Turism: Cheile Vârghișului 2021

Drumul de la Vârghiș la Odorheiu Secuiesc e bombardat. Drumul pe Baraolt e mai bun. Ambele variante stau mărturie că poporului ăstuia i-a plăcut să bea porcește. Nu sunt porțiuni drepte în 100km. Deloc. Numai curbe. Aia e.

Drumul de la Vârghiș în Chei e o parte asfaltat. Partea neasfaltată se repara acum, în dorul lelii. Erau turiști care se întorceau din cauza pietroaielor lăsate în drum de ăia care reparau. Nu vă aventurați fără un 15cm gardă la sol.

Nu mai e permis accesul cu mașina în zona de camping inițială, o porțiune a fost împrejmuită, deci e a cuiva, și restul e foarte umedă, probabil a ieșit râul din matcă și nu au chef să scoată civili din noroi. Zona de camping a fost mutată în altă parte, e mai mare acum, sunt mai multe toalete (trei).

Mulți oameni care citiseră despre traseu pe net și veniseră ca fluturașii. Nu e un traseu ușor. Era și un pic ud pe jos, că plouase, dar sunt și zone unde aluneci ca naiba, nu au mai amenajat nimic (e 35 lei intrarea pentru 3 persoane, cu parcarea mașinii inclusă), ba chiar au lăsat și să se distrugă față de acum 3 ani. Foarte mulți merg până la peștera liliecilor și se întorc.

E plin de gunoaie. Plin. Plus cioburi.

N-aș mai da pe acolo prea curând. Nu merită momentan, poate să mai crească juniorul.

Mergem la Gizi Csarda să mâncăm. Timpii de așteptare mari, mâncarea puțină, dar bună și cam scumpă pentru zonă.

cheile-varghisului-48

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

20 comentarii

 1. Drumul rău spre obiectivele turistice este de fapt o barieră intenționată, să ajungă lumea cât mai greu

  00
  • Într-un fel asta e bine fiindcă nu avem oameni civilizați care să respecte natura și frumusețea locurilor pe unde trec ci fac numai gunoaie și stricăciuni.

   00
 2. In odorheiul secuiesc trebuie sa mananci la petho sau septimia, dar nu mai populariza zonele astea, lasa-i sa se opreasca la predeal, sau cel mult la coresi/afi

  00
 3. Drumul ala dinspre Odorhei inca mai era cat de cat ok acum 2 ani, dar cred ca nu are nici acum cum sa fie mai rau ca drumul dintre Odorhei si Rupea.

  00
 4. E de apreciat că tot încerci, mai dai şanse turismului în România, dar eşti uşor masochist.

  Cred că la noi deja trebuie să faci eforturi serioase ca să descoperi locuri nealterate de om, când minimul pe care poți să-l ceri, curățenia, e aproape o utopie.

  Eu am renunțat de mult, prefer să merg rar, dar în afara țării (şi nu e infatuare sau laudă, dar m-am săturat să fac slalom printre gunoaie şi ghiolbanisme).

  00
 5. N-ai incercat drumul prin Rupea și Ocland ? E fain. Noi pe acolo mergem.

  00
 6. Asta cu drumurile care sunt pline de curbe nici eu nu am înțeles-o.
  Dacă în unele zone de deal ar exista o urmă de logică, în zona de câmpie chiar nu există nici o logică să atâtea curbe. Cele mai aiurea mi se par alea în mijlocul câmpului.

  00
  • Păi au asfaltat fostele drumuri de căruțe. Caii nu mergeau drept, se mai înfruptau ba din stinga, ba din dreapta, ba o sfeclă, ba un fir de porumb…

   00
  • mai ocoleau o piatră, mai un câine…

  • Drumurile drepte sunt plictisitoare, e ușor să adormi la volan când mergi drept zeci de km. E imposibil să adormi la volan când tot timpul trebuie să virezi.

   00
  • Sa nu adormi la masina cand mergi drept, e bine sa aiba si ceva curbe.

   00
 7. Tot aud că Viktor Orban pompează bani în Ținutul secuiesc. Unde merg acești bani, nu și în infrastructură?

  00
 8. Experienta mea de anul trecut a fost un pic diferita in ceea ce priveste curatenia. Imi aduc aminte ca imi tot rula in cap intrebarea „astia de ce pot sa tina curat si noi nu?”.
  Drumul da,terci.

  00
 9. Ciudat, anul trecut pe vremea asta era curat. Chiar și așa nu ai ce vedea acolo, locul e de-o banalitate ieșită din comun, nu merită să bați atâta drum pentru nimic.

  00
 10. Am fost acolo anul trecut, pe la jumătatea lunii septembrie. În plus, era în cursul săptămânii, nu in weekend. Doar 3-4 turiști rătăciți, ca și noi. Era totuși foarte curat, trecuse perioada concediilor, nu mai era nimeni cu cortul, și cred că locul fusese recent igienizat. Am parcurs cam jumătate de traseu și ne-am întors înapoi, pentru că rangerii care ne dăduseră biletele de intrare în parc (niște băieți super ok) ne avertizaseră de posibila prezența a urșilor în zona. Peisajele superbe, oricum. Tot dinspre Odorheiul Secuiesc venisem și noi. Am fost într-o seară și la Gizi Csarda, și ne-am mirat că eram singurii clienți. Per total o experiență frumoasă, as reveni oricând în secuime, in acea zonă

  00
 11. Eu am fost in 2019 împreună cu 5 prieteni. Le-am parcurs dinspre Vârghiș spre Odorhei. Ciudățenia a fost că noi am fost călări oe biciclete. Rangerul de la intrare s-a uitat lung la noi si a zis că ne asteaptă înapoi. L-am intrebat dacă va merge in partea cealaltă a cheilor, a zâmbit, dar nu i-am oferit plăcerea de a ne intoarce. Am fost într-o sâmbătă, lume multă, dar spre bucuria noastră nimeni, dar absolut nimeni nu ne-a apostrofat pentru disconfortul creat de bicicletele noastre, va mai mult, ne invitau să trecem si ne asteptau. Am găsit curătenie si oameni civilizati. Cine spune ca nu ai ce sa vezi, pentru el nu e nicio problemă. Au mici în parcare la Kaufland.

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube