Cum așezăm tacâmurile după ce am mâncat și ce alte greșeli mai facem la restaurant…

asezarea-mesei-tacamuri

Acest frumos infografic de pe diybazar ne arată cum să așezăm cuțitul și furculița după ce terminăm de mâncat, ca să semnalizăm dacă ne-a plăcut sau nu.

Nu e o idee rea, dar trebuie menționat de 10 ori că:

  • tacâmurile se pun în farfurie după ce am terminat de mâncat, pentru a semnaliza că am terminat.
  • meniul se închide după ce ne-am hotărât ce vrem, ca să știe chelnerul că am terminat de consultat meniul, să vină să ne ia comanda.
  • în timp ce mâncăm nu stăm pe telefon.
  • țigara o aprindem doar după ce au terminat toți de la masă.

…și altele. Unele țin de bun simț, dar aparent nu toți îl au.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

42 comentarii

  1. Bun, acum ca ne-ai educat pe noi treci si educa si chelnerii.
    Incepe de la felul cum te intampina, cat de repede sa-ti aduca meniul de cand te-ai asezat, sa mai si zambeasca din ani in Pasti, nota sa nu ti-o aduca dupa 30 de minute si sa mai goleasca si scrumiera aia.

    01
  2. Toporul, unde se pune toporul?

    00
  3. Foarte interesant. Am printat infograficul şi mi l-am pus în portofel. Pentru orice eventualitate. Nu se ştie cînd te invită cineva la un restaurant unde chiar are vreo însemnătate aşa ceva.
    Poate găseşti ceva util şi legat de servetele alea de pînză.

    00
  4. Si ma rog, pentru cine le asez asa frumos? Eu nu stiu niciun chelner sa se uite la tacamuri si nici n-am simtit nevoia pt. asta. Daca nu-ti place poti sa-i spui, nu trebuie sa te caci pe tine cu triunghiuri isoscel in farfurie.

    00
  5. sunt satul de poze cu reguli de asezare a tacamurilor. dilema mea e daca chelnerii stiu toti semnificatia acestora. in plus, clientii care nu stiu regulile si aseaza alea aiurea in farfurie, ar trebui interpretata de chelner in vreun fel?

    00
    • Intre anii 2009 – 2012 am lucrat verile ca barman / ospatar in nordul Spaniei, intr-un restaurant accesibil la pret, pentru familii normale, deloc sofisticat.

      In primul rand: niciun client nu ar trebui sa se ingrijoreze sa puna tacamurile intr-un mod specific in farfurie. Managerul intotdeauna spunea: „va folositi cuvintele”. Eu intrebam daca pot sa iau farfuria, pentru a evita situatia penibila in care eu intindeam mana si clientul mai voia sa manance.

      Mintea unui chelner, intr-o zi aglomerata, merge cu 100 km/h si incearca sa jongleze 50 de sarcini diferite. Nu are nimeni timp sa se uite la cum a aranjat clientul tacamurile.

      Ceea ce le-am spus tuturor prietenilor mei este sa comunice cu chelnerul atunci cand merg la restaurant. Eu nu am lucrat niciodata in Romania in restaurante si nu stiu cum este atmosfera de echipa, dar, in Spania, echipa de chelneri din care faceam parte era super profesionista si chiar ne doream sa rezolvam problemele intr-un timp cat mai scurt.

      Cateva idei, in ordine aleatorie:

      – de cele mai multe ori, chiar daca un client spunea „transmite-i complimentele mele bucatarului” nu o faceam, pentru ca bucatarii sunt la fel de aglomerati si ei, si nu au starea mentala necesara sa aprecieze un compliment in timp ce au grija de 5 oale si o plita uriasa si transpira pentru ca zona lor de lucru are o temperatura medie de 40 de grade.

      – singurul scenariu in care o anumita asezare a tacamurilor poate fi utila este la banchete, la nunti, in ocaziile in care oamenii merg si danseaza pe ringul de dans si nu sunt prezenti la masa atunci cand vine chelnerul (apropo, infograficul respectiv a gresit pozitia tacamurilor pentru a insemna o pauza). in aceasta situatie, tacamurile se aseaza cu o parte pe farfurie, si cu cealalta parte pe masa. unghiul ala de 30-40 de grade din infografic nu inseamna nimic.

      00
  6. Chestia cu fumatul as pune-o prima pe lista. Daca oamenii de la masa inca maninca, de ce plm ti-ai aprinde o tigara. Si asta o spun eu fumator.

    00
    • De ce ai fuma undeva unde se mănâncă? Ce faci, îi aștepți și pe cei de la masa vecină să termine de mâncat? și pe ăia de lângă intrare unde probabil se duce tot fumul?

      00
    • asta cu tigara neaparat prima pe lista; cu caps-lock

      00
    • @jules Cat de amabil esti ca astepti sa termine de mancat toti de la masa pana cand sa iti aprinzi tigara. Cei de la alte mese care pot fi chiar mai aproape de tine oricum nu conteaza. Esti fumator si ai drepturi.

      00
    • Eu când mănânc la restaurant (singur sau cu prietenii), mănânc întotdeauna în zona nefumatorilor.
      Când termin, merg la fumători și mă doare-n cur de cei ce mănâncă în jurul meu.

      00
  7. de fumat se fumeaza afara.

    00
  8. Tigara nu o mai aprindem deloc, la masa.

    00
  9. „țigara o aprindem doar după ce au terminat toți de la masă.” – tigara n-ar trebui aprinsa in restaurant.

    00
  10. Și aranjamentul pentru „ospătar, am o musca în supă”?

    00
  11. nu stiu de unde ai luat poza aia de chestile alea sunt gresit grav.
    De exemplu nu exista aranjament pt „Nu mi-a placut”.
    Daca tot vrei sa faci pe snobul documenteaza-te inainte.

    00
  12. Ordinea corecta pentru scarpinatul de satisfactie este: coistang-coidrept sau invers?

    00
  13. Liniuta cu fumatul e perimata.

    In rest, poate te preia si Badea sa stie si ospatarii ce inseamna schemele postate de tine sus acolo.

    00
    • NOU
      #30

      Ce a vrut sa zica autorul?

      In opinia lui George Calinescu autorul ar sugera ca Zoso nu e prea dus pe la restaurante precum dusmanul sau Mircea Badea, care are o rutina in a lua masa la restaurante fine, nivelul lui Zoso fiind de fapt saorma cu de toate unde nu sunt necesare tacamurile.

      Garabet Ibraileanu insa il contrazice pe Calinescu sustinand ca de fapt autorul ar incerca sa transmita ideea ca Badea e un ospatar ordinar in sensul de sluga (fiind cunoscute relatiile de vasalitate din trustul Intact) si ca acesta ar avea lucruri educative de invatat urmarind blogul lui Zoso.

      00
    • NOU
      #31

      @antinevralgic
      Poate dorea sa sugereze ca ospatarii frecventeaza blogul lui Badea!

      00
  14. Ma bucur pentru ca am avut ocazia sa invatat lucrurile acestea in scoala, insotite de codul bunelor maniere (ora de dirigentie).
    Asta nu cred ca se mai preda asa ceva, ba mai mult nu cred ca mai intereseaza pe tineri …

    00
  15. Mie mi se pare overkill eticheta aia.
    Daca reusesc ca comunic cumva cu chelenrul, e mai usor sa-i spun „Transmite compliemnte bucataruli decat sa asez cutinul si furculita in cruce.. sau cutitul in furculita… sau invers.”
    Depre cum stau tacamurile pana termin de mancat „etichata” o fac singur si din ratiuni practice: sprijin cutitul si sau furculita de marginea farfuriei. Un chelner normal la cap ma intreaba „Ati terminat?” „Nu”. Daca totusi se apuca sa ia fucrulita ca sa poata lua farfuria ii spun „Aducet-mi va rog alta furculita ca asta am scapat-o pe jos…” Pana acum n-am gasit chelerul caruia sa trebuiasca sa-i spun asta…
    Altceva ma intriga pe mine la manualul de eticheta la masa de mai sus: momentul aprinderii tigarii. E inaite de basini sau dupa?
    Cred ca trebuie o lege pentru eticheta asta.

    00
  16. Eu aş spune ca ţigara nu are e căuta la masă când sunt şi nefumători.
    Sunt curios dacă a fost cineva la un restaurant unde schemele cu furculiţa şi cuţitul contează. La mine zero cazuri, în schimb o mulţime de situaţii când chelnerii ştiu să întrebe dacă pot să ia farfuria sau nu.

    00
  17. În completare, un mic „ghid” pentru chelneri:

    1. Tacămurile trebuie să fie bine spălate înainte de a fi puse pe masă. (nu cu urme de mămăligă printre dinții furculiței)
    2. Nu pune degetele pe partea tacâmului pe care o bag în gură.
    3. La spaghete, adu și lingură și nu întreba de ce.
    4. Dacă vezi ca pe lângă tacâmuri, am pus și șervețelul murdar în farfuria goală, nu mai întreba ca boul: „Domnul mai servește?” Oricum, singurul care „servește” ești tu, chelnerule, eu doar mănânc.

    00
  18. Nu văd nicăieri schema pentru scobitul în dinti

    00
  19. Tigara o mai aprinzi la masa pana in martie, dupa care o aprinzi afara.

    00
  20. NOU
    #40

    Si ca sa-i transmit chelnerului mesajul „pendula bacșiș” cum trebuie sa asez tacamurile???

    00
  21. și apoi mai vine întrebarea, câți dintre ospătari știu „codul” cu tacâmurile?

    00
  22. Ai descoperit si tu apa calda …

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube

Alte articole

Alte linkuri (mostly NSFW)