Upgrade yourself! OK, dar în ce direcție?

Se dă poza de mai jos:

Să presupunem că vrei să faci upgrade. În ce direcție?
Am să descriu trei cazuri, și mi-ar plăcea să citesc comentarii despre direcție și sens.

1. Omul meu Mihai Ursu. A început cameraman, apoi reporter, apoi pe sticlă pe la diverse posturi, a tras un „upgrade” la Drept, a terminat anul ăsta șef de promoție. Dacă intră și la Barou, ar putea fi un avocat bun… cred. Adică, îl știu ca om, are papagal, te face să râzi… nu știu ce aluat de hienă are să fie avocat bun (nu e hienă).

Vom vedea. Măcar va fi avocat cult:

O altă experiență, demnă de povestit nepoților, a fost în Kosovo când mașina cu care veniseră era să fie incendiată de câțiva tineri sârbi cărora li se adresase în cea mai pură engleză britanică. De atunci a învățat sârba și nu uită unde se găsește „cea mai blană” pleskavica din spațiul ex-iugoslav: la moș Drago, în Kosovska Mitrovica, la nord de Plavi Most, unde costa doar 1 euro, iar pe locul al doilea, în Trg Republike, la Belgrad, dar aici era un pic mai scumpă, ajungând pe la 2 euro.

2. Tot scriu aici despre un al prieten de-al meu, medic în Elveția. Tipul a făcut „upgrade” cu Teologie – a terminat la Sibiu. Acum vrea încă un „upgrade”… culmea, și el tot Drept.
– Dar de ce, Gabi?
– Pentru că în meseria mea de medic am văzut niște spețe interesante, și mi-ar plăcea să reprezint omul în fața legii, să-l apăr.
Scopuri înalte, se pare. (Bine, Teologia tot pentru „a fi aproape de om” a terminat-o, banuiesc – nu practică).
Medic, preot, avocat… Sincer, nu cred că la 40+ de ani, plus încă anii de școală și examene de barou… nu cred că pe la 45-50 de ani va mai putea fi la fel de bun ca un avocat tânăr începător, ca un proaspăt absolvent, agresiv, cu foamea în el.

3. Am o nepoată, are 28 de ani. A lucrat „pentru americani”, făcea nu știu ce pe web (ceva design cu module gata lucrate), cică acum o caută un olandez să îi facă și lui chestii, dar ei nu-i mai place, vrea „upgrade”. Ar vrea în partea de programare, s-a apucat de Python.

Pentru că vin mulți IT pe acest blog, întreb sincer: Are timp? Mai are timp, la 30 de ani, să ajungă „un ceva” în IT?

4. Eu sunt „mercenar”, freelancer. Cam orice e hârtie (și nu numai) cu litere pe ea, bag. Citez un film:
– Pentru cine lucrezi, doctore?
– N-are importanță. Pentru cine plătește mai bine.
În ultimul timp am fost întrebat dacă știu modelare 3D, sau animație. Nu știu. „Văd” 3D, nu știu să fac. Iar animație… știu să fac caca-uri din alea din 10 frame-uri, în Photoshop. Atât știu „animație”. Adică, nimic. Am zis să învăț ceva simplu din amândouă. Sa pospăi olecuțâcă din ele.
Acum o lună m-a sunat un amic, căuta DevOp, dacă știu pe cineva. Nici nu știu ce e aia DevOp, a trebuit să întreb goagăl. I-am pasat numărul nepoatei, dar cică nu e ce trebuie. Mare web-ul ăsta, mare tare pe plaja de meserii.

Drept, Teologie, animație, modelare 3D, DevOp, Python…
„Upgrade yourself”… în ce direcție?
În ce direcție ați merge, având deja o meserie? În lateral, sau pe cu totul alt drum?

Care sunt meseriile la care nu mai are sens sa încerci, după o anumită vârstă?
La un moment dat mă bătea gândul să fac upgrade la studii, în Franța. Să o iau de la zero, alt domeniu. Am trimis aplicație la ceva École Supérieure (ca cetățean UE, taxe mici), am primit răspuns: Sunteți prea bătrân, la 35 de ani, să aplicați la noi. Noi instruim doar vârfuri, oameni care să ajungă vârfuri după ce termină școala noastră. Nu vă mai încadrați, nu ați mai avea timp. Stricați media școlii, dacă vă acceptăm.

Ce domenii ar putea fi luate de la zero la 30-35 de ani, să zici că poți ajunge un bun profesionist pe ele?
De exemplu Dulcețar se poate, garantez eu.
Soldat în Legiunea Străină nu se poate, să începi la 35 de ani…

 

P.S.: Am întrebare cu „pe ce se poate” și „pe ce nu se poate” să începi târziu. Dacă răspundeți, specificați dacă e cu „se poate” sau „nu mai are sens”. Mulțumesc.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

148 comentarii

  1. bioinginerie

    00
  2. Fix pe animatie si grafica de jocuri video.

    00
    • Nu recomand acum.
      Sunt deja suprasaturate twitch si youtube (canale cu 10,000 subs au 2-3 vieweri activi pe stream – la 20 deja stau bine) iar salariile la Blizzard in SUA (pe partea de grafic/animatie zic) sunt la 2x cel de programator in RO? :))
      Poate pe viitor va fi mai bine.

      00
  3. Ai pus upgrade la un loc cu direcție. Direcția e una, poate vreau să fac altceva, diferit ce fac momentan, ceva ce-mi place și mă pasionează, chiar și cu riscul ca beneficiile materiale să fie mai mici. Prin ,,upgrade,, eu înțeleg o treaptă superioară, implicit beneficii materiale mai mari.

    00
    • medic-preot-avocat. E „upgrade”, e mai mult decat medic simplu.
      medic-primar, profesor universitar. E „upgrade”, e mai mult decat medic simplu.
      Dar sunt in sensuri diferite.

    • Fiecare înțelege diferit „upgrade-ul”… pentru o persoană pot fi beneficiile, pentru alta pot fi banii, pentru alții persoanele cu care lucrează, etc . Cum ai zis și tu, pentru tine sunt beneficii materiale mai mari, pentru alții poate fi programul de lucru sau mediu.

      00
    • Are dreptate Paco. Upgrade faci de la Logan la Passat, sau de la bicicleta la masina. Nu faci upgrade de la iphone la playstation

      00
    • @Paco: upgrade la viata, nu la masina. Si nu toate upgrade-urile inseamna “situatie materiala mai buna”.

      00
    • Cristici se refera la un upgrade pe soft, pe competente individuale. Acelasi individ(hard) poate rezolva probleme in noi domenii. Nu merge comparatia cu bicicleta-elicopter sau iphone- PS, unde ai din start alt hardware

      00
    • Dar daca treci temporar pe o pozitie inferioara ca pe termen lung sa ai potential de crestere mai mare decat in meseria actuala, e upgrade sau nu?

      00
    • Tudor, eu nu mai am loc de crestere in sus. Nu prea mai e in sus, cu viteza cu care cresteam acum 10-15 ani. Cazului 3, nepoatei, ii spun sa caute ceva unde tot timpul sa fie „in sus”, sa nu ajunga ca mine, plafonat.
      Am ajuns bun „prin eliminare”, nu prin stiinta. Adica, sunt bun pentru ca sunt serios, de exemplu, nu ca stiu mai multe. Sunt bun ca „au disparut specialistii”, nu ca am invatat mai mult.
      In ultimii 5 ani am crescut profesional 10%, sa zic, ceea ce e nasol, cand unii cresc profesional 10% pe an.
      As face trecerea de care spui? Probabil da, daca in 4-5 ani as ajunge „onorabil” pe noul domeniu.

      00
    • @sin. Unul dintre noi are probleme serioase la a înțelege un text simplu. Despre ce mașină vorbești? Upgrade la viață cum?
      UPGRADE /ápgreid/ s. n. (inform.) 1. versiune de produs nouă sau îmbunătățită. 2. trecere la o versiune nouă, îmbunătățită. (< engl. up-grade)
      Un englezism folosit greșit în articolul de astăzi, articol care eu înțeleg că se referă la disponibilitatea de a o lua pe alt drum din punct de vedere profesional, indiferent de domeniu în care ai activat sau vârstă.
      Dacă am gagică frumoasă, deșteaptă dar săracă și o las pentru una urâtă, proastă dar bogată, se numește upgrade?

      00
    • @Paco
      Pentru faza cu gagica: dacă e frumoasă, deșteaptă și fără bani, dinero îi poate face.
      Dacă e proastă și urâtă, cu bani poate să se tuneze, dar tot proastă rămâne. O văd ca pe un regres să las pe una mișto pentru una care are bani și cam atât. No, gracias. Banii pot să îi fac și eu, dar daca îmi fute zilele, cu toți banii ei o urc pe ușa și o bat în cuie.
      Legat de o schimbare in viață, tine mai mult de percepția fiecăruia. Pentru unii mai bine înseamnă strict banii, implicând și obiectele ce pot fi cumpărate cu ei.
      Pentru alții înseamnă să schimbe domeniul profesional pentru ceva mai aproape de sufletul lor, chiar daca banii sunt la fel sau mai puțini. Uite, eu acuma lucrez la un „upgrade”: am o oportunitate de a mă întoarce pe roboți industriali în niște condiții foarte avantajoase pentru mine. Văd ce iese.

      00
    • @Ionut M, eu sunt pe finețe, nu pe gândire analitică. Am lucrat 25 de ani în vânzări, 2 nu e obligatoriu 1+1.
      În general citesc un articol chiar și de mai multe ori, nu pentru că sunt analfabet, ci ca să încerc să înțeleg cam ce dorește autorul să exprime.
      @Cristici a amestecat un pic upgrade, cu direcție și bun profesionist. Care din punctul meu de vedere sunt trei chestii diferite, independente una de alta. Dacă citești comentariile ai să vezi că totul se reduce la IT, bani mai mulți egal upgrade. Lucru total greșit, de aici și aerele de superioritate a unora.
      O să încerc altcumva, ăla cu gagica pare că e ușor neclar.
      Pleci din corporație (boss 1000), te reprofilezi cofetar că ăsta a fost visul tău, faci prăjituri de moare lumea, îți ia interviu Bufnici, apari prin reviste, dar câștigi mai puțin ca la corporație. E upgrade sau nu?

      01
    • @Paco: poate caaa…Confucius??…Choose a job you love and you will never have to work a day in your life. (Apropos de corporate became cofetar)

      00
    • @ Cristici
      Din păcate pentru prietenul tău, profesia de avocat este incompatibilă cu orice altă profesie/meserie, cu excepția celor didactice. Deci, dacă va vrea să fie avocat, va trebui să aleagă.

      00
    • @Paco nu știu ce vrei să ne vinzi, dar pe mine m-ai plictisit.

      00
  4. Are timp cu IT-ul. Avem de cam un an un coleg nou. A lucrat in televiziune. Apoi a inceput la noi cu programarea cam de la zero. Si ii merge bine.

    00
    • Eu am început să învăț python la 28 de ani. La 29 am schimbat domeniul de activitate într-unul în care puteam să și folosesc cunoștințele acumulate. Am 31 și sunt relaxat cu python, pe ceea ce fac. Voi schimba postul pentru a face programare full time. Nu sunt vreun expert, dar cred că m-am adaptat.

      00
    • In Germania, Olanda, Belgia e frecvent asta cu oameni la 45 de ani care incep sa invete programare. Am avut un coleg care a fost ornitolog zeci de ani. Cu master, cercetare etc. La 40+ a inceput sa testeze una alta, sa faca cursuri si a iesit la pensie anul trecut ca ceva expert pe un soft in Java.

      00
  5. Aproape 30, upgrade de la IT&C (universitate din top 150, unde termină 14% dintre cei înscriși) la:
    1) Inginerie industrială (operations engineering, data collection & management);
    2) Audit intern, mecanisme de finanțare, management de risc (practic achiziții de starup-uri, resurse umane).

    Șase cifre brut în euro și nu e venit anual total – doar în caz că se întreabă cineva dacă a meritat.

    00
  6. Referitor la prima imagine putem spune că doar 1 și-a pierdut locul de muncă, unul se putea reinventa să piloteze drona.

    Dacă ești dispus să înveți cred că ceva prin IT găsești, pentru că sunt foarte multe subdomenii și ramuri, iar faptul că apar tehnologii noi ai șansa să pleci uneori de pe aceași treaptă cu unul mai tânăr.

    Mă mai gândesc la domenii gen făcut înstalații, montaje de diverse lucru. Îmi mai vine în minte și psiholog cred ca poți să devii și pe la 30 ani.

    Și bineînțeles …. influencer.

    00
  7. Ideea asta cu „prea tarziu” ii impiedica pe multi sa se apuce de ceva, imdiferent de varsta pe care o au.
    Eu zic ca e mai bine sa gandesti asa:
    Peste 3-5 ani de acum inainte, imi va fi mai bine daca as sti si X (sau as avea certificarea y, facultatea z facuta), sau nu?
    Asa se clarifica mai usor intrebarile astea

    00
  8. Vizavi de poza aia: drona aceea nu cred ca e total autonoma. Poate e programata sa vina singura la baza dar ma indoiesc ca are atata IA in ea incat sa stie exact ce si cum sa filmeze (fata de un cameraman profesionist)

    O povestioara cu Dreptul. Am fost prin 2019 la o festivitate de absolvire a unei noi promotii in CJ. S-a tinut pe stadion pentru ca doar absolventii erau peste 150. Printre ei, fiica unui prieten, avocat si el. Cand facuse el dreptul, la aceeasi facultate fusesera undeva la 25-30 in an. Daca nu ai ceva „spate”….

    O a doua facultate am vazut a fii facuta mai ales de cei care aveau deja un job bun, si mai mult pentru ei si mai putin in ideea reprofilarii. Am vazut ca sunt exceptii citind si prin diverse comentarii.

    Eu sunt unul care am trecut prin diverse reprofilari si locuri de munca de-alungul a peste 20 de ani. O fi de la varsta dar sincer am obosit. De ce? Dincolo de scaderea capacitatii de invatare care este incontestabila, puteti sa spuneti orice, reluarea mereu de la 0 (sau de foarte jos) in alt job nu face decat sa duca la o resetare ce nu permite sa ajungi cu adevarat bun in ceva. (Reclamele cu fii expert in Python in 10 ore sunt un mare bullshit). Si numarul de ore pierdute cu invatarea nu se vad proportional in venituri in timp util.
    Altfel, stiu un caz de femei emigrata in Spania la 35+ care a facut acolo un curs intensiv (program guvernamental/local destinat localnicilor si lucreaza in Java. A prins loc pentru ca vreo 2 au considerat ca este prea greu si au abandonat iar autoritatile au vrut sa fie toate locurile ocupate si au lasat si pe ceilalti doritori neprioritari. Asta ca sa stiti cum functioneaza unele lucruri si in alta parte)

    Astept si eu cu interes sa vad ce spun IT-istii care mai comenteaza pe aici.

    Si un ultim raspuns: incerc ceva Power BI/Power Query/ M Language si e ultrafrustrant: o chestie pe care in excel o fac cu formule/VBA in maxim 5 minute, tocmai am reusit sa o fac in 1,5 ore. :)). Incep sa ma intreb daca merita efortul

    10
    • Apropo de locuri la Drept, cand am intrat eu in ’95 eram 12,5 pe loc si 90 de locuri (intr-un final s-au suplimentat la 120). Acum sunt 350 de locuri.

      00
    • Q: Câte persoane ajut dacă mă sucesc de la Excel + VB (sau de la manuela la automatizare în Python etc)?

      Q: Bagă cineva în seamă efortul?

      Nu-mi permit să „vând secrete” unor oameni care au (probabil) 1,5 x vârsta mea, zic doar că nu m-am concentrat niciodată pe învățat de chestii care n-au nicio legătură cu ce fac în prezent.

      00
    • Se pliaza facultatile pe vremuri. In final toti sunt dupa profit… vrea lumea sa termine Automatica si Calculatoare… cati s-au inscris anul trecut? 500? cate locuri avem 300?… poc anul asta 450 de locuri. La fel si la drept, medicina, informatica… taxa de scolarizare e relativ mica iar garantiile sunt spre zero ca anii si banii investiti se vor resimti in salarizarea viitoare.

      00
  9. raspunsul e simplu…ceea ce iti place. incearca zece chestii, daca iti place vreuna, te apuci, daca nu treci la urmatoarele zece. de ex., python, autocad sau limba rusa, nu conteaza domeniul…bagi pe youtube si vezi despre ce este vorba, apoi te apuci si tu o zi , doua, trei…daca nu iti place, te opresti si cauti altceva. mai uita-te si pe udemy (linkedin learning, coursera, pluralsight) pentru idei si aprofundare.

    00
  10. Am câteva exemple:

    1. Frate-mio, intrat în IT la 39 de ani ca junior Java developer.
    2. Cel mai vechi și bun prieten al meu, intrat în IT la 39 de ani ca junior tester.
    3. Soția, urmează să intre în IT la 30+ ani, data scientist.
    4. Un prieten american, intrat în IT la 56 de ani, junior tester.

    Dacă vrei, se poate, cerul este limita.

    00
    • Cu atati IT-isti ma intreb cine mai produce ceva pe lumea asta. Ma refer la lucrurile pe care le folosim.

      00
    • Ar fi misto sa zici si ce au facut inainte…

      00
    • @Mihai: robotii aia de iau job-urile alora de nu vor mai mult prin Vest + fabricile din Est unde e mai ieftin sa angajezi oameni decat sa cumperi roboti.

      00
    • @Mihai
      Niște IT-ști au scris programul pe care îl folosești să te uiți pe net. Alții driverele și sistemul de operare pentru calculatorul / laptopul utilizat. Mai sunt unii care au scris programele care rulează pe routerul pe care îl ai în casă, routerul de la RDS/UPC/Telekom/Vodafone/Orange (sau cine îți dă net). Tot niște IT-ști au scris și wordpress ca să poți citi acest blog. IT-iști sunt și cei care su scris la nivelul porți logice procesorul care execută programele.
      În momentul de față alte echipe de ITști lucrează la următoarele generații de procesoare mai rapide, și scriu programe care țin cont de noile îmbunătățiri pentru a rula mai repede. Alții repară problemele descoperite la programele deja existente.

      Oare trebuia să se oprească totul când mergea netul prin modem la câțiva k pe secundă și să se apuce de făcut ceva util? :)
      Sau și mai bine, se opreau în momentul în care s-au făcut primele calculatoare care reușeau să facă operații matematice repede decât oamenii… până la urmă la asta se reduce totul în IT: un procesor care face adunări, scăderi înmulțiri și împărțiri mult mai repede.

      00
    • @Mihai și am uitat să completez: dacă nu erau niște IT-ști cred că și acum am fi avut cu toții TV cu tub catodic, muzica de pe casete audio și filmele închiriate pe casete VHS.

      Poate că definiția de ”ceva util” nu se referă doar la chestii care se văd ți le ții în mână.

      00
    • Dezvolți un pic pașii urmați de soție, te rog?

      00
    • @Alex

      1. Sociolog.
      2. Consultanță/ suport IT (dar fără programare, gen).
      3. (Micro)biolog (life sciences).
      4. Bucătar.

      00
    • @RDK

      1. Începutul începutului începe (ioi) cu un abonament la DataCamp, de unde începi cursul și faci toate exercițiile (să nu te mire dacă structura cursului se va schimba în timp, aduc ei îmbunătățiri.
      2. Apoi începi, singur(ă) un proiect de data science – ca să-ți formezi un portofoliu. Poți încerca predicția, de exemplu, unor meciuri de fotbal, bazându-te pe date istorice. Este doar un exemplu, dar poate fi orice.
      3. Pui codul pe GitHub.
      4. După ce ai înțeles ce ai făcut în acel proiect, în Python sau R, poți să începi să-ți depui CV-ul, că ai ce spune la interviu, chiar dacă entry level.
      5. Îți faci un profil ca lumea de LinkedIn, cu informații relevante (pentru data science) pe el.

      Se intră greu, totuși.

      00
    • @Mihai

      În general, ITiștii produc bunuri (aplicații) și servicii (precum internet bankingul).

      Acestea sunt lucruri tangibile, care există, și pe care poți să le atingi, la propriu.

      O idee, ca să înțelegi, poate valora mai mult decât toată producția de grâu a țării. De ce ar fi grâul, deci, mai valoros decât o idee sau de ce cel care produce un șurub ar fi mai valoros decât cel care produce, sau implementează, o idee?

      De exemplu, eu lucrez strict cu străinătatea, deci aduc valută în țară. În acest moment, până ies la pensie, cred că din ceea ce produc, cel puțin un milion de euro îmi vor reveni mie (și mult mai mult firmelor). presupunând că mai iau un bonus, o mărire, ceva, că mai am de schimbat job-uri și mai am de învățat chestii.

      Deci, până ies la pensie, eu singur primesc echivalentul a 8,333 de tone de grâu, la prețul de 120 de USD pe tonă. Adică, 333 de tone pe an (mai am vreo 25 de ani până la pensie), aproximativ o tonă pe zi.

      Doar stând pe scaun și muncind, fără a mă murdări pe mâini, eu aduc/ produc grâul necesar pentru 500 – 1000 de pâini pe zi. Singur. Și asta doar din partea care-mi revine mie, că de banii dați la firme și la stat nu mă pronunț, n-ar fi profi. Revenind.

      Cred, deci, că ceea ce produc eu se vede în economie, mai ales că – deși îmi place pâinea – nu mănânc atât cât produc.

      00
    • Binike

      In teorie suna bine.
      Dar sa nu uitam ca tu esti subventionat (neplatind impozit) din munca aluia ce munceste pe camp cu tractorul.
      N-oi fi murdar de noroi pe maini, dar ceve, ceva tot pute.

      00
    • IT-istii produc un cip mai valoros decat productia totala de grau a tarii…asa e, dar cand nu ai nici o bucata de paine sa mananci iti bagi cipul ala supervaloros fixi in partea dorsala. Cand era starea de urgenta lucratorii ESENTIALI pt omenire erau vanzatorii de la supermarket si soferii de TIR. #Dropmic

      00
    • @wtf

      Asta cu ITiștii care nu plătesc impozit este falsă.

      Nu plătesc impozit cei care sunt CIM (contract individual de muncă), eu sunt PFA (plătesc impozit), un frate este CIM, dar câștigă mai puțin, și plătește taxe mai mari, dar are alte beneficii, iar celălalt frate de-al meu este SRL și plătește și el taxe și impozite și are și angajați, pentru care se plătesc taxe și impozite.

      Nu ne face statul român o favoare, ci ne lasă să creștem în România, pentru ca apoi să ne mulgă cu două mâini.

      Moș Crăciun, cum ar veni, nu există, respectiv nimic nu-i pre gratis, nici măcar scutirea aia, când ești la început.

      00
    • @Mihai

      Ferească dumnezeu de ziua aia când un om cu un venit de 2000 – 3000 de euro pe lună nu o să aibă bani de pâine.

      De asemenea, n-am susținut niciodată că ITștii ar fi lucrători esențiali, sunt de acord că oamenii de la supermarket și din transporturi ar trebui plătiți mai bine.

      Pe de altă parte, degeaba ai transporturi, dacă nu are cine să cumpere, dacă nu are cine să continue să producă în timp ce marea majoritare stau acasă.

      Cred că important este să înțelegem rolul fiecărei piese de pe masă, nu crezi?

      P.S. Am condus atât de mult prin Europa, încât mă bate gândul să mă fac șofer de tir, electrician sau bucătar, nu-mi fac iluzii, nu m-a născut mama cu mouse-ul în mână. La o adică, vreau să am la ce să fac shift-left.

      00
    • @ic daca nu era tamplarul care a facut banca pe care ai invatat sa scrii si sa citesti nu puteai ajunge IT-ist. IT-ul este o activitate vitala pentru un anumit mod de viata, dar pentru VIATA in general nu este vitala. Pentru Viata este vitala activitatea care produce mancare si adapost. Incetati sa va considerati vitali pt ca un taran cu sapa care produce rosii e mai important pentru omenire ca orice IT-ist

      00
    • @Binike ce am vrut eu sa transmit este ca faptul ca acum IT-istii castiga bine pentru ca ce fac ei se cere nu ar trebui sa ii faca sa creada ca ceilalti ar fi mai de lepadat de vreme ce toata productia de grau a unei tari nu face cat o aplicatie. Nu ma refeream ca nu au bani de paine ci ca daca taranul nu da cu sapa sa produca painea IT-istul poate sta cu miile de euro in mana si sa moara de foame. Eu spun ca ar trebui sa ne canalizam interesul pe slujbele ca produc bunuri ca daca nu e un nene sa indoaie tabla frigiderului sau un frigotehnist sa ii bage freon in instalatie, aplicatia aia smekera nu ai pe ce sa o instalezi

      00
    • @Mihai voiam să atrag atenția că nu doar lucrurile care se văd și pot fi ținute în mână au valoare. Așa cum eu am avut nevoie de o bancă tâmplarul care le face acum vrea și el să poată vadă un film când ajunge acasă fără să depindă de programul fix de la TV, să învețe de pe net cum se construiește ceva nou, să asculte muzică fără să stea să deruleze casetele cu creionul și să poată lua legătura cu clienții oriunde ar fi.

      00
    • @Mihai ”Cu atati IT-isti ma intreb cine mai produce ceva pe lumea asta. Ma refer la lucrurile pe care le folosim.”

      Mă făcusem eu inginer, ca să produc chestii. Bine, să proiectez chestii, care vor fi produse de cineva în fabrică. Salariile sunt mizerabile, cel puțin în România. În domeniul meu (automobile) Renault cam are monopol și, dacă nu lucrezi pentru ei, vei lucra pentru un furnizor al lor sau ceva de genul ăsta.

      Ca fost angajat al terților, care colaborează cu Renault, cât și ca anagajat direct al Renault, pot confirma că următorul articol este 100% real:
      https://www.libertatea.ro/stiri/grupul-renault-acuzat-de-cartel-pe-piata-muncii-ar-fi-incheiat-intelegeri-cu-alte-firme-din-domeniul-auto-pentru-a-nu-si-lua-angajatii-2757709

      00
    • Stați liniștiți că până să vină roboții să ia joburile celor care muncesc fizic, o să vină I.A.-ul și o să-i înlocuiască pe cei IT. Bineînțeles nu pe toți, doar pe 99,9% din ei. Exceptând bineînțeles pe cititorii acestui blog care sunt niște creativi și inovatori și nu fac copy-paste la bucăți de cod arunci când lucrează la un joc pentru telefonul mobil sau la o nouă și inovatoare aplicație care să-ți spună dacă ai dormit bine noaptea.

      00
    • @Mihai: lucrez în producție și prestări, am contact cu mecanica fină, electromecanica și câteva chestii conexe. Absolut fiecare motor, fiecare solenoid, orice stacker și orice pârghie sau rolă care se mișcă în echipamentele mele …face asta cu comenzi date de o bucată de soft.
      Dacă softul nu face ceva bine într o zi, există posibilitatea serioasă să mănânci pufuleți două zile fiindcă n o să poți scoate bani de la bancomat.
      Dacă ce fac eu nu fac bine, există posibilitatea să ajungi la poliție pentru uz de cupiură falsă și să mănânci ce ți dau ăia. După aia ajunge și fata care a numărat bancomatul. Și eu, pentru că am ratat o dispoziție dată unei mașini din 150 câte am în parc.

      Iote așa ce face IT ul are legătura cu șuruburile mele. Da, e factorul uman la mijloc dar e conexiunea între IT și mecanică perfectă. Și nu se face odată și gata. Codul sursă se schimbă relativ des, apar bancnote noi, apar solicitări noi și undeva e un IT st care și bagă pla n ea de tastatură fiindcă tre să facă mumbo jumbo editând template uri și făcând loc pentru cupiura de 50 GBP nouă care trebuie recunoscută și de un senzor mecanic (sau mai mulți …).

      Există domenii care au relații strânse și acestea nu s doar de moment. Unele ajung să aibă copii :-D

      00
    • Binikie

      de acord cu tine, doar ca mantra:
      „Doar stând pe scaun și muncind, fără a mă murdări pe mâini, eu aduc/ produc grâul necesar pentru 500 – 1000 de pâini pe zi.”

      vine la pachet cu o realitate jenanta.

      altfel am 100% respect pentru orice om care munceste in tara asta 👍 si mai ales munceste peste medie.
      personal sunt satul de cei care muncesc mediocru.

      00
    • @RAIDER pui carul inaintea boilor. Bucla aia nu ar putea sa miste nimic fara sarma din motorul ala electric ;)

      00
    • Nu inteleg de ce inca sunt oameni care au impresia ca taxele platite de un angajat in Romania se reduc la impozit pe venit. Statul iti ia o gramada de alti bani prin diverse alte taxe si impozite, asa ca cei 10% din salariul brut dupa CAS si CASS au o pondere destul de scazuta.

      00
  11. Are logica? Poate urmari un fir logic, cu rabdare si fara sa se enerveze, timp de jumatate de ora?

    Daca da, poate face IT si la 50 de ani.

    00
  12. Upgrade „un prieten de al meu” cu „un prieten de-ai mei”. Apoi vedem.

    00
    • Am mai vazut comentariul asta pe undeva. Tot tu, esti acelasi?
      Mulțumesc pentru sugestie, in viitor voi folosi in continuare „un prieten de-al meu”, sa nu par un prost cu pretenții, ca tine. A aflat el de „noi reguli”, vrea el sa pară destept.
      „Nici un”, „nici o”, si „un prieten de-al meu” forever. Suge-o.

      https://cum-scriem-corect.blogspot.com/2016/11/prieten-de-al-meu-sau-prieten-de-ai-mei.html
      „Daca eu am o colega si 10 colegi, atunci cand ma refer la colega ar fi corect sa spun „o colega de-ai mei” (o colega dintre ai mei colegi), avand in vedere ca substantivul cu care facem acordul este subinteles…?
      In general ar trebui sa consideram /acceptam o regula in momentul in care aceasta explica /clarifica /descifreaza exprimarea curenta populara, nu cand impune exprimari fortate si nenaturale, creand confuzii…”

      00
    • Aia cu „suge-o” chiar ți-a făcut upgrade.
      Aia cu „prost cu pretenții” te-a înălțat la cer.

      00
    • Ce îmi place de ăștia ca GD care și când li se arată că-s cam limitați intelectual tot țin ei cu ardoare să mai lase un comentariu, poate poate vor avea ultimul cuvânt.

      @gd – Ai vrut să te dai rotund, nu ți-a ieșit cum te așteptai, stai naibii în banca ta și taci din gură. După ce că ești prost mai și semnalizezi.

      00
  13. Pentru OP ‘Pentru că vin mulți IT pe acest blog, întreb sincer: Are timp? Mai are timp, la 30 de ani, să ajungă “un ceva” în IT?’

    Momentan e foame mare de programatori si daca esti cat de cat competent, o sa iti gasesti ceva de lucru si de acolo daca te pasioneaza o sa tot urci cum se zice.

    Acum, legat de articol in general: te upgradezi la ceva ce iti face viata mai usoara sau iti aduce niste satisfactii in plus. Nu trebuie sa fii “top”, trebuie sa iti fie tie bine. Nu ar varsta treaba cu ce vrei sa faci, ci sa ai determinare. Nu e niciodata prea tarziu sa te schimbi sau sa faci ceva nou.

    00
  14. Macar unul dintre ei nu au pierdut slujba ca drona aia nu merge singura

    00
  15. Calificati-va sudor, sculer matriter, strungar. Munca de executie pe 1500 de euro net in mana la o fabrica multinationala. Mai propun electrician, electromecanic, frigotehnist. Munca cinstita, bani frumosi

    00
    • Scuza-mi ignoranta, dar ce sunt aia bani frumosi?

      00
    • Pentru ca traiesti in Romania. Daca ai tu 1500 de euro net si nevasta 1500 de euro net iti permiti vacante in strainatate 1 luna pe an, sa iti cumperi masina noua cu banii jos in 5 ani de strans pana in 15.000 de euro, sa iti cumperi casa la tara cu banii jos si sa o modernizezi…Depinde doar de tine ce intelegi prin bani frumosi. Daca crezi ca o vacanta in care iti faci toate poftele in Grecia e de rahat pentru ca nu iti permiti acelasi lucru la pret de 3 ori mai mare in Maldive gresesti…primesti acelasi lucru in alt loc. Daca crezi ca o masina de 15.000 de euro e de rahat pentru ca nu iti permiti una de 30.000 iar gresesti pt ca faci acelasi lucru cu ea in conditii de confort similar. Daca crezi ca o casa batraneasca e de rahat pt ca are 40m patrati si nu este o vila cu etaj iar gresesti pentru ca acelasi lucru il faci acolo. Banii sunt frumosi daca iti poti satisface nevoile si placerile cu ei nu daca arunci cu ei in caini

      00
    • Am uitat sa spun…iei 1500 de euro in mana intr-o fabrica daca esti calificat intr-o meserie fara sa faci ore suplimentare, fara sa iti iei de lucru acasa si in concediu, fara sa muncesti in weekend. Parca acum aia 1500 de euro par mai mult decat ceilalti 3-4000 din IT cand te freaca clientul duminica sa ii termini nu stiu ce pana luni la 8

      00
    • Pentru electricieni, electromecanici, electrotehniști, tehnicieni, instalatori, mecanici, mecatronisti, nu îți trebuie facultate. Pentru unu să ia 1500 de euro fără facultate, ce-i drept cu ceva muncă, într-o țară ca Romania, eu zic că nu sunt bani de semințe.
      Ținând cont că un personaj relativ isteț și dornic să învețe, fără facultate, poate să își crească enorm de mult abilitățile profesionale și să câștige bani buni, se poate duce și mai sus. De la un simplu pârlit de electrician, poate urca ușor ușor spre a folosi un calculator in munca lui, să conceapă și să execute o schema electrica într-un soft de tipul See Electrical, Eplan, Autocad Electric. Poate învăța să citească și să depaneze o logică de PLC pentru o instalație de început, iar apoi să învețe să conceapă și să facă intervenții în instalații.
      Poate lucra cot la cot cu alții să aducă un upgrade la o instalație, să producă mai mult, mai repede. Nu trebuie facultate pentru asta, ci inteligență. Soluții sunt.
      Cunosc om care din chelner a devenit un mecanic foarte bun, iar apoi robotician. Și-a asigurat curu dpdv profesional pe 50 de ani de acum înainte. Am prieten fost actor și lăutar, care a devenit unul din cei mai buni metrologi 3d. Am pe un altul care din fost plimbător de acte pe la o unitate militară, a devenit unul foarte bun inginer de instalații. Și asta după vârsta de 40 de ani.
      Cunosc la fel pe un tip, peste 50 de ani, care dintr-un simplu electrician a devenit șef de schimb la mentenanță, trecând prin toate fazele de evoluție: electrician, s-a apucat de facultate, a început să învețe programare PLC, tehnician automatist, terminat școala, devenit inginer automatist, apoi pentru implicare, muncă, a fost acolo când le-a ars curu și a fost propus pentru postul de șef de schimb. Tine de voință.
      Un fost coleg de facultate, de pe vremea când mă visam jigodia de pe uălstrit, 34 de ani actualmente, mai fatalist decât ciobanu din Miorița. Viața e greu, de 15 ani pe bandă, nu a avansat profesional, nu a urcat în ierarhie, nu a învățat nimic nou, nu a evoluat cu nimic. Ce să facă, unde să se ducă, că nu îl ia nimeni, că buhuhu buhuhu.
      Nu a încercat, nu vrea să încerce, nu vrea să miște, pur și simplu rămâne blocat în NU. Pe vremea aia, îl invidiam pentru faptul că avea mașina, un job mai bun, permis, etc. Acuma îmi pare rău pentru el, fiindcă a rămas înțepenit, deși mie băiat rău.
      Contează mind-setul.

      00
    • @Ionut M vorbesti prostii: Exista ingineri electromecanici, ingineri de instalatii frigorifice, electricieni gradul 4 ANRE care nu se poate decat cu facultatea de electrotehnica de exemplu sau energetica. Eu nu vorbesc de calificatii de la locul de munca eu vorbesc de oameni cu raspundere, cu oameni in subordine, directori de intretinere, directori tehnici…

      00
    • Serios? Vrei să îți nominalizez tehnicieni electrotehniști pe panouri solare, care câștigă 13.000 de lei pe lună? Fără facultate.
      Oameni de mentenanță cu 10 ani de experiență cu salarii de 6000 de lei, fără ore suplimentare?
      Deja dacă tu îmi zici de oameni cu echipe, directori tehnici, directori de întreținere cu 1500 de euro, nu este o sumă wow, pentru funcție de conducere.

      00
  16. Are timp, eu m-am apucat la 33 din nou de programare practic de la zero, dupa o pauza de 10+ ani, cursuri Udemy la 10 EUR bucata. Important e sa ii placa astfel incat sa invete continuu si sa evolueze profesional- de intrat se intra usor, mai greu e sa ramai.

    00
    • Poate e relevant si de unde am venit: am lucrat in pauza de 10 ani in vanzari software / relatii comerciale pe la multinationale in Bucuresti, deci m-a interesat mereu ce plusvaloare aduce aplicatia pe care o vindeam, abilitatea asta de intelegere a unui business software ajuta si la un switch pe programare.

      Ca upgrade suplimentar, am schimbat recent si tara, plecand cu contractul de munca „in buzunar” tot cu ajutorul profesiei de programator, schimbare care mie mi-a fost imposibil sa o fac in vanzari desi timp de 10 ani am lucrat cu tara respectiva zi de zi.

      00
  17. ieri discutam cu cineva despre viitor si apoi dupa niste calcule mai aplicate am ajuns la concluzia ca in 10 ani exista o probabilitate destul de mare ca ceea ce fac azi sa devina irelevant sau in cel mai bun caz o sursa de venit mult sub standardul actual.

    asa ca da, e timpul pentru noi planuri de viitor.

    personal nu am sugestii.
    ba mai mult, nici macar clasica cu „fa ce-ti place” nu cred ca va mai merge.
    va recomand sa cititi „the future is faster than you think”, nu te da pe spate dar te face sa realizezi ca viitorul e mult mai accelerat decat pare.

    00
  18. Nu situ dacă „upgrade” e cuvântul potrivit. De multe ori ajuta un pas lateral. O schimbare, de oricare. Schimbările sunt scary, o iei de jos cu ceva despre care știi suficient încât să-ți placa dar nu suficient încât sa fii expert din prima.

    Am pasit lateral în domeniu de cateva ori, de obicei pe tehnologii care erau emergente la vremea respectiva. Cred ca oricând poți intra în IT, iti alegi o nisa (cel putin inițial, vezi după aia dacă mai vrei/poți adauga ceva).
    Cum poti arata valoare: dincolo de limbaj, sa înțelegi ce înseamnă sa livrezi chestia aia la care codezi. Indiferent ce apps / soft de frigider / drona / web scrii, sa știi ce înseamnă sa livrezi / deployezi și ce înseamnă sa ruleze aplicația aia. Sunt mereu șocat de cati programatori talentați exista în general, care iti dau 2 palme cu algoritmi eleganți și eficienti dar care nu pot vedea o aplicație în contextul în care rulează.

    00
  19. In IT trebuie sa te reinventezi constant ca sa ramai relevant. Asta inseamna ca banii conteaza, dar gresesti daca muncesti mai mult pentru bani, pentru ca “alaturi” apare o chestie noua pe ramura ta pe care o ratezi. De exemplu, acum 20 de ani retelistica era top. Acum, daca faci doar retelistica on prem esti fosila. Sigur, mai faci un ban, dar nu top. Trebuie sa faci software-defined shit, cloud chiar si mai bine. Toate astea cer timp si noroc sa aterizezi pe proiecte care sa te tina relevant. La 45+ cat am eu, nu mai am acelasi timp si chef. DAR. Experienta e valoroasa. Experienta si dezvoltarea laterala e si mai valoroasa (adica business, management de proiect, psihologie). Cam ce a facut prietenul tau, dar in alte directii. Ah, si cine zice ca nu iti trebuie mult noroc mananca rahat cu polonicul.

    In fine. Partea proasta e ca nu oricine poate sa se reinventeze. Nu oricine poate deveni antreprenor. Nu e uman si nu e drept.

    Altfel, ma uit ca sunt tot felul de meserii banoase si slab acoperite. Electricieni cu cunostinte de automatizare. Instalatori care sa priceapa ceva mai complex. Avand o minte structurata si exersata, peste media astora care sa fac electricieni si instalatori acum, zic ca e mult mai usor de invatat meserie si mult mai renatabil. Numa’ sa te ia cineva in serios la inceput. Vezi partea cu norocul.

    00
    • Vezi ce tipuri de electricieni. :D
      Toți văcarii care leagă 2 prize și întind sârme prin casă, aia nu sunt electricieni, sunt montatori de prize. La fel toți ciobanii de la Cez sau Enel, care apar pe intervenții și nu au loc de ei în Toyotele alea pline de gândaci și brusturi. 4 clase, buni la întins sârme, buni de nimic la răspuns punctual la niște întrebări și la respectat niște specificații tehnice pe care le-am cerut când au venit să dea drumul la partida de curent.
      A trebuit să refacem ce mizerii au făcut pe acolo, ba chiar i-au cerut proprietarului și 250 de lei pe ce gunoaie au făcut, doar pentru că au o împuțită de autorizație ANRE și se cred șmecheri.
      Altfel ăia cu cunoștințe de automatizări, da tată, aia da. Dar ăia sunt cam vârful. Și sunt puțini.

      00
  20. Sudor in metale speciale-USD 8500/month.Macaragiu high altitude-USD 9500/month.Operator sonda petroliera-USD 160k per season(6 months).Crab trawler operator-USD 1,000/day.Air traffic controller-USD 20k /month.Operatorii de utilaje speciale(freze marine,subway tunnels,pressure fracking,underwater welding,etc)-sint cei mai bine platitu oameni din lume,mult peste IT,pentru ca-s rari si munca e grea si f specializata,raspundere mare.Tot ce se cere e curs de 6 luni-1 an ,apoi practic

    00
    • Asa, si e ok sa te apuci la 30 de ani, eventual femeie, de Sudor in metale speciale, Macaragiu high altitude, Operator sonda petroliera? Care e scopul comentariului tau?
      Am sa-i spun nepoatei ca „Operatorii de utilaje speciale(freze marine,subway tunnels,pressure fracking,underwater welding,etc)-sint cei mai bine platitu oameni din lume”, poate o conving sa se faca frezor marin. Nasol e ca vrea un copil, dar poate rezolva sa-l ia cu ea.
      Am un vecin sudor de adancime. Romeo – poate-l stii, daca tot ai scris, ca nu sunt multi sudori subacvatici romani. Sase luni acasa, sase luni… anul trecut in Angola, cea mai periculoasa tara din lume; anul asta in Guyana. Loc de munca ideal pentru o femeie de 1,6m.

      Stii cine mai e platit foarte bine? Manager de echipa de fotbal. Orice oier cu ceva pretentii si… caș… de oaie, o poate arde manager.

    • E OK sa faci orice poti, cat timp nu dai altora in cap. Orice te tine corpul si mintea, si mai ales, peste ce-ai norocul sa dai.

      Pe IT nu e tarziu la 30 de ani sa devii programator, mai ales daca ai lucrat in web design inainte, dar trebuie sa te apuci serios, sa te tina mintea, sa ai un program relativ lejer si sa nu ai alte obligatii.

      00
    • Air traffic controller – cred ca nici 1% din populatie n-ar fi capabili sa treaca testele…

      00
    • Goldy
      eu singur nu fac parte din cei 1%, n-am nicio ruda la romatsa.

      00
    • Naomi Osaka,Messi,etc.Bai nene,te doare capu.

      00
    • Poate sunt asa bine platite joburile enumerate pentru ca sunt si greu de accesat si de practicat, implica stres, riscuri, chestii din astea superfun.
      Altfel, eu recomand astronaut, nu doar ca e bine platit, dar te si afla o lume intreaga…

      00
  21. Pe aici se practica schimbari de cariera, asa ca pot vedea ceva „success stories”. Cei mai multi ies din corporate si se apuga de gradinarit, profesori, samd. In general, cei care sunt i medii concurentiale si cu risc se burnout sunt cei mai predispusi la asta. Si in general nu prea ai decat o fisa pentru chestia asta – daca pui in cv ca esti si dentist, maturator si chef in acelasi timp – vei avea parte de multe sprancene ridicate.

    Daca vrei schimbare, asteapta-te la bani mai putini. Cel putin o vreme. Iar familia sa aibe deja o baza. Daca salariul tau e critic pentru clan, fa o pauza, schimba hobbyul, fa altceva o perioada.

    Eventual, daca chiar nu vezi nicio luminita – vorbeste cu un consumtant de cariera (in ro nu stiu sa existe asa ceva) sau chiar psihiatru.

    My 2c.

    00
  22. Eu nu cred in upgrade-urile astea ca solutie generala. In final lumea devine pe zi ce trece mai obedienta fata de cei care vor sa traga si pielea de pe ea, practic oamenii accepta sa-si faca rau singuri…

    Cred ca statul ar trebui sa forteze directiile pe care poate o firma privata sa mearga, gen OMV: profit 1 miliard de euro pe an in Romania… pai boss, daca ai 1 miliard de euro pe an profit… de ce mai sta gigel sa-si puna benzina? Ahh… se grabeste Gigel, vrea sa-si puna el singur benzina, sa-si spele geamurile… pai pune 2 pompe si pentru Gigei de genul…dar lasa si alternative pe bune pentru ceilalti.

    McDonalds… de ce iti duci tava si debarasezi masa? Care-i faza cu chestia asta? Orice explicatie de genul… pai e o chestie de 2 secunde, hmmm sau nu si nici nu vad care-i faza. Ca nu-i ca si cum e mai ieftin meniul sau sucul pentru ca faci curat dupa tine.

    Lanturile de magazine, farmacii … vrei sa ai ouale ambalatet frumos, 3 randuri de folie, 1 rand de hartie si cofrag… foarte bine, ia sa vedem cat se investeste in centre de reciclat si alte chestii. Practic in Romania avem tone de hypermarket-uri care isi impun punctul de vedere fara ca statul sa ia o singura masura care sa nu fie in directia impusa de ele, asa ceva rar vezi intr-o europa care se vrea libera. (Taxa aia de 50 de bani pe sticla/pet/doz, stiti aia care era lege, urmeaza sa se implementeze…. in ultimi 10 ani tot asa a fost mereu, hai sa facem… pana cand vine niste lobby(a se citi o spaguta) de la baietii destepti). Forteaza oamenii sa aiba x locuri de munca la y vanzari, la z cifra de afaceri, la p profit… ca nu-i ca si cum m-as supara daca n-ar trebui sa stau la coada la supermarket sau daca as vedea culoarele de la magazinul y mai curate…

    Poti extrapola toate astea, iar la final daca tragi o linie iti dai seama ca directia in care ne indreptam este una demna de sacalii din Delta, doar pentru ca x sau y vor sa faca si mai mult profit(profitul nu e gresit, dar cand nu mai ai o limita clara cand faci lobby si impingi chestii firesti spre nefiresc nu cred ca e ceva ok)… a se vedea problema cu „Right to repair”, unde se impinge tare de tot chestia cu inchiriatul echipamentelor, practic marile firme ar vrea sa cumperi o masina de spalat la care sa platesti abonament(asta asa un exemplu)… sau cumperi un telefon, dupa 2 ani te trezesti ca dupa update e salut, iti fail-uieste continuu, iar update-ul rezolva probleme de securitate, probleme pe care probabil „le-au uitat acolo” si acum nici nu-i ca si cum nu stie lumea de ele… plus multe alte magarii, ca nu-i greu sa faci un chip sa se autodistruga la 2-3 ani random si sa fortezi producatorul lui sa nu vanda chip-ul la liber, ba chiar sa fie si legat prin serie la aparat.

    Warren Buffet avea o vorba, investitul niciodata nu-i ceva riscant… mai ales daca investesti in tine. Cred ca asta e cel mai important sa fii cat mai curios si mai deschis la schimbare, sa fii adaptabil si cinstit. In rest e multa gargara, multe cursuri care te mulg de bani si multi Soarezi care iti spun in drumul tau spre esec ca ai avut ghinion, n-ai muncit destul, ca uite 1 din 10 a reusit… si tu puteai sa fii ala, probabil not.

    PS: Viitorul este unu al artelor, al manufacturii, al creatiei, al mestesugurilor pe cale de disparitie… practic orice implica sa pui osul o sa fie disponibil si in viitor, cand tot mai multi o sa aleaga sa ocoleasca astfel de job-uri.

    00
  23. „Pentru că vin mulți IT pe acest blog, întreb sincer: Are timp? Mai are timp, la 30 de ani, să ajungă “un ceva” în IT?”

    Pentru femei are loc un mare „push” in IT. Daca simte ca mai poate fizic/mental si nu are alte obligatii, zic ca e bine sa faca un curs, doua, trei si un mic portofoliu pe github. Apoi sa mearga la interviu pe un post de junior.

    Cursuri de Computer Science care sa te aduca la un nivel decent (algoritmi, liste, stive, arbori, metode de sortare) sunt gratis pe OpenCourseware, pe Coursera (unde poti lua si certificat pentru $45), pe edX, sau chiar de la Harvard.

    Problema upgrade-ului pentru multi romani e data de obligatii (familie, copii, sanatate). Si lipsa generala de lichidate.

    In SUA e mai usor pentru un individ sa-si faca upgrade, traind din activitati de freelancer unde-l doare la basca de cerintele corporatiilor (diplome, certificari, experienta, balarii).

    La noi daca nu poti fi angajat, e destul de greu sa devii liber profesionist si sa duci o viata OK din asta – asa, teoretic, si zilierii de la tara sunt liber profesionisti.

    00
    • In state daca esti femeie aproape ca nu trebuie sa stii nimic, sunt zone in care sunt super reduse taxele daca ai o paritate intre angajati femei – barbati, de asta s-a ajuns sa te angajeze fara sa ai vreo competenta anume, ca din start reducerile alea de taxe sunt mult peste salariile date si e lipsa acuta de femei in anumite job-uri.

      00
    • Ideea e sa ai o oarecare competenta ca se termina si freebies si ideal vrei sa avansezi nu sa zbori la primul vant naspa. Dar,in general, angajatorii cer mai putin de la o femeie programator la inceput de drum decat de la un barbat.

      00
  24. Evident ca upgrade-ul e o experienta destul de personala. In functie de abilitatile tale. Cazul uni prieten. De la inginer it, mai mult se ocupa de retelistica la instalator. A ajuns in 5 ani sa aibe o mica firma in domeniu.

    00
    • Problema e ca suntem pe muchia unei crize pe parcursul careia MULTI oameni vor avea nevoie de „upgrade”.

      Nu toti au carisma necesara sa devina liber profesionisti; degeaba esti „za best” in meserie daca nu prea gasesti clienti, iar negocierea pe baza de cel mai mic pret e nesustenabila pe termen mediu si lung.

      Iar cei care ar putea da o mana de ajutor cu asta considera ca nu e treaba lor.

      00
  25. Uitasem, un mare upgrade pe care ar trebui să și-l facă toată lumea ține de:

    * a ști să scrii corect gramatical – formulează frumos/ corect/ îngrijit un e-mail, cu introducere, cuprins și încheiere, cu formule de politețe, preferabil și scris cu diacritice, dacă este în limba română
    * a ști o limbă străină, preferabil două, mai ales dacă una dintre ele este mai exotică
    * a citi și a-ți asuma Codul Bunelor Maniere – este plină lumea de oameni inteligenți dar nemanierați

    Dar nu trebuie să fie doar un upgrade profesional, poate fi și personal:
    * poți merge la un curs de dans (mie mi-a plăcut tango, într-o vreme)
    * te poți înscrie într-un club sportiv, chiar și pescuitul poate fi un sport
    * te poți înscrie într-o trupă de teatru de amatori (de ce nu?)

    Sunt atât de multe lucruri pe care le poate face oricine!

    00
    • Majoritatea vesticilor nu au nevoie sa cunoasca o limbă străină, cu atat mai putin două, si in nici un caz vreuna exotică.
      Codul Bunelor Maniere este greu de impacat cu atitudinea de sclav pe care trebuie s-o ai ca Român.

      Ce te ajută efectiv sunt: abilitățile profesionale și personale, pilele și norocul.

      În rest, dacă nu puți și nu-ți curg bale din gură n-ai nevoie de altceva. Nici englezii/americanii nativi nu scriu mail-uri 100% corecte, care să treacă măcar de grammarly.

      00
    • Vosidit, majoritatea vesticilor cunosc mai multe limbi straine decat romanii. De unde prostia asta?

      00
  26. Fain subiectul.
    Eu am început cu Literele la 18 ani. Habar nu aveam ce voiam să fac cu ele dar îmi plăcea să citesc așa că ”pe-acolo”. Teoretic pot fi bibliotecar, cadru didactic, traducător and whatnot cu ele. La faza cu biblioteca – chiar mi-ar face plăcere. Job la stat, salariu OK-ish, freci menta toată ziua. În plus, eu am specializare iar alții au nevoie de master pentru a profesa; dacă particip la concurs de post îl iau sigur așa.
    Apoi am zis să fac și IT-ul pentru diplomă, prin 2001, că se zvonea că va prinde bine. Aveam ceva curs de programator făcut, acreditat de Stat, dar nu prea angaja nimeni tipi care știau FoxPro. Apoi am început să scriu pentru bani în paralel și-a mers bine. Apoi webdesign și SEO. Linux de prin 1997. Problema e că tehnologiile se schimbă rapid și-am calculat eu că a ține pasul cu ele pe la 60 de ani va fi cam greu. După ce-am văzut cum a lăsat criza oamenii fără job iar eu am scăpat ca prin urechile acului făcând pe freelancerul online am zis că îmi trebuie un ”safety net”. Dar unde?
    Și citeam eu Durkheim în vreme aia și zicea el că năpastele astea economice se succed cam din 10 în 10 ani. Am dat la psihologie, și-am calculat eu aveam vreo 8 ani să termin și să am cabinet că o să curgă cu clienți când vine noua criză financiară. Apoi am făcut un master cu triplă specializare în psiho, să fiu sigur că am din ce alege. Apoi am dat la doctorat la sociologie, făcut un an, am dat și la licență tot la socio și-am intrat direct în anul II. Planul era să le termin concomitent, dar m-am aglomerat cu munca și-a înghețat anul la doctorat. Acum îl reiau, din toamnă, că mai am un an.
    Poți învăța orice, oricând, la orice vârstă. Nu există că ”e prea târziu”. În anul în care am făcut doctoratul concomitent cu licența lucram ca psiholog, ca om în IT, scriam articole tehnice pentru bani și am făcut și două module Cisco CCNA. Aveam 39 de ani. Dacă eu pot, pot și alții.
    Am avut o colegă la psiho care avea vreo 55 de ani și băiat la master în București. A făcut masteratul și licența de psiho concomitent și mai și lucra cu copii cu disabilități, că ăla era job-ul ei. O altă colegă (Hajnalka) – get this – avea 50+, preda economie la o facultate maghiară privată, făcea ultimul an de licență, primul an de masterat și ultimul an de doctorat în economie în paralel și avea copil de întreținut. I shit you not. La masterat avea bursă, că avea 10 pe linie. Și vorbitoare nativă de maghiară, de se auzea puternic accentul ei. Ei – dacă aia a putut – pot și alții.
    Domeniile de viitor sunt statistica și IT-ul. Cu astea nu dați greș. Un om care să știe SPSS și R e greu de găsit și costă mult să-l faci să jongleze cu big data. De-aia m-am pus pe R acum vreo 3-4 ani. În IT va merge webdesignul, probabil chestia cu AI, momentan tehnologiile cloud și LoRa/Sigfox/Zigbee/NB-IoT. Eu am mers pe LoRaWAN (azi mi-am luat un stâlp din zinc de 2 metri să montez antena LoRaWAN de 868MHz pe el și să-l înfig în vârf de bloc la soacră-mea, că stă într-un bloc cu zece etaje). Ce-am mai deprins pentru că am considerat că-s de viitor sunt Kubernetes, Docker, Ansible, OpenMPI. M-am pus de doi ani și pe microcontrollere iar de un an pe electronică cu componente pasive. Acum fac trecerea spre SMD-uri și creare de PCB-uri, mă joc cu ROS și chestii de robotică. Automatizările – zic eu – vor fi necesare în viitor. Python va fi tot mai căutat. Ce cred iar că va mai merge pe partea de IT este grafica. Nu neapărat 3D.
    Ceea ce ține de vicii – asta merge întotdeauna: baruri, camming, cluburi de noapte. Astea merg strună și pe timp de criză economică. Așa că domeniile conexe acestora vor merge și ele bine. Ce cred că va merge foarte bine pe viitor sunt chestiile care țin de energii alternative – solar power, eoliene, hidro. Și crearea de conținut. De când a schimbat Google chestii și-a forțat lumea să renunțe la articolele de 300-400-500 de cuvinte și să bage chestii serioase am tot avut de lucru. Crearea de conținut, fie text, fie video, fie poze – din astea se pot scoate bani OK.

    00
    • @Răzvan, cum reușești să te menții motivat și totodată disciplinat să reușești să faci atâtea chestii? Ai putea scrie un articol mai exhaustiv pe tema asta?

      00
    • @Dan Pavel: Fac doar chestii care îmi fac plăcere. Nu mă bag în domenii care nu mă atrag. În plus sunt foarte încăpățănat așa că mereu termin ceea ce încep, oricât de greu ar fi. Și-mi place să învăț chestii noi. Cam asta e totul. Dorința de a învăța e acolo, eu doar îi dau câte un curs, câte o chestie nouă. Și încă-s OK cu memoria, așa că încă rețin bine chestiile. Mai văd e la 55-60 de ani. Ce mă stimulează cel mai bine e când îmi zice careva că ”nu poți face chestia aia”. Holy hell – nu doar că mă pun s-o fac, dar o fac în așa fel încât să iasă cu artificii. Așa – pentru mine: să-mi dovedesc că totuși pot. Nu cred în ”nu se poate”. Altceva nu știu ce să mai zic. Cred că la asta se rezumă.

      00
    • „Domeniile de viitor sunt statistica și IT-ul.” Da, daca ai un doctorat in ele da, e interesant. Altfel, daca stii si tu sa manevrezi SPSS-ul, si R-ul, si ceva Python, esti doar un impachetator de rezultate, fara sa stii sa le interpretezi sau ce sa ceri de la platformele alea. Poate vei lua ochii la vreo 2-3 managerasi care habar n-au cu ce se mananca.

      Docker, PCB, OpenMPI – macar ai facut vreodata ceva serios, sau doar jucarele, si arunci cu acronime? Ce legatura are OpenMPI-ul cu PCB-ul? Doar ca primul te ajuta sa scrii cod care ruleaza pe ceva facut (si) din al doilea? Te cam imprastii intr-o suta de directii, si deja e suspect.

      Mai nou toata lumea vrea sa faca IT, ‘ca se castiga bine’, dar ce nu stie majoritatea (sau nu vrea sa afle) e ca banii nu se fac din programare chioara pe care ti-o poate face un absolvent de info incepator (si ala deja stie mult mai multe decat un incepator care a facut si el 2-3 cursuletze de pe net si are deja impresia ca stie sa programeze). Eu unul am oroare de programatori wannabe care stiu si ei niste limbaje, dar nu au bazele, habar n-are cum merge masina aia pe care ei o programeaza, sau de ce codul pe care-l scriu e de tot rahatul si trebuie refacut.

      Intr-adevar se pot face 2 joburi odata, dar daca vrei sa le faci bine e foarte greu, daca nu chiar imposibil, si sacrifici multe pe plan personal. Sa faci chestii in paralel la uman e usor, barbologie multa, dar mate/inginerie in paralel, acolo se vad geniile cu adevarat (genii d-alea cu publicatii in reviste din Q1, de-ti vine primul feedback in 6 luni). Un doctorat facut in Ro e cam pierdere de vreme, daca nu-l dublezi cu publicatii serioase.

      Ca de d-astia cu 3 facultati de pe la noi sunt satul – de regula sunt niste neispraviti care nu fac decat sa se laude cu facultatile alea, ei nefacand bani de pe urma abilitatilor pe care ar fi trebuit sa le capete acolo.

      Parerea mea: daca vreti IT, bagati capul in cartea lui Cormen, Leiserson, Rivest and Stein (materie de anul II) iar apoi incercati si Andrew S Tanenbaum, Modern Operating Systems si Computer Networks (materie de anii III si IV) – si vedeti daca supravietuiti.

      00
    • @hash:

      “Domeniile de viitor sunt statistica și IT-ul.” Da, daca ai un doctorat in ele da, e interesant.

      Nu cunosc pe absolut nimeni care să aibă doctorat în IT, dar cunosc destui de mulți oameni care lucrează în IT. Nu ai ce face cu el decât dacă vrei să predai în universitate, să treci de la conferențiar la lector. Doctorat în statistică nu există în România și nici nu cred să se facă unul prea curând. Statistică faci la RISE, Psihologie, Sociologie și ASE. Cam atât.

      Altfel, daca stii si tu sa manevrezi SPSS-ul, si R-ul, si ceva Python, esti doar un impachetator de rezultate, fara sa stii sa le interpretezi sau ce sa ceri de la platformele alea. Poate vei lua ochii la vreo 2-3 managerasi care habar n-au cu ce se mananca.

      Cred că 10 ani de statistică la psiho și socio m-au învățat cum se face un MANCOVA, cum să lucrez cu cote T, cote Z. Nu înveți statistică pentru a învăța să bagi date într-un Excel. Aia e doar data-entry. Statistică înseamnă și partea de filtrare și interpretare, generare de plot-uri. Dacă cauți pe YouTube bine am acolo niște tutoriale video de SPSS și R, făcute de mine.

      Docker, PCB, OpenMPI – macar ai facut vreodata ceva serios, sau doar jucarele, si arunci cu acronime? Ce legatura are OpenMPI-ul cu PCB-ul? Doar ca primul te ajuta sa scrii cod care ruleaza pe ceva facut (si) din al doilea? Te cam imprastii intr-o suta de directii, si deja e suspect.

      Legătura dintre OpenMPI și PCB-uri e că le-ai scos din părți diferite ale textului și le-ai alăturat. Nu-s în același context în comentariu. Ce-am făcut cu ele e tot pe YouTube. Și pe net, în câteva articole despre clustere și chestii făcute din microcontrollere.

      Am râs la ”e deja suspect”. Așa-s io – mai suspect cumva.

      00
    • NOU
      #102

      Bai Hash, nu ii spui tu lu’ Coloja ce stie si ce poa’ sa faca, da? Ca amu se ambitioneaza si nu stiu daca supravietuim cand trece de 9000.

      00
    • Bai Hash, nu ii spui tu lu’ Coloja ce stie si ce poa’ sa faca, da?

      Păi… cam da. E cam absurd să-mi spună altcineva ce știu și pot să fac. În rest văd că iar ești în fundul meu la fiecare articol, pe poziție să-mi arați tu mie la fiecare postare că tu ești mai înalt cumva.

      00
    • Pune un disclaimer: sunt psiholog si restul de activitati sunt hobbyuri.
      Ca citeste cineva cu depresie ce scrii si se arunca de pe bloc.

      Sunt inginer electro si firma la care lucrez vinde module LoRa, SigFox, CatM1, etc., dar nu vreau sa imi impui capul cu modulele astea.
      Ele trebuie programate, trebuie configurate, etc. Am product engineer care se ocupa de prezentarea acestor module si un intreg business unit care le produce si programeaza.
      Ce face Razvan Coloja e hobby. Nu va face bani din aceste module in urmatorii 2 ani.

      SPSS este un software de analiza statistica.
      Eu l-am intalnit folosit in productie, unde se introduc datele masurate in procesul de productie pentru a il tine in parametrii de calitate impusi.
      Am auzit de el acu 10 ani si am auzit de el si la masterul de marketing.

      Acum sa vorbim si despre electronica cu pasive. Componentele pasive sunt rezistorul, condensatorul si bobina.
      Coloja face hobby, nu face bani din ele.
      De exemplu pune un condesator pe o dioda led si foloseste un microcontroler sa inchida si deschida circuitul ce alimenteaza dioda led, iar efectul vizual e de pulsatie a intensitatii luminoase a ledului. Cautati pe net pulsing LED light.

      Eu fac bani din componente electronice pasive pentru ca e activitatea mea principala.

      Atentie! Dl Coloja sustine ca anumite domenii sunt de viitor, fara a avea experienta profesionala in acele domenii.

      Nu ma asteptam ca un psiholog sa spuna ca poti invata orice la orice varsta.
      Curba invatarii?
      Pe bune, chiar credeti ca se poate invata orice?
      Va las ecuatiile lui Maxwell.
      https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Ecua%C8%9Biile_lui_Maxwell
      Triunghiul ala invers e operatorul nabla.
      Iar ecuatiile astea le-am reamintit in primul curs de master de la electronica de putere.
      Am facut 4 ani liceu cu 5 ore de matematica pe saptamana si 4 semestre de matematica avansata in facultate.
      Da, oricine poate invata orice, daca depune un efort, care in anumite cazuri poate fi colosal.
      Ca de exemplu in cazul unui filolog care vrea sa inteleaga ecuatiile lui Maxwell.

      00
    • @Necris:

      Pune un disclaimer: sunt psiholog si restul de activitati sunt hobbyuri.

      Actually no. Lucrez în IT din 1997. Am lucrat în presa scrisă ani de zile. Acum scriu articole contra-cost, configurez servere, fac troubleshooting. Găseai chestiile astea pe Google dar bănuiesc că e mai ușor pentru tine să crezi că dacă tu nu o faci, nici altul nu e capabil să facă mai multe lucruri.

      Ca citeste cineva cu depresie ce scrii si se arunca de pe bloc.

      După cum spuneam – dacă tu crezi că e foarte greu asta ține strict de tine.

      Sunt inginer electro si firma la care lucrez vinde module LoRa, SigFox, CatM1, etc., dar nu vreau sa imi impui capul cu modulele astea.
      Ele trebuie programate, trebuie configurate, etc. Am product engineer care se ocupa de prezentarea acestor module si un intreg business unit care le produce si programeaza.
      Ce face Razvan Coloja e hobby. Nu va face bani din aceste module in urmatorii 2 ani.

      Ce spun eu despre viitor: ”Domeniile de viitor sunt statistica și IT-ul. […] În IT va merge webdesignul, probabil chestia cu AI, momentan tehnologiile cloud și LoRa/Sigfox/Zigbee/NB-IoT.”. Tu – desigur – citești pe lângă și o bagi pe aia cu ”nu face bani acum din ele”.

      Acum sa vorbim si despre electronica cu pasive. Componentele pasive sunt rezistorul, condensatorul si bobina.
      Coloja face hobby, nu face bani din ele.

      Din nou citești pe lângă. Omul care a scris articolul întreba niște chestii legate de viitor. Ce spun eu: ”Ce-am mai deprins pentru că am considerat că-s de viitor sunt Kubernetes, Docker, Ansible, OpenMPI. M-am pus de doi ani și pe microcontrollere iar de un an pe electronică cu componente pasive.”
      Și – poc – apari tu din nou cu stima de sine scăzută să-mi spui – din nou – că eu nu scot bani din ele.

      Atentie! Dl Coloja sustine ca anumite domenii sunt de viitor, fara a avea experienta profesionala in acele domenii.

      Serios? Adică eu spun că de viitor sunt niște chestii și tu susții că pentru a afirma asta trebuie să ai experiență profesională în acele domenii? Umm… de când?

      Nu ma asteptam ca un psiholog sa spuna ca poti invata orice la orice varsta.

      Ghinion. Viața e plină de surprize.
      Ce n-ar strica e să 1. citești mai atent înainte să dai un reply și 2. check your self-esteem. Părerea mea.

      00
    • @Razvan, daca mai urmaresti discutia, nu inteleg cand ai timp sa faci toate astea.
      Oare stau eu asa mult pe telefon? :))
      Cum a zis cineva mai sus daca ai scrie un articol despre cum te organizezi ar fi cool.
      As mai avea o intrebare, cum treci peste oboseala mentala. Eu de exemplu daca intr-o zi dau randament maxim la serviciu a doua zi sunt pe linie moarta. Daca ma tin si de serviciu si de invatat in paralel, initial am cateva ore in care as invata tot ce s-a scris pe subiect intr-o zi, apoi la un moment dat simt ca mi se „blocheaza mintea” ca sa nu mai zic de oboseala zilele urmatoare, am ajuns la niste mini -burnout-uri.
      Tu cum gestionezi asta?

      00
    • @Razvan Coloja, low self esteem?
      Babaiatule, ai facut facultati de balet. Asa le numim la Politehnica.
      Ai bricolat cu programe si hardware si alte cele ca hobby.
      Diploma mea de inginer bate orice diploma de balerine socio umane.
      Cu diploma mea de inginer voi avea acces la joburi bine platite, chiar daca sunt mediu ca pregatire, cu diploma de „balerina” vei avea acces la joburi bine platite doar daca esti exceptional, restul la McDonalds si Lidl.
      Dupa ce termini sa iti masori egoul cu al meu, hai sa avem o discutie constructiva.

      Ai evitat a explica ecuatiile lui Maxwell pentru ca ti-ai prins urechile. E ok si mie mi se par imposibile. Asta o spun dupa ce am facut 1000 de ore de matematica de tot felul.
      Primul curs de la master era simulari numerice si acolo le-am reamintit.
      Simulam campurile magnetice in interiorul motorului electric, iar scopul era sa controlam aceste campuri pentru a avea motoare electrice mai eficiente.
      Dar argumentul meu e ca nu oricine poate invata orice si de aceea am folosit aceste ecuatii.
      Pentru ca nu oricine poate invata orice.

      Cristici pune o intrebare serioasa.
      Ce poti invata relativ usor (1 pana la 2 ani de efort) pentru a pastra nivelul actual de venituri sau pentru a le creste si pentru a ramane relevant pe piata muncii.

      Nu insira toate hobbyurile tale si presupune ca ele reprezinta viitorul.
      De exemplu acum e mare nevoie de ingineri care sa stie electronica de putere, iar toti aia care sunt buni sunt luati deja si asta la nivel global.
      Electronica de putere se foloseste in tractiunea electrica la masini.
      Se convertesc ingineri electronisti care faceau electronica auto si imi spun ca nu e chiar asa de simplu de facut trecerea. Inainte lucrau la 12V, iar acum lucreaza la 800V.
      Stii care e curba de invatare pentru asa ceva?
      E efectiv un alt domeniu.
      E nevoie de ani de zile de studiu si lucru in laborator si experienta pentru a fi un inginer electro bun.
      Pune 10 ani ca tinta pentru a fi un inginer care sa stie bine electronica de putere.

      Despre asta e vorba.
      Si da, pune disclaimerul: sunt psiholog, sunt destept, (pentru ca esti) si am mult timp liber si multe hobbyuri.

      00
    • Necris, ai dreptate la faza cu ingineria electronica. Cunosc pe cineva care a terminat EE la Imperial si spunea fix ce spui si tu – nu-i mare branza sa termini economie sau stiinte politice iar daca o faci trebuie sa nu dormi pe tine si sa ai noroc sa gasesti ceva care sa fie platit bine.

      EE e f cautat oriunde in vest, ai libertate maxima de domeniu (poti sa fii pe tech, poti sa intri in financial services etc), de tara, de salariu la fel. E o diploma pe bune si ai tot respectul meu. In nici un caz nu e ceva sa poata fi facut la fara frecventa, intre doua gratare.

      00
    • Babaiatule, ai facut facultati de balet. Asa le numim la Politehnica.

      Era un banc mai demult. Ăla cu aratul câmpulului electromagnetic cu boii de la politehnică. Păi mult succes cu ea – ce să zic? Cu puțin noroc iei un salariu cât al unui psiholog pe o săptămână. Doar semnalez.

      Ai bricolat cu programe si hardware si alte cele ca hobby.

      Eu ți-am scris mai sus că-s mercenar de-ăla de-l suni și-ți repară clusterul. Ai ignorat. La fel cum ai ignorat și chestiile despre SEO, webdesign și alte chestii de-astea de balet și dans pe scenă din care nu prea se câștigă cât din inginerie. Dar n-am eu de unde ști mai bine ca tine – corect?

      Diploma mea de inginer bate orice diploma de balerine socio umane.

      Am clienți ingineri și știu cât câștigă. De-aia mi se pare amuzantă asta cu ”diploma ta de inginer”.
      Ce mai e amuzant la diploma aia de inginer e că eu pot face ceea ce faci tu, fără să am diplomă de inginer. Tu însă nu prea știi balet, iar chiar de l-ai cunoate, fără niște diplome de balerin le-ai cunoaște degeaba, că nu te-ar primi pe scenă.

      Cu diploma mea de inginer voi avea acces la joburi bine platite

      Ce mișto sună asta cu ”voi avea”.

      cu diploma de “balerina” vei avea acces la joburi bine platite doar daca esti exceptional, restul la McDonalds si Lidl.

      Absolut – suntem 500 de psihologi în Bihor și-s cam 18.000 la nivel de România. Toți stăm cu cabinetele transformate în șaormerii, gata să servim inginerii care vin să mănânce după o zi de muncă lejeră.

      Dupa ce termini sa iti masori egoul cu al meu, hai sa avem o discutie constructiva.

      Eu zic să discutăm după ce găsești un job ca inginer și ăla e peste 3000 de lei în mână. Și mai cred că ești complet rupt de realitate și că te va lovi viața în plex mai ceva ca un berbec. Ce mai cred e că dacă tu nu pricepi ce-i LoRa și ai pretenția să-ți scrie altul codul ca tu doar să înfigi microcontrollerul la 5V și să admiri de departe – ei bine – vei avea surprize nasoale. Sunt absolut convins că viitorul tău șef va fi înțelegător în privința asta și nu te va zbura ca pe o cârpă în locul unui student care știe niște C și rețelistică radio. Dar tu ai diplomă de inginer. Și aia e acolo de scut în viață – nu? Nu-i ca IT-ul meu, ca literele, ca psihologia, sociologia și alte dansuri de-astea clasice. Gen… geme piața de cererea grea de ingineri, nu ca-n IT unde se caută balerini ori ca la liber-profesioniști care fac ce vor, când vor.
      Nu știu dacă tu chiar crezi în chestia cu ”am diplomă de inginer” sau ai scris-o doar așa – de trolling. Dar dacă tu chiar crezi în ea eu zic să studiezi piața nițel. Nu zic că ai să ajungi la McDonalds cu diploma aia sau că ai să învârți pulpe la KFC. Dar undeva la rearanjat cărucioare la Carrefour tot e loc și de tine, gen.
      Ce-ai făcut tu mai sus cu ”eu am diplomă veră, de inginer, nu ca astea de balet” e fix cum te-ai lăuda că n-ai picioare, dar uite – tu primești pensie d handicap, nu ca luzerii ceilalți care pot să alerge. Ceva de genul. Nu știu – poate ești încă undeva sub 25 de ani de gândești așa; altfel nu-mi explic.
      Oh well. Înapoi la baletul meu.

      PS: vezi că pe net găseșt niște articole IT scrise de mine. Vezi unde-s publicate, ce subiecte tratează și caută apoi cât plătesc revistele alea pentru un text. Asta ca să clarificăm logica ta cu hobby-urile, dom’ inginer.

      00
    • Unele dintre articolele de statistica pe care le-am citit erau si pe medicina, dar si pe sociologie. Sunt interesante din doua puncte de vedere: ca de regula sunt mai citibile, ca sa intelegi conceptul, decat cele scrise de matematicieni, si respectiv vad cum se aplica.

      @Razvan: nu-ti spun eu ce sa faci, eu doar bag batzul prin gard :P , aplicand un proverb. Nu-mi place superficialitatea.

      00
  27. Se pare ca toata lumea vrea in IT. Ce voiam sa intreb. Vreo sansa sa cunoasca cineva persoane care lucreaza in arhivistica? Sau ceva de genul? Am terminat stiinte administrative, licenta, si ma gandesc sa fac si un curs de arhivar sau arhivist. Ma gandesc ca atat timp cat instiutiile publice/private sunt obligate sa pastreze documente, s-ar gasi locuri de munca in domeniu. Da, nu cu cine stie ce salarii, dar totusi. Ma bate gandul de multa vreme sa fac cursul asta.

    00
    • @Jc: documentele alea se vor scana și transforma în format digital, cel mai probabil. Ia în considerare și chestia asta.

      00
    • @Razvan. Exista arhivare electronica. Sunt firme care ofera arhivare electronica. Cineva tot trebuie sa le scaneze, sa bage datele. Si poate cu ocazia asta as avea si oportunitatea de a invata baze de date sau ceva. Ma gandeam la ceva cu Cloud. Da, sunt cam imprastiat in idei in momentul asta, nu am un plan stabilit, dar ca idee. Ah, inca o chestie. Poate exista si sansa sa trec la un moment dat pe ceva rol de Account Manager, ceva. Am gasit unele posturi interesante la diverse firme de arhivare.

      00
    • @Jc: ce vreau să spun e că – exact – există frme care fac asta. În Oradea există de vreo 18 ani o firmă care primește din Germania fișe de carte de la diverse biblioteci de-acolo, cartonașe vechi scrise de mână. Au vreo 40-50 de oameni care vin în ture și tastează și digitizează pentru germani. Am avut prieteni care lucrau acolo. E muncă de chinez. Chestia e că nu ai nevoie de diplomă în biblioteconomie sau arhivare pentru asta. Angajau ăia pe oricine putea tasta.
      Dacă te gândești la lucrul în primărie și digitizat acolo, le e mai rentabil să apeleze la o firmă din aceasta: termină mult mai rapid și ies mai ieftin decât să-ți plătească ție salariul să o faci. Asta încercam să explic: că probabil nu vei scana tu OCR chestii cu un scanner și un laptop.
      Ca arhivist găsești job în biblioteci. Nu știu dacă e musai diplomă în biblioteconomie ca să te îndadreze pe post sau merge acum și cu un curs de arhivistică. Dacă e acreditat de stat ar trebui să fie OK. Te-ar mai putea încadra drept ”arhivist” la un fel de data-entry job: bagi tot felul de chestii în Excel. Cu alte baze de date nu cred că vei lucra. Job-uri de-astea sunt multe. Atât doar că-s extrem de plictisioare după o vreme. Să tot bagi date în Excel zi după zi.

      00
  28. io sunt santierist. cel putin in viitorul rational previzibil pentru varsta mea nu prea pare sa ma poata inlocui robotii. nimic nu e exclus, dar nici eu nu am stat pe loc, bag la cap toate detaliile pe care le vad. nu mi-a fost rusine sa il intrbe pe sudorul ala antic care e diferenta intre sudura aia si cealalta, si nici sa ma iau in bete cu it-stul firmei… si a ramas ca mine. altfel spus, nu, de o scoala formal anoua nu m-as apuca, am asteptat atat de intens sa o termin pe prima si m-a scarbit experienta atat de tare incat nu ma vad in putere sa o incep pe a doua. desi ideea aruncat cu teologia e interesanta. o antrenare mai buna a papagalului decat la teologie nu cred sa existe. si cu titlul ala in carca nu cred ca sunt multe usi care sa ti se inchida.

    iar drone care sa lege fier sau sa toarne beton mai greu. bine, ele exista (si o fac foarte bine, si nu pe bani putini) dar daca dau detalii voi fi numist rasist.

    00
  29. Pentru modelare 3D poti incepe cu TinkerCAD. E gratuit, gasesti tutoriale pe youtube cautand exact dupa „TinkerCAD” si daca „vezi” un obiect tridimensional e suficient – dupa cateva ore de tutoriale si cateva ore de exercitii o sa fie destul de natural.

    Nici eu nu ma pricep la modelare 3D, dar am facut acelasi exercitiu pe care ti-l recomand recent incercand sa fac niste obiecte pe care vreau sa le printez 3D. Cu siguranta e cerere in domeniu si nu cred ca o sa se micsoreze in curand.

    00
  30. Faci upgrade la un job mai bine platit :D

    Altfel esti ca o salata care nu potoleste foamea – stii de toate, dar nimic nu poti face bine.

    Experienta intr-un domeniu te face mai bun, ori tu daca tot sari ca puricele de pe un catzel pe altul, nu ai cum sa aprofundezi, si mereu vei fi incepator.

    00
  31. Majoritatea programatorilor vor sa scape de meserie iar voi vreti sa va apucati ? IT-ul e platit bine dintr-un singur motiv. Pentru ca e foarte foarte solicitant, stresant si iti distruge sanatatea. Da, de aia. Nu pentru ca IT-istii ar fi niste genii si ar produce ceva extraordinar. Valoarea aia o fac managerii de produs, vicepresedintii, CEO-ul, antreprenorii. IT-ul e doar o munca de executie tehnica contratimp, cu multe unelte greu de stapanit. Asta produce mult stres, nervi, buguri, zile ratate, contra unei sume de bani care nu se merita caci acea suma se obtine mult mai usor din alte domenii intr-o tara mai avansata. Ca in Romania banii aia sunt bani e din cauza ca Romania e mult in urma altor tari, iar asta nu va dura la nesfarsit. IT-istii in general si-au ratat viata si puteau excela in domenii care sa le aduca atat succes financiar cat si implinire sufleteasca. Dar au fost atat de pasionati si fara sa stie cand, s-au trezit prinsi in normele impuse de industrie si de acerba competitie dintre companii.

    00
    • Cred ca e adevarat pana la un punct. Un IT-ist care ar fi putut excela in alta domenii exceleaza si in IT si sigur poate castiga mult mai multi bani decat ar fi putut sa o faca in altceva. In Europa IT-istii astia excelenti pot castiga sute de mii pe an si nu-s prinsi in statistici, in US nu mai vorbesc. Nu stiu in ce alt domeniu se poate intampla asta. Vorbim de programatori fie ca fac dezvoltare, qa, suport etc.

      Iar stresul si distrusul sanatatii se intampla, dar nu din cauza dificultatilor tehnice ci din cauza oamenilor, atat a celor in cauza cat si a celor din jur. De exemplu de multe ori se alege o solutie tehnica nepotrivita de catre oameni si apar probleme din cauza ca oamenii nu au ales bine, nu pentru lucrurile-s dificile. Si asta se poate intampla in orice domeniu unde oamenii sunt un factor important in produs.

      00
    • Nu știu unde e stresul. Încep ziua la 8, termin la 16 și la revedere. Dacă mai rămâne ceva de făcut, mai e și mâine o zi. Nu o să termin niciodată toată treaba, oricâte ore suplimentare aș băga, așa că nu o fac.

      00
  32. Timp pentru IT e mereu. Practic tre sa intelegi ce e ala un algoritm si ca trebuie sa-i explici calculatorului ca la prosti tot ce trebuie sa faca. Adica trebuie rabdare multa si atentie la detalii.

    Adica fix asa: https://www.youtube.com/watch?v=YR2osCGlR7E – Evident ce ai de rezolvat zi de zi poate fi mult mai complicat decat un sandwich, dar totul se descompune in bucati mici.

    Intr-a opta imi doream foarte mult sa fiu programator desi nu stiam absolut nimic despre asta, nu aveam calculator nu aveam nici curaj sa intreb pe nimeni. Intr-a noua la prima lucrare la info am luat 5 desi credeam ca am facut perfect. Atunci am inteles care-i treaba. Si de atunci am luat numai 10, am fost la olimpiade, iar la sfarstiul liceului proiectul de atestat de info a fost un shopping cart in php&mysql.

    Asta era acum 20 de ani. De atunci tot fac asta si desi apar mereu noutati totul se rezolva la a stii sa descompui o problema in bucati mici, sa ai rabdare si atentie la detalii. Acum nu-mi mai place sa scriu cod, ma plictisesc foarte tare fiindca stiu ce trebuie sa fac, nu mai am rabdarea sa scriu cod si mai ales pentru ca stiu ca 99% din codul pe care-l scriem si produsele pe care le facem sunt doar junk iar succesul produselor in general nu depinde de asta. Dar imi place foarte mult sa rezolv probleme in codul altora.

    Am si eu dilema upgrade-ului :) de vreo 4 ani incerc sa ma hotarasc daca sa dau sau nu la medicina. (Am avut o problema si am scapat doar ca am abordat totul ca in programare ca daca m-as fi lasat pe mana doctorilor eram caput.) Mi se pare foarte asemanatoare cu programarea :), sa pui un diagnostic si sa rezolvi o problema medicala pentru mine e debuggingul suprem iar multi doctori am impresia ca gandesc total gresit.

    00
    • Apucă-te de genetică.

      https://berthub.eu/dna/

      00
    • Ne poti spune si noua, in mare, ce problema ai rezolvat tu ca in programare si ai scapat? Era medicala?

      Altfel, despre medicina, vezi ca e cam vast domeniu… ai vrea sa fii un specialist supra-specializat, sa fii responsabil de o bucatica? … sau ai vrea sa fii un medic de familie, sa vezi tot tabloul si sa integrezi bucatelele intr-un intreg?

      Cu backgroundul tau si cu posibilul „upgrade” in domeniul medicinei, daca imi permiti, ti-as sugera sa cauti sa vezi ce si cum in stomatologia digitala- vei avea de a face cu laseri pt scanari , softuri de proiectare 3D si de productie prin frezare, imprimare, baze de date compilate pt tot felul de analize, chestii d-astea- nici nu prea stiu bine cum sa le zic… asta e un domeniu care va creste imens in unele tari in urmatorii 5-10 ani. Urmeaza apoi medicina generala unde posibilitatile in digitalizare nici nu vred ca pot fi cuprinse mental in ziua de astazi.

      00
    • Am niste amici prin sistemul medical, cica la omul bolnav nu sunt mereu toate asa clar ordonate si bifate, sa nu mai ramana decat sa vina medicul ala cu mintea limpede si sa uneasca punctele. Ce zici tu e mai degraba o extrapolare venita din alta meserie si din imaginea medicinei in filme/seriale. Plus ca atunci cand belesti o linie de cod se pierde cel mult bani si timp.
      Altfel, cred ca e o idee buna sa incerci, dar cred ca dureaza macar vreo 9 ani pana sa poti practica pe cont propriu.

      00
    • * se pierd, ca iar vine dl Coloja si ma mustreaza.

      00
  33. > Mai are timp, la 30 de ani, să ajungă “un ceva” în IT?

    Da, are toata viata in fata, mai ales ca nu incepe de la 0. Am colegi de 60 de ani care lucreaza in continuare cu placere ca developeri.

    00
  34. Legat de daca mai are timp pe IT cred ca depinde f mult de persoana, eu lucrez in IT si acum la varsta asta n-as mai avea puterea sa o iau de la zero in ac domeniu. Efectiv nu as mai avea putere ca la 20 ani….
    Eu cred ca de viitor va fi agricultura …suntem multi si e nevoie de mancare.

    00
    • Corect, doar ca nu agricultura de subzistență practicată cu sapa, plugul tras de mârțoagă si un solar in curte.

      00
  35. Cred ca oricand e loc de mai bine sau de upgrade.

    Eu in 2005 ma apucam de retelistica – CCNA – sperand ca intr-o zi o sa fiu as in domeniu. Am invatat tot ce era de invatat, am luat aproape nota maxima la test, dar m-am plictisit. In 2008 ma angajam ca programator (sincer, nici nu mai stiu in ce limbaj programam… PHP?). 6 luni mai tarziu imi dadeam demisia cu dorinta sa nu mai lucrez niciodata pentru patron.

    In 2008 m-am lasat de facultatea de IT si m-am dus la psihologie, de care m-am lasat un an mai tarziu pentru ca mi se parea o prostie. M-am apucat apoi de site-uri (cu Adsense) ca era la moda si am facut primii bani din freelancing sa duc o fata la mare.

    In 2009 m-am apucat de freelancing mai serios cu articole / site-uri / vandut domenii / clienti din USA. Vazand ca se fac bani din asta am tras tare pe site-uri si am ajuns sa fac si $10,000 / luna click-uri (ce-i drept, doar intr-o luna am reusit atat, in rest $4000-5000 – asta fiind in 2013).

    Dupa ce asta m-a plictisit, m-am apucat de marketing / Facebook ads / vanzari, iar cativa ani mai tarziu m-am apucat de investitii / crypto / bursa.

    Momentan am 33 de ani, dar cred ca la cativa ani mereu e momentul sa te reinventezi.
    Iar in timpul liber sap prin gradina de la tara, dau cu tarnacopul, sparg lemne, cred ca si asta e un upgrade.

    00
    • Tot cam aceeasi varsta am si eu. Din timpul liceului am incercat freelancing, fara prea mare succes (adică am făcut vreo 1000 de lei în total din toate activitățile).

      Nu sunt socialbil și nici foarte plăcut ca om, așa că munca la patron pe cat de neplacută poate fi, îmi este necesară.

      In anul 3 s-a dus pe ulei treaba cu facultatea (UPB – aveam o tonă de restanțe la materiile „cu multe formule”: Mate3, Mate4, Electronică Analogică, Ingineria Sistemelor, Fizică ș.a de genul) așa că m-am angajat și am muncit aproape 10 ani la aceeași firma unde am fost „omu’ bun la toate”.

      După care au decis ăia că nu mai au nevoie (și nici chef de mine) și mi-am găsit în altă parte unde lucrez de aproape 4 ani.

      Intre timp m-am mutat cu facultatea la UNIBUC la ID si am terminat-o acolo. Mai am de dat ex de licenta, dupa ce rezolv niste probleme de sanatate, să am și eu „hârtia la mână” cum se spune în popor.

      Așa că subscriu – oricând e loc să modifici și să schimbi ceva.

      00
  36. Cam de pe la 35 ani articulatiile, sistemul musculo scheletic intra in regres. Sa te apuci de o meserie sedentara,it, la 40 avand
    vedere cele vreo 5 boli profesionale pe care le cauzeaza… Putini se gandesc la bolile profesionale.

    00
  37. Cristi, e a doua oara cred cand vad ca faci confuzia asta si simt nevoia sa zic ceva, ca sa nu tac. Faptul ca ai absolvit Teologia nu te face automat preot. Mai trebuie sa dai niste examene (gen, examenul de capacitate preoteasca) si sa fi hirotonit. Asta te face preot, nu si duhovnic.

    Altfel, cu Teologia absolvita esti…teolog. Sau profesor, daca asta ai facut. Sau asistent social. Sau ce discipline se mai studiaza zilele astea pe-acolo.

    00
  38. V-a întristat poza aceea, nu?

    Vă zic atât: pilotul continuă să zboare elicoptere, iar cameramanul e cel care controlează drona.

    Cheer up. :)

    00
    • Pilotul controlează drona și face curs de cameraman în paralel.

      Iar cameramanul e angajat la un studio porno – unde nu poți risca sa-i belești fața (sau altceva) talentului cu drona.

      00
  39. M-am apucat de finanțe, urmez cursuri și stagii de pregătire. Cunoștința mea în domeniu era 0. O fac din plăcerea de a învăța ceva nou

    00
  40. IT-ul e mare. Daca zici de programatori, da, merge sa te apuci la orice varsta, n-ai nevoie de skill-uri fizice asa ca tine doar de cat poti sa-ti folosesti capul. Dar si discutia cu programatorii se despica la randul sau in mai multe, sunt multe soiuri de programatori, mai complicate vs. mai simple. Ma abtin de la spus parerea mea de care tipuri ar fi mai simple ca se ofenseaza oamenii, dar macar ca ex. game development-ul e mai greu, necesita cunostinte bune de mate/fizica, e funny cand pustii aia abia veniti in facultate fac faze cu „nu imi trebuie fizica, eu am sa fiu game developer” :D. Mai sunt si programatori cu „arome” de statistica (AI/ML, cu R/Python), altii pe mobile, etc…plus toti ceilalti din IT care nu-s programatori – testeri, PM, DBA si altii. E simplu sa reduci la „IT”, dar cred ca trebuie sa-ti raspunzi si la ceva mai specific.

    00
  41. M-am reprofilat la 36 de pe facility management, 10 ani experienta, pe SAP MM. Tranzitia a fost destul de usoara dar complexă. Aveam notiunile proceselor logistice si cunoștințe despre functionarea unui business. E necesara o gandire foarte analitica. Dupa un an venitul din SAP a depasit venitul din FM.

    00
    • Poti descrie pasii, te rog? cum ai inceput, procesul de invatare, partea de interviuri, activitatea curenta, etc

      00
  42. Daca ti-e ok, m-as bucura daca ai putea inainta si niste sume pentru inceput si prezent, cu scop orientativ. Ce procent din timpul tau e alocat calatoriei la client? Ai fost nevoit sa faci si parte de suport ?

    00
  43. Un articol interesant pentru cei non-tehnici, care vor să facă schimbe direcția către IT sau ceva conex:

    https://sanpram.com/2021/05/25/ultimate-guide-to-software/

    00
  44. Pe unde sunt eu pe aici e plin de IT-isti care discuta despre upgradeuri profesionale. Mai e in gasca si un tip care monteaza lifturi cu 3 angajati si unul care schimba cauciucuri si are si ceva hotel de gume. IT-istii pleaca ca mai au doar cateva zile de concediu. Astia doi au decis pe loc ca mai raman vreo saptamana si pleaca la pescuit cu o barca pe coasta. Probabil ca dupa o saptamana pe barca vor mai avea nevoie de o saptamana sa-si revina. Ma rog. O sa ii intreb ce parere au despre upgradeuri profesionale. Vedem ce zic

    00
  45. Sincer, in tara cu peste 40% analfabeti functionali, nu mi-as face probleme ca unii vor sa-si faca upgrade la studii. Parerea mea, chit ca nu ajungi sa practici dar inveti ceva nou si care te poate ajuta in viata, sa descifrezi lumea din jurul tau intr-o noua cheie si tot merita fiecare banut si timpul pierdut.

    00
  46. Jobul l-am obtinut printr-un prieten (networking, PCR, cum vrei sa-i zici).

    Am asteptat vreo 2 ani sa se elibereze un post de junior timp in care am cochetat cu ideea de schimbare a jobului. Nu a fost o decizie ușoară dar m-a ajutat ca am putut sa fac o perioada in paralel ambele joburi.

    Partea de invatare a fost on the job. Mi s-a aratat ce trebuie sa fac, la inceput (aproximativ 6 luni) am facut lucrurile robotic, dupa care am inceput sa inteleg procese, tipuri de probleme.
    Am luat si vreo 2 cursuri de pe Coursera parca sa imi fac o idee generala despre SAP MM, dupa care am citit o carte si acum urmează sa imi iau o certificare (dupa 2 ani).

    Activitatea curenta e activitate de suport. Se incepe cu level 2, adica probleme de complexitate mica si medie. Se lucreaza pe baza de tichete. Problemele sunt repetitive dar foarte variate.

    La inceput călătoriile erau 25% din timp. Odată cu pandemia 100% remote.

    Dupa ce faci suport si incepi sa cunosti si celelalte module SD, WM, FI etc poti trece la implementari sau vânzare. Acolo se castiga mult mai bine ca in suport.

    Ca venit brut (incasat pe firma, nu salariu) un junior fara experienta poate pleca de la 3.500 lei, dupa 2 ani se poate ajunge la 6-9.000 lei si după 5 ani 15-50.000 lei. Sumele sunt orientative dar reale. Tine doar de tine cat timp dedici partii de învățare si cat de inteligent ești.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube