Termostat smart pentru calorifere

Dacă Vali se bate cu termostat fără WiFi, alții cu prea mult timp liber și prea mulți bani caută modalități de a eficientiza la maximum consumul de gaz pe timp de iarnă.

Până de curând încălzeam casa folosind doar un Salus IT500 pus în living la care am legat un IT300 în camera copilului. Funcționau bine, 500-le acționând ziua, 300-le noaptea, în funcție de unde ne petreceam timpul.

Deși casa este izolata binișor, camera copilului este cea mai expusă frigului, fapt ce duce la pornirea centralei de câteva ori pe timp de noapte pentru a menține temperatura dorită. Astfel, noaptea, încălzeam living-ul mai mult decât era necesar. Soluția simplă ar fi fost să reduc manual termostatele seara și să le deschid dimineața, dar de ce să faci ceva manual când poți automatiza? Și mai important, nevasta vrea să fie cald la parter când coboară dimineața să-și bea cafeaua.

În primul rând, pentru cei care nu știu, capete termostat există de multă vreme și au, în funcție de producător, diferite valori de temperatură per nivel. În al doilea rând, și foarte important, nu puteți pune TRV-uri decât dacă aveți deja robineți termostatați pe calorifere, gen.

Există multe modele de TRV pe piață, majoritatea dintre ele cu chipuri Tuya, mai sunt și Shelly, dar scumpe raportat la restul. Eu m-am orientat către două Sonoff TRVZB pentru 2 din 3 calorifere pe care le am în living, unul fiind închis de tot.

Le am montat de o săptămână și mi-a luat vreo 3 zile să găsesc combinația perfectă pentru ele. De ce? Păi, cea mai mare problemă a TRV-urilor este că, fiind montate pe calorifer, aerul se încălzește mult mai rapid decât în restul camerei. Astfel, dacă tu îl setezi la 23 de grade, TRV-ul va închide valva când simte 23 de grade, deși în cameră pot fi 21.
Pentru situația asta termostatul vine cu o setare de calibrare cu care poți interacționa prin automatizări sau folosi soluții out of the box precum Better Thermostat.

În cazul în care nu aveți Home Assistant și nici nu vreți să vă bateți capul cu așa ceva, Salus oferă sisteme complete formate din TRV, termostat de camera (cel care dă temperatura reală) și controller de centrală în sistemul IT600.

Revenind la Sonoff, acestea s-au integrat foarte ușor în Zigbee2MQTT prin care le-am făcut și OTA update. Noua versiune aduce ceva facil, cel puțin pentru mine: poți seta la ce procent să închidă valva când nu are nevoie de încălzire și, invers, cât să o deschidă atunci când are.

Practic, setez ca pe timp de noapte unul dintre cele două calorifere să închidă doar 80% valva. Astfel, atunci când centrala primește comanda de la zona 2 să încălzească etajul, se va încălzi parțial și living-ul.

Următorul pas este să montez unul și în camera copilului pentru că există niște situații în care zona 2 încălzește și este urmată la scurt timp de zona 1. Asta duce la o supra încălzire a camerei copilului și discomfort termic.

Restul casei are robineți termostat normali care își fac bine treaba în camere unde nu am nevoie de diferență de temperatură zi/noapte.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

64 comentarii

  1. Din filmul țara arde și baba se piaptănă :))

    Comentariu apreciat.10314
    • Păi o să scumpească rușii gazele daca nu iese dilimache 🤣

      Indecis. Tu ce zici?306
    • m-am saturat de politica, am zis sa fie si altceva.

    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 632
    • @Bigbear

      „De curiozitate, cum se va schimba viata ta (sau a altora) concret de luni,”

      Depinde, boss. Unii intr-un fel, altii in alt fel. Unii schimba tara, altii se gandesc la modalitati de supravietuire.

      O tanti care se mutase in Germania si-a schimbat viata in sensul ca a decis sa renunte definitiv la cetatenia romana, dupa primul tur.

