Copile, tu nu plătești taxe

Un pic de mega-circ în sectorul 1 că oamenii de la gunoi au zis să șantajeze un pic noua administrație pentru continuarea contractului avantajos. Au fost săptămâni, poate luni, în care nu s-a ridicat gunoiul și locul a început să pută.

Mass-media de stat a tratat subiectul cu profesionalismul recunoscut și au cam ținut partea ălora, de la editorialiștii de tip Vasile Ernu până la redactorii care trebuie să ia click-uri, pentru că asta au învățat ei în jurnalism, că dacă bagi minciuni obții succes.

Hai să lămurim câteva aspecte deloc tratate în mass-media, poate ajută.

Contractele primăriei cu firme private

Un primar antrenat în scheme va face acest gest de fiecare dată cu 6 luni înainte de alegeri. Va sista plățile către cei care fac servicii publice, invocând alegerile. Că nu s-a aprobat bugetul național, că e campanie și are cheltuieli etc. Companiile alea creditează de obicei statul prin neîncasare de facturi. Cine a lucrat cu statul știe că cam așa funcținează afacerea, tu creditezi ăla, primești banii mai târziu, dar sunt mai mulți. De-aia se aruncă toți la afaceri cu statul. Poți să fii prost și să vinzi abonamente la telefonia mobilă la bucat, cu 7 euro, sau poți să fii deștept și să aștepți niște încasări pe contracte de 80 de euro. Cine credeți că plătește abonamentele alea majore de telefonie, cine sare primul să aibă 5G? Așa motivezi firmele să finanțeze campania ta electorală, ele vor să câștigi ca să le dai banii.

Al doilea avantaj cu sistarea plăților e că atunci când vine primarul nou, până intră în pâine (și dacă sunt contestări durează) trec vreo două luni. Și vine compania să-ți urle „hei, când ne dai banii, sunt facturi neachitate de luni întregi, imediat se face un an”. Primarul nou se uită în contracte, vede că nu merge calculul și pune întrebări. Aici sunt câteva posibilități:

  1. Acceptă continuarea contractului și semnează plata facturilor că nu vrea scandal;
  2. Îi pune în vedere patronului firmei „boss, acum eu sunt noul primar, știi că nu e onest să dai bani fostului ca să finanțeze campanie electorală împotriva mea. Dar nu sunt supărat cât timp înțelegi unde să livrezi suma”;
  3. Denunță contractul și cere renegocierea acestuia să-și aducă firmele lui care l-au finanțat în campanie, pentru că ălea vor propune un preț mai mic, apoi el crește prin acte adiționale;
  4. Zice că nu vrea corupție deloc și atunci se dezlănțuie iadul: Chiar nimeni nu mai ține cu tine.

Ce trebuie să știi, prietene, că e un important venit al presei este reprezentat de contracte de publicitate de la firme care au dealuri cu statul, fie că acea firmă face o nouă soluție de IT care să permită plata online a taxelor, ceva revoluționar în iluminatul stradal sau e super-pasionată de reciclare. 80% din articolele de presă sunt, oricum, advertoriale.

Alegătorul citește presa, influenkerii (Băluță de la sector 4 plătea de-ăștia, Firea a făcut-o, Tudorache la fel, USR-ul o face constant) și află „informații” noi finanțate de administrație și firmele cu contract cu administrația. A, și între timp dacă faci gât la contract, firmele fac scandal, de-aia e iarba cât casa în București, șobolani și alte minuni curente. Concluzia pe care o trage e că noul primar e nașpa.

De-aia alegătorul trebuie implicat real mai mult în viața urbei. Și când zic „implicare” zic bani. Și-aici ajungem la punctul doi.

Tu nu plătești pe ăia

În sectorul 1 nu plătea nimeni gunoiul. Îl plătea primăria. Fanii Ernu au spus „păi eu plătesc taxe, din taxele alea plătește primăria” pentru că așa e când crești un copil handicapat și fără implicare. El aduce pensia de handicap în casă și tu o cheltui cum vrei, dacă nu are mâncare face urât.

Handicapatul de sector 1 nu știe cum îi sunt cheltuți banii, lui i se lua gunoiul gratis. Atâta știe. Și chiar dacă știa că costă de 10 ori mai mult decât în orice oraș, handicapat fiind raporta totul la „au ăia bani, de-aia plătesc eu taxe”.

Dacă ar fi plătit din banii lui, ar fi fost supărat pe firma de salubrizare, nu pe primar, și aici e toată schema. Dacă ai plăti transportul din banii tăi, ai face gât mai urât când sunt oameni fără bilet, boschetari sau golani în autobuz. Dar n-o faci, că plătește primăria 80% din preț. Dacă ai plăti căldura din banii tăi, ai fi foarte preocupat de când repară țevile ăia, nu primăria.

Iar dacă ai plăti taxele din banii tăi, nu ai firmei, ai face gât monstru când ai afla că statul cheltuie banii tăi pentru presă, gunoi de 10 ori mai scump, țevi proaste pentru mașini de boși și autobuze pline de facări care n-au nicio treabă dimineața când trebuie tu să te duci la muncă.

Tu plătești taxe „în general”. Nu plătești specific mai nimic. Plătești salamul, de-aia te uiți cu atenție ori care e mai bun, ori care are mai multă carne. Îți pasă, faci un calcul, alegi ce vrei, mai ieftin, că ai buget redus, mai scump un pic, că ai buget mare și vrei să ai grijă de tine.

E destul de greu de conceput, și ăsta e secretul ținut de socialiștii de doi lei de-aici și presă în dulap, că tu nu decizi pe jumătate din banii tăi. De fapt, pune și TVA-ul, taxele pe țigări și alcool și alte taxe și o să vezi că nu decizi pe 75% din banii tăi.

De-aia e foarte ușor de combătut orice om bine intenționat care zice că țigările sunt cancer și că ar trebui interzise, ca prietenul nostru Vlad Petreanu. Că oricând poți să-i arăți, hei, companiile de tutun au plătit cinci miliarde de euro la stat, toată oncologia în România e finanțată cu 300 de milioane, restul de bani sunt dați peste tot, poate și la Digi24, să plătească salariul la emisiunea soției. Digi care are audiență sub TVR, care e finanțată integral de stat. Altfel sună sfaturile de mâncat sănătos ale grasului de Adi Hădean în emisiunea aia, nu-i așa?

Socialismul prost înțeles

Per ansamblu, socialismul nu e o idee rea. Nu suntem singuri pe corabie, nu suntem la fel și trebuie să-i ajutăm pe cei care nu pot. Pe de altă parte, socialismul real este foarte greu din punct de vedere al resurselor. Trebuie să identifici în mod concret pe cel care are nevoie, să-l verifici dacă mai e nevoiaș și să încerci, pentru că ai depus un efort imens, să-l scoți din starea asta. Ca să nu mai fie problema ta. E ca un fel de bussines. Acțiunile sociale ar trebui să fie evaluate exact prin asta, cât de mulți oameni au scos din nevoi și i-au făcut, măcar parțial, membri utili ai societății.

Socialistul de internet, de politică, gargagiul, este cel care țipă „sunt pensionari cu venituri mici” fără să fie dispus să facă munca concretă în treaba asta. Sunt prețuri mici la STB pentru că „trebuie să ne gândim la oamenii cu venituri mici”.

Băi, fleț, dar te-ai gândit? Câți sunt? Îi știi, i-ai identificat, ai o listă cu ei? Îi verifici lună de lună să vezi dacă mai sunt așa sau poate au primit o moștenire și acum sunt bogați? Că momentan în București are gratis pe autobuz orice pensionar, inclusiv tipa aia foarte bună care s-a pensionat la 42 de ani și s-a reangajat tot la stat.

A, și subvenție la căldură ia toată lumea, și profesorul universitar cu 12.000 de lei salariu, și ruptul în fund din Gorjului care a lucrat toată viața ca sculer-matrițer. Și jurnalistul Ciutacu care stă în apartament social de la primărie, poate și ministrul justiției care și-a tras casă de ANL. Hei, probabil și Țiriac care stătea în locuință RAPAPS cu chirie modică avea subvenție.

Guristul din presă sau ONG care urlă „sunt oameni săraci” o face pentru klout și privilegiile pe care el le are. Nu-i pasă de săraci. Politicianul o face din alte motive.

Difuzia responsabilității

Pe lângă șmenurile specifice, e foarte fain ca „administrația” să se ocupe de banii tăi. Că dacă nu merge ceva dă vina pe stat, că n-a aprobat bugetul. Și dacă nu e statul e UE, că ăia au cerințe bizare la dat bani. Sau altă instituție a statului care nu-și face treaba.

Știi cum e, când se ard cauciucuri în București, încep instituțiile să dea vina una pe alta. Sau o aruncă-n baltă, când se face lacul roșu de la gunoi. Cineva, undeva, e vinovat, dar sistemul e cel mai vinovat.

În plus, înțelegerea administrației locale presupune educație, 90% din alegători nu știu ce face primarul, prefectul, consilierul local sau șeful de la urbanism și ce puteri au fiecare. De-aia plebea cu bale la gură țipă furioasă împotriva primarului Piedone la Colectiv și-l cred pe ăla vinovat, nu pe pompierii care aveau responsabilitatea imediată a faptei. Justiția se cacă pe ea de cinci ani de zile să-l găsească cumva pe ăla vinovat, sau pe patroni, pentru că ăsta e sângele pe care-l vrea poporul băut. Nu pe angajații ISU care au luat șpaga și au închis ochii, că ISU e intangibil, uită-te la Arafat să înțelegi. Statul care a dat liber la „Această clădire nu are autorizație de incendiu” nu poate fi dus la bară.

Uită-te la asta cu atenție. Compania elvețiană finanțată de stat Ringier a promovat filmul finanțat de stat Colectiv în timp ce s-a plâns că statul nu face nimic pentru victimele Colectiv. Film premiat la festivalul de stat Premiile Gopo ca fiind cel mai bun film cu cel mai bun regizor. „Statul” e general, Cătălin, uită-te la icoana aia a ta de pe birou când citești textul ăsta, că-ți plac longreads, dacă nu cumva ai pus-o să dea bine la filmare, știi ce zic?

Ăla de la Apele Române dat afară că nu voia să lucreze cu chelnerița a dat în judecată statul, s-a întors pe post, acum plătim salariul lui, taxele de judecată, salariul fraierului și salariul tuturor care au făcut schema asta că n-a fost nimeni sancționat cu nimic. Pentru că plătești „taxe” în general.

De-aia trebuie să plătești taxe specific și direct

Majoritatea angajaților cred că ei plătesc taxe, ceea ce este fals. Firma plătește taxe pentru ei. Cum știm asta? Dacă acele taxe nu sunt plătite, firma este cea sancționată, nu angajatul. Simplu. Deci tu, angajatul, nu plătești nicio taxă, taci din gură. Doar niște chestii simple pe mașină (infim), pe proprietate (infim) și poate încă vreo două când ai o treabă. Majoritatea taxelor le plătește altcineva pentru tine. Nu doar bugetarii nu plătesc taxe, nici tu, privatule, nu plătești mai nimic.

Repet, angajații nu plătesc taxe pe venit, CAS, CASS și șomaj. Firmele plătesc pentru ei și sistemul ăsta a creat oameni handicapați, care nici măcar nu pot vedea delirul în care trăiesc. Și dup-aia nu plătesc pe gunoi, termoficare, transport, iluminat stradal și orice altceva.

Nu plătești nici măcar pentru parcare, amărâtule, și dacă vrei să verifici asta e suficient să încerci să închiriezi șase metri pătrați la prețul pieții să-ți pui mașina acolo. Diferența aia de preț e subvenționată din banii pe care firma/instituția la care lucrezi îi dă la stat.

Și de-aia nu sunt băgați în seamă oamenii când zic că nu le convine ceva în orașul tău. Ce te bagi în discuție locuitor al sectorului 1, ai plătit tu vreodată pentru gunoi? Ai plătit tu vreo taxă? N-ai plătit nimic, păcăliciule, nu-ți convine frige un șobolan. Tu nu contezi.

Exemplul practic

Vom analiza pe primarul USR de la Brașov Coliban.

Pe de o parte e ușor să te iei de el că n-a făcut treabă în mandat de când s-a suit pe scaun. Am explicat și de ce, e sabotat constant de oamenii care au afaceri cu primăria. Firmele care au contracte, și au pe termen lung, îl cam strâng de boașe. Nu țiuie nimic despre cum Biserica Evanghelică din Brașov are majoritatea imobilelelor subevaluate și că ei dețin 30% din spațiile bune din Brașov, că ăia sunt „nemți serioși”. Pulimea nu știe că au case evaluate la 1 leu pe care le dau în chirie. Și nici că firmele germane/austriece din Brașov discută la nivelul „dacă nu mențineți facilitățile fiscale ne cărăm și facem și circ”.

Și e sabotat și în primărie, angajații încă folosesc expresia „primarul” când se referă la predecesorul lui, Scripcaru. Constant angajați pe care i-a ajutat ăla se uită la el cu ură și-i ascund documente, își fac treaba în bătaie de joc și, dacă jobul lor e obținut de mami care era consilier local, plătesc articole în presă să-i dea foc un pic.

Nu v-a zis asta presa din Brașov, nu-i așa? Care presă, când cel mai popular ziar are bugetul strâns legat de evenimentele organizate cu banii primăriei? Ei au circ cu femeia care zicea că trebuie interzise.

Pe de altă parte, bagă în buget proiectul tramvaiului fără un Studiu de Oportunitate, pasi important în treaba asta. Că trebuie să discuți cu mai mulți, nu doar într-un sondaj pe instagram. Totul finanțat pe PNRR, că useriștii sunt hardcore pe fonduri europene. Ăla e forțat puternic de niște prieteni de-ai lui, nu că le pasă de tramvai, ci că au firme de „proiectare” și până să-l faci bagi un studiu de fezabilitate care ia 3% din valoarea proiectului. La 200 de milioane, 3 la sută sunt bani buni. De-aia omul cu ideea vine pe-aici și explică în matematică de baltă prin comentarii cum e mai eficient tramvaiul decât autobuzul electric.

Pe de altă parte, pulică votantul, care nu plătește nicio taxă, dă 60 de lei pe locul de parcare pus de Scripcă, are transport public subvenționat, vine și țipă că ar vrea și el tramvai, că doar nu plătește el. Și nici nu stă în zonele cu tramvaiul. Dar a văzut tramvai în Olanda și vrea și el. Pulică votantul, infantizilat la maxim de sistemul pe care-l glorifică zice că „urșii sunt o valoare și sunt buni” pentru că de el are grijă mami și tati și primăria și statul și „vreau urși că sunt frumoși și avem cei mai muși urși din Europa”. Și nu, nu și-ar face temele la școală, sau le face în silă, de-aia nu știe diferența între SO și SF și de ce e importantă.

Soluția, mafrend…

… este să-și facă fiecare votant firmă. Pe bune, e super simplu în ziua de azi, durează vreo câteva zile și costă câteva sute de lei. E o formă de maturizare. Ai o firmă, începi să vezi exact câte taxe plătești. Fie, poate nu aia de gunoi, dar celelalte. Descoperi exact câți bani ai dat la stat, că trebuie să ții hârtiile la tine, că vine potera fiscală să te verifice, și începi să înțelegi.

Dup-aia o să vezi diferența între „plătesc taxe” și „plătesc taxe”. Firmă cu zero angajați, sau poate doar tu, ai o meserie și o facturezi, îți plătești un salariu, discuți cu contabilul și-ți spune care-s încasările și cheltuielile, faci un refresh și dup-aia altfel te uiți când zice primarul „lasă că plătesc eu pentru aia”.

Și toți oamenii care spun că în felul acesta n-or să-și mai plătească românii taxele pot să le spună asta românilor care au firmă. Chiar îi rog să le explice în față cum e să nu plătești taxe. Cât poate să intervină poliția când câteva milioane de români vor fi bătuți cu actele firmei peste gură până la sânge într-o singură săptămână?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

102 comentarii

  1. Off topic: a mai primit cineva de la ANAF decizie de impunere retroactiva, 2013-2017?

    00
    • Normal.
      Din ce am mai vorbit cu unu altu a devenit obicei pentru ANAF să trimită ‘corecturi’ fix înainte cu câteva zile de termenul de 5 ani după care datoriile către stat se prescriu. Cu dobânzile de rigoare adăugate ;)

      00
    • se practică asta ca să fie scăpați unii care trebuie scăpați. și se maschează în „am trimis la câteva sute de oameni, că suntem aglomerați, nu știm că a scăpat fix cine trebuia”.

    • Da acum doi am primit penalizari si dobinzi la ceva ce nu exista.Penalizari si dobinzi pe 2012,2013,2014,fara penalizari 2015-2017,2018,2019.
      Card blocat,poprire pe cont.Am intrebat ce reprezinta nu au stiut sa spuna.

      00
    • atacat in instantă

      00
  2. Stai un pic, eu sunt șocat.

    Vrei să zici că în sectorul 1 asociațiile de locatari și oamenii individual nu au contracte de gunoi? Când plătești întreținerea, nu e inclus acolo costul gunoiului? Nu ți se dă cartelă ca să poți să pui gunoiul doar la pubela alocată? Mai există ghene de gunoi pe casa scării?

    De când mă știu în Oradea fiecare asociație plătea gunoiul, și cei care locuiau la casă aveau contract direct. Și nu-ți poți deschide șantier să-ți faci casă fără contract de salubritate cu firma de gunoi, vin ăia și-ți lasă ditamai containerul acolo și ți-l golesc când trebuie.

    Păi atunci e logic că curge lapte și miere pe-acolo, dacă banii de gunoi vin de la buget, toate combinațiile se pot face în spatele ușilor închise. Citisem undeva că 25% din buget merge pe gunoi, e adevărat? În timp ce-n majoritatea țării merge 0% probabil.

    00
  3. Ei plătesc taxe. 200 lei pe an un 3 camere de150k Euro.
    Doar gunoiul costă 1200 lei per locuitor din S1.

    00
    • Tu vorbești serios sau faci mișto? Eu am 800 ron pe an pentru apartament nou cu 2 camere în Oradea, și doar impozit. Fără gunoi, fără subvenție de căldură, fără nimic.

      Și căldura e pe contor separat, adică dacă vreau în iunie să dau drumul la căldură, îi pot da și aia e, plătesc agentul termic consumat.

      00
    • manu, eu stau central în Brașov și impozitul e 400 lei pe an. am vecini cu case mari și se plâng că plătesc mult 1.000 lei pe an, dar nu se uită că stau 3 familii în casa aia. împărțiți impozitul, bă, nu mai plăti tu pentru leprele alea de copii ai tăi!

    • Casă în Centrul Brașovului lângă Poarta Schei

      Sediul FDGR, monument istoric istoric închiriat de partid, str. Dr. Gh. Baiulescu nr. 2, valoare 648.940, 00, impozit 0

      Sărakilor!

    • Nu, nu fac mișto deloc. Ba chiar se poate sa fie mai ieftin în Bucureștii Noi. Iar in 3 camere pot sta 4 oameni. Deci 5000 lei pe an ar fi doar din contractul cu Romprest…

      00
    • @Eftimie ”Sediul FDGR, monument istoric istoric închiriat de partid, str. Dr. Gh. Baiulescu nr. 2, valoare 648.940, 00, impozit 0”.
      Exemplul e foarte greșit. Pentru că la TOATE clădirile monument istoric impozitul e zero (minus spațiile unde se desfășoară activități economice). Nu-și convine, înjură legislația. Dar FDGR (strict în acest aspect), n-are nicio treabă.

      00
    • @V.I.M. Faptul că legislația permite o chestie imorală nu înseamnă că ea nu este imorală. Nu-s supărat pe FDGR. Mă deranjează ideea că partidele sunt scutite de așa ceva. Dacă nu e muzeu sau ceva să justifice „istoricitatea monumentului” nu văd de ce ar fi scutită de impozit.

    • Păi în acest fel capitala aia nu se va dezvolta niciodată.

      Oricâți bani ar cheltui și oricât de bogată ar fi, mereu se vor scurge pe gratuități din ce in ce mai multe și mai scumpe. Observați ironia, gratuități scumpe. Pentru că realitatea asta e.

      Pensionarul din impozitul lui plătește să se ridice gunoiul la firma care aruncă gunoiul în stradă că oricum se ridică gratis. În mod ironic, prin sistemul ăsta ‘de la bujet boss’, săracii subvenționează bogații :))

      00
  4. minciuni! în Bartolomeu am plătit 120 lei parcarea pe an! :D

  5. Cand i-am zis lui vasilescu treaba asta ca nu el plateste gunoiul in S1 si ca n-are dreptul sa fie revoltat, s-a umflat cat casa (sa-l mai citeasca si altii ca mie mi-a ajuns).

    00
  6. Daca am trece pe un sistem „de tip american” in care sa-ti verse firma brutul in cont si apoi sa vezi tu cu manuta ta cum dai ~4`7% din banii aia catre stat cred ca in 6 luni am avea oameni cu furci si topoare pe strazi…. sau cateva sute mii de oameni cu conturile blocate de anaf.
    In alta ordine de idei bai nene Bucurestiul e orasul asistatilor social, cum naiba sa nu platesti nimic pt salubrizare ? Este ceva ce nu e subventionat in orasul ala ?

    00
    • Starbucks nu e subvenționat.

    • „Daca am trece pe un sistem “de tip american” in care sa-ti verse firma brutul in cont si apoi sa vezi tu cu manuta ta cum dai ~4`7% din banii aia catre stat cred ca in 6 luni am avea oameni cu furci si topoare pe strazi…. sau cateva sute mii de oameni cu conturile blocate de anaf.”

      Crezi ca intreg aparatul de stat e retardat? Tot sistemul e gandit sa se asigure ca prima parte revine cezarului.

      Se retine la sursa si e caz penal sa nu platesti contributiile angajatului, mai nou totul se plateste in cont. Asa ca salariatul se intalneste cu brutul lui cu putine ocazii: la angajare cand semneaza contractul, daca cere adeverinta sau extras revisal, daca isi vede statele.

      00
    • @VladM,,in 6 luni am avea oameni cu furci si topoare pe strazi,,
      Ieșiți cu capra la colindat, mai pe tradițional?

      00
    • @vali sa facem o petitie zic.

      00
    • @paco
      colindat, spanzurat, violat, obiceiuri dinastea traditionale romanesti.

      00
    • Sistemul american nu functioneaza asa. Tot angajatorul plateste taxele alea.

      00
    • Starbucks nu e subventionat? Miroase a discriminare.

      00
    • Stiu o situatie la firma de asigurari, in care i-au pus pe toti sa-si faca pfa. Oamenii au incasat toti banii(salarii, comisioane…etc), dar nu s-a inteles clar cine plateste taxele aferente. Cand s-au vazut cu toti banii in cont au inceput oamenii sa-si renoveze apartamente, achizitii masini…etc
      Distractiv a fost ca la aprox 1 an de zile dupa, vine impunerea fiscala, ca asa e la ANAF. Cel putin 3 cazuri stiu ca au trebuit sa-si un credit ca sa plateasca taxele…
      Poate ca oamenii ar fi mai cumpatati cu toate, dar daca se aplica modelul din state, atunci si persoanele fizice ar trebui sa poata face deduceri la unele cheltuieli.

      00
    • Sistemul de taxe american nu e asa.

      00
  7. Cand vreau sa ma enervez ma uit pe fluturasul de salariu si efectiv ma intreb unde se duc banii aia ninja. Dupa care intru pe un site quality si aflu ce vraji a mai facut primarul de prin sector de la mine sau ce Dracula Park o sa mai apara in zona.
    Oamenii nu platesc taxe in adevaratul sens al cuvantului deoarece nu sunt bani pe care ei sa-i vada fizic cum pleaca. Sa nu uitam ca in Romania se discuta intotdeauna salariul net si nu brut.
    Pe de alta parte as vrea sa vad si eu cum ar fi sa-si plateasca fiecare cetatean contributiile si impozitul pe salariu el si nu firma. Mai mult as vrea sa vad cum o greva din asta fiscala la multe spirite libere ar opri totalmente tara. Din pacate sunt doar vise……

    00
    • Eu aș vrea să văd cum explici la ANAF zero venituri și Mercedes-Benz GLE 450 AMG.

      00
    • „optimizare fiscală”

    • „Să nu uităm că în România se discută întotdeauna salariul net și nu brut.”

      Nu e normal, dacă netul îl iei în mână? Te-ar încălzi dacă brutul e (să zicem) 5,040 & tu iei 3,450 net? Te ajută cu ceva informația asta, te apuci de vigilantism, pirotehnie…?

      @Vali
      „Reinvestit.”

      00
    • @Phaff
      Faptul ca se discuta netul și nu brutul nu face decât sa întărească titlul articolului.
      Dacă s-ar vorbi în brut mai des și s-ar vorbi mai apăsat de sumele pe care salariatul roman ii sunt reținute la surse ar fi ceva.
      Îți recomand un exercițiu simplu: Întreabă aleator oameni din câmpul muncii de salariul lor brut dacă știu cât este? Răspunsurile te vor surprinde. Bonus pe baza sumei nete spune-le brutul și vei vedea oameni foarte nervoși.

      00
    • Ok, repun întrebarea; ce rezolvi cu informația, ce te apuci să faci? Ăia care se enervează, ce vor face, în afară de riscul crescut de AVC?

      00
    • Uite aici, grupul Vouă:

      https://youtu.be/m9y0wmFY4Lw

      00
  8. Un articol foarte bun Eftimie.

    In pic ot: sunt la terasa la tratoria monza langa parcul ior, costa 14 lei apa plata la 750ml, la 20m de mega image. Sotiei i se pare justificat prin faptul ca cineva îți aduce apa aia, serviciul justifica mărirea pretului de 8-10 ori în mintea ei. Eu unul ma simt furat si păcălit, luat de prost. Multe preturi în tara asta sunt asa sus nejustificat pentru ca exista multe persoane gen nevastă-mea care nu au simțul banului, considera ca vezi doamne ea se respecta, merge la terasa si o serveste cineva. Si daca asta e prețul asta e. Nu a reusit sa îmi explice de ce în Grecia pe insula pe o plaja, in super caldura si fara surse de curent inafara de generatoare, apa plata costa 1. 5e sticla de 1l. Acolo nu mai e serviciu? Nu platesc curent, personal etc? Nu o transportă? Mega image e la 20m de monza asta, iei din mega si vinzi 20m mai încolo cu x10 preț

    00
    • mir, îți explic eu: chiria în centrul unui oraș aglomerat, eventual capitală, e mai mare decât pe o insulă. sau la Alexandria. sau la Buzău.

    • Nu man nu cred ca se justifica preturi x10 fata de magazin asta cu chiria. Nu e 50k pe luna chiria acolo.
      Asa își justifica si Jysk preturi de 3 ori mai mari decât în bulgaria, ca e chiria mare si transportul greu. Cat de mare și cât de greu boss ca să umflii tu prețul de 3 ori.
      Also parcul ior nu e în centru.

      00
    • ce crezi tu că se justifică sau nu e irelevant. :)
      alege să nu frecventezi localul respectiv.

    • NOU
      #42

      @mir, ia zi, ce-ți aduc de la jysk bulgaria, că merg bisăptămînal, cu duba…

      00
    • Da stiu, tot ce poți sa faci este sa „alegi cu portofelul” și asta fac de mulți ani. Poate ca într-un fel ma oftic fiindcă ma gândeam ca în 2021 mai mulți vor face asa și într-un fel se va simți. Treaba e ca m-am înșelat maxim si acum m-am enervat și fiindca îmi dau seama ca sotia e parte din problema :). Ea îmi înțelege punctul de vedere dar accepta situația.

      Am mai observat ceva. E criza pe piata de componente electronice, am înțeles. Dar de vreo luna jumate 2 multe preturi au crescut cu 30% minim si se foloseste acelasi fel de justificare. A crescut prețul la lemn si chestii de constructie, scuza e ca ce? E lipsa de lemn, de ciment de lambriu? Pana acum 2 luni ale dracu nu mai era lipsa de nimic, cum a înțeles lumea de faza cu cipurile brusc a început sa foloseasca acelasi gen de scuze ca sa crească prețul. Somon in carrefour 57 lei kg de obicei ieri 77 lei. Ce frate e criza de somon?

      00
    • @Mir- augmentarea preturilor la diverse chestii ordinare este cauzata de sufocarea transportului. De un an de zile oamenii cheltuie mai mult pe obiecte, mancare, haine etc. Nu au mai dat banii pe excursii exotice, croaziere, alcool, droguri si curve in Ibiza.

      Lucrez in shipping si pot sa iti spun ca am avut nava port container incarcata intotdeauna la min 80% din capacitate tot timpul, incepand din Aprilie anul trecut-fac back to back pe nava si stiu ce se intampla si cand sunt in concediu.
      Exista o cerere uriasa in retail, ori flota mondiala are cam aceeasi capacitate din 2019. In plus, se transporta f mult echipamente medicale, ceea ce restrange capacitatea pt altfel de marfa. Si transportatorul creste pretul pe container. Mult. Enorm. Si-au permis sa ne miruiasca cu bonusuri frumoase. De aceea pretul la somonul norvegian crescut cu chimicale este mai mare- exemplu concret-pt un anumit tip de conatinere refeer, pretul de transport a crescut cu 30%. Pentru ca de ce nu, daca exista cerere.

      00
    • Da ok știu de treaba cu transporturile dar de ce se aplica si la chestiile locale? Lemn piatra concasata, nisip pietriș etc. Alea nu vin pe container. Și chiar dacă ar veni. Tu zici ca a crescut cu 30% prețul de transport dar eu vad creștere de 30% sa zicem in prețul ” la raft”. Transportul este un procent din pretul produsului, 30% in plus la transport nu inseamna 30% la total.
      Mulți se folosesc de contextul asta ca să crească preturile deși ei nu sunt afectați.

      00
    • Cei care se inflameaza cand vad adaos comercial mare sunt inca cu gandul la comunism.
      Orice vanzator va vinde la pretul care ii aduce maxim de incasari, indiferent de costurile lui. Si asta e normal, cu exceptia monopolurilor.

      @Mir. Daca apa aia era de 10 ori mai ieftina la Mega la 20m distanta, de ce nu te-ai dus sa iei de acolo? Ai platit taxa de comoditate.

      00
  9. Și e sabotat și în primărie, angajații încă folosesc expresia „primarul” când se referă la predecesorul lui, Scripcaru. Constant angajați pe care i-a ajutat ăla se uită la el cu ură și-i ascund documente, își fac treaba în bătaie de joc și, dacă jobul lor e obținut de mami care era consilier local plătesc articole în presă să-i dea foc un pic.”

    Cred ca subestimezi gigelul de rand. Eu fac asta constant si tot nu cred nu e cineva care nu a internalizat adevarul de mai sus.

    Da, intregul aparat e de slugi care te vor sabota. Da de aia ai vrut sa te faci politician ma friend, asta e treaba ta sa joci jocul tronurilor. It’s the fucking job, nu exista circumstante.

    „Și nici că firmele germane/austriece din Brașov discută la nivelul „dacă nu mențineți facilitățile fiscale ne cărăm și facem și circ”.

    e valabil pentru orice alt loc din tara/UE/Continent/Lume.

    00
    • „Da, intregul aparat e de slugi care te vor sabota. Da de aia ai vrut sa te faci politician ma friend, asta e treaba ta sa joci jocul tronurilor. It’s the fucking job, nu exista circumstante.”

      Nu, nu e normal.
      Nu, nu vreau să jucăm gheim ăf trăuns, când noi avem pretenții să ne îmbunătățim. Mulți l-au înjurat degeaba pe Cîțu, atunci când a făcut afirmația cu ordonanțele.

      e valabil pentru orice alt loc din tara/UE/Continent/Lume.

      Șantajul & amenințările se plătesc la sânge cu amenzi. Asta am învățat de la UE, francezi, când mai vedem de Google, Amazon…
      Altminteri, gata, nu lipsa autostrăzilor e problema, i-aș mai întreba.

      00
  10. Simpatică lista de imobile a bisericii, instructivă lectură
    La pta Sfatului nr 4 unde cică e locuință, e de fapt locanta unde găsim KFC. Care KFC plătește chirie serioasă unei firmei a lui Cristi Teodorescu (Teo Holding) care e de fapt chiriașul bisericii și care subînchiriază locotenenților din Brașov ai colonelului celebru

    00
  11. Sa presupunem ca are dreptate cu gunoiul, desi trebuie sa respecte contractul. Alte realizari notabile ale primaritei? O realizare a lui Nicusor Dan?

    00
    • Don Pedro, practici o diversiune groasă de aparatchik sovietic (deși e clar că nu ești, ești doar prostovan): când americanii reproșau lui Hrușciov lipsa libertăților omului în URSS, ăla le răspundea „dar și voi îi omorâți pe negri”
      Cam că tine acum

      00
    • Sunt dezamăgit de Nicușor, dar uite realizări.
      Mi-au răspuns la o sesizare. După 4 luni, dar mi-au răspuns. Pe vremea lu Firea nu aveam bucuria asta.
      Lucrează la schimbat țevi la mine în zonă. E proiect faraonic ăsta, dar măcar au început.
      Nu mai dă bani pt catedrală.
      În rest, cum ziceam, dezamăgit.

      00
    • In Bucuresti se vad realizarile lor. Astept de la primarie un voucher aprobat din martie. Prima data motivul a fost ca USR nu a votat bugetul, acum nu stiu cand vor avea bani. Nu e problema, inca e mostenirea grea. Sunt prostovan, dar traiesc in Bucuresti si imi dau cu parerea despre ce vad zi de zi, nu imi dau cu parerea din Braila, Satu Mare sau Dorohoi, ca e o mica diferenta. Incercati sa va puneti inttebarea cu ce au realizat astia doi concret de cand sunt primari. Eu tot nu pot vedea. Spre exemplu, la mine in sector 5 e Piedone si se vad imbunatatiri din toate punctele de vedere, desi nu am vrut sa ajunga primar. Asta cum poate ma sa faca? Pe astialalti doi ce ii opreste? Se lupta cu mafia pesedista?

      00
    • @Pedro
      A dat-o afara pe sefa ADP care isi construia o anexa la vila cu muncitori contractati de Primaria S1. La fel buna parte din conducerea politiei locale S1.

      A desfiintat o serie institutii fantoma prin care se spargeau banii aiurea :
      Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și a Unităților Sanitare Publice, Compania de Investiții și Dezvoltare în Sănătate și Domenii de Interes Public-​Privat Sector 1 S.A – aia cu macheta)

      Urmeaza sa dea in folosinta o noua scoala (Scoala Regala) in cladirea in care munceau angajatii ADP(cei cu spor de radiatii inegistente)

      A mai dat in folosinta un parc, zice ca va construi o scoala la Greenfield si ca terenul deja la obtinut de la dezvoltator.

      00
    • Ești omul care reclamă o ilegalitate.
      Ministerul public face demersurile necesare, constituie un dosar și cere în instanță repararea ilegalității respective.
      În cazul genului ăsta de infracțiuni nu se oprește procesul din împăcarea părților.
      Tu ajungi să decizi cu contractul. Dacă CONTINUI să derulezi contractul pe care l-ai reclamat ca fiind ilegal iei mai multă pușcărie decât ăla care l-a făcut, pentru că tu erai în perfectă cunoștință de cauză și instanța are la dosar declarațiile tale. Deci e dovedită reaua intenție. Ăla care l-a făcut ilegal poate scăpa, că zice că a fost prost, ia cu suspendare, tu iei cu executare.

      Dar tu nu ești ăla. Tu nu ești deranjat că ți se fură din bani și faptul că cineva a oprit furtul nu ți se pare o realizare. Deci nu ai dat bani acolo. Tu nu contezi în discuție, ești minor. Decid alții pentru tine. Cum au decis ăia care ți-au recomandat ce să crezi și ce să te supere. Ești într-o discuție de adulți și vei fi supărat când ți se mai zice să taci din gură.

      Ești nimeni.

    • Va multumesc tuturor celor care mi-ati dat exemple cu lucrurile facute de catre cei doi primari. De semnalat probleme stie toata lumea sa o faca. Solutiile sunt mai grele

      00
  12. NOU
    #57

    @Eftimie, bravo, radicalule!
    numa’ un lucru n-am priceput, ce-ai cu ernu? omu’ a declarat că-i născut în ursss…

    00
  13. Eu sunt prost si recunosc: ce sunt SO si PF si care e diferenta intre ele?

    00
    • Am văzut și eu, exemplu „PF Gigel”, și am crezut că are legătură cu PFA…dar se pare că nu.

      Ditto, ce e PF & SO?

      00
    • A corectat: SO – studiu de oportunitate) și SF (scien… Studiu de fezabilitate).

      00
  14. Asta e gresit: „Per ansamblu, socialismul nu e o idee rea” Dupa care te referi la socialism ca fiind un sistem de intr-ajutorare sociala. Nu, socialismul e definit prin proprietatea de grup a mijloacelor de productie.

    00
    • Știu ce zici, ai dreptate la nivel de definiție, îmi trebuie un termen general pentru ideile de tipul „social actions” sau ceva. Despre țările scandinave unde se practică profesionist sistemul ăsta de „într-ajutorare socială” se spune că ar fi socialist. Dă-mi o idee, un termen, și o să folosesc aia pe viitor.

    • Nu stiu, sorry. Intr-ajutorare sociala, gang-help (?) :) Oricum, nici tarile scandinave nu-s socialiste. Ok, au taxare mare si ‘nanny state’ (statul e totul, se baga in toate inclusiv intreprinderi mixte stat-privat), dar totusi nu-s socialiste.
      Ma opun asa tare la termenul de ‘socialism’ pt ca nu vreau ca cititori tineri sa creada ca socialismul e ceva mishto-umed-caldut in care toata lumea o duce bine no matter what.

      00
  15. Nu că ar conta părerea mea, dar cred că articolul e cel mai bun de pe blog de până acum și le-am citit pe cele mai multe.
    Chapeau Eftimie.

    00
  16. NOU
    #70

    Angajatu’ intra pe site (cu dubla autentificare, da?) si isi vede brutul. Si ii explica si Payroll care-i treaba, daca e prostutz si nu stie sa interpreteze ce vede.

    D-asta corporatistii sunt (de obicei) mai dezghetati la minte.

    00
    • Nu contează ce vede, contează că nu decide el deci nu-i pasă. Poate fi maxim fan al taxelor. Dar nu el le plătește. Corporatiștii sunt doar sclavi bine plătiți, nu sunt mai deștepți.

  17. Băi, eu lociuesc într-un oraș sărac din România unde am contract pentru toate serviciile: energie electrică, gaz, net… etc și salubritate care este 10 lei pe cap de vită furajeră declarată care produce gunoi.

    00
    • Eu stau în sectorul 5. Plătim 17 18 lei de persoană pe lună.

      00
    • Si la mine era la fel.
      Asociatia avea contract cu salubritatea, nu avea primaria nici o treaba.
      Dar, de la 1 iulie, primaria are contract cu salubritatea.
      Au angajat o duzina de femei, doar ca sa fie casiere.
      Cand contractul era cu asociatia, daca nu ridicau gunoiul, ii amenintam ca nu le acceptam factura. Contract cu primaria, nu stiu daca mai putem face ceva.
      Nu mai vorbesc de obligatiile pt colectare selectiva…
      In ce priveste scandalul din S1, din pacate, madam si-o cam fura.
      Nu e normal sa nu fie ridicate gunoaiele de pe strada, atata vreme.
      Inteleg punctul ei de vedere, dar nu e deloc in regula ca sectorul sa fie plin de gunoaie si sobolani.
      Se vor lauda ca au destructurat mafia… ok .. ce ati pus la loc ma intereseaza mai mult..
      Din pacate, nici madam nici ND n au vocatie de constructor. Sa faca ceva, nu sa planga, justificand non stop de ce n au facut.

      00
  18. Tovarăși, Vali s-a pensionat? Văd că el bagă doar știrile zilei și câte un rant din trafic. Greul îl duc alde Eftimie, Cristici, Fluture, Colija, etc.

    00
    • vali trece printr-o perioadă grea, se mai întâmplă din când în când. lipsă de inspirație.

    • Vali își aduce aminte că are puștan și vrea să petreacă timp cu acesta, în loc să-l izgonească în tabere, excursii cu străini, team-building, la mă-sa & tac-su mare, etc etc.

      :)

      00
    • de ce l-aș duce la giurgiu, unde sunt 40 grade, când poate să stea aici, să se joace cu urșii?

    • zoso a devenit mogul media.

      00
    • Daca nu ai observat, unele articole pleaca de la comentarii scrise pe aici. Deci trebuie sa producem si noi ceva inteligent ca sa inchidem cercul. ;)

      00
    • N-ai inteles nimic! Vali s-a chinuit atatia ani sa construiasca blogul asta si acum traieste din inchiderea lui :P

      00
    • 25% la eftimie pe 100.000€. 25% la fluture pe 300.000€. PROFIT!!!!

  19. Asa-i, nu platesc taxe, le plateste firma din banii mei.

    00
    • De fapt nu, pentru ca tu cand iti negociezi salariul vrei X euro „in mana”. Restul nu te intereseaza. Daca eu iti spun ca la 2000 cat vrei tu, eu trebuie sa platesc 3400, ridici din umeri. Si pe urma vrei masina de servici, desi o folosesti ca sa jungi la servici si atat. Masina aia e 400 pe luna. Si vrei asigurare medicala privata, alti 200 pe luna. Tocmai am ajuns la dublu si pot sa continui.
      Dar tu nu-i vezi, nu te intereseaza. Ia incearca aceeasi poveste pe PFA, sa vedem ce se intampla

      00
    • Chiar dacă atunci când negociez, negociez banii în mână, în contract tot brutul se trece, așa că tot eu plătesc taxele.
      Pt taxele mele, reținute la sursă, angajatorul e un fel de curier.
      D-aia îl ia la rost statul pe el când nu virează banii la stat, deși a plătit salariile, nu pt că el plătește de la el din poșetă, cum zice Eftimie.

      Dacă eu mă duc la bancă sau la poștă ca să pun/trimit niște bani cuiva, primesc hârtie că am lăsat banii acolo, dar banii se pierd în meandrele concertului și n-ajung la destinatar. Destinatarul mă întreabă „unde-s banii mei?”, „io am făcut ordin de plată la bancă/i-am pus la poștă pe adresa ta, uite hârtia”.
      Ăla face plângere împotriva băncii/poștei.
      Înlocuiește banca și poșta cu angajatorul și hârtia cu fluturașul de salariu care atestă că salariul meu era x (brutul), dar eu am primit y, mult mai puțin.

      Cât despre mașină și abonamentul medical aia e între mine și angajator. Nu are treabă cu impozitele. Și dacă ai o problemă că trebuie să plătești salarii, alea brute (o parte la angajați, o parte la stat) și mai trebuie să oferi chestii suplimentare pe lângă salariu ca să-ți vină oameni la muncă, poate n-ar trebui să fii angajator, poate PFA e mai potrivit pt tine sau chiar angajat.

      00
    • @AB Dacă firma e doar un curier și TU ai o relație directă cu statul, te rog, du-te la contabilitate și cere să nu-ți plătească impozitul pe venit vreo 6 luni. Că TU decizi. Și apoi du-te la ANAF să negociezi cu ei o eșalonare de plată, că poate ai avut cheltuieli neprevăzute și vrei să te redresezi, și plătește datoria mai puțin cu dobândă. Fă TU negocierea asta cu ANAF, că TU, ești persoana care plătește taxe.

      Revino după ce ai discutat treaba asta cu contabilul organizației care te plătește și spune-mi cum a mers.

  20. Nu va mirati ca primaria plateste gunoiul. Se practica genul asta de „arogante” in zone dense bogate. Se practica in multe tari cu apa calda gratuitati de transport, de internet prin copaci, excursii si burse la boraci, burse la sportivi in multe zone bogate si „dense”. Sector 1 are 500k de contribuabili si ca PIB cred ca bate Oradea+Brasovul+Timisoara impreuna la curul gol. Nu trebuie sa va mire neaparat gratuitatea daca asa e gandit Bucurestiul pe sectoare. Alta e problema. Pb e WTF… de 10-16 ori pretul ? Ce dracu fac cu atatia bani ? Ling talpile la cetateni ?

    00
    • Se practică genul ăsta de aroganțe ca să se poată negocia în spatele ușilor închise și oamenii să nu știe pe unde se fură.

      Că e oraș mare, că e oraș mic, ăsta e adevărul. La fel și acele gratuități. Orice gratuitate negociată cu statul direct, e ca să se poată fura, oricine știe asta, e printre cele mai vechi șmecherii.

      Argumentul ăsta că ‘nu e problema că se plătește de la buget’ e ca și ăla cu: comunismul în sine e bun, problema e să găsești un dictator bun care să folosească puterea absolută centralizată pentru scopuri nobile. Da. Sigur.

      00
  21. Eu zic ca cel mai bine e sa primim toti pe card, tot salariul brut, ai 3000 de lei net? Brut vine cam dublu, sa zicem 5800, dar diferenta sa fie in aplicatia ta de banking pusi la sectiunea: Taxe, si la sfarsitul lunii si in tot restul anului sa ii vezi cum se aduna, mii de lei, zeci de mii… Pe care tu nu ai voie sa ii folosesti deloc… Si in 31 decembrie asa pe la 7 seara sa primesti sms: „plata efectuata la bugetul de stat reprezentand taxe si impozite, 33600 de lei, la multi ani stimate cetatean :* „ar fi altfel viata civica prin orase…

    00
    • și lunar ar fi amuzant. ți-a intrat salariul! bam, 5.800 lei! 2 minute mai târziu, 2.800 lei au fost retrași de fisc. spor la cumpărături!

    • Nici n-ai nevoie de stat pentru asta, e suficient sa ai o poprire mai generoasa. Bang, o treime din salariu.

      00
    • Multumesc mult, uneori nu reusesc sa argumentez foarte bine. Asta incerc sa ii explic eu lui AB, si lui Gamblin mai sus. Una e cand TEORETIC stii, poate chiar la nivel de detaliu, ce se varsa la stat si cum, si alta e cand PRACTIC iti vezi fluturasul in aplicatie cu ce s-a varsat unde s-a varsat din venitul tau urias scris mare in varful gramezii de balegar. Dupa care mic, minuscul la sfarsitul listei, iti apare cu ce rahat ai ramas sa-ti platesti facturile. Si la final, iesi pe strada si monetizezi in puii mei toate arogantele pe care le face administratia publica in numele si de-adevaratealea pe banii tai. Si subliniez ca nu este doar diferenta dintre brut si net, ci diferenta dintre un brut mai extins care contine absolut tot ce in Romania se vireaza de catre o entitate in numele tau

      00
  22. Ce faceam daca eram in sect 1? Incarcam gunoiul in fiecare saptamana in portbagaj si hopa cu el direct la intrarea in sediul Romprest. Iar daca faceau 100 de insi treaba asta cum wra? Dar 500? O forma finuta de protest impotriva mafiei care vrea sa stoarca maxim din banii mei.

    00
  23. Sunt niste puncte valide enuntate de Eftimie si merita facute niste precizari
    – da jegul de Tudorache fost primar s1 si iubitor de diamante a intarziat ceva plati catre Romprest inainte sa vina Clotilde de la Obregia. Mai mult, se pare ca Romprest inchidea ochii in schimbul tarifelor astronomice si ridica si deseurile necontrolate aruncate la colt de strada de „agentii economici” printre care si unii influenceri cu cafenele de specialitate 😊 foarte putini au contracte individuale de sortare si ridicarea gunoi
    – da contractul ar putea fi denuntat unilateral daca ar exista posibilitea rezilierii fara temei legal. Inteleg ca in contractul Romprest desi e incheiat pe o perioada f f lunga nu exista clau a asta. Deci ramane rezilierea pe criteriu de lipsa de performanta in prestarea serviciului. Care e greu de invocat daca nu esti cu platile la zi. Asta nu intelege Clotilde.
    – Dan Tudorache si a facut brand din lozinca in Sectorul 1 Primaria iti ridica gunoiul gratuit, o pusese si pe pubele. Nu e normal si nici eficient si nu ajuta nici la sortarea selectiva. A explicat si Ilie Bolojan nu reiau.
    Locuiesc intr un oras mic de langa Bucuresti unde Primaria inca subventioneaza o parte din costul salubrizarii. Nu e ok. Colectarea selectiva face pasi vizibili, dar suntem tot la vreo 20 30 %. Platesc cam 450 ron pe an taxa de salubrizare. La volumul de gunoi din s1 si la populatia m as astepta la o suma mai mare. Iar agentii economici de lux inclusiv jegurile de la terasele de fite din Herastrau care arunca resturi prin parc si pe marginea lacului ar trebui sa plateasca sume serioase. Insa traim in Romania.

    00
    • NOU
      #95

      Daca in contract nu sunt anumite clauze e posibil sa fie null. Daca e incheiat cu rea intentie e iarasi nul. Chiar daca scrie in contract ca imi dai un rinichi pt o cafea asta nu inseamna ca e legal contractul. Presupun ca sr poate anula legal contractul.

      00
    • Nu stiu daca contractul are clauze abuzive. Mai degraba are clauze comerciale defavorabile primarii. Nu l-am citit insa contractul e acordul partilor deci daca mafiotul primar a semnat pe 25 de ani cu preturi nesimtite nu poti sa l declari nul unilateral e o aberatie. Consilierii juridici ai lui Clotilde au incercar sa l declare nul pentru ca a fost semnat chiar in ziua in care procedura de licitatie in urma careia a fost semnat a fost anulata. Insa era prea tarziu daca dl Chiliman semnase. Romprest are spate puternic si avocati buni. De aceea si ridica cu picatura gunoiul, ca PS1 sa nu poata rezilia pe motivul ca serviciul nu e prestat.

      00
    • eu as declara nul orice fel de contract de servicii, cu primaria, pe 25 de ani. Pai ce cacat facem aici? am 4 ani de putere si fac contractul pentru inca 5 primari?
      gen, daca fut contractul asta sa nu existe nici o posibilitate de refacere?

      00
  24. prea ne luati de prosti pentru ca nu stim ce impozite platim….cica platesc firmele pentru noi…..mai ales de la OUG 79/2017
    suntem amarati si nu platim parcarea….dar ce ne-a privatizat PNL și USR spatiul din fata blocului?
    partea cu pensionarul care a dobandit o mostenire si e bogat si profesorul universitar care circula cu STB denota doar dispretul pe care il nutriti fata de cei mai defavorizati.
    oare cum se faci ca numai pentru popor sunt ”pomeni” dar pentru PNL si USR sa obtina mii de euro lunar pentru ei si camarila lor este un drept?
    cât despre doamna primar a apucat-o brusc grija pentru banii publici după Bechtel și Engie sau vrea sa-si bage ea firma ei? Contractul sa-l rezilieze in instantă…

    00
  25. Subscriu.
    As mai adauga textului si o asociere cu mentalitatea de „victima originara constanta”
    Real shit.

    00
  26. ”Care presă din Brașov?”, dar să mergem să-l validăm într-o ”emisiune” la care se uită 5 oameni pe cel mai jegos dintre jegoșii din oraș care mimează că ”face presă” și care e oricând de vânzare pe un copan de curcan, la propriu. Apoi o dăm vertical-principial. Mhm. ;)

    Mx

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile