Voi unde vă țineți stingătorul?

Eu la asta mă gândesc când citesc știri din astea:

Tragedie marți seară, într-un complex de apartamente din orașul Voluntari, în apropierea Capitalei. Un tânăr de 26 de ani ar fi sărit de la etaj ca să scape de flăcările care îi cuprinseseră apartamentul. (sursa)

Aveți unul în bucătărie și/sau unul după ușa de la intrare? Că eu am, plus unul la etaj, plus unul în magazie.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

92 comentarii

 1. Unu la bucătărie și unul mai mic, auto, lângă aragaz.

  Indecis. Tu ce zici?2012
 2. Pe casa scarii si in zona cu risc mai mare de incendiu(bucatarie si zone tehnice)

  Indecis. Tu ce zici?3633
 3. In apartament am 2. Unul CO2 și unul spuma.Pe hol. Într-un dulap unde sunt singurele „exponate” și cu o eticheta roșie pe ușă.
  La atelier (20m2) unul mare cu pulbere.

  144
 4. Trebuie sa recunosc ca pana acum vreun an cand au fost cateva articole aici legat de incendii, n-am dat prea multa importanta.
  Acum am unul maricel, in bucatarie, la 1-2 sec distanta oriunde ai fi in bucatarie. Eu stiu sa-l folosesc, consoarta la fel, sper sa fie nevoie sa-l schimb de vechime si sa nu-l fi probat vreodata.

  Comentariu apreciat.402
 5. Apartament mic, open space. Un stingator cu CO2 de 2kg la bugatarie / intrare / living.

  193
 6. Langa bucatarie.
  Cred ca-i expirat daca posirca aia din ele expira, sa tot aiba vreo 5-6 ani.

  221
 7. In bucatarie, dupa usa, am un stingator P4 si inca unul auto mic.

  24
 8. In hol, la intrare am unul P4.

  74
 9. Esti bun! Acum am dat comanda de inca un P6. Aveam deja unul in casa si unul in magazie. Au vreo 5 ani dar inca sunt pe verde la manometru. Mai demult erau cam 100 lei, acum 180 sau mai mult. Ma refer la P6.

  115
 10. Am un P6 de 6kg cu indicator presiune (verificat periodic, cumpărat 11.2019, expiră 11.2024) într-un colț ușor accesibil din bucătărie.

  În mașină două de cele mici, de 1kg.

  83
 11. Noi avem cate un P9 pe palier.
  Mi-am montat 3 detectoare de fum/incendiu (ikea – le-am testat la nordici) – unu in hol si cate unu in fiecare dormitor. Fac astea un zgomot de nu e adevarat.
  Un P6 in hol, fix la intrarea in bucatarie.
  Reamintit sotiei “triunghiul focului” si demonstrat (la tara, curte mare) ce intampla daca incerci sa stingi cu apa oala cu ulei/untura.
  Tot la intrare, intr-un raft fara usa, e mereu o patura groasa. In cazul in care capacul oalei nu face fata. Sper sa nu fie nevoie de ea.

  154
 12. 1 se tine intotdeauna in dormitor. Petreci ca. 8 ore acolo zilnic. Daca e sa te surprinda, acolo o va face. Nu stingi nimic cu el, nu te amagi. Te ajuta sa iti croiesti drum prin flacari.

  Comentariu apreciat.304
 13. In urma articolelor tale mi-am luat acum 2 ani „Stingator presurizat Eurosting, cu pulbere, tip P6, 6 kg” pe care il tin intr-un dulap la 3 metri de bucatarie. Plus vazut de vreo 10 ori filmuletul cu stingerea unei tigai in flacari ca sa imi intre in cap.

  Sper sa nu fie nevoie vreodata sa folosesc asa ceva.

  182
 14. Stingator cu pulbere si patura (pentru foc in tigaie) langa usa, acolo decizi daca iei una sau alta si incerci sa stingi, sau iesi si te bazezi pe asigurare. Detector de fum in fiecare camera si hol.

  102
  • Ce fel de patura? Un link se poate?

   80
  • Cauta „Patura ignifuga antifoc”. Si filmuletele aferente despre cum sa o folosesti.

   101
  • dar e ok cu pulbere? lasa dezastru in urma, este fff fina si se infiltreaza in absolut orice. Mai poti recupera aparatura electrica/electronica dupa folosire? Ca ma gandesc ca nu toate incendiile sunt devastattoare in masura in care sa nu mai conteze recuperearea bunurilor..

   192
  • Exact asta mi-a spus un consultant PSI. Nu vrei sa vezi ce lasa in urma un P6. Motiv pentru care mi-am luat G9.

   122
  • Stingatorul cu pulbere lasa dezastru in urma, dar oricum, e mai bine decat sa arzi. Oricum la un incendiu care necesita folosirea lui va fi dezastru in casa de la fum si foc si va trebui cel putin zugravire.

   Si asa mi s-a recomandat la cursul de pregatire anti-incendiu, stingatorul cu pulbere e cel mai universal pentru casa, poate fi folosit la orice incendiu care apare de obicei in locuinte. Ala cu spuma nu e bun pentru ca foarte multe incendii in casa sunt din cauze electrice, iar cel cu CO2 nu e foarte eficient la lemn hartie si textile, mai ales daca e de dimensiuni mici.

   191
 15. Unul in magazie, unul langa aragaz/gratar, unul in bucatarie, unul pe holul de sus, unul in pod.

  Am detector de gaz, de fum si de caldura in bucatarie. In restul casei am profitat ca senzorii de usa/geam deschis, miscare, geam spart masoara temperatura si i-am programat ca daca inregistreaza o crestere brusca de temperatura sa porneasca alarma.

  162
 16. In debaraua de la holul de la intrare

  13
 17. Un P4 in bucătărie.

  03
 18. În bucătărie.

  Atenție că trebuie făcută o revizie anuală la ele (astea cu pulbere), se verifică și eventual se cerne pulberea sau ceva de genul asta, data aia de expirare e doar valabilă doar daca se face revizie.

  73
  • Saau, anual iei unu nou si cu asta vechi te duci “la tara”, dai foc unei cratițe cu ulei incins si incerci sa-l stingi.

   Si tu, si jumatatea.

   91
 19. Unul mic de 3kg la bucatarie (am facut teste si sotia se descurca greu cu unul mai mare) + unul de 10kg langa usa de la camera tehnica.

  Am detectoare de fum cu WiFi, sa ma anunte in caz de probleme chiar daca nu sunt acasa.

  113
 20. Nada. Am cheltuit toti banii pe finestore

  40
 21. Stingator cu pulbere tinut pe terasa, in dulap.

  02
 22. 3 stingatoare in bucatarie, hol, langa usa de la intrare in ap de 100mp.
  La curte 1 in magazia-atelier, 1 in garaj, 1 in magazia cu lemne, 1 in bucatarie si 1 la intrare in casa.

  61
 23. Pe hol în fața bucătăriei.

  Nu îl țin în bucătărie pentru că mi se pare prea aproape de posibila sursă de foc.

  34
 24. Cum era amplasata bucataria fata de iesire de a preferat sa se arunce de la balcon ? era o garsoniera sau apartament „modern” cu open space unde bucataria e la intrarea in casa ?

  80
 25. unul in bucatarie pe un raft deschis la care sa nu ajunga todlerul (momentan).

  33
 26. x1 in hol, langa intrare (in dressing, usor de accesat din bucatarie); x2 langa usa de la intrare, pe scara; x2 de 5 l in garaj; x2 in masina.

  33
 27. Open space, asa ca la mine stingatorul sta in bucatarie, pe blat, la indemana tot timpul. Recunosc ca daca nu citeam aici pe blog, cel mai probabil n-as fi avut.

  121
 28. In bucatarie agatata pe perete tin patura antifoc. Stingatorul e in living in coltul cel mai apropiat de bucatarie ca sa fie la indemana.
  Ar fi de dorit inca unul undeva la intrare dar avand in vedere ca e un apartament foarte mic practic din 2 salturi sunt in dormitor/baie.
  Detectorul de fum pe tavan in hol.

  91
 29. Am unul mare, p6, 6kg pus la usa de la intrare pe scara. Locuiesc intr-o vila cu 3 apartamente, eu de la ultimul etaj 2 si vecinul de la demisol avem puse in fata usii. Also avem senzori de fum. You never know.

  71
 30. 2 mici, de 1 kg, nu pot să manevrez lejer mai mult. unul în dormitor, lângă pat, unul în holul de la intrare, colțul dinspre bucătărie. bucătăria e deschisă spre hol, că așa a vrut proprietarul.

  52
 31. Musai toti cei capabili din casa sa stie sa-l foloseasca.

  https://www.youtube.com/results?search_query=cum+sa+folosesti+stingatorul

  00
 32. În caz de incediu îl poți arunca și o poți lua la fugă. Cea mai bună soluție în casă este apa și senzori de fum pe care statul ar trebui să te oblige să îi ai. Îți distrugi tot cu praful din stingător dacă ia foc tigaia. :) Și să nu uitam, fără butelii pe lângă casă.

  54
  • Tu stingi tigaia sau televizorul cu apa?
   Bre, aici nu e cu pareri. In casa se foloseste stingator cu pulbere, asa recomanda specialistii care sunt mai ingrijorati de foc si fum decat de mizerie.

   123
  • Americanii au o vorbă: ” dacă vrei să îl distrugi pe unu’, dă-i foc și cheamă pompierii că ei îți fac treaba”. Așa și cu specialiștii sufletului, dă tu cu spumă sau pulberi că sigur te-ai scos. Mai ales dacă bucătăria este în spagiu deschis ca la mine. Dacă tigaia ia foc este cârpa umedă, dacă ia foc tabloul există bilă extinctoare și este în exteriorul casei (nu pe fațadă sau în hol). Orice altceva arde stingi cu apă.

   321
 33. estimez sanse mai mici de 1:1000 sa iei foc in decurs de un an; un stingator e 100 ron; tre sa ai valoarea a ce-i in casa sau casa mai mare de 20k eur – rezonabil; daca mai iei in calcul si faptul ca e posibil sa iei foc si sa nu fii acolo sa-l stingi rezulta ca strict financiar nu-i o afacere chiar asa buna sa ai stingator; nu-i nici proasta afacerea – poate-mi iau ! :)

  418
 34. P6 pe scara
  P6 in magazie
  P1 in fieacare masina.

  Toate le verific anual.

  42
 35. Unul la demisol, unul in bucatarie si al 3-lea la etaj pe hol langa camere.
  Am 4 detectoare de fum/gaze.

  22
 36. E bune stingătoarele la casa omului dar ce ar fi să discutăm mai mult de prevenție, verificare instalție elesctrică+gaz de oameni autorizați?

  143
  • Am schimbat panoul electric cu oameni autorizați, care făceau branșamentul și sigilau si contoarele. Tâmpiții mi-au pus siguranțe prea mari, puteam lua foc liniștit și siguranța nu comuta. Nici vorbă să respecte normativul I7. Din păcate nu ai unde să reclami. Iar la gaze după ce au venit niște cioflingari aduși de administrator care vroiau să lucreze pe coloană fără să oprească gazele, fără glumă, am adus eu altă firmă ca sa dorm liniștit. Din păcate autorizația nu garantează nimic.

   140
 37. 1 x Camara din bucatarie.
  1 x Intrarea din casa spre garaj.
  1 x Camera tehnica care se intra din garaj sau de afara.
  1 x Mansarda pe hol de unde e acces la toate incaperile de la etaj.

  Cele din garaj / spre garaj sunt adecvate sa sufli cu ele direct pe panoul electric. Restul sunt tip P6.

  Cumparate din Ddmn. In 2027 trebuie revizie la firma autorizata.

  43
 38. N-am. Nu mi se intampla mie.

  Apropo, ala de la masina, expira? E doar din 2001..

  174
 39. Unul in debara, lângă ușa de la intrare. Dar am senzori de fum in toată casa.

  21
 40. Am unul mare lângă garaj.
  Stingătoarele cu pulbere trebuiesc sucite cu capul în jos cam la 3 luni. Să se afâneze praful din ele. Durează maxim 5 minute operația, și le prelungește foarte mult valabilitatea.

  71
 41. Sunt curios după ce criteriu alegeți pulbere vs co2 vs. spumă (am vazut aici stingător special pentru bucătării, cu spumă) – https://speedfire.ro/categorie-echipament-psi/stingatoare-incendiu/stingatoare-gastro/

  00
  • Am folosit, in timpul aceluiasi curs, stingatoare cu 1. apa, 2. Spuma. 3. CO2 si 4. Pulbere.
   CO2 si pulbere sunt la fel de eficiente cel cu CO2 face mai putin deranj daca apuci sa stingi incendiul.De aia am ales CO2 eu.

   Daca apuci….aici este partea critica.
   Viata este mai importanta decat proprietatea si daca nu ai aparat de respirat autonom, costum de pompier, furtun cu apa….mai bine parasesti incinta.

   De la cursul de fire fighting pe care trebuie sa il fac la fiecare 2 ani scriu mesajul asta….

   30
 42. am doar 2-3 de un litru. cunoscutii mei nu au nici atat.

  21
 43. Stiti meme-ul cu “Out of all things that never happened, this never happened the most.”? Ei, asa ma simt eu citind toate comentariile in care o singura persoana zice ca nu are.

  111
  • Survivor bias, doar aia care au comentează, restul trec pe lângă articol.

   70
  • pe vremea când locuiam studențește, împărțind apartamentul cu mai multe persoane, o colegă de apartament a uitat o cratiță cu mâncare în cuptor, cuptorul aprins, pe gaz, cu flacară, că altfel nu discutam.
   am trecut prin bucătărie să beau apă după ce se culcase toată lumea și am descoperit distracția. am închis cuptorul. mâncarea se arsese.
   aceeași colegă, pe vremea când locuia în altă combinație din care eu lipseam, a uitat ceara de epilat pe foc. s-a ars atât de tare și a scos atâta fum că a fost necesar să zugrăvească bucătăria respectivă.
   în ambele situații, focul deschis nu era foarte departe.
   după ultima fază mi-am format obiceiul ca înainte de culcare să verific tot: aragaz, cuptor, ușa de la intrare, robineții. păstrez același obicei, chiar dacă acum locuiesc singură.

   chiar mie mi s-a întâmplat să uit cratițe pe foc, dar în cele mai multe cazuri e apa pt ceai sau cel mult cartofi la fiert. cel mai mare necaz a fost o cratiță aruncată.

   de asemenea, niște fire electrice încinse nu sunt neîntâmplabile.

   70
 44. Credeam că-s singurul diliu cu stingător în casă. Am unul în bucătărie, lângă aragaz. Bun – eu am și n-șpe aparate prin casă, așa că nu prea am curaj fără stingător la îndemână pe o rază de 40m pătrați.

  65
  • Poti sa ai 50,,,,nu e nimeni acasa si,ti bubuie o priza in care ai uitat cana de fiert apa(un exemplu),,,eu cand stiu ca plec mai mult de o zi de,acasa las generalul jos…

   45
 45. Ca sa faceti concurs de minusuri, daca esti normal la cap cam nu prea are ce sa ia foc intr.un apartament….daca ia foc la bucatarie ceva, inseamna ca te,ai insurat gresit…e singura acasa si a dat foc la aragaz cand facea mancare…neinteresant( ca a dat foc la casa, nu o face mai desteapta cu toate stingatoarele din casa) fuge de acolo…ca ia foc o priza oarecare e posibil sa nu fie nimeni acasa, iar inutil sa tii ditamai stingatorul p4 pe hol(nu are cine sa.l foloseasca),,,patit in casa,,,a bubuit la propriu tv,ul la care ma uitam, adica ziceai ca a dat cineva cu caramida in el, toata casa numai sticla, priza din perete in flacari…prima grija am pus o perna de pe pat peste priza, apoi stins generalul din tablou….daune minime

  01
 46. De la Colectiv ne-am luat și noi stingător. Tot l-am ținut lângă ușa de la intrare, dar citind comentariile de mai sus, poate trebuie să regândim asta.
  Și apropo, un detector de gaz face minuni la casa omului. Ultima chirie în care am locuit avea centrala stricată. Încă mă mai gândesc că dacă nu insistam noi atât de mult să ne pună detector de gaze, poate muream naibii în somn (de bubuit nu cred că se pune problema, că nu avea aragaz).
  Deci sfatul cu stingătorul și detectorul se aplică și dacă stai temporar undeva.

  70
 47. In timpul asta Isu zice balarii.
  Am fost la un eveniment la care isu a adus o caravana smechera, un camion in care se faceau cursuri de prin ajutor si altul cu replica unei case in care faceau simulari de incendiu/cutremur pt copii (fum, flacari, foarte fun pt astia mici). Dar am plecat nitel dezamagita, discutia de la final a fost de genul „nu e cazul de stingatoare, nici noi nu avem acasa”. Recomandarea in caz de ceva mai serios- Inchizi usa si iesi din cladire, ca vin ei sa stinga. Wtf?

  In 8-12-20-30 min, pana ajung, pana intind furtunul, nu gasesc hidrantul, a parcat prost vecinul, etc, juma de apartament e incins bine

  121
 48. In bucatarie, un P6 de 6 KG… ca sa fie.

  00
 49. Da, am, după ușa de la intrare (și practic la 1 m de bucătărie), „din cauza ta”. Și în mașină unul funcțional, în termen.

 50. Il am in baie intr-un slot de la dulapul de la chiuveta cu acces rapid la el (fara usiti sau alte chestii care sa il faca greu de accesat). Baia este pozitionata langa usa de la intrare. Apartamentul oricum este mic asa ca am ales sa il pun cumva la mijloc fata de toate camerele. Stingatorul este un P2 de 2 kg.

  00
 51. Am 2 stingatoare: unul cu pulbere de 6 kg in bucatarie si unul cu CO2 de 2 kg la etaj, in birou, pentru electronice. Plus senzori de fum la parter si etaj.

  00
 52. Am montat 9 detectoare de fum in toata casa (duplex) si am cumparat si 2 extinctoare P6, unul in bucatarie si unul in sufragerie. Cazul Colectiv a fost ca un dus rece cand mi-am dat seama cit de expusi suntem.

  20
 53. Ala care dai manute rosii la toata lumea din plictiseala: sa vina focul peste tine si sa nu ai stingatorul la indemana!

  30
 54. Pe hol, tip P6, 6kg
  La parinti 3 bucati

  10
 55. … sa stii ca am tinut cont de unul dintre articolele tale si mi-am luat 2. si le tin unu in bucatarie si unul pe hol.

  PS: tin minte cum a incercat tipul ala sa stanga cisterna cu GPL cu un stangator dinala mic… vai

  20
 56. la apartament aveam doar unu mic, langa gratar. Ca deh…terasa de lemn, gratar pe gaz. Dar, intre gratar si terasa era si covor, pentru ca cel mai probabil sursa de foc o sa fie langa gratar. bine, si anti picat ulei sau alte cacaturi care sa pateze lemnul.

  Acum, am acelasi stingator, dar urmeaza inca vreo doua in viitorul foarte apropiat. Deh, mai multe camere si mai multe etaje. Unu o sa stea langa gratar, care acum e pe gaz, deci ceva mai safe si unu in bucatarie, ca am si aici o mica butelie, ca am si inductie si foc la plita

  pe langa mai am si niste senzor conectati la firma de securitate

  00
 57. Luați și eu P60, vreo 3.
  Am dat un fas cu unul sa vad daca merge. A mers , dar nu știam că odată pornit se duce toată presiunea și trebuie represurizat.

  Să fie învățătura de minte și pt alții.

  10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.