De ce nu vor antreprenorii români să producă?

Ana Dumitrache de la CTP zice că România trebuie să aibă mai multe unități de producție. Asta pare să zică și șeful celui mai mare partid politic al țării. Asta pare să zică și Ministerul Finanțelor când se împrumută constant pentru a nu opri petrecerea. Asta zic și zecile de articole care laudă antreprenorii români care au tot felul de afaceri aburitoare și nu produc nimic palpabil.

Bun. Aș vrea o întâlnire televizată cu premierul, sau, mă rog, cineva care nu e incompetent pe acolo, șeful ANAF, amuzantul Heiuș, ministrul Finanțelor, al Economiei, al Economiilor (că sunt 3 ministere diferite) și al Muncii cu niște reprezentanți ai mediului de afaceri, în special din zona oamenilor care dețin fabrici și alte unități de producție. Ăștia din ministere să nu vorbească deloc, doar să stea și să asculte ce spun antreprenorii. Sub scaun să fie un mic circuit electric care să le dea un șoc când nu notează toate problemele pe care antreprenorii spun că le au.

Fac eu un top rapid:

  1. condiționarea îndeplinirii rolului de bugetar de șpăgi și angajări de pile.
  2. legislația confuză, care se bate cap în cap și care nu poate fi respectată prea ușor, pentru că e făcută de oameni care habar n-au pe ce lume sunt.
  3. controalele care sunt prilej de șpagă, nu se dorește niciodată rezolvarea a nimic.
  4. imposibilitatea concedierii incompetenților.
  5. justiția relaxată. vorbim de litigii comerciale, se pierd bani dacă un proces durează ani de zile.

E ușor să ieși la TV să zici că avem nevoie de producție. Nu știu, ăia care tot fură bani în colaborare cu politicienii de ce nu fac producție?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

34 comentarii

  1. NOU
    #1

    Piturca a vrut productie si uite ce i-au facut saracului antreprenor :))

    Comentariu apreciat.1933
    • Sunt interese mari la mijloc…

      Indecis. Tu ce zici?4625
    • @dufu
      Cam veche gluma…

      Indecis. Tu ce zici?3315
    • @monciu
      Eu nu-i inteleg pe astia ca el, deloc.
      Banuiesc ca din toata cariera lui (jucator+antrenor), are deja cateva milioane de euro.
      La banii astia, de ce cacat te-ai mai baga in magarii din astea? Ca sa ce?
      Zicea prin declaratii ceva de genu ca fi-su i-a cerut banii, ca el habar n-are pt ce i-ar fi cerut. Ce sa zic, o scuza din asta jalnica.

      Comentariu apreciat.485
    • Ce producție a avut? A importat măști din china, nu avea el fabrică aici.

      Indecis. Tu ce zici?1218
    • Nu poate fi veche deoarece mereu sunt interese mari la mijloc.

      Comentariu apreciat.488
    • N-a produs nimic, , doar a importat niște utilaje ca să producă alții. Dar na, și alea erau SH iar produsul finit era neconform.

      178
  2. Tine si de management, de lipsa unuia bun mai exact.

    Am lucrat in trecut la firma mica de apartament, patronache roman tipic. Pus pe tunuri si cum sa stoarca combinatii si un ban in plus. Tipul foarte bun pe meserie, la fel si angajatii. Dar management pl. Cateva idei bune s-au dus pe pl din cauza managementului si „cum sa facem sa producem cat mai ieftin si sa vindem cat mai scump”. Are bani cacalau dar nu vrea sa reinvesteasca profitul. Toate cheltuielile sunt la minim. I-am zis ca ne trebuie o solutie profesionala de etansat de la Loctite, „dar ce, cu banda teflon de la Dedeman nu se poate???”

    M-am mutat la fabrica mare din Sibiu, singura care mai face transformatoare mari la noi in tara. Management german si olandez (!!!). Totul se face profi, se vede mana forte de afara.

    Comentariu apreciat.944
    • …pai cum crezi ca a facut banii aia „cacalau”? E usor sa spui „cum trebuie facut” dar sa puna altul banii.

      618
    • Heto boss, stia si el cum trebuie facut, e inginer, nu e chiar skin of the dick. Solutia respectiva e mai putin de 100 de lei…

      230
  3. Aici ar fi interesant o parere sincera a unor achizitori de la marile companii despre sanseele unei companii mici de a intra intr-un asemenea lant si de a concura inca cu piata chineza.

    136
    • Daca Vestul dorea concurenta cu „piata chineza” nu se apuca sa o creeze dandu-le atata tehnologie pe tava din 1990 incoace. Chiar credeti ca nu stiau in ce se baga ? Stiau foarte bine deci altul e scopul. Il vom vedea in maxim 10-15 ani.

      Indecis. Tu ce zici?1917
    • https://www.youtube.com/watch?v=k_zz3239DA0&ab_channel=JohnnyHarris
      MI s-a parut interesant asta. Nu stiu daca a mai fost pe aici

      00
    • Fii atent, Mișule, că te lămurește băiatu’: scopul e destul de clar și a cam fost tot timpul, nu prea l-au ascuns vreodată. Nici nu e nevoie să mai așteptăm 15 ani să se mai clarifice lucrurile.

      E chiar foarte vulgar, cât se poate de vulgar. Scopul este să facă bani, atât. Nu să reintroducă sacrificiile către zeul soare, nu să-l trezească pe ctulhu, nici să decimeze populația și pe cei rămași să îi oblige să bea sânge de virgin/ă. Doar grămezi mai ari de bani, ca scrooge mcduck.

      Și, după toți indicatorii, le-a cam ieșit. Se vând de la an la an tot mai multe ferrariuri și rolls royce uri, nu mai zic de iahturi și apartamente de zeci de milioane.
      Până și aici în noroaiele noastre se cam vede, acum 30 de ani nu erau atâtea x5 și q8 pe stradă.

      91
  4. Și producție cu cine să faci, că a lucrat soția la Nejloveanu (de la hotel Balada, CT) la secția carmangerie și cînd ea a venit cu STAS-urile pentru mezeluri a început ăla să plîngă, că nu poate băga atîta carne macră în salamul Victoria, voia mai multă apă și MDM, ca la cremvurști. La fel la un patronache cu dulcețuri făcute din prafuri de cotoare de mere (import China, se rupeau sacii și luau cu lopata de pe jos), aidoma cărămidei măcinate, cu pectină din belșug și prețuri ca gemul de Topoloveni. Și inspectori potop, dar care nici nu intrau în hala de producție, doar în birou la șefu, pentru obol.

    Comentariu apreciat.773
    • Si din cauza asta am inceput sa fiu mai circumspect la produsele romanesti no-name. Teoretic asa iti dezvolti economia, cumparand produse facute local, doar ca vin diversi patroni cu foamea-n gat si iti vand orice mai putin ce scrie pe eticheta.

      Comentariu apreciat.661
    • În românia ultimul lucru în care am încredere sunt produsele românești.

      E fix cum zici, am văzut destule fabrici în viața mea să înțeleg ce înseamnă management românesc.

      Să vezi când fix ăștia sunt cei care se plâng că UE e nasoală și că au venit să distrugă industria locală românească geto-dacică. Și clientul român a înțeles că mai bine dai 2-3 lei mai mult dar mănânci un produs corect decât ce șmenuri fac românii.

      La fel la agricultură, cică ale noastre sunt gustoase, naturale, de fapt le stropesc ăia fără nici o jenă, fără nici un standard sau ceva, cât simte el că trebuie atâta dă.

      Comentariu apreciat.472
    • În una din fabricile de pâini, din România, angajații care amestecă ingredientele pentru aluatul acela, care îl bagă în cuptoare, au fost instruiți de către șef sau manager să adune cu mătura & fărașul făina care le-a scăpat pe jos.

      262
  5. Eu stiu pe unu care traieste numai din invarteli cu fonduri. Cumpara utilaje, invarte ceva cherestea… Dupa un timp „afecerea nu merge” si vinde utilajele. Face cum face si o ia de la capat.

    Productie tata…

    Comentariu apreciat.443
  6. Am avut 2 oameni pe santier in Anglia care s-au intors in Romania la cateva luni dupa inceperea pandemiei. Aveau cateva utilaje aici pe care le-au vandut si planul lor era sa investeasca in agricultura/constructii undeva prin zona Onesti.
    S-au intors de cateva saptamani inapoi in Anglia. Mi-au spus ca fiecare isi cere partea, de la primar la ultimul politai. Nu dai partea: nu primesti autorizatii, iti saboteaza lumea utilajele, iar politia nici nu te baga in seama.
    Mi-au zis ca cei intorsi din strainatate sunt vazuti foarte rau, mai ales in zonele rurale/orase mici pentru ca refuzam sa acceptam cum merg lucrurile in Romania.

    Comentariu apreciat.774
    • Asta ar trebui să fie scris pe toți pereții.

      Când o să vreți o Românie mai bună, apreciații pe cei ce au lucrat în afară, chiar și numai 6 luni.

      Comentariu apreciat.260
  7. Si ce sa produci mai exact ? Mancare se produce destul de scump fata de ce e afara din n motive, nu mai conteaza. Chestii high tech nu stim sa facem. Avem fimulitze pe langa Dacia si cativa mari producatori de afara ce fac volane, huse dar prea putin. Haine/pantofi nu are rost sa mai produci ca esti mult peste preturile din Asia cu tot cu taxe, la fel si cacaturi din plactic. Industria extractoare mai produce dar putin, carbunele deja nu mai renteaza ca am scos ce era de suprafata si e scump sa te duci ca si cartita. Agricultura merge pe anumite suprafete dar nu merge pe multe altele. Nu suntem granarul Europei, ne bat altii la cur lejer pt ca au intinderi mai mari de monoculturi. Pe servicii gen IT mai „producem” dar ai putine firme ce au produse de renume in rest esti …India Europei unde externalizezi cam tot ce faci si nu e doar cod. Ai de la mententanta la servicii contabile la etc. Si deja am ajuns sa fim destul de scumpi dar avem noroc ca suntem in UE. Lucrari cu statul, voila ! Astea sunt singurele care cumva merita. :) Faci o buda la o scoala la tara cu 500.000 de euro si te-ai scos ca si patron pe un an cu tot cu parandarat.

    Comentariu apreciat.312
    • Am sa ma arunc cu o opinie poate mai nedigerabila. Cati au bani sa investeasca in productie la noi in tara vs vest/nord?
      Cati milionari in euro avem noi vs ceilalti? Daca vrei sa faci agricultura ai nevoie de multe sute de mii. Un amarat de tractor e min 20k. Cati din tara au 20k pusi deoparte? Sau pornesti de la caruta si poate in 30 ani iei 2 utilaje + hala.
      Cati au bani pentru a ridica o fabrica de ceva?
      Lasam la o parte knowhow ul necesar unei afaceri unde si acolo suntem deficitari ca lumea nu studiaza si nu avem experienta cu asa ceva dupa comunism.
      Suntem in aceeasi oala si noi si BG, grecii si tot vestul. Pentru ca e saracie vs cei cu care ne comparam mereu.

      Romanul abia are de unde sa ia o masina mai noua si sa plateasca mai repede un apartament.
      In italia Giuseppe il are pe tasu cu restaurant deschis in 1800 toamna. Oare tasu a pus ceva bani deoparte? Oare giuseppe are niste bani din familie sa deschida o alta afacere?

      251
    • @Robert

      Asta am observat și eu față de vest, lumea nu realizează efectiv încă cât de mult ne-a retardat comunismul dpdv economic.

      Toți laudă rahaturile lui Ceaușescu de parcă toate porcăriile alea de combinate și blocuri nu le puteam face și în democrație, au trebui să vină rușii să ne arate chestii.

      Mi s-a părut foarte ciudat când am început să lucrez cu firme din vest, și le vizitam sediul, in italia, in franța, mai nou US. Și să vezi acolo sediu de firmă care există cum zici tu, de peste 100 de ani. Familie care lucrează toți în firmă, moștenită de la străbunici.

      E efectiv altceva, oamenii ăia nu au nici o grijă. E greu de înțeles sentimentul de a nu avea cu adevărat grija zilei de mâine. Și nu ca la noi cum că ai o meserie, ai salariu bun, ai locuința plătită și nu ai nici o datorie. Nu, era o siguranță de un alt nivel.

      Pentru mine care lucrasem în romania de niște ani buni cu tot felul de firme și firmulițe, dar nici una mai veche de 10 ani practic, a fost ceva interesant.

      Comentariu apreciat.283
    • Pe de altă parte, avem și noi oameni care au făcut bani afară și s-au întors în țară. Și când zic bani, mă gândesc la două exemple: Țiriac și IC Drăgan. Ăștia, miliardari în euro. Ce au deschis productiv în țară, în afară de industria mistreților, respectiv industria capetelor de geto-daci?

      133
    • Drăgan era fața operațiunii, nu a făcut el bani. Când a murit, miliardul s-a împărțit între cine trebuia și nevasta-sa rămăsese cu 300 mil parcă.

    • Așa este, averea lui Drăgan are multe laturi obscure. S-a spus chiar că ar fi fost trezorierul Mișcării Legionare. Pe timpul guvernării ălora au dispărut mari sume de bani (Antonescu chiar îi acuza că au furat peste un miliard de lei la cursul din 1940, dar nu știm aici cât e realitate și cât e propagandă). În schimb, relațiile cu Securitatea sunt cunoscute, și afirmațiile privind implicarea în traficul cu armament românesc par plauzibile.

      61
    • Iar pe nevastă-sa lui Drăgan nu o deranjează nimeni cu nimic, o întrebare sau două…

      31
  8. As plusa si cu deciziile de a majora taxe si salarii pentru anul viitor cu 2 săptămâni înainte de sfârșit de an.

    131
  9. chiar daca nu ar fi birocratie si coruptie productia e grea, pot aparea probleme foarte complexe care trebuie rezolvate urgent, iti trebuie furnizori foarte buni pentru ce materiale folosesti si sa livrezi marfa pe sosele/cai ferate care nu sunt ce trebuie, in functie de productie investitiile pot fi substantiale in mijloace fixe, materii prime etc, mult mai usor se castiga banii din comert si servicii, cine investeste bani sa produca ceva ar trebui incurajat incluv prin ajutoare financiare substantiale de catre stat, facilitati de la primarii pentru taxe locale si alte costuri, nu e suficient sa nu le pui piedici ba trebuie sa ii incurajezi si ajuti cu tot ce depinde de autoritati

    170
  10. Pe guvernantii care au facut zeci de modificari in ultimii zece ani la legislatia fiscala i-as bate cu curele la talpi si i-as trimite sa mearga desculti acasa. Cred ca suntem campioni absoluti la modificari fiscale in toata Europa.
    In general, tot ce scrie Vali in post este foarte adevarat: daca as deschide restaurant sau magazin cu diverse, trebuie sa prevad de la bun inceput fond de protocol pentru niste oameni de la fisc, genul cu care este mult mai sanatos sa fii prieten. Daca sa zicem iei o teapa, vreun client nu iti plateste o factura mai mare, risti sa iti albeasca tot parul pe cap pana sa recuperezi legal paguba. Este minunat sa faci afaceri in Romania si mai apare cate un cap de pwla pe aici sa scrie „dar de ce spuneti ca este tara de rahat, ca uite ce bine este?”
    Faptul ca sunt atatea fenomene cum sunt cele descrise in post si altele pe care le stie orice antreprenor roman m-au facut sa iau acum mai bine de zece ani hotarea sa nu mai deschid nici o firma in Romania. Mai bine sa fiu angajat, sa am un salariu decent si sa imi plateasca angajatorul taxele (CAS, CASS etc)

    71
  11. Nu produc, prestez servicii in afacerea de familie si cred ca ar fi foarte greu sa produci in tara asta pentru ca:
    – taxele si impozitele sunt enorme: am dat pe anul asta aproape 1100€/luna impozit pe cladirea proprietatea firmei… cand mi-au zis de la primarie mi-au spus mai intai sa ma asez, nu glumesc…
    – gasesti greu forta de munca chiar si necalificata. Le e mai usor sa stea pe ajutoare sociale sau smenuri si invarteli decat sa vina zilnic 8 ore la munca
    – legislatia varza, 1000 de organe de control care te cauta de orice cacat minuscul si inutil dar scapa cu vederea probleme majore in acelasi domeniu la stat…
    – 1000 de autorizatii si avize pentru orice. Toata ziua stau sa fac si sa trimit dosare, sa achit consultanta, taxe de depunere si revizuire etc etc
    – oamenii (clientii) neseriosi: dau comanda de ceva apoi vin si fac scandal ca ei de fapt nu voiau ce au comandat, sa le dai banii inapoi.
    Si ar mai fi multe motive.

    203
  12. Dupa cateva controale la care „doamnele venite in control” iti vorbesc de parca esti sclavul lor iti cam taie pofta de afaceri si productie in Romania. Am intalnit angajati la OPC care nu stiau diferenta intre ingrediente si informatii nutritionale. In final iti zice ca iti da o amenda mica ca nu se poate duce la sefu’ cu mana goala.
    Si din acest motiv multi incep sa nu mai ofere calitate, descopera ca amenda (de care oricum nu scapi) e mai ieftina decat calitatea.

    102
  13. Nu m-as baga in productie dintr-un singur motiv : B2B
    Adicatelea vezi banii la p***vara

    11

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube