Sănătate, că-i mai bună decât toate

Acum 25 de ani am avut o problemă și a trebuit să merg la dentist. Dentistul mi-a spus: „Dacă ai fi venit ceva mai devreme, aș fi putut salva nervul. Dar acum, nu avem ce face, trebuie rezolvat prin pierderea nervului.”
Acest lucru a fost ca o învățătură de minte pentru mine, că o problemă de sănătate neglijată se poate agrava. Bineînțeles, e la mintea cocoșului, toată lumea știe asta. Doar că, experiențele fizice, care ți se întâmplă ție, contează mai mult.

Am avut un prieten (mult mai deștept decât mine) care lucra în IT, în State. Într-un an a venit în România în concediu, iar pe la mijlocul vacanței l-a apucat o durere foarte puternică de burtă, aparent fără vreun motiv. A fost la investigații, iar medicii i-au spus că, pentru că asigurarea lui este în State, atunci când ajunge înapoi să încerce să facă un RMN (sau CT, nu mai știu exact ce), pentru că ei cred că e ceva serios (nu i-au spus exact ce). Între timp durerea mai cedase, aproape dispăruse, iar omul meu ajuns înapoi în State nu a făcut nimic din recomandările medicilor. Când durerea a reapărut, foarte puternic, după vreun an sau doi, a fost la investigații: cancer. A și murit, în 2017. Dacă s-ar fi dus când i-au spus medicii, cum ar fi fost situația?

Controlul la ochi, după vârsta de 40 de ani ar trebui să se facă anual. Mama mea are niște ochelari care aproape cad, se rup, pentru că a făcut ochelari (și control) acum mulți ani. Iar ea e pe principiul clasic românesc „merge și așa”, „dacă reușesc cu ce am, de ce trebuie să schimb?” – iar principiul acesta NU se aplică și la sănătate.
Am convins-o aproape forțat să meargă cu mine la control, iar medicul a observat un început de cataractă; bineînțeles că și dioptriile erau schimbate. Ar trebui să își facă alți ochelari.
Una din marile firme de optică din țară (adică, cu multe magazine în supermarketuri) are o ofertă până la sfârșitul lunii: dacă îți faci card la ei, gratuit, ai un control la ochi, gratuit, fără obligativitatea de a face ochelari. Bănuiesc că vor să își facă o bază de date de clienți. Dacă tot eram acolo mi-am făcut card și control, s-a observat că unul din ochi „șchiopătează”, așa că și eu trebuie să îmi schimb ochelarii. (Firma respectivă nu lucrează cu Rhein Vision, am ales Hoya.)

Am obișnuința ca orice reducere de care aud să o țip în gura mare (lucrez și publicitate, recunosc), mai ales când ofertele sunt bune. De foarte multe dintre ele aș scrie și aici, dar proprietarul acestui blog mi-a spus că preferă reclamele plătite, celor gratuite. lol
Am vorbit cu foarte mulți din grupul meu de prieteni și i-am îndemnat să meargă să își facă control (dacă tot e gratuit), că nu strică.
Acest text a apărut pentru că unul din prietenii mei spune tot timpul că nu are bani, dar el fumează un pachet de țigări pe zi.
Scopul textului e cumva dublu: o mică tentativa de educație financiară, o mică tentativa de educație pentru sănătate.

Ce procent din populația României este ignorantă când vine vorba de sănătate?, sau „știe ea mai bine” (mămăligă vârtoasă la operație?) iar apoi spitalele se umplu cu oameni care au neglijat sănătatea.
Cât ar costa tratarea, în locul prevenției?
Nu pot vorbi decât din experiență personală, unde vizita la dentist o dată pe an e mai ieftină (și mai sănătoasă) decât lucrări importante, care ar avea și potențial să strice aspectul feței.
Analizele de sânge anuale sunt o chestie care ar trebui făcută, iar insistența mea și „reacția prin simpatie” (media celor 5 prieteni) a convins cel puțin trei dintre cunoscuți să meargă anual la control (colesterol, VSH… chestii de rutină) care nu costă foarte mult.
Omul meu care fumează un pachet de țigări pe zi, are peste 40 de ani, nu a fost niciodată la oftalmolog. Iar acum nu merge cu mine la acesta gratuit (fără obligativitate de cumpăra ochelari, repet) pentru că, citez „nu are bani de ochelari”. I-am spus: Ochelari cu lentile Hoya gama mai ieftină, dar cu strat antireflex, costă cât 10 pachete de țigări. Vorbești serios când spui că nu ai bani pentru ochii tăi!?

Iar întrebari de acest fel ar trebui puse la aproape orice ține de prevenția în sănătate.

Acum 20 de ani eram în Regie, în cămin, iar unul din colegi si-a cumpărat scaun directorial (lucra de acasă). Scaun directorial în cămin. Ocupa aproape un sfert de cameră. L-am întrebat: Pe bune, scaun directorial în cămin? A spus: E fundul meu.
Au trecut 20 de ani și îl aduc aminte de fiecare dată când vorbesc despre ideea de a avea grijă de tine. Povestea mea cu dentistul, și scaunul directorial sunt cele două argumente la absolut fiecare discuție despre a avea grijă de tine. Din păcate, omul meu mort de cancer a devenit, recent, a treia parte a argumentației.

Pentru că zilele acestea sunt în Iași, vă salut cu două poze care vor deveni un laitmotiv pentru o serie de subiecte pe care le-aș discuta aici. Aș lega pozele astea chiar și de textul scris azi, de exemplu.

 

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

60 comentarii

  1. Să-ți dau și eu 2 experiente personale.

    1. Bunica, în octombrie 2016 făcut toate analizele generale, în decembrie depistat metastaze în ficat, în februarie 2017 a decedat.

    2. Mama, în ianuarie 2020 făcut toate analizele generale + multe suplimentare, la sfârșitul lui februarie 2020, cancer la pancreas, mulțumesc lui Dumnezeu, acum este bine, am fost la tratament în afara acestui cacat de tara, caci somitățile de aici ne-au dat 0 șanse de vindecare și le mulțumesc pentru faptul asta, ca astfel am fi mers pe mana lor și finalul ar fi fost tragic pentru noi.

    In cazul nostru, am încercat sa prevenim, dar…

    00
    • Vlad, sa-ti traiasca mama si sa fie doar o experienta urata!

      Nu stiu ce te mai mira in Romania, cand oncoloaga care se ocupa (cica) de bunica-mea certa batranicile din salon cam asa „ce ai mai venit, mamaie, sa pierzi timpul? Ti-am zis ca mori, stai si dumneata acasa”. Anul de gratie 2017, oras european, „tot Banatu-i fruncea”.

      Culmea, doctorita cu vreo 2 decenii in urma (cand facuse bunica-mea alt tip de cancer), mai la inceput de cariera, era numa’ lapte si miere. Dar, odata cu cresterea in rang si venituri, o deranjau amaratele alea venite de prin cine stie ce sate din judet, care nu doreau, fir-ar ele, sa moara acasa si veneau sa o deranjeze pe doamna doctor.

    • Multumesc dojo!

      Din pacate si eu am auzit asemenea povesti despre medici…
      Cred ca fiecare doctor la inceput de drum e plin de dorinta de a face ceva insa cu timpul observa cat de putred este sistemul si-si baga picioarele insa de pierdut au doar oamenii de rand…

      00
  2. Toate siturile de ochelari au reduceri frumoase la inceputul asta de an. Mi-am luat si eu doua părechi de ochelari, am improspatat colectia cu niste Marc Jacobs, am crescut dioptria doar cu 0.25 de acum 3 ani. Am facut o luna de cand am renuntat la orice dulce zahar rafinat inghetata orereo etc. Nici cand m-am lasat de fumat nu am avut asa simptome de sevraj.

    00
    • Flora intestinală e de vină.

      00
    • Confirm, sevrajul la zahar s a pisat pe sevrajele la cafea sau droguri.

      00
    • Cel mai greu e sa te lasi de zahar – dulciuri bagate sistematic, zilnic. Mi-a luat mai bine de 2 ani si am fost pachet de nervi in tot timpul asta.

      00
    • Zaharul e inceputul bun, iar care vrea supliment si sevraj din ala vero, recomand cu tarie renuntatul si la carbohidrati…

      Primele doua luni treci pe langa o covrigarie si-ti vine sa miauni si sa te freci de geam ca motanu’.

      00
    • De ce ar vrea cineva normal la cap sa renunte COMPLET la carbohidrati? La zaharurile rafinate mai inteleg, ca nu sunt pana la urma nici produse naturale. Dar amilaza avem pana si in saliva, cu un rol clar. Sa gusti ceva si sa-ti dai seama ca e bun de mancat, tocmai pt ca are carbohidrati (amidon), declansand totodata prima faza din digestia carbohidratilor. Apoi ursul care este tot omnivor nu are nici o problema sa manance miere, chiar este o delicatesa (aici nu este vorba de ursii gunoieri de pe langa partiile noastre de schi). Cine merge impotriva biologiei va iesi sifonat.
      https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30753419/

      00
    • @Trl.
      A zis cineva de normal la cap? :)

      Sincer nu stiu ce inseamna „complet” din punct de vedere stiintific. Adica presupun ca sunt carbohidrati in tot felul de fructe, morcovi si mai stiu eu ce care nu se pun la socoteala.

      In capul meu ma refeream la patiserie, paine, cartofi, orez, chestii din astea civile, preparate care „ingrasa si tampesc” cam zicea bunica.

      Inafara de motivele izvorate din sminteala personala, mi se pare ca ketoza ajuta nitel la nivelul de energie si la „starea de bine” cumva constanta. In plus, dupa ce treci de primele 2-3 luni nici nu prea mai poti sa vezi chestii nesanatoase in fata ochilor, gen deloc, ceea ce e un oarecare beneficiu.

      Dar na, nu e un drum pe care s-o apuci fara pitici crunti pe creier, am adus vorba doar ca era despre sevraj si asta e cu incetineala, cu dureri de cap, cu haiosenii.

      00
  3. Si eu am patit-o. Prin martie anul trecut, fix cand incepea pandemia, mi s-a rupt o bucata de plomba. Am zis ca nu calc pe la dentist ca de acolo sigur iau covid. Si am tot amanat pana nu am mai putut de durere, adica pana acum vreo luna. Rezultatul e ca a trebuit sa merg la vreo 4 sedinte diferite, intai cu tratament pe canal ca mai apoi sa trebuiasca oricum scos nervul si plombat. Asadar am pierdut practic maseaua (ca in timp nervul scos aia inseamna), m-am expus si de 4 ori mai mult si mai scump decat daca as fi mers anul trecut.

    Si sunt sigur ca mai sunt multi altii ca mine care de frica pandemiei au amanat mersul la un control (nu neaparat stomatologic), cu efecte pe termen lung. Cine stie cati au ratat sa descopere din timp un cancer sau o boala de inima.

    00
  4. Hai să povestesc o chestie foarte stranie cu prevenția.
    Aici în DE asigurarea publică de sănătate pe care majoritatea o au costă aproape 1000 de euro lunar, din care jumătate e plătită de angajator, așa că de banii ăștia teoretic poți face prevenție la greu.
    Datorită frigului mâncat prin România și a unei predispoziții genetice, am o problemă cronică enervantă de vreo 3 ani, nu e ceva cu care să nu poți trăi dar vine și pleacă.
    Am tot fost pe la doctori, am ajuns să fac până și RMN după multe insistențe dar tot ce mi s-a spus a fost e că noi nu găsim nimic care nu e în regulă și nu avem ce vă face.
    Ce poți face în cazul ăsta?
    Aici doctorii sunt mult mai reticenți față de România, unde aproape după fiecare vizită la doctor primeam un tratament cu antibiotice de la care efectiv mi-era rău, atât de puternice erau.

    00
    • Gagiul care fumeaza un pachet de tigari pe zi, si n-are bani de ochelari, are cutii de antibiotice in casa. In mod curent ia antibiotice.
      Nu e nici un fel de barfa ca il comentez public, si in fata il porcesc de fiecare data. Cand „n-are bani de ochelari”, cand il vad cu antibiotice, cand prefera sa cumpere hartie igienica Zewa, dar carne ieftina… MA!!! CE PRIORITATI AI!? Cum sa ai hartie igienica Zewa, si sa cumperi carne din surse ciudate? PE BUNE!?
      Nu e barfa. Ia sa-l sun sa-i dau linkul de la articol… De unde ai Amoksiklav (Amoxicilina) din Slovenia? Cine iti recomanda tie antibiotic, si iti vinde cutii de antibiotice? De fapt, vorbesc aiurea, e plin de antibiotice peste tot: „In 2018, it was the seventeenth most commonly prescribed medication in the United States, with more than 31 million prescriptions.” Apoi ne intrebam cum de e plin de bacterii rezistente la antibiotice…

    • Paradoxal, ăștia-s fumătorii aia care or să moară mult după tine, Cristi.

      00
    • Atunci ar trebui sa ma apuc de fumat. Mai ales cu istoricul meu de familie, unde toti murim de inima sau de ficat. Fumat, da? Sa incep de maine…

    • Nu neapărat, ziceam doar așa ca chestie, cum viață e curvă uneori.

      00
    • @cristici, sper ca macar lumea sa stie ca cei care iau antibiotice dupa ureche, nu se pun doar pe ei in pericol. Ei ne pun pe toti in pericol! Folosirea din abundenta si dupa ureche are mari sanse sa creeze o mutatie la bacteriilor, astfel ca dobandesc imunitate la antibioticul respectiv.

      00
  5. NOU
    #18

    1. La medici generalisti mai ajungi (greu la stat, usor la privat).

    2. La specialisti competenti (nu buni, doar competenti) ajungi GREU. In sistemul de stat (neurologie, de ex), locurile sunt ocupate cu 1-2 luni inainte. La „privat” sunt foarte multi incompetenti. Eu as fi putut sa mor pentru ca am pierdut 3 saptamani aiurea cu diagostice gresitie…
    PCR+S (spaga) inca sunt singurele lucruri care te salveaza de la o moarte EVITABILA…

    („Dar vai, nu avem loc la RMN… nici la CT… si nu e urgenta conform definitiei NOASTRE de urgenta”… Really? Well… We can work something out… Phone X, X phones Y, incentives go where needed, problem solved. A doua zi mers la chirug, „de ce ai venit atat de tarziu?”, ii explic, cumva e tot vina mea, norocul meu ca a fost entuziasmat de caz, ca nu mai vazuse decat prin carti… si ca dadea bine la palmares)

    00
    • Chiar și așa, poate nu pt cazul tău, dar pt alte cazuri 1-2 luni de așteptare pt o consultație cred că sunt mai bune decât 1-2 ani de ignorare a problemei.

      00
    • @AB: depinde de ce ti-e scris :)

      Poti sa faci toata analizele azi si intr-o luna ajungi la urgente cu o problema de care nici nu ai auzit (mama), poti sa iei antibiotice cu alcool si sa ajungi la 75 de ani strong as fuck (tataie).

      00
    • Toti cunoastem cate un batran care a fumat mahoarcă toată viața lui, si e sanatos tun.
      Din pacate, nu toti avem geneticul lui. Iar un control la ochi, 50 de lei (sau gratuit), si niste analize de sange anuale (in valoare de cateva pachete de tigari) nu strica.
      Un aparat de luat tensiunea e cam 10 pachete de tigari (si il cumperi o singura data, pentru toata familia), un detartraj e 10 pachete de tigari…

    • Apropos de aparat de luat tensiunea, apare de vreo 2 ori pe an la lidl.
      Mi-am luat pulsoximetru în vară de la ei 50 lei, la farmacie e 150.

      00
    • @Vlad, dac-o mai aud p-asta cu ce ţi-e scris m-apucă dracii. d-aia mari.
      după intervenţia chirurgicală din decembrie, a fost nevoie de nişte analize pe un anumit aspect. medicul meu de familie a considerat că ar fi necesar să refac şi analizele uzuale că tot luam sânge. pt că anumite aspecte nu erau ok şi nu se potriveau cu stilul meu de viaţă, mi-a recomandat investigaţii suplimentare la un medic specialist. am deja programare.
      colegele mele de birou mă iau la mişto, că ce mă duc atâta la medici, să mă bucur de viaţă şi să nu fac nimic şi oi vedea eu ce oi face la bătrâneţe (cică să mă îngrijească nepoţii). asta pentru că investighez o problemă de sănătate semnalată de medic, pe bază de analize şi pentru că mă duc la controale periodice pentru problemele cronice pe care le am. o colegă se „lăuda” că-şi face analizele la 10 ani.
      ca chestie, printre altele am glaucom. deja la ultima tomografie nervul optic de la un ochi nu arăta prea bine. cum ar fi să las neinvestigat şi ai ales netratat asta!? aceeaşi colegă mi-a comentat că ea şi-ar fi scos certificat de handicap şi ar fi aşteptat s-o ţină părinţii toată viaţa („vai, nici nu trebuia să le cer eu bani, îmi dădeau ei”).
      da, e posibil ca în ciuda oricărei prevenţii să dea o maşină peste mine, sau să fac o boală rară şi dubioasă, sau un cancer galopant şi să mor rapid oricât m-aş agita eu. dar e posibil să nu se întâmple asta şi peste 20-25 de ani (sau mai puţin) să-mi pară rău că n-am făcut nimic, pentru că dacă aş fi mers la timp la medici problemele de sănătate n-ar fi fost atât de grave.
      da, poate e important şi ce ţi-e scris, dar prefer ca măcar o parte din scriitură s-o fac eu însămi.

      00
    • @cristici

      Factorii care îi ignoră cei care dau exemplu bătrânul de la țară care fumează de stinge sunt multe și diferite față de oraș. Probabil acel bătrân mănâncă mai sănătos și mai natural ca 90% din orășeni, și face exercițiu în aer curat zilnic (muncă de grădină, etc) care nu se compară cu aerul plin de noxe de la oraș de la băieții deștepți cu DPF off (care-s mai mulți decât bănuiesc și cele mai pesimiste estimări).

      Credeam și eu că-s basme astea cu aerul poluat dar mai mergeam cu cortul în tabere și diferența enormă era că dimineața când mă trezeam aveam chef să alerg toată pădurea, pe când acasă când mă trezeam nu-mi venea să mă dau jos din pat nici bătut. Și da, aceleași număr de ore de somn, în cort erau chiar mai puține și mă simțeam mult mai odihnit.

      Eu zic că și acești factori contează, nu putem compara munca stând la birou (și mă dau pe mine exemplu personal) cu cea de la țară, în aer liber, și mai important, aer nepoluat de oraș.

      00
    • @AB in final totul se rezuma la soarta sau gena (daca iti place mai mult termenul asta).

      Am cunoscut zeci de oameni cat timp am stat cu mama prin Turcia, cu boli fel si fel, cu stiluri de viata complet diferite. Nu exista explicatii pentru majoritatea bolilor rare. Totul se rezuma la factori de risc, care pe unii ii pot afecta, pe altii nu, dar toti suntem predispusi la boli si putem influenta doar intr-o anumita masura cursul vietii.
      Nimeni nu are reteta perfecta pentru a duce o viata fara griji din punct de vedere medical.
      Eu nu ma refer la faptul ca sa nu-ti faci analize si sa-ti lasi viata in voia sortii, ba din contra.
      Anumite probleme daca sunt depistate la timp, pot fi remediate, altele nu.
      Asa ca totul se rezuma la gena ta (eu ii zic soarta).

      PS: eu imi fac analizele de 2 ani pe an si am sub 30 de ani, iar orice alta problema sau jena care persista mai mult de cateva zile o investighez suplimentar.

      00
    • @Vlad, cam toți ăștia pe care i-am auzit cu scrisul sunt pe modul „nu fac nimic, nu mă duc nici când mă doare că mă rezolvă Domnul” de mi s-a format un trigger cât butonul roșu acum de sub degetul lui Biden.

      00
    • AB – colegele tale sunt niste vaci proaste, e simplu.

      00
  6. Doctorii trebuie sa știe și unde sa caute. Taica-meu avea cancer pancreatic cu metastaze la ficat, faza terminala. Pe CT doctorii vedeau doar un pancreas inflamat și analizele prescrise îl dădeau sănătos tun. :)

    00
  7. Statuia Independentei de pe Bulevardul Independentei.
    *Cum adica sa salvezi nervul?
    Sa salvezi dintele, make sense. Da’ nervu? Da-l in plm de nerv, ca de aia, de nervi de durere, sunt care-si scot masele/dinti buni, numai sa scape de dureri.
    Ce nerv pe tine!
    Si ca sa am un dinte impotriva titlului, „corect” este:
    „Sanatate,
    Ca-i mai buna decat toate!”

    Le ai cu poezia, si asa, e mai bun ritmul. :)

    00
    • La articolul despre Rhein am scris de un medic care m-ar fi putut opera la ochi, dar a ales sa fie medic, nu afacerist. Dentistul de acum 25 de ani mi-a spus: „Eu fac orice sa salvez ce se poate salva, sa repar cat mai mult, sa las omul sa aiba corpul lui natural.” Si acesta e tipul de om care prefera sa castige el mai putin, decat sa scoata nervi + tratament, sa castige mai mult. Lasa, ca nu mor de foame dentistii daca fac cumva ca oamenii sa mearga „pe natural” cat mai mult.
      De 25 de ani cuvintele acelui om (o doamna care acum e pensionar, are 70+ de ani) le am ca idee de baza cand e vorba de sanatate. Imi plac medicii care spun: „nu iti dau antibiotice pentru orice, ca daca iti dau, ce mai lupta corpul tau, ce mai face el?”
      Cunosc dentist care nu face tratamente de albire (alea chimice), nu vrea sa faca, ca sunt invazive. Iubesc oamenii astia.

      Am schimbat in titlu, ai avut dreptate, e buna rima. :)

    • Cunosc dentist care a făcut dinți de vampir (efectiv a pilit caninii să îi facă si mai ascuțiți, plus a pilit incisivii să fie mai mici și in comparație să iasă caninii în evidență). Asta a vrut clientul… (că ăla nu e pacient). Și se mai și lăuda pe facebookul clinicii.
      La 40 de ani sau mai mult, controlul oftalmologic gratuit sau nu trebuie să includă și măsurarea tensiunii intraoculare, pentru depistarea vreunui glaucom. Dioptriile nu sunt singura problemă.

      00
    • @Alunelu, eu mă „distrez” cu glaucom de la 22 sau 23 de ani. c-aşa e-n tenis. :)

      00
    • ma refeream la faptul ca e mai bine de scos nervul, operatia aia misto, placuta pe canal, decat sa-ti scoti dintii ca dementul, ca sunt si dentisti d-astia. -‘Vrei scos? Scoatem, nu-i problema”. La placut si misto referitor la operatie pe canal, numa-n Romania mi s-a intamplat fara anestezie. Trebuiau flori si un pachet de cafea sa beneficiezi de anestezie.
      La tzara la mine unde sunt acum, nu exista nimic fara anestezie, doar periaj dentar.
      Foarte de acord cu tine cu doctori care nu pun mana repede pe carnetul de prescriptii.
      Sunt norocos si am un doctor de familie ( adica eu si cu eu bolnav ) care imi da reteta pt ce vrea neuronul meu -pt munca, asigurari samd-, dar nu e de acord cu mai nimic la capitolul pastile. „Fuck ‘em! You’ll be fine. Call me when you’re better.”
      Si eu:” Not if I’m feeling worse. Got it.”
      „If you leave with this in your mind, you’ll be fine, or worse. Your choice”
      Ca-n zicala aia:”If you think you’re right, or you’re wrong, you’re right!”
      Cati doctori sunt in Romania acum, oare?
      faza cu harta cu tarile si la ce-i fiecare mai bun, in evidenta, e buna:https://www.narcity.com/en-ca/life/toronto/this-hilarious-world-map-shows-what-every-country-is-best-at

      00
    • De fapt, a scoate nervul și a trata canalele este cel mai nebanos tratament, de altfel și greu de făcut corect și complet. Pentru în jur de 600 de lei (preț de clinica maricica), tre sa vii de vreo 2-3 ori pentru curățarea și tratarea canalelor, verificare cu RX dacă s-a dus pana în capăt și e complet, dacă nu o ia de la capăt, etc. E o munca grea și minuțioasa, asa ca dentistul care zice hai sa scoatem nervul ca să păstrăm rădăcina e de păstrat. Majoritatea, de sila tratamentelor de canal, recomandat extracție plus implant.

      00
  8. nu am Încredere în tarabele de ochelari
    am făcut 3 controale în 3 locuri, 3 rezultate complet diferite

    – nu aveți nevoie, aveți vederea beton
    – ar merge niște ochelari cu dioptrii minime
    – e cam mult, trebuie neapărat

    00
    • Medic. Articolul nu este despre ochelari, ci despre mersul la medic la timp, chiar preventiv. Nu vezi prea bine numerele la autobuz, cand e departe? Mergi la medic. „Tremura” lumina noaptea, la faruri? Mergi la medic. Iti tiuie urechile, iar tu stii ca ai tai, decedatii, au murit toti de inima? La medic. Mai cumperi un aparat de tensiune, sa te monitorizezi.
      Juma’ de familie probleme cu ficatul? Mai lasi slana cu ceapa, si rachiul, dupa 40 de ani. Vorba unui prieten (medic): Gata cu boieria! (si eu, si el).
      Despre asta e articolul.

    • In context, ăia se dau medici.
      Aparatul lor este identic cu al medicilor oftalmologi

      Diferă interpretarea
      Mi-e cam târșă să mă duc la medici oftalmologi după.ce am văzut ce prostii debitează Monica Pop, directoarea.singurului spital de profil

      00
    • Daca vrei un rezultat clar mergi la un medic sa-ti faca fund de ochi sau cum se cheama chestia aia cand iti pune atropina in ochi.

      Am patit si eu la fel cu „clinicile” de mall, in 3 locuri 3 rezultate diferite.

      00
  9. Asta suna a reclama fina la ochelari.
    Cit costa o pereche de ochelari in Romania?

    00
    • „Big Glasses” te vrea ochelarizat. 🦉 Buhuhu!

      00
    • depinde cât ai chef să dai. :)

      00
    • Reclama fina pentru ca romanii sa vada bine.
      SA VADA BINE pe cine voteaza, pe cine aleg, cat de jeg e in orasul in care locuiesc, cat de curve sunt ei sau altii… in general „reclama mascata” la din astea.
      (ma tot laud pe aici ca tot scriu… nimic nu termin) Nu am scris inca articolul despre ideea ca (vezi ultimele poze) independența începi să o ai când ești sătul, sănătos, cu ceva economii. Sa vezi atunci cum incepi sa ceri, sa vrei mai mult de la politicieni.
      „Reclama fina” e sa nu mai fim „hopeless”, „merge si asa”, „ma descurc cu ce am”. NU!

      00
    • O pereche de ochelari de baza (doar antireflex), cu lentile Hoya Hilux 1.6, costa cat 10 pachete de tigari (unitatea de masura a gagiului din poveste). Ar putea costa si cat 5 pachete de tigari, iar eu mi-am facut unii de test -> nu merita.

      Daca citeste aici cine mi-a recomandat lentile cu protectie de lumina de computer: Multumesc! :) Se simte. Se simte clar, chiar si la lumina zilei. Grazie, signore. :)

      00
  10. Eu sunt de parere ca investigatiile medicale de prevenție sunt foarte importante. Acum multi ani, pe vremea când Tăriceanu era prim ministru, ministerul sănătății a avut o inițiativă bună, programul de analize medicale pentru toți. Doar că au implementat programul românește si evident că nu a fost foarte eficient. Au facut aceleași analize la toată populația în loc să se recomande de către medicii de familie analize personalizate în funcție de pacient. Femeilor peste 40 de ani un Papa Nicolau, peste 50 de ani o mamografie. Barbatilor peste 55 un PSA. Fumătorilor niște investigații la plămâni, etc.
    Tatăl meu a murit de cancer de prostată. Un PSA făcut în programul ăla ar fi costat casa de sanatate vreo 45 de lei, i-ar fi depistat cancerul într-o formă incipientă și probabil tratabilă. Tratamentul pentru cancer, decontat de casa de sănătate, a costat 6500 de lei pe luna, timp de mai bine de un an.

    00
  11. Spui ca toata lumea stie ca o problema de sanătate neglijata se poate agrava. Totusi, o parte din populatia romaniei e ignoranta cand vine vorba de sanatate. De ce? Pe langa costuri cred ca lipsa preventiei are o oarecare legatura cu calitatea actului medical – diagnostice gresite, lipsa explicatiilor, lipsa de intelegere sau empatie a unor medici etc. Pentru unele persoane care au avut experiente negative in trecut e destul de greu sa revina la medic daca nu este strict necesar. Frica poate fi un factor important si depaseste orice logica.
    Si atentie, nu stiu exact care este situatia in Romania, dar in strainatate controlul vederii intr-un magazin de ochelari nu este acelasi lucru cu mersul la oftalmolog. Tipul din magazin s-ar putea sa nu fie medic.

    00
  12. Felicitări pentru eforturile pe care le faci ca să conștientizezi / readuci în atenție lucruri trecute de multe ori cu vederea de cei mai mulți. Am o întrebare: cum te poate obliga magazinul de optică să-ți faci ochelarii la ei, după așa-zisul control gratuit?

    00
    • Simplu: nu iti dau toate informatiil sa poti merge in alta parte. Iar o pereche de ochelari costa 600-700$.
      Online aceeasi pereche costa 50$.
      Pentru cei care inteleg franceza:
      https://www.youtube.com/watch?v=cwNOyMq0W1I

      00
    • Nu te obliga. Asta scriu, ca acest magazin nu te obliga. (promotia se termina pe 31 martie.) Acum, ce „deal-uri” au ei, nu stiu. Dar am fost cu mama mea la control (fara sa stim ca e moka), si am plecat inclusiv eu cu ochelari de la ei. Azi am dus-o pe sora mea, tot cu forta. Unii oameni chiar nu au chef „din astea cu sanatatea”. Apoi nu inteleg de ce le e rau, cand le e rau.

      Cum te poate obliga… nu-ti dau rezultatul.
      – Ce dioptrii aveati?
      – X, Y.
      – Acum nu le mai aveti pe acelea.
      Si gata.
      Am mai patit asta la niste analize. Analizele erau aproape moka, interpretarea rezultatelor, 150 de lei.

      00
  13. Daca esti asigurat la stat si ai trimitere de la medicul de familie sau specialist, majoritatea analizelor uzuale sunt gratis. Trebuie doar sa astepti un pic sa gasesti plafon disponibil la laborator. Asa ca in cazul in care lucrurile nu sunt urgente, nu prea exista scuza ca nu ai bani sa faci investigatiile de baza.

    00
  14. Eu anual merg la oftalmolog pt ca port lentile de contact.
    La fel fac analize gen basic sau daca e vreun pachet cu mai multe la +10lei fac ala, plus o ecografie abdominala.
    Chestiile astea mi-au intrat in rutina ca revizia la masina :)

    Pana acu am mers o data la 4 ani la cardiolog ca asa am avut un pitic pe creier la un moment dat (lucram bezmetic, mancare o data pe zi, energizante, rachiu, etc ca la 20de ani :) ). Am zis ca de acu dupa 35ani sa merg macar o data la 2 ani.

    In familie am cazuri de diabetici si aproape diabetici, vad ca si eu ma indrept inspre limita de sus a intervalului… am tot zis ca o sa mananc mai putine dulciuri, mai putina bere, mai mult sport…. mhm inca nu am inceput, tot de luna urmatoare…

    00
    • Comparația cu revizia mașinii e de preluat. Unii fa revizia și itp-ul mașinii fără să-și pună problema să le sară, dar revizia pt ei înșiși nu contează.

      00
  15. Nu faci cataractă pentru că-s pe ducă ochelarii.

    00
    • Un control de rutina a descoperit ceva in plus. De aceea am mentionat. Uneori, de la un control de rutina poti identifica si scapa de cancer, de exemplu (iar, am scris in articol)

      00
  16. Dentistii romani daca iti scot nervul de cele mai multe ori iti recomanda o plomba, care mai tine 2-4 ani dar apoi trebuie pusa coroana, pe alte meleaguri iti spune ca plomba nu tine mult si ai nevoie de coroana, dar dentistul roman e vazut ca e super de treaba, ca nu iti baga mana in buzunar ca uite iti face doar o plomba la sfert de pret. Au evoluat materialele si sculele la dentisti in ultimii 30 de ani, dar multi dentisti in romania sunt in urma cu cel putin 10-15 ani.

    00
    • Da mah, stii tu exact ce zic toti dentistii romani!

      Si daca ti-as zice eu ca cei mai multi romani cand merg la dentist vor doar sa isi faca dintii din fata, cam pana pe la premolarul1, restul „deocamdata ii lasam asa”? Nu zic, ca nu-i asa, dar daca as zice te-ai supara!

      00
  17. Autorul cred că are o părere foarte bună despre sistemul medical din RO. Diagnosticul nu e tot timpul cel corect. A trebuit să fac vreo 3 controale că sa ajung la o concluzie, iar decizia finală a fost a mea. Bună sau rea, voi vedea 😀

    00
  18. Daca tot esti in Iasi, nu rata shaworma de la Warda. Si straduta aia minuscula care se termina in niste scari misto de linga spitalul de copii. Strada Mioritei, mai exact – https://www.google.com/maps/@47.1590285,27.605355,19z :)

    00
  19. Din pacate si doctorii te trateaza de-an boulea cand te duci preventiv. Am fost eu dupa un episod de 2 zile cumplit cu stomacul, febra 39 etc. Cand am ajuns la doctor eram ok, astfel incat m-a intrebat la misto de ce am venit “ca cel mai probabil m-am stricat la stomac si aia e”. I-am zis ca vreau sa fiu sigur, ca in trecut am avut ceva probleme la ficat. Mi-a facut investigatii asa cumva cu superioritate la orice vorba. Asta la privat. Cu o doctorita la vreo 35. Concluzia ei “se mai intampla, nu trebuie sa ne speriem din orice”. Plm.

    00
  20. eu tyrebuie in perioada asta (ianuarie, februarie) trebuia sa fac a doua artroplastie. spitalul unde am „programarea” e oarecum blocat de covid. am amanat. mai rau de schimbat piesa cu totul chiar nu are ce sa se intample.

    00
  21. Am colegi la serviciu care nu au mai facut niste analize la sange de 7-8 ani, raspunsul a fost ca nu are rost, ca se simt bine..si nu vor sa afle ca ar avea ceva. Cam asta e mentalitatea in Ro, nu ma doare, nu ma duc, preventie zero, sau de partea cealalta self medication dupa ureche.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile