Unitățile de cazare comuniste…

Ce nu vor oamenii să audă este cum ei nu plăteau preț întreg pentru un sejur la Băile Felix sau la Olănești sau cine mai știe pe unde. Statul subvenționa, că poporul comunist avea nevoie de locuri unde să se relaxeze după muncă. Mai cu bilete de vacanță, mai cu subvenții de la stat, banii se mutau dintr-un buzunar în altul pentru ca, la final, omul să nu se simtă sărac. Ar fi fost aiurea să nu își permită nici măcar o săptămână la mare. Pentru ce muncea? Informații nu, ziare nu, libertate nu, electricitate nu, televizare color nu…

Și când biletele alea de vacanță nu au mai existat, această piramidă s-a năruit. Oamenii n-au vrut să plătească prețul întreg, că era prea mult, statul a vândut, ceea ce e și normal, că valoarea de piață nu e cât crezi tu că valorează, e cât îți dă cineva pe ea, noii cumpărători nu au atras clienți, aia a fost.

E ușor să comentezi, e mai greu să faci un pic de economie aplicată.

concediu-vacanta-insula

Photo by Taylor Simpson on Unsplash

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

34 comentarii

  1. Cred ca daca tai „cazari” si pui „restaurante” e la fel. Vorbeam deunazi cu niste oameni si le ziceam ca dadeam in medie vreo 40-50 eur pe o masa la terasa in Olimp (2 adulti + 2 copii) si ei „ca baaa ca ceee ca in Grecia de 50 de euro mananci de crapi” – oameni buni, cum comparam mediul in care actioneaza o taverna din Grecia vs mediul in care actioneaza un restaurant din Romania? Pai terasa din Grecia da atata spaga cat da asta din Romania? Terasa din Grecia se da de cinci ori peste cap sa faca rost de produse proaspete (suntem in continuare naivi si credem ca toti pestii pe care-i mancam la mare sunt din Marea Neagra?)? Terasa din Grecia are aceeasi clienti dornici de varientate si mancaruri locale sau isi tine plitele ocupate cu „cinci portii de ceafa la gratar cu cartofi prajiti va rog”?

    00
    • Minim 50% din produsele din pește de la tavernele „standard” din Grecia sunt congelate, scrie și în meniu. :D

      00
    • „Metro e cea mai populară sursă de pește proaspăt, ceea ce-i lejer regretabil, având în vedere Marea Neagră. Știi ce zic.
      Bulgaria vinde masiv scoici și pește pe litoralul românesc. Dacă admitem că “ești ceea ce mănânci”, românul e un om bulgăresc, măcar o vreme după vacanța la Eforie.”

      citez de la domnu’ hadean.
      Mai zice el acolo multe argumentele si referitor la cum ajungi la „40-50 eur pe o masa”.

      00
    • „Terasa din Grecia se da de cinci ori peste cap sa faca rost de produse proaspete ?”

      Nu, nu se da. Se servesc fix aceleasi produse ca la un restaurant din Romania, la fix aceleasi preturi, cu adaos nesimtit.

      01
    • @alkzen
      Metro (și uneori Selgros) e cea mai importantă sursă de pește ”proaspăt” pentru restaurante (inclusiv Pescăria lui Matei și alții la fel), in special șprot polonez zis hamsie proaspătă… Cunosc bine o șefă de la aprovizionare…

      00
    • @Dragos Pai depinde pe unde mananci nenica. Ca poti si gyros la 3 euro dar poti sa mananci peste pescuit de proprietarul tavernei. In ziua respectiva la 30-40 euro kg.

      00
    • Da, la fel si la noi, in special in Delta dar si in restul litoralului, sau in porturile de la Dunare, ca nu au inventat grecii pestele.

      Nu au ei nimic exclusiv sau unicat in tavernele alea, si in 90% din cazuri li se cer produse de pe meniu pe care le-au cumparat de la Metro, congelate.

      Produse pe care le umfla la pret la fel ca la noi.

      Deci daca e vreo morala aici, morala aia nu are nimic de-a face cu banii.

      Litoralul romanesc nu e de evitat pentru ca sunt preturile mari. Nu sunt, sunt comparativ egale sau mai mici cu alte tari, in majoritatea cazurilor.

      Iar unde sunt mai mari preturile, sigur exista si in alte tari locuri cu preturi mari. Doar ca nu le umfla media toata ziua. Si oricum, nu vad problema.

      Litoralul romanesc e de evitat pentru ca e murdar, atat pe plaja cat si pe strazi, si pentru ca patronii romani (de restaurante, hoteluri sau plaje) sunt oameni imputiti care nu au stofa de negustori, ci de jepcari.

      00
    • Daca nu stie hadean care e treaba cu pestele proaspat nu inseamna ca el nu este. Adevarat, nu e constant, azi prinzi doar hamsie, maine doar zargan sau stavrizi mici pe care nu ii poti vinde turistilor, poimaine bate vantul invers si prinzi doar laba, asa e marea (si avem o mana de litoral, nu ca Grecia). Dar pestele exista, sa te dai cu curul de pamant ca gasesti doar la metro e cam mojicie.

      Or lua si la Matei de la Selgros/Metro, dar au barcile/plasele lor si congelator rapid. Pestele e de cea mai buna calitate si asta se vede, nu prea are concurenta pe tot litoralul (in ciuda primarelui); e plin miercuri la 12 ziua in afara sezonului.

      Oricum, oamenii care vor sa manance de la Metro tot asta or sa faca, cine vrea peste proaspat/bun stie ce/cand/unde sa caute.

      Imi place f mult pestele.

      also, niste zargani, niste lufari zdraveni si sushi de MN:
      https://imgur.com/a/4hgsFHG

      00
  2. „Ce nu vor oamenii sa auda”…cine nu vrea sa auda, mai exact ?

    E full litoralul romanesc, e o aglomeratie incredibila, densitatea e dubla sau tripla comparativ cu orice exista la bulgari, greci sau turci.

    Te uiti la reportajele facute pe litoral in ultimii 10 ani si ai aceleasi imagini, identice, cu pozele facute in anii ’80 sau ’90, cu diferenta ca azi avem si sezlonguri, iar atunci stateau toti pe cearsafuri.

    Daca ar mai fi si subventionate (nu ca nu ar fi partial, prin tichetele de vacanta sau Litoralul pentru Toti), pur si simplu nu ai mai putea intra in statiuni.

    „Romanii prefera sa isi faca vacantele in alte tari”. Lol de lol.

    00
    • Nu, nu preferă. Nu au încotro, măcar de curiozitate ar pleca și pe afară. Dar nu-și permit financiar, că nu toți mănîncă la prețuri de fițe, la ”scorurile” vehiculate prin presă.

      00
    • Pai „afara” nu e mai ieftin ca la noi ? Daca e mai ieftin, nu ar pleca toti afara in concedii ?

      00
    • Lol de lol, auzi..

      Bă Dragoș, tu ești ăla care scrie RIP in peace pe Facebook?

      00
  3. Din experienta mea prin statiuni ca Tusnad, Felix, Moneasa, Neptun&Co, Herculane, etc. pot spune ca turistul tipic care merge prin acele locuri e romanul nostalgic. El tipul de turist care nu s-ar caza la un hotel modern si nici nu ia masa la un restaurant daca n-are statuia cu bucatar la intrare. Alora n-ai ce sa le explici despre economie aplicata, ei stiu un lucru: Ca Statul Pe Vremuri iti dadea casa, loc de munca, vacanta si isi permitea fiecare familie o masina noua , o Dacie dar macar era una noua.

    00
    • „Ca Statul Pe Vremuri iti dadea casa, loc de munca, vacanta si isi permitea fiecare familie o masina noua , o Dacie dar macar era una noua.”

      Pai asa si era, si le era bine.

      Daca iti doresti sa iti fie rau doar ca sa demonstrezi niste teze neoliberale, ai probleme psihice.

      01
    • Mda, pai le dadea LOR si asta ii facea mai speciali :), erau clasa „superioara”, cei care se descurcau. Asta in conditiile in care majoritatea balea dupa Dacia asta (si nu neaparat noua).

      De-asta acum sunt nostalgici, erau tineri si erau specialii cu Dacie care isi puteau face concediul.

      PS: Nu numai nostalgicii merg, Herculane incepe sa isi revina, greu dar incepe sa se decapuseze (mor de batranete proprietarii care au pus mana pe hotelurile acelea dar n-au fost in stare sa faca nimic cu ele iar urmasii le vand sau fac ceva cu ele).

      00
    • @P.: Un copil care avea 5 ani la revoluție, acum are 35, probabil căsătorit cu 2 copii, foarte posibil cu job in corporație. Acest odata copil/ adult acum crezi că este nostalgic? Îl găsești și la Felix, și la Neptun sau Tușnad. El este turistul tipic pe care nu îl vezi tu având grijă să explici toate ratările României prin comunism/comuniști. Este vorba de educație (lipsa ei) și bun simț. Atât!

      00
    • Dragoșe, vezi că au băgat gâturi de pui și salam din ăla bun de 35 la gostat, fugi repede până nu se termină. Mue la imperialiștii americani.

      00
    • Ion, au bagat si „tacamuri” de pui la Alimentara si bascheti de Dragasani refuzati la export la magazinul de pantofi ;-) De unde plm tot apare cate un nostalgic comunist pe blogul lui Vali, nu am idee. Vali, ai pus capcane? ;-)

      00
    • @Dragos
      Statul are obligatia de a cheltui banii cetateanului nu de a da cetateanului apt de munca bani sau obiecte.
      Statul trebuie sa-i ajute cu bani sau obiecte doar pe cei care nu pot. Nimeni care nu poate munci n-ar trebuie sa moara de foame sau de frig.
      Daca zic ca nu e bine ca Dragnea a dat vouchere de vacanta tuturor bugetarilor sunt bolnav psihic?
      @Bugsy
      Cei de 35 pe care ii vezi sunt copiii celor nostalgici, sunt copiii sefilor de asociatie, copiii batranilor cu masini ce nu mai pornesc si ocupa locuri de parcare prin orase.

      00
  4. Ce nu știu unii care comentează pe aici este că la biletele alea subvenționate (prin sindicat, le spunea, dar erau subvenționate 50% de Ministerul Muncii) erau produse și servicii atât de proaste pentru câți bani plăteai pentru ele. Adică, dacă plăteai preț întreg aveai meniu a la carte, cu bilet subvenționat aveai meniu fix, cu mâncare de cantină și erai separat într-un fel de țarc, în restaurant. Majoritatea erau la hoteluri de două stele. Subvenția aia care venea de la stat era bonus (profit 100%) pentru ăia care erau destul de influenți ca să fie înscriși la combinația asta.
    Așa că asta cu nostalgia și cu statuia bucătarului la ușă este o legendă urbană.

    00
  5. Aveam vreo 9 ani la Revoluție. Atât înainte, cât și după, o perioadă destul de lungă, am mers cu părinții la mare pe bilete de sindicat, sau singur, când m-am mai mărit, la ieftinache pe weekend, că doar pentru asta aveam bani. Când nu am mai mers pe litoralul românesc? După ce am avut posibilitatea să merg pentru prima oară în altă parte, în Turcia. Din acel moment destinațiile mele de vacanță nu au mai inclus litoralul românesc. Și nu a fost niciodată vorba doar de prețuri, fiindcă evident că ieși mai scump la un sejur în Cipru, Malta, Turcia sau Grecia decât la noi, orice ar zice unii. E vorba de „big picture”, de tot ce vezi, ce consumi, ce primești, cum și de ce primești. E vorba de turism profesionist versus amatorism feroce. Senzația de „scump” de la noi e accentuată doar de modul cum este prezentat produsul sau serviciul ăla „scump”. Paharul de bere murdar și trântit în scârbă pe masă sau scurgerea care se înfundă în baie și pentru care ești luat la mișto de personalul hotelului anulează din start diferența aia în minus de euro dintre bere/camera noastră de hotel și berea/camera de hotel a ciprioților sau turcilor. D-aia e „mai scump”la noi. Fiindcă e mai ieftin, dar mult mai prost.
    Iar cei care continuă să meargă la noi la mare sunt cei cărora nu le pasă de aceste amănunte (dacă ai mocirlă trebuie să existe și porcii care să se simtă bine în ea), cei care au bani puțini și își asumă că „mai scumpul” de la noi e de fapt mai ieftin și mai prost decât la alții, dar doar asta își permit (eventual și cu ceva vouchere, altfel nu apucă să vadă marea decât în poze), cei care preferă escapade de weekend sau de două sau trei zile și ignoră condițiile, eventual căutând tot ce poate fi mai bun și mai special posibil, și cei care n-au ajuns (încă) pe afară din diverse motive, pentru a face comparația.
    Treaba cu nostalgia nu prea mai merge. Au trecut 30 de ani deja, câți nostalgici comuniști să mai ai pe litoral? Mai ales că în poze apar oameni de 30 – 40 ani sau mai tineri, care abia erau la grădiniță în ’89. Nu, nici pomeneală, e doar vorba de categoriile de mai sus (nu-mi pare rău dacă jignesc pe careva, mai ales la faza cu porcii și mocirla – ar fi cazul să realizăm că avem ce merităm, inclusiv pe litoral).

    00
  6. Stiu ca se mergea la mare prin „sindicat” un bilet la mare era accesibil pentru familii si erau foarte cerute.. pt o statiune mai buna se mai dadea si o „atentie” daca nu, saturn… Mergea si pe cont propriu asa ca sa poti alege statiunea dar nu varianta pentru familisti. La receptie invariabil raspunsul era „nu avem camere”. O bancnota rezolva. UGSR la care cotiza tot salariatul din epoca, detinea hoteluri si statiuni balneare(voineasa,soveja-in soveja veneau mineri din toata tara pentru aerul puternic ozonat bun in boala silicozei) Hotelul Carpati din Predeal a fost al sindicatelor.Ca si patrimoniul UTC si patrimoniul sindicatelor s-a degradat,abandonat(soveja)sau nu (baile felix) iar ce era bun „s-a luat/dat”.

    00
    • In 95 am fost in saptamana de miere la Cap Aurora, cu bilet luat prin sindicat ;-) . Ne durea pe noi undeva de calitatea serviciilor :-D

      00
  7. Tot ce ai vrut sa stii vreodata despre Hamsie, de la Comisia Europeana:
    https://fish-commercial-names.ec.europa.eu/fish-names/species_en?sn=15302

    00
  8. NOU
    #25

    cred ca intr-adevar unele nostalgii comuniste nu tin cont de faptul ca pe atunci vacanta era in mare parte subventionata, dar ciuda mare nu e ca statul a vandut, ci ca niste nemernici perindati pe la conducerea tarii au vandut si si-au insusit banii rezultati si acum se dau mari oameni de afaceri.

    mi se pare dezolant cum intr-o statiune ca Mamaia exista laolalta cantine de tipul impinge tava, unde mancarea e si scumpa si proasta, unde se inghesuie pulimea, dar si cluburi de fite unde „baietii destepti” ( ii stiti, aia imbogatiti din combinatii cu statul) comanda roabe pline cu sticle de sampanie care costa de la 1k euro in sus.

    din pacate cred ca asta doare cel mai tare, impartirea asta intre destepti si prosti.

    eu nu zic ca e gresit sa existe cluburi de fite si restaurante scumpe, dar parca arata ca nuca in perete raportat la tot peisajul. fix ca in filmarea aia de pe facebook, cu unul de prin Bucuresti care se intorcea acasa cu masina sa Ferrari, intr-un cartier rezidential fara asfalt si mergea cu 1km/h ca sa nu frece masina.

    00
  9. „Oamenii n-au vrut să plătească prețul întreg, că era prea mult”

    30 de ani mai târziu, e plin prin toate unitățile de cazare în luna august, în ciuda prețurilor exagerate. Nu îmi spune că statul a vândut că nu venea lumea, la mare, de exemplu, a fost mereu aglomerat.

    00
  10. In toata tara e aglomeratie. Nu doar in CT. Am venit din Grecia recent si am oprit o noapte la Herculane. Plin peste tot de nu puteai arunca un ac. Plin de bugetari cu vouchere. Mizerie, mancare proasta, aglomeratie, hora dansata de 60+ la un restaurant. Mi am dat seama ca inclusiv 9.5 pe Booking e alterat in Romania. Am stat la un fek de pensiune de 9.5 lux cu 350/noapte, cu proprietarul in casa. Avea peste 60 ratinguri de 9.5 toate de la romani desi avea cea mai ieftina mobila posibila cred ca Dedeman e lux, un cap de dus de pe vremea lui bunica si aer conditionat nefunctional. Si pe aceeasi linie logica, restaurantul la care am mancat avea note super bune desi vindea laturi ieftine. Si nu, nu sunt pretentios, nu am asteptari aiurea. Cumva turismul romanesc este rezultatul asteptarilor pe care le are clientul roman. Daca clientul roman se simte bine la Herculane, mancand cartofi congelati si dansand sarbe nu o sa poti schimba asta. Nu exista masa critica.

    00
    • Ai dat 350 pe noapte la Herculane? Ai un pom in curte in care cresc bani?
      Fratilor, feriti-va de statiunile care erau in voga inainte de 89, au cancer.
      Am fost in mai multe, am fost turist si inainte de 89, mirosul ala de vechi se imprima in ADN-ul oamenilor, nu-l mai scoti, ever…

      00
  11. Mai las o idee aici ca e seara in care am pareri si beri la bord. Pe litoralul romanesc se anunta weekenduri aglomerate cu 250k persoane. Say what??? 250k persoane??? Pai e zero barat la ce populatie are tara asta procentual. Fara sa exagerez dar cred ca doar din Bucuresti se poate acoperi lejer tot litoralul. Au crescut salariile. Orice 10 clase isi permite un concediu cu cazare la Costinesti. E de mirare ca se gasesc in fiecare weekend 250k de tampiti care se inghesuie pe cativa km de plaja? Ganditi-va cata prostie e in tara asta. Eu cred ca la anu’ vor fi 450k la ce rata de alfabetizare are RO. Deci litoralul romanesc are viitor. Merita investit daca aveti bani.

    00
  12. Am fost pe litoralul romanesc saptamana trecuta. Nu am fost afara ca nu suntem vaccinati si n-am vrut aa ma complic. Doar eu si sotia, copiii sunt mari. Am stat o zi in Olimp, 2 zile in Venus si 2 zile in Costinesti. M-am plimbat si in Vama Veche, in Neptun, ziua pe plaja si noapte in statiune, am fost si in Mamaia in ziua plecarii
    Per total se poate avea o experienta corecta cu unele conditii:
    1. Alegerea atenta a cazarii.
    2. Cazari FARA MASA INCLUSA. Oricum mananci undeva seara la o terasa, nu prea ai nevoie de mic dejun.
    3. Fara asteptari. Am mancat peste proaspat in Venus, am mancat singura șaorma de anul ăsta in Neptun.
    4. Mie imi place apa asa ca am analizat si acest lucru. La Olimp plaja din fata fostului Amfiteatru, actualul Phoenicia e plina de pietre la intrarea in apa, in Venus a fost cea mai ok, la Costinesti e bunicica.
    Cel mai mult mi-a placut la Costinesti. era ca pe vremuri dar parca mai spălățel. Multe împinge tava corecte, WC pe plajă, preturi mai mult decât decente.
    La Mamaia pustiu pe plajă, bătea vântul, poate din cauză că anul asta nu au fost cluburile deschise pe plajă.
    Aveam 17 ani la revolutie si am facut concedii pe litoral si inainte si dupa, la tinerete. Eu zic ca incetul cu incetul, serviciile per total se vor imbunatati, am vazut multi oameni amabili si la cazari si la restaurante. Vorbeam intr-o seara cu un patron de pravalie de haine din Neptun si ne-a spus ca multe hoteluri au fost cumparate acu niste ani dar nu s-a mai investit nimic. Cand vor apare investitorii corecti ( nu aia conectati politic ) se vor mai schimba lucrurile. Eu zic cam 10 ani maxim.

    In concluzie, e binisor, presa exagereaza.

    Am exprimat aici o experienta personala, asa cred eu, nu doresc polemică.

    00
    • Ce legatura are ca mananci seara cu micul dejun?

      00
    • Are: resturile de la cina se regasesc in micul dejun sau invers :)

      00
    • Pe mine 3 stele in Saturn, 6 nopti, cu 3 mese incluse, plus inca doua nopti pe drum, benzina si taxa pod, cat 7 zile de Egipt. Ca sa ajung la noi, la mare, merg 12 ore cu masina sau dorm pe langa Vali, pe undeva. Zbor din aproprierea casei, catre alte destinatii. Grecia e si mai departe cu masina, asa ca ma asteapta ani de Egipt si turci, italieni si Creta etc.
      * preturile chiar sunt reale ambele vancante le-am facut in iulie.
      ** cand de langa Zalau o sa pot merge „ata” cu masina pana la marea noastra, cred ca o sa mai ajung.
      *** trenul face 1-2 zile, depinde de CFR.
      **** La Tarom si cazari la noi platesc pret de Maldive.

      00
  13. trist dar adevarat. la fel de adevarat este ca metehnele comuniste nu au disparut, o buna parte s-au mutat in privat.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile