Unde dispare jurnalismul bun

Nu îl mai găsesc acum, dar citisem la un moment dat un articol despre cum Warren Buffett cumpărase două rețele de ziare locale, pe ideea că lumea are nevoie de știri locale, nu doar de 2-3-5 ziare naționale, și că va continua să le finanțeze, chiar dacă pierde bani.

A doua poveste pe care trebuie să o țineți minte este exemplificată de Vlad Craioveanu, care a declarat în 2013 când pleca de la un radio falit că nu mai poate rămâne acolo pentru că are familie și nu își poate lua un credit pentru că firma e falită.

Mirarea asta recentă cu privire la orientarea lui Cosmin Prelipceanu nu e recentă deloc. Jurnalismul, ca orice altă meserie, există atâta timp cât cineva plătește pentru ea. Când nu mai plătește, când oamenii care fac meseria asta nu mai pot trăi din ea, pleacă sau se reorientează către alte surse de venit. Atacă diverși politicieni, atacă companii sau, din contră, periază companii și politicieni.

Iar publicul stă și judecă doar atât. Nu caută motive, nu face paralela cu meseria lui, ca să afle că, dacă nu ar mai primi salariu, nici el nu ar mai merge la muncă.

Colegii de breaslă sunt o specie aparte. Furturile de știri și datul cu tifla sunt la ordinea zilei, dar nu poți să râzi când citești că Tăpălagă are păreri despre SOV când știe bine că și-a luat salariul ani de zile de pe urma jurnalismului cinstit practicat de Hotnews. Unii dintre voi nu mai țineți minte cum plângea Turcescu că Realitatea TV cheltuie 1 milion de euro pe lună ca să producă știri, știri care ajungeau pe gratis pe Hotnews, uneori cu citarea sursei, alteori fără, citarea de sursă care nu ține de foame. Ce prost era SOV și ce isteț era Tăpălagă. Bosule, Hotnews avea contract cu Mediafax din 2008, până atunci obținea știrile prin intermediul oamenilor gen Bety Blagu, măcar tu taci când e vorba de jurnalism.

Cu Digi24 e la fel. Pur și simplu jurnalismul ăla corect, civilizat și decent nu se poate face cu bani puțini. Patronul caută soluții să micșoreze pierderile, că nu face nici el acte de caritate la nesfârșit, mai angajează niște studenți ca să scrie articole, dar la un moment dat și jurnaliștii se satură de salarii mici și pleacă spre orice altceva, că nu e amuzant să ai familie acasă și să ai salariu de student.

Mai țineți minte ce zicea un vlogger, fost jurnalist de provincie, că jurnaliștii de provincie nu trăiesc din salariu, trebuie să mai găsească surse de supt bani? Oare de unde?

La final, aș atrage atenția un pic și spre decidenții din industrii, care deplâng și ei lipsa jurnalismului (m-aș băga și eu aici ca musca-n curul presei, cu blogurile) și lipsa materialelor de citit, dar nu se asigură că redirecționează o parte din bugete către oamenii ăștia. Ca să mai existe știri și analize în continuare. Ca să mai aflăm ce se întâmplă în țară. Că Google și Facebook au făcut 4 miliarde profit pe trimestru, dar nu prea produc știri și analize.

La final recitiți articolul ăsta. Presa mare e impotentă și tributară intereselor patronale, presa mică gâfâie.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

41 comentarii

  1. Tocmai ce a murit horia Alexandrescu.
    Aseara fiica se hlizea cu Liviu dragnea…

    00
  2. Ador ca se pleaca de la pemisa ca Prelipceanu era baiat bun inainte, acum a luat-o razna. Ca si Turcescu. Se incalzeste pe margine Mandruta.
    Confundati ca intotdeauna afilierea voastra de moment cu adevarul sau dreptatea.
    Las aici sa ramana scris: dupa pararea mea, Prelipceanu a fost intotdeauna manevrat. Doar ca la un moment dat punctajul lui a coincis cu parerile voastre. Nici nu pot sa spun daca e sau nu prost.

    00
    • „Prelipceanu a fost intotdeauna manevrat”

      spre deosebire de jurnalistii care sunt manevrati doar uneori

      00
    • @callgate teoretic, ai dreptate. practic, nu oricine merita atata efort. Unii sunt imprevizibili, altii, idioti. Ce vreau sa zic e ca Prelipceanu nu pare recrutat dupa ce a crescut, ci mai degraba un produs asa construit de la debut.

      00
    • Prepeliceanu nu e ala care a pornit „pixelul albastru”? Ma gandesc ca n-a facut-o de capul lui, de bun ce e …

      00
    • Cristian, teoretic ai dreptate. Practic, legenda spune ca a terminat stiinte economice, s-a insurat cu o voce de noapte de la radio contact, Magda, că are 1.80 si 80 de kilograme.

      00
    • Mandruta mi se pare cel mai libidinos si lingau dintre oamenii care isi zic jurnalisti.

      00
  3. Unde dispare jurnalismul bun click aici pentru a afla!

    00
  4. In perioada de dupa alegeri in general e foamea mai mare. In perioada asta daca esti jurnalist cel mai bine e sa scrii despre nasterile ursilor panda si despre Glampinguri din apuseni. Abia astept anchetele lui Tolontan si dezvaluirile celor de la Rise Project.

    00
  5. Jurnalismul bun se mai găsește pe câteva bloguri ! Pentru o bere la pet pot să și scriu o recomandare !

    00
  6. Jurnalismul bun dispare in aceeasi gaura neagra in care dispar multe „profesii bune”.

    Este vorba pur si simplu de lipsa de responsabilitate, lipsa de coloana vertebrala, burta ia prioritate in fata mintii, delasare si lipsa de interes, celebrul „merge si asa”, etc. Aceste simptome afecteaza majoritar intreaga societate de la somer pana la CEO, de la bugetar la privat, de la generatie la generatie (evident exista si exceptii, dar minoritare) …

    „Reparatia” poate fi facuta doar prin schimbarea mentalitatii, care la randul ei se face prin educatie (si prin educatie nu ma refer la „Romania Educata” ci la tot ce inseamna educatie incluzand cei 7 ani de acasa, scoala, liceu, facultate, educatie civica si educatie continua, carti citite, etc).
    Daca Romania ar fi o corporatie de 20M angajati am spune toti in cor ca avem o cultura nociva/toxica axata pe lipsa de responsabilitate, interes propriu si grija pentru capra vecinului, si ea trebuie schimbata intr-o cultura pozitiva in care interesul comun primeaza si ridica nivelul de trai al fiecaruia.

    Evident, consecintele isi au rolul lor in acest process, fie ca vorbim de consecinte pozitive (ex: reduceri taxe in caz ca faci ce trebuie) sau consecinte „constructive” (amenzi, pierderi de drepturi daca nu faci ce trebuie) si trebuie punctate pe cat de des posibil pentru a arata cetateanului ce comportament ne dorim de la el.

    Si acum … Back to reality :)

    00
  7. Ma intreb cu ce inima au mai stat in presa jurnalistii colegi cu jurnalistul Ovidiu Marincea cand acesta a devenit purtator de cuvant la sri…. si cat timp dupa aceea s-au intrebat daca au vorbit in plus prin pauzele de fumat

    00
  8. Cine dracu poate lucra fara bani ? Apoi si daca te trezesti o mare scula gen Tiriac care poate sparge multe bulioane pe an pt un trust de presa libera pt ca vrei sa fii un fel de Robin Hood :) . La un moment dat sigur va incepe trustul sa scrie despre ilegalitati ce se intampla pe banda rulanta in tara noastra. Pai „baietii” nu o sa te ia in vizor ? Nu o sa-ti gaseasca cacaturi sau o sa ti le fabrice ? Peste noapte te trezesti cu conturi blocate, firme suspendate sau controlate la sange, mers la rechizitoriu cate 8 ore pe zi si dat cu subsemnatul. Nu mai avem nici o sansa la jurnalism liber si independent. :)

    00
  9. Care jurnalistm bun? Ca de la Santajul si Etajul la Deep Throat (Watergate) nu vad pe nicaieri asa ceva!

    00
  10. Și mai sunt și patronii de ziar clujeni care nu-și plătesc angajații, lumea știe asta și ei tot se plâng că nu găsesc angajați serioși.

    00
  11. Ce salarii sunt în presa scrisă? Off-line și online, mă refer la oamenii din redacții, nu la superstaruri. Chiar sunt curios.

    00
    • 2.000 lei un redactor care traduce știri de pe afară. un reporter cam tot pe acolo, la capitală au poate un pic mai mult. un reporter pe politic/social, care e capabil să adune știri și are surse și creier, pe la 4.000 lei.

    • TV local, reporteri 1700, cameramani 1600, regie 1500. Lei. Care jurnalism, ce anchete, de unde atitudine, cand si femeia de serviciu de la orice instituie publica unde intri are salariul dublu fata de tine?

      00
    • sincer am crezut ca au disparut salariile de genul asta, cel putin in Bucuresti nu gasesti nici casieri, soferi sau pickeri la sub 2500 RON.

      00
    • Multe credeti voi ca au disparut, de aia nu pricepeti cum de se voteaza AUR si PSD etc etc.

      00
  12. Pentru ca daca platim abonamentul la net meritam stiri gratis! Ce nu intelegeti, ni se cuvine! La ziar costa hartia, transportul, de-asta se plateste abonament.

    Si sa nu fiu (complet) ipocrit mi-am activat donatie catre zoso.ro, da stiu, nu-i chiar ziar, but anyway, e content.

    00
  13. Nu stiu care sunt interesele, dedesubturile, legaturile din presa internationala, sa zicem la agentii gen reuters, AFP, ziare ca suddeutsche zeitung sau le figaro, DAR, cam cum dezvaluiai si in articol, cam stiu cum merg treburile la noi in tara. Astfel, nu mai urmaresc stiri „produse” de media romaneasca de cativa ani. Cred ca titluri de genul „ce va face kovesi de maine?” sau „gata! doctorul X da totul pe fata!” arata doar ridicolul unei prese ce se zbate in faliment si in goana dupa clickuri. Imi pare rau, dar astfel de presa nu e ceea ce asteptam de la o tagma a jurnalistilor care se vrea independenta si vrea sa fie luata in serios.

    00
  14. NU avem cum avea presă de calitate atîta timp cît partidele politice primesc așa de mulți bani, inclusiv în anii care nu-s electorali, încăt nu au ce face cu ei. Și deci cumpără tot ce mișcă în materie de presă, știri, culte, unelte de influențat cetățenii cu drept de vot. Iar ce nu pot cumpăra, prăduiesc sau failementează (controale, șicane, etc). Restul e cancan.

    00
  15. Noroc cu Liviu Alexa care mai face jurnalism adevarat, restul sunt toti vanduti.

    00
  16. Proiectul recorder mi se pare cel mai corect. Jurnalist liber e pleonasm.
    CTP e un sfant acum care le zice si le face doar ca prin 90’-00’ pupa pe oricine era la putere. Moise guran i a pupat in cur pe toti, petreanu la fel, etc.
    Eu am o problema mare cu aia care au un caracter infect si dau in aia care i au platit din momentul in care nu o mai fac. Si imi vine in cap exemplul cu aia de la evz : andronic, bot, mircea marian, sabin orcan care pupau in cur la greu pe udrea si basescu iar cand astia n au mai fost smecheri si n au mai bagat bani in evz atunci s au apucat sa dea in ei.

    00
    • De Petreanu îmi place în mod deosebit, cu nevasta care a ciomagit ani și ani la A3 și România TV, iar acum deontologeste la Digi. Iar el e ok, ca normal una predicăm în public, alta mâncăm acasă, n-are legătură. Prefer un hoț cinstit ca răposatul de azi în locul unui deontolog ca Petreanu, măcar nu-mi creează așteptări, știu ca e hoț asumat și aia e.

      00
    • Eu nu ma astept de la nimeni sa fie sfant. Apreciez pe oricine dezvaluie nereguli; nu doar sa dai in careva (om politic sau de afaceri), ci sa arati concret ce nu e in regula – dezvaluitorul poate sa isi schimbe parerea, dar informatia ramane.

      00
  17. O piață bazată pe liber arbitru, fie ea cea capitalistă sau cea democratică, are calitatea dictată de către educația participanților. Simplu.

