Premiile pentru jurnalism și ce înseamnă ele pentru presa românească

Anul 2020 a fost acea bucată din viitor în care câinele de pază al democrației a fost hrănit cu Chappi de la buget mai mult ca niciodată. Cei care au trăit în 2004, când Năstase cumpărase mai toată presa condusă seren de Cristian Tudor Popescu, nu-și închipuiau că obiceiul ăsta va reveni cu atâta forță peste câțiva ani, cu o nerușinare și mai mare.

Există un festival pentru articole de presă bună și festivalul ăla dă și premii. Se numește „Superscrieri” și și-a desemnat recent câștigătorii. Marii campioni sunt Alex Nedea și David Muntean de la Recorder, care împreună au primit Superscrierea Anului, Superscrierea Cititorilor și premiul I la categoria video, iar Nedea a primit și premiul onorific Watchdog – câinele de pază al democrației. Pentru reportajele alea cu apă.

Au mai luat premii și Rise, pentru investigațiile despre achiziții în perioada pandemiei. (Un interviu cu unu de la Rise găsiți aici). Per ansamblu, între ăștia s-au împărțit premiile, Rise și Recorder și a mai luat ceva dela0. O listă completă găsiți aici.

Ar mai fi câteva chestii de remarcat:

Presa tradițională nu există în peisaj. Doar Libertatea apare un pic cu un articol preluat de la teleleu.ro și ceva de opinie de la un colaborator. În rest, moarte pe linie, doar publicații independente. Au vândut doar panică și clickbait.

În nasolul an 2020 presa tradițională (radio/tv/scris) s-a ocupat cu furtul. Ca să știți, traducerile alea din presa internațională aproape mot-a-mot nu sunt legale. Încalcă atât legile românești cât și cele europene sau americane. Traducerile și preluările aprobate trebuie menționate ca atare. Românii ăia hoți care fură prin lume pot fi recunoscuți ușor, au legitimația de jurnalist la gât.

Apoi au preluat anchetele făcute bine de alții, de premianții ăștia. De ce să trimiți tu oameni pe teren, de ce să anchetezi când poți foarte bine să pui „Recorder: investigație care i-a prins pe bandiți”, să preiei ce e important în text și să le dai „link”.

Altă metodă de furt este cea din presa locală, care e mai în rahat decât aia națională. Ăia plătesc câțiva oameni să scrie câteva articole, să trăiască de pe azi pe mâine și vine Striblea sau Mircea Marian și ți-l ia aproape complet. Eventual îți dă un „link” și mai bagă o opinie isteață la final. Câștigi glorie, că salariile se plătesc în glorie. Singurul care a avut un moment de luciditate a fost Tolontan, care le-a dat un premiu de consolare „Presa anului” la finalul unui articol în care s-a lăudat cu ce cărți a mai citit. Și link-uri la toată lumea.

Cele mai importante companii care au susținut presa românească în 2020 au fost Paypal și Patreon, că au facilitat finanțarea celei adevărate.

Marile companii ce activează în România preferă să finanțeze cancerul, ura și minciuna. La fel și statul. Cinste lor. Cel mai mare premiu la Superscrieri a fost 1500 de euro de la BRD. Luju.ro a luat în 2020 50.000 de euro doar de la Primăria Sector 1.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

21 comentarii

 1. Inseamna ce inseamna Oscar pentru filme… creste pipota in premianti, in cercul lor de prieteni, si nimic in rest… TLDR; laba in cerc.

  00
 2. Just google
  „1000 de ani de la marea unire”
  sa vedeti presa dea acum 3 ani in toata gloria ei.

  00
 3. Imi place cum se propaga si se rostogoleste treaba asta cu presa cumparata de Nastase in 2004. In 2004 cand Adevarul avea un tiraj de 400.000 de ziare pe zi, EVZ vreo 700.000, Jurnalul National tot pe acolo, iar Libertatea sarea de 1 milion. Asta-n contextul in care AN a fost nimicit de presa, mai ales dupa accidentul de la Mihailesti, motiv pentru care a si pierdut alegerile, ca pe vremea aia nu exista social media, iar internetul era folosit de-o mana de oameni care aflau de site-uri noi de pe top100 punct ro, sau ceva de genul asta, din ce-mi aduc aminte. Dar hey, de ce nu am propaga la infinit aceiasi minciuna care repetata de n ori va deveni, fara doar si poate, un adevar.

  00
 4. Apropo de ultimul reportaj de la recorder : https://www.stirisuceava.net/2021/04/video-inregistrari-penale-cu-omul-lui.html
  Puiu isi are radacinile in Camorra lui Flutur de la SV

  00
 5. A scăzut interesul pentru vaccin, va mai urma o campanie mare de la Guvern cu presa, cam la fel ca cea cu masca din 2020, nu?

  00
 6. Presă nu mai există de când a dispărut Playboy și Hustler. Acum le zice vloguri.

  00
 7. Nu stiu cum e in tara, nu citesc din presa nimic de ani buni. Insa in America si Canada e o prostitutie totala in jurnalism. Tot ce tine de ‘news’ e partizan/intr-o singura directie. Stirile sant ‘servite’ intr-un fel anume, ca sa ajute pe cine trebuie (cine da $). Iar stirile care nu-s de bun augur stapanilor nu-s prezentate deloc (motivul oficial „doesn’t fit the narrative”) sau is la pagina 17 ori daca e TV, 10 secunde la urma.

  00
 8. linkurile lui tolontan sunt perfect stricate, toate

  00
 9. Chiar sunt curios daca aceasta Romania mare online care este haznaua luju.ro a luat banetul ala de la PS1 pentru a l spala pe Tudorache, primarul diamonds are forever.

  00
  • Si nu doar ei.

   Mai jos sunt sumele pentru un singur contract din 2020, cel cu promovarea fantomaticului spital pe care Tudorache avea sa il construiasca intr-un viitor indepartat:

   – B1 TV: 100.050 de euro;
   – Antena 3: 70.000 de euro;
   – România TV: 69.000 de euro;
   – Digi 24: 69.000 de euro;
   – Luju.ro: 50.000 de euro;
   – Luis Lazarus Live: 30.000 de euro.

   00
  • De ce dracu’ ar fi nevoie sa promovezi constructia unui spital…

   00
 10. Încotro mergem băi domnule?…

  00
 11. Stai putin, n-ai voie nici sa preiei cu link (presupunand ca e corect linkul)?

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube