Viața la casă #324

10 ani de viața la tară.

Șocul inițial a fost mare. Și nu e ca și cum era prima dată la țară. Doar că venind din București, unde stăteam în chirie și în manele, motoare și periodicele urmăriri ca-n filme, la țară totul era relax. O cunoștință a plecat de la mine cu o gaură în mașină. Făcută de un glonte tras de poliție în timpul unei urmăriri. A văzut gaura pe la Sibiu.

Două săptămâni n-am putut dormi că era prea liniște. Bine, poate și stresul banilor era de vina. 2010 nu a fost un an bun pentru mine. Dar am reușit să supraviețuiesc. Dacă e să mă iau după sfaturile alea de bun simț pe care și Vali le mai predică pe aici, n-ar fi trebuit să fac mișcarea asta. Dar am făcut-o. Cu sacrificii. Din alea mai neplăcute. Asta e pentru ședințele cu terapeutul.

Mai jos o să pun câteva lucruri prin care am trecut în anii ăștia și ce am învățat.

1. Întreținerea curții. 1.000mp, din care vreo 800 de spațiu verde. Am vrut gazon ca-n filme. Am arăt, am nivelat, am plantat. Locația nu-mi va permite niciodată un gazon ideal. Am câmp de jur împrejur. Însă am învățat târziu ca o sculă bună de tuns iarba e ca un orgasm. După 9 ani de pocnitoare electrică am trecut pe una pe benzină. De la șase ore la până într-o oră.

Soluție: ori mașina de tuns mai profi, ori angajat un om să facă treaba asta. Am avut pe cineva care venea de doua ori pe lună. O vreme. Dar până l-am găsit a durat. La țară e lipsă de oameni care sunt dispuși să muncească.

2. Câinii. Am pornit cu un câine. Acum am doi. Știți cât rahat fac ăștia? În spatele casei mi-e frică să calc pe iarbă. Shit patrolul e o ocupație scârboasă. Bașca că al doilea e mascul și mi-a nenorocit toți tuia din curte. Vreo 10. Într-un an. Plus controalele anuale, plus mâncarea, plus deparazitarea lunară etc. Costuri.

3. Gardul. La mine e din lemn și cam trebuie schimbat. Pana una alta l-am mai aranjat eu pe unde era nevoie. Costuri măricele.

4. Copacii. Am plantat copaci. Unii au rezistat, alții nu. Deși i-am îngrijit bine. Acum îi înțeleg pe cei care refuză să taie un copac bătrân.

5. Irigația prin curte. Am săpat un șanț, am îngropat țeava și cablu electric și tot prost l-am gândit. Mă rog, a ieșit ceva, dar ușor ineficient. Apa din puț vine cu nisip. Chestia asta mi-a stricat aspersoare scumpe. Și nu, nu puteau fi reparate.

Costuri: depinde de ce vreți să faceți. Dar un filtru e absolut necesar.

6. Grădinărit. Am făcut clasica agricultură vreo doi ani. Pe asta am făcut-o cu cap. Săpat, întins furtun cu picurare, acoperit cu folie din aia antiburuieni. Seara dădeam drumul vreo oră la apă și aia era. Muncă minină. Buruienile nu au fost o problemă majoră.

Costuri: undeva pe la 500 lei. Beneficiu? Doar plăcerea.

7. În casă. Baterie noua, marca buna, a explodat. Pur și simplu mânerul s-a desprins. Schimbat pe garanție. Nu eram acasă. Noroc că tanti care ne face curat era și l-a chemat pe vecinul. Unicul vecin.

8. Centrala pierdea presiune la un moment dat. Un cui într-o țeavă. După patru ani a cedat. Am chemat pe cineva.

9. Centrala nu mai funcționa. Este electrică. De 24kw. S-a dus fix în cel mai prost moment posibil. 2012 cu iarna aia aiurea. Afară era zăpadă de peste un metru. Viscol urât și temperatura de -27 de grade. Service-ul venea peste două zile. Am căutat pe net și am descoperit că o piesă denumita fluxostat s-a stricat. Am cumpărat altul. L-am înlocuit. Merge și azi. Trăiască Honeywell.

10. Montat/schimbat lustre/aplice/becuri/întrerupătoare. Am mare noroc că am apelat la niște  ingineri autorizați pentru toate instalațiile. Și execuția a fost făcută tot de o firmă autorizată. Altfel eram curentat de prea multe ori. Momentul maxim a fost când un fulger a lovit ultimul stâlp dinainte de contorul meu. Singura stricăciune a fost o protecție de supratensiune de la laptop. Care a luat foc. Btw, încărcătorul merge și azi.

Morala: nu știu. Însă aș evita protecțiile astea pe viitor. Dacă sunt construite prost, iau foc. Să aveți împământare bună. Și instalație făcută bine.

11. Internet. Trăiască 4G. Am avut internet de la o firmă mică, preluată de unii mari. Când erau probleme, dura rezolvarea. Am renunțat și acum stau pe 4G. E ok. Am semnal 4G de la toți operatorii aici.

12. Scule. Bormașina cu acumulator ținea fix 10 negrese. La garanție mai că mă înjurau în față că cică o foloseam în construcții. De atunci nu mai cumpăr Einhell. No mattter what! Am luat altele tot pe acumulator. Am renunțat de curând la investițiile astea. Când aveai nevoie de ea, trebuie să o pui la încărcat. Și, în general, am început să acord o mare atenție sculelor. Nu iau vârf de gamă, însă mă uit la nevoile mele. M-am țepuit cu multe. Și folosirea lor a fost uneori cu riscuri. Era să-mi tai picioarele cu un circular de mână care avea pânza decălită. Noroc că atunci când folosesc o sculă mă aștept să se întâmple ceva aiurea.

13. Nu e neapărat o pasiune, însă îmi place să construiesc chestii din lemn. Așa că am început să mai iau una alta pentru așa ceva.

14. Am învățat să fac beton. Nu e ca și cum nu știam dinainte.

15. Am învățat de nevoie să mai umblu pe la diverse instalații. Să schimb un robinet, o pompă, să desfac și să pun la loc. Pentru că de cele mai multe ori nu găsești oameni care să facă asta.

16. Viața personală. Aici doare cel mai rău. Un mare impact l-au avut finanțele. Când îți vine factura de curent de 3.000 lei și asta e mai mult decât salariul tău e o problemă. Btw, ultima regularizare e pe la 1.200 lei. Am o problema cu toți care spun că încălzirea pe curent poate fi la același nivel cu gazul. Era unul pe youtub care a dat bomboana. Nu e. Ar putea fi doar dacă investești în izolarea casei de 10 ori mai mult. Și nu ai pretenții la 24 de grade.

17. Fiind la țară, viața socială e muci. Prietenii vin în vizită la început, după care mai greu. Ieșitul în oraș e condiționat de cum ajungi acasă. Și asta se simte.

18. Scoli. Am în sat inclusiv un liceu. Și două scoli generale. Parcă nu.

19. Spital. Am avut un spital în sat. Boc i-a dat cu flit. La un an după am avut nevoie să ajung rapid la spital. Mi-am luat o creangă în ochi. Din plin. Am ajuns a doua zi la farmacie și după încă o zi la spital. Am rămas cu o jenă în ochi de atunci.  Alta dată consoarta a avut o criză de ceva și avea nevoie de niște pastile. Nasol moment să te cari la trei noaptea viteză în București. Trăiască Helpnet-ul ăla din Băneasa.

20. Hoții. Am avut vizite de două ori înainte să mă mut. Gaură în buget maximă. Deci alarmă și contract cu firmă de pază. Și camere. Dar ghici ce? Alarmele au acumulatori care mai trebuie schimbați.

21. Povestea mea e puțin tristă. Destui ani cu probleme au dus și la o depresie nasoală. Am reușit să-mi pierd niște prieteni dragi. În sensul că s-au rupt legăturile. Din cauza mea. Și nu doar a mea. La un moment dat a fost și “divorțul”. Și terapia ulterioară.

22. Voi știți cum se face o denisipare a unui puț? Eu am aflat, însă nu mai am compresor. Am două, dar trebuie reparate. Probabil că le voi arunca la reciclat.

23. Într-o vreme un individ cu probleme la cap îmi lăsa siguranța de la contor jos. Aka îmi oprea curentul. Poliția spune că nu e problema lor.

24. Mai vezi unii că aruncă gunoaie aiurea. Inițial poliția a spus că nu e problema lor. Anul ăsta mi-a spus șeful de post că acum e.

25. Mașina. Ai nevoie de mașină. Poate chiar două. În stare bună.

26. Pervaze exterioare (glafuri). Nu am pus de la început si am avut probleme cu infiltrațiile. Lecție învățată.

27. Nu am beci. Chestie pe care o regret puțin. Dar cel mai probabil o să fac unul.

Azi sunt mult mai relaxat. Copilul a crescut și a învățat să folosească mașina de tuns iarba și îi place. Mai trebuie să-l conving să facă shit-patrolul. Financiar sunt super ok, creditul e aproape gata. Buget de urgență? Nu am. Însă mai mereu am bani disponibili. Nu consum tot salariul. La final de lună am de obicei măcar 20% disponibil. Chestie care acoperă cheltuieli neașteptate. Și care cam apar. Ba o lustră, ba o mobilă, ba o automatizare etc. Impulse buying e o problemă.

Ideea e că la casă ai nevoie să știi să faci chestii.  La unele nu te aștepți, dar măcar să știi să investighezi. Și să știi la cine apelezi. Recomand cu drag:  ContactsApp – iOS. Este și pe android, dar nu găsesc linkul acum (da, știu, marketing pe față, dar îl știu de developer :) ). Am găsit un băiat care mi-a făcut automatizarea pentru centrală și niște pompe acasă.

Sunt curios dacă ați fi interesați de niște subiecte legate de case. Cum să-ți alegi terenul, cum să gândești construcția unei case, lucruri de astea. Nu sunt specialist, însă după o casă ridicată de mine, am niște idei. Au mai fost articole pe aici, însă încă o opinie poate nu strică.

casa-282

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

113 comentarii

  1. Bine boss, sanatate, ala din poza e livingul tau?

    00
    • Asta am vrut sa întreb și eu.

      00
    • NOU
      #3

      ala ii living de boer nu de teran depresiv

      10
    • @NIX Welcome to the internet, I’ll be your guide!
      Dai click dreapta pe imagine -> search google for image -> o gasesti pe 100 de site-uri -> nu e de la el din living.

      00
    • @nix de obicei Vali ma trage de urechi ca nu bag si poze. Adevarul e ca nu am un living ca-n povesti. Poza aia e generica :)

      00
    • Nu e, greu sa gasesti meseriasi asa buni sa-ti faca asta plus ca e pentru anotimpuri mai prietenoase.

      Legat de articol, am si eu cateva chestii descoperite:
      – este beton de cumparat la sac (Holcim), pentru mine a fost mana cereasca doar sa-l amesteci cu apa si e ieftin comparativ cu timpul pierdut sa-l faci tu.
      – cu tabloul electric am patit si eu asa. Am mers si am discutat la electrica, au fost intelegatori si au pus lacat (cheie si eu). Din cate am inteles e situatie exceptionala ca ei tb sa aiba acces rapid si direct. Intreaba, poate ai noroc asa.
      – extinctor e necesar, eu am de 6kg si a fost foarte util la un vecin caruia i-a luat foc afumatoarea si o parte din gard. Si ca tot vorbim de gard, mai bine plasa sudata bordurata decat scanduri de lemn (greu de intretinut).
      – asigurare la casa (fara fransiza), pe mine m-a ajutat la o inundatie in garaj.
      – lumini cu senzori cat de multe iti permiti (la poarta, intrare in casa, intrare garaj, pe laterale, in spate, etc.). Descurajeaza hotii aia de mai sar prin curte sa vada ce nu e prins bine.
      – renunta la caini daca poti, am avut si eu un labrador ca eu credeam ca-s mai cuminti. L-am poreclit minerul dupa primul an, inca mai sapa gropi la tara la ai mei (nu stiu ce dracu cauta, cartite sau aur). Mai bine 2 gainuse nu strica, sa stii ca nu se intretin asa greu.

      00
    • @claudiu
      La caini nu renunt.
      Cu tabloul electric s-a rezolvat. L-am gasit de individ. Am avut o discutie draguta cu el si s-a linistit.
      Nu am mentionat, insa am doua extinctoare in casa si o sa mai iau doua.

      00
    • 2 cainie minim daca ai avut hoti. Probabil 2 mari si unul mic f activ. Terrieri mici sunt f bunci pt asta. Logica: cel mic da alarma si apoi apar ajutoarele.

      00
    • @Cristi. Mosu’ meu a trait 2 ani cu cainele lup in brate. Granicer. Iti intra in curte si te fura din pat.
      Daa ai hoti, cainii nu sunt solutia.

      00
    • Cum faci cu cainii cand vrei sa pleci mai mult de 2 zile de acasa?

      00
    • @Claudiu Toata lumea isi pune lacatel pe contorul de electricitate. Nu are nimeni nicio treaba daca iti pui fiindca oricum se taie in 2 secunde cu o foarfeca de fier-beton, pe care echipele de interventie o au mereu in masina.
      La curte niciodata nu renunti la caini, mai ales daca ai zone mai dubioase in preajma.

      00
    • Hranire automatizata!

      00
    • @Claudiu, senzorii de lumina functioneaza cel mai bine in combinatie cu 1-2 caine (de preferat 2 caini).
      Chiar daca nu poti sa te astepti sa atace hotul, macar ai putin mai mult curaj sa iesi in curte cand auzi un zgomot. Cainele sigur il vede si latra in directia lui, asa ca se reduc sansele sa primesti o bata in cap pe la spate.

      00
    • Ce ma amuza pe mine cum arunca unii niste solutii asa.. vazute in filmele SF. Poate se strica automatizarea p***ii a doua zi dupa ce pleci si ii gasesti umflati.. sa mai fie si vreo 40 de grade asa.. nu te mai apropii de casa.

      00
  2. După 9 ani de pocnitoare electrică am trecut pe una pe benzină – valabili și la masini
    La țară e lipsă de oameni care sunt dispuși să muncească – palnia demografica. Și nu, Imigranții nu vin la tara
    Ai nevoie de mașină. Poate chiar două. În stare bună – Adică diesel.

    00
    • @anonim am spus doua masini pentru mai e si sotia. Daca esti singur e ok una.

      00
    • @jules
      Eu ma gândeam ca socotești și generația viitoare.
      Singur la tara?…nu. Normal ca ești cu familie (poate chiar tradițională).
      Când am vrut sa fac acest pas am renunțat după vreo 3 ani de căutări în primul rand din cauza mâinii de lucru.

      00
    • Nu stiu de ce palnie vorbesti. Sunt o gramada buni de munca care prefera sa frece duda in fata magazinul din sat, tragand o zi intrega de o bere, decat sa munceasca chiar si munci usoare. Cred ca e peste demnitatea lor sau ceva…

      00
  3. Salut, mersi pentru articol, a fost o lectura plăcută, aștept articolul despre construirea unei case.

    00
    • +1 @Jules pe langa articolul pt construirea casei ar merge si un articol despre cum a decurs interactiunea cu diversele institutii ale statului pt autorizatii sau eventualele probleme intampinate cu arhitecti, constructori etc.

      On-topic: nu ma prind la faza cu pervazele exterioare, daca poti sa intri un pic in detaliu. Intreb pt ca eu personal nu am asa ceva si nu am avut probleme cu infiltratiile. Daca intrebarea e puerila, imi cer scuze de pe acum :D

      00
    • @N nu e deloc puerila intrebarea. In timp apa se poate infiltra intre perete si izolatie. Daca nu ai glafuri, e bine sa verifici din cand in cand izolatia de sub geam. De ex la geamul de la baia de sus aveam probleme. Afara ma uitam la geamul de la baia de jos (sunt pe aceeasi linie) si vedeam urme de umezeala pe izolatie. Daca vezi urme de umezeala, e o problema.

      00
    • @N, din experienta mea, la „tara” este mult mai simplu cu autorizatiile. Atat de simplu incat in anumite sate/comune il anunti pe primar, construiesti casa, si apoi vine sa faceti actele cand este totul gata.

      00
    • @Jules, hhmmm dubios. Casa de care vorbesc e casa batraneasca (inca nu am apucat sa renovez ca nu sunt convins ca o sa o pastrez – spital inchis in 2010 multumita lui Basescu + vecini tampiti), ceva or fi facut ei bine in 1970. Mersi pentru raspuns.
      @Andrei G, da probabil ai dreptate. Eu am zis in ideea ca stiu persoane care si-au ridicat casa in apropierea Bucurestiului, gen Pipera sau Popesti si aveau o gramada de povestit legat de ce probleme s-au lovit in timpul constructiei de la muncitori la arhitecti. Plus diversi spagari care te trag de buzunar prin primarie „sa fie bine sa nu fie rau :D” . Unii din cei de care vorbesc imi spuneau ca unele idei le-au venit abia dupa ce au terminat de construit, deci orice articol pe tema asta cred ca e bine venit.

      00
  4. NOU
    #25

    deci esti navetist…

    00
  5. De curiozitate, din ce câștigi bani? Mai exact, cum te împaci cu naveta (daca e cazul)

    00
    • Banii vin din jobul de it-ist. Nu dau detalii ca nu sunt relevante. Cu naveta am fost ok in general. Vinerea e nasol si cand sunt si accidente pe DN1. In rest au existat variante alternative. Inclusiv tren daca altceva nu merge.
      De vreo 5-6 ani lucrez majoritar de acasa desi anul asta imi doream sa merg la birou zilnic.

      00
  6. Bai interesant articolul. Ar trebui citit de toti cei care vor sa se mute la tara la casa inainte de a face pasul asta. Taica miu si a facut casa la tara si pentru ca nu erau gaze trase, a avut centrala electrica. Costurile erau foarte mari. A vandut casa si a dat seama intr-un final ca nu era pentru el. Cateva zeci de mii de euro mai tarziu..

    00
  7. si eu caut de ceva vreme, mai am de plata 6luni ish la un credit si dupa prospectiuni de casa, sau macar teren si gandit ceva mic dar modern, (am mai facut o cabana din lemn completa, baie camera, calorifere si tevi ingropate etc), imim plac chestile minimaliste moderne cu geamuri mari gen din containere de exemplu, aveti aici un link cu ceva absolut superb prin california si mic nu chestii complicate:
    https://www.youtube.com/results?search_query=container+house+california+

    00
  8. Intrebare de noob: gaze nu, ok. Panouri nu? Tot scump? Repet,nu ma pricep, dar mai pun cap la cap ce mai zic unii si altii din magnatii de pe aici.
    Legat de facut una-alta de capul tau, nu e musai sa stai mai remote ca sa constati ca toti pulicfricii de se dau mesteri se pricep doar la cerut bani, rezultatul muncii lor fiind de multe ori mediocru.

    00
    • Panourile pentru produs curent electric nu vor putea sustine niciodata o centrala electrica.
      Am panou cu tuburi vidate pentru apa calda. Si trebuie sa refac niste imbinari. Nu gasesc pe nimeni.

      00
    • Un panou duce cam 240W in condiții ideale, per 2mp. Realist, iarna, maximum 100. Ca sa alimentezi o centrală de 24kW cum are omul, exceptând atunci când încălzește de la 0, trebuie sa ii dai cam 10kW, menținerea încălzirii + apa calda menajera. Un calcul simplu îți da 100 panouri, adică 200mp ocupați strict cu asta.
      Se merita doar dacă îți pui acoperiș cu țigle Tesla, să poți folosi integral suprafața acoperișului, altfel, e complicat rău.

      00
    • @DFT:

      Normal ca nu-ti pui panouri ca sa incalzesti casa. Nu cred ca asta intreba OP.

      Poti sa ai un panou pentru pompa de recirculare a apei ca sa-ti incarce bateriile UPS-ului pe care merge centrala.
      Adica daca bateria UPS-ului tine 3h, si ai o pana de curent de 2zile, atunci vei face frigul dupa astea 3h pentru ca nu are cine sa-ti recircule apa prin calorifere/IPAT.
      Cu un panou, poti sa tii centrala mergand mai mult.

      La tara mai putin am auzit sa se ia gazele. Mult mai des se ia curentul.

      00
  9. eu nu înțeleg chestia cu centrala pe curent. nene, există centrale pe lemne, iar dacă nu-ți place să le tai, există centrale pe peleți. da, e o muncă în plus, dar așa mai dai și burta jos. plus că o centrală pe lemne te responsabilizează, în sensul că nu mai stai să dormi în weekend până la 10, că e frig în casă, dar te învață și planificarea, că nu merge să cumperi lemne verzi când ți se termină alea din magazie!

    00
    • @berenger mi-am asumat alegerea. E ok. Cele pe lemne/peleti mai explodeaza uneori. Nu am chef de griji suplimentare. Plus ca daca e sa plec iarna, trebuie sa-mi chinui vecinul cu sarcini si parca mai bine nu.
      Singura chestie enervanta e ca pretul curentului aproape s-a dublat in perioada asta.

      00
    • M-ai convins cu atatea avantaje!

      00
    • O instalatie bine facuta si un cos curatat la 6 luni te scutesc de explozii. Si
      facturi mari!

      00
    • Eu am centrala cu peleti, asta fiind a 7-a iarna. Nici macar nu am auzit de vreuna sa explodeze. Teoretic daca se opreste curentul agentul termic nu mai circula si creste temperatura in centrala foarte mult, dar asta cred ca mai mult la cele pe lemnte. Primul test pe care l-am facut cand am cumparat-o.. am pornit-o si apoi am scos-o din priza sa vad ce se intampla. Doua linguri de peleti nu au ce probleme sa creeze.

      Problema mare pe care o am eu este cu spatiul ocupat pentru depozitare. In rest, trebuie sa ma ocup de ea 5 minute la 2 zile, pornire automata, termostat de ambient… mult peste una cu lemne ca si confort, mult sub una electrica ca si costuri. Cu gazul nu are rost sa comparam, varianta cu gaze este de departe cea mai buna din toate punctele de vedere.

      00
    • Centralele de orice tip, dar mai ales cele pe lemne ar trebui protejate de un UPS impotriva caderilor de curent pentru a evita supraincalzirea. Esti destul de comod daca iti convine sa platesti facturi de 3 ori mai mari pe energie electrica decat ce ai consuma pe o centrala pe peleti si chiar de pana la 4 ori fata de o centrala pe lemne cu gazeificare.

      00
    • Recomand deconectarea bateriilor de 7Ah de la UPS si conectarea a 2 baterii auto sau mai mari (80-120Ah) si autonomia va creste considerabil. Cu alea de 7Ah ai doar un tampon de citeva minute cit să salvezi ce ai lucrat pe pc.

      00
    • @Marius, cam cat te-a dus centrala cu peleti si cat te costa peletii pe luna? Stiu ca atunci cand am luat decizia sa pun pompa de caldura, ma costa hardware-ul 20-30 000 lei, deci cam cat am dat si pe pompa de caldura plus ce alte chestii am mai pus in camera tehnica (puffer, boiler cu dubla serpentina, pompe, etc)

      00
    • @BipBip la costurile din 2014, centrala a costat 14.000 de lei (Ferolli BioPellet 30kw), ca si instalare necesita vas de expansiune si pompa de circulatie, plus maruntisuri (supape de siguranta de exemplu). Sa zic ca a mai dus un 3.000 de lei instalarea.
      Peletii ma duc in jur de 1.500 de lei pe luna, in conditiile in care incalzesc 200mp permanent. In banii astia fac si ACM cu boiler cu serpentina.

      Din ce am vazut eu, s-au mai ieftinit centralele, si unele din ele au pompa de circulatie integrata.

      00
  10. 3,000 lei factură la kilowați…

    00
  11. 3. in caz ca urmatorul gard e tot din lemn poti incerca asta https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=uvhvR8KwWhw&feature=emb_title

    00
  12. „Sunt curios dacă ați fi interesați de niște subiecte legate de case.”

    Yes please!

    00
  13. Interesant articol!
    Multimim!!

    *glonț

    00
  14. Majoritatea problemelor sunt inerente, daca stai la casa. La oras sau nu. Reparat, bagat un beton, reparat un gard. Aiurea la sat este ca nu prea ai mana de lucru, chestie socanta, cand peste tot e plin de oameni care stau pe ajutor social. Noi aduceam 2 amici de-ai lu’ barbata-miu sa faca muncile de constructie/renovare. 3 ingineri deci turnau beton si dadeau cu sapa, in timp de vecinii, buni de munca, se plangeau ca au numa’ 300 de lei pe luna, in conditiile in care noi plateam 200 de lei pe ziua de lucru.

    Shitpatrol e normal, daca ai caine. Asta nu e diferita de aia de la oras. Si eu strang cacat de 2 ori pe zi dupa labradoodle-ul familiei, care produce ca o elefanta.

    Izolarea de aia din oras si lipsa de proximitate a unui spital decent sunt insa probleme serioase, dar se pare ca le-ai rezolvat cu bine. ;)

  15. Gard de lemn am avut si eu la casa. Si e greu de intretinut. Dar nu asta e singurul lucru problematic, ci faptul ca daca “sari etapele” intr-un an, e mai greu de intretinut apoi si de reparat. Eu l-am gasit cam distrus si a trebuit sa il schimb. Centura de beton, plasa sudata si super bine. Si neaparat capace de plastic pe stalpii de gard, altfel ruginesc pe dinauntru.

    00
  16. Eu 10 ani la casa:
    1. 2 căței rahați mulți. Rezolvarea: îi plimb mai des.
    2. Gazon pus cu firma, instalatie de udat, alea, alea. A rezistat 3 ani, acum e doar iarba. Tre sa te ocupi sa il tunzi saptamanal + macar 2 intretineri anuale cu firma, primavara si toamna.
    3. Centrala pe gaz Baxi Luna 3 – nemuritoare ( casa izolata K-lumea, vata bazaltica, pereti de juma de metru grosime, termostati pe fiecare calorifer -20 bucati ). Gazul costa 600 lei acum iarna. ( Boiler de 200 l separat ).
    4. Gard fier forjat – nemuritor.
    5. Scule – masina de tuns gazon pe benzina, Grudman sau ceva de genul Dedeman, bormasina Makita luata cand imi faceam casa 900 lei in 2009.
    6. Becuri led peste tot, 3 frigidere, cuptor electri, masina de spalat vase, rufe, uscat rufe -200-250 lei lunar pe curent.
    7. Pervaze granit exterioare, abia anul asta am sigilat cu silicon o fereastra pe sud ca s-a mâncat ala vechi.
    8. Copaci pusi inainte de casa ( cu vreo 4 ani inainte a facut taica-miu agricultura ). Ciresi si nuci + niste meri si pruni mai vechi. Fac cam o data la 2 ani poama corecta. Curatati de un super profesionist in fiecare primavara.
    9. Reteaua electrica facuta integral de un meserias sa-i dea D-zeu sanatate. Cand mi-a cerut 5000 lei manopera am strambat din nas dar acum nu-mi pare rau . Am pus trifazat. Recomand trifazat la casa. Am o priza de 380 lasata in lateral afara sa fie acolo. Nu am folosit-o niciodata.
    10. Fara probleme cu hoții, fara camere, n-au ce sa imi ia.
    11. Tamplarie lemn stratificat tripan. F bun izolator, fonic asa si asa.
    12. Lasat o priza strategic in living aproape de tavan, sa fie pt aer conditonat. L-am montat de 4 ani, un Daikin cumparat cu reducere de 40% . Il folosesc f rar.
    13. Construit foisor in curte dupa ce m-am mutat, am tras apa curent, net, tv. Vara numai in foisor stau, gratar, plita cu inductie, chiuveta, masa de 3 metri sanatoasa construita cu dulapi si lemne ramasa de la podirea podului ( mansardei ).

    Pareri de rau:

    1. Am pus in pod ( neamenajat inca ) doar o fereastra tip Velux mica ( nu e Velux ca aia era 2000 lei, pe asta am dat 1000 ). Daca fac ceva in mansarda ( de fapt un pod inalt, am etajul 1 normal si abia deasupra podul ) trebuie sa modific si sa sparg acoperisul sa mai pun 3-4 ferestre de mansarda.

    2. Am pus tigla Bramac, 14 tone cu totul, asa a zis arhitectul. Pentru asta am bagat fier in fundatie ca pentru un bloc de 4 etaje. Mi-ar fi placut altceva. Ca idee am 18 stalpi de rezistenta, in fiecare stalp 8 bare de 16 si armatura de 10 din 20 in 20 cm.

    3. Ajung in oras in 10 min ( langa Iasi ) deci nu am avut probleme de socializare modificate. Ba mai mult, avand spatiu ne vedem mai des intre noi.

    00
    • „2 căței rahați mulți. Rezolvarea: îi plimb mai des.” – ai externalizat problema, sa curete altii rahatii cainilor tai.

      10
    • „10. Fara probleme cu hoții, fara camere, n-au ce sa imi ia.”
      Asa ziceam si eu, dar tot au venit, au spart usa de termopan care dadea spre terasa si au intrat in casa.

      00
  17. Punctul despre glafuri cred ca tocmai ne-a rezolvat un mister, multumim! Era sub nasul nostru si totusi ne pierdeam in ipoteze si explicatii complexe.

    Mi-a picat falca citind despre factura de curent. Locuim intr-o casa din containere modulare, din panouri senvis, izolatie de 20 cm polistiren expandat exterior, vata minerala 5 cm interior. Gazele sunt in proces de instalare in sat, asa ca ne incalzim electric momentan. Doua calorifere electrice, anul viitor trecem pe inverter, in ideea de a avea un control mai mare asupra temp si consumului. Boiler 15l bucatarie, boiler 60l baie. Este a doua iarna aici, nu am avut factura mai mare de 450 de lei pana acum. Ce-i drept, nici iernile nu mai sunt ce au fost, iar casa are 42m patrati la sol, zona de campie… Temp in casa e 20-21 noaptea (se doarme mai bine), 22-23 ziua, daca suntem in barlog. Pt noi naveta e cel mai mare cost, nicidecum curentul. Dar scapam noi si de pacostea asta, we’re working on it :D

    La capitolul socializare, depinde ft ft mult de personalitate. Nu ca am fi fost noi antisociali, dar oricum suntem in punctul in care prietenii s-au risipit pe la casele lor pe motiv de copii si intalnirile s-au rarit pe nesimtite.
    Avem noroc de vecini minunati in sat, dar inca n avem timp de sezatori, sa ne cunoastem mai bine :)) Fiind stabiliti doar de doi ani, inca avem o multime de treaba. Asa ca nu ne e de intins mese/ incins gratare. Ne place toata chitibusareala care vine la pachet cu o casa, invatam zi de zi si nu e loc de plictis sau depresii :)
    Daca ar fi sa o luam de la capat, ne-am „arunca” mai devreme in dansul asta.

    Citim cu placere orice despre case, chiar daca sunt articole despre etape ‘arse’ deja. Invatam, invatam, dam mai departe!

    00
  18. stau la bloc la 4 camere, ma gandesc daca sa ma mut la 5 camere. detest din rarunchi pe istetii care s-au mutat pe langa buc si isi cara plozii, trupul in fiecare zi in bucuresti, iar la sfarsitul programului imi ranjesc in fata ca ce isteti sunt ei. Nu sunt in stare sa schimb becuri, sa dau cu trafaletul, sa bat cuie, nu ma intereseaza, sunt sub nivelul meu. ma uitam siderat acum 2-3 ani, in fiecare dimineata, cand vedeam copii copti de somn care veneau la scoala in buc – pentru ce, pentru visul de a ma chinui la curte.. nu mersi!

    01
    • @the one lucrez la urmatoarele posturi. Concluzia generala e ca la bloc e mai lejer.

      00
    • Schimbatul becului e peste nivelul tau, nu sub. Stai linistit ca sunt multi ca tine, mai ales acum cand poti sta la bloc si nu trebuie sa faci nimic ca sa supravietuiesti.

      00
    • @the one – mutatul la curte nu e pt toata lumea. Daca te opreai aici cu comentatul – era perfect ok. Dar tu ai inceput s-o arzi cu detestatul, cu lucruri sub demnitatea ta etc… Or fi acri strugurii ma gandesc…

      10
  19. Super articol. Chiar apreciez. Noi suntem in proces de terminare constructie casa si urmeaza prin primavara sa ne mutam.

    Ceea ce ma intriga cel mai mult va fi incalzirea. Noi am ales o pompa de caldura deoarece nu este gaz in comuna si sunt foarte curios daca cineva de prin cititori are asa ceva si imi poate da niste review-uri la rece.

    00
    • Mai incearca cu gazele.
      https://portal.anre.ro/PublicLists/Ordin/GetOrdinFisier?IdOrdin=5312
      Teoretic asta ar trebui sa rezolve cu gazele.

      00
    • Buna idee cu pompa de caldura. Dar sa fie gen Zubadan. Cunosc ceva exemple si este cu 10-20% mai scump ca gazele. Toti au aer-apa.

      00
    • Noi avem incalzirea si apa calda pe baza de pompa de caldura – bloc cu 4 etaje, 20 de apartamente in bloc. Aici (DE) e cotata drept cea mai economica, eco-bio-friendly metoda de incalzire. Istoric, nemtii s-au incalzit cu ulei ars, apoi au migrat spre curent si cand s-au prins ca daca pui invertoare iti vinzi un rinichi sa platesti factura, au migrat spre gaz. Cele mai noi blocuri au incalzire pe centrale cu peleti sau pompe geotermale. Cam de 2 ori pe an vine cineva si mai verifica ceva in pivnita, dar n-am avut pana acum probleme nici cu apa calda, nici cu incalzirea. Nu cred ca are sens sa expun tot mercurialul, insa comparativ platim lunar pentru 3 oameni frigurosi la 3 camere cam cat plateste un singur om la garsoniera incalzita cu invertor, sau 2/3 din cat plateste cineva cu o situatie similara intr-un bloc cu incalzire pe gaz.

      00
    • Iti dau eu, dar n-o sa placa.
      Clima- Norvegia
      Casa- de lemn, tip sandwich. 230 m2.
      Pompa- mitsubishi kirigamine fh 35. Incalzeste pana la 140 m2. Am temperatura setata pe 21.
      Nici o problema la minus 25 afara. Pentru atmosfera noi mai facem si focul in semineu seara, dar pompa decupleaza singura cand e mai cald.
      Instalatia recomand sa se faca permanent, fara priza. Pe curs propriu, siguranta proprie si protectie proprie. Stiu, costa.
      Apa de la condens va ingheta iarna. Sub unitatea exterioara vei avea un maldar de gheata. Plus 0.5 m de zapada. E bine sa fie montata cam de la 05,m in sus. Asta daca nu ai un vas de captare cu incalzire.
      Unitatea exterioara face un pic de zgomot. Sa nu o pui pe terasa, sub geam, sau undeva unde te deranjeaza vara.
      Consum luna asta 1489 kw pana acum. 230 m2. Pompa e la etajul 2. Etajul 1 se incalzeste electric in podea. Boiler electric de 200 l. 3 persoane.

      00
  20. Oameni buni, dacă intenționați să vă luați o casă / teren, să vă uitați prima dată la vecini! Restul se rezolvă cu bani.

    00
  21. Salut.
    M-a gandesc pe viitor la o casuta minimalista, din containere, aproximativ 60 mp. Stiti ceva de avantaje si dezavantaje? E viabil sa o incalzesti iarna?
    Multumesc anticipat.

    00
    • Parerea mea e ca nu merita, containerele sunt scumpe(achizitie+transport) + costa mult izolatia, tavanele limitate la 2.4 si multe alte aspecte. Casuta minimalista este mult sub 60 m2 :)) la tara conteaza mai mult terasele, foisor, sauna, atelier, garaj etc. Si minimalist e un tiny house pe care poti sa-l faci la sub 20.000 euro pe structura de lemn.
      Containerele merg in zone cu clima calda unde nu ai nevoie de izolatie cel putin.

      00
  22. una despre caini ce am invatat-o in munti in Italia: caine iti iei unul comunitar, basesc, sau cum vrei sa ii zici. Am avut familie foarte remote in munti in Italia si aveau caini comunitari. Cand i-am intrebat de ce au ales rasa comuna si nu un saintbernard sau ceva mai cu mot, mi-au spus: „Nu se imbolnavesc asa des ca un caine de rasa, chiar spre deloc”

    00
    • Sunt la al 3-lea Saint Bernard.Primii doi mi-au murit de batranețe fără nici o vizită la doctor.Rău e că cei mari trăiesc mai puțin și de aici suferință.Oricum,veterinarul mi-a recunoscut că rasa asta nu prea(spre deloc) vine la doctor.Și da,am casă la țară de 30 de ani,deși stau la curte in București.

      00
  23. Eu am rămas la idei despre garduri. Ar fi un articol destul de interesant.

    00
  24. @nix de obicei Vali ma trage de urechi ca nu bag si poze. Adevarul e ca nu am un living ca-n povesti. Poza aia e generica :)

    Tu ai avut la un moment dat si un blog, mai bine ca ieri, sau ceva de genul? Stiu ca te citeam zilnic. Tu esti cu naveta cu trenul, de ai coborat la statia urmatoare in camp ca era noapte si nu ai observat gara. : ))

    00
  25. Prin 2015 un bun prieten a primit, sa zicem cadou, o casa pe langa Bucuresti. Adica „foloseste-o tu cat vrei, doar sa-ti platesti facturile”, casa frumoasa, 3 dormitoare, garaj, incalzire electrica :)… Era septembrie, numai bine de mutat, tovarasul fericit ca face economii la banii luati pe apartamentul de 2 camere din oras, proaspat vandut. Apoi:
    – deplasare exclusiv masina, o grija permanenta cu parcarea prin centru, ajunsul si plecatul la si de la serviciu (noroc ca nu avea copii)
    – a venit ninsoarea, a putut iesi doar inotand ~2km prin zapada => 2 zile a stat la un prieten in oras si nu i-a fost prea bine nici cu sanatatea
    – viata sociala anteriora dusa, grija principala era deplasarea dimineata si seara
    – caldura..cam greu, mai caciula, mai haine groase.. inca nu venise factura si nu stia precis unde e plasat contorul trifazic :)
    – si pe la sfarsitul lui februarie a venit factura la curent: 7300 lei (mai platise vreo 1000 inainte)
    Aici s-a terminat brusc cu viata la casa, in iunie era deja in berceni intr-un ap. cu 2 camere si centrala cu gaz. Inca este acolo iar casa e tot goala.

    Acum am colegi care „stau” la casa in Domnesti dar in realitate ei sunt cu chirie in ap. 2 camere pe la Iancului si doar in weekend la casa; sau altii care locuiesc in Bragadiru dar vin la serviciu inainte de 7 si pleaca dupa ora 19 iar copii stau toata la bunica in ap. 3 camere in Rahova.
    Si mai am.. Popesti, Prelungirea ghencea, Jilava, Magurele dar si orase din provincie. Personal era sa aterizez la casa in Bragadiru si mai tarziu la Popesti-leordeni (am ajuns pana la notar :)) dar am scapat la timp si apoi am ramas in oras.

    Nu zic ca nu e bine la casa, doar ca in ro nu se potriveste cu „worker-ul” roman. E ok pentru afaceristi sau oameni fara program de lucru strict dar greu pentru cei cu 9-17 dar altfel apar prea multe probleme vs beneficii.

    Acum am o ruda cu casa pe langa Voluntari.. sunt >5 ani de cand sta cu chirie in Buc. asteptand strazi, apa, gaz, internet.. acum au aparut dar nu sunt scoli sau gradinite iar copilul are deja aproape 4 ani => tot chirie. Oare merita? In tot acest interval si cu banii investiti acolo putea sta comod in 3-4 camere in centrul orasului.

    ps. Nu ma astept sa recunoasca asta vreun locuitor la casa pe langa oras, asta e parerea mea din observatii practice si personale.
    Si nu e de comparat cu tarile cu apa calda (am stat si pe acolo), aici e vorba strict de ro.

    00
    • Aici nu vorbesti strict de Ro, vorbesti strict de Bucuresti. Exista si la orase, in care viata la casa nu e o corvoada.

      00
    • putin exagerat, eu stau in Bragadiru de peste 12 ani, daca plec la ora 7:10 ajung la 8:10/15 la scoala baiatului ( zona Domenii/1Mai) iar la intoarcere ajung acasa la ora 17:30 plecand de la scoala baiatului la 16:30. Uberul costa de la Cismigiu pana acasa 35/40 lei, un pret ok.
      dar precizez ca am asfalt, gaze, canalizare , iluminat, apa din retea, ridicare gunoi de doua ori pe saptamana, de asemenea am o curte de 1000 mp cu gazon, nu am pomi fructiferi ,doar copaci ornamentali.

      00
    • Foarte bun si realist comentariul

      00
    • @svet andrei: pai nu e asa exagerat, ba chiar e conform cu ce spui tu. 2h/zi dus-intors, fara durata scoala-munca si inapoi, e destul de rau ca timp petrecut in masina. Ma gandesc ca socializezi cu copilul, dar totusi.

      00
  26. Care e faza cu ContactsApp? Ce faci cu o aplicatie de recomandari ce are cateva mii de instalari?

    00
    • Pai abia a aparut.
      Face o chestie misto. Iti pune la dispozitie persoane cu diverse calificari care au fost recomandate de altii. Modelul este bazat pe comunitate in principiu. A picat la fix cand cautam electrician in zona mea.

      00
    • Recomandările de la prieteni (și restul rețelei de cunoscuți) sunt utilizate pentru sortarea rezultatelor (pe lângă alte atribute, cum ar fi scorul Google/Yelp/etc, popularitate în zona de reședință). Versiunea următoare, care e la aprobare acum, va afișa scorul general în clasicele steluțe galbene, ca să fie totul mai clar.

      Așa că este foarte utilă aplicația indiferent de numărul de instalări, doar că devine mai relevantă când vezi și ce recomandă cunoscuții tăi.

      00
  27. Ok. Nu stau la tara dar problemele sunt cam aceleasi:
    1. Nu imi voi lua niciodata caine. Nici nu imi pot imagina ce inseamna sa fiu toata ziua sluga lui. E dragut dar no way.
    2. Gazon. Nu imi place gazonul asta comercial luat la covor. Asa ca am amestectat trifoi cu samanta de gazon. Plantat de mine pe un teren varza pe care l-am nivelat. Dupa doi ani a ajuns superb. Am mai aruncat si cateva kg de gazon japonez cu flori si arata mai bine decat pe orice teren de golf. Nu il tund saptamanal ci la vreo 10 zile dar doar in anumite luni. Mai arunc in februarie cate o mana de azot si este impecabil.
    3. Tot legat de gazon nu sunt de acord cu masinile de tuns iarba pe benzina. Urasc mirosul ala toxic. Am prelungitor foarte lung si electrica. Plus ca iarba taiata ramane pe loc si ingrasa pamantul. Si nu dureaza ore daca iarba ramane pe pamant si nu o bagi in saci.
    4. Musai sa ai apa in curte si sa fie mobila. Asa ca e foarte util furtunul cu apa lung cu care ajung in toata gradina si capatul cu mai multe presiuni. Tot timpul am ceva de spalat.
    5. Gard de fier. Clar. Cea mai buna solutie plus gard viu care sta inflorit 5 luni pe an. Urasc tuia.
    6. Copaci ornamentali plantati cu balot. Am un tei imperial si un stejar in fata plantati la balot si sunt superbi. Au crescut enorm.
    8. Flori… Aici am dat-o-n bara. Orice am incercat rezultate slabe.
    9. Din categoria utile putem adauga si pompa de apa murdara (merge si cu curata). Golesc piscina la copii, umplu butoaie, irig brut etc.
    10. Last but not least puneti plasa de buruieni sub pavaj. Repet. Nu va zgarciti ca altfel va manca zilele. Musai sa puneti plasa de buruieni daca aveti pavaj.
    11. Si nu va faceti gratar zidit. E o prostie urata care poate fi suplinita oricand de un gratar profesionist si rezultatele vor fi incomparabile. Am avut doua in locatii diferite si le-am demolat. Dupa 12 ani de gratareli am evoluat la un gratar de fonta nemtesc excelent mic si elegant si foarte eficient.

    00
    • In mare parte de acord, mai ales cu fara caine si gratar zidit. Micile obiectiuni:
      – masina de tuns gazon pe benzina e sfinta, mai ales cind ai 1500 mp de tuns, ca subsemnatul
      – fara pomi, flori, tuia. Doar gazon. Imi ajung cu virf si indesat aia 1500 mp. (noroc mare ca s-a amestecat in mod natural cu trifoi).
      Din experienta proprie:
      – totul trebuie facut bine de la inceput si fara sa te zgircesti cind e vorba de chestiile importante. Cit de cit mi-a iesit. Dovada: dupa 5 ani de stat la casa, in afara de un topor fiskars mare, aprinzatorul electric de carbuni si sculele obisnuite (patent, surubelnite, chei) nu a trebuit sa cumpar nicio scula mai serioasa gen autofiletanta, masina de gaurit etc. Nu s-a stricat nimic.
      – daca nu sint gaze, centrala pe lemne cu gazeificare e mana cereasca. Maxim 2 alimentari pe zi si 24 de grade in casa.
      – panou de apa calda pe casa, cit mai mare si mai de calitate. Cit e soare puternic de acolo avem apa calda. Rezerva: boiler electric de 300 litri.
      – fintina in curte e obligatorie, mai ales daca ai de udat serios. Vara folosesc in medie cam 8 mc/zi cu udatul gazonului. As da faliment cu contoar de apa. Pina si in casa tot apa din fintina am (pompa automatizata care porneste cind deschid robinetul).
      – fara gratar zidit!!!

      00
    • Cred ca ati uitat ceva baston sau poate un gard electric? Casa frumoasa si curte cu gratar, masina, etc fara spargere?
      De aceea cainii sunt acolo!

      00
    • Jesus, banuiesc ca ai si drujba electrica :))))))

      00
    • Ecista firme paza si protectie. Platesc 180 lei pe luna. Ma costa mai putin decat un caine si sunt mai eficienti. Si nici nu latra :)

      00
  28. Stau de doi ani la casa, langa A2, incalzire si apa calda cu pompa de caldura Samsung aer-apa de 16 Kw. Alti consumatori: cuptor electric, gratar Optigrill, masinile de spalat rufe si vase. Factura maxima la curent pe luna de iarna: 1360 lei pe luna, una sau 2 luni. Vara: 250-300lei/luna. As zice, not great, not terrible. In general mi se spunea ca ar iesi comparabil dpdv costuri cu gazul. E drept ca sunt in camp, expus la vant, iar izolatia la acoperis e perfectibila. Sper sa se imbunatateasca pe masura ce se mai usca si casa si pe masura ce am mai multi vecini. Suprafata: 85mp construiti pe nivel*2 nivele deci cam 140 utili, cred (+ un pod inalt, finisat ca mansarda, dar neincalzit, tot pod), incalzire in pardoseala, solutie Purmo, gresie doar in bucatarie si holul de la parter, in rest parchet (nu am reusit sa conving nevasta sa punem gresie in toata casa, dar as insista mai mult daca as mai trece odata prin proces). Grija mare cu cine faci instalarea, ideal ia pe cineva care se ocupa de tot procesul, cap coada. Eu mi-am furat-o: instalatia de incalzire in pardoseala si instalatiile sanitare le-a facut cineva, hidraulica de la pompa de caldura a facut-o o firma recomandata de vanzatorul pompei, punerea in functiune a pompei au facut-o inginerii vanzatorului pompei. In consecinta, daca apar probleme (si la mine au fost niste erori de flux care mi-au scos peri albi, acum si ceva eroare de proiectare a instalatiei la inceput), risti sa dea fiecare vina pe celalalt si sa nu faca mai nimic. Nu era chiar ce ma aseptam sa fie, am ajuns sa le dau eu sfaturi de solutionare si chiar nu cred ca era cazul. Acces in oras, relativ ok, fac 15-20 min pana la Dristor, dar ies mai rar in centrul vechi la baute cu prietenii. Si, desi am si autobuz si tren pana in oras, tot nu e la fel ca a avea statia de metrou la 5-10 minute de mers pe jos.

    00
  29. Povestesti de parca ai esuat pe o insula. :D Hai fii mai vesel, sunt si avantaje. Ai spatiu mai mare, spatiul ti-l organizezi si-l reorganizezi cum vrei dupa o perioada. Stii ce mare lucru e sa ai coltul tau afara ? Un pat de gradina pe care azi ca a fost soare sa iesi si sa stai o ora la soare. Nu e ok sa iesi afara doar ca sa faci treburi. Daca esti mai comod(si pari genul comod) sunt solutii: renunti la lemn daca nu ai chef de intretinut prin lacuire/vopsit, cainele dupa ce se duce nu mai iei altul daca nu iti plac, poti pune gazon artificial daca te-ai saturat de tuns iarba, iebicidul total poate fi un prieten de nadejde pt spatii curate. Eu mi-as dori in vara un jacuzzi de gradina dar nu gasesc nimic bun calitate/pret pe la noi numai cacaturi de 2 lei.

    00
  30. ok, si copilul a facut scoala/liceu in sat? asta mi se pare cea mai mare problema, chiar si trecand peste lipsa unui spital. iar sa il duc pana la 18 ani cu masina in oras, nu multumesc. stiu ca exista si optiunea cu sofer, dar tot inseamna ca el practic e legat de programul soferului.

    00
  31. Cat faci de acolo pana in Bucuresti cu masina ?

    00
    • Calculele mele se fac asa: in general 30 min pana in Baneasa. De acolo pana in Pipera inca vreo 15-20-25 min. Cu metroul din Militari rar scadeam sub 50 de minute.
      Cand nu e trafic, cum a fost in martie anul asta, am facut din 13 Septembrie pana acasa 24 de minute. Dar asta e o data in viata.

      00
    • La 30 min de Bucuresti nu exista gaze ? wtf

      00
    • La 30 min de Bucuresti nu exista gaze ? wtf

      al doilea sat după bucurești nu are gaze. și spre alexandria, și spre giurgiu.

    • @Vasi, nu sunt gaze, dar nu e nici curent in uimitor de multe locuri din tot felul de motive.

      00
  32. Fain ce văd în fotografie…
    La ferestrele pe care le etalezi, cum vrei să încălzeşti ieftin?
    Ai verificat la producător cât timp garanteză păstrarea calităţii termoizolante la panelurile de sticlă? Vezi, apoi redu perioada aia cu 30%…
    Încearcă nişte panouri suplimentare pe care să le poţi monta toamna şi scoate primăvara… greu şi utile şi aspectuoase… sau încerci o „anvelopă” la cca 1 metru de casă…

    La ce „bomboană” ţi-ai tras, cum de nu te-ai gândit la sistemul ăla cu ventilare prin minim 30 de metri de tubulatură îngropată în pământ?

    Şi nu te mai plânge atât. Jură-te tu că vrei să te întorci la apartament şi gazon în balcon…

    00
  33. La centrala de alarmă ai 2 acumulatori de schimbat: unul la sirena de exterior, 2Ah și unul în centrală: 7Ah. Timpul recomandat de schimbare: 5 ani dacă mentenanța dă ok. Dacă nu, la 2-3 ani. Total… sub 300 de lei cu tot cu deplasare firmă autorizată (la sirenă e mai tricky)
    Dacă ai centrală wireless, sorry despre tine. Dar cine n are cabluri în casă?

    Pontul cu centrala electrică e foarte util, eu am în calcul cam 180 mp locuibili și centrala electrică îmi făcea cu ochiul. Pompă de căldură aer/apă 100% deci. Eram aproape convins dar îmi mai trebuia un șut în cur.

    Câinii. Un câine de rasă, chiar și pentru pază, costă. Costă creșterea, costă dresajul, costă tratamentele, costă achiziția (un CG pe care scrie „linie de lucru” te usucă) costă să l duci la spălat periodic și așa mai departe. Posesor de CG here :-D

    Fapt: cauți în adăposturi. Paza la socri o fac de ani de zile cu recuperați din adaposturi sau de pe la stâne, câini teritoriali, agresivi și care au crescut pe terenul tuturor și al nimănui. Un câine care ajunge să se simtă șef pe locul lui, e un câine de pază excelent. I adevărat, trebuie să te pricepi un pic dar costurile sunt mult diminuate chiar dacă bagi mâncare premium în câine 10 ani cât mai poate avea speranță de viață. Antirabic, deparazitare, mâncare bună, apă la discreție și un pic de colaborare cu câinele. În rest? O cușcă confortabilă și niște paie. Nu intră în casă de principiu.
    Fact 2: un câine de gen se cacă într un singur colț. Chestie de instinct la un câine care apreciază teritoriul și rolul pe care l are. Nu le place miros de căcat pe lângă locul unde dorm. Daca l ții în casă, afară se cacă oriunde.
    Fact 3: trăiesc între 5 și 10 ani. E de căcat să ingropi un câine tot la 5-10 ani dar asta e. Măcar te simți bine că a trăit ok la tine cât a mai trăit.
    Câine de pază combinat cu sistemul de detecție efracție cu sirena pusă cât mai vizibil și un gard de plasă sudată: combinație perfectă.

    00
  34. Referitor la întrebările de la sfârșit, aștept acele impresii! Terenul l-am achiziționat deci poți trece la etapele următoare!

    00
  35. @Jules, ai casa izolata bine? Ia vizioneaza filmul asta cap-coada:

    https://youtu.be/kJQDyclGQo4

    https://romanialibera.ro/actualitate/fapt-divers/incalzirea-cu-porumb–de-doua-ori-mai-ieftina-decat-cea-cu-gaz–61586

    Un termosemineu e mai ieftin ca o centrala cu peleti, baiat destept dl. Gherman.

    00
  36. Una e sa stai „la tara” si alta e sa stai „in camp” sau „in padure”. Chestie de nuanta, dar intr-o localitate cat de cat populata, o parte din problemele enuntate nu mai exista (gasit meseriasi, utilitati, probleme cu hotii, etc.).

    Am gard din caramida, de 2.5m, cu streasina perimetrala din policarbonat (impiedica si pisicile sa fuga pe camp, strada, etc.)

    Gazonul mi se pare moftul saracilor crescuti cu Dallas, cand dau de casa. La fel si suprafetele de peste 500 de mp utili, greu de pastrat in conditii.

    Eu am vreo 350 (exceptand casa), impartiti in fata si in spatele casei, in mod egal, am pus gradina cu flori, multi copaci, piscina, foisor, loc de parcare.

    O solutie alternativa la centrala electrica e una pe gaz la care ii schimbi supapa incat sa accepte butelie pe gaz, sau chiar tanc cu gaz lichefiat (e vreo 6000 unul plin si iti ajunge cativa ani, mai ales ca ai bartai curtea).

    In zilele noastre buteliile sunt foarte safe, inlocuirea se face in 2 minute si le schimbi la orice benzinarie, mi se pare ca unii iti vin si acasa cand vrei tu sa iti aduca unele pline.

    00
    • Am studiat varianta cu tanc de gaz. Eram gata sa ma inham, insa a aparut o modificare in legislatie si o sa fac cerere de racordare la gaze.

      00
    • Gazonul mi se pare moftul saracilor crescuti cu Dallas, cand dau de casa.

      Ia sa vezi tu cum ai casa plina de praf daca nu te-ai uitat la Dallas cand erai mic, indiferent de situatia materiala. In plus, pe logica ta Franta, Germania, Belgia, etc. sunt pline de saraci aflati la prima generatie la o casa pe pamant. :D

      00
    • Anul ăsta era sa ma inham si eu la gaz pe butelii, dar a depus unul de pe stradă cerere pentru toți. Vedem ce se întâmplă.

      00
  37. Pot sa iti trimit si eu un articol? :)
    Bucurestean, mutat la tara 2 ani, mutat in UK 8 ani. Anul asta mutat la tara si nu regret o secunda. Am si poze. :p

    00
  38. Cam 70-80% din chestiile alea le-am experimentat si eu. Tot de 10 ani la țară. Aș mai avea de adăugat, fiecare cu ale lui. Bravo Jules! Beciul merită!

    00
  39. Ref pct 6 – „Beneficiu? Doar plăcerea.” Daca nu ai citit Vladimi Megre, ti-l recomand cu caldura :)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Alte linkuri (mostly NSFW)