Despre sfaturi şi experienţe

precautii-2

Am tot dat sfaturi pe aici şi am tot povestit şi comentat experienţele mele şi ale altora. Azi, citind nişte articole despre pieţe emergente în NYT am realizat de ce nouă, românilor, ne e foarte greu să reuşim cu o idee pe piaţa internaţională. Sau de ce nu avem iniţiativă.

Filtrul personal

3/4 dintre noi nu sunt obişnuiţi să gândească de capul lor. Nu sunt obişnuiţi să judece o situaţie şi să ia o decizie bazată pe argumente şi logică. De aceea politicienilor le vine foarte uşor să mintă, pentru că românii iau totul de bun. De exemplu, un prim ministru vine şi spune că economie duduie, pentru ca apoi colegi de-ai lui să dea vina pe alt prim ministru pentru criză. Nişte oameni care ar avea un pic de discernământ ar pune punctul pe y şi politicianul respectiv ar fi exclus din viaţa cetăţii.

Dar viata merge înainte, pentru că noi nu suntem obişnuiţi să gândim (şi aici nu mă refer numai la moldoveni).

Remix the remix

A avea o idee de succes nu înseamnă a lua ideea altora, a-i pune nume românesc şi a o pune pe practică. De aceea Neogen se zbate de 5 ani să faca bani, pierzând teren în fiecare an, pentru că au tot adus idei de afară fără a le adapta pieţei româneşti.

Toti am citit cărţi în care nişte neni care au avut succes într-un domeniu îşi explică succesul şi abordarea (nu intrăm aici în vorbitorii de pe la conferinţe, care intai vorbesc şi apoi fac succes). Cei mai mulţi iau de-a gata ideea şi se gândesc cum să o importe la noi. Puţini însă vor avea o idee pornind de la ideea acelui om. Uitaţi-vă la ProdLacta sau Covalact, au identificat problema şi au lansat iaurt-uri mai ieftine decât concurenţa. Simplu şi eficient.

Părinţii şi experimentaţi

Experienţa unui om e doar experienţa lui. E un punct de plecare. E un taler de pus în balanţă. La fel se întâmplă cu părinţii. Tata a zis că e mai bine aşa. Ok, eu fac ca el pentru că el e mai mare sau pentru că am judecat de capul meu că are dreptate şi am ajuns la concluzia că aşa trebuie făcut?

Oare ăsta îmi spune că am dinţii galbeni pentru că mă urăşte sau pentru că am dinţii galbeni? Oare ăsta îmi spune că sunt agramat pentru că nu mai face bani sau pentru că scriu ca un retard de pe hi5?

În ultimii 3 ani am scris de zeci de ori despre credite, economii, viata relaxată şi alte prostii. Ideea nu era să faceţi fix ca mine, ci să vă creaţi propria reţetă pentru echilibru.

say_reality_called

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

17 comentarii

  1. Cu alte cuvinte, tu le sugerezi romanilor sa gandeasca pentru sine, ceea ce e greu si complicat (cred ca pentru mai mult de 3/4). Nu mai bine lasam pe altii sa decida pentru noi si astfel suntem absolviti de orice responsabilitate? Basca faptul ca am avea si pe cine da vina in caz ca ne merge rau (guvernul, politicienii, criza, concurenta, mama Omida). Daca stai sa te uiti putin in jur, majoritatea celor care se plang de propria conditie sunt cam faliti, pentru ca isi pierd mai mult timp plangandu-se in loc sa se gandeasca la niste solutii. Ah, iar am spus cuvantul ala urat cu G…

    00
  2. Practic poti sa gresesti atata timp cat si inveti ceva din experienta respectiva!

    00
  3. Ca să reuşeşti e nevoie de imaginaţie, curaj şi bani. Cred că românul e deficitar mai ales la ultimele 2 puncte.

    00
  4. Pornind de la ideile tale despre zen mi-am făcut și eu viata zen. :) Nu există un concept de „one size fits all” când este vorba despre fericirea individuală.

    00
  5. cred ca dintii galbeni au luat forma unor stafii care ti se invart in jurul capului, ca niste stele verzi :)
    Nu te mai mira atat ca se supara lumea, asta cu dintii galbeni le-o spui fratelui, copilului, poate sotiei si la 1-2 prieteni vechi.
    Restul nu vor aprecia, chiar daca le pute gura sau au dinti portocalii. Inteleg, le vrei binele, le esti prieten bla bla bla dar ii ranesti in orgoliu, nu ii vezi asa cum vor ei sa ii vezi sau cum credeau ei ca ii vezi. Vor incerca cel putin sa te evite.

    00
  6. si iata de ce suntem o tara de marionete…

    00
  7. importanta este ideea si curajul de a o pune in practica. Banii vor veni. Nu scrie nicaieri ca trebuie sa faci totul singur. Daca ideea e buna, sunt convins ca se pot gasi investitori care sa riste o anumita suma de bani pentru a pune in practica ideea.

    Daca stii CUM sa faci bani, e usor sa te asociezi cu unii care iti pot pune la dispozitie capitalul pentru a incepe.

    00
  8. O alta problema la noi e lipsa de moderatie. Am vazut cateva cazuri care in ciuda unor idei bune, au vrut sa porneasca singuri o afacere, fara nici un al partener sau investitor. Au dat chix in cel mai urat mod posibil in mare masura din lipsa de fonduri. Romanului ii e greu de conceput ca daca el are o idee buna dar nu are bani, cel mai inteligent lucru e sa gasesti un investitor si sa imparti ulterior profitul. Dar deh, egoismul in floare la noi!

    00
  9. cum mai zicea printr-un articol de-ale lui romanul e foarte reticent cand vine vorba sa se alieze.. stim doar ca e obisnuit cu furatul, smecheritul si statul degeaba si daca poate sa-si spuna parerea e pe jumate fericit.

    00
  10. Cu toata bunavointa te intreb, cum de te pricepi tu la politica, economie, it, mediu, agricultura, media, sofat si mai ai timp sa injuri si femeile ?

    La gramatica stai mai prost.

    00
  11. andrada, oamenii de geniu sunt polivalenti.

    00
  12. Am citit intr-o carte, o chestie care spunea ca, daca fiecare si-ar face ordine in viata proprie, ar fi ordine si in univers. Totul porneste de la noi, iar sfaturile ar fi bine sa le luam de la altii si sa le adaptam la situatia noastra.

    00
  13. cu tot respectul, dar deja o dai in absurd cu dintii galbeni… dintii naturali, sanatosi au tot felul de nuante, de la alb pana la galben. faptul ca cineva are dintii colorati nu vrea sa zica ca nu isi ingrijeste cavitatea bucala. mai documenteaza-te un pic si lasa lumea in pace…

    00
  14. „În ultimii 3 ani am scris de zeci de ori despre credite, economii, viata relaxată şi alte prostii. Ideea nu era să faceţi fix ca mine, ci să vă creaţi propria reţetă pentru echilibru.”

    gaddem … acuma spui?

    00
  15. Dintii galbeni is naturali. Daca cineva iti comenteaza dintii galbeni atunci probabil e genul de persoana care nu intelege de ce tatele trebuie sa se lase la un moment dat sau de ce avem riduri dupa 20 de ani.

    00
  16. e plin netul de frustrati. ceea ce e nasol e ca astia niciodata nu or sa fie multumiti. E greu sa gandesti simplu, logic si obiectiv..iar daca cumva o face cineva…sigur are o problema. Articolul asta e simplu..si-mi place.

    00
  17. un punct zero, fix…

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)