Pe tema zilei: cărți

Mă gândesc că toți ăia de prin media care au câte o părere doctă pe subiect au citit măcar una din cărțile propuse pentru a fi folosite la predarea în școli.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

47 comentarii

  1. + „unde a disparut pispirel – nicholas allen”
    – „corpul omenesc larousse”: brate, coaste, abdomen si sarim direct la genunchi

    00
  2. Noi nu citim materiale pornografice!

    00
  3. Blasfemie! 20 de cruci si 10 tatal-nostru!

    00
  4. NOU
    #15

    Babete? Cărți scrise de babete? Pentru copii?

    00
  5. am citit-o pe aia roz din fotografia a patra. din păcate, tratează mult prea puțin, la sfârșit, pe fugă, probleme foarte importante pentru un tată de fată și pentru o fată în românia, „agresiunea”, „dreptul de a spune nu” etc.

    00
  6. Până acolo, vorbiți mă cu copiii voștri acasă. Dacă e ”pregătit”, n-o să aibă mari surprize când aude chestii la școală.

    Nu cumva e iar fuga aia a părinților de responsabilitate?

    ”Al meu halește ciocolată acasă cu găleata, l-am adus la dvs. la grădiniță să-l învățați să mănânce sănătos.”

    ”Da, știu că a zis p..ă și p…ă în clasă, e posibil să mă fi auzit pe mine acasă, dar nu asta e rolul educatoarei, să-l învețe să se comporte?”

    ”Acasă nu prea ne ocupăm de el, stă la Fortnite toată ziua, dar de aia l-am adus la școală la dvs., să-i băgați mințile în cap. Eventual să-l faceți geniu.”

    ”Noi îi zicem de cuculeț și păsărică acasă, îi explicați dvs. ce e ăla vagin, da? Că nouă ne e rușine.”

    PS: ultima e chiar pe bune, o mamă se lamenta, cum adică să-i explice ei fiicei despre menstruație? Păi cine vrei tolomaco, o străină, cine-i mai potrivit pentru așa ceva decât părintele?

    și tot așa…

    00
    • să știi că, în românia, părinții sunt cel mai puțin potriviți să vorbească cu propriii copii despre educația sexuală. din două motive: le lipsește și lor educația sexuală și le lipsesc cunoștințele de pedagogie și psihologie pentru a preda lucrurile necesare.

      știu, toată lumea va sări în sus și va spune că nu-i așa, că toți știu despre ce e vorba și știu cum să explice…

      00
    • @berenger, dacă nici generația noastră nu-i în stare de asta, nu știu ce să mai zic. Înțeleg că (unii din) părinții noștri au avut dificultăți de comunicare pe tema asta, dar noi deja am prins alte vremuri și mult mai multe surse de informare.

      00
    • @berenger, plus, ”pedagogie și psihologie” ca să discuți cu fiul/fiica? pana mea…

      00
    • acel „noi” din replica ta se referă, de fapt, la bula ta. societatea românească e mult, mult mai largă. și nici bula ta nu e compusă doar din oameni perfecți. chiar tu i-ai enumerat pe cei care sunt departe de ce ar trebui să fie.

      00
    • Maică-mea e cadru medical. Nu a avut nicio discuție cu mine despre menstruație și sex în adolescență. Mi-a zis doar să îi spun dacă am nevoie de tampoane sau de algocalmin. Îmi vine să râd (și să plâng) acum când îmi dau seama că tot ce am aflat despre corpul meu și sexualitate am aflat din revistele alea pentru fete, gen BravoGirl (am 30 de ani, acum 16 ani încă erau în floare). Fun fact, le citeam pe ascuns, pe la prietene, pentru că alor mei nu li se păreau potrivite pentru vârsta mea.

      Da, e multă fugă de responsabilitate, inclusiv la părinți de la care nu te-ai aștepta să facă asta. Mama avea educație în sensul ăsta, nu a considerat că am nevoie de ea. Deși vin dintr-o familie în care 3 femei (inclusiv bunica mea maternă) au murit după avorturi ilegale în timpul comunismului și în care alte femei au fost abuzate. Nu știu să explic de ce a evitat subiectul ăsta – de rușine îmi imaginez, habar n-am.

      Sunt excepții (am unchi și mătuși care au vorbit foarte deschis de subiectele astea cu verișorii mei), dar în România aia „profundă” sunt și mai rare.

      00
    • În anumite zone ale ţării, chiar se face educaţie sexuală.

      Jud. Vaslui, de pildă.

      „Fă, dacî laşi pi altu să-ţ facî şi ţ-am făcut io acu’, ti ie mama dracu, ai auzât?”

      00
    • „@berenger, dacă nici generația noastră nu-i în stare de asta, nu știu ce să mai zic.”

      Haidi, bre, sa mai scoatem si capul din bula. Cum credeti ca discuta cu fata ei de 12 ani o femeie din comuna Salcia, Bacau, care munceste cu ziua prin sat? Da’ cum discuta cu baiatul lui de 13 ani barbatul ala care paznic la un depozit de materiale de constructii in Bals?

      00
  7. NOU
    #26

    era 1992-1993 si am gasit in biblioteca de acasa (parintii mei oameni muncitori, strung si comert, dar care citeau carti generaliste) o carte intitulata Copilaria, adolescenta, tineretea – in acea colectie de carti mici, verzi, subtiri – Medicina pentru toti/Stiinta pentru toti – aveam zeci de carti de tipul ala cumparate in anii ’80. M-a ghidat efectiv in perioada pubertatii, ca de la scoala nimic, de acasa evident nimic in privinta sexualitatii, transformarilor. Sat 1 si RTL nu erau suficient de explicite.

    00
  8. Trebuie bagat „Big Mouth” pe Netflix.

    00
  9. E o chestiune de principiu, nu e ok sa ardem etapele.

    00
  10. Wow, cred că s-au activat niște grupuri pe blog… :)

    00
  11. Domnul si doamna hormonel, foarte distractiva.

    00
  12. Cum, n-a observat nimen i că autori sunt ”străini”? Deci, atei/gay/pedofili/degenerați/perverși/etc!

    00
  13. Luati de-aici educative.
    http://www.reacharoundbooks.com/brendas-beaver-needs-a-barber.php

    Mai multe pe tab-ul „Our Books”.

    00
  14. Îmi aduc aminte că, la un moment dat, când eram prin clasa a 7a, a apărut în bibliotecă o carte nouă: „De vorba cu tinerii – Probleme de educatie a sexelor, de dr. Radu Dumitru”. Așa au știut ai mei să-mi facă educație sexuală. Zic că s-au descurcat, decât să mă lase vită, să învăț de la „băeți”.

    00
  15. de cartea lui radu dumitru mi-aduc aminte si eu, avea niste termeni pentru descrierea pozitiilor de ziceai ca participi la o disectie pe cadavru, „decubit dorsal” m-a bantuit e fiecare data cand ajungeam in pozitia aia, ma abtineam greu sa nu rad

    00
  16. Mizerii de carti … ma face sa ma simt bine ca nu m-am nascut dupa anii 2010

    00
  17. @adizah: ”o mamă se lamenta, cum adică să-i explice ei fiicei despre menstruație?
    bine ca a botezat-o fara s-o intrebe, cu ceremonie la p…. goala in public!

    00
  18. Eu sunt printre aia care sunt impotriva educatiei sexuale in scoala. Si nu din motive religioase sau din pudibonderie. Pur si simplu mi se pare aiurea ca statul sa hotarasca la ce varsta e cazul ca copiii sa invete despre sex si ce anume trebuie sa stie despre sex.
    Pentru ca, copiii au la aceeasi varsta o dezvoltare psihica si fizica diferita, in functie de educatie, mediu de viata, etnie, etc.

    E posibil ca aceste lectii sa nu faca altceva decat sa le starneasca curiozitati pe care altfel poate nu le aveau (inclusiv homosexualitate).

    Mi se pare aiurea sa fut aiurea inocenta unui copil pt. ca niste politicieni au o agenda „progresista”. Fiu-miu la 9 ani inca crede in Mos Craciun si Iepurasul de Paste, deci mi-e tare greu sa cred ca in vreo 2-3 ani o sa fie ineresat de sex.

    Educatia sexuala (si educatia in general) trebuie facuta in primul rand in familie atunci cand copilul are curiozitati de genul. Oricum, nimeni nu a ramas virgin pentru ca nu a facut educatie sexuala la scoala.

    Pentru cine gusta umorul South Park https://southpark.cc.com/full-episodes/s05e07-proper-condom-use

    00
    • Sunt niste temeri rezonabile, dar cam exagerate.

      „E posibil ca aceste lectii sa nu faca altceva decat sa le starneasca curiozitati pe care altfel poate nu le aveau (inclusiv homosexualitate).”

      Chiar credeti ca cineva isi poate schimba orientarea sexuala doar ca a auzit ceva, undeva si a devenit curios?

      Si inca ceva – discutam de un curs organizat semestrial. Adica ceva de genul 2-4 ore pe an. Am vazut niste liste fantasmagorice despre ce isi imaginau unii ca s-ar putea discuta acolo, chestii pentru care ai avea nevoie de zeci de ore, minim.

      00
  19. Din seria asta mai e „Totul despre caca”. Am înlemnit.

    00
  20. asa, ca idee, cartea aia cu „ce se intampla cu corpul meu” e material gratuit oferit de biblioteca online a martorilor lui iehova, ba, pana si pocaitii sunt mai deschisi la minte, numazic

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.