Ce reprezintă 1000 de miliarde (un trilion)

Nu mă pricep la politică externă, dar mă pricep la scanat cărți.
Azi scanam o carte de matematică distractivă*, când am dat peste acest text:

Ce reprezintă 1 000 de miliarde (un trilion)
Acest număr este atît de mare încît monedele de hîrtie a 1 leu cuprinse în el, aşezate una lîngă alta în lungime, ar da o bandă care ar putea înconjura de 2950 de ori Pămîntul în dreptul Ecuatorului.
În bancnote de 100 lei, legate în volume, suma de 1 000 de miliarde ar reprezenta o bibliotecă de 20.000.000 de volume groase, aşezate în rafturi a căror lungime totală ar fi de 1.000.000 de metri.

 

Un trilion…
Bineînteles, primul gând a fost la asta:

Taliban’s $85bn Worth of Arsenal: Why Did the US Leave its Equipment Behind?

link2, The Associated Press:

Counting the costs of America’s 20-year war in Afghanistan
The U.S. has spent a stunning total of $2.26 trillion on a dizzying array of expenses, according to the Costs of War project.
(…)
(cu ce efect:)
The poverty rate has fluctuated over the years, reaching 47% through 2020, according to the World Bank, compared to 36% when the fund first began calculating in 2007.

Apoi am gândit la asta:

Three Kings is a 1999 satirical black comedy war film written and directed by David O. Russell from a story by John Ridley. It stars George Clooney, Mark Wahlberg, Ice Cube, and Spike Jonze as four American soldiers on a gold heist that takes place during the 1991 uprisings in Iraq against Saddam Hussein following the end of the Gulf War.

 

Un trilion… oare cât a fot profit, „ROI”?

Putem să ne „distrăm” în continuare cu matematică aplicată pe talibani.

A person working in Afghanistan typically earns around 77,900 AFN per month. Salaries range from 19,700 AFN (lowest average) to 348,000 AFN (highest average, actual maximum salary is higher).

Dacă un AFN e 0,012 USD, câte ore-muncă înseamnă un trilion de dolari?

Așa aș face eu problemele de artimetică de clase primare și gimnaziu, cu astfel de texte: Câte ore-muncă reprezintă o bombă dată peste o casă cu 5 copii și doi părinți în ea?
Date suplimentare: „hundreds of millions it spent fighting every day in Afghanistan in 2013.
Problema ar fi cu capcană, pentru că trebuie luat în calcul și costul casei, plus costurile vieții pierdute ale copiilor și părinților.

 

* ai mei îmi spun să nu mai scanez cărți vechi, că pierd timpul, cine le va mai citi?
Cine va mai citi cărți de matematică distractivă, tipărite la Combinatul Poligrafic  Casa Scânteii „I. V. Stalin”, în 1957?
Nu știu. Știu că le-am citit eu, mi-au plăcut, și mi-ar părea foarte rău să dispară.

Revin, când am să văd legături între evenimente și texte vechi, cu ceva scanuri din „107 povestiri despre chimie” (L. Vlasov, D. Trifonov)

 

Later edit: 

Până la urmă, am semnat ceva cu talibanii, mai primim ardei? Sau vom „muri de foame” în continuare?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

77 comentarii

 1. „Taliban’s $85bn Worth of Arsenal: Why Did the US Leave its Equipment Behind?” sau cum să finanțezi terorismul, iar apoi să te plângi că n-ai bani să combați terorismul.
  Biden SUGI PULA! 🤬🤬🤬

  00
  • de ce doar Biden? cine a semnat acordul de retragere de la Doha? cine a finantat 8 ani razboiul inainte de ala care a semnat la Doha? si cine a pornit razboiul. eu as zice ca toti pe rand ar trebui sa o suga, Biden a pus doar cireasa pe tort.

   00
  • Interesant e ca au avut cateva luni bune pentru a retrage, daca nu in totalitate, macar partial, acele echipamente (avioane, elicoptere, masini, chiar si armament). Si nu au facut acest lucru.

   00
  • @Perkele: doi generali l-au implorat pe Biden să nu semneze ordinul de retragere, dar pe el l-a durut la prostată. Biden e singurul vinovat în tot căcatul ăsta. 🤬🤬🤬

   00
  • asa ca idee, cand face cineva evaluari din astea, gen 85 miliarde dolari, care sunt criteriile?
   care este stadiul de uzura al echipamentelor respective? cate sunt functionale? care erau costurile de recuperare? cel mai probabil aia au lasat in urma echipamente nefunctionale cat au putut mai mult si in general fier vechi.
   plus ca echipamentele predate armatei afgane nu se mai califica la categoria echipamente militare americane.
   iar asta cu Biden e stupida

   00
  • Toata lumea face infografice cu ce super tehnica de lupta au lasat americanii in urma si vai, ce dotati sunt acu astia in Afghanistan. Toata lumea uita ca astia i-au batut pe americani si pe ailalalti din alte tari cu explozivi improvizati, kalahnikoave si pickup-uri; fara tancuri, aviatie si alte minuni din astea moderne.

   00
  • Exista un un acord de pace și plan de retragere semnat de președintele anterior. Dacă renunța la el s-ar fi lăsat cu sute de morți în rândul militarilor americani plus toți politicienii care ar fi urlat că totul se datorează încălcării acordului istoric de pace negociat de mărețul lider… Pare mai mult o bombă lăsată de administrația anterioară: orice ai face oricum iese prost așa că iei decizia care te coste pe tine cel mai puțin.
   Oficial echipamentele erau ale armatei afgane așa că nu putea să plănuiești retragerea lor – trebuiau lăsate ca partea acordului de modernizare. Când au luat-o pe coajă deja era prea prea târziu să mai facă ceva în privința lor. Pe termen lung nu vor mai putea fi folosite din lipsă de piese și personal care să le repare… pe termen scurt însă va permite talibanilor să anihileze orice rezistență. În plus, e posibil ca multor soldați afgani de rând să nu le fi surâs idea de a lupta pentru ca femeile să poată umbla cu fața descoperită pe stradă sau și mai rău… să te trezești că ai femeie face școală mai multă, ajunge pe o poziție importantă în viața civilă și trebuie să o asculți (pe lângă faptul că din cauza corupției locale nu aveau nici hrana asigurată).
   PS: se plând unii peste ocean că au început să dispară din arhivele trusturilor de presă știrile elogioase despre acordul istoric de pace cu talibanii și orice repostare a lor e semnalată ca încălcare a drepturilor de autor…

   00
  • @John Temple și unde erau generalii ăștia doi când mărețul lider semna acordul de pace? Nu și-au dat seama de atunci că talibanii oricum nu se vor ține de el? Și că denunțarea lui din partea SUA însemna o creștere a violențelor care sar fi soldat cu sute de soldați morți plus dat apă la moară pentru diferiți politicieni așa că e cam greu să dai înapoi.

   00
  • singura explicatie e ca costa mai mult sa le duca acasa decat sa le lase acolo

   00
  • Macar nu au pus mana pe arme sofisticate. Niste hummeruri vechi(e drept, oleaca cam multe), pusti si cateva zeci de aparate de zbor vechi… Ce mi s-a parut hilar e ca au defilat cu car bomb la asa zisa parada militara. twitter.com/i/status/1433428033923256324

   00
  • problema e nu ca s-a retras, aia trebuia facuta de mai mult timp, ci modul in care a organizat aceasta retragere. deci da, Bideu e vinovat pentru haosul creat.

   00
 2. Buna ziua, as vrea si eu o copie din Matemetica Distractiva

  00
 3. doar pe mine ma zgarie pe retina „monede de hârtie”?

  probabil 90% din bani sunt virtuali, dar on cazul de mai sus sigur sunt tranzacții bancare deci banii au fost un cod binar si atat

  într-adevăr romania inca merge pe bani fizici

  într-o luna eu scot bani de la bancomat doar daca il duc pe cel mic la un bâlci

  și vânzătorii ambulanți de îngheță au pos pt carduri in ziua de azi

  00
 4. Mi-e greu sa cred ca lucrurile stau in realitate asa cum sunt prezentate.

  Pare ca Americanii au iesit in pierdere rau, dar mi-e greu sa cred asta si sigur sunt alte chestii pe care pulimea nu le stie nici nu le va afla vreodata.

  00
 5. Americanii cica au pus zahar in rezervoare inainte de a pleca.

  00
 6. FYI, daca folosesti termenul „miliard” pentru 10^9, atunci inseamna ca esti pe sistemul lung si un milion de milioane (10^12) e un bilion. In engleza se foloseste sistemul scurt si 10^9 e „a billion”, 10^12 e „a trillion”. In romana, un trilion e de un milion de ori mai mare, adica 10^18.

  E suficient de usor de confuzat ca pana si prin cartulii ca aia mai gasesti problema, de-aia in general dupa miliard se tempereaza entuziasmul cu exprimatul in cuvinte si se trece pe notatie stiintifica (sau mai vezi prin articole exprimari gen „mii de miliarde”).

  00
  • Cu 10 la ce putere, numar de bancnote, „se poate inconjura de 2950 de ori Pămîntul în dreptul Ecuatorului.”?
   Vrei sa zici ca americanii au cheltuit mai mult decat „de 2950 de ori Pămîntul în dreptul Ecuatorului”?

  • Zic ca si cartulia aia greseste, probabil tot din entuziasm si „false friends”. E usor sa scapi copilareste in numere imposibile (zilioane si catralioane), dar intamplator chiar au un nume numerele alea si chiar au un sistem in spate.

   Vezi si https://www.youtube.com/watch?v=C-52AI_ojyQ .

   00
  • Depinde de dimensiunea bancnotelor.
   De exemplu, cartea scanată văd că e din 1957. Nu ştiu ce dimensiune avea bancnota de 1 leu atunci, eu am găsit dimensiunile pentru una din anul 1966: 10,4 cm x 5,4 cm.

   Dacă folosim aceste dimensiuni, vom avea lungimea bancnotei de 1 leu = 10,4 cm.
   * Lungimea teoretică a ecuatorului este de 40 074,99840 km = 4 007 499 840 cm
   * De câte bancnote de 1 leu e nevoie pentru a crea banda lungă cât ecuatorul din problemă?
   4007499840/10,4 = 385 336 523,07 bancnote 1 leu . Să zicem deci 385,336,523 bancnote de 1 leu din anul 1966 (sau lei, având în vedere că e vorba de bancnota de 1leu).

   Acum să înmulţim cu 2950, să vedem despre ce 𝙩𝙧𝙞𝙡𝙞𝙤𝙣 e vorba (10^12 sau 10^18 ).

   385 336 523 x 2950 = 1 136 742 742 850 lei. Ar fi deci vorba de 𝟏𝟎 𝐥𝐚 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚 𝟏𝟐 (10^12).

   Probabil bancnota o fi fost mai scurtă în 1957 sau cine ştie ce valoare aproximativă a lungimii ecuatorului s-o fi folosit.

   (Analizând un istoric al bancnotelor, desluşim următoarele perioade de interes apropiat:
   ,,În 1952 se face reforma monetară, la un raport de 1 leu nou = 20 lei vechi.
   În 1966 se emit monede şi bancnote cu noua denumire a statului: Republica Socialistă România, acestea rămânând în circulaţie până după Revoluţia română din 1989.”

   Astăzi bancnota de 1 leu are dimensiunile similare bancnotei de 5€: 12 x 6,2 cm ± 1mm.)

   ).

   00
  • 𝓟𝓻𝓮𝓼𝓾𝓹𝓾𝓷â𝓷𝓭 𝓬ă 𝓼𝓮 𝓲𝓪 4007499840 𝓬𝓶 𝓵𝓾𝓷𝓰𝓲𝓶𝓮𝓪 𝓮𝓬𝓾𝓪𝓽𝓸𝓻𝓾𝓵𝓾𝓲, 𝓹𝓾𝓽𝓮𝓶 𝓬𝓪𝓵𝓬𝓾𝓵𝓪 𝓬𝓪𝓶 𝓬â𝓽 𝓸 𝓯𝓲 𝓯𝓸𝓼𝓽 𝓵𝓾𝓷𝓰𝓲𝓶𝓮𝓪 𝓫𝓪𝓷𝓬𝓷𝓸𝓽𝓮𝓲 î𝓷 1952.

   4007499840 * 2950 = 11822124528000 cm
   11822124528000 cm / 10¹² = 𝟏𝟏,𝟖𝟐𝟐𝟏𝟐𝟒𝟓𝟐𝟖𝟎𝟎𝟎 cm lungimea bancnotei de 1 leu ediție 1952.

   𝓕𝓸𝓵𝓸𝓼𝓲𝓷𝓭 𝓪𝓬𝓾𝓶 𝓭𝓲𝓶𝓮𝓷𝓼𝓲𝓾𝓷𝓮𝓪 𝓭𝓮 𝓶𝓪𝓲 𝓼𝓾𝓼 𝓼𝓲 𝓶𝓮𝓻𝓰â𝓷𝓭 𝓹𝓮 𝓯𝓲𝓻𝓾𝓵 𝓹𝓻𝓸𝓫𝓵𝓮𝓶𝓮𝓲:

   4007499840 / 11,822124528000 = 338983050,84745762711864406779661
   si 11,822124528000 x 2950 = 1,000,000,000,000 ( 1 trilion pe scara scurtă).

   𝓛𝓪𝓽𝓮𝓻 𝓮𝓭𝓲𝓽: Între timp am găsit că într-adevăr dimensiunea bancnotei de 1 leu era 𝟏𝟏,𝟖 𝐜𝐦 în 1952.
   Putem alfa deci ce lungime s-a luat în calcul pentru ecuator:
   x / 11.8 * 2950 = 1000000000000
   x / 11.8= 1000000000000 / 2950 = 338,983,05084745762711864406779661
   x= 11,8 * 338,983.05084745762711864406779661 = 4 000 000 000 cm

   Deci 𝟒𝟎 𝟎𝟎𝟎 𝐤𝐦 lungime ecuator si 𝟏𝟏,𝟖 𝐜𝐦 lungimea bancnotei, Era așa in problema distractivă din culegere? 😁

   00
  • părinții tăi tu nu te-au iubit, dacă formatezi textul așa.

  • 1 Leu 1952 – Serie albastră

   Înălțime 5,7 cm
   Lățime 11,8 cm

   https://i.imgur.com/aA4l58Q.png

   00
  • Ar putea fi o ipoteză, da. De părinți zic.
   Sau poate sunt doar o artistă neînțeleasă.

   00
 7. Le-au dat gratis utilajele alea iar acum o sa-i sparga la service si la piese.

  00
 8. Si eu cu parerea: crezi ca le era asa greu sa le bubuie inainte sa plece? Cred ca sunt alte motive care explica, ma gandesc ca a fost o intelegere, va lasam astea pentru… ce a fost sau ce va fi.

  00
  • Cine crede ca descultii aia de talibani fascinati de o trambulina si calusei au vreo putere…sa faca mac.

   Sunt niste combinatii mari la mijloc, dar noua ni se prezinta o imagine pe care ei vor sa avem cu privire la aceste lucruri.

   Cum si plecarea lui Messi de la Barcelona a fost din motive „financiare” pe care le-au aflat fix in ziua in care trebuia inregistrat in La Liga si apoi totul s-a lasat cu plansete, astfel ca ambele tabere au iesit cu imaginea curata din aceasta „tragica” intamplare.

   00
  • Americanii au dezafectat toate elicopterele, avioanele etc. din bazele americane. Talibanii nu pot folosi nimic.

   Ca armata afgana nu a facut la fel cand s-a predat, asta e altceva.

   The general further explained that demilitarized equipment included 70 mine-resistant ambush-protected (MRAP) vehicles „that will never again be used by anyone,” 27 Humvees „that will never be driven again,” and 73 aircraft that „will never fly again.” Many of the aircraft were not mission capable anyway.

   „They’ll never be able to be operated by anyone again,” the CENTCOM commander said.

   00
  • in doua saptamani stiu si chinezii sa faca unele la fel, doar ca cu mai mult plastic

   00
  • Mai revin cu o parere. Nu e simplu sa trimita o drona sa bubuie toata tehnica lasata acolo de nevoie? Trimiteti voi mai departe lui biden, n-am mailul lui.

   00
 9. Iti dai seama ca aia s-au pricopsit cu echipamente si tehnica militara pe care Romania, membra NATO, nu le are nici in proportie de 5%?

  00
  • Nu valoreaza mare lucru in viitorul apropiat ce a ramas …se va degrada din lipsa de piese si intretinere. Cred ca a fost un risc calculat. Transportul tuturor armelor si echipamentelor carate acolo in zeci de ani ar fi fost scump + nevoie de timp sa evacuezi. Iar biden vrea sa economiseasca nu sa mai cheltuiasca in afganistan . A promis pomeni electorale acasa si are nevoie de cash.

   00
  • Lipsa de piese? De exemplu, au lasat 33 elicoptere Blackhawk, din care poate 7 – 8 pot fi functionale prin folosirea pieselor de la restul de 25. Si exemplele pot continua.

   00
  • Si URSS a lasat in afganistan arsenal consistent – tancurile vizibile si azi in google map.Un taliban se filmeaza ca si cum ar fi americane
   https://twitter.com/i/status/1432421818275672066

   00
  • @Marin mai trebuie sa ai si oameni care sa le mute, dezasambla, monta in noile elicoptere. Dar si oameni pentru a le pilota.

   00
  • Oameni care știu ce fac. Ăia au luat calculatoarele și avionica, plus tot e avea valențe militare și gata…. Nu mai zboară în veci, deși ar face rost de piese

   00
  • @cineva

   Dar si oameni pentru a le pilota.

   Bașca, tu crezi că-și bat capul să facă cursuri, training, licențiere, permis, din ăstea?

   00
  • Un update de firmware și e rezolvată treaba, ori o parolă de logare fără de care nu poate porni ”tractorașul”. Plus că multe piese au ”durata de viață” de 200-300 de ore numai.

   00
  • @dorul – bai esti nebun, nici nu m-am gandit ca sunt sovietice si am jucat atata timp WoT cu IS3-ul

   @rpetre din alt paragraf – aia cu numerele nu o stiam, m-am uitat la clipul ala cu explicatia si e super tare, mi-am scos de pe net si o poza salvata bine sa o retin

   doar pt. astea 2 comentarii si a meritat postarea lui vali

   referitor la articol – americanii au lasat acolo doar stocuri vechi si produse iesite din uz si mentenanta adica gunoi. cumva bugetul lor trebuie sa para ca a consumat banii aia militari si au sters din lista de casare chestii

   ma uitam acum pe wiki cate abrams m1 au ramas in urma lor? – > nimic, singurul din lista aia care nu apartine celor care l-au cumparat e unu pierdut de irakieni la isil capturat apoi de hezbollah, in rest abolut toate sunt la cumparatori

   „Former operators – Kata’ib Hezbollah – 9 M1A1Ms.[228] Captured from ISIL, which had captured them from the Iraqi Army.[229][230][231]”

   00
 10. Doar pe mine ma zgarie pe creier Afghanistan, cand corect in romana e Afganistan?

  00
 11. daca faceau boobie traps din macar jumatate din acareturi scapau de talibani

  00
 12. Banii aia nu reprezintă mare lucru. Am la birou de 50 de ori mai multi. https://postimg.cc/tY1Bb0X1

  00
 13. Feeeeeeer loooooămmmmm !!!
  pfiiiii, nu au fost pe fază ai noștri.
  Duceau ei tot.
  Ce mișto arătau prin curțile din Strehaia.

  00
 14. Nu se moare de foame in Afganistan.

  00
  • Nu e interesant cum o tara aflata de 30 de ani in razboi trimite de mancare unor muritori de foame ca romanii, care se plang zilnic ca nu au ce manca, ca traiesc prost, ca „inainte era mai bine”?

   00
 15. inteleg si sustin ca educatia sa fie facuta pornind de la exemple cu aplicabilitate, palpabile, din viata de zi cu zi, insa pasajul asta e bine ca ramane doar in internet: „Așa aș face eu problemele de artimetică de clase primare și gimnaziu, cu astfel de texte: Câte ore-muncă reprezintă o bombă dată peste o casă cu 5 copii și doi părinți în ea?”

  00
 16. Le-au lasat Americanii toate gioarsele stai linitit in max 1 luna e salut… nu mai au piese de schimb la ele, deci inutile… atat de dus inapoi cat si de utilizat.

  00
 17. Azi scanam o carte de matematică distractivă* […]
  ai mei îmi spun să nu mai scanez cărți vechi, că pierd timpul, cine le va mai citi?
  Cine va mai citi cărți de matematică distractivă, tipărite la Combinatul Poligrafic Casa Scânteii “I. V. Stalin”, în 1957?

  De ce faci propagandă comunistă? Ce vrei să insinuezi cu niște texte scoase din burtă, menite că scop să imprime ură față de capra vecinului?
  Hai că întreb altfel, de ce ești comunist?
  De anti-americanism, ne-ai convins.

  00
  • Ti-ai ales numele „Phaff” pentru ca esti… phaff in cap, banuiesc.

   00
  • Nu mai copia manuale & cărți făcute la ordinul bocancului amputabil.

   00
  • Da, o matematica si fizica comunista. Huo! Jos matematica!
   Ma, ce fumati?

   00
  • Da, o matematica si fizica comunista. Huo! Jos matematica!

   Da, jos fizica & matematica de model comunist, scrisă la ordinul bocancului amputabil.

   Exemplul tău infect, de „matematică distractivă” & bancnotele de 1 leu pe Ecuator, este atât de execrabil, pe atât de mincinos și făcut în așa fel să creeze ură („I-auite, i-auite cât înseamnă un 1,000 de miliarde în bancnote de 1 leu, fiți nervoși săracilor, că de-aia sunteți voi săraci, că au alții & voi n-aveți. Nu contează că partidul & epoleții vă vor proști.”).

   Cum e să conștientizezi că citești texte, exerciții oligofrene, constituite într-un regim totalitar cu un scop de a manipula pentru un “ROI”(sic!) specific de spălare a creierelor în masă (nu-i nimic, scriem ‘Matematică’ și totu-i ok, da? mușcă proștii înrăiți, lobotomizați cu texte demente), știind asta deja prin ce conjuncturi au fost gândite toate, printre care și materiile de învățământ, iar asta să se rezume că îți place – îți place propaganda, dezinformarea & agitprop-ul, mascată drept „matematică”.
   Cum vine asta, șoimule?

   00
 18. Mare scofala. Maine dau drumul la matrita si scot 3 miliarde de trilioane si le arunca pe piata. :D Scapa unul un zero din tastatura si suntem toti milionari in euro/dolari.

  00
 19. „Dupa lectii”… tot din 19toamna. Daca o ai la scanare, dau o bere.

  00
 20. Personal nu cred ca produsul e din Afganistan. Logistic mi se pare imposibil + f scump sa aduci legume de acolo. Poate ca nu verifica nimeni la intrare in tara la noi si aia de la Marketing si-au dat seama ca trebuie sa mai diversifice ‘tara de origine’. O fi din China/India de fapt si granita cu Afganistan e cea mai aproape.

  00
 21. Afganistan , Turcia, Măroc…toate vin din Pesticidistan, eu i-aș freca un pic la cap pe cei de PR de la magazinele astea să ne explice care e amprenta de carbon corespondenta produselor respective- aici incluzând transport și packaging, și daca e chiar așa capăt de lume să nu aibă un anumit produs în galantar, precum și care sunt eforturile lor să reducă poluarea și să sprijine producția locala, au lansat vreo cerere de ardei gras în decembrie 2020, că fermierii să se pregătească să asigure necesarul. Iar la discuția asta l-aș invita și pe ministrul mediului, și pe cel al economiei, și cel al agriculturii, indiferent cine sunt ei.

  Cât despre banii și echipamentele lașate în urma, lucrurile sunt mai nuanțate:

  – sunt chestii deja plătite, adică contribuabilul american, prin decizia congresului( și creșterea datoriei sua finanțate de china, că nu au bani la buget), a hotărât deja că sunt chestii care se vor fabrica în sua, de către firme sua, pentru a fi trimise în teatre de război, fară a avea certitudinea că le vor mai recupera, drept urmare banii aia se regăsesc în profitul industriei de armament, în fondurile destinate politicienilor, în salariile muncitorului american, samd
  -multe echipamente militare erau deja produse/donate armatei afgane, care le-a lașat așa cum sânt în mana talibanilor- nu prea au lașat americanii nimic valoros
  -multe din chestiile alea spectaculoase sunt bune de nimic, odată pentru că au o durata de viață și exploatare (vesta antiglonț expira, țeavă mitralierei/tun se decalibrează după o anumită durata de folosire), iar echipamentele complexe, fie au nevoie de update, fie mentenanță, greu de realizat de oameni neinstruiți, să nu zic analfabeți fanatici religioși
  -multe echipamente par funcționale, dar nu mai sunt…..
  -la război se mai întâmplă și chestii de genul, nu e primul și nici ultimul conflict în care se mai abandonează armamant
  – ce interes mai avea sua într-o tara care nu putea/vrea să evolueze, cu un pakistan duplicitar, și mai ales, de ce să nu aibă musulmanii uiguri niste frați musulmani puternici în zona, de ce să nu îi mai tremure fundul lui Erdogan puțin, că și așa o face pe șmecherul, și de ce să nu își respecte promisiunea din campanie, că vă readuce trupele acasă, odată liderii Al-qaida eliminați?

  00
 22. Pai trilioanele alea s-au cheltuit majoritatea in SUA. Acum e rost de o noua cheltuiala pentru ca, deh, nu mai au echpamentele alea…

  00
 23. Voi ați găsit un praf alb în ardeii de la kaufland?

  00
 24. cea alba pluteste pe mare, in ardei e din aia maronie.

  00
 25. @cristici – postezi cărțile scanate undeva online? As fi interesat de unele dintre ele … Cărțile vechi au farmecul lor, alt farmec decât al celor noi 😉
  Daca le ai undeva as aprecia un share link …. Daca nu, nicio problema 👍

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube