De ce voiau părinţii să ne facem doctori sau avocaţi?

Mă uit cu tristeţe la oamenii care au probleme cu banii. În urma unor evenimente nefericite au ajuns să îşi permită cu greu costul vieţii într-o ţară în care alimentele costă mai mult decât în ţăile civilizate.

Presiunea părinţilor

Părinţii ne îndemnau să ne facem doctori sau informaticieni pentru că auziseră ei undeva că sunt joburi bine plătite. Ne voiau binele. Sigur, exista un milion de alte joburi din care se câştigă bine în România, dar ei nu ştiu de ele, ei se rezumă la ce e evident.

Dacă eu sunt doctor şi o duc bine, vreau ca plodul meu să fie şi el doctor, e un viitor bun pentru el să facă nişte bani. Am mai scris parcă povestea unei fete forţată de părinţi să dea de 9 ori la medicină înainte să o ia razna şi să devină o legumă.

Vina sistemului de învăţmânt

Cred că profesorii şi învăţătorii ar trebui să le explice părinţilor, la fiecare inceput de an, că a învăţa afectează direct viitorul copiilor. Sigur, se poate promova liceul şi fără să înveţi, dar e mai bine să o faci, accesul către un viitor mai luminos e mai uşor când ai un bagaj de cunoştinţe şi ştii să faci ceva.

Cine sunt săracii

Oameni care nu au gândit înainte de a face o facultate, de exemplu. Ah, sigur, România are nevoie de 100.000 jurişti, hai  să dăm cu toţii la drept, avocatura, jurnalismul, managementul, administraţia, bancarul şi nu mai ştiu ce erau la mare cautare. Nimeni nu s-a intrebat dacă exista locuri de muncă pentru absolvenţii ăştia, elevii s-au bucurat la o diplomă, profesorii la un salariu, statul la un impozit şi o statistică. Toată lumea a fost fericită până când copiii s-au văzut supracalificaţi pentru ofertele de muncă de genul “secretară” sau “network printer manager”.

Cei mai futuţi de sistem sunt cei care au facultăţi grele, gen medicină. Care ies de pe băncile facultăţii şi n-au unde profesa.

Unde e eroarea?

Cineva trebuie să aibă o statistică din care să poată fi extrase date gen “in urmatorii 5 ani vor ieşi la pensie 2.852 operatori PC si 871 psiholoage”, pe care să o transmită facultaţilor, ca să ştie ce au de făcut. Prea mult de muncă şi prea multă logică, nu?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

42 comentarii

  1. Tarile avansate, de exemplu Canada despre care stiu, au prognoza pietei de munca facuta pentru cel putin zece ani in avans. Adica la nivel de orasel sau suburbie fiecare meserie e disecata de genul – nr de angajati in prezent, salariu mediu, fluctuatie de locuri prognozata pe urmatorii x ani, posibilitate de crestere a salariului cu x, cati se prognozeaza ca vor pleca etc.
    Asa oricine poate sa-si programeze viitorul, stiind ca la el in oras in meseria x vor fi locuri pana termina el scoala si ca atunci cand va termina va lua un salariu de atat.
    Asta te ajuta si conex sa stii cand te duci la un interviu de angajare ce asteptari salariale sa ai, sa nu te duci cum te duci la noi ca boul intr-un job nou sa nu ai habar cat sa ceri cand te intreaba de salariu ca tu nu ai informatie nicaieri. Si offtopic, parca s-au tampit angajatorii in romanica, anuntul pentru vanzator ii zice project manager pe sales, wtf.
    Revenind, pentru a livra regulat astfel de statistici e nevoie de institutii bine puse la punct si care sa faca multa treaba, dar rezultatul muncii lor este foarte valros ca iti da prognoza foarte exacta a asteptarilor.
    Parca exista si la noi un institut national de statistica, nici nu-mi bat capul sa ma gandesc cu ce se ocupa.
    Sper ca nu v-am plictisit.

    00
  2. eu sunt de parere ca avem un invatamant bolnav
    sunt student la geografie la universitate. dupa ce termin si cu masterul am de gand sa ma car. in tarile nordice, sau in canada, daca am noroc in sua. n-am de gand sa raman intr-o tara mizerabila. pentru ca da, sunt locuri de munca bine platite, dar faptul ca vad din ce in ce mai multi ghiolbani pe strada ma scarbeste. vreau sa plec undeva unde nu sunt romani. sau sunt romani adaptati la civilizatie.

    00
  3. ce inginer, doctor sau profesor, frate?
    instalator e meserie super banoasa, daca o stii.
    io caut de vreo 5 ani un instalator care sa stie ce are de facut, sa fie punctual, si sa nu ciordeasca. inutil sa spun ca nu l-am gasit nici in ziua de azi.

    dar a trebuit sa platesc vreo 200E pentru o treaba facuta (prost) in 2 zile.

    00
  4. Cu cat te indepartezi de Romania,cu atat mancarea pe o saptamana, luata de la supermarket, e mai scumpa. Nu stiu de unde o tot storc romanii din tara ca e mai ieftin „dincolo”. Painea cea mai ieftina e 75 de centi. Si e sub forma de bagheta. Do the math. Laptele e 1 euro 25 – cel mai ieftin. Si asa mai departe. Documenteaza-te un pic inainte sa mai deprimi lumea.

    00
  5. @dracu asa mi s-a inamplat si mie cautam un tamplar si un instalator pentru casa mea care e in constructie si nu era o urgenta in care ii testam… idea ca numai peticareti si ciorditori care habar nu au sa fure .. jur… ca pa la urma ma-m pus pe intrebat amici, citit formuri si fortat youtube pana am invata sa mi le fac singur … ca dea ma enervasem sa tot fut materiale si timp aiurea …

    cat despre cerinta vs oferta suntem si pomul in aer … am dat acum ceva vreme un anunt old school intr-un ziar de anunturi pentru om pe vanzari .. preferand tineri/e peste 21- 23 fara experienta aprofundata … din 300 care mau contactat doar 3 aveau cat de cat habar .. ma refer dorinta de a mege la traninguri si a face acel job cu placere .. etc (salariul era bazat pe salar de baza + .. ai chef sa munceti faci bani nu ai chef caut pe altul) .. pana la urma miam bagat picioarele … momentan

    00
  6. Exact despre o corelare intre cerere si oferta predic si eu de mult timp. Poate pe tine te vor auzi oameni mai importanti. Sau macar astia de merg in nestire la facultati cu +100 de studenti in an sa realizeze ca sunt prea multi si nu au sanse sa se angajeze toti. Chiar si cei ca mine de au ales facultati cu studenti mai putini (nu zic de specializari comuniste care nu mai au viitor) ne gasim greu job in domeniu.

    00
  7. NOU
    #7

    Problema acum devine alta. În curând n-o să mai avem mână de muncă (muncitori în fabrici, tâmplari, electricieni), nimeni n-o să știe/poată schimba un bec sau instala ceva banal în casă. Toți dau la facultăți și licee teoretice că de, toți putem avea o facultate, dar nu se gândesc că șansele de a lucra după nu sunt foarte mari. Sunt încă destule persoane care câștigă din domeniul tehnic mult mai mult decât alte persoane din teoretic.

    00
  8. Pe vremea lui Ceasca Ministerul trimieta statistica asta la Facultati.

    00
  9. eu am dat la facultatea si la liceul care mi-a placut… nici o secunda nu m-am gandit la bani. Important e sa fac ceea ce imi place. Daca lucrezi cu placere, atunci faci si calitate. Sa ajung sa castig decent mi-a trebuit un pic de rabdare (1 an jumate), dar ma bucur sa pot sa spun ca eu ma duc cu placere la munca.

    00
  10. Cam asa vedeam si eu problema inainte de a da bacul.

    Acum, mi-s student la o facultate al carui domeniu e mort de mult: automatizari! Nu ma vad profesand pe domeniu, dar macar imi place ce invat.

    00
  11. @Bogdan
    unde locuiesc eu laptele e 0,49e litrul.
    painea de 1kg (cea mai ieftina) costa 1,19e

    00
  12. In cazul doctorilor, ei pot opta pentru un rezidentiat, ce-i drept pe un salariu infirm pentru ca ulterior sa ramana sa profeseze in spitalele in care au facut rezidentiatul. Salariu e ceva mai mare, spagi si mici atentii se mai iau si daca sunt buni in timp se ridica. Ideea e ca nu toti doctorii ajung sa moara de foame daca sunt buni. Bine, asta nu inseamna ca incurajez sa devii doctor in Romanica, am ca exemplu concret pe fratele meu care abia dupa 6 ani de stomatologie si alti 3 de rezidentiat va intra serios in paine.
    Cat despre facultati trebuie privita problema in ansamblu.Aia care au studiat si au absolvit anii trecuti studii superioare nu puteau prezice o asa prabusire a economiei la nivel national. Plus ca ni s-a insuflat de mici o mentalitate gresita iar cei slabi au luat-o ca atare, ai carte ai parte. Uite, eu sunt in cazul ala, am o facultate si un masterat si nu lucrez dar nu regret alegerea facuta pentru ca studiile astea m-au ajutat sa ma formez ca om, mi-au schimbat mentalitatea , ce-i drept, n-am facut-o pe furturi, copiat si sticle de alcool impinse la profesori. Si de ce nu, hai sa mai visez un pic si sa cred ca exista sanse de revenire a economiei in viitor, chiar daca nu in cel mai apropiat.

    00
  13. NOU
    #13

    Aici e in primul rand o problema de mandria parintilor – toti doresc ca plozii lor sa faca facultate. Si o fac! La Spiru, pe ochi frumosi, etc. Nici in facultatile de stat nu e mai bine – cifrele de scolarizare nu au fost actualizate de 20 de ani. Asta pentru ca reducerea cifrelor de scolarizare ar insemna ca niste profesori ar trebui sa plece acasa. Pe de alta parte nu pot sa nu remarc criminala lipsa de interes a ministerului invatamantului pentru invatamantul postliceal. De multe ori am vazut in firme ingieri cara fac treaba unui maistru – pentru ca nu mai sunt scoli de maistri, si nu ai alta solutie decat sa pui un inginer pe acel post. Asta e echivalent cu a-ti fute degeaba cativa ani din viata ca sa faci faculatea, si apoi sa stai pe un McJob – tp://en.wikipedia.org/wiki/McJob.

    00
  14. Noua parintii ne spuneau sa invatam daca vrem sa ajungem la facultate (pana acolo se gandea lumea pe vremea lu’Ceasca, mai departe aveai locul asigurat), dar cu toate astea ne indemnau sa avem la baza o meserie. Sa ai o diploma pe care sa scrie „electrician”, frizer, „croitor”, ”vanzator”. A nu, stai ca vanzator poate sa fie oricine. Not.
    Incerc acum si eu in aplicare cu copiii mei aceiasi chestie. Le indemn sa invete daca vor sa nu le fie rusine cand vor creste si vor sta de vorba cu un om mai invatat, dar vreau ca fiecare sa poata sa-si castige existenta si dintr-o munca „de jos”.
    Uneia ii place sa gateasca si face deja niste combinatii de-ti sta mintea in loc (are doar 12 ani) si cealalta, guess what, face hainute (trase la masina, nu asa in joaca) pentru ea ( are tot 12 ani :D ). Face doar pentru ea, dar asta-i alta poveste.

    00
  15. @acsel
    ce trist e sa auzi ce spun viitorii absolventi de automatizari.. care chestii sunt de facut cand iesi din facultatea aia.. cate locuri de ingineri cu cap sunt disponibile, in industrie sau in diferite initiative particulare… dar de unde sa le stii, ca tu te gandesti sa programezi sau sa stai intr-un birou cu pi***ute aseiste.. in industrie e mizerie si frig, si urat, si plin de muncitori transpirati.
    Nu e asa? Sunt sigur ca da, pentru ca am trecut si eu pe acolo.. Si am ajuns intr-un birou unde imi impusc copii ca n-am cu cine sa vorbesc :)

    Dar stai linistit, o sa gasesti de munca in productie, automatizarile nu au murit, nici macar nu au inceput..

    00
  16. Cei care-i plang pe bietii medici habar nu au pe ce lume traiesc. Habar nu au ca un rezident „pus pe treaba” pleaca de 10 de ori pe an unde vrea el prin lume, asa, intr-o plictiseala, iar daca ajunge acasa cu 200 de lei zilnic in buzunar inseamna ca e simtit si nu ia chiar de la toti pacientii.
    Repet: n-aveti idee ce bani fac saracii doctori. Sa nu mai vorbim de medicii de familie…
    Asa ca partea cu salariul e complet irelevanta, aia-s bani de cafea.

    00
  17. din cauza asta am renuntat la facultate. timpul l-am folosit sa invat singur ceea ce stiu acum, sa devin mai bun in ceea ce fac. castig doua mii brut si sper la mai mult pe viitor, si sa incep afaceri. in rest, ii vad pe multi tineri cum se uita fara nici o speranta in viitor. sfatul meu pentru ei e sa se adune si sa faca o revolutie.

    00
  18. „Acum, mi-s student la o facultate al carui domeniu e mort de mult: automatizari”
    LOOOOOL. ce face ma????

    Problema nu este ce facultate faci. Poti sa faci chinetoterapie si sa lucrezi ca programator. Ideea e ca multi pusti vor sa ajunga directori direct de pe banca facultatii.
    Din pacate pentru ei nu mere asa

    00
  19. Vrei sa iti dau exemplul meu?
    Am picat in facultate TOATE examenele de Proiectarea Sistemelor Informatice, Baze de Date, Programare si Informatica Aplicata. Motivul? Examene scrise pe hartie, fara nici un fel de legatura cu calculatoarele, intr-o engleza (vorbim de programare aici, n-am auzit de cod scris in limba rusa) atat de low incat daca i-as spune „precara” as jigni cuvantul. Cu niste metode folosite acum o jumatate de secol. Si cu o gandire… inutil sa o mai discut aici.

    De ce? Pentru ca facultatea a preferat sa tina in curte doi soti (da, in familie m-au aranjat) pe considerente care imi scapa. Sau nu. Imi tin gura (mna, degetele) si nu spun cum le-am luat in sesiunea de restante. Ca nu pot dovedi, se acopereau bine.
    Asta in conditiile in care TOATE laboratoarele (la examenele de mai sus) sau examene de info tinute cu oricine altcineva decat cei doi l-am luat cu 10.
    Aaa… si ironia maxima? Lucrez in departamentul IT. Multinationala. Fac exact ce ar fi trebuit sa invat atunci, in facultate, de la cei doi.
    Azi (poate si atunci, dar sa nu exagerez) le dau usor lectii.

    Ce vreau sa spun cu asta?
    Daca era sa ma iau dupa note, dupa scoala romaneasca sau dupa aprecierea celor ce ar fi trebuit sa ma invete, as fi fost un ratat in domeniu. Dar in schimb, fac ce fac de 10 ani si cred ca o fac bine. Si traiesc din asta.

    True story! Nu-i auzita la altii.

    @Vali: tu poti sa vezi mai multe plecand de la email, suntem conectati pe undeva si o sa iti dai seama la ce institutie ma refer cand spun „facultate”.

    @sibianul: comment-ul meu iti da dreptate 100%!

    00
  20. invatamantul este marea problema a Romaniei, scoala este adaptata la ceea ce stiu profesorii, nu la ceea ce trebuie sa invete studentii

    00
  21. doriene: manci cacat

    00
  22. Despre reprofesionalizarea Romaniei:

    (Raport al Institutului de Proiecte pentru Inovaţie şi Dezvoltare)

    pdf 1: http://www.ipid.rodocumenterr1_ro.pdf
    pdf 2:
    pdf 3:

    00
  23. Wow ! Ce descoperire ! Suntem intr-o societate capitalista si trebuie sa facem bani. Nu? „Invatamantul” este doar o alta afacere. Nici de retarzii care s-au dus la facultati „trendy” nu sunt nevinovati. Tara are nevoie de instalatori, mecanici, asistenti, agricultori etc. Dar nu frate acolo nu e birou(in care sa stam de vorba cu Maricica sau sa ‘daramam’ solitaire-ul), trebuie sa muncesti. Greu,greu, foarte greu! Plus ca noua romanilor ne place sa fentam sistemul. Nu sunt capabil sa fac medicina pe bune(nici cei la facultatiile noastre de ‘prestigiu’ nu au parte de o educatie sanatoasa, dar mai fac ceva), ma duc la o facultate particulara(SRL de diplome) ca deh… (eu nu pot,vreau si merit ca imi permit).
    Problema suntem noi pentru ca acceptam si toti patronii vor diplome nu competente. Ca sa fi cu adevarat bun intr-un domeniu trebuie sa muncesti tu. Nu sa iti toarne cineva cu palnia.
    PS Ma amuza cand ii aud pe cei in varsta ca invatamantul pe vremea lor era bun. Un exemplu… uitati-va la cei care ne conduc(nu au facut liceul ieri). Nu zic ca nu avem si experti, dar prefera sa faca ‘agricultura’, sa nu supere pe nimeni.

    00
  24. Medicii au unde sa profeseze, nu asta e problema, ba chiar exista o lipsa acuta de personal. Medicii o duc nasol in Romania pentru ca plata e de rahat si stai sa te gandesti ca daca nu iei spaga astazi de fix nu stiu cati bani, maine n-ai cu ce sa-ti platesti factura X. Dar de aia exista migratia fortei de munca, asta e, n-ai ce manca, pleci unde ti se permite sa traiesti…Asta nu inseamna ca, in momentul de fata, facultatea de medicina n-ar fi o optiune buna.

    00
  25. @acsel Auzi daca ca si inginer in automatizari e o problema, ce sa mai zica unu la finante banci, marketing sau alti.

    00
  26. rectificare link bun pentru documentul 1:

    00
  27. Problema e finantarea invatamantului. Scriam eu pe undeva (poate intr-un Notepad) ca facultatile ar trebui sa fie finantate proportional cu proportia absolventilor care se angajeaza in domeniul in care au facut studiile in termen de un an de la absolvire. Si atunci la revedere zeci de facultati de geografie, turism, drept si stiinte economice, la revedere electrotehnici, electromecanici, mecanici, siderurgii, la revedere muuuuulte. Ar mai ramane cateva facultati de medicina in toata tara, ceva mai multe de profil IT, in rest suficiente cat sa acopere cererea. Pentru ca nimanui nu i-ar conveni sa plateasca din buzunar (nici studentului, nici facultatii) ca sa acopere celelalte X sute de locuri „la buget” care vor produce absolventi fara nicio utilitate.

    00
  28. PS: n-am terminat facultatea, am facut cinci ani de Calculatoare, pe urma m-am lasat si m-am carat din tara. Paradoxul e ca azi am ajuns binisor in domeniul respectiv si o sa iau si un carton de pe undeva gen Spiru… nu se stie cand prinde bine.

    00
  29. NOU
    #29

    @Bogdan cu cat te departezi de romania o sa vezi ca si salariile sunt diferite. Cand ai salar incepand de la 800euro pe luna nu cred ca ti se pare scumpa mancarea, mai ales daca urmaresti si ofertele.

    00
  30. Cea mai nenorocita experienta au avut-o cei care au facut o parte din scoala in comunism apoi in perioada neclara a anilor ’90; acesti oameni au crezut tot timpul ca stiu ce ii asteapta si s-au trezit ulterior ca profesiile lor nu mai exista, ca regulile s-au schimbat si ca trebuie sa lucreze cu totul altceva fata de ce au invatat. Eu cel putin daca ar fi sa schimb ceva in trecut mi-as scoate din programa cel putin 50% dintre „umpluturi”, as adauga inca 2 limbi straine in afara de engleza si as pune in trunchiul comun la liceu ore de logica, dezbatere, retorica, planificare financiara si economie aplicata. Btw, cati dintre cei care au terminat politehnica mai stiu teorema lui Stokes? :P

    00
  31. „Am mai scris parcă povestea unei fete forţată de părinţi să dea de 9 ori la medicină înainte să o ia razna şi să devină o legumă”.

    Daca pui un link, ti-as fi recunoscatoare. Thanks :)

    00
  32. @Bogdan: vorbind strict de mancare, in Germania un om se descurca bine o luna cu 200 de euro. Bine = nu comanda pizza, (mai si) gateste, nu cumpara din supermarket-urile scumpe (diferenta dintre Real si Netto e uriasa aici, pentru aceleasi produse, nu stiu in Ro) si se chiverniseste.
    Acelasi om mananca bine cu 800 de lei o luna in Ro? Mancat bine = carnea, fructele si legumele nu lipsesc.

    Nu stiu de ce am senzatia ca tie-ti scapa un amanunt: cu cat te indepartezi de Romania (spre vest, de preferat), cu atat puterea de cumparare creste…

    00
  33. No problem, Zoso, am gasit :)

    00
  34. Sunt inginer, asa scrie pe diploma, de profesie sunt insa antreprenor.
    Am prieteni deodata cu mine, cand m-am apucat eu de inginerie, ei faceau facultati fantoma. S-au atestat ISO baietii, acum fac proiecte de finantare pentru Agentia de Dezvoltare Regionala.
    Unii din fostii mei colegi de facultate „baga ca tractoarele” de la 8 la 18, pentru 400-700 de euro pe luna.
    Eu am personalizat (intermediat) ieri vre-o cateva mii de pixuri, am semnat contractul in timp ce beam o cafea pe Republici in Brsov, m-am plimbat pana la Bucuresti, am fost si acolo la un suc cu niste prieteni mai vechi, am dormit la o prietena, am rezolvat treaba cu pixurile si azi m-am intors in Brasov, total relaxat si cu 500 de euro in buzunar. Nu va inchipuiti ca a fost usor, am facut intr-o zi o treaba pe care altii o faceau in trei zile, din cauza asta si castigul asa bun.

    Sunt masterand acum, peste 2 saptamani incep restantele (deh … cam greu sa te duci la examene cand iei bani sa te plimbi prin tara). De multe ori stau si ma gandesc: bai, eu am facut facultatea aia degeaba, am „pierdut” aiurea ceasuri bune in 5 ani din viata. Mi-ar place sa lucrez ca inginer, mai mult decat sa-mi bag pielea in intermedieri, dar … nu merita.

    00
  35. @Florin

    Ma macar esti modest.

    00
  36. Este o rezolvare destul de simpla… 5000 de euro taxa pe an si locuri limitate la „buget”… ai rezolvat problema, nu ai eradicat-o dar ai rezolvat partea esentiala.

    Ps. normal ca o sa creasca spagile la nivel de rector, prorectori… poate unii decani… dar per ansamblu nr. absolventilor pe hartie o sa scada drastic… profesorii de 97 ani care abia urca 5 trepete o sa dispara, profesorasii care nu stiu cum ii cheama o sa dispara de pe la facultati… oare se vrea? sigur NU!

    00
  37. Eu pot sa spun ca majoritatea doctorilor pe care-i stiu eu (si sunt destui) NU doresc pentru copiii lor aceeasi cariera. In zona medicala exista o mare frustrare legata de ce a ajuns social, simbolic si financiar aceasta profesie.

    00
  38. în condiţiile în care nimănui nu-i pasă de ce se întâmplă cu studenţii după ce termină, se pişă toţi pe calitatea învăţământului şi examenele încă se mai trec cu sticla de J&B, tu chiar te aştepţi ca cineva să facă statistici complexe şi să orienteze învăţământul în funcţie de locurile de muncă disponibile pe piaţă?:)) înţeleg că eşti idealist dar nici să visezi la o Românie utopică nu e bine.
    las’ că-i bine că avem injineri:))

    00
  39. @Legioner – Nu-ti inhipui ca-i mereu asa simplu si frumos. Sunt muuuulte zile dinalea in care nu ma misc de la birou nici dupa ce se lasa seara dar per total momentan sunt satisfacut pentru ca sunt la inceput, caut sa invat cat mai multe si sper la mai bine.

    Oricum daca n-am nimic de facut intr-o zi si afara e naspa, decat sa dorm ca un urs sau sa ma uit la un meci de fotbal prefer sa lucrez, pentru ca cine stie, a doua zi poate imi vine cheful sa ma plimb la cumparaturi sau sa ies cu bicicleta undeva.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.