Cum mi-am căutat terenul pentru casă

Cu toții avem momentele alea mișto. Cu vecini tâmpiți, cu chirie mare, cu naiba știe ce. Eu le-am avut pe toate. Inclusiv căpușe în casa de la vecina de deasupra care colecționa pisici. Până atunci nu văzusem vreodată așa ceva.

Și am început să-mi pun întrebări. Asta prin 2007-2008. Problema e că dacă e să o gândești obiectiv, concluzia e una singura. Apartament. Nu glumesc! Și mă refer aici la București. Și poate alte mari orașe din țară. Despre apartamente nu o să vorbesc. Pentru că am decis că vreau casă. Și am început să caut. Ceva gata făcut. Și care să corespundă unor cerințe. Nu am găsit. Am decis să caut teren și să construiesc eu. Și asta am făcut.

Bugetul alocat în teorie nu îl aduc în discuție prea mult.

Prima întrebare: unde? În oraș sau în afară? Cât de departe de oraș?

Dacă vrei în oraș, e ok. Doar că e foarte scump. Sau ieftin și într-o zonă de mare angajament. Pe lângă astea apare întrebarea simplă: ce te faci dacă apare un bloc lângă tine? Și încă unul? Și tot așa? Am vrut să închiriez o casă în Militari. Am refuzat pentru că era prea mare chiria. La nici șase luni în locul casei era ridicat un bloc. Nu exagerez. Un bloc de vreo trei etaje. Și în zona aia s-au ridicat peste noapte alte câteva blocuri.

Pentru mine a fost clar că trebuie să caut în afara orașului. Așa că primul lucru făcut a fost să deschid gmaps. Am identificat gropile de gunoi. Am eliminat din start orice la distanță de minim 10 km de ele. Fără discuții. Am trăit cu mirosul de Chiajna și am simțit o dată mirosul de Glina (nu am mai trecut pe acolo niciodată în ultimii 10 ani).

M-am uitat la drumurile de acces în oraș și cam cât de ușor aș putea ajunge la muncă. Ok, reperul ar trebui să fie cât de repede ajungi la metrou. Restul sunt lucruri asumate. Ajungem și la asta cândva.

Nu m-am plimbat extrem de mult prin București. Ca orice provincial deștept m-am oprit în Drumul Taberei și Militari. Însă am circulat de câteva ori prin Berceni, Pantelimon, Colentina și cam în mare parte de oraș. Traficul la orele normale de mers/întors la/de la birou era/est incredibil de aiurea. Era clar că trebuie să fac o concesie. Am ales să-mi rezum căutările în nordul Bucureștiului. Asta și din cauză că, dacă e să plec spre Moldova/Moldova Nouă (cunoscută și ca Ardeal), economisesc măcar o oră de drum și nervi. Plus păduri în zona, plus bălți de pescuit, plus altele.

Asta pentru că traficul era o idee mai lejer față de alte zone. Și biroul fiind în Pipera era relativ ok de ajuns. Dar apar alte întrebări. Cum e accesul în zonă? Ce prețuri? Din nou, gmaps ajuta dacă nu cunoașteți zona. Fără să merg fizic acolo, am stabilit că Otopeni e prea scump, Tunari prea divers. Și. în plus. nu voiam să am parte de vecinătatea centurii sau a viitoarei autostrăzi.  Așa că m-am dus mai sus. Și am început să merg fizic în zonele alea. Am vorbit cu oameni de acolo, am dat telefoane pe unde am văzut afișe. Normal că am căutat și pe internet.

Recomandare: căutați schițe de case pe net și alegeți 1-2-3. Care vi se par potrivite. Țineți minte detalii gen lungime/lățime/înălțime.  Studiați modelul 3D dacă există. E bine să aveți în cap un model pe care să-l imaginați pe viitorul teren.

Problema mare era bugetul. Pentru 300mp se cerea și pielea de pe om.

M-am uitat la mai multe aspecte.

1. Acces: drum asfaltat sau nu? Dacă nu, cât de mult e de mers pe acea porțiune? În general nu am o problemă cu asta. O investiție minimă rezolva problema. (se întinde un strat de piatră și cam aia e). E drum de servitute pe trenul cuiva? Este în planul cadastral separat? Dacă e doar bunavoința cuiva, mergi mai departe. Nu vreți probleme cu accesul. Chiar nu!

Tot legat de drum: este îndeajuns de lat? Încape o mașină de pompieri fără grijă? Dacă e să dai zăpada la o parte tu singur, ai putea? (eu am dat de câteva ori cam 100m de drum și nu e plăcut când ai urgență).

2. Utilități: Unde e curentul, gazele? Există canalizare? Apă curentă? Probabil gazul e departe, curentul îl aduci cu costuri mari. Canalizare? Doar dacă ești la strada principală. E important să ții cont de canalizare. Pentru că va fi necesară o fosă. Și 10-12 mp din teren vor fi alocați fosei. Care va fi undeva aproape de stradă.

3. Suprafața și forma terenului: personal nu am acceptat nimic sub 800 mp. Vreau să fac casa, dar nu vreau să fiu îngrămădit. Învățați să apreciați suprafața unui teren. Ajută când vânzătorul spune 1.000mp și de fapt el are 700. Deschiderea la drum? Țineți cont că prin lege și hotărâri de CL sunt stabilite anumite retrageri față de marginea proprietății. Să spunem că 3 metri. Deci cumva având deschiderea terenului, scădeți 6 metri și va rămâne o dimensiune care ar fi latura maximă a casei raportată la deschidere. La o deschidere de 10m ar fi o latură a casei de 4 metri. Nu cred că e rentabil. Însă retragerile astea pot fi diferite în funcție de localitate. Și au niște condiții. Se pot micșora dacă peretele nu are geamuri.

4. Alte caracteristici: aici e mai sensibilă treaba. E de preferat ca terenul să nu aibă buruieni de 1 metru. Este drept/plan? Este înclinat sau mai ridicat într-o parte? Apa pe unde se scurge când plouă mult? De obicei se cunoaște. Terenurile vecinilor cum sunt față de asta? Mai sus? Aici trebuie apreciat dacă apa rămâne acolo sau pleacă mai departe și pe unde. E important. La mine trece prin spate și când am pus ceva umplutură să aduc la nivel, am lăsat un șanț de scurgere a apei.

Terenul pare a fi mai jos față de restul zonei? Poate nu e chiar ok.

5. Vecinii: dacă sunt, intra în vorba cu ei. Ei sunt cei care te vor ajuta mai târziu. Te poți înțelege cu ei la prima vedere? Nu te da cocoș în fața lor. (simt nevoia să spun asta pentru că am văzut cazuri; unii cu teren lângă mine m-au luat la perflu când i-am întrebat cu cât vor sa vândă; eu fiind îmbrăcat în haine de curte aka ponosite; s-au răzgândit când m-au văzut plecând cu mașina japoneză). Trage-i de limba despre deszăpezire, despre apă, despre zonă. Vrei să știi că nu ai vecini care să te elibereze de lucruri mai târziu. Ce e legat de lucruri sensibile, un apropo face mult. Cum e pe aici? Te mai vizitează cineva neinvitat? Politia trece pe aici din când în când? Întreabă-i de utilități. Ei cam știu dacă primarul a promis ceva și cam când. Și la ce distanță sunt unele dacă nu te-ai prins deja. Ar fi dispuși să te ajute? Întrebați dacă au puț și la ce adâncime au dat de apă. Dacă vorbim de 1-2m cam adio beci.

6. Împrejmuirea. Ideal ar fi să existe un gard. Altfel, e nasol. Și foarte scump. Nici nu vreau să mă gândesc cât am băgat la al meu.

7. Mergeți de mai multe ori pe acolo. Chiar și la ore de vârf, ca să vă puteți imagina cum ar fi în viitor. Și mai ales în weekend mai pe seară. Când încep petrecerile. De exemplu la vreo 4 km de mine unii mai fac petrecere și au niște boxe de zici că-mi cântă în curte.

8. Din nou accesul: ce drumuri duc către oraș? Există și varianta alternativă? Mijloace de transport în comun?

9. Magazine mari: în general s-au deschis multe mega și penny în zonele rurale, deci nu ar fi probleme. Însă pentru chestii gen racord de chiuvetă, șuruburi, cuie etc există magazine în zonă?

10. Actele terenului: dacă sunt mai mult de doi proprietari, ridicați o sprânceană. Asta înseamnă că e moștenire și moștenitorii nu prea pică ușor de acord asupra prețului. Personal am găsit un teren mișto, dar care avea “decât” 8 moștenitori. Nici azi nu l-au vândut. Actele cam trebuie să conțină tot istoricul terenului. Eu am acte care acoperă doar vreo trei generații. Mă rog, nu știu cât de relevant este, însă o anumită trasabilitate îmi este de ajutor.

11. Nu semnați absolut nimic și nu dați nici un ban fără ca terenul să fie marcat de un topometrist. (sper că nu îi încurc). În cazul meu de exemplu terenul prezentat era doar lângă terenul din acte. Cumva a fost mai bine așa, dar asta poate însemna și lucruri absolut nasoale. Plătiți voi să se facă înțărușarea. Pentru 3-400 lei e ok.

12. Chestii tâmpite de verificat. Asta e grea. Serios.

a. Dacă terenul e liber, însă în jur sunt case construite de ceva vreme, studiați puțin de ce. Posibil să fie așa: conducte subterane de transport petrol și derivate, viitoare magistrala de curent de înaltă tensiune etc. Întrebați-vă de ce e spațiul ăla liber și cumva în linie cu altele la fel. Am fost în situația asta. Urmau să treacă pe deasupra viitoarei case linii de înaltă tensiune. Stâlpii erau montați. Nu, nu vă doriți să locuiți acolo. Indiferent de ce zice oricine.

b. Zona e importantă. Există zone unde nu poți sapa un put. Pentru că acolo au fost depozitate resturile de betoane de la cutremurul din 1977. Sau 1979. Unul din ele.

c. Apropierea de ferme de porci/pui/vite și/sau FNC-uri (astea sunt silozuri de cereale și producătoare de hrană pentru animale). Mirosul poate fi deranjant. Însă ce e mai deranjant e că pe lângă aceste FNC-uri se adună păsări. Multe. Nu cred că vă imaginați cât de multe. Adio fructe în copaci, adio mâncare pentru câini, adio balustrade curate. O să ștergeți găinaț de o să vă iasă pe nas.

d. Sunteți pe linia de aterizare a avioanelor? Nasol. O hartă ajută. În București avioanele aterizează de la vest la est. Și decolează spre est. În general.

13. M-aș uita puțin și la terenurile alăturate. Dacă sunt construite și pe ce suprafață. Nu de alta, dar e una să ai terenuri de 1.000mp ca vecini și alta să fie de 500mp sau mai mici. Eu nu suport să stau casă în casă cu cei din jur. Mă rog, acum am câmp în jur. Și mă gândesc să cumpăr terenurile alea.

14. Nu neglijați zona per total. Vreți să vă simțiți și bine și în siguranță. Clanuri și alte personaje ciudate sunt oriunde. Poate nu vreți să fiți chiar vecini cu ei. Nu de alta, dar ăștia trăiesc pe lumea lor și mintea lor funcționează cu alți parametri de intrare și ieșire. Soția poate spune dacă e ok să meargă pe jos până la magazin și înapoi la o oră relativ normală. Am vecini de o anume tipologie, însă am ajuns să ne cunoaștem și ne înțelegem foarte bine.

15. Un certificat de urbanism se eliberează relativ repede. Cereți unul de informare de la proprietar. Pe el veți vedea limitările asupra unei viitoare construcții.

16. Nu dați banii decât după semnarea actelor la notar. Și mai nou vedeți că vecinii au drept de preempțiune și e bine să știți că tot procesul de vânzare s-a desfășurat legal. Altfel doare. S-au mai schimbat puțin lucrurile și acum primăria este obligată să notifice vecinii.

17. Dacă sunt gunoaie pe teren, sigur sunt și alături. Asta înseamnă că se vor înmulți acolo. Când locuitorii echivalează zona cu o groapă de gunoi, nu prea ai ce face. Poți înconjura terenul tău cu gard dar nu și pe al vecinilor.

18. Terenul să fie intravilan. Asta se vede probabil într-un extras de carte funciară. Sau la primărie. Ideal ar fi să fie deja de tipul “construibil” și nu arabil. Mă rog, e vorba de un drum pe undeva pentru a face schimbarea. Vorbiți cu arhitectul. Dacă terenul e extravilan, e nevoie de hotărâre de CL pentru a putea fi trecut în intravilan și probabil și alte mizerii gen PUZ/PUD. Și nervi de otel.

19. Teren foarte aproape de calea ferată. Eu zic să nu. Asta e ca ăia din Popești care spun că nu simt niciodată mirosul de la crematoriu sau groapa de gunoi. Idem Chiajna. Însă dacă terenul nu e fix lângă calea ferată, ci la distanta de 100-300 metri atunci ar fi ok. Cu condiția să mai existe construcții între voi și calea ferată. Ajuta foarte mult la atenuarea zgomotului.

20. Gândiți-vă bine înainte de a începe căutările și cumpărarea. Naveta poate fi extrem de obositoare. Și va fi cu siguranță. Așteptările voastre trebuie să fie extrem de bine aliniate cu realitatea. Confortul unui apartament nu e ceva de care te dezobișnuiești repede. Realitatea că orice ai nevoie se află la ieșirea din bloc nu se mai aplică. Stresul și alte probleme încep cu lucruri mărunte. Dacă nu știți să vă aliniați corect, nu va aruncați aiurea. Mai bine închiriați timp de un an o casă. Și apoi trageți concluziile. Poate casa aia nu merită. Dar motivele sunt poate rezolvabile. Gen locație, acces, camere așezate prost etc. Chestia asta cu închiriatul unei case ar trebui să fie obligatorie pentru oricine vrea să facă pasul. Mulți au făcut-o și au ieșit mult mai câștigati din asta. Unii au renunțat, alții au mers mai departe, dar în cunoștință de cauză.

Ca o concluzie: nu e complet, știu. Dar e ce am făcut eu. Și tot nu a fost perfect. Uneori stau la o barieră destul de mult. Dacă eram mai orientat căutam astfel încât să nu am treabă cu bariera aia. Terenuri de vânzare sunt multe. De asta e bine să mergeți fizic și să vă plimbați. Și să intrați în vorbă cu lumea. Locația ideala nu există. Apartamentul e mai confortabil.

Și am și două service-uri care fac ITP în sat. Nu credeam că o să mă bucur vreodată de asta.

imobiliare-2020-13

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

123 comentarii

  1. Foarte faib articolul.
    La 10 îți dau dreptate 150%: maica-mea și încă 4 frați = 5 moștenitori care de vreo 15 ani se judeca/nu se înțeleg la preț/ba ca nu îl mai vând/etc.
    Ca in familie :).
    Iarăși despre buruieni acu vreo 10 ani am plătit un nene cu tractorul care a tăiat buruienile. Undeva mai am poze: erau cât casa.
    Imi povestea omul după ce a terminat ca vulpi, dihori și alte orătănii…

    00
    • Am alergat 3 luni, ca sa aduc la lumina actele pentru un teren care avea 3 mostenitori.
      Din fericire, am avut noroc ca au fost super cooperanti si civilzati, s-au inteles intre ei sa imparta totul jumi juma din prima. Nu aveau bani sa aduca actele la zi, asa ca am facut promisiune la notar, in care ne angajam sa platim noi tot si ei erau obligati sa ne vanda terenul.
      Asa am negociat si un pret mai mic.
      Dar, la fel ca tine, cunosc cazuri cu neintelegeri intre frati. Ce nu inteleg astia e ca, atunci cand or sa moara, copiii or sa fie aia care or sa se certe pe mostenire. Si posibil sa le revina o parte atat de mica dupa ce achita cheltuielile cu notarul si umblatul dupa acte, incat nu or sa ii mai intereseze.

      Cat despre buruieni, in primavara am de defrisat si nivelat un teren de 1600mp. Si de facut gard la el. Cred ca nu mai pup Grecia. Desi, gardul costa cat 4 vacante in Grecia. Fuck.

      00
    • @jupaneasa tocmai ce am vorbit cu niste prieteni. Totul e multiplu de 10000 lei.

      00
  2. Legenda spune că autorul a devenit între timp străbunic până a reușit să găsească terenul îndeplinind toate criteriile de mai sus.

    01
  3. de parca pipera e buricul targului.

    vezi daca erai din Branesti sau voluntari ajungeai in parlament, si atunci nu mai aveai problemele astea, ca primeai „locuinta de serviciu de la stat” . Si iti luai casa la munte (nu pe valea prahovei, evident)

    00
  4. Daca aveti copii mici sau planuri de copii, nu va mutati in afara orasului. Prima data va distrugeti pe voi, apoi le distrugeti si lor adolescenta si, poate, chiar copilaria.

    00
    • @Octav, hold your horses! E clar ca nu ai copii. Stii tu ceva, dar realitatea e putin diferita.

      00
    • sa inteleg ca doar la oras exista copilatie/adolescenta?

      00
    • Poti da mai multe amanunte?

      Spre deosebire de atunci cand stateam in buricul Bucurestiului, copilul meu iese *afara* si se joaca cu ceilalti copii din zona. In siguranta si fara natiuni inlocuitoare. In plus, exista cluburi pentru toate sporturile/activitatile posibile. Unele chiar in top, cum ar fi echipa de ciclism.

      La adolescenta, cand va dori sa se imbete si sa futa in Centrul Vechi, are autobuz la dispozitie. Sau Uber daca pastreaza din banii de bautura.

      40
    • Nu inteleg ce anume distrugi la copilaria unui copil cu o casa inafara orasului. Stau la 6 km de oras, fac maxim 15 minute cu masina, exista transport in comun din 15 in 15 min. Am doi copii, mai mici inca, dar zilnic ar iesi la joaca cu restul plozilor din zona. In toata perioada de carantina, au avut la dispozitie 1000 mp de curte cu loc de joaca, poarta de fotbal, cos de bachet. Ce distrug la ei, pt ca incep sa ma ingrijorez deja?!

      00
    • de ce? ca oricum nu ies din apartament.

      00
    • „Stau la 6 km de oras, fac maxim 15 minute cu masina” LOL, pare luat din anunturile pentru case la camp
      Nu cunosc pe nimeni care s-a mutat la mama dracu’ de oras si nu regreta *macar* acest aspect al mutarii. Copilul ala nu va putea invata la o scoala sau liceu bun fara sa fie un paria navetist.

      20
    • @dragos, uite o poza pentru tine, traseul copilului din Bucuresti si respectiv de la tara catre aceeasi scoala: https://imgur.com/a/MAIFghO.

      Scoala de stat unde era arondat fiu-meu era scoala 28 (de la Circ) care este o mizerie de scoala condusa de un director care e profesor de religie. Biroul lui arata ca o biserica. Chiar daca am optat pentru scoala privata, scoala din Otopeni si profesorii de aici sunt la ani lumina distanta de nenorocirea aia.

      00
    • Relax senior @octav
      Ma uit la asta micu si nu pare afectat. Ba din contra, cand vin copii in vizita la noi de obicei stau peste noapte. Sau cand se duce el in vizita.
      De iesit afara poate sa iasa cand vrea el. Are si cu cine sa converseze.
      Paria navetist? Nu stiu unde ai crescut tu, insa daca folosesti expresii din astea tind sa cred ca poate e cazul sa aprofundezi mai bine viata.

      00
  5. cand va aud cu 500-1000mp zic, iachhhhh!
    asta e teren de oras, nu de „in afara orasului”

    – vrei sa-ti faci un garaj
    – vrei sa faci un teren de joaca copilului
    – vrei sa faci (sau sa improvizezi) o piscina
    – vrei sa depozitezi ceva
    – vrei sa parchezi 2 masini
    – nici nu mai zic ca poate vrei sa extinzi casa (asta e exclusa din start)

    unde o faci, pe terenul altuia?

    10
    • Iar apar latifundiarii.

      Ia explica tu cum nu incap toate astea pe 500 mp, sunt curios.

      00
    • Am 480 mp., din care amprenta casei e de aproximativ 100 mp.

      Am o curte de 120 mp in spatele casei, unde am pomi fructiferi, salcami, nuci, castani si salcii, cu un mic chiosc pentru relax. Un vis.

      In fata am garajul de 20mp, piscina de 40mp, zone de relaxare, alei si spatii verzi de inca 200 mp.

      Ce sa fac cu 2000 mp ? Chiar as dori sa stiu…

      01
    • @Rumbu cum dracului sa ai curte de 500mp, cu tot cu casa? Alea se vand asa prin „ansamblurile rezidentiale”, fiindca cumparatorii sunt cretini si nu vor sa aiba de ingrijit nimic.

      Cine accepta sub 700 mp nu a inteles in viata lui cum e viata la casa. Aia nu e casa, e apartament pe pamant.
      Eu am 2200 mp si crede-ma ca de multe ori e insuficient. Vrei pajiste cu gazon ca la americani? Nu merge pe doar 100 mp. Numai garajele imi ocupa 65 mp.
      E adevarat, e ceva munca, dar abia am scutit banii dati la sala si timpul de mers pana la ea.

      40
    • Dragos, nu inteleg de ce ai scris la plural „am pomi fructiferi, salcami, nuci, castani si salcii”

      Pentru ca plantati la 5m unu de altu si la 2m de gard … ai doar 6 pomi inghesuiti.
      un nuc
      un salcam
      un castan
      o salcie
      si doi pomi fructiferi.

      garaj de 20mp, probabil ca ai smart fortwo. super masina!
      dar daca peste ceva ani vei vrea o masina mai mare, trebuie sa faci alt garaj, alte constructii, alte …

      daca si pe astea le-ai enumerat ca pe pomi „piscina de 40mp, zone de relaxare, alei si spatii verzi de inca 200 mp.” mi-e clar cum e situatia acolo.

      dar daca pe tine te face fericit. go for it!

      eu ma refeream la oamenii care gandesc pe termen lung, nu doar la ce nevoi au azi cand tocmai s-au mutat de la garsoniera la casa.
      as zice ca 2000mp e minim pentru cineva care a triat in garsoniera. desi eu azi nu as lua in calcul sa stau undeva unde n-am minim 20m de casa vecinului. numai ideea ca trebuie sa impart aceleasi gusturi muzicale/gastronomice/sociale cu vecinul ma ingrozeste.
      iar cand vorbim de 500mp …

      20
    • @Demult.

      Exact ce spun si eu.

      – pamantul e ieftin si nici impozitul nu te omoara ca la casa sa zici ca faci cine stie ce economie daca alegi 1000 in loc de cateva mii.
      – ca faci naveta 30 sau 35 de minute tot naveta se numeste. asa ca e posibil sa gasesti un teren de cateva mii la pretul celui de 500 (exagerez, dar intelegeti voi unde bat)

      00
    • Nu sunt plantati la 5 metri, sunt vreo 15 copacei, e o adevarata padurice, care imi da umbra si racoare cand am nevoie.

      Garajul e de 3.5 pe 5.5, perfect pentru absolut orice masina, exceptand un cap tractor, probabil.

      Da, ma face foarte fericit ceea ce am, e absolut tot ce mi-as dori, si stau aici de 6 ani, apropo de planuri pe termen lung.

      Si daca tot o ardem subtil cu jigniri, mi se par cei mai mari ciobani aia care se muta la casoi cu 5 dormitoare cand ei sunt 3 sau 4 de toti.

      Cand isi iau 1000-2000 de mp de teren pentru gazon, care e obsesia ghiolbanului, absolut inutil, relativ greu de intretinut si fara nicio noima sau utilitate oarecare.

      Neam prost…

      22
    • @Demult o sa ii zic bunicului meu care are 70 de ani si teren de 550 mp ca nu a inteles in viata lui cum e viata la tara ;) in conditiile in care el creste si animale pe terenul ala, a avut loc si pentru fan si ciocani de porum, inainte, acum e batran, a vandut vaca dar mna, ce stia el cum e viata la tara ?????

      02
    • Am 1000 mp. Daca toata ziua trebaluiesti pe acolo ca ai surse de venit din alta parte, e putin. Daca lucrezi (asa cum fac eu) si am timp doar 2-3 ore/zi si in weekend, e arhisuficient. Am casa cum amprenta de 100 mp, am atelier/depozit de 15 mp, am piscina de 4,5 m diametru, am hinta+leagan + groapa nisip 4mp (2×2), am „cotet” pt caini de vreo 24 mp pt cand nu-s cuminti sau am musafiri, am 22 pomi fructiferi + spatiu pt compost ramas de la taieri/bucatarie/iarba, mici „cutii” de cate 5bux5mp pt o mini-gradina care ne da rosii, capsuni, ardei, spanac, etc si spatiu parcare 2 masini, iar pe restul am gazon. Nu ma laud, zic doar ca se pot face multe si sa nu fie inghesuite, pot respira ft bine in curte, nu-s inghesuite deloc.

      00
    • @Dragos
      vezi cand faci lucrurile fara cap.

      1. nu se plateaza pom la mai putin de 2m de gard. e lege. doar ca tu esti obligat s-o faci.
      2. 15 pomi in 120m inseamna ca va trebui sa tai din ei peste ceva timp. probabil salciile, astea-s paguboase.
      3. in garajul ala n-ai loc sa-ti tii gauciucurile de iarna, vei plati unui depozit sa ti le pastreze peste an. e mai practic asa. nu mai zic ca un garaj (cel putin pentru mine) presupune locul ala unde-ti tii bancul si sculele cu care mai faci una alta. dar deja astea-s vise.
      4. cand vii pe la mine si te plimbi prin gazon descult, eventual cu copiii …poate ai sa intelegi ce rost are gazonul. bine exista si alternativa sa-i trimiti pe camp sa se joace.
      5. de casa nu spun nimic, fiecare dupa placerea fiecaruia. dar ca tot e venit pandemia si se cam schimba modul de a lucrea, pot face pariu ca ti-ar fi placut si tie sa ai acum o camera pe care s-o poti numi „biroul meu de acasa”, dar care sa nu fie in bucatarie.

      neam prost sau bun e irelevant acum …
      mai vorbim peste 10 ani.

      @Poso
      cand zici animale te referi la gainile cocotate in pom?
      au avut si bunicii mei vaca si numai spatiul pentru depozitat trifoiul, cocenii, granele peste iarna depaseau 1000mp.
      probabil ca bunicul tau avea o vaca sfanta se hranea cu duhul sfant.

      21
    • @Wtf da, exact asa faceau, gaini alpiniste ce mama lor, dar da, poate era vaca sfanta dar si vaca vecinilor era tot una sfanta ? toti au primit loc de la stat in perioada aia si ei tot in jur de 500 700 mp au. Ce sa mai stim tot despre toti, inca incerarca bunicul meu sa prinda o gaina, de doua zile sta in copacul ala care nu exista in curtea gainilor.

      00
    • wtf, punctual:

      – nu am auzit pana acum de legea care interzice plantarea copacilor la mai putin de 2 metri de gard, si aparent nici vecinii mei, sau seful de la Urbanism care mi-e vecin si are acelasi layout

      – nu am niciun motiv sa tai din ei, de fapt nevasta-mea se gandeste sa mai planteze vreo 2-3, sa avem coronament complet pe partea din spate a casei

      – imi tin cauciucurile de iarna bine mersi in garaj de cand am cumparat casa, impreuna cu alte trebuincioase, am pe pereti stative si rafturi. E drept ca nu are loc si un CNC pentru mobila, aparatele pentru geometrie si vulcanizare sau elevatoarele, dar am un prieten bun in sat cu un service auto care mi-a promis ca ma ajuta daca va fi nevoie.

      – am vazut gazon si in poze, e frumos intr-adevar, verde asa, dar prefer iarba mea cu trifoi dintre copaceii aia inghesuiti, mai ales la umbra salciei pe care va trebui sa o tai ca e paguboasa.

      – in mansarda amenajata belea, de 80 mp, am biroul ala inghesuit, de unde lucrez remote de 4 ani pentru 8000E pe luna. Deocamdata nu s-a plans nimeni…

      Hai sa fim de acord ca nu suntem de acord, si mie mi-ar conveni sa am un conac englezesc cu 10 hectare de teren in jur, eventual un iaz, dar „atat s-a putut”.

      Stii expresia „fa Rai din ce ai” ? Noah, eu ma ghidez dupa ea cat de mult pot.

      02
    • –nu am auzit pana acum de legea care interzice plantarea copacilor la mai putin de 2 metri de gard, si aparent nici vecinii mei, sau seful de la Urbanism care mi-e vecin si are acelasi layout

      Art 613 din Codul Civil
      (1) În lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.
      (2) În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.
      (3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.

      – nu am niciun motiv sa tai din ei, de fapt nevasta-mea se gandeste sa mai planteze vreo 2-3, sa avem coronament complet pe partea din spate a casei

      Nu e nici o problemă să-i sădești mai des – asta până li se dezvoltă coroana.
      Uite niste recomandari de la specialisti: https://agrointel.ro/68063/la-ce-distanta-se-planteaza-pomii-fructiferi/ (atentie, sunt multe reclame pe langa textul util)

      my 2c

      00
    • Pai avem „obiceiul locului”, prin care toti vecinii avem plin de verdeata in curti, si ne bucuram de umbra tot timpul anului.

      E si pacat sa tai un copac, ce psihopat ar cere asa ceva ? Nu suntem in Morometii…

      00
    • Dragos, stiu că e păcat să tai un copac, dar după ce i-ai plantat și ajungi să vezi că unul suferă din cauza coroanei celuilalt, parcă durerea e mai mare!

      00
    • Mie imi place de Dragos care s-a luat de ghiolbanii cu 2000 mp dar a tinut sa precizeze ca lucreaza pe 8000 de eur pe luna, de 4 ani, remote. ROFL. Si mai aduce vorba si de neam-prost,

      40
    • Gupi, da, complet de acord :( deocamdata ma consider norocos, oamenii cu care ma invecinez sunt intregi la cap si rezonam cel putin la capitolul „inverzirea si infrumusetarea spatiilor in care traim”.

      krompus, te-a depasit ironia raspunsului, probabil pentru ca suferi de vreo frustrare ascunsa sau fiindca esti de acord cu ala de mai sus. Nu mai suferi, lupta sa ajungi si tu ca noi si te vei bucura si tu de viata, in loc sa musti oamenii de cur online, ca un semi rateu trist.

      00
    • @dragos
      nu stiu care e faza asta cu neamul prost, trebuie sa fie ceva cultural de la tine din bula.

      regula cu plantatul pomului la 2m te gard,
      provine din faptul ca pomul ala poate pentru tine e o bucurie insa pentru vecin poate sa fie un chin.
      genereaza mizerie (frunze), umbra, strica gardul etc.

      iar atata timp cat legea e acolo nu doar ca vecinul te poate obliga sa tai pomul dar si sa-i repari orice stricaciune provocata de pom. de astea insa o sa te lovesti in timp si ai sa dai vina pe nesansa sau ai sa spui ca asta e o tara de cacat

      plantati cati pomi doriti, nu veti avea decat niste arbusti buni de facut tarusi din ei.
      salcia e paguboasa pentru ca are radacinile lungi si o sa-ti futa ceilalti pomi.
      cum am zis, o sa vezi in timp cum se dezvolta tarusii aia.

      tu te-ai aruncat in discutie ca 500mp sunt mai buni decat 2-3000.
      ce am postat eu initial nu era despre tine, era vorba de cei care vor sa se mute la casa si ce-i asteapta.
      tu ai facut deja pasul asta, acum nu faci decat sa-ti motivezi si sa-ti intaresti convingerile ca ai facut alegerea buna. ar fi si culmea sa fie altfel.

      10
    • Wtf, e bine ca din toate argumentele ai ramas la “nu iti planta copaci pe langa gard”, sau in general.

      Nu cred ca mi as dori sa facem schimb de resedinte.

      Nu am spus ca sunt mai buni 500 ca 2000, am spus ca sunt arhisuficienti.

      Tu ai spus ca 2000 sunt cu siguranta mai buni ca 500, si ti am demonstrat ca e fals.

      00
    • da omule, mi-ai demonstrat ca in 500 mp
      – trebuie sa incalci legea ca sa poti avea un pom (sau mai multi tarusi)
      – poti sa ai un garaj de 20mp (cam cat un balcon generos)
      – o casa cam cat 2-3 garsoniere generoase una peste alta
      – iar gazonul e câh, pentru ca necesita spatiu

      felicitari si sa fii fericit in continuare!

      iar cei care va ganditi la o casa cu teren, masurati bine asteptarile cu realitatea.

      10
    • Nu men, nu incalc nicio lege, sunt in deplina legalitate cu copacii plantati langa gard, atat eu cat si vecinii mei, vezi partea cu „obiceiul locului” din lege.

      Si daca nu ar fi acea lege, si tot nu ar fi nicio problema, avand in vedere ca nimeni dintre vecini nu are nicio problema cu ceva ce ar fi stupid oricum.

      Am un garaj fix cat e nevoie pentru o masina. Daca mi l-as fi dorit mai mare, l-as fi construit mai mare, dar nu are sens. De fapt, nici nu prea folosesc garajul, masina imi sta cam tot timpul parcata in fata casei.

      O casa de 180 mp utili e arhisuficienta pentru absolut oricine. De fapt, ca sa nu te mai infoi degeaba, o casa de 80mp ar fi fost ideala, dar nu se prea fac atat de mici, ca nu joc fotbal in salon.

      Gazonul e cah in general, nu pentru ca necesita spatiu. Dupa cum am explicat, am ales alt rol pentru spatiul avut la dispozitie.

      Daca vroiam, in loc de copaci, iarba si tufe de trandafiri, as fi putut sa pun gazon, ca un prost, ca sa aiba pe ce se pisa cainii si sa stau ca un sclavete in weekenduri sa il tund.

      Aparent esti ultimul om care sa dea sfaturi legate de achizitia unei case, pari un ghertoi plin de basini nefundamentate pe absolut nimic, genul pe care nu il suporta vecinii si care dupa cativa ani e trimis cu suturi din comunitate.

      Dovada si numarul de like-uri (or lack of thereof) pe care ti l-au acordat colegii.

      00
    • wtf, tu nu înțelegi ca fiecare are propriile posibilități și propriile asteptari sau nevoi.

      Garaj nu mi-am făcut fiindca, din punctul meu de vedere, o acoperitoare e suficienta.

      Casa mai mare de 180 mp, așezată pe 90, nu am vrut ca nu vreau sa angajez majordom sa ma caute pe 3 etaje și fata la curățenie tânără sa îmi strice familia.

      Cu piscina sunt inca în expectativa, nu știu dacă merita o investiție de 15k eur pentru 2 luni pe an. Timp as avea sa o folosesc doar în weekend. Ma gândesc mai bine la un jacuzzi încălzit în apropierea casei. Deși la cum s-au prelungit verile, e posibil sa iau în calcul și aceasta opțiune.

      Casa am proiectat-o de la inceput cu birou. 15 mp pătrați sunt ultrasuficienti. Eu produc in el doar 7999 euro pe luna, sa nu ma urâți ca pe Dragoș.

      Suntem 3 membri în familie, nu am nevoie de mai mult de o sufragerie și o bucatarie jos și 2 dormitoare sus. Peste vreo 5 ani, rămânem 2 membri, ca sper ca fi-miu sa nu fie incel sa stea cu noi.

      Loc de joaca nu am nevoie. Copiii au la dispoziție teren de joaca în complex și în extremis parcuri în oraș.

      Pentru depozitare și lucrări am o magazie de 6x4m. Plus podul de la casa.

      Am o bucata de 80 mp pe care fac agricultura ca hobby. Am avut anul asta roșii, ardei, castraveți, vinete, pepeni și toate verdețurile pământului.

      Mai am o zona liniara de 10m pe lângă gard în care am coacăze, zmeura și mure. Alți 10 m liniari cu trandafiri. Si alți 10m liniari cu tuia care delimitează aleea de lângă casa

      Am 8 pomi fructiferi diverși. Nu sunt la 2 metri de gard ca nu am de gand sa ii las sa depășească 2 metri, ca tot vorbeam de lege. Sunt de design, nu sa facă umbra. Si doi brazi. Si doua bucăți de liliac coreean.

      În mijlocul curții am un gazebo de 6x6m așezat pe pietris pentru loc de luat masa. Înconjurat de o zona horticola și plante aromatice.

      Casa se termina cu o terasa de vreo 40 mp pe care refuz sa o închid asa cum ma sfătuiesc toti și unde îmi beau coniacul seara.
      Ei, și după toate astea, tot mai îmi rămân 300 mp de gazon a cărui întreținere îmi mănâncă sufletul în week-end. Intenționez sa cumpăr un robot când îmi voi permite, deocamdată am alte priorități.

      Toată curtea, de la gazon, sistem de irigații și pana la pomi și iluminat, am amenajat-o singur-singurel, am carat 4 tone de pietris cu roaba. Dacă aveam mai mult teren, cred ca ajungeam la spital.

      Vecinii sunt fie civilizați, fie it-isti antisociali care nu dau petreceri.

      10
    • te inteleg la faza cu masina parcata in fata garajului, e suficient sa bagi o bicicleta si aia e.

      pro-tip:
      nu-ti enerva vecinii pentru ca-ti vor face viata amara cu sau fara „obiceiul locului” (nu stiu de unde ai scos marota asta legislativa)

      00
    • Rumbu, piscina merita, doar faptul ca nu trebuie sa ma car pe la tot felul de stranduri/therme/spa de fiecare data cand am chef de o baie complet si corect definita.

      In ultimii ani am facut baie cu intreruperi din mai pana in octombrie.

      Am bagat in ea in jur de 7-8 mii, facuta ca la carte.

      Eu te incurajez sa te bagi, pana la Pasti ar trebui sa fie gata, si cu cei 7999 pe care ii castigi, nu cred ca ar fi vreo idee mai buna decat piscina :)

      00
    • Aștept sa îmi zică wtf cât de mare trebuie sa fie piscina, ma îndoiesc ca 7k ajung pentru o piscina semi-olimpica cum sigur vrea wtf.

      00
    • Am si eu prieteni care nu si-au luat teren ca ei concep o constructie pe minim 1000-1500mp. Ei stand in apartament, dar imi explica mie cam cum trebuie facut.

      Nu o sa dau suprafete aici, dar sa ai cateva sute de mp cu gazon si pomi fructiferi sau alti arbusti, iti da de lucru de iti iese pe nas. Sau poate ai gradinar, si stai pe terasa si te uiti cum lucreaza.

      Eu am visin, un cires, doi peri, un mar si un gutui. Fac toti frunze de ma plictisesc de adunat, fructe am destule, ca nu vand in piata, copiii se pot urca in ei.

      Stiu si eu oameni cu garaj imens in care depoziteaza chestii. Se pot depozita si in beci (cine are, poate pune acolo cauciucuri), sau in podul garajului, sau chiar in podul casei. Nu trebuie sa te invarti toata ziua pe langa lucruri de care ai nevoie o data pe an.

      Si ateliere & shit sunt pentru cine are timp, eu vreau sa stau pe terasa cu familia sau sa ma plimb, n-am asa mult timp liber sa ma bag intr-un atelier dupa ce termin lucrul.

      Sa iti faci o casa cu acareturi si pomi si gazon cum am vazut scris mai sus, sau lucrezi toata ziua la ea, sau ai oameni platiti pentru asta.

      00
    • @Rumbu
      ideea postului meu e ca cei care se gandesc sa cumpere teren si sa-si faca casa,
      sa inteleaga ca un teren mai mare nu e neaparat rau, doar si pentru ca costul terenului e nimic pe langa intreaga investitie.

      apoi v-ati gasti voi cu 500mp raniti in orgoliu sa-mi demonstrati ca ce viata fericita aveti voi la tara in 500mp. cam asta e terenul celui mai sarac coleg de la munca care si-a facut singur casa asta vara.

      apoi daca vorbim din perspectiva celui care a plecat de la garsoniera la casa, da 500mp sunt extrem de suficienti.
      doar ca viata e destul de complexa si o data ce ai cumparat aia 500mp, esti limitat de ei.
      rar se gasesc ocazii sa te poti extinde in vecini.
      doar si din cauza asta zic ca e mai bine sa te duci de la inceput la 2000mp.

      apoi iti faci casa cat vrei tu, 100-300mp nu conteaza asta. ideea e ca ti-o faci dupa nevoile actuale.
      problema e ca peste ceva timp nevoile se schimba insa din pacate tu vei fi limitat de cei 500mp.

      apoi daca esti aproape de pensionare, chiar si cei 500 de mp sunt multi.

      eu m-am referit la cei care sunt la inceput de drum si nu stiu peste ce vor da in viata
      poate la un moment dat vor dori sa inceapa ceva business acasa, habar n-ai ce-ti rezerva viata

      PS. zau ca nu va inteleg, mentionati ca nu sunteti saraci (7000 de coco e un venit decent in romania) dar va cacati pe voi ca trebuie sa munciti singuri sa amenajati terenul sau iarba sau mai stiu eu ce cacat. de parca n-ar exista oameni care ar face lucrurile astea cum trebuie si fara stres. dar na, ori exagerati ori exagerati

      PS2. sunt primarii care ofera loturi gratis de casa cu conditia sa-ti faci casa acolo in primii 3 ani dupa ce primesti titlul de proprietate. suprafetele sunt de minim 500 mp. asa ca interesati-va la primariile unde vreti sa va mutati daca nu cumva au un astfel de program. aici la mine stiu sigur ca a fost un astfel de program acum vreo 3-4 ani, pentru ca anul asta stiu ca plangeau unii ca n-au reusit sa se apuce de casa si au pierdut terenul.

      00
    • wtf, de bun simt comentariile tale, dar ai inteles si tu cum sta treaba cu alegerile oamenilor. Se vor duce pâna in pânzele albe, se vor minti fara sa clipeasca, doar ca sa-si apere alegerea.

      Chestia cu terenul mai mult decat poate ai nevoie e si de bun simt dar si importanta in acelasi timp. Nu esti obligat sa faci curte pe 2000 sau 5000 cât ai, poti sa faci curtea ingradita de 500 m2 si restul sa-l tai de doua ori pe an cu o motocoasa, daca nu vrei sa „te epuizezi fizic” cum zicea un alt comentator sau daca esti deja obosit de la numaratul miilor de EURO pe care ii faci lunar.

      Faptul ca ai mai mult teren iti permite sa „controlezi” vecinatatile. Poate la un moment dat se decide un bun prieten sa-si faca si el casa si ii vinzi lui. Sau o ruda, un frate, o sora. Sau ii selectezi, vizual, pe cei care vin sa cumpere. Sigur, nu ai de unde sa stii ca ei mai departe nu vând unui manelist, sau chiar ei sunt manelisti celebri, dar e un plus. Un mare plus, as spune. Mai ales atunci cand, cum ai spus si tu, terenul nu e foarte scump.

    • A mea e de 7.5 / 4.5 / 1.45 si nici cand am prieteni in vizita nu ma simt vreodata inghesuit, dimpotriva, si cu 5-10 insi inauntru ne simtim excelent, la povesti intr-o seara fierbinte de august.

      Imi ajunge sa dau de 10 ori din brate la o tura, are delfin pe fund, mozaic si lumini, si singurul upgrade pentru iarna viitoare va fi o pompa de caldura, ca sa fac baie in tot timpul anului.

      La fel ca si cu celelalte chestii, atata timp cat marimea/suprafata este mai mult decat imi este suficient plus o marja de 20%, nu ii vad sensul.

      Iti promit si pot dovedi ca totul a costat sub 8000 de euro, de la sapatul gropii pana la umplere.

      01
    • @rbd

      viata la casa nu e pentru toata lumea
      ce vrei tu e un apartament mai mare in oras.
      eu zic ca ai fi mult mai fericit acolo, ba chiar te-ai chinui la casa.

      @Rumbu
      n-am piscina si nici nu-mi doresc
      prefer de o mie de ori un drum la Therme

      00
    • Deci loturile de 500 sunt proaste pentru ca sunt mai ieftine decat cele de 2000 ?

      Bine bai #numaifitzsaraki, ne-ai lamurit.

      Puteam sa imi iau lot de 5000mp in cazul asta, „ca nu se stie niciodata”

      Ce nu se stie niciodata, mai precis ?

      Iti faci motel cu parcare pentru tiruri ? Teren de fotbal artificial cu gazonul ala tampit ?

      De ce sa-mi iau angajat ca sa imi tunda gazonul, chiar daca mi-as permite, daca nu am nevoie de el ?

      Ce treaba are garsoniera cu orice ? Daca as fi stat la 4 camere inainte, atunci „as fi inteles” de ce e nevoie de minim 2000 mp ?

      Hai sa o luam altfel: ce poti face pe 2000 mp si e absolut necesar pentru o viata tihnita si placuta, la casa, si in acelasi timp nu poate fi organizat/amenajat pe 400 mp de curte ?

      01
    • @wtf: Daca as fi vrut apartament la oras, l-as fi luat. Am vrut casa, asa ca am facut.

      Eu ma simt bine in 125mp, poate altii se simt mai bine in 180 sau 200, fiecare cu ce crede. Nu mi-am facut camere prin care sa te poti da cu bicicleta, dar copiii au camera de joaca si dormitorul lor, deocamdata ne ajunge. Cand o sa plece de acasa banuiesc ca o sa raman si cu mai mult spatiu.

      Garajul fix cat o masina e destul de util, iar extindere in vecini nu am de gand sa fac. Imi place cum a iesit si sunt destul de putine lucruri pe care le-as schimba daca as putea sa o iau de la capat, dar suprafata terenului si a casei nu sunt printre ele.

      „apoi v-ati gasti voi cu 500mp raniti in orgoliu sa-mi demonstrati ca ce viata fericita aveti voi la tara in 500mp. cam asta e terenul celui mai sarac coleg de la munca care si-a facut singur casa asta vara.”

      Nu cred ca sunt asa multi mutati chiar la tara. Si daca sunt si sunt fericiti, nu vad unde e problema. Lor le ajung 500mp, tu fa-ti garaj de 3 masini si curte de inca 5, cu 50m in fiecare parte pana la gard. Ma bucur ca ai bani sa iei atata pavaj.

      00
    • Eu nu am sarit de cur in sus, eu am aproape 1000 mp, dar consider ca 500 mp sunt ultra-suficienti pentru o casa in suburbiile Bucurestiului unde inca ai acces la țâța dătătoare de lapte si lovele a țării. Ideea e ca atunci cand ai un buget de 150k eur si ai de ales intre un apartament de 3-4 camere in Bucuresti si o casa in suburbie cu 300-500 mp, mai bine alegi casa. Mie 300 de mp mi se pare minimul decent, nu 1000.

      Daca vorbim de la „țară” in adevaratul sens al cuvantului, da, sunt de acord ca e misto sa ai hectarul tau daca se poate.

      Dar daca ai ales suburbia, se presupune ca esti un om activ, care inca muncesti in oras, copilul tau merge la scoala in oras si inca nu te-ai rupt de viata sociala si culturala a orasului. Asta inseamna ca nu ai timp de bibilit gazonul, stropit rosiile, dat pomii cu var, curatat pavaj si bricolat permanent pe langa casa. Casa iti e doar dormitor si loc de relaxare cu familia in week-end. Banii aia nu au crescut in pom, probabil ai facut un credit si acum il platesti, nu ai bani de fata la curatenie si de gradinar.

      00
    • @dragos, exagerezi, 500 mp sunt suficienți 🙄🙄🙄.

      00
    • @Demult: sincer eu am avut 3800 mp si am vandutr jumatate, am ramas cu o casa de 120 mp, 1900 mp casa + gradina. Am piscina, garaj de 3 masini, acareturi, gratar in gradina langa piscina si sincer as da jumatate dar nu mai am cum, ca nu e front stradal. Am gaini, cresc 2 porci in acelasi timp, am 20 de stupi. Cam asa au toti aici in balta. Garantez ca 6-700 mp e mai mult decat ai nevoie, asta in cazul in care vrei sa faci si pe legumicultorul si pomicultorul de weekend. Astia de vor un hectar in jurul casei pun pariu ca nu au dat cu coasa in viata lor.

      00
    • @Pescarul Amator Depinde foarte mult si cat de mica e casa. E ca la p**a, daca o ai mica, poti sa-ti iei si tanga.
      Acum ca unii isi fac casa de 60mp e strict problema lor. Daca atat pot si atat vor, e bine ca nu se mint pe sine.

      Plus ca nu va inteleg cu nebunia asta cu legumele si alte rahaturi. Te duci la magazin si iei. Multi nici nu stiti perioada de plantare si de rod a legumelor.

      Eu am gazon si pomi pentru umbra. Atat. Inclusiv bunicii mei au renuntat la prostia asta cu crescutul legumelor, cand sunt atatea solarii cu produse bune si ieftine.

      00
  6. Pentru majoritatea din București o casa înseamnă achiziția in Ilfov. Aici sunt trei variante:
    -Cumperi o casa veche, 30+
    – Cumperi o casa făcută recent de un dezvoltător, dar care oferă maxim 100 mp in plus fata de suprafața construită
    – Îți cumperi singur teren și construiești. Fie în regie proprie, fie contractand o firma. In ambele situații trebuie sa aloci mult timp și dorința de a învăța, de a te documenta. In caz contrar, dacă vrei repede..repede, vei sfârși rău.
    Indiferent ce ar zice unii, satele din Ilfov nu au bugetul necesar pt a tine pasul extinderii infrastructurii cu dezvoltarea organică a zonei.

    10
  7. Daca ar face la fel cat mai multe persoane, ce bine ( le – ) ar fi!

    00
  8. Ai omis sa treci norocul, altfel, chiar daca aplici toate cele de mai sus, poti incepe bine si in 3 ani sa termini extrem de prost. Exemple;
    – Am cumparat teren (langa centura, zona case, 900mp), asfalt la 50m, drum pietruit pana acolo incepand fix din fata terenului; in timp ce faceam proiect si planuri, brusc a aparut un gard care bloca respectivul drum! La primarie mi-au bagat sub nas un cadastru al zonei refacut unde, surpriza, drumul era „al cuiva” si sa plimb ursul.
    In acest fel accesul la teren s-a lungit cu ~1km de noroaie si drum ingust. Am renuntat la timp, nu imi pare rau cativa ani mai tarziu am trecut prin zona si pe fostul drum era crescut un bloc + o strada tip ghetou unde abia aveau loc doua masini una pe langa alta.
    – Era cat pe aici sa cumpar alt teren noroc ca la primarie mi-au zis la timp ca este musai sa cedez 2 sau 3m pentru a largi strazile, trotuar si utilitati + retrageri serioase; terenul era la colt de strazi, urma sa cedez peste 150mp iar casa sa stea inghesuita intr-un colt
    – Un bun prieten si-a facut casa, zona p+1+m (a vrut doua etaje dar .. nu se poate, zice primaria). Nu s-a mutat bine si brusc in jurul lui au aparut blocuri de 4+ etaje, in prezent efectiv este inconjurat de blocuri si zeci de balcoane care privesc la el in curte; scandal, primarie, reclamatii => 0, ciocu’mic ca iese rau, cam asta a primit.

    00
    • asa a cumparat unu langa mine cu cadastru facut dupa ureche daca nu chiar masluit pe fata. astfel incat a transformat un drum de acces in teren privat.
      personal nu ma deranjeaza pentru ca acum e ingradit si oricum vreau sa-l achizitionez.

      dar problema asta se poate rezolva daca iti iei un avocat si vorbesti si cu vecinii acelui drum care au cadastrul mai vechi unde se poate vedea daca e drum sau nu.
      asta daca merita bataia de cap.

      00
  9. Un lucru foarte important: Studiu geotehnic inainte de cumparare. Nu e foarte scump sl se face repede. Altfel, poti avea surpriza sa constati ca ai luat un teren folosit in trecut ca depozit de gunoi/moloz/alte chestii, peste care s-a turnat un strat de pamant, s-a pus iarba si arata minunat. Iar cand vrei sa construiesti iti dai seama ca te costa fundatia cat tot restul casei.

    00
  10. Topograf, de un topograf ai nevoie. Trust me, I am one :)

    00
  11. Din cauza muzicii stau si ma gandesc acum daca se mai merita la casa, sau raman la bloc. Cam toti vecinii si-au facut obiceiul sa scoata boxa afara si sa o dea la maxim, nu conteaza ca taie lemne sau curata cartofi. Cateodata urla muzica si ei nici nu sunt prin curte, probabil se uita la un film. Practic daca am mai mult de 4-5 ore pe zi fara muzica inseamna ca ploua torential sau e extrem de frig.
    Si, problema cea mai mare, e ca nimeni nu e deranjat in afara de mine. Aparent asta e viitorul satului romanesc, sa ajunga un fel de plaja Costinesti, cu muzica la maxim din 4 directii.

    10
    • Dex, nu stiu in ce sat se intampla cele descrise de tine. Dar sa stii ca lucrurile s-au schimbat destul de mult. Poti sa te duci sa vorbesti cu vecinii si sa le spui ca te deranjeaza (asta daca nu sunt conflicte mai vechi care nu s-au cicatrizat nici acum, la sat e mai greu cu cicatrizarea, intr-adevar). Iar daca sunt chiar prosti, poti chema politia, ori de câte ori muzica e exagerata. Si politia vine si da amenzi. Chiar la sat. Dar nu poti sa stai cu mâinile in sân si sa te plângi pe bloguri ca vecinii sunt nesimtiti. Trebuie sa actionezi. Ori sunt oameni relativ ok dar nu-si dau seama ca muzica poate deranja, ori sunt niste dobitoci cu care oricum nu vei interactiona niciodata si faptul ca tu chemi politia nu schimba cu nimic relatia (lipsa ei) pe termen lung.

    • Muzica poate fi suficient de tare incat sa te deranjeze dar suficient de inceata incat sa nu fie ilegal, mai ales daca se intampla in mijlocul zilei si nu la ore dubioase. Depinde de cat de aproape esti de vecinul respectiv.

      10
    • @fluture Pana acum unul mi-a zis-o pe aia cu „In curtea mea fac ce vreau!”, iar al grup au fost ok si chiar au dat muzica mai incet, si a doua zi a fost mai incet, chiar m-am mirat. Asa ca nu sunt ala care doar se vaita pe blog.
      Politia n-am chemat-o pentru ca eu nu stau aici decat temporar, si nu vreau sa-i creez probleme fratelui meu, ca sa nu traga el pentru ce fac eu.
      Una peste alta, cand tot satul e de acord cu o chestie si doar pe tine te deranjeaza, te cam gandesti ca poate esti la locul nepotrivit. E ok sa lupti pentru drepturile tale, dar nici cu morile de vant nu e ok sa te pui. Nici la bloc nu e mare diferenta, dar acolo mai speri sa gasesti un aliat sau doi, la nevoie.
      La modul cel mai sincer, daca as gasi un complex, sat, ceva, care sa spuna clar, alb pe negru, ca nu tolereaza galagia, mi-as cumpara in secunda doi. Dar aparent nu e cerere pentru asa ceva.

      10
    • Asa mi-am luat si eu teapa, in cartier de case vechi al bucurestiului. Am strans ca boul 10 ani, mancandu-mi tineretea, sa scap de bloc si sa iau casa. N-am putut sa dorm din prima noapte de muzica.

      Vreo 2-3 ani am dus munca de lamurire cu vecinii, ca nu se poate asa. Pe multi ii deranja dar pe fata nu a vrut nimeni sa faca nimic, eram singur impotriva a 3 case care isi bateau joc de toata strada. Pana la urma am ajuns la un echilibru murdar, gen ei faceau petreceri doar de zilele lor, nu asa la orice gratar. Am mai rezistat asa cativa ani. Acum le-au crescut copii si au inceput iar sa-si bata joc. Luna viitoare ma mut.

      Am pierdut 10 ani cu mizeria asta de casa, pe langa aia 10 in care am strans banii. Multi nu realizeaza cat de mare poate fi problema asta, pana nu trec ei prin ea.

      10
    • Groaznic, sa asculte muzica vecinii in weekend.

      Pun pariu ca voteaza si cu PSD.

      00
    • Ati descris aici exact cosmarul meu, pe langa muzica se mai adauga caini imensi care latra continuu etc, e clar ca riscurile astea exista in satul romanesc

      00
    • @Dragos Daca vrei sa asculti muzica in weekend si sa-ti deranjezi vecinii poti sa incepi o campanie ca sa schimbi legea. Pana una alta legea amendeaza nesimtirea. Nasol moment.
      Exista si varianta sa asculti muzica fara sa deranjezi, dar atunci nu stie nimeni cat de smecher esti, si nu e aceeasi distractie.

      10
    • Da Dex, o fi ilegal, dar presupun ca deja ai realizat faptul ca nimanui nu-i pasa.

      E interesant, am avut ocazia sa vad deja o generatie de oraseni mutandu-se in comuna asta, si pe grupul local sunt de fiecare data aceleasi plangeri, trase la indigo, cu „nesimtitii de bastinasi care asculta manele si carora le latra cainii”.

      Dupa 2-3 ani se lasa pagubasi, o parte pleaca de unde au venit, ceilalti se integreaza si isi vad de viata.

      Cred ca viniturile astea nu constientizeaza realitatile ruralului, realitati pe care nu le vor schimba prea curand, si au pretentii de suburbie din MidWest-ul american, pentru ca atat au vazut si au auzit din realitatea paralela a corporatiei/ong-ului.

      00
    • Exact! Exact langa asta va veti muta cand veti cauta „linistea” in satele din jurul oraselor.

      Dragos, cuvintele tale ar trebui puse pe o pancarta la intrarea in sat, sa stie „veneticii” sa nu mai arunce in voi cu banii munciti de ei o viata. Traiti 3 generatii din banii pe care fraierii de oraseni vii dau pe terenul lu’ mamaie, dar dupaia ti se par ridicoli ca vor putina civilizatie…

      10
    • Boss, cumperi terenul, de bunavoie si nesilit de nimeni.

      Nu cumperi satul intreg, cu oamenii de acolo si felul lor de a fi.

      Esti un intrus care si-a cumparat intrarea, si daca nu iti convine, faci stanga imprejur si te intorci de unde ai venit.

      01
    • Mai dragos.. mai baiatule… cum sa ma exprim eu mai elegant? Faci degeaba aia 8000 euro pe luna. Ca tot dragos esti.

      10
    • Si pt mine problema cea mai mare e galagia. Acum locuiesc in bloc de batranei si de cele mai multe ori e mult mai liniste decat la ai mei la casa (muzica din vecini, dar si drujbe, etc)

      Asta este unul din motivele pentru care subscriu la ideea „teren cat mai mult” (pe langa partea cu intimitatea, am stat temporar si in curti in care puteai sa dai mana cu vecinul de peste 2 garduri)

      Am ajuns la concluzia ca daca as sta la casa cu vecini manelisti cel mai probabil mi-as lua si eu boxe serioase si as da la max muzica mea, ori suntem golani ori nu mai suntem

      10
    • Ovidiu, nu merge varianta cu boxele mari. Daca le dai in acelasi timp cu ei nu ajungi decat la scandal, si oricum ei iti fac programul deci nu ai facut nimic. Daca le dai in alte zile doar dublezi mizeria in zona.
      Asa am la tara, 3-4 manelisti cu boxa in curte cand dau la gaini. Si vara vine unul de la bucuresti si sta 3-4 saptamani, pune Sinatra si pian, tot la boxa mare. Iese un mare rahat. Plus ca noi astia nevinovati tragem mai rau, o noapte nu dormim de Salam, o noapte nu dormim de Sinatra.
      Pe bune de nu ma uitam anul asta de cabane ciobanesti prin creierii muntilor, sa fug de „civilizatie” cand s-or face copii mari.

      10
    • Avut casala Breaza de vacanta sa aicem veneam de maxim 15 ori pe an in weekenduri decinu puteai sa traiestide manele, aveau bastinasii bxe din alea de concert puse pe terasa afara, altii boxe mai mici montate pe exteriorul caselor. Se oprea unu ornea celalat in weeknd.
      Am incercat cu vorba buna, cu pus Slipknot si alte minuni la maxim, cu chemat politia care tot pe mine ma luala pula, ca dece iamchemat, prin 112 ca daca suni la locala nu vine nici pulea.
      Singura solutie a fost banuiesc ca v-ati prins. Vanzarea si la revedere, nervii mei sunt mia linistiti de atunci. Concluzia e ca nu vei scoate la cap, Romania si mai ales intelijentii si intelectuatualii de la tara oricat ai fi de versat ei sutn mai versati ca tine canu au ce pierde si au si timp. Ne mia trebuie 200 de ani sa ajungem ca in Provence

      00
  12. Prefer 200 mp in oras decit 700 la tara.

    00
  13. Suna descurajant, atat de complicat si cu asa de multe chestii unde o poti da in bara ca se pune problema daca merita (pentru cei mai multi).
    Sau altfel zis, daca nu ai banii sa iei un teren sau o casa care sa fie ok, FARA sa trebuiasca sa devii specialist in problema, poate ca e bine sa mai cresti bugetul sau sa ramai la apartament.

    10
    • dupa ce ajungi sa te muti, apar celelalte probleme – zgomot, muzica, vecini, caini, mirosuri dubioase – riscurile mutarii la „satul romanesc”

      10
    • Era buna varianta de a putea inchiria o casa la sat, gen… in sat, cu vecini pe toate 3 laturile (la pachet cu porci, caini si manele), nu la complex rezidential in mijlocul porumbului. Si sa stai acolo 1 an, abia apoi sa decizi daca te coafeaza ideea de a iti lua casa la tara sau nu.

      Acum depinde de sat. Unele sunt mai maneliste fata de altele, cert este ca muzica si miros de porc sunt peste tot, mai mult sau mai putin.
      Vara e superb sa incerci sa mananci in curte si sa bata vantul spre directia ta, cu miros de pisat si cacat de porc, eventual sa vezi un sobolan cat un pechinez, trecand agale pe gardul tau, spre cocina vecinilor. Yey!

      10
  14. numarul 11. poti sa-l mai repeti o data. de 2 ori. de 20.

    nu imi fac reclama mie, am autorizatie dar nu fac cadastre. insa cate povesti am auzit cu tot felul de cacaturi foarte greu sau chiar imposibil de rezolvat din cauza ca s-a intalnit hotul cu prostul.

    asa ca daca de hoti nu putem scapa, ca aia e treaba politicului s-o faca, macar noi putem sa nu mai fim prosti.

    00
  15. Foarte bun articolul.
    Pentru ca sunt foarte multe lucruri de care trebuie sa tii cont, atunci cand ajungi la vizionari (lista scurta) e indicat sa iti faci un check list in care sa treci toate elementele care conteaza; unele le poti completa dinainte (Google Maps si alte surse) dar e bine sa le ai pe toate trecute.
    E foarte important pentru ca nu exista locatia perfecta si trebuie sa poti compara plus/minus dintre optiuni.

    00
  16. De curiozitate cat timp ti-a luat de cand ti-ai pus in cap sa cauti teren pt casa si pana ai gasit ? Foarte bun articolul.

    00
    • Cred ca vreo doi ani. Insa un an am cautat casa si dupa am inceput sa ma uit dupa teren. Am fost la vizionari de case prin Snagov unde cereau aia 250k la rosu. Frumos, dar mai bine nu.
      Am inceput mai din timp. Inainte sa se umple paharul de tot. Se pare ca am o toleranta mare.

      00
  17. Ce inseamna divers la Tunari ? :) Sunt curios.

    00
  18. Iti zic eu. Ciori. Manele. Corupție.

    00
  19. M-am mutat la casa in Berceni de 2 ani. A fost una din cele mai bune decizii in ai mei 33 ani de viata. Am cumparat casa deja construita la alb. Mi-a fost frica sa iau teren si sa construiesc deoarece am cunostinte carora le-a iesi par alb in acel an de „constructie” = calitatea foarte proasta a muncitorilor, te fura pe fata, fug de pe santier, la sfarsit iti ploua in casa si nu mai dai de ei, etc.
    Partea mai putin placuta e ca nu gasesti casa fix asa cum ti-ai fi facut-o tu. De exemplu in cazul meu, toate instalatia de incalzire e prin podele/pereti facuta cu T-uri si nu cu distribuitor. Pe langa asta nici nu stiu pe unde sunt trase tevile (acceasi poveste si la instaltia de apa). Exemplele nu se termina aici, se aplica acelasi lucru la cabluri CATV, sau cabluri LAN in camerele unde vrei asa. E cam dificil sa faci asta cand casa e deja gata.
    Cat depsre gradinile de 1000m+, avea Vali pe aici un articol despre cum ai grija de gradina. Eu am 330m2 iar pe terenul asta imi ia aproximativ 1h tunderea ierbii in fiecare saptamana pe timp de vara. Daca aveam 1000, probabil trebuia sa angajez un Mexican.

    00
  20. Un articol bun, de unele sfaturi nu stiam. Din pacate la noi in Romania trebuie sa fii foarte atent, trebuie sa faci munca de detectiv, sa ai cunostinte in cadastru/notariat/constructii… altfel esti bun de luat teapa.

    00
    • Nu trebuie sa fii expert. Trebuie sa intelegi ca unele informatii sunt disponibile si le poti afla din surse oficiale. Ai o retinere legata de cadastru? Cerere la OCPI si ti-l dau ei. Sau poate primaria are ceva disponibil. Chestiile cu manaritul cadastrului mi se par ireale, dar exista. E bine sa intelegi in mare circuitul actelor si cam ce reprezinta fiecare.
      Notariatul? Nici o treaba.
      Vezi tu, legislatia e facuta cumva sa te protejeze si pe tine. Exista vreo doua hartii pe care vanzatorul trebuie sa le scoata pentru a putea face vanzarea. Le va cere notarul. Si tot un notar ar putea sa te ajute cu niste verificari. Daca e dispus.
      Constructii? E bine sa stii una alta si e si mai bine sa ai o minima logica. Sa stii sa calculezi un volum de beton necesar pentru o fundatie, sa stii ca anumite detalii gen cum se leaga fierul, sa urmaresti proiectul si sa vezi daca sunt respectate anumite cote etc. Btw, trei minti luminate au calculat 9mc de beton peste necesar. Inclusiv eu.
      Eu am stat pe santier non-stop si am urmarit tot ce se putea. Cumva asta m-a salvat de toate problemele? Nu chiar, insa m-a scapat de multe.

      00
  21. Multumim pentru articol, descurajant si sincer nu pare ca merita efortul

    10
  22. Multumesc, l-am pus deoparte. Peste 2 ani vreau sa fac si eu pasul.

    Dar foarte probabil voi face pasul asta langa Brasov sau langa SF Gheorghe. Sper sa gasesc o casa care sa fie modernizabila. Sau pot sa o aduc macar pe standard NZEB, daca nu fac eu una cat mai aproape pe standard de casa pasiva. Doamne ajuta.

    00
  23. Eu mutat la casa anu’ trecut prin primavara-vara, imediat dupa starea de urgenta. Deci din scurta experienta:
    – teren mic, de 500mp: sunt suficienti atata timp cat ai vecini ok. Da, vecinii vin si pleaca, asta e un dezavantaj, insa in 500mp te poti relaxa si poti sa traiesti linistit, fara batai de cap. Poti sa ai si o magazie de unelte, o casa misto si o terasa in care sa stai verile, inclusiv un garaj sau macar parcare in curte. Da, par inghesuite, insa facute cu cap sunt ok.
    – teren mare, de peste 1500mp: bataie de cap cu ingrijirea lui, insa si intimitate mai multa intradevar.
    Eu stau la teren mic, 500mp si am vecini ok, si probabil asta conteaza mult in ecuatie. Am intimitate, pt ca din pozitia caselor, nu se prea vede ce e la mine’n curte.
    Cumnatul meu are teren de 2000mp – in aceiasi localitate ca noi langa Bucuresti, iar vara e epuizat fizic la cat are de trebeluit pe langa casa.
    Eu la 500mp ma bucur mai mult de viata, ca n-am atatea griji.

    00
    • Bai, fratele meu CP, când aud cacaturile astea cu „cumnatul meu e epuizat fizic de munca din curte”, mi se zburleste parul pe creier. Exagerarile astea sunt stupide si penibile si-ti invalideaza aproape tot ce ai spune despre subiect. Epuizat fizic. Il biciuie nevasta daca nu taie tot gazonul la doua zile, nu mai vorbeste copilul cu el daca nu a toaletat pomii fructiferi, daca nu au crescut morcovii drept in pamânt… Omul e epuizat fizic. Sa se mute in oras, la apartament, am auzit ca e idealul vietii.

    • Nu inteleg care e problema ta mai exact fluture :)
      Nu incerc sa-ti vand ceva, nu sunt dezvoltator imobiliar, nu am niciun interes. Am scris mai sus: din scurta mea experienta, astea sunt concluziile.
      Da, e epuizat tot timpul pt ca tot timpul are ceva de facut pe langa casa. La o curte mare, chiar ai de treaba. Si nu are angajati si oameni care sa-i faca treburile lui, trebuie sa le faca el. Prin epuizare inseamna inclusiv ca nu are timp de stat pe terasa, cum stau eu spre exemplu.
      Faptul ca eu il percep asa epuizat, aia e – poate lui ii place. Repet: „din scurta mea experienta” am tras aceste concluzii. Nu iti convine? Sa fii sanatos. Eu toata vara m-am simtit excelent la mine pe teresa, in curtea de 500mp :) Tu poti comenta cat vrei ca ce bine mi-ar fi fost altfel, eu stiu cat de bine mi-a fost asa, si e suficient :))

      10
    • Stai linistit, nici n-as cumpara nimic niciodata de la tine :-)

      Dar vorbesti in clisee, in exagerari inutile. Cum iti spuneam in celelalt comentariu, exagerarile inutile invalideaza aproape tot ce scrii inainte sau dupa.

      Eu n-am afirmat nimic despre cum te-ai simtit tu in curtea ta, pentru ca nu am ce sa afirm, te cred pe cuvânt. M-am legat strict de exagerarea cu „epuizatul fizic”, pe care tu nu o intelegi nici acum. Omul e la casa lui, daca se epuizeaza fizic e alegerea lui, nu e ca si cum CASA il obliga sa se epuizeze. Sau curtea mare il obliga sa se epuizeze fizic. E alegerea lui, nu e o explicatie/argument ca curtea mare te epuizeaza fizic. Mai explic sau trecem la injuraturi?:-)

    • La epuizare, sper ca intelegi ca se adauga si job-ul fulltime pe care il are. Deci dupa job, mai fa si niste treburi prin curte, si daca ai de gand sa faci niste proiecte mai mari asa, care necesita nu o zi sau doua de treaba ci mai multe, probabil intelegi. Ma rog, cand esti un om harnic, pus pe treaba, iti gasesti tot timpul cate ceva de facut.

      00
    • „Stai linistit, nici n-as cumpara nimic niciodata de la tine :-)”

      Exagerezi si tu aici :)) Vorbesti si tu in exagerari inutile. Nu poti afirma asa ceva despre cineva pe care nu il cunosti deloc. Poate vand chestii pe care le cumperi in mod frecvent, sau daca nu le cumperi acum, poate le vei cumpara pe viitor, fara sa stii ca sunt de la mine ;)

      00
    • Bun, macar ai inteles :-)

    • „Omul e la casa lui, daca se epuizeaza fizic e alegerea lui, nu e ca si cum CASA il obliga sa se epuizeze”

      Ba cam asa este, alternativa fiind sa traiasca in jeg si delasare, cu ditamai gradina plina de buruieni si gunoaie.

      Cu cat e mai mare casa/proprietatea, cu atat ai mai mult de munca, sau mai multe cheltuieli, motiv pentru care trebuie sa fii nu chiar ok la cap sa iti cumperi jdemii de metri patrati, „sa fie acolo”, cand poti sta ca un boss pe 300-500.

      This is the way.

      10
    • Sa stii ca sunt destui care adora sa munceasca pe langa casa.
      E un fel de a te duce la sala.

      De fapt as spune ca daca nu-ti place sa lucrezi pe langa casa, ti-e mult mai bine la bloc.
      E tot una cu a nu suferi betonul dar sa alegi sa te muti intr-un apartament.
      Eu asa as gandi alegerea asta intre apartament si casa.
      Jumatatile de masura niciodata n-au adus satisfactie.

      10
    • wtf, mai mult, este dovedit stiintific ca munca in gradina reduce foarte mult riscurile unor afectiuni, pe lânga anxietate, depresie etc.

    • @fluture: ai uitat ca munca in gradina duce totusi si la epuizare :D

      10
    • @fluture „este dovedit stiintific ca munca in gradina reduce foarte mult riscurile unor afectiuni, pe lânga anxietate, depresie”
      Da, dar si creste riscul altor afectiuni: vanatai, febra musculara, insolatie, tetanus, etc. :)

      10
  24. Faci ITP odată pe an în cel mai rău caz. De ce să te bucuri că ai stație în sat?

    00
    • Pentru momentele alea cand expira si nu afli decat atunci cand pupi un radar. Sau verifici rca-ul si ghici ce? Si parca preferi sa mergi la colt de strada la itp decat 20 km in care se pot intampla multe.
      Am stat cu permisul expirat vreo sase luni. Itp-ul doar o luna. Daca la rca mai primeam o notificare, la itp nu. Ma rog, intr-un an compania de asigurare mi-a trimis sms sa ma anunte si de itp. Dar nu anul trecut.

      00
  25. Citeste si aici
    https://forum.softpedia.com/topic/1112230-mic-ghid-achizitie-teren-pentru-constructie/

    O mare problema, care eu nu am gasit-o in cele scrise de tine e accesul la educatie pt copii.

    00
    • Educatia si copii?
      Pai fii foarte practic si fa o comparatie obiectiva.
      Daca e vorba de gradinita, ce faci acum? La oras, apartament? Il duci frumos la gradinita si il iei cand se termina programul. Cat timp faci pana acolo?
      Daca e la scoala, clasele 1-4, banui ca tot il duci la scoala? Daca e scoala de cartier, e ok. E aproape. Il iei de la scoala?
      La peste 11 ani deja poate sa foloseasca autobuzul si singur.
      Da, e mai aiurea cu accesul la o scoala buna. Dar nu cu mult. La mine a fost o situatie particulara si nu am avut probleme de genul asta. Plus ca tata socru ne-a „obligat” sa-l lasam sa-l ia el de la scoala. Sau sa-l duca cand e cazul.
      Dar per total un ocol de 10 minute in plus parca nu e capat de lume. De trei ani eu il lasam la scoala dimineata. De anul trecut a inceput sa mearga singur. De fapt de mai demult, insa mai rar. Si sa si vina singur. Vecinii mei din zona au copii care au facut naveta in Bucuresti. Nu s-au plans niciodata de asta. Ok, ei fiind crescuti aici.
      Nu neg problema, insa la fel si cu masina in Bucuresti. Teoretic nu ai nevoie si sunt multi care au nou nascuti care se descurca si fara masina.

      Exista gradinite particulare si la tara. Banui ca unele sunt chiar decente. Perioada asta e mai nasoala. Dupa care vin altele gen adolescenta.

      00
    • Pe mine m-au intrebat niste prieteni daca nu e greu sa duc copiii la gradinita, ca stau mai la margine de oras, ca trebuie sa ii duc cu masina etc. Le-am zis ca fac cam 15 min pana acolo. Cam atata fac si ei, doar ca ei mai mult stau in trafic.

      Si da, au copiii mai mari ca ai mei, nu ii vad mergand cu autobuzul, asa ca partea cu dusul cu masina nu l-am inteles, nu e ca si cum le pui ca acum 40 de ani cheia in gat si gata.

      Numeri pe degete oamenii care NU aduc copiii cu masina pana in poarta scolii. Eu prefer sa parchez putin mai departe si sa ma plimb 5 min cu ei de mana, si ma intalnesc la poarta cu boturi de masini, din care coboara copiii usuiti de parinti ca nu pot sta mult acolo ca trebuie sa plece.
      Abordari diferite.

      00
    • @rdb
      Aici e de fapt, problema. Nu faptul ca-s dusi cu masina pana la scoala, ci ca unii sunt atat de prosti, incat nu stiu sa lase masina la 2-3 strazi distanta (unde mereu sunt locuri de parcare) si sa mearga 5 minute pe jos, cu copilul, pana la poarta scolii.
      Stau in zona de nord si scoala e intre blocuri. Efectiv, la o strada distanta, sunt locuri libere cate vrei dimineata, nu faci 5 minute, ci 2-3. Dar nu, imbecilele trebuie sa puna masina pe avarii, pe straduta cu un sens, sa dea jos copii si sa le si puna ghizdanul in spate, ca ei saracii sunt manechine, asteapta.
      M-a enervat una intr-o zi, blocase strada si a stat sa puna copilul si sa ii traga centura, sa ii ia ghizodanul si sa il puna in portbagaj. Nu putea sa bage tot in masina si sa elibereze strada, sa traga pe drepata cateva sute de metri mai incolo si sa aranjeze ce vrea si cum vrea.
      Sunt o persoana super calma, dar ce a fost la gura mea in ziua aia… bineinteles ca eu am fost aia nesimtita si mahalagioaica, dar na.

      00
  26. Voi va mintiti singuri, nu exista un loc decent in zona capitalei Bucuresti in care sa iti poti face casa. Intotdeauna vor fi probleme, gen aglomeratie iesita din comun, tigani plus cei care-i imita pe tigani, ghiolbani, cocalari, bombardieri, eventual un bloc de 7 etaje rasarit langa vila ta, nu se stie niciodata. As scrie toata ziua daca as sta sa va relatez pataniile multor cunostinte din zona capitalei. Mai nasol este ca nimic nu se va schimba, poate doar in minim 50 ani, uitati-va ce vine din urma, copiii crescuti in incubator, care habar nu au cum sa supravietuiasca fara sa vina mamica sa-l stearga la bot. Sunt curios, exista pe aici romani ce stau la duplexurile alea de pe langa Bucuresti, in mod special la alea in linie asa in camp deschis.

    De fiecare data cand ajung in tara si avionul se apropie de sol ma socheaza faptul ca cineva a dat bani sa stea acolo in noroiul ala.

    10
  27. Un articol foarte bun. Imi place partea cu obiectiv concluzia e apartament. Minim 500 mp, maxim 1000 mp; daca nu devii Ion agricultorul. Ce omite articolul e naveta copiilor care ramane un chin indiferent de aburerile cu care incearca sa se imbete unii.

    10
  28. Mie imi place din ce in ce mai mult de Dragos. Te rog, mai explica-ne cite ceva!

    00
  29. Pe scurt, sugerez sa cauti si in zona de est a bucurestiului, poti sa iti gasesti la cativa km de Bucuresti (intrare in oras pe A2, ai metrou chiar la intrare pe A2, puzderie de magazine, etc). Daca fugi la 10-15km de Bucuresti esti chiar „la tara”, dar ai acces instant in oras. Vii pe A2 rapid, face bine si la masina si la orice.

    Daca vrei 800mp minim, inseamna ca nu stii ce inseamna intretinerea unei astfel de suprafete.

    succes.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.