O teorie vizavi de afaceri cu pensiunile turistice

La câteva străzi mai încolo e de vânzare o pensiune. Teoretic, super schemă, la 2 minute de centru, măricică, cu locuri de parcare în față. Nu e puțin lucru. Problema apare când te uiți la preț. Omul vrea jumătate de milion pentru 6 camere ocupabile.

M-am gândit la asta de câteva ori în cei doi ani de când are bannerul pe proprietate. Și nu doar la el, ci și la pensiuni în general, cu aplicație pe cele de vânzare și la cele care se construiesc pe Valea Prahovei (pentru cei care nu știu, cam 1/3 din pensiuni sunt de vânzare, în timp ce se construiesc în draci altele). Teoria acoperă bine de tot ambele situații.

Fiți un pic atenți: pensiunile sunt o afacere doar atunci când pică din cer proprietatea.

Atât de simplu e. Să zicem că o cumperi pe asta de mai sus. În cât timp scoți banii dați pe ea cu 6 camere, în condițiile în care nu ai grad de ocupare nici măcar 50%?

Înțelegeți de ce se construiesc pensiuni noi, în timp ce alea de vânzare nu se cumpără? Pentru că se construiesc cu bani europeni, gratis. Dacă ar fi să se construiască cu bani proprii, nu s-ar construi, că nu ți-i scoți în 10 ani.

Și, dat fiind câte sunt de vânzare, nu ți-i scoți nici când pică din cer. Situațiile fericite sunt cele în care oameni puternici prin anii ‘90 s-au orientat către așa ceva, au cumpărat/construit și acum au un venit mic și decent din asta, după ce au scăpat sau s-au întors de la bulău.

casa-268

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

66 comentarii

  1. Boss, cum sa astept eu 10 ani sa-mi scot banii aia? Eu vreau Q7 ACUM!!!

    20
    • Trebuie să pierd 10 ani din viață să depun efort constant, să construiesc business-ul, să antrenez angajați? păi după câteva zile îmi pierd cheful!

      00
    • Am un Metro alaturi, si cand ma duc la Auchan, ma duc perpedes. Ca sa fac miscare, e un kilometru 2 pe jos dus si inca 1-2 intors (pentru context).

      Si de fiecare data cand trec pe langa metro vad flacai care incarca Ulei, Faina bla bla bla in X5, QWhatever, X6 you name it ca sa duca la magazinul de la coltul blocului. Ori, un magazin de genul asta nu-ti scoate niste profituri exorbitante, iti pune o masa si o haina pe spate, dar bani de X5 in nici un caz.

      Oare oamenii astia din ce au facut bani sa cumpere masina aia? Care e logica?

      10
    • In blocul in care am locuit era un magazin de scara blocului – si-s schimbat in timp proprietarii de 3 ori. Fiecare nou proprietar era din bloc, a strans banii, si-a schimbat prima data masina, si-a luat apoi o duba, iar apoi si-a construit casa, la care s-a mutat si a vandut urmatorului pretendent magazinul.
      Cheia succesului este evaziunea masiva (se vindea marfa din garaj luata fara factura, se vindeau legume si fructe luate direct de la tarani, fara acte,etc), rascumpararea bonurilor de masa(70-80 bani la leu) si vanzarea pe caiet.

      01
    • @IonutO
      E foarte usor sa iti iei o masina de genul, in leasing, chit ca e SH.
      Un leasing pe 5 ani, la o masina de 35.000 de euro, ar fi cam 3000 de lei pe luna.
      Si uite asa ai Q7 din 2017 in fata blocului.

      00
    • Joaca scrabble, acolo ai Q10

      00
    • @Jupaneasa.
      3000 pe luna ?!?!?!?. Jizas. Daca atat i o rata, inseamna ca aia is tripluidioti.
      Pai eu daca as avea 3000 rata, veniturile ar trebui sa fie la 20-25000 minim.

      00
    • @Ionut
      Cine zice c-au cumpărat mașina? Poate au împrumutat-o pe 50 de ani de la un neamț bătrân, căruia nu-i mai trebuia… :)))

      00
  2. Presupunând ca o cameră se închiriază cu 150 de lei, la un grad de ocupare de 50%, ai nevoie de 16,5 ani doar ca să-ți scoți banii pe investiție.
    Exclus alte cheltuieli: facturi, angajați, taxe etc
    De fapt ar sari de 20 de ani fără sa faci un leu profit.

    Super afacere ce să mai…

    00
    • Oare ne întrebăm și noi de ce nu merg pensiunile? De ce turiștii nu se înghesuie? De ce eu prefer cazare în Brașov, iar apoi să plec la ale mele?
      Cazarea in centru e la aceeași bani, condiții asemănătoare. Nu ai ce face in zonele turistice din culoarul Rucăr Bran, Valea Prahovei. Drumul e de rahat, activități nu există, in afară de drumeții și băutură. Lipsa locuri de parcare, aglomerație, circulație proastă, efectiv nu merită cazarea la pensiuni.
      2. După activitățile din timpul zilei, te întorci în Brașov și te duci la un bazin? Pe centru, luat la pas cârciumile, plimbatu, bla bla, se găsește ceva de făcut. Nu mai stai cu grija că trebuie să conduci înapoi dacă bei ceva.
      Până la cazare faci 10-20 de minute pe jos, împleticit.
      E hotelu ARO sport in centru. Ieftin, 2 paturi, in spate la Sergiana. :D

      00
    • Calculul e un pic gresit, un grad de ocupare de 100% ar insemna 8 ani, hai 10 cum zici tu. Apoi banii se fac si din servicii, gen mancare. Deci se poate si mai repede ce 8 – 10 ani. Dar nu asta e ideea, ci daca investitia iti permite un trai super decent zilnic. As investi pe loc 500.000 daca ii aveam :) ca sa scap pe viata de problemele materiale. Fa un calcul la 1000 de euro pe luna, cat castigi in 35 de ani de munca. 420.000 din care nu te alegi decat cu o pensie, restul pe mancare, vacante, etc. A nu se intelege ca am zis ca pretul e corect, ci doar calculul mi se pare gresit.

      10
    • Legat de Brasov, plimbandu-ma aiurea pe strazi dau de asta, aproape de centru:
      https://goo.gl/maps/NxhS1afKrojRZGDj6

      Care e faza, spatii de parcare, liniste, maricel, arata decent, inchis de ceva vreme si deja instare de degradare…

      00
    • Numai afaceristi pe aici… investitia initiala ramane permanent in valoarea imobilului/afacerii. Nu trebuie sa o recuperezi in x ani ca sa zici ca iesi pe profit, poti sa faci profit din primul an, sa zicem 10k de euro si apoi vinzi pensiunea cu cat ai dat pe ea si asta e, ai facut 10k profit pur.
      Ca e supraevaluata sau nu, nu stiu si nu imi pasa, dar sa zici ca iesi pe profit doar dupa ce iti scoti suma investita e ridicol.

      11
    • Asta dacă ai banii cash. Dar dacă iei credit 500.000 euro de la bancă?

      00
    • ha ha ha…tu crezi ca e usor sa o vinzi la cost-plus. pai daca tu n-ai cine stie ce profit cu pensiunea si se duce veste in piata ca nu e profitabil sa ai o pensiune in locul ala, sa vad eu cui o vinzi. astfel, sper ca realizezi ca daca nu ti-o cumpara nimeni, e posibil sa o vinzi sub pretul cu care ai construit-o. sau deloc. si, daca nici nu poti sa-i modifici utilitatea, te alegi cu o pensiune mare si frumoasa pe care nu o vrea nimeni si cu banii blocati in ea. mai mult, s-ar putea sa-ti ceara si niscaiva costuri de intretinere, asta daca nu o vrei lasata in paragina. si nici s-o demembrezi nu poti ca sa vinzi materialele de contructie.

      10
    • Multa lume viseaza avioane pe aici. D-ale F22, nu orice!
      Mi se pare corect, nu iti iei pensiune!
      Mai bine angajezi 10 programatori sa faci viitorul Tik-Tok!
      2000 euro pe luna salariu brut de indian. Nu recrutezi pe zoso.ro ca aici toti IT-stii castiga 2000 de euro doar dimineata pe WC. Daca nu sunt constipati, ca taxeaza la ora.
      240000 de euro pe an. Orice soft semi-decent iti ia minim 2 ani. Raman 20000 din care iei niste calculatoare, platesti o chirie si restul … te imprumuti.
      Dupa 2 ani, orice luna in care nu ies bani ai 20000 de euro datorie. Daca treaba nu mai merge, si inchizi firma, ramai cu zero, in cel mai bun caz, sau cu o mare gaura in buzunar prin care poti sa-ti pipai viitorul.
      Dobitocului cu pensiunea, daca nu-i merge treaba intr-o luna, are de platit o femeie de servici, o contabila si intretinerea. Daca treaba bubuie major si trage oboanele ramane cu o proprietate pe care o da minim la jumatate de pret.
      Desigur, poti sa o plesnesti si sa te cumpere Facebook, daca din intamplare esti si evreu. Poti sa faci milioane, ceea ce la o pensiune n-o sa poti face niciodata, sau poti face 21000 pe luna, suficient ca sa tragi de timp pana ramai in curul gol.
      Asa ca nu mai blamati o afacere de tip pensiune, cu rist foarte mic si capacitatea de a-ti aduce un trai decent, daca nu mai bine, cu efort si stres minim.
      Evident ca mi-am luat multe libertati cu cifrele si nu zic ca pensiunea aia merita 500k (cum probabil nici nu o sa gasesti programatori cu experienta la 2000 euro brut), dar asa pe cazul mai general discut.

      00
    • Măi băieți mei… Ați făcut o facultate, da? Ați auzit de ROI și IRR? Astea interesează.

      Mie-mi plac discuțiile deastea așa, despre amortizarea investițiilor, costuri de oportunitateeeee,… Nu-i așa Big?

      Astăzi era cât pe-aci să câștig o groază de bani. Am cumpărat ceva redus cu 50%, deci am câștigat de fapt reducerea, ptr. că:

      I=s unde s=deltaNGV+I
      —–––-
      (NGV = nettogeldvermögen (net financial assets???))
      ––––-

      00
  3. Nu doar cu fonduri, am stat acum ceva ani la unu în Poiana Țapului, un analfabet, care avea o ditamai viloaia de trei etaje. După ce a băut cu noi, jegul ne-a spus cum a făcut el credite pe buletinele unor bețivi rupți în cur, lor dându-le ceva bani de buzunar, iar el făcându-și pensiunea respectiva.
    Bine, inițial, când era încă treaz ne dădea noua sfaturi sa muncim și sa punem deoparte, ca ei asa au făcut hardughia… Dar după ce a luat-o pe ulei l-am luat la întrebări și hop….

    00
    • Da, munceste si pune de o parte cate 10 lei pe luna si vei ajunge si tu… pe marte. :))

      Exagerez, dar asa e, in general biznisurile astea sunt cusute cu ata corupta.

      00
  4. Rasnov: Pensiune facuta cu 20k banii proprii, 30k bani de la UE. folosita 10 ani si mulsa de tot ce se putea mulge. acum vrea 500k pe ea?

    00
    • cine a zis ceva de râșnov?

    • Nu cred ca are relevanta locatia. Rasnov e exemplul pe care-l cunosc personal.
      pot sa zic si Suceava (unde ceva consilier isi facuse doua case cu bani europeni, si le-a facut cu sa arate a hotel.. tot asa, cu 60k ambele, acu 10 ani) cu cat le vinde acum? 200k?

      00
    • stai sa vezi cand isi termina Vestea complexul, ca nu-l intreaba nimeni de santate cu hectarele alea dinspre cheile rasnoavei.

      In caz ca va intrebati de ce erau mai ocupati cu asta decat cu aeroportul:

      „Odată cu această extindere se va crea și o alternativă de legătură cu stațiunea Poiana Brașov, respectiv dinspre DN 73A (Predeal – Râșnov) prin zona Cheile Râșnoavei. „Există un concept integrat pentru amenajarea noilor trasee, astfel încât să existe o legătură între zona Cheișoara pe Valea Sticlăriei spre DN 1E Poiana Brașov”, a explicat Veștea. De asemenea, în zona turistică din Cheile Râșnoavei ar urma să fie amenajată și o parcare cu 1.000 de locuri destinată în special turiștilor cazați în zona Bran – Moieciu, dar care vor să ajungă la schi în Poiană. Studiul preliminar pentru acest proiect a fost finanțat din fonduri private de către Asociația de Turism Poiana Brașov, costul acestuia fiind de 75.000 de euro.”

      00
  5. Tocmai pregateam un „guest post” despre turismul rural. :)
    Am cateva zeci de poze… macar pentru ele. Revin cu textul. :)

    00
  6. M-am interesat recent si am văzut ca sunt fonduri doar pentru pensiuni agroturistice, locații unde sa ai si o livada cu pomi fructiferi sau animale de crescut si sa oferi o experiența clientului.

    Majoritatea locaților sunt doar căsoaie urate cu un petic de curte; nu știu cat au făcut pe fonduri europene.

    00
    • Baga și tu un link ceva, eu știu că nu se mai dau fonduri europene pentru pensiuni

      10
    • Fondurile astea se dau de cand am intrat in UE, unele din ele chiar de cand de dinainte. Daca nu se mai dau acum, nu inseamna ca nu s-au dat in programele precedente.
      Vali zice bine: se fac, trebuie sa le tii 5 ani pe profit si apoi nu te mai verifica nimeni, deci o scoti la vanzare sau o tii pe post de casa personala/vacanta.

      00
    • Se dau… pe zone în dezvoltare.
      Chiar se dau, nevastă mea a venit acasă „uite puiu, doar 15 la sută, putem să facem casa, e o tipă …etc”.
      Mă costă cam 200k sa fac cotețu’, cu granit pe jos, pompă de căldură și avioane, un service moto dedicat ca și afacere … aiureli de ăstea. Tentant să dau doar 15%, nu? Mă rog, dai suma și ți se rambursează.
      Pentru cineva cu mâl în instalație o fi o variantă dar e și partea cealaltă a foii. Prefer să am casa mea, nu să tai chitanțe fictive de cazare la prieteni, prefer să nu mi vină controale pe cap pe care să le mituiesc, prefer în general o situație clară de banii pe care mi-i permit sau mă rog, mi-i permite banca.
      Dacă vreți careva…vă pot da contact o pampi care o tot fwte pe nevastă-mea la cap să facă și să dreagă.
      Presupun că există ceva comision, condiții și depinde de zona unde construiești.

      00
    • Eu am inceput anul acesta o mica afacere in turismul rural . nu se mai dau fonduri pentru pensiuni de orice fel de cel putin doi ani . au fost cheltuiti toti pe axele astea . turismul rural ar merge , dar sa fie autentic si locatia frumoasa …

      00
  7. Grad de ocupare 50% la week enduri, poate. In realitate ai vreo 2 luni, hai 2 luni jumate vara, sarbatorile de iarna, Craciun pe stil vechi cu moldoveni, vacanta copiilor in februarie si Pastele. Deci cu indulgenta 3 luni jumatate.

    00
  8. Nu ma leg de cazul de fata dar investiile imobiliare au un alt randament fata de alte investitii. Daca ti se amortizeaza in 10 ani o investitie imobiliara ea este foarte rentabila(si la 14-16 ani este rentabila). Oamenii greu inteleg ca multe afaceri mari s-au construit in generatii peste generatii. Dar da, Q7 iti iei peste 20 de ani ?

    00
    • Dintr-o pensiune nu-ti iei Q7 niciodata. In mod normal, o pensiune e un business mic, ar trebui sa fie suficient pentru un venit decent, dar nu pentru Q7.

      La fel si magazinasele de la coltul blocului. In mod normal, ala nu are cum sa produca atatia bani incat sa te scalzi in bani (exceptand cazul in care l-ai transformat intr-un lant de zeci de magazine). Dar da, incearca sa explici asta unui „patron” roman.

      00
    • Cit crezi ca va costa un Q7 cu 20 de ani vechime :-D ?

      00
  9. lasand la o parte cum a inteles romanul treaba cu bani europeni->pensiune->apoi vanzare, exista si visatori care spera sa se imbogateasca facand o pensiune. Bai copii, dintr-o afacere gen pensiune nu te imbogatesti, cel mult traiesti binisor cand oferi calitate+servicii decente si muncesti (foarte) mult tu si familia ta. Pentru cei care vand pensiuni nu pot sa zic decat „ha ha ha! si platitiva impozitele fraierilor!”

    00
  10. daca in zona o casa mai aranjata este + 300mii euro atunci pretul nu mai pare asa exagerat, nu?

    00
    • o casă mai aranjată e 150K, vândută în primăvară.
      o casă cu 6 dormitoare, dar pe care nu o cumpără nimeni, tot la fel, de 1 an, e 280.000.

    • @vali: eu am cautat anul trecut in zonele mai ok din Brasov, sub 200.000euro nu am gasit nimic ok, tot ce era sub pragul de 200.000euro si era mai noua/buna se dadea repede.

      00
    • Cati mp estimati ca are ?

      00
    • Trec des cu masina pe langa o casa facuta anul trecut, tot imi zice sotia ca vrea si ea, e langa manastirea Marcus.
      Cand am vazut pretul, am cazut de pe scaun. OK, e peisaj misto, dar pretul ala…..
      Sunt curios cati ani sta anuntul.

      https://www.storia.ro/oferta/casa-cu-finisaje-de-inalta-calitate-si-teren-generos-IDjDiD.html

      00
    • @Costi
      Daca stai si calculez putin, nu mi s-ar parea mare pretul.
      Suprafata teren 7000mp. Nu stiu exact pretul/mp dar, luand in calcul un minim de 3euro/mp, ar fi minim 21000euro terenul.
      Rezulta 214000/360 = 595euro/mp suprafata construita.
      Daca constructia s-a realizat cu materialele specificate in oferta, rezulta un pret estimativ de executie de circa 400-450 euro/mp.
      Vezi si tu cam ce profit scoate si el din afacere.
      P.S. Din ce se vede din poze, casa n-a fost facuta pentru vanzare. Posibil sa se fi intamplat ceva in viata omului si s-a gandit s-o scoata la vanzare.

      00
    • @Costi: stau pe cca 30 de ari și intenționez să fac 220 mp casă cu un etaj retras, acoperiș plat. Finisaje asemănătoare cu ce are nenea ăsta în casă, pe jos am alte idei dar în rest, ăsta e peisajul (văd că nici vânzătorul nu s a dus pe încălzire cu lemne, ori are pompă de căldură, ori electric). Casa plus două garaje îngropate în mal sub ea plus finisajele, mă duc la 200k. Adaug terenul care nu e cât are omul acolo, poziția care e mai bună decât ce văd în pozele alea, asfalt la poartă și canalizare, trifazic la 40 de metri, zonă împrejmuită (aka sunt 6 hectare imprejmuite cu poartă și drum de acces și aia e. Uite 300.000 dacă ar fi s- vând la final.
      235 de boabe pentru ce văd în anunțul ăla … e prețul corect. Nu e mic dar dacă omul are condiții asemănătoare cu ce am eu, găsește clientul. Nu e mare piața pentru ce vinde el…dar există și va vinde.

      00
    • Costi, casa mi se pare de vis.

      00
  11. Pensiuni adevărate,undeva prin Ardeal,spre Baia Mare.Preţuri corecte,servicii impecabile,altfel Izvora Kranevo(Bulgaria).Nu ştiu cum e la munte în Bulgaria.Exclus Valea Prahovei(valea plângerii dtpvd).

    00
  12. Situațiile „în care oameni puternici prin anii ‘90 s-au orientat către așa ceva și acum au un venit decent din asta” se aplica pentru mai toate afacerile din RO. Sau, cel putin pentru tot ce nu a fost vandut in afara.

    Foarte slabe sanse sa poti deveni antreprenor de succes in RO fara sprijin si bani din afara la ora actuala.

    00
  13. Sus pe deal la Kranevo e intr-adevar ft fain, si la pensiuni nu te simti jegmanit. Insa e cam departe de plaja si multi vor stramba din nas.

    00
  14. A fost un timp când la noi au explodat preţurile la apartamentele de la parterul blocurilor: Vând apartament două camere la parter cu posibilitate deschidere firmă. De ce căcat aş plăti dublu pentru un rahat de apartament doar că se poate face un magazin acolo ?

    00
    • stai ca nu inteleg. banii aia pe care ii dai pe pensiune dispar?

      daca cumperi (nu in rate) un apartament si il inchiriezi, banii aia pe care ii dai pe apartament nu dispar in neant, pentru ca ii transformi in capital – bun economic. tu iesi pe plus din prima luna de chirie.

      00
    • Cam cat ai plati chirie pentru un spatiu de firma? Cam cat valoreaza pentru tine locatia firmei? Ca daca dai chirie te poti trezi mutat o data la 2-3 ani (exemplu cazul unui prieten cu service auto, -50% clienti la fiecare mutare). Cam cat ar costa un alt spatiu comercial unde sa-ti desfasori activitatea?

      00
  15. La preturile astea aberante mai bine iti cumperi apartamente in Viena si le inchiriezi.

    00
    • Nu ai înţeles tu care era ideea de biznis la casele alea cu 6 camere, două băi şi o bucătărie. E pensiune nene, un loc unde dormi şi poţi să mănânci chestii tradiţionale de la kaufland.

      00
  16. babaetz, repetati dupa mine: industria hoteliera de pretutindeni este o industrie cu margine mica. iar profitul iese de cele mai multe ori din volum mare. de aia sunt profitabile marile lanturi hoteliere, iar pensiunile mici iti asigura doar cel mult un trai decent. nu te imbogatesti de pe urma lor. poate, cu un boutique hotel sau ceva exclusivist sa ai ceva mai mult succes, dar acolo nisa este mult mai mica si nu va ganditi ca va vor curge lambo-urile prin garaje

    00
  17. Corect. Păi cum să nu-ţi faci pensiune? Dacă aveți un teren disponibil într-o zonă pitorească sau un imobil pe care vreți să îl transformați într-o pensiune, o puteți face prin programul dedicat agropensiunilor, sub patronajul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Antreprenorii pot obține 70.000 de euro, care pot acoperi 100% din cheltuielile proiectului şi nu este obligat să contribuie cu niciun euro pentru cheltuielile eligibile în proiect.
    Haida haiiiiiii

    00
  18. Poate ca din aceleasi motive se construiesc si zeci de blocuri la mare… interesant e ca daca o pensiune la munte nu-si scoate banii probabil ca nici la mare, pe plaja, la soare nu e mare sfaraiala… mai ales ca acolo sezonul chiar tine sub 3 luni… (in anii buni).

    00
  19. Multi spala o galagie de bani prin pensiunile alea. Sunt adevarate masinarii de reintegrat bani murdari in circuitul economic.

    00
    • cum fac ei asta?

    • Este o mare întrebare asta cum fac bani din pensiuni la pizdeea prin munţi unde mai trag pentru un chef politicieni care nu vor să-i vadă pulimea şi cam atăt.
      Am lucrat acum doi ani la o firmă care a fost solicitată să-i găsească soluţii de branşament electric la ceva pensiune prin munte unuia . Tipu, ulterior am aflat că avea un birou care intermedia afaceri cu fonduri europene, a avut un căcat de cabană dar şi-a construit o ditamai vilă pe locul ăla şi până atunci a mers pe sub radar cu curentul avînd tras un cablu ilegal şi propabil a fost dat în gât.
      Ce vreau să zic. Mă uitam ca prostu’ la ditamai măgăoaia unde erau ceva jucării uitate de probabil familia ăluia pe o terasă unde trebuiau să fie turişti, în rest pustiu, de ce ai investi bani în aşa ceva.
      Acum am aflat de ce. Fonduri europene pentru dezvoltarea turismului în România. Bani degeaba.
      Apropo, mai ştie cineva ceva de Codruţa care se lupta cu mafia politică din România ? Am înţeles că este procuror şef la parchetul European şi că urmăreşte cu atenţie şi îngrijorare tocmai abuzurile cu fonduri europene.

      00
    • Poate la alea de lux. Ca unde am stat eu n-aveau masina de spalat.

      00
  20. @Zombificatu
    Ii spala la raul din spatele pensiunii sau au izvor in fata? Explica-ne si noua.

    00
  21. Cum spala bani? Cred ca majoritatea am vazut Ozark si Breaking Bad.

    00
  22. Am un teren micuț (cred ca ceva între 700 și 1000mp) pe la vidraru pe partea stânga când vi de la CdA) a lacului.

    Se bagă careva cu consultanță de deschis ceva?

    00
  23. repetati dupa mine: pensiunea nu e business.

    esti self employed si te duci dupa ea ca stil de viata „mai pe langa casa”, ca nu pot zice ca e relaxat.

    am vazut mii de idei de afaceri in ultimii ani, marea lor majoritate nu sunt afaceri sunt hobbyuri sau in cel mai bun caz ce fac aia pe indie hackers pt extra venit.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.