Nu se moare de foame în România

2008, Londra. Eram prin Sainsbury’s în jurul orei 8 seara. Am trecut pe la raionul de carne rotisată, văd ofertă: două lire un pui rotisat. Super! Am luat.
Am întrebat de ce a atât de ieftin, mi s-a spus că așa e politica magazinului, să ieftinească produsele rămase pe stoc, să nu mai stea cu ele până a doua zi. Am băgat la cap, începusem să-mi fac drum prin supermarket în jurul orei 8 seara. Dar am observat că erau destul de mulți care „se plimbau” prin magazin, iar la ora 20 fix se adunau în coadă la raionul de carne rotisata.

2016, Torino. Lidl începuse(?) programul „Super Sabato”, unde făceau reduceri de 40% la anumite produse. Reducerile sunt ciclice, au câteva produse (mai puțin de 20) care se rotesc în programul Super Sabato. Parmezan și prosciutto crudo „al trancio” e ceva ce apare periodic la reducere.
Cinci euro un kg de prosciutto crudo? Pomană!
Mă duceam dimineața, să prind oferta.

Dimineața la 7:45 (supermarketul se deschidea la 8), în fața unui Lidl în Torino (unul dintre orașele bogate din Italia) era ceva lume. Se deschidea magazinul, ne duceam toți țintă la raionul de prosciutto și parmezan. În unele sâmbete, erau prea mulți pensionari care… aproape se îmbrânceau, și nu mă mai băgam între ei. lol

Două cazuri, două obiceiuri, două țări.

Ceea ce nu am văzut în niciuna din cele două țări, nu am citit, și nu am auzit, este plânsul că „se moare de foame”. Cât m-am înghesuit prin Londra cu… ăia descriși de Colțescu, cât m-am băgat printre pensionari în Torino… nu am auzit pe nimeni că „moare de foame”.

Iar a apărut un text cu „apocalipsă”, „se moare de foame”, „vom muri de foame”.
În România. În țara în care pe bune s-a murit de foame, în 2021 încă mai apar din ăștia care se jeluiesc că vine apocalipsa, că n-au ce mânca. Dacă întrebi orice cerșetor, moare de foame. N-are ce mânca, n-are ce da la copilași, moare de foame…

Atât ne duce capul, de proști ce suntem.
Stau supermarketurile pline cu lucruri aproape gratis, noi tot apărem pe la TV și o ardem cu „murim de foame”.
O lipsă crasă de decență față de părinții și bunicii noștri.

Dacă România a pierdut lucruri esențiale, unul din ele e decența. Decența să nu fii ultimul milog, ultimul cerșetor. Decența de a tăcea, mai ales când nu e cazul să plângi că o bocitoare, cu motive inventate.

Îmi pare rău că nu sunt invitat eu pe la televiziuni, să iau niște cartoane de ouă cu 3 lei, să arunc cu ele în toți milogii care „mor de foame”.
Nu, alintatule, nu mori de foame. Bunicii tăi mureau de foame. Tu ești un alintat nenorocit, atât.

Vrei să protestezi, vrei să te revolți tu contra sistemului. Foarte bine. Susțin.
Zi că n-ai școli, autostrăzi, spitale, că n-ai acces mai bun la educație, că nu se fac suficiente reviste de integrame pentru pensionari… zi ORICE, numai nu zi că „mori de foame”.

Un clip din Basarabia. Dar în România a fost cam la fel:

 

 

Am fost azi la Kaufland, au reducere 30% la orice detergent pudră. Scria în ofertă că reducerea nu se aplică la produsele deja aflate în promoții, dar s-a aplicat. Era un sortiment cu 14% reducere, iar azi încă 30% reducere… Am cumpărat detergent aproape la jumătate de preț. Luni a fost 30% reducere la săpun și deodorant.

Nu lucrez la același volum cum lucram înainte de pandemie. A scăzut volumul, câștig mai puțin.
Dar chiar dacă aș câștiga foarte foarte puțin, aș avea decența să nu zic vreodată că mor de foame. Mi-ar fi rușine de părinții și bunicii mei să zic așa ceva în România acestor ani.
Mi-ar fi rușine de mine, că am trăit anii ’80 (sau chiar anii ’90).
Dacă vreau să o ard rebel, „contra sistemului”, am să protestez că nu sunt școli și spitale. De exemplu. Motive n-am!?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

134 comentarii

  1. nimeni: Nimic
    Cristici : Nu va mai plangeti ca muriti de foame. E 30% reducere la dero la Kaufland.

    00
    • Vezi ca e un articol chiar aici pe blog, cu comentarii despre asta.

      Alt titluri din presa: „Zonele din România unde oamenii mor de foame”
      „Cum trăiesc copiii din mediul rural, în 2020. Se culcă flămânzi și consumă alcool de la 13 ani”
      „Cifrele groazei: câți copii se culcă flămânzi în România”

      Si tot asa. Nu ma apuc sa mai caut, ca ma iau nervii. Imi creste tensiunea (la propriu) cand aud expresii din astea. De zeci de ani, numai asta aud. Am adunat pozele intr-un text, si intr-un link… permanent (?) pe care sa-l mai pun la orice stire/comentariu cu oameni care mor de foame. Macar o data pe saptamana voi avea ocazia sa-l folosesc.

      Nu mai am chef sa fac teste cu televiziunile, cum faceam pe vremuri: au fost perioade in care pariam cu oamenii ca , daca deschidem TV-ul acum pe Antena 3, in mai putin de 1 minut auzim cuvantul „Basescu”. Castigam de fiecare data. Nu mai am chef de teste din astea, dar s-ar putea incerca un test, daca exista 24 de ore de zapping prin canalele TV romanesti in care sa n-auzim pe cineva ca e sarac si „n-are ce manca”, sau „n-are ce pune pe masa copiilor”. As pierde, daca as face un pariu ca nu avem 24 de ore fara asa ceva?
      (apropo, ce mai zic aia de la Antena 3? La cate minute pomenesc „Basescu” acum? Auzim un „Basescu” la 24 de ore, de exemplu?)

    • Cum nimeni nimic? Sa vezi pe fb comentarii cu Guvernul Catu care face nu stiu ce in timp ce jumatate din tara moare de foame.

      00
    • „Unii nu au ce pune pe masa copiilor”… suna cunoscut?
      bataie cu oua de 10 bani, pentru oricine care „nu are ce pune pe masa copiilor”.

      Am amintit de detergent, sapun si deodorant… pentru toti aia care vor puți prin mijlocacele de transport in comun. Vine vara… Cand ii vezi ca put, ce motive au? De ce put? Ce spun aia, cand ii intrebi de ce put?

    • Put pentru ca au mancat prea multe oua?

      00
    • Daca tu castigi X, iar facturi, chirie/intretinere, medicamente si alte chelutieli esentiale te costa X+1, poa’ sa fie kilul de cartofi si 5 bani, tot nu ai de unde. Da, nu se moare de foame ca in ’46 (in sensul ca nu e mancare), asta nu inseamna ca „se traieste bine”.

      Iar legat de reduceri si inghesuiala din vest, pai care e diferenta intre ala care se duce la lidl la 7:45 sa cumpere prosciutto cu 5 euro, si ala care se trezeste la 5 AM sa dea refresh la emag pe site sa isi cumpere nush ce prostie de BF? Aici nu e vorba de necesitatea de a cumpara ceva la reducere (ca altfel nu am bani/nu imi permit), ci doar de obsesia omului de a simti ca „a facut o afacere”, inclusiv cand reducerile nu sunt chiar reduceri (traiasca marketingul). Pun pariu ca aia de se inghesuie la coada la reduceri arunca mai multa mancare la gunoi decat cumpara la reduceri.

      00
    • Fa proteste in piete si spune „Vrem sa traim mai bine!”. E ok, sustin, vin si eu.

    • Cristici, personal mi-a placut articolul pentru ca si mie imi place sa vanez reduceri. Doar ca sunt 2 probleme:
      1. Cei care zic ca mor de foame in Romania se refera deseori ca nu le ajunge salariu pentru cheltuielile zilnice. Multi inca o ard cu cartofi si paine indiferent de banii pe care ii au.
      2. Stiu ca sunt multi copii in Romania care merg la culcare flamanzi. E foarte trista situatia. Dar reducerea de la Kaufland la Prosciutto Crudo nu ii salveaza pe acesti copii. Din pacate acestia nu isi permit nici macar paine cu dulceata. Li se rupe lor de 30% reducere la branza cu mucegai.
      Reducerile acestea sunt doar o varianta pentru unii dintre noi sa nu mai cheltuie asa de mult pe mancare, atunci cand prefera sa manance la un anumit standard.

      00
    • Pe langa ce s-a zis mai sus, majoritatea celor care se culca flamanzi sunt in sate unde nu ai acces asa usor la Lidl, Kaufland etc. O fi 3 lei cofragu cu oua dar cat ii costa sa mearga pana la supermaket si inapoi ?

      00
    • @Sagi, sa stai la tara si sa mori de foame se numeste lene.
      Si cu ziua daca mergi, faci mai mult de un salariu minim.
      E adevarat, pamantul nu se cultiva singur, rosiile / cartofii trebuiesc ingrijiti putin.
      Bunica mea a avut pensie de la CAP de 200 si ceva de lei pe luna. Nu s-a plans de foame niciodata si avea o vorba: „cum iti asterni la tinerete, asa dormi la batranete”.

      Concluzia articolului este ca si daca stai la tara, si daca stai la oras, mori de foame doar daca esti lenes.

      00
    • Bunicul meu, om de la tara, avea o vorba: saracia vine la pachet cu lenea si prostia. Multi “saraci” fie nu pot mai mult din motiv de “nu ii duce capul”, fie se complac in situatia in care se afla de lene si nu vor sa faca niciun efort suplimentar ca sa traiasca mai bine, pentru ca munca e grea. Total de acord cu Cristici, nu ai cum sa mori de foame daca te duce putin capul si nu te feresti de munca, mai ales daca stai la tara. Am locuit 2 ani la tara, aia care munceau aveau de mancare, putorile faceau coada la carciuma din sat sau sa ia pe datorie de la magazin. Sau dadeau banii pe tigari si alcool si apoi se vaitau ca nu au de mancare, a mai scris Vali un articol pe tema asta.

      00
  2. olimpiada victimelor se tine non-stop

    00
  3. Corect. Acum ceva ani am vazut o caruta cu „bruneti” care cauta in gunoaie oprita sa cumpere carne pui din magazin. Avem intre cele mai ieftine alimente din Europa(inclusiv Rusia). Si uneori mai pun reduceri la preturile astea.

    00
  4. Treaba cu muritul de foame e de fapt „nu-s bani” :)
    Pe timpul lui ceașcă aveau bani dar n-aveau ce, acum au ce dar n-au bani de ajuns

    00
  5. TVR are 2 documentare- „Adevaruri despre trecut: Parjolul – despre foametea din anii 1946-1947” si „Adevaruri despre trecut: Foametea din anii 1946-1947”. Nu stiu cum e mai bine sa te uiti la ele, cu stomacul plin sau gol. Oricum iti vor lasa o stare neplacuta (vis-a-vis de oameni, societate, comunisti etc).

    00
  6. Nu toata lumea poate sa manince detergent si sapun ieftin!

    00
    • Cumperi detergent ieftin pentru a avea bani si de sapun ieftin, pentru a-ti ramane bani de paine ieftina, cu economia cumparand oua ieftine, pentru a mai ramane bani de cafea ieftina, iar cu restul cumperi prosciutto la pret de reducere italiana (atentie la reteta, ce contine acel prosciutto – doar carne, sare, conservant – revin aici cu un text despre „smart buying”).
      Faci toate astea si nu te plangi ca un idiot ca mori de foame, peste tot prin presa si pe la TV. Nu urli in piata ca un prost, ca „n-ai ce pune pe masa copiilor”, cand un kg de malai e 1,4 lei, iar unul de faina e 1 leu. (nu mai am poze acum). Iar daca nu apari la TV spunand ca n-ai ce manca, poate restul de prosti nu se lasa manipulati sa dea un vot pe o punga de faina de 1,4 lei.

      Acesta e sensul amintirii tuturor reducerilor din text.

    • Sau iti cumperi tricouri si sosete tehnice!

      00
  7. E si chestie de mentalitate, uite aici un proverb chinezesc relevant: descoperi ca ai buzunarul rupt la pantaloni, daca esti pesimist te superi ca poate ai pierdut niste bani dar daca esti optimist te bucuri ca poti sa te scarpini la oo.

    00
  8. OK, dar pana prinzi reducerile alea, ce mananci? E usor sa iesi ieftin cand iti iei hartie igienica pentru un an de zile pentru ca o gasesti la reducere daca ai niste bani pusi deoparte, dar daca traiesti de pe o zi pe alta ce faci?

    00
  9. Iti dau un bax de hartie igienica de anul trecut pe un kg de prosciutto crudo …

    00
  10. Acum intr-o nota mai serioasa cand nu ai bani sau ai f putini, totul pare scump. De ce nu au bani, asta e alta poveste, uite aici subiect pt un alt articol.

    00
    • Daca nu au bani, inseamna ca au timp. Nu se poate nici bani nici timp (bine, ecuatia are 3 variabile: bani, creier, timp). Daca n-ai bani, si ai timp, inseamna ca trebuie sa stii de reducerile astea mai bine decat mine.
      Oricum, textul este despre lipsa de decenta. Pe care noi o avem, lipsa, iar foarte foarte multi din „vest” nu o au (nu au lipsa de decenta = au decenta).

    • Asta vroiam si eu sa scriu. Da, cand intri in magazin cu 100 de lei in buzunar, da, poti sa faci cateva alegeri.

      Toate afirmatiile de mai sus presupun ca ai un acoperis, ca ai o masina de spalat in care sa pui detergentul, ca ai hainele care sa le speli, ca ai un aragaz pe care poti fierbe oualele… etc

      Dar sa zicem ca ai 10 lei. Ce-ti iei ?

      00
    • 10 lei?
      1 litru de lapte: 3 lei,
      o paine: 1,5 lei,
      o banana: 1 leu (sau o jumatate de kg de mere, sau o eugenia, un pachet mic de biscuiti, o punguta de covrigei),
      150g de salam de la raionul cu servire asistata: 4,5 lei (sau 1kg de pui la reducere, daca am unde sa-l fierb, sa fac o supa)
      Sa calculez in kcal, daca „mori de foame” cu 10 lei pe zi?
      Am facut si video niste calcule: link

      Bineinteles, nu sunt avocatul traitului la limita, dar sunt avocatul decenței.

    • Tot ce ai calculat e o singura masa pentru o persoana. Presupunem ca o lungesti si iti ajunge o zi. Sunt 300 lei pe luna de persoana, in conditiile in care vanezi oferte de dimineata pana seara.

      Si nu-mi poti spune ca este o masa „bogata”. E doar cat sa nu mori de foame si sa ai putere sa mergi maine la 5 la Lidl sa mai prinzi ceva oferta ca altfel ai belit-o.

      Sunt de acord ca noi (eu, tu si multi altii) nu murim de foame dar nu la noi e problema, ci la aia care chiar mor de foame.

      00
    • Eu cheltui in medie 500 de lei lunar pe mâncare, fără să cumpăr cele mai ieftine chestii, dar nici să dau 20 de lei pe 10 ouă de la găini crescute pe pământ. Mi se rupe pula dacă sunt găini cu etaj.
      Vorbesc despre chestii neprocesate, de bază, pe care le gătesc: carne, legume proaspete, lactate, conserve de roșii, fasole, legume congelate, etc. Mai iau și câte un mezel, un mușchi afumat, o caserola de mici, pentru poftă. Dar baza e gătitul și nu mor de foame. În aia 500 de lei include și pâinea pe o lună. Dar na, suntem putori și ne place să ne plângem.
      Că zice Cristi de curpapir: am o obsesie pentru pachetul ăla mare de Zewa portocalie, cu 20 de role. E damblaua mea și mi-o fac, indiferent. La Auchan au un bidon de Ariel+lenor, 5 litri, până în 80 de lei, spală 90 de mașini, cam așa zic ei. Reale sunt vreo 70…că nu calculez la suzetă. Există o grămadă de magazine de producător cu produse mai ieftine decât la supermarket.
      Sunt pungi de cafea marcă proprie de hyper market, mult mai ieftine decât ce e pe tv.
      Produsele lactate sunt ieftine, marcă proprie, nu ce e la tv. La fel pentru multe produse. Există în Auchan legume congelate la 50% din prețul celor din reclama: bonduel, edenia, etc. Tot mazăre, dă-o în gura mă-sii. Există pulpe de pui:50-60 de lei baxul de 10 kg. Există pui ambalați, care sunt ok la bani și se pot face din ei destule. Nu, nu vorbesc despre puii crescuți cu branula la 8 lei 3 kile. Aia nu consum. Dar nu dau nici 50 de lei pe un pui bio, că are nuș ce tip de pene. La fel există pastă de bulion la cantitate mare, gustoasă și bună la bani. Ideea e să vrem.
      Acuma nu muritu de foame îl văd eu ca problemă, ci puturoșenia, lenea și lipsa de creier, plus viciile, multe vicii.
      Am o cunoștință care se vaită că nu găsește de muncă, dar fumează de 6-700 de lei pe lună, că e viața grea. Țigările pe o lună egal factura la curent pe 6 luni. Țigările pe 4 luni=lemne pentru o iarnă.
      Suntem preocupați să cumpărăm tot la bucată, să nu judecam cum facem economie, cum ne rămân bani.
      Ni se pare mult 100 de lei pe an eMag Genius, dar nu vedem în perspectivă câți bani economisim cumpărând multe chestii de acolo și cum se adună leu cu leu.
      Ori sunt eu chitră, ori sunt oameni imbecili uneori.

      00
  11. Vineri e reducere 30% la orice sortiment de bere in Kaufland!

    00
  12. La preturile astea, pleci de acasa fara bani si gasesti in drum spre supermarket destule fise cat sa-ti iasa de un pranz.

    00
    • Intr-o seara am vazut un om care a luat 3 saci de mere la 0,3 lei/kg. ma intrebam pentru ce… apoi am gandit ca are porc, ca le lua fara sa mai aleaga, lua ce nimerea. Trei saci de mere.
      In tara lui „murim de foame”, au ajuns oamenii sa creasca porci cu mere de la supermarket…

    • @cristici sau pt. tuica din aia buna :D
      Stiu persoana care a cumparat portocale asa, majoritatea stricate si a facut tuica.

      00
    • sau poate face tuica. Sau suc

      00
    • Ehh, unde sunt meseriasii care faceau tuica din pufoaica? ;-)

      00
  13. Imi povestea taicamiu, in copilaria lui ( ~ anii 50) , primea cam un colt de paine la doua zile la masa.

    00
  14. NOU
    #41

    Nu se moare de foame, dar se moare de grija altuia, așadar cum să cumpăr cea mai ieftină mâncare, mâncare la reducere?

    00
  15. Ete’ pwoola, reducere la deodorant … La ţigări nu bagă ? :)

    Nu mi-e ruşine să recunosc, pândesc ofertele. Majorităţii însa, le este psihologic probabil jenă să recunoască sau să profite – „Păi ce, eu îmi iau de la reduceri ? Ce-o să zică lumea ? Dacă mă vede cineva ? Mă fac de râs !”

    Pe acelaşi principiu am doi vecini de-ai maică-mii, soţi, ambii au avut Covid, plecati cate 2 săptamini de acasă – noooo, am fost la ţară, am avut cevă la plămâni, m-a durut piciorul – de parca ar fi ruşinos sau te-ar alunga vecinii, nu stiu ce să zic.

    00
    • Camel Activate la x-press. Dunhill maro la x-press. Cel albastru tot acolo. Trebuie să dai nr de telefon, mai câștigi un pachet (sau poate nu, cum se aliniază astrele)
      La Camel promotia e valabila pana in 16 mai. La Dunhill cred că mai e câteva zile.

      00
  16. @cristici – iti recomand acest documentar daca nu l-ai vazut deja: https://www.youtube.com/watch?v=c0abRRXJxw8

    00
  17. 2 milioane de romani cu salariul minim de 13 milioane, net.

    1 milion de pensionari sub 10 milioane, net.

    Cosum minim pentru o viata decenta, 45 de milioane, conform INS.

    Say again ?

    00
    • decent si mort de foame sunt concepte diferite
      iar 4500 este necesarul pentru o familie cu 2 adulti si 2 copii

      00
    • ,,2 milioane de romani cu salariul minim de 13 milioane,,
      Vezi ce telefoane au ei și pruncii lor și ce fac la mall în fiecare uichend. Pula priorități, suntem săraci dar vrem să părem bogați.
      ,,1 milion de pensionari sub 10 milioane, net.,,
      Apartament trei camere, doi pensionari, dorm în singura cameră încălzită la reșou, că n-au bani de centrală. Vinzi, iei unul cu o cameră, pui centrală, ai bani de medicamente și coșciug personalizat.
      Rupți în cur, dar fuduli.

      00
    • Florin, lasa pretextele ieftine: 4500 impartit la 2 (copiii nu lucreaza) = 2250, aproape dublu cat castiga fiecare parinte.

      Paco, fix mesajul asta il perpetueaza dreptacii de la Basescu incoace. Ori nu e productivitate (lol), ori „isi cumpara plasme in rate”.

      Au niste jafuri de telefoane, Samsunguri low-end vechi de 3 ani, luate in rate. Probabil ca in loc sa isi cumpere un telefon mobil ar trebui sa iti lucreze tie ca zilieri pentru 50 de lei, nu ?

      Cat despre pensionari, cinismele astea stupide nici nu merita a fi disecate.

      Let them have cake, much ?

      00
    • @Dragos – tu si soacra-mea n-ati mai trecut la ron. Au trecut 16 ani de atunci, cand pana mea scapam de „milioane”?

      00
    • Paco: într-o perioadă, mergeam la CEC Bank sa platesc o rată. Și, fara voie, stand la rand am asistat de multe ori la următoarea scenă: venea un pensionar, îmbrăcat că vai de el, haine ponosite, pantofi scalciati etc. De le plângeau de milă. Își verificau contul, a intrat pensia? Și de multe ori, casierul era nevoit să le spună cu voce tare soldul… Mă cruceam ce numere auzeam. Sa ai resursele necesare unui trai ok, dar să te autocondamni la austeritate..

      00
    • Sebi ai dreptate. Era in familie o ruda, ceva frate de-al bunicii dupa mama. Toata familia stia cat e de zgarcit. Era pensionar si punea bani deoparte, umbla jerpelit etc. Dupa anii 90 s-a aflat ca in 89 avea stransi la CEC aproape 100.000 de lei. Cand a venit inflatia galopanta, nu a investit banii in nimic, pana la urma cred ca s-a ales praful de ei. Probabil a murit de inima rea

      00
    • Nu prea muncește nimeni pe salariul minim, se plătește diferență la negru

      00
    • Ai uitat de cei care au iesit din orice statistica. Stai calm, pe aici părerile țin loc de adevar, nu se împiedică lumea de serii statitstice. Sau se împiedică și merge mai departe.

      00
  18. Mie mi ar fi rusine sa urlu ca mor de foame cand am 90 100 de Kg si am cosul plin de alimente grase si cancerigene. Am vazut un pensionar mancat la casa la Carrefour care urla ca „noi murim de foame suntem batrani si bolnavi”. I am precizat politicos ca la masa lui corporala sanatatea pare o problema reala insa sub nutritia nu. In cos statea cumintel si un Cava D Oro, o bautura pentru cunoscatori. Decenta e o trasatura moarta de mult in in RO. La putere e tupeu prost inteles, lamentatia penibila.

    00
    • Nu știu dacă e ok să judecăm un bătrân care vrea să mai uite de necazuri la un păhărel de alcool. De unde să mai găsească un bătrân un strop de plăcere în viață, ce să-i mai dea speranță să vrea să fie treaz non-stop?
      Nu am aceeași toleranță față de unul tânăr care se plânge că nu are una alta, dar el cumpără alcool.

      00
  19. Cum fac sa-i explic nevestii ca nu tot ce e mai scump e automat si mai bun?
    Eventual si ca nu toate BIO sunt mai bune, dar e corolar la „daca e mai scump sigur trebuie sa fie mai bun”.
    Pilos si Lidl au fost scoase din schema pe tema asta.

    Daca bagi un articol cu produse cu nume mare (aka apare in reclame) si calitativ sub unele marci obscure/ locale / marca proprie raman dator.

    00
    • Citeste etichete. Laptele din supermarket, vandut sub brandul lor, de multe ori e de firma. Lactag, Albalact, Friesland Campina (Napolact, Milli, Oke), Simultan Timis (am testat, am incredere)… firmele astea ambaleaza si pentru brand de supermarket.
      Cascaval facut la Botosani, la firma buna, produs cu doar trei ingrediente pe reteta (lapte, cheag, sare) – ambalat sub brand de supermarket. Pui „marca de supermarket”, firma producatoare Transavia „crescut si sacrificat in Romania”.
      Prosciutto ala de 10 lei, din poze (brand de supermarket) – pe el scrie „made in Italy”.
      Cititi etichetele.

    • Cristici: exact. Am constatat de mult și eu chestia asta. Când am văzut că un produs vândut sub marca proprie avea aceeași stampila de conformitate UE ( sau cum ii zice, cea ovală) cu un produs de firmă.

      00
  20. Vad ca nu zice nimeni ca daca stai la sat, la 15-20 km distanta de orasul in care e kaufland sau lidl si nu si masina sub cur, pot fi si gratis produsele, ca nu are saracul cum sa ajunga sa le cumpere.

    00
    • Adevarul e ca la tara se fura la greu!

      00
    • Îi mergi pe jos. Mai ales dacă nu ai loc de muncă și vrei economii.

      00
    • Te duci cu plasa de rafie sub aripă și vii cu autobuzul. Sau te ai bine cu un vecin care are mașină și te duci cu el. Îi dai și lui 20 de lei la benzină și faci cumpărături calumea.
      Până în 2017 când mi-am luat mașină, veneam de la supermarket cu taxiul sau cu autobuzul când mă duceam la Pitești. Sau vreun cunoscut mă lua și pe mine, ca să îmi fac plinul. Cotizam și eu la carburant, că așa e frumos. Și ne-am descurcat. E greu sa înțelegi ce consumi, ce mănânci, ce nevoie și, să evaluezi cat îți ajunge o chestie, de parcă ai aterizat ieri pe pământ.

      00
  21. Daca te referi la baietasii cu gleznutele goale, care se vaita ca nu mai au bani de somon bio norvegian, sau de pulpa de angus, da ai dreptate, aia n-au nici urma de decenta… Insa in Romania se moare de foame… nu ti-as dori sa cunosti cazuri reale, e evident ca habar n-ai despre ce vorbesti, pentru ca n-ai mai putea dormi daca ai stii realitatea… habar n-ai cati batrani se culca flamanzi pentru ca trebuie sa leaga intre mancare si intretinere… habar n-ai cati copii se culca flamanzi, ca sa manance un pic mai mult fratii lor mai mici… spui de reduceri la Kaufland… unii nici nu stiu ce-i aia… Tu si astia ca tine va invartiti ca un caras in borcanul lui si aveti impresia ca aia-i lumea… nici nu stiu daca sa rad sau sa fiu scarbit… Traiti intr-o lume paralela care n-are nici o treaba cu realitatea…

    00
    • Voiam să-ți răspund pe lung. Să-ți spun de mama mea și de bunica mea, văduvă de război, rămasă cu trei fete. De revoluție, de post-revoluție, de mine, rămas orfan de tată mult prea devreme, de mine personal care trăiam cu aproape nimic. Și apoi, întîmplător am dat de asta: https://www.youtube.com/watch?v=vISbxAG0syk&ab_channel=CristiC
      Și îți spune chiar autorul tot ce voiam să spun eu. Și nu e străin de subiect, oh, nu! și nu e despre ”gleznuțe goale”. E despre gîndire, supraviețuire, organizare și moduri de supraviețuire. Fără lamentări și povești lacrimogene.

      00
    • @Stefan: Am toata compasiunea pentru copilaria ta grea si a autorului… dar ce legatura are cu subiectul ? Voi aveti impresia ca situatiile sunt identice, ca exista o reteta unica, daca ceva a functionat pentru unii, functioneaza pentru toti ? Sa luam situatia de care se vorbeste in clipul pe care l-ai pus…lucram cu materialul clientului :) … o familie cu 5 copii, in Vaslui , putin peste 1000 lei alocatii si ce muncesc parintii … OK… in primul rand nu avem destule informatii despre starea familiei. Stau in chirie ? Au alte datorii de platit ? Au probleme de sanatate care necesita tratamente ? Banuiesc ca parintii lucreaza munci necalificate „de dimineata pana seara”… cam cum crezi ca sunt platite muncile astea ? cat crezi ca se aduna in plus, la cei 1000 de lei ? Daca muncesc de dimineata pana seara, trebuie sa se deplaseze… cu transportul in comun banuiesc, care si ala costa, cat de putin, zilnic. Si cand crezi ca au timp sa urmareasca ofertele de reduceri de la Kaufland ? Probabil depind de un magazin de cartier, sau satesc si aia e… Intr-o casa neintretinuta, apar tot felul de probleme… care ce sa vezi, costa si unele nu pot fi amanate… la fel si problemele de sanatate, inerente la 5 copii si la 2 parinti care muncesc de dimineata pana seara. Si care la fel, nu pot fi amanate, sau pot fi, dar se agraveaza… Ai dreptate, ar fi foarte multe de spus, dar e inutil… sunteti incapabili sa observati ceva in afara borcanului vostru… Si pana la urma care e scopul postarii asteia ? „Uite ba, ce grozav sunt eu, m-am descurcat, astia nu-s in stare sa faca ce-am facut eu”. Pe buneee?!! Sincer, filmuletul ala mi-a lasat un gust amar…

      00
  22. Bine ok, nu ai bani si iti cumperi toate porcariile ieftine dar care te ingrasa ca pe un porc. Eu vreau sa imi dai o solutie cum pot sa cumpar cu bani putin niste fructe de mare proaspete, o flecica de un kg de vaca kobe, un prosecco, dar nu de ala de saraci, ok prosciuto merge dar trebuie si un melone care costa si ala, etc

    00
  23. Când vreau un anumit produs din ofertă și știu că se termină până seara (se termină mereu) și eu mă duc înainte de deschiderea programului la lidl. Mereu sunt cel puțin 20 de persoane acolo. :)

    00
    • Mergi cu 30 minute inainte de inchidere in ziua precedenta a ofertei, e la raft. Aia 20 de a doua zi + tine sunt habarnisti, nu stiti cum merge treaba :).

      00
    • sincer, nu ştiu dacă se permite să-l achiziţionezi. că am aterizat întâmplător înainte de închidere cu o zi înainte de introducerea unei oferte, erau puse cartoane peste sau afişe „din oferta de mâine, nu se pot achiziţiona azi”.
      sau le bagă la raft chiar în dimineaţa aia. anul trecut mi-am luat miel de paşte de la lidl (din experienţe anterioare ştiam că tre’ să fiu la deschidere să prind).
      fix în cazul ăla nu ţineam absolut morţiş să-l iau din lidl (deşi era mai ieftin), dar voiam o pulpă şi atât. sunt o persoană şi congelatorul frigiderului nu-i exagerat de mare. prin toate măcelăriile/piaţă nu dădeau mai puţin de juma’ de miel. ce pzm să fac cu juma’ de miel, să hrănesc toate pisicile din zonă?! nici n-am găsit cu cine să împart.
      am fost în fruntea clasamentului la deschiderea magazinului, m-am mişcat rapid, că voiam doar miel şi încă 2 fleacuri. când am ajuns la frigiderul de miel încă nu-l băgaseră, tocmai deschidea angajata drăciile alea frigorifice ale lor. a pus 5-6 bucăţi în frigider, am înhăţat una înainte să închidă ea frigiderul. mi-am văzut de treabă. în urma mea, 2 persoane au luat restul bucăţilor.

      00
  24. Cautati pe YT „Kapushon – Prin ochii lui Ilie Vieru” daca vreti sa vedeti:
    – ce-au facut animalele de rusi in Basarabia
    – cum intr-adevar s-a murit de foame, prin Basarabia, Ucraina
    – cum se face rap politic / manifest, nu labareli tip Smiley s.a.

    00
  25. Ba, adevarat, pentru ca e plin de Kaufland si Lidl in mediul rural, acolo unde se culca copiii flamanzi. La magazinele unde lumea cumpara pe caiet, nu se aplica reduceri. Mai mult, ce sa vezi, preturile sunt chiar mai mari ca la oras. Prin urmare, ceea ce ai scris, nu prea se aplica.

    00
  26. Lidl și Kaufland sunt magazine pt săraci. mai ales Lidl. urâte, meschine, înghesuite, produse dubioase, mărci proprii de care nu a auzit nimeni.

    Eu îmi fac cumpărăturile la Mega. e curat și frumos. Chiar am auzit Bjork în difuzoare. te simți în altă lume, elevată. m-am întâlnit cu Cioloș la Mega, de exemplu. e drept, mai scumpuț, de ex 6 ouă 10 lei.. aia e. nu stai să te uiți la reduceri că nu ești pensionar

    00
    • Bjork, saraca ce rau a ajuns, la ce Mega si la ce casa e casiera ca sa trec sa ii las si eu o atentie, ca imi placea cum canta!

      00
    • normal că n-a auzit nimeni de mărcile lor, că d-aia sunt proprii, nu că le produce careva sub brand de bogaţi.
      ca să nu discutăm despre ce spune Cristici mai sus, produsele marca proprie a magazinului sunt produse de acelaşi fabrici care produc şi produse cu branduri de bogaţi.

      mie-mi iese frişca şi cu smântână (pt frişcă) pilos, şi cu cu marca proprie penny, şi cu dorna (50% mai scumpă) şi cu olimpus (dublă la preţ).

      sunt produse la care nu pot renunţa la anumite branduri şi la care nu-mi plac produsele marcă lidl (domestos, sau vanish pt vase), sunt produse la care mi-e indiferentă marca şi sunt produse la care chiar le prefer p-alea de la lidl.

      00
  27. @cristici:
    Mai lasa-le dracu de exemple ca nu e chiar asa. Bagi in tine un an din astea si la 40 arati de 60.
    Nu mai suntem in 1920 cand mancarea insemna doar a pune ceva pe masa.

    00
    • oua, carne, mere „nasol”. Ma, tu ce chia si pula de tigru mananci?

      00
    • pula de tigru, pentru aia cu manutele rosii, este un fel de mancare scump la chineji

      00
    • @animaloo
      My bad ca nu m am facut inteles: puiul, salamul la 5 lei, branza la 8 lei, lichiorul ala din poze la 12 lei, la asta ma refeream.
      PS: nu e de le maine manuta rosie

      00
    • ma refeream la calitatea lor indoielnica

      00
    • @dny, tu ai observat ce troscău și ce mahorcă premium quality bagă de regulă oamenii săraci în ei? Ai tu ceva dreptate, dar în cazul lor cred că un E în plus în salamul ăla ar fi ultima grijă.

      00
    • @adyzah
      sunt bogat, nu stiu d-astea :))

      Generalizezi si deviezi discutia. Eu m am referit doar la calitatea acelor produse.
      Poate altii iau de bun totul si in ani iti futi sanatatea destul de vizibil

      00
    • @animaloo – sanatate curata – oua de la gaini indopate cu antibiotice care n-au vazut in viata lor iarba, mere pline de pesticide acoperite cu o pelicula de ceara si salam care nu contine deloc carne doar reziduri tehnologice si e-uri.

      00
    • bă, e vorba de murit de foame!
      mori de foame da’ strâmbi din nas că nu-s ouă crescute în poiată, în libertate, cu iarbă şi grăunţe, mori de foame şi refuzi carnea de pui că nu e puiul bio, crescut liber, fără antibiotice (apropos, fără antibiotice moare şi ăla crescut la mamaie în bătătură), etc, etc.
      tata Creangă a avut dreptate, cu „muieţi-s posmagii?”

      ok, ca principiu, voi aveţi dreptate, uneori (nu întotdeauna) calitatea produselor ieftine este foarte joasă. dar când fucking mori de foame calitatea produselor e cam ultima grijă.

      00
    • @AB
      Ok deci in situatia asta, daca luam la propriu termenul de „murit de foame”nu moare nimeni.
      De aici rezulta un articol inutil pentru ca majoritatea cititorilor de aici au multe mii de euro salariu.

      00
    • Pe aici o grămadă de cititori au considerat utile articole pe care alții le-au considerat inutile sau la mintea cocoșului.

      00
    • Arata la 40 ca la 60 ca nu se ingrijesc. Cremele sunt numa penteu muieri. Bautura proasta, dar multă. Tigari. Stres si munca in condiții aiurea.
      Nu puiu si salamul, ca d-alea am mancat si eu, ca altele nu erau si nu preq arat nici de 40. Cat timp imi cer astia IDul la magazinul de bautura stau bine

      In oraș ai posibilitatea sa te hranesti. Nu din 10lei/om/zi.

      00
  28. Ai dreptate cu preturile dar la omul care traieste dintr-un salariu sau pensie normala in provincie sunt altele problemele:
    1. Iarna cateva luni pe an (facturi marite)
    2. Cheltuieli gen o lucrare dentara, din ce sa platesti daca tie iti ajunge venitul/pensia de mancare si intertinere?
    3. Tot mancand la subzistenta apar in timp alte probleme de sanatate
    4. Cum a zis cineva mai sus e bun detergentul la reducere, dar daca ti se strica masina de spalat ce faci?
    5. Mi-a zis o cunostinta acum cativa ani: frigiderul si aragazul asta le am de acum 30 de ani. Daca se strica nu am bani sa le inlocuiesc
    La asta se refera cand zic ca traiesc prost. Da pot sa mananc cate omlete vreau la tigaia mea de 20 de ani dar cand trebuie inlocuit ceva sau apare o problema neprevazuta ce fac

    00
    • Daca ai salariul minim, la nevoie poți lua un frigider ( găsești și sub 1000 lei) in rate pe 1,2 ani ( 50-60 pe luna). Ideea este sa vrei. Am văzut prea multe cazuri în care spuneau același lucru, dar nu renunțau la vreun viciu nici măcar cu 10%. Și dacă le băteam un apropo la PET-ul de bere luat zilnic ….vai

      00
    • E 700 de lei o mașină de spălat Arctic, cea mai ieftina. Am avut 8 ani de zile una, până a început să pice cuva. Am desfăcut o să văd ce are și până să o asamblez, aia nouă era deja achitată. 8 fucking ani. Și nu i-am pus calgon, nu a avut filtru anti-cacat. Direct la rețea. Și dacă nu crăpa cuva o mai țineam până cădeau tablele de la ea.
      Și se poate lua in rate. Frigider? Unu ieftin, că nu pute. Am un Indesit vechi de 17 ani.
      A mai ruginit, i-am vopsit ușa beat, arată ca dracu, dar merge. S-au dus dracu garniturile de la el, i-am pus chedere de se lipesc pe la uși, prin zonele unde nu mai etanșează cum trebuie. E vreo 5 ani așa. Am avut un cuptor cu microunde care la un momendat făcea figuri de la placa din mică, din interior. I-am scos placa și merge in continuare așa. L-am dus la țară și e funcțional.
      Hai că soluții se găsesc.

      00
  29. Apropo de “România are cele mai mici preturi” și calculul tău făcut mai sus cu ce poți lua cu 10 lei.
    Hai sa vedem și în afară ce ai lua cu 10 euro.
    1 litru de lapte – 0.80ec
    1 baghetă – 0.35ec
    1 kil banane (bio) – 1.79e sau un kg de mere 0.97e, sau 400g biscuiți etc
    Salam uscat 400g – 3.55e (sau un pui 2.66e kg)

    Total: 6.49 euro, în condițiile în care e un kil de banane și nu O banană și 400g de salam, nu 150.
    Și m-am oprit cu calculul unde te-ai oprit și tu, deși cei 10 euro încă nu au fost cheltuiți.

    Te afli într-o mare eroare dacă spui că România are prețuri mici.
    Cu excepția câtorva chestii, prețurile sunt aproape identice cu alea din cel puțin 2 țări din vest, dar în schimb salariul minim e de 4 ori mai mic.
    Unde dracu or fi fost acu trei ani toate lucrurile alea aproape gratis din hipermarket de care spui tu, ca eu țin clar minte că în 2018 deja dădeam 450 de lei pe tura de cumpărături pentru 2 săptamâni și asta pentru că 90% din produse erau marcă proprie și luam și legume băgate la reducere după ora 20.
    Aici dau cam 140 de euro pe două săptămâni și mare parte din alimente sunt bio. Ca există marea șansă să nu fie, e partea a doua.
    Un mic exemplu, uleiul de floarea soarelui bio din lidl, anul trecut în România era 10 lei-500ml. Tocmai am luat fix același produs, la un litru (!) și am dat echivalentul a 13 lei, deci??
    Că nu se moare efectiv de foame, e adevărat, până la urmă și dacă mănânci doar pâine goală se umple mațul, dar cu siguranță acea dietă “decentă” cum spui tu, pe termen lung numai sănătate nu înseamnă.
    Pe lângă mâncare, mai exista și multe alte cheltuieli, mai ales dacă sunt și copii la mijloc.
    Să nu mai vorbim de cei ce au diferite afecțiuni și dau o poală de bani și ​pe medicamente.
    Nu e foame la propriu, dar e foame de normalitate, o normalitate care după 30 și de ani stă ascunsă bine de tot pentru o mare parte a populației.
    O normalitate în care nu trebuie sa iti calculezi sa nu cumva sa dai 5 lei în plus și sa te delectezi cu o ciocolată, că mâine trebuie sa plătești factura la Enel și la naiba, chiar nu ai de unde scoate ăia 5 lei. Și spre surprinderea celor ca tine, chiar sunt mulți in situația aia.
    Da, știu, dă-o naibii de ciocolată, când ești sărac nu trebuie sa aspiri la asemenea lux, în schimb în alte articole toți își plâng unul pe umărul altuia că in anii 80′ nu aveau ciocolată, portocale și banane și nu era deloc ok ca se mânca puțin, azi în schimb dacă vrei să mănânci mai mult decât pâine cu cartofi sau ești obligat sa cumperi cu suta de grame ca atât îți permiți, clar ești un nesimțit cu pretenții…

    10
  30. Copiii aia de la tara care se culca flamanzi au parinti betivi care fiti sigri ca fumeaza 2 pachete de tigari pe zi si sunt constant intoxicati. Nu e vina copiilor, pot fi facute anchete sociale, dar ia sa vedeti candstatul ii ia unuia copiii ce veti sari ca neomarzistii vor sa dea copiii la un cuplu de lesbiene.

    00
    • „copiii aia de la tara care se culca flamanzi” … ai citat dintr-un reporter antena3 😅
      tu in viata ta nu cred ca ai vazut un copil flamand

      eu si acum tin minte imaginile din anii 90 cu copiii institutionalizati,
      aia erau copii flamanzi.
      acum doar n-au aceleasi optiuni ca restul, in rest mancare e suficienta.
      cu 500 de lei cumperi o tona de cartofi, direct de la producator

      00
    • Cu 500 de lei mănânc ca un burghez. Fără ruperi în figuri. Gătit acasă.

      00
  31. Salariul minim net 1300 lei.
    O chirie care sa nu fie bomba cam in orice oras-municipiu, minim 200 euro, deci 1000 lei.
    Intretinerea restul de 300.
    Dar da, spune-ne mai departe…chiar traiesti in belsug cu 100g de salam. Pe bune ca te credem.

    00
    • cu 1300 de lei …
      tu vrei sa ai luxul de a trai singur intr-un apartament?

      prostul pana nu e si fudul poate nu e prost destul.

      00
    • Care este rolul salariului minim, in opinia ta? In opinia mea, de a-ti asigura niste conditii minime, decente, de trai. Printre care intra si posibilitatea de a trai singur intr-un apartament / garsoniera. Dar de dragul discutiei, ok, plec de la premisa ta, mai traiesti cu cineva in apartament, deci platesti 650 + 150 intretinerea, iti mai raman 500. Nu faci mare lucru cu ei.

      00
    • 200 de euro chirie pt un apartament ? Unde wtf , ca la banii aia abia gasesti o garsoniera.

      00
    • „salariului minim” – adica minimul cat sa supravietuiesti

      vrei lux, atunci pui mana si muncesti mai mult, mai inteligent
      salariul minim, pana si in germania iti ofera minimul si nimic mai mult.

      00
  32. Cristici nu a inteles de fapt ca romanul nu moare de foame la propriu,din lipsa mancarurilor sau a banilor cu care sa cumperi mancare,ci din cauza lipsei banilor sa isi mentina stilul de viata desfranat.Pai unde mai spargi tu 500 de euro pe noapte la club,sa te vada toata plebea?Unde te mai plimbi cu BMW x6 recent cumparat?Cui mai arati ca ti-ai cumparat Iphone 12?
    Si mai exista ceva..sunt oameni pentru care e injositor sa cumpere lucruri ieftine,li se pare ca semnalizeaza a saracie,altfel de ce cacat ti-ai cumpara geanta Louis Vuitton de 4000 de euro(si-a luat cumnata,dar o tine in seif ,ca nu are unde sa o etaleze:)) ) ,cluburile nu mai sunt deschise sa le vada lumea pantofii Gucci,guess si blugi Dsquared2 de neam prost.Si unde sa mai manance si ei un homar si sa bea sampanie cu artificii,cand copilasii le mor de foame?Bine spunea unu, ca „am fost la club sa beau o bere,dar nu am inteles de ce erau unii care la masa beau sampanie,iar la baie vomitau parizer”.Un popor de parveniti/ciocoi trebuie tratat cu masura potrivita.

    00
  33. Mai ramane doar sa ne spuna autorul ca de fapt preturile scad pt ca sunt cateva oferte la produse aflate aproape de termenul de expirare sau ramase pe stoc aproape stricate de care incearca sa scape supermaketurile ca sa nu le arunce.

    00
    • Exact
      Mănânci laturi bune de aruncat la canal

      După ce că știm cum sunt depozitate, aiurea, în soare, în căldură, în condiții improprii, sa mai și iiei ceva care expira mâine e sinucidere curată

      00
    • Supermarketurile nu au voie sa arunce mincarea. Trebuie sa apeleze la o firma autorizata sa distruga produsele expirate iar asta ii taxeaza la kg… adica pierd bani de doua ori..

      00
    • Flat

      prostul pana nu e si fudul parca nu e prost destul.

      00
  34. NOU
    #113

    Urmariti acest documentar daca vreti sa intelegeti ce inseamna sa se mora si sa se omoare de foame.

    https://youtu.be/QrLpBg2Glcs

    00
  35. Scurt pe doi: Kaufland e deseori mai ieftin in Germania decat in Romania, nu enorm de mult dar e mai ieftin (sursa kaufland.de vs kaufland.ro). Si nu cred ca se compara 958 de euro net cu 1386 lei net.

    Partea a doua: vanatul ofertelor. Nu e ca si cand am avea aceeasi politica de rotatie la oferte; ai pierdut oferta, gata. Iar cei mai afectati de saracie sunt si cei pentu care transportul supermarket-casa e cel mai dificil.

    Pensionarul nu poate veni de la Kaufland cu metroul incarcat cu 15 kg de mancare ieftina ca sa-si dramuiasca pensia mai bine. Asa ca e obligat sa cumpere mai des de la magazinul din colt care e cu 30 mai scump decat Kaufland RO, care oricum e si el cu 5-9% mai scump decat Kaufland DE.

    Ai spune ca-i pot ajuta copii/nepotii pe pensionari la cumparaturi dar nici asta nu e tot timpul posibil; multi tineri sunt plecati din tara si avem de altfel o epidemie de batrani care sufera de singuratate in Romania.

    00
  36. Ei si tu…..unii daca rateaza o masa mor de foame. Acum cu pandemia a fost inchisa noaptea shaormeria non-stop… s vezi tragedie, sa vezi morti de foame… In rest de fiecare data cand aud pe cineva ca se plange de cum e acum si ca inainte era mai bine, imi vin in minte imagini din WW2.

    00
  37. Mda. Bun articol. Ma pune pe ganduri. Ma gandesc pe ce naiba reusesc sa cheltui lunar 4800 lei pentru 2,5 persoane doar mancare. Nu avem vicii.

    00
    • obezitate morbida iti spune ceva?

      00
    • Faci un excel cu cheltuieli și vezi la milimetru pe ce se duc banii. Eu m-am speriat anul trecut când am văzut câți bani pot da pe alcool. I am a stupid cunt.

      00
    • Nu e greu. Daca manci branza scumpa, vita maturata la 100 de lei kg, sunca scumpa, bei si tu un vin de la 50 de lei in sus e chiar simplu de depasit suma. Si fructele ce nu sunt mere, banane sau portocale pot fi scumpe. Si eu ma duc spre 3000 de lei la 2.5 pers si nu iau vita sau branza scumpa. Mai iau intr-adevar pe langa chestii clasice bere mai scumpa, dulciuri mai scumpe, fistic dar nu toata ziua.

      00
    • Wtf :))) am ras cu obezitatea morbida. Suntem slabanogi toti. Chiar prea slabanogi :)))

      Cun zicea Ciocanul, daca cumperi chestii de calitate cheltui lejer 1000 eur pe luna. Am dat 500 de lei doar pe gratarul din weekend ceva vita maturata si doi pesti plus 180 lei un vin, prajituri de la Mozard 8 bucati x 16 lei.

      Da, stiu. Problema e la mine si ideea din articol este foarte reala. Poti trai manca relativ decent cu un cost mic. Problema e la fructe si legume de calitate mai ales in extra sezon.

      00
    • Jesus,
      pai vezi ca nu mori de foame

      asa daca o luam pe aratura si visam cai verzi pe pereti …
      si eu vreau sa mananc doar la restaurant,
      normal ca 1000 de euro nu-mi ajunge nici macar pentru o saptamana.

      00
    • Ciocanul

      tu sigur esti carcotas de cariera.
      aici se vorbea de a muri de foame si tu duci discutia la branza maturata frantuzeasca, vita marinata etc.

      00
  38. Multumesc pentru articole, le consider lectura de calitate. Pune lucruri in perspectiva.

    00
  39. E ok articolul dar ,în opinia mea, la țară, acolo unde este de fapt sursa știrilor cu ” copiii dorm flamanzi” , ” muritori de foame”…etc, nu exista Kaufland, Lidl, Profi..etc. Exista magazinul sătesc, unde patronul vinde cocârț ca substitut de hrană și fericire și mai vinde și salam de vara, pateu și brânză topită, la suprapreț, in cele mai multe cazuri având ca sursa de achiziție fix promoțiile de care vorbeai. De ce sa nu ia el 2 salamuri cu 10 lei și să le vândă cu 10 lei bucata ? Că Gigel zilierul oricum nu are bani de mers la oraș să facă cumpărăturile; chiar daca ar avea, îmi imaginez cum seara, acasă, datorita erudiției lui în arta gastronomică, striga copiii din bătătură sa intre în coșmelia semi-daramata, la masa șchioapă, murdară cu mușama unsuroasa și ruptă : veniți bă, Nilă, Paraschive, Achime, să mâncați că a răsturnat ma-ta mămăligă și a pus și castronul cu camembert și salata de rucola cu prosciutto crido pe masa. Hai, odată…

    00
  40. Problema nu este la cei de la oraș care au acces la aceste reduceri :) ci la sate unde veniturile sunt net mai mici, și prin magazinele sătești ajung aceste produse cu adaos între 100%-1000%.

    Și nu poți compara și diferența de calitate…compari prosuto ăla cu puiul afumat?

    00
    • Mda.. am vazut undeva o comparatie la imobiliare , in care se vorbea de ‘doua Romanii’. Problema cu saracia este in mare parte in Romania rurala. Amplificata de alcool desigur, lipsa de educatie a parintilor. Se pare ca satul romanesc intr-adevar trebuie sa moara (90% din ele. nu vorbesc de Ciugud aici).

      00
  41. Nu lua ad literam expresia cu muritul de foame. Cu o paine pe zi poti trai si un an de zile pana iti pica dintii si faci distenie abdominala de la scorbut sau peleagra sau ce o mai fi. :) Pb e ca pe langa ouale clocite la 10 bani sau bananele/portocalele aruncate in gunoi de la kaufland :) mai ai si alte cheltuieli gen sa te imbraci, sa te speli, sa nu bata vantul prin casa ce necesita reparatii, sa ai bani de incalzire, de un cablu TV, de rechizite la copil, de medicamente, de doctori, de transport, de etc.

    00
  42. La kaufland seara înainte de închidere sunt multe chestii reduse. Acu câteva zile. Reduceri de 80%.Telemea veche de Sibiu 18 lei pretul normal. Redusa la 3 lei. Ceva bacon super mișto de la 75 lei kg. La 10 lei kg. Coaste de berbecuț de la 100+ lei la 12 lei. Și multe altele. Dacă nu ți-e lene sa mergi… Mănânci mai bine și mai ieftin ca majoritatea :))

    00
  43. Imediat o sa apara toti idiotii sa-ti explice cum ouale alea la 3 lei cartonul sigur au ele ceva si cum puiul ala rotisat clar era injectat, ca nu avea cum sa fie asa ieftin.

    Eu am prins in Mai anul trecut, promotie la Kaufland, 2 lei/kg de ciuperci grill. Erau bune, proaspat ambalate, iar oamenii le evitau sa nu fie stricate, exceptie angajatii care luau cate 4-5 caserole.
    Mi-am sunat o ruda pe la care treceam ulterior si care prefera fix aceeasi firma de ciuperci. Raspunsul: „nu le lua. n-au cum sa fie asa ieftine.”.

    Problema nu e ca sunt scumpe sau ieftine alimentele in Romania, ci ca „suntem prea saraci sa ne luam lucruri ieftine” si prea fuduli sa nu ne plangem din orice.

    00
  44. Băiatule, un pensionar are pensie 1000lei, asociația la bloc este 640lei , curent+facturi 250lei, mai are și pastile…ce-i mai rămâne de mâncare?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)