Pe când o recenzie imobiliară pe bune?

Vreau ca la 5 sau 10 ani să se facă o recenzie din aia imobiliară mișto. Oameni care să meargă, însoțiți de jandarmi sau de trupele speciale în unele cazuri, din casă în casă, să vadă cât spațiu este și pe cât se plătește impozit.

Așa, de control. Că mi-am adus aminte că atunci când am fost să-mi intabulez casa, în curte mai era o magazie de 20mp pe care eu nu o găseam, dar pe care se plătea impozit. O fi în beci și nu știu eu de ea.

Și am dat o declarație pe proprie răspundere că nu e acolo. Nu verifică nimeni. Poți declara orice. Așa vrea ca măcar la 10 ani să existe o verificare.

Și după asta verificat instalațiile din casă. Unde e lipitură se dă avertisment, dacă nu se repară în 60 zile se taie curentul. Dar pentru asta e nevoie de un set de reguli, și cine să le facă? N-au treabă specialiștii de la Ministerul Construcțiilor.

imobiliare-2022-06

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

42 comentarii

  1. Impozit pe magazie? Inclusiv din aia de o gasesti la eMag si o asamblezi/desasablezi singur? Ca tot magazie scrie pe produs…

    10
  2. Stai, tu vrei sa munceasca bugetarii? Vrei sa iasa din birou pe teren????

    00
  3. iar corpul de control sa se numeasca Gestapo si cei in neregula sa primeasca avertisment o steluta galbena.

  4. Daca tot suntem la de astea SF, vreau si eu lege sa nu pot fi construite blocuri acolo unde nu exista posibilitate de facut strada cu 2 benzi + trotuar pe fiecare sens. Cu verificare la turnarea fundatiei. Construiesti mai mult de 500mp? Arata strada barosane.
    Sau alocare a unui nr de mp construiti per strada.
    Ai o alee? tristut, nu poti face din casa batraneasca mall. Vb cu primaru sa largeasca strada sau cumpara in camp si lasa loc de strada. Star trek direct!

    10
    • Eu sunt cel mai mare fan masina personala, dar nu sunt de acord cu partea de 2 benzi+ trotuar. 1 banda masini, 1 banda doar pentru vehicule fara motor(biciclete, trotinete, etc..) si porma trotuar. Delimitate benzile cu ceva inalt sa nu intre masinile pe banda. Asta ar fi singura solutie ok, ca daca faci banda de autobuz in loc de ce am zis o sa intre toti meltenii pe ea ca nu avem politie. Asa era misto in tot bucurestiului- bd timisoara, prel ghencea, pipera-tunari, magurele, chiajna, etc… Deci da, sunt fan filme sf.

      00
    • Deci cum? Primarul sa ii spuna celui care vrea autorizatie de constructie ca trebuie sa discute tot cu primarul pentru largirea strazii?

      Teoretic pentru asta exista PUZ-uri, doar ca sunt facute cu picioarele pentru ca se dau spagi si pentru ca nu exista niste norme la nivel national.

      00
  5. Nu inteleg exact ce inseaman recenzie imobiliara – te referi la calitatea constructiilor sau spatiul impozitat?
    Daca vorbesti de spatiul impozitat nu trebuie controale, trebuie pur si simplu facuta o regula de genul – ai 1 an de zile de la luarea in posesie a unui imobil sa faci cadastru pe el si sa il duci la taxe si impozite, daca nu X amenda pe zi pana aduci cadastrul. Si apoi eventual refacut cadastrul la 5 sau 10 ani, pentru conformitate .

    La partea cu instalatiile nu ai ce face, e o lume libera sa ia decizii.

    00
    • Unde el a scris “recenzie”, tu poti citi “recensamant”. Recensamant imobiliar.

      00
    • eu: la taxe și impozite poți declara orice, nu verifică nimeni.
      tu: nu trebuie controale ai un an de zile să declari orice.

      hai ca suntem bine.

    • pai cadastru presupune ca vine un specialist si masoara ce ai acolo.
      deci nu prea declari chiar orice.
      da, nu e un militian, dar nici nu spui ce ai chef fara consecinte.

      00
    • Eu spuneam ca problema este in reguli și nu este nevoie de acel recensământ. Exact ca la mașină unde te obliga la ITP periodic, ar trebui sa fie la fel și în case, cadastru periodic și o bază de date centralizată.

      In plus ar trebui niste amenzi serioase pe tru orice chestie făcută fără autorizație, probabil magazia aia trebuia demolată cu autorizație când a fost demolată, nu our și simplu.

      00
    • nu poate schimba proprietarul, cel putin nu ala din acte si nu legal, unui imobil fara sa se faca cadastru la el. prevederea legala exista.

      dar nu tot aici vorbim de, in ordine aleatorie, dezvoltatori care lasa blocul casele legate la organizarea de santier, cetateni care cumpara apartamente cu banii in punga, cetateni care au cate 1000 domiciliul in acelasi apartament, oameni care nu fac succesiunea pe generatii?

      la naiba, ajungi sa ii admiri pe rechinii imobiliari, aia care cumpara drepturi litigioase. cand termina ei cu tarasenia, e tipla din punctul asta de vedere.

      00
  6. Esti pe droage? Cum sa verifice o institutie sau o firma privata toate circuitele electrice din toate cladirile din tara? De ce sa faca asta? Mai bine sa amendeze super drastic pe cei care au o casa care a luat foc si a afectat si alte cladiri

    00
    • Si ala caruia i-a luat foc casa de unde ar avea bani sa plateasca amenda?
      Adica el nu a avut initial bani sa traga 100 de metri de cabluri, iar acum a ramas si pe strazi.

      00
    • eu mă refeream la fușereli expuse. lipsă doze, lipiri lăsate expuse. din astea.

    • Unde locuiesc, oarecum in UK, se fac controale random pentru prevenirea incendiilor. Esti obligat sa ai senzori de fum, extinctor, patura de stins langa aragaz, sigurante si prize speciale pentru consumatori mari, sa nu blocheze nimic iesirea etc.

      Nu se verifica toate casele la o anumita perioada, dar se fac controale constant si „riscul” este foarte mare sa ajunga controlul si la tine. Cum amenzile sunt mari, nu am vazut pana acum casa/apartament cu probleme.

      00
    • Prin alte tari se certifica instalatia electrica cand vinzi casa. Daca nu e conforma e obligatoriu sa se treaca in anuntul de vanzare. Si nu ai curent pana nu o faci conforma. Langa fiecare contract de livrare este si un contract de verificare la zi. Toate imobilele au o situatie cu ultima data de verificare a instalatiei. Alea vechi se verifica random si cand se vand/mostenesc casele. Nu e asa de greu de implementat.

      00
    • „Unde locuiesc, oarecum in UK, se fac controale random pentru prevenirea incendiilor”
      Om UK au muzeu legat de un incediu mare petrecut in Londra!

      00
    • @CIP03 nu ajunsese controlul și acolo.

      00
    • @CIP03 – de asta am mentionat oarecum in UK. Locuiesc in Jersey, Channel Islands. Nu face parte din UK, dar preiau destul de multe legi de acolo. Fiind un loc mic se si pun in practica.

      Oricum ideea nu era ca verifica zilnic fiecare casa si ca toate sunt conforme, ci ca majoritatea sunt ceea ce reduce riscul de incendii.

      00
  7. Ahaha, mediul rural colcaie de case si anexe construite fara autorizatie si de care nimeni nu intreaba. Dar sa lasam mediul rural, ca asta-i Romulania. In Bucuresti si Cluj sunt blocuri construite FARA autorizatie, cu apartamente vandute si locuite, in fata carora autoritatile ridica din umeri.

    10
  8. Eu m-aș mulțumi și să afle câți pereți au dărâmat prin apartamente arhitecții bucureșteni. Asta înainte de cutremur

    00
  9. N-ai fost sa intabulezi casa, ai fost la primarie sa o declari la Directia Fiscala, acolo este treaba cu impozitele. Casa a fost intabulata la construire. Si asa este, acolo merge cu declaratie a noului proprietar.

    00
    • Intabulare se face si la dobandire, cand iti treci numele tau in Cartea Funciara in urma cumpararii. Doar la prima intabulare, cea de dupa construire se face cadastru.

      00
  10. Bre da de condusul preventiv de ce nu zici nimic ?
    Ca ai un stil aparte.
    Hai sa fie dreptate pana la capăt nu ?

    10
  11. De câți oameni și logistică ai nevoie să verifici regulat vreo 9 milioane de locuințe?

    00
    • Cred că depinde și de genetică. Eu dacă mă bag la somn regulat bine, nu mai am chef să verific nici dacă e închisă bine ușa de la intrarea în bojdeucă sau aia de la cotețul cu pangolini.

      00
    • Putini cu carte de munca, dai drumul la colaborari, cei care raporteaza de la vecini, colegi, rude, cunostinte primesc avantaje in bani, natura sau influenta.
      Wait, parca s-a mai intamplat asta.

      Logistic si democratic e imposibil sa verifici tot ce a fost facut, nu poti sa intri la om in casa daca nu-ti da voie (fara mandat).

      La cele noi, da, poti sa verifici autorizatia de constructie si de la fata locului, nu doar din birou de la umbra plicului.

      00
  12. In US folosesc Google Maps (sau similar) pentru a descoperi constructiile neautorizate – anexe, magazii, piscine – in vederea controlului si impozitarii. In Australia autoritatile locale pe acelasi principiu cartografiaza localitatile din drone, asa descopera depozite neconforme de fiare vechi sau gunoi, alte nereguli.
    Deci nici nu trebuie sa iasa bugetarii pe teren, avem demult tehnologia necesara.

    00
  13. Eu sunt dac liber si nu platesc impozit pe pamant deci nici pe blocul care se afla fireste pe pamant. Cine e statul roman sa imi puna mie impozite ? Eu nu am cerut buletin.

    00
  14. Eu as vrea o carte funciara pe Romania intai, cadastru la zi a tarii….cu terenuri, drumuri cladiri samd practic un recensamant oficial. Doamne ce distractie ar fi pe la primarii. Ce vraiste e …

    00
  15. Hmm… Nu, nu doresc mai mult control din partea statului în alegerile individuale… Nu ms. Vreau ceea ce se numeste libertate.
    Pe urmă, mi-ar plăcea ca statul să fie mai riguros in colectarea impozitelor numai dupe ce își eficientizează cheltuielile…

    00
  16. Sora-mea a demolat un grajd cu proiect si autorizatie si toate actele emise de primărie si tot s-a trezit cu impozit pe cladire…

    00
    • Pai dupa ce l-a demolat trebuia sa se duca la aia cu impozitele sa ii anunte. Ce, daca lucreaza in aceeasi primarie crezi ca discuta intre ei? Tot fraierul trebuie sa alerge.

      00
  17. Ce trebuie sa intelegem noi este ca, din acest haos, niste unii fac bani frumosi. Si este valabil pentru mai multe domenii: constructii, educatie, sanatate. Si astia care fac bani frumosi, plus aia de pe langa ei, care fac firimituri, dar spera sa ajunga si ei la ciolanul gustos candva, nu au niciun interes sa se schimbe ceva.
    Pai daca incepem sa avem reguli clare si care se mai si aplica, de unde sa mai pice banul?
    Va dau un exemplu. Aici la mine in sat, toti cei care vor sa isi faca casa sunt indrumati sa isi faca proiectul cu o anumita persoana, care intamplator lucreaza si la biroul urbanism la primariei. Asa totul merge snur si actele ies pe repede inainte. Sau pot alege un alt proiectant, dar atunci tot apar probleme, hartii care lipsesc, stampile care nu sunt puse, clarificari, explicatii si multe intarzieri – caci regulile nu sunt clare.

    00
  18. Daca te uiti pe Geoportal in unele zone limitrofe majoritatea imobilelor nu au CF dar se vede clar pe harta ca este casa pe teren…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.