      Fiecare cum crede, boss.

      111
    • Personal sunt contra fugii, dar sunt de acord ca problema e groasa.

      51
    • mac gregor, mi se pare ciudat si interesant ce citesc, stiindu-te fan Trump de prin alte comentarii… asta e fix Trump de Romania. Momentan suntem in faza „no collusion”.

      58
    • @mac gregor – Din 89 incoace am avut Constantinescu cu 20 de mii de specialisti invins de sistem, am avut Iliescu si zambetul lui, am avut Nastase cu numaratul de oua, am avut la un moment dat si niste tehnocrati parca, am avut-o pe Dancila etc.

      Nu mi-ai spus insa concret cum se schimba viata ta in raport cu cine este la conducere. Ala e presedintele si are atributii limitate, apoi ai guvernul – daca alianta pana acum a fost PSD-PNL si de acum o sa fie PSD-USR – PNL sau PSD – AUR – UDMR etc – ce se schimba a doua zi pentru muritorul de rand?

      Nu sunt orb si nici chiar asa prost, inteleg chestiile facute cu CCR sau cum a schimbat PSD-ul legislatia de a scos supravegherea audio-video din dosare ca era facuta de SRI si tot asa, insa impactul schimbarii conducerii la nivelul ierbii este mult mai mic decat pare pe internet.

      47
    • Toate motivele economice pentru care Trump era o idee buna pentru America sunt motive pentru care George Calinescu e o idee groaznica pentru Romania.

      52
    • Cand Trump a preluat conducerea, si prima si a doua oara, bursa a crescut ca Fat Frumos, IMPOTRIVA previziunilor unor economisti leftisti.

      Cand a castigat comunistul primul tur de alegeri, bursa romaneasca a pierdut bani de parca a atins-o Valdemort.

      Din punct de vedere economic, Calinescu nu e Trump de Romania, e anti-Trumpul.

      64
    • @BigBear

      Falimentarea Romaniei in 3 pasi simpli:
      – investitorii realizeaza ca s-a mutat falia geopolitica si ca peste noapte sunt pe teritoriu rusesc = banii pleaca, tu ramai
      – promisiunile de confiscare aka „nationalizare” si „redistributie” ii fac sa plece ordonat, cat mai pot absorbi socul, in termenii lor = locurile de munca pleaca, tu ramai. Sau te duci dupa ele.
      – economia in conceptia escrocului se rezuma la agricultura si minerit. Toata lumea care e desteapta face produse inalte tehnologice, ca acolo e profitul, mancarea si minereul sunt cele mai ieftine. Practic se reinvie modelul din ultimii ani de comunism, cand asta era tot ce mai mergea exportat. Reversul e ca vanzarea mancarii la straini va face ca populatia sa nu aiba destul de mancare, dar nah domnul e un securist nostalgic si nu o sa il deranjeze ca stati voi la coada..

      143
    • @mac – Hai sa fie realiști, nu idealiști. Rusia era rea, nu? Ești conștient că până să atace Ucrat acum 2 ani și să pună toți restricții era plin de firme de peste tot in Rusia, nu? Chiar crezi că dacă iese un prost președintele a doua zi pleacă McDonald’s din Romania?
      Văi, chinezii sunt comuniști, nu? Vezi cate din produsele alea bune americane sunt făcute în China comunistă – și americanii nu au nici o problema să aiba acele relații economice.
      Revenind la președinte – are totuși atribuții reduse, dincolo de ce bate câmpii și vor oameni să creadă.

      Vorbești de confiscare și de minerit și nu mai știu ce in economie – explica-mi te rog ce putere și pârghii are președintele in economie. Sa spunem că vrea să deschidă sectorul minier, da? Cum face asta presedintele României când premierul este de la alt partid și nu vrea asta?

      Lasă demagogia lui, spune-mi concert cum se implica președintele și da legi sau ordonanțe de urgență sau schimba codul fiscal.

      Și încă un lucru- dincolo de ce vrem noi sau este ‘firesc’ eu cred că sunt șanse măricele să iasă cg, așa că discutăm după aia ce s-a schimbat, da?

      16
  2. NOU
    #13

    E foarte frumos, dar in priciurile din hambar nu e nevoie, tovarase!

    113
  3. Pe mine ma intereseaza subiectul, chiar am si salvat articolul. Centrala dupa ce criteriu porneste? Termostatul din living e cel care controleaza centrala? Ala pe ce temperatura e setat?

    73
    • cel din living e main, da, si primeste comanda si de la it300 din dormitor. apa e la 55, parca.

    • @LittleBro – eu vreau doar să te rog să scrii „cipuri”, că am citit chipuri de atât de multe ori, de văd Iisuși pe pereți ;))))

      61
  4. deci wait, la un apartament caloriferele sunt in serie, termostatele astea inchid si deschid robinetii, incalzind doar camerele care ating temperaturi mai mici ?
    Ca eu le tin pe toate deschise la maxim si setez temperatura generala in casa.

    25
    • pai daca sunt in serie, cand ai oprit unul, ce e dupa el nu mai primesc apa calda, nu? eu am circuit individual per calorifer

    • aceeasi nelamurire o am si eu …

      centrala cand porneste imi incalzeste toate caloriferele, teoretic oricum consuma o cantitate de x mc gaz indiferent daca eu deschid / inchid un calorifer, camera unde am pc-ul se intalcezeste cel mai rapid dar deschid usa spre hol si in felul asta se incalzeste mai rapid si sufrageria (acolo am termostatul si e cea mai rece camera)

      so, … e vreo economie de energie daca inchid caloriferul din dormitorul 1? cand ating 22 de grade?

      @littlebro – daca ai zis salus it500, cum ti se pare ca merge? am acum un auraton2005 (bun ca functionare, dar fara prea multe setari), si in cutie langa el in asteptare sa fie montat un it500, dupa ce l-am luat si am citit comentarii mai multe, am tot gasit pareri proaste ca aplicatia a luat-o la vale si nu mai comunica bine, si nu mai x si y …

      14
    • Raul, apa sta in calorifere. Cand incepe sa incalzeasca, pompa centralei aduce apa rece din calorifere, o incalzeste si o trimite inapoi la ce temperatura e setata centrala. Inchizand x calorifere apa din ele nu mai vine catre cetrala pentru a fi incalzita, astfel cantitatea totala de apa ce trebuie adusa la x grade este mai mica, rezulta consum mai mic de gaz. scenariul meu functioneaza daca ai circuite separate.
      daca tu inchizi caloriferul din dormitor, ramane de plimbat si incalzit restul apei. aici e ‘schema’, cata apa incalzesti.

      salus au avut anul trecut prin iarna o problema mare de infra, si aplicatia a dat gherle vreo saptamana. asta inseamna ca nu mai putea modifica chestii, dar ce era setat, era local salvat si functiona ok. nu am avut vreun impact real, doar ca nu mai raporta in HA cum trebuie.

    • @raul sa incalzești/fierbi 1l de apa nu consuma tot atata energie cat ti-ar consuma sa incalzești 5l…daca tu esti singur si stai intr o camera(wfh de exemplu), ce rost are sa incalzești toata casa la aceeasi temperatura…baia e folosta cu predilectie seara, o incalzesti atunci la 24-25 sau cat iti trebuie pt dus etc
      @brosky tu presupui asa: caloriferul #2 se alimenteaza prin returul caloriferului #1 si tot asa…ceea ce e total gresit :)

      11
  5. Eu am un sistem Honeywell evohome de prin 2017 parca. Am inceput cu 4 valve, l-am extins la 6. ROI 1 an. Ma tot gandeam sa il schimb cu ceva mai smart, dar n-are sens.

    42
    • m am mai gandit si eu la asta, dar nu am gasit ceva sa fie mai smart ca evohome(da-mi un pont daca ai :P ). modul eco, in special, prin care „invata” in cat timp se incalzeste/raceste camera cred ca bate orice alta functie „smart”.

      22
    • N-am pont, presupuneam doar ca exista ceva mai bun.

      10
    • Si eu am EvoHome din 2020 si am mai instalat la 3 prieteni. Toata lumea happy.

      10
    • si eu tot Honeywell de vreo 6 ani. Individual pe calorifer. Programat sa fie mai cald cand stau sau presupun ca stau in camera respectiva. In rest temperatura de mentinere. Cand am nevoe sa fie mai cald in afara programului il pun pe modul manual. Am scazut consumul la gaz cam cu 20%

      10
  6. un pic offtopic dar similar. Locuiesc intr-un bloc nou, iar biroul este cu cca 1 grad mai frig decat sufragerie. Deasupra biroului este terasa vecinilor si practic 1/3 din tavanul meu este expus (terasa nu e inchisa). O varianta ar fi sa-mi izolez tavanul, dar parca nu ma incanta ideea sa micosrez inaltimea camerei. Am auzit de varianta unei vopsele termoizolante. A incercat cineva si functioneaza? Estimez ca am nevoie de 0.8-1 grad in plus pentru o temperatura ambientala comuna in tot apartamentul.

    21
  7. Doar ma laud, am scris vreo 4000 de linii de cod in care mi-am automatizat incalzirea. Bazat pe 7 termostate zigbee made in China, o gramada de senzori la fel de chinezesti de temperatura ambientala si in pardoseala, umiditate, tine cont de vreme, zi, ora, cine e acasa, preferintele fiecaruia in materie de temperatura, cat de aproape e de casa, pe ce directie se deplaseaza, ce face, geamuri si usi deschise, daca am musafiri. Accepta inclusiv override din butoane si revine pe automat dupa o ora. Termostatele sunt masluite sa arate un grad in plus ca efect de placebo pentru sotie. Raspunde inclusiv la comenzi vocale de genul mi-e cald, mi-e frig, etc.

    Comentariu apreciat.350
  8. ok, am inteles asa general ce a zis autorul, da, mai nene, de ce nu pui direct cap termostat wifi si smart pe fiecare calorifer? bai, nu inteleg IT-istii, dar sa mor de nu sunteti ciudati, cum va complicati voi treaba si complicati totul uneori. KISS-keep it short and simple!

    93
    • De ce sa pui surub cand poti sa legi cu sarma?

      Lasand gluma la o parte, banuiesc ca e mai scump sa cumperi o solutie de-a gata – Tado.
      La fel e si cu iluminatul inteligent: Hue sau restul

      22
  9. N-am inteles o treaba: de ce trebuie sa am robinet termostatat? Nu scot oricum capul ala termostat si il inlocuiesc cu asta destept?

    11
  10. sarac ai fost, sarac ai ramas.

    102
  11. Ok..ca sa vad daca mi se potriveste si mie acest scenariu :
    – Wi fi PNI CT36 termostat cu conexiune la net. Pus in camera de zi, care in mod normal e mai calda decat dormitorul.
    Dar: -seara cand ma pun la somn nu vreau 19 grade in dormitor,
    Ca sa nu mut termostatul, ma ajuta robinetul asta in sensul in care : sa ii dea semnal termostatului sa porneasca/opreasca caldura in fucntie de ce citeste robinetul ?
    Asta automatizat , nu cu combinatii .

    11
    • sincer, ce vrei tu faci si cu un termometru de camera, cat timp poti actiona termostatul.

      daca in camera ai sub cat vrei, raportat de senzor de temperatura, setezi termostat cu 2 grade mai mult decat ai de fapt in living, asta va da comanda sa porneasca. atunci cand senzorul de temperatura ajunge la cat vrei, dai comanda sa pui la loc valoarea pe care o vrei in living, si opresti centrala.

      si mai simplu, iei cum ziceam in post, un it500 si legi un it300. faci programul dupa camera in care esti.

    • e ideal cum ai tu. eu n-am 220V la distribuitoare. la parter pot duce, dar la etaj de lasa cu scos de parchet, si lenea e mare.

    • Misto, am dat click pe link si prima imagine era o centrala. Uite ba unde sunt bogatii, cu o centrala in fiecare camera. Lasa ca vine CG si va nationalizeaza.

      Sorry littlebro, stiu ca nu voiai politica dar nu puteam sa ma abtin.

      53
  12. Jos am un termostat Tado. Sus am 2 dormitoare cu 2 controllere de AC de la Tado. Toate 3 au termometru inclus. Încălzire în pardoseală. Automatizările sunt făcute prin Apple Home și pornesc de la temperatura din dormitorul copilului, ținând cont dacă suntem acasă sau nu.

    Sistemul nu e perfect, se vede că Tado e companie europeană de tech, adică se mișcă greu cu update-urile. De exemplu, nu reușesc să aduc unul dintre controllere la cel mai recent firmware. Pur și simplu nu face nimic.

    22
  13. Am calorifere si sus si jos.
    Sus e mai cald cu 2 grade decat jos si vreau sa am aceeasi temperatura.

    Cum fac?

    In mom asta am capete termostatate clasice, nu smart.
    Instalatia e echilibrata acum, se incalzesc toate caloriferele. Daca schimb cu capete termostatate smart nu o sa se dezechilibreze instalatia (o sa bage caldura in caloriferul A pana il inchide si abia apoi in caloriferul Z cap de coloana)?

    10
  14. La bloc am avut robineți termostatați al căror cap termostatic mecanic l-am schimbat cu un cap termostatic automat de la Lidl. Erau un pas înainte pe vremurile alea, aveau inclusiv detecție de fereastră deschisă și închideau robinetul. Le făcusem program după cum plecam la lucru, dar puteau fi controlate și manual.
    După ce m-am mutat la casă, unde instalația era deja făcută, culmea, robineții sunt netermostatați, am zis că fac la un moment dat cu termostat individual per cameră, schimbând distribuitoarele. Ghinion, vorba președintelui, coloana care duce de la parter la etaj și pe unde aveam de gând să aduc 230 Vac se înfundă undeva în perete și nu am reușit să trec cu nimic. Am lăsat-o așa, cu un termostat central Honeywell și robineții în poziție relativ fixă. Când o să renovez cred că o să trag câțiva kilometri de cabluri pentru diverse automatizări.

    10
  15. Ceva termostat controlat prin internet ieftin si bun are cineva?

    10
  16. @alin, citeste despre aqara e1 , le folosesc pentru toate caloriferele din casa, impreuna cu un seznor de temperatura pt fiecare. Sunt destul de usor de setat si instalat, daca ai robineti termostatati.

    Am redus factura anuala la incalzire cu approx 40%, si cel mai dragut e cand pornesc caldura cu o zi inainte sa ajung acasa din concediu..

    20
  17. Cat de mult tine o baterie intr-un termostat smart? Sunt chiar curios, nu fac misto.

    11
  18. cum zicea un om trecut prin viata: daca nu te mananca, nu te scarpina.

    22
  19. Este recomandat a se folosi senzori de temperatura separati. SONOFF are modelul SNZB-02D care functioneaza cu Zigbee2MQTT.

    Alta problema legata de multe implementari de termostate din HomeAssistant este ca folosesc algoritmi bazati (doar) pe Histereza sau maxim PWM ceea ce inseamna ca nu (prea) se ia in considerare inertia termica si termostatul nu „invata” mai nimic (valabil si la Better Thermostat). Practic se face un downgrade cand se foloseste acest termostat in HA fata de cele de la Salus de exemplu care are TPI (Time Proportional and Integral) sau ITLC (Internal Temperature Load Compensation).

    Aceste termostate bazate doar pe Histereza creaza un disconfort termic major prin variatiile mari de temperatura.

    Recomandari de termostate pt. HA care stiu TPI: Versatile Thermostat sau HASmartThermostat.

    21
    • evohome „invata”… invata dupa un timp cam cat se mentine o temperatura/cat de repede creste temperatura in camera aia..de ex daca tu ai setat 24 de grade o camera pana la 9 seara, iar el stie ca acolo se mentine aceeasi temperatura timp de 1h, va inchide caloriferul la 8, nu la 9 cum ar face un termostat clasic(sau il reduce foarte mult dupa caz). la fel la pornire, decat sa „forjeze” centrala la maximum, iti deschide caloriferul la 20-30-50% inainte de ora programata, ca el stie ca e nevoie de mai putina energie, pt un timp ceva mai lung pentru a atinge temperatura aia.

      00
  20. Pot să-mi repar espressorul dar nu pot să scriu cod. A încercat cineva capete de termostat conectate „mai pentru necunoscăori” cum sunt cele de la TP-Link? Am deja hub și senzori și întrerupătoare etc din sistemul Tapo, pare că se pot integra (oficial sunt alt sub-brand, „Kasa”), și sunt pe baterii. Am centrală de bloc.

    Sau chiar dacă n-a încercat nimeni, care ar fi dezavantajele față de automatizările astea de nebun pe care vi le faceți? că văd că e vreo 200 RON unul, adică nu chiar moarte de om.

    00
  21. folosesc Salus IT600 de 7ani in formatul urmator:
    -fiecare camera are termostatul ei; de acesta e imperechat TRV-ul/robinetul fiecarui calorifer; La calorifere imi montasem anterior robineti sa poata fi manual inchise/deschise.
    -exista un gateway care face legatura intre internet-wifi / si reteaua locala ZigBee (a termostatelor/TRVurilor)

    Sistemul acesta nu e 100% perfect, insa mi-a permis configurare fara batai de cap la inceput cand nu aveam timp sa-mi dedic pt asa ceva.

    CONS:
    -e scump
    -temostatul & TRVul – capul termostatat folosesc baterii AAA/AA; Cam de 2 ori pe an le schimb manual. Am investit in acumulatori eneloop.

    PRO:
    -sistemul e realtiv usor de configurat (daca stii engleza si ai un minim de intelegere cum functioneaza lucrurile in general) si nu trebuie sa apelezi la firme dedicate.
    -poti incalzi doar 1 camera, fara sa faci sauna in altele.
    -iti poti crea programe diverse per ore/zi + sau per scenarii (plecat de acasa ==> 18C, noapte ==> 20C peste tot, etc)
    -marele plus: ai control local si de pe termostate indiferent ce se intampla in exterior:
    –daca pica internetul complet (nu mai poti controla sistemul cat esti la birou)
    –daca iti pica wifi-ul in casa (nu mai poti controla sistemul din aplicatie de mobil, dar de pe pe fiecare termostat poti face asta; Da e mai greu cand ai 5 termostate, dar macar nu faci turturi); Dispozitivele comunica intre ele si Centrala termica printr-o retea speciala (ZigBee) si nu prin WiFi.

    In mediu de „apartament/bloc” din cauza vecinilor si a cresterii numarului de dispozitive WiFi pe care le au toti, creste numar interferentelor si te poti trezi ca nu mai ai semnal WiFI la TRV si nu se mai deschide/inchide noaptea TRVul si poti ajunge sa faci frig.

    00
  22. Eu folosește Tado de 4 ani în toată casa (robinet cu termostat pe fiecare calorifer). Acolo unde sunt mai multe în aceeași cameră, se grupează și sincronizează temperatura între ele.

    Aplicația are toate funcționalitățile necesare, singurul lucru care lipsește pentru ca nu suporta centrala este ca nu poți seta temperatura apei din aplicație.

    00
  23. Pentru orice problema sau montaje de termostate, nu ezitați să contactați Termo Service 2000! Firma autorizata ISCIR, oricând pregătită să ajute clienții!
    021.336.59.94!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile