fata era super ok, la cat reuseam eu sa realizez la 12 13 ani. am stat dupa coada ei peste tot. si la un oment dat pustimea toata s-a cam prins ca era ceva acolo, eu eram totusi the new guy, de la alta scoala, era prima zi (si cu 99% dintre ei si ultima) in care ne intalneam. si a inceput corul, rasete infundate, sunete de pupat aparute de nicaieri, tot tacamul, probabil ca stiti despre ce vorbesc. totul a culminat la fundata, brasov. golanul sef, de o varsta cu mine, care cucerise triumfator bancheta din spate la imbarcare in timp ce eu stateam bine mersi undeva in prima treime, asezat strategic exact langa fata asta, ca ea acolo se simtea cel mai bine si nimeni altcineva nu mai dorea sa stea langa ea, revin, golanul sef s-a miscat tiptil pana pe bancheta din spatele meu. si a inceput pe seprentinele alea sa tot dea cu pumnul sau cu piciorul in spatarul nostru. asta oricum avea convulsii de voma, ca de iesit oricum nu mai iesea nimic, asta bum bum bum, minunat, nu altfel. ba termina! el hihihihi, pupupu, hahaha, bum bum bum. ba, esti cu capul? el iubire eterna, pupupu, bum bum bum. m-a dat jos si m-am intors la el. ba, ai de gand sa incetezi ca ne deranjezi pe toti? el „ce ba, daca esti cu diriga crezi ca esti special?” nu, nu de aia sunt special. dar? poc! cred ca l-am lovit in obraz, nu stiu. rumoare a crescut instantaneu asa ca profa din fata a strigat imediat, ce se intampla acolo… nimic, l-am batut pe gigel la avioanele! omul s-a dus cuminte pe bancheta lui si nu ne-a mai deranjat toata lunga zi care a urmat.
      ca pe la 3 4 dupa amiaza, duminica, la marginea fundatei, s-a stricat autocarul. da’ s-a stricat bai baiatule. era soferul plin de ulei din cap pana in picoare cand a zis ca nu are ce sa-i faca. si uite asa a pornit profa prin sat sa caute un telefon. singurul era la primarie. primaria incuiata. primarul era la un gratar, evident beat turta si cu greu a inteles ca emusai sa dam un telefon la bucuresti. pana au gasit aia alt autocar, alt sofer, mecanici, pana au ajuns aia in varf la fundata a trecut vreme. din punctul meu de vedere a fost o dupa amiaza extrem de placuta, inclusiv drumul inapoi. am incercat sa tin legatura cu „serpentina”, da, numele chiar nu mi-a ramas in cap, dar mai mult de 2 sau 3 scurte intalniri intamplatoare nu am mai avut. deh, pe vremea aia balta alba era departe rau de militari, mai ales pentru un copil de 12 13 ani.

      alta, mult mai amuzanta, cel putin pentru mine, si mult mai reenta, a fost la salciua, langa turda. eu am ajuns acolo cu motorul, restul lumii cu autocarul, si 2 copii au venti cu parintii cu masina. eu trebuia sa ocup o camera dubla cu soferul. ala a facut nazuri ca el e om casatorit, serios… bine, ma da-te-n sange, lasa ca dorm eu cu un copil. cea mai buna camera din toata cabana era singura care avea 2 paturi simple si pe aia o viza dom’ sofer, langa usa, langa bar, langa router-ul wifi. i-am dat leapsa, am zis, ok, eu dorm cu copilul asta in camera (de data sta era un baiat, iarasi un caz „social”, nu prea il simpatiza nimeni), dar ca sa nu existe comentarii, luam noi camera cu 2 paturi simple. profa a zis corect, soferul a ajuns la etajul 2, in partea ailalta a cabanei unde nu era nimic, ca restul copiilor deja despachetasera :)))).
      de data asta nu a mai baut nici un copil nimic, ca fetele de la cabana mi-au dat mie cheile de la frigider, cand am prins-o pe prima la 5 dimineata chiauna de somn intorcandu-se de la baie si i-am cerut o bere. „ia tu cheia, le platesti la final”. chiar le-am platit pe toate, dar a trebuit ala sa faca reaprovizionarea la mijlocul saptamanii.
      am fost in salina la turda. am injurat un pic. am vrut sa iau un bulgare de sare. nu aveau decat caramizi ambalate. de la cacica. muie ma, uite aici, ati lasat exploatarea expusa (nu se mai exploateaza acum, era doar ca imagine), chiar nu puteti sparge cativa bolovani sa ii vindeti la gusteri?

      si ca am zis de cacica, am fost si la manastirea gura humorului. cea mai misto mancare din orice tabara sau excursie am fost. facea femeia aia ca pentru copiii ei. acolo, eu am ajuns cu trenul separat dupa 2 zile, ca asa am avut concediu. la plecare am mai stat o noapte si de plecat am mai stat o noapte in vatra dornei unde lucra o colega de facultate. long time, no see, oh well :D. intoarcerea a fost cosmar. toti tiganii care vindeau patrunjel erau in trenul ala. si pana la bacau mergea trenul in regim de personal. dupa aia devenea rapid. pretul a fost evident rapid pe toata distanta. 8 ore de la vatra dornei pana la bacau si inca 4 pana la bucuresti. 150 de statii pana la bacau, 3 pana la bucuresti, roman, focsani, buzau. da’ ultimu weekend a meritat deplin.

      00
  39. vali, astea doua comentarii n-ar merge de un guestpost? le mai curat un pic, un proofread sa nu dea cu minus la gramatica si le leg de problema cu educatia copiilor in excursii. din toate punctele de vedere, si al copiilor, si al profesorilor, si al adultilor insotitori.

    si poate mai rasar cateva experiente si amintiri care ar merita povestite.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube