Ce economii au românii

ZF publică niste cifre cu economiile românilor:

37.000 de clienţi aveau la sfârşitul anului trecut depozite cuprinse între 50.000 şi 100.000 de euro, cu 10% mai mult decât în 2009.

Numărul celor cu depozite de peste 100.000 de euro a urcat cu 7%, până la 12.689 de persoane. Numărul celor cu economii de mică valoare a înregistrat un declin însemnat, coborând de la 16,2 milioane de persoane la 14,8 milioane de persoane. Economiile lor au urcat însă la 71 de miliarde de lei (16,5 miliarde de euro), cu aproape 5% peste nivelul din urmă cu un an. (sursa)

E îmbucurător că lumea face economii, pentru mine cifra de 14 milioane e uimitoare. Şi faptul că a scăzut de la 16 milioane, dar valoare economiilor a crescut înseamnă că mai există speranţă şi pentru România şi că nu e totul doar consum, credite, manele şi bere la pet.

De partea cealaltă, românii care vor casă, dar au nevoie de încă un credit pentru avans şi taxele notariale. Şi incă unul pentru maşină, şi unul pentru mobilă, şi unul pentru perdele…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

17 comentarii

 1. nu ma asteptam la asemenea cifre… chiar avem o sansa!

  00
 2. sa nu uitam ca marea majoritate sunt asistati sociali, deci au economii, dar beneficiaza de asistenta sociala… logica mea se opreste aici

  00
 3. uhm… greu de crezut. Asta ar insemna ca doua din 3 persoane pe care le cunosc, indiferent de varsta, ar avea economii… which is wrong. Majoritatea isi duc traiul de la o luna la alta, chiar si cei mai tineri (colegi si prieteni) cu salarii de peste 600 de euro. Si asta fara a cheltui nesabuit, in afara unui gratar saptamanal in jurul orasului

  00
 4. Faceam pariu ca sunt date masluite? Da, exista 15 milioane care au cont in banca. Cont de salarii, de pensii, eventual unii cu 2-3 conturi. Insa numaratoare e ca la Boc, daca nu iei somaj inseamna ca nu exista someri. Exista, si aici, oameni care au cont de salarii, de pensii, dar bag mana in foc ca nu exista 14 milioane de romani care sa aiba minim 200 de euro tinuti in banca – suma constanta timp de 3 luni

  00
  • @Bogdan: aia care au 300€ i-au scos, de aia numărul a scăzut de la 16 la 14 milioane. da, e posibil ca numărul lor sa fie mai mic in realitate. de aia ar fi fost interesanta şi o statistică pentru 5.000€. reprezint ă o barieră psihologica la fel de puternică precum 10.000€.

 5. Hmmm, urăsc să fiu pesimist, dar avem o bălărie de economii… într-adevăr, au crescut cu mult depozitele în ultimii 2-3 ani, dar graţie acelor persoane foarte înstărite. Odată m-am uitat la depozitele ţărilor din regiune (până şi în Bulgaria, valoarea depozitelor pe cap de locuitor era cu mult mai mare decât la noi).
  Economia are la bază, de foarte multe ori, un troc: ce vreau mai mult, să consum acum sau în viitor? Majoritatea românilor, din nefericire, a vrut numai acum, iar gloata de români încă nu a învăţat că trebuie să existe un anumit balans între cele două.

  00
 6. NOU
  #7

  Pentru Romania, exista o dependinta intre numarul economiilor (inregistrate ca depozite, conturi de economii) si dobanzile. Nu uitati ca de 2 ani bancile grecesti pluseaza cu +1,5% peste orice dobanda a celorlalte banci. Dl. Isarescu (cel pe care multi il critica, dar nah ne pricepem sa criticam dar sa facem ceva, ba) a declarat ca e exagerat un 7% dobanda la depozite. Isi mai aduce cineva aminte perioada august-noiembrie 2009, cand bancile comerciale ofereau pe depozite de la 10.000 lei in sus, dobanzi de 16%? Acum parca are o relevanta mai mare numarul celor a caror valoare a economiilor au crescut!

  00
 7. Bah astia numara si creditele ca economii? De unde dracu sa existe 16 mil de oameni cu economii in 2009 (an de criza) ?

  00
 8. Eu daca as avea 50k euro in banca probabil ca n-as spune nimanui si mi-as face in continuare cumparaturile in Cora si as merge cu tramvaiul. Viata e mai complexa decat pare.

  00
 9. Bogdan, Basty si vlad au dreptate. Dintr-o gloata de prieteni ma pot gandi numai la unul care a reusit in cativa ani sa puna deoparte douajdamii de roni.
  14 milioane e exagerat. Cati salariati avem? Dubleaza numarul asta (adaugi patronii din Romania) si tot nu cred ca strangi 14 milioane.

  00
 10. nu cred ca se face distinctie intre numarul de conturi si numarul de persoane care au un cont.

  00
 11. 14.800.000 români/conturi de economii de mică valoare însumând 16.000.000.000 de euro
  => în medie, un pic mai mult de 1000 de euro pe cont, ceea ce nu e rău

  00
 12. Cei 14 milioane sunt cei care au cont curent/depozit cu o suma pe el < 50.000 EUR. Poate sa fie 14 milioane clienti sau 14 milioane conturi oricum diferenta nu e asa mare deoarece marea parte a poplatiei are doar 1 cont – cel legat la card.
  Ce e de observat insa este suma totala de 16 mld eur (care e o data sigura) ceea ce inseamna o medie de 1000 EUR/client sau cont.

  Acum trebuie avut in vedere ca statistica probabil a fost facuta la 31.12 cand multor oameni le intrasera salariul in cont + prima de craciun pe care probabil nu avusesera timp sa o cheltuie in totalitate.

  00
 13. imi e greu sa cred ca 14 milioane de romani au ceva economii in banca…

  00
 14. Dupa cum am spus este irelevant deoarece cei ca tine sau ca mine (eu de ex am vreo 8) sunt foarte putini. Lucrez intr-o banca cu profil corporate si si aici majoritatea clientilor retail au doar 1 cont curent.
  In mod sigur insa statistica cu depozitele > 50.000 este facuta pe client deoarece sunt foarte putini clientii care isi tin intr-un singur depozit sume > 50, 100k. Ideea e sa le spargi in mai multe depozite (de suma mare totusi pentru a avea dobanda ok) astfel incat sa nu te afecteze cand trebuie sa dizolvi unul.

  00
 15. Unde pla mea sunt 14 milioane de oameni cu economii, bai frate? Suntem 20 in total. Daca ai 5-10 milioane pe cardul de salariu inseamna ca ai economii?

  00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile