Două idei pentru casă

Când vedeți balconul ăla, la ce vă gândiți? Haideți, cu voce tare.

Bine, dacă sunteți timizi. Că Marcel a făcut balconul ăla complet inutil pentru că Maricica a vrut balcon și l-a bătut la cap până i-a făcut balcon. Nu contează că e inutil, contează că ea are acum balcon, nu ca proasta de sor-sa, care stă la bloc. Balconul ăla e dovada iubirii.

Nu există altă poză, că aș fi vrut să ilustrez mai bine faza asta. Acolo în dreapta să zicem că sunt 2 metri până la gard. Regulamentar. Dar daca acolo ai un geam, el dă în curtea omului. De porc să te poți uita așa liber în curtea lui. Nu de asta s-a mutat el la casă, și nici tu.

Și te miri de ce e un pic hostil. Sau de ce își pune 10 tuia acolo și ți-a luat soarele.

Am două geamuri din astea care dau în curtea mea. Bine, sunt din alea de baie, utilitare, 50x50cm, dar oricum, omul le are blurate, să nu cumva să cred vreodată că se urcă pe scară în baie și se uită la mine în curte. Cum e normal.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

75 comentarii

  1. Nazi grammar here, early morning:
    hostile [en] = ostil [ro]

    00
  2. Io când văd balcon la casă mă mir: de ce dracu’ și-ar face omul balcon când are curte?

    00
    • Poate vrei sa admiri ce si-au mai facut vecinii prin curte, sau sa o vezi pe Maricica cum spala geamu, intinde rufele etc. De pe terasa nu prea poti face astea, si stand in geam iarasi nu e ff elegant, dar de pe balcon cu cafeaua in mana sau o tigara in coltul gurii parca e altceva.

      00
    • @Dorin: nu, nu mă interesează ce-și fac vecinii-n curte, unul, altuia.
      În plus, io nu-s adeptul casei cu etaj. Prefer „parterul”.

      00
    • Casa doar parter in buricul targui e mai dificil, doar daca nr de ocupanti e mic si 100 m2 utili sunt suficienti sau varsta inaintata face ca etajul sa nu fie utilizabil. In rest, sa nu vezi ce jacuzzi si-a tras vecinul in curte sau Makita aia noua varf de gama cu ce tunde gazonul, pierzi sensul vietii :).

      00
    • „Balconul” ( care poate fi si terasa sau logie) la o casa are in principiu doua roluri:
      Primul, sa ofere un spatiu exterior relativ intim si direct accesibil care „apartine” camerei de care e legat (de obicei dormitorul matrimonial)
      Un spatiu pe care sa-l accesezi comod, sa fumezi o tigara seara, sa citesti o carte intainte de culcare fara sa se milogeasca cainele si copiii pe langa tine, „al tau, practic”

      Al doilea, tine intr-adevar de „platforma de observare” deschisa, dar nu de dragul vecinului ci pentru a vedea mai mult si a ostoi instinctul vestigial de maimuta care se apara de pradatori.

      Astea ar fi cele de „baza” in locuire care le circumscriu pe cele care apartin diverselor culturi sau cutume sociale…

      Acum ca in general in „vernacularul modern” lumea mai adauga un balcon prea expus vederii din spatiul public (fara sa aiba functiunea asta ca in sec. 19, de exemplu) sau intr-o zona in care el nu isi are rostul, asta e fix problema fiecaruiasi cat il duce semiotica personala.

      Dar „balconul la casa”, parerea mea, e unul dintre elementele principale care definesc calitatea locuirii (de pe la romani incoace) evident cu conditia sa fie folosit potrivit.

      00
    • Nostalgia prispei (pridvorului).

      00
    • @john temple la asta ma cert cu arhitectul, ca ea „pai cum sa nu ai balcon la o casa?!” Pai uite asa, ca nu vreau.

      00
    • @G. ăla-i maimuță, nu arhitect. :D

      00
    • Retrospectiv asa ar gandi si Ceasca, „ba, la ce mi-a trebuit mie balcon”

      00
    • Scopul balconului este de a infrumuseta aspectul casei (sa nu ai un cub drept de sus pana jos) si de a oferi un spatiu exterior direct accesibil, asa cum a spus mai sus si @Habarnam.

      Sunt mai multe utilizari, in functie de obiceiurile fiecarei persoane:
      – poti sa iesi la fumat pe balcon (mult mai rapid decat daca ar trebui sa cobori la parter, sa te incalcti ca sa iesi afara, etc);
      – poti sa stai seara sa citesti o carte si apoi cand ti se face somn sa intri imediat in dormitor;

      10
    • Mie imi place sa fut pe balcon. Mai aplauda vecinii, dar mai mult de incurajare

      00
    • NOU
      #17

      În curte bate vântul!

      00
    • Poate vrea sa bea cafea pe balcon… numa zic.

      00
  3. daca tot gardul e din „plasa de Buzau”, un geam in plus sau in minus conteaza mai putin..

    00
  4. E foarte util un balcon la casă! Glumesc, dar din experiența mea poți pune cel mult niște flori și o ghirlandă luminoasă.
    La mine nu e acolo că așa a vrut Maricica, ci că așa s-a gândit luminatul arhitect și am luat-o deja construită. Chiar i-am spus omului că e degeaba spațiul acela și am fost surprins să văd că, după un an, a mai desenat 3 case în zonă, niciuna cu balcon.
    Trăim și învățăm. Zi buna!

    00
    • Pai si rufele unde le usuci fara balcon? Sa nu-mi spui in curte. Ai uscator la unul din geamuri? Se mai poarta

      Ai masina de spalat cu uscator sau uscator separat? Daca da, de ce ai consuma curent de pomana cand ti le poate usca soarele moca? (Cel putin din Aprilie pana in Sep)

      00
    • Nu aruncati cu pietre, intreb si eu. Stau la bloc am ganduri de casa in vreo 2-3-4 ani dupa ce reusesc sa mai pun niste bani deoparte. Chiar daca pt unii suna stupida intrebarea, cand nu stii nu stii si singura solutie e sa mori prost sau sa intrebi.

      Si inca o chestie de adaugat. Daca vrei sa-l stalkuiesti pe vecin poti sa o faci foarte bine si fara balcon. Cu balcon doar o faci pe fata.

      00
    • Balconul la casa poate fi util, cu cateva conditii:
      – sa fie acoperit – poti usca niste rufe iarna, de ex
      – sa fie unul singur – subsemnatul are 3, ca asa a fost proiectul :(
      – sa nu fie minuscul
      – sa nu fie deasupra unei camere – vei deveni expert in prevenirea infiltratiilor, fara sa-ti fi dorit asta
      – sa nu il faci comun la 2 camere – de ex a ta si a copilului

      00
    • @Ionut: avem masina de spalat rufe si uscator de rufe in camera tehnica, la parter. Cand nu uscam la el, cel mai usor e sa le scoatem pe terasa si sa le punem pe uscator din acela pliabil (am folosit intentionat persoana 1 plural :-)) ).

      00
    • @VladB, deci balconul isi pierde utilitatea in cazul in care casa are si o terasa. Terasa fiind de fapt un fel de balcon mai mare, in majoritatea cazurilor.
      Bine, sunt si cazuri in care terasa inlocuieste acoperisul.

      Dar, daca balconul este inutil pentru ca poti oricum sa iesi in curte sa stai la aer curat, care este utilitatea terasei? Pentru ca dezavantajele sunt clare: probleme cu infiltratiile de apa si o izolare termica mai slaba decat varianta cu acoperis.

      00
  5. balconu-i ca sa faci curat in el mereu, sa ai de unde da frunzele si praful. bani aruncati aiurea! da’ cine s-a gandit?
    vecinul si-a blurat geamurile ca te stie pervers, sa nu te uiti la vecina-n dus.

    00
  6. Nu inteleg deloc balcoanele spre strada. Ca sa ce, sa iesi la defilari, la manifestati, sa fluturi steagul?

    00
    • In functie de societate, da. Mai ales in societatea estica si aia latina. Era un fel de „scaun la poarta” al alora mai avuti.
      Un exemplu e aici:
      „„În vara anului 1827, Constantin Bălăceanu, fost mare ban, îşi construise o casă pe Podul Mogoşoaiei […] Deasupra camerelor de la parter scosese trei grinzi în afară, pe care voia să-şi facă balcon de unde, la aer curat, voia să privească în stânga şi în dreapta uliţei.”

      […] „balconul însemnând un „ce” foarte deosebit de cicma, şi după forma lucrului şi după înţelegerea cuvântului, nu numai că nu pricinuieşte nicio supărare din cele ce s-au zis mai sus, ci încă, când va avea căzută înălţime încât să nu zăticnească (n.r. – încurce) trecerea carălor, împodobeşte şi înfrumuseţează politiia (oraşul), după cum să văd în cele mai mari şi frumoase politii ale Evropii, de unde avem cuvântul de balcon, că balconurile nu sunt nici cum poprite”.

      Acum, in societatea noastra si in mediul urban la o casa care nu e destul de departe de gard incat sa poate fi mascat de copaci, de exemplu) sau intr-un loc foarte putin circulat balconul „spre strada” nu e decat un „apendice vestigial” fara sens.

      Dar, la cat succes are Bridgerton, te mai mira cum uniii se cred duci si conti?

      00
    • Ca sa vezi daca iti zgaraie unul masina parcata pe bordura in fata casei, ca ai construit casa pe toata terenul si nu mai e loc de in curte

      00
    • As vrea sa vad si eu de la voi niste exemple de case pe care le considerati frumoase, dar care nu au niciun balcon/nicio terasa. Chiar sunt curios cum poate fi aranjat spatiul, astfel incat sa nu arate ca un depozit.

      00
  7. Balconul din prima imagine-i pentru ca camera să nu se termine brusc și este un element arhitectural împrumutat din Rusia lui Putin, sinucigașii având astfel timp să-și justifice acțiunea:
    -Nu mă mai împingeți fraților!

    00
  8. La ce ma gandesc cand vad balconul? Cand se imbata Marcel, deschide usile de la balcon cu amandoua mainile, face 1 pas jumatate si face pisu.
    Maricica n-ar face asta niciodata, nu cred ca ea a fost cu idea!

    00
  9. In Turcia, padisahul Erdogan a dat o directiva sa fie blocurile fara balcoane ca sa nu fie expuse femeile turce privirilor indiscrete ale ghiaurilor. Nu cred ca vrem sa ajungem acolo…

    00
  10. Apropos de „frica” asta ca se uită cineva la tine când stai în chiloți la masă. Poate se uită odată, de doua ori, de trei ori – cândva știe ce culori au chiloții tăi. Și? Dacă-ți îngrădesc ție câmpul de vedere, mi-l îngrădesc sie mie.

    Crede-mă că te obișnuiești cu geamuri mari, lumină, fără jaluzii, șamd.

    00
  11. Ideea este ca usile alea dau cu 50% mai multa lumina naturala.

    00
  12. Daca iti faceai o casa noua dadeai de domn arhitect si incepea urmatoarea discutie. Vali: uite asa m-am gandit ca o vreau impartita, util domne ! Arhitectul: ce e asta ? Grajd ? Pai nu e bine, o sa rada lumea de tine ca ai facut un cub cu acoperis, ca nu o sa aiba valoare de revanzare ca o sa fie urata cu crengi ! Uite e ok cum vrei dar mai facem 3 balcoane, acoperis in 10 ape, multe spatii „moarte” si o sa te convinga sa vrei si tu asa ! :D

    00
  13. Mie mi se pare o exagerare chestia asta cu „sa nu se uite la mine in curte”…

    00
  14. Păi dacă nu ai geam spre vecin, îți cam iei singur lumina – nu ai nevoie de nimeni.
    Dacă nu pui geam la cameră …. cam interesant cu lumina și aerisirea.
    Dacă ai 3 camere în linie … la aia din mijloc pui geam spre hol ?
    Dacă pui geam, vecinul pune tuia și peste 20 de ani ajunge la înălțimea geamului ( dacă nu se uscă ). Deci 20 de ani … ai lumină.

    00
    • Chiar daca vecinul pune tuia si iti ia lumina, tot se mai strecoara ceva si tot mai interesant este sa vezi un copac la 3 metri distanta decat un perete.

      00
  15. Da da…și eu la fel :) pe cele 2 laterale ale casei am geamuri uriașe …URIAȘELE!!! ce dau spre curțile vecinilor, doar ca acele curți sunt curți de legume și conform certificatului de urbanism e ok. Problema este dacă vor dori sa își facă casa acolo cândva vecinii dacă vor avea voie sa se uite la mine în casa. Primul venit-primul servit!

    00
  16. Uneori un balcon poate schimba destul de mult design ul casei.
    Nu e cazul celei de la strada , vorbesc la modul general.
    Si da, pentru unii mai conteaza cum arata si exteriorul, nu doar interiorul.

    Legat de geamuri, daca ai camere pe toate partile casei, iti cam trebuie si geamuri si lumina chiar daca dai spre vecini din pacate.

    00
  17. uscator de rufe

    00
  18. fals boss, balconul ala e pentru dat la buci, se vede ca ai imbatranit

    00
  19. De fapt nu e balcon, sunt două uși făcute probabil pentru mai multă lumină și pentru a putea aerisi bine.

    00
  20. Eu stiu ca balconul e gandit pentru butoiul cu varza murata. Eu pun varza la murat si anul asta, nea Costel spune ca zeama de varza e un adevarat un panaceu🙂

    00
  21. a castigat spatiu util in camere din panta acoperisului. cum ar fi facut smecheria asta fara balcon?

    00
  22. Nu era ceva reglementare ca lasi doi metri de la gard doar daca nu ai geamuri pe peretele ala, altfel trebuie sa lasi mai mult?! (daca mergem pe chestii regulamentare).

    00
    • Conform Codului Civil, daca ai o fereastra sau un balcon, distanta minima fata de limita proprietatii invecinate trebuie sa fie de 2 metri.

      00
  23. Si unde mai pui rufele la uscat daca n-ai balcon? :))

    00
  24. tot vad repetata faza asta cu se uita vecinii, si in clipul de pe yt cu diverse case ai zis la fel ca se uita aia de la bloc in curtea ta, de parca faci un film porno sau cultivi chestii interzise si te-ai feri

    prin strainatate sunt destule zone cu proprietati fara garduri, unde lumea chiar sta pe un sezlong la soare iar vecinul poate sa fie la 10m

    cred ca e o problema ce ar merita atentie sa fie rezolvata ca sunt case bune unde poti sa admiri si sa te admire multi de la bloc :D

    00
  25. Vorba cântecului lui Zavaidoc, „geaba ai casă de sticlă*, dacă n-ai și ibovnică!”
    ____________
    *casă de sticlă: cerdac, prispă închisă cu geamuri – spațiu similar, în modernitate, balconului (închis) de la parter.

    00
  26. Pai poate cand a construit ala casa nu era nici un vecin prin zona,,,,de unde sa stie pe ce parte sa puna balconul..
    Ce ,pe geam nu pot sa vad in curtea lu ala? Da.l in plm, sa,faca gard de 4 m….

    00
  27. Balconul ala e sa-i poata arunca Maricica cheile lui Paul cand si le uita pe noptiera

    00
  28. Legea zice ca daca ai fereastra care da spre curtea cuiva la o distanta mai mica de nu stiu cat trebuie sa fie din caramizi din alea de sticla, adica sa nu poti vedea prin ea

    00
  29. Habarnam a explicat foarte frumos nevoia de balcon, poza din prima parte a articolului e clar ca arata un balcon prost gandit si atat. Eu nu am balcon la casa si uite ca abia acum realizez ca nu-l am (si nici nu i-am simtit nevoia).

    Am un deck in spate, o terasa adica, pe care am stat sa mancam in prima luna, ca deh, se vede misto padurea noastra, abia iesisem si noi din jungla de beton etc.

    De vreo 3 luni am ignorat-o complet, ca fie-mea se joaca in fata casei, daca ii vine, plus ca nu prea stam acasa, cand e vreme buna.

    Barbata-miu viseaza sa supra-etajeze minunea, dar sper sa se abtina, ca oricum, vedere peste vale avem de la dormitor, ca-i la etaj si suntem pe deal. Daca simte nevoia de si mai mare inaltime, sa se mute in pod sau pe casa :D

    Daca e un balcon gandit asa cum zice Habarnam, ii vad deja rostul. Dar numa o taietura de 30 de cm la camera …

  30. Initial am crezut ca vroia un balcon normal, dar si-a furat-o ca era in afara proprietatii si a ramas asa ciunt. E doar o casa veche la care a facut mansarda locuibila si ca sa nu fie tot la 45 a ridicat pe mijloc … tot aiurea arata oricum.

    00
  31. balconul ala e probabil loc pentru fumat

    00
  32. Terminati cu prostiile ala nu e balcon, e o ferestra franceza cu balustrada tampita (cineva s-a gandit ca e frumos sa puna si stanga dreapta balustrada sub geam, desi nu este necesara).

    Diferente: Pe balcon poti sa iesi. Ferestra franceza este pentru lumina si aerisire, atat. Are balustrada (preferabil nu asa urata si stupida) ca sa nu cazi din greseala pe geam in caz ca te împiedici in casa/ai copil mic/caine.

    Stiu ca suntem obisnuiti cu geamuri de bloc, dar cand ne mutam la casa e bine sa ne gandi ca putem scapa de mostenirea comunista. In comunism se faceau geamuri mici din economie si rezultau camere adanci si intunecoase. La casa poate vrei altceva, zic si eu.

    00
  33. apropo de case, primesc un mail azi: „Dorim sa iti reamintim ca xxxxx este banca participanta la Schema de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar din Romania”.

    atunci cand adaugi cuvantul „schema” langa „banca” si „romania” sambapola daca suna cum trebuie

    00
  34. Vecina are casa la 1 m de gard si geamul de la dormitor pe partea cu gardul, i am vazut de cateva ori tatele, norocul meu ca are doar 20 si ceva de ani!

    00
    • Cu asa noroc, ar merita sa-ti faci si „casa de sticla” cum foarte bine specifica S.S. mai sus…poate-poate:)
      #ifyoubuildittheywillcome

      00
  35. În Turcia (am aflat cu interes, umblând pe rutier cap-coadă până la Kușadasi), la unele construcții balcoanele sunt de vreo câțiva metri pătrați, logie, și familia lua masa acolo. Asta da, ideea de folosire a balcoanelor, bună sau rea, balconul/logia suficient de spațioase să poți amplasa o măsuță, niște scaune. Ce, ți-a venit ideea de a pune și de un grătărel? Potolește-te!

    00
  36. E ceva App de poti masura intensitatea luminii… e grav tare cum orice sursa mica de lumina naturala rupe in comparatie cu becul :D

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.