De ce orașele mici sunt mai gospodărite

Acum câteva ore, Ghișe spunea că îl oprește lumea pe stradă, că l-au votat, că să facă ceva. Și mi-am adus aminte de o idee mai veche. Dacă vă uitați, mare parte din orașele mai mici din România se gospodăresc mai ușor și mai bine decât cele mari (Cluj, București, Temeșvar) dintr-un motiv destul de simplu: e ușor să îi bați obrazul primarului.

Te vezi cu el la biserică sau la piață, îi aduci aminte că i-ai dat dat să copieze într-a zecea sau i-ai ținut de șase în timp ce el o bulănea pe Maricica de la doi, n-are cum să te evite când îi zici că ai o groapă în fața blocului. Sau se întâlnește mă-sa cu mă-ta, că se cunosc dinainte de primul război mondial, și stau la o vorbă și un leuștean, și după aia mă-sa îl sună și nu prea poate să spună că l-a fătat degeaba și nu e în stare să rezolve o problemă mică, ditai primarul.

Simplă explicația, nu? :)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

18 comentarii

  1. Poze cu Maricica gasim? :D

    00
  2. Delirezi,
    Ai fost prin orase mici de prin Moldova? Intr-adevar sunt pline orasele de flori, dar strazile sunt pline de cratere, oamenii n-au ce munci, e saracie ca in lumea a 3-a. Asta numesti tu gospodarie? Daca pui doua fire de iarba si 3 flori asta nu inseamna ca administrezi banul public chibzuit.

    00
  3. Orasele alea mici sunt pline de flori si au rigolele curatate fiindca amaratii care stau pe ajutor social sunt obligati sa presteze niste ore in folosul comunitatii. Altfel orasele mari au mai mult asfalt si mai putine gropi in carosabil.

    00
  4. In general orasele cosmopolite unde afluxul de oameni e foarte mare in general e mai dezastru. Pentru ca oamenii nu mai au simtul de apartenenta si nu le mai pasa… ei vin intr-un oras mare doar ca sa munceasca. :D

    00
  5. Serios ? Eu daca ma uit la orasele mici din judetul Brasov vad doar haos.
    Au „vopsit” Ghimbavul ca-i zona faina sa-ti faci o casa in rest dumnezeu cu mila, orasele sunt vai de capul lor cu spitale pe cale de disparitie si bulevarde pe care sa mergi doar cu Tab-ul (vezi Fagaras).

    Bani veneau, dar datorita „bunei gospodariri” s-au dus dracului sursele. Da, e mai simplu sa-i lasi pe straini sa-si construiasca trei supermarket-uri si un hypermarket in orasul mort, fara viitor, decat sa-i plesnesti peste ochi pe evazionistii fiscali cu care te-ai tras de sirete.

    Asta e, lumea s-a dus la supermarket ca-i mai ieftin cu 5 bani, aia care aveau magazine prospere in oras acum isi sufla in degete, aia care le inchiriau spatiile isi sufla in degete, aia care le construiau viloace astora la fel isi sufla in degete, s.a.m.d.
    Las’ ca-i bine, a venit Kauffland si a facut 100 de locuri de munca, platite cu 700 de lei pe luna. E frumos, anul trecut un prieten s-a dat peste cap cu masina dupa ce i-a explodat anvelopa cu care tocmai calcase intr-un „crater” de pe „sosea”. 407, nu cine stie ce coaja.

    Mda, bine gospodarite orasele mici. Daca n-as locui acolo poate te-as crede.

    00
  6. Ete, sa stii ca ai dreptate. Fostul primar din Valcea mi-a fost coleg de clasa in gimanziu. Ba, mai mult de atat, ne-am si „trosnit” putin intr-o pauza. Dupa aia i-a fost elev maica-mii. Deci, cam ce ziceai tu mai sus. Si Valcea sa stii, chiar nu arata rau. ;)

    00
  7. Orașele mici sunt ‘mai ușor de gospodărit’, nu neapărat la fel de gospodare. Pentru că orașele mici au o problemă: primarul are un pic de bani, și mai vrea să fure, iar românul doar dă din umeri și nu face nimic. Nici măcar mă-sa nu mai vorbeste cu alte babe pentru că e mamă de primar, și stă în singurul viloi din orășel.
    Nu, orașele mici nu se gospodăresc mai bine.

    00
  8. Mai e un aspect. Pe langa primar mai fura si altii, ca asa-i sistemul. Dar banii raman la ei in oras. Au afaceri locale si cumpara unul de la altul, invart banii intre ei.

    00
  9. Cred ca explicatia e mai complexa:
    1. Un oras mic e mai usor de manager-uit ca sa zic asa
    1 bis. Majoritatea primarilor din orasele mici sunt nascuti si crescuti acolo, sunt curios cati primari din orasele mari sunt practic nascuti si crescuti in ele
    2. P-ala la tara pana la urma ii tragi un par in cap cand iese de la crasma unde tocmai ai baut bere cot la cot cu el. Ala nu are bodyguarzi.
    3. Sunt interese economici mai putine la tara :) sunt curios cati jmekeri o pun de un strans de gunoi pe trei ulite si cati se bat pentru un sector in bucuresti. Sunt convins ca mafia taxiurilor in Raschiratii din deal e greu de casapit.
    4. Tarfele comunale le numeri pe degetele de la o mana.

    00
  10. Mai e o chestie: In orasele mai mici, furtul se vede, se aude (barfeste). Furtul e subiect pe toate ziarele alea minore pe care le cumpara pensionarii. Lucrurile prost facute dau tonul tuturor discutiilor in contradictoriu din zona publica.

    00
  11. Gaina batrana….aveam un amic in facultate care disparea cate 2-3 zile pe saptamana. Gasea cate o trecuta de 35 de ani singura si avea bucurii la ea pana se satura. Cum le agata nu zicea niciodata ca sa nu ii facem concurenta. Cert e ca avea masa, casa si patul asigurat aproape in fiecare saptamana.

    00
  12. În Sighișoara de aproape patru mandate i se bate obrazul primarului, atât în privat cât și public. Ghici ce? Majoritatea cunoștințelor sale ori colaborează cu el (fiindcă au ajuns să ocupe funcții pe care nu ar fi reușit fără ajutor) ori s-au obișnuit cu ideea.

    Asta chiar dacă e precum spune și @krossfire.

    În România, nu m-aș baza pe un model care funcționează pe baza obrazului :-).

    00
  13. Conteaza ce obraz are primarul. Daca vrea sa faca ceva, face. Nu are importanta dimensiunea orasului. Ia problemele pe rand si tot se vede ceva.

    00
  14. @Bogdan Anghelina.
    In legatura cu primarul din Sighisoara.E dezastru ce se intampla acolo.Pe langa ca i-a venit condamnarea si el sta bine-merci la primarie in continuare, nu a facut absolut nimic in orasul ala,e de 7-8 ani primar cred, orasul arata tot mai degradat,mizerie peste tot,constructii ilegale pe prietenii,chiar si in Cetate (monument protejat Unesco),parcuri unde sa poata iesi tot omul 00000.Mafie pe care o controleaza nu a lasat nici Kaufland sa intre pe piata,dupa lungi tergiversari s-a reusit acest lucru in urma cu aprox.2 ani.Toate micile magazine de cartier cotizeaza la bugetul si nesimtirea acestor oameni,care distrug pe zi ce trece acest oras istoric si unic in Europa.

    00
  15. @Adi P: Din 2000 e primar, e la al treilea mandat. Și da, așa e, iar asta nu e tot.

    S-a dus naibi orașul, monumentele, festivalurile și tot ce era mai de preț. Dar s-au îmbogățit niște funcționari.

    00
  16. Ia exemplu Fetesti. Vezi Vama Veche, „Vara asta”- „Alo, ba, sunt la Fetesti”. Vai, mama lui d eoras… De ani de zile a avut parte doar de primari tampiti. Nu au facut nimic. Pe unii i-a ales poporu’ de romi si tarani de cate doua ori. De ce oare, ca soselele sunt rupte in doua de zici ca a plouat cu bombe. De lucru nu a dat niciun primar, sa aduca o investitie cu productie, ceva… Primarul nu iese pe strada nici sa-l pisti cu ceara. Dar, are bani de spectacole si artificii la greu pt. toate gusturile; de la manea pana la Holograf. Tinerii pleaca din oras pe unde apuca. Comunistii, rules inca! Nema, gospodarire in orase mici!

    00
  17. Imi aduc amin ce imi spunea un amic din Piatra Neamt, cică pe postul local, la cateva saptamani era o emisiune unde aparea Pinalti, suna lumea in prostie sa-i spuna ca sunt gropi pe o anumita strada iar primarul lua note si spunea ca va trimite o echipa sa investigheze.

    In Bucuresti, Oprescu apare doar când demoleaza noaptea un monument istoric sau când are vise cu autostrada suspendata.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.