    Restul sunt doar discuții de cârciumă.

    00
  18. „Jurnalismul, ca orice altă meserie, există atâta timp cât cineva plătește pentru ea.”

    Care sunt ziarele afiliate PSD, PNL si USR?
    Nu exista.
    Asta pentru ca partidele politice nu au o strategie de comunicare.
    Au campanie pentru alegeri, sparg bani.
    Nu au campanie, nu cheltuie nimic, ca nu intereseaza pe nimeni ce au de spus politicienii, iar daca intereseaza, oricum sunt atatea fituici ca nu e nevoie sa plateasca pentru a ajunge la public.

    Citeam Auto Motor si Sport. Traduceau articolele din Germania. Erau okish.
    Pana cand am gasit creatorii de continut de pe Youtube.
    Nu am cumparat de ani de zile revista.

    Cumparam regulat Playboy.
    Acum e plin internetul de țâțe si buci, gratuit.
    N-am mai cumparat Playboy.

    De fapt problema e in felul urmator: pentru ce fel de continut e dispus un consumator sa plateasca? Cum faci sa afle consumatorul de continut si cum ii place sa il consume?
    De aici porneste planul de afaceri.

    Acum am abonament la Financial Times si la Youtube.
    Financial Times nu are tot timpul continut relevant pentru mine, dar sunt saptamanal articole interesante.

    00
    • „Care sunt ziarele afiliate PSD, PNL si USR?
      Nu exista.
      Asta pentru ca partidele politice nu au o strategie de comunicare.”

      Nu exista pentru ca nu mai citeste nici dracu’ ziare. Refa argumentatia cu posturi de televiziune de stiri si vezi ce iti iese.

      00
  19. Poate că nici nu ne dorim o presă de calitate. O presă de calitate, poate că ne-ar spune ce nu vrea să audă majoritatea. Nu știu, zic și eu.

    00
  20. Din pacate nu exista nicaieri presa 100% independenta. Ori daca exista, mor de foame, se taraie de azi pe maine.

    In Canada de ex, tv-ul de stat (CBC) primeste peste 1 miliard $/anual. Peste astea tovarasul Trudeau si liberalii lui (care aici is de stanga) a mai dat vreo 600milioane raspanditi cu gratie la toate canalele media (tv/ziare) care-s pro-liberali. Si se obeserva, stirile/articolele sant favorabile conducatorilor. In schimb un grup de presa independent (Rebel Media) de-abia misca.

    In State e la fel. Media e prietena la catarama cu Stanga + tot ce tine woke shit in ultimul timp. Toti au fost formati la scoli pro-stanga (nu exista facultate in Canada+SUA care sa nu fie focar comunist). Si trend-ul e de mult timp. Am citit despre un individ care-a fost la SNL (Norm McDonald) dat afara prin 1998 pt ca facea prea multe poante despre OJ Simpson. Patronul NBC West Coast era pretenar bun cu OJ Simpson. Deci inca de pe-atunci au fost chiar si-n America (leaganul freedom/whatever) mizerii fanariote.

    00
    • Frumos că n-ai menționat calitatea jurnalistică de la Fox news. Știi? Ăia după care e modelată Antena 3?

      00
    • @Marsten: Glumesti, nu-i asa? Fox e exact la fel ca celelalte, cand era pe muchie de cutit l-au proptit tot pe senilul de Xiden. Si pupincuristi tip A3 gasesti doar la CNN.

      00
  21. „Cele mai importante companii care au susținut presa românească în 2020 au fost Paypal și Patreon, că au facilitat finanțarea celei adevărate.”
    La un minim de 3 eur/luna, sunt suficienti cateva sute de donatori ca sa asiguri unui blogger/vlogger un venit decent, astfel incat sa nu fie nevoit sa aiba alte job-uri si nici sa se caciuleasca la nimeni.
    Pentru organizatie mai mare, care poate face analize si investigatii, e nevoi de cateva mii.
    In Romania cred ca suntem vreo 15 milioane de adulti. Trebuie doar sa vrem sa ii sustinem pe cei care credem ca merita. Ca exemplu este Bernie Sanders care a adunat sume impresionante din multe donatii de valor mici.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube