Taci și cumpără imobiliare, fraiere!

Pe praful ăsta, imobiliare.ro au dat publicității un studiu. Partea amuzantă e asta:

Locuințele au fost cu 6% mai scumpe anul trecut față de anul precedent, suma medie solicitată la cumpărare urcând de la 1.593 euro la 1.682 de euro pe metru pătrat util. Creșterea prețurilor a intrat însă, astfel, într-o etapă de decelerare, ritmul fiind inferior celui înregistrat în 2021. (sursa)

Deci prețurile au crescut, da? Asta se vede la prima vedere și asta a titrat presa. Nu, nu chiar, a crescut suma solicitată. Un pic diferit, suma solicitată versus suma cu care se vinde un imobil. Și nimeni nu are interesul să facă o centralizare sau o investigație pe tema asta.

Pentru că datele ar afecta mulți oameni care depind de prețurile astea și de cumpărat în continuare imobiliare. Dezvoltatori imobiliari, bănci, notari, muncitori în construcții, vânzători și producători de materiale de construcții, pipițele care fac pe agenții imobiliari și, la final, politicienii care fac ca tot acest lanț să funcționeze fără să fie perturbat, fie că vorbim de ăia care alocă bani pentru Prima Casă, fie ăia care asigură protecție mafiotă dezvoltatorilor.

Așadar, prostul care cumpără finanțează tot acest lanț al slăbiciunilor. Dacă nu o mai face, o să fie vina lui pentru falimente și șomaj.

imobiliare-2022-07

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

71 comentarii

  1. Sunt curios dacă la cele noi poți negocia ceva.
    La cele „SH” discuți direct cu vânzătorul și te mai poți înțelege.

    Comentariu apreciat.594
    • nu trebuie să intrebi, trebuie să oferi. cât vrei? 100? da, iți ofer 70.

    • Dacă bagi replica cu ”acum semnăm și în 2 ore ai banii” e ca și cum ai flutura ”jidănește” teancul de bani și îi vezi cum li se rostogolesc ochii. Eu am avut o reducere de 9k acum 2 ani făcînd așa (la un apart mai vechi).

      Comentariu apreciat.10021
    • In afara de bugetari si bombardieri, cati mai au banii „jos”?
      Majoritatea apeleaza la banca…

      Comentariu apreciat.8756
    • In afara de bugetari si bombardieri, cati mai au banii “jos”?

      – oameni care au făcut bani afară
      – videochatiste
      – oameni care au vândut terenuri
      – blogger.

    • @Laurentiu nu mai stiu unde am citit, dar majoritatea in Romania cumpara cu cash si nu cu credit bancar.

      Indecis. Tu ce zici?5561
    • Marinel, depinde si la ce valoare totala, nu e chiar asa mereu. Am cumparat 3 apt in ultimii 5 ani cu banii jos, ultimul anul trecut. Dpmdv ar fi aboslut normal ca „cu banii jos” sa fie un 5% mai putin decat cu credit in care stai si te fute banca, plus astepti, plus etc. etc. Dar nu toti vanzatorii inteleg asta.

      Sigur ca vanzatorul de cele mai multe ori isi pune cateva mii de euro peste ca sa aiba marja de negociere, insa 9k e mare reducerea pe care ai obtinut-o, daca era pentru un apt ~100k, ca daca era 200k sigur ca nu e asa mare.
      @laurentiu, da, mai mult de jumatate din tranzactii se fac cu banii jos.

      Indecis. Tu ce zici?3956
    • @Boris, se aplica ce spui tu cu reducerea de 5% pentru cei care se grabesc sau pentru dezvoltatorii imobiliari care vor sa vanda cat mai repede sa acopere imprumutul de la banca sau sa inceapa un nou proiect.

      Dar in cazul unei persoane fizice care are un apartament de vanzare, 5% sa spunem ca insemna 5000 de euro. Banii astia sa spunem ca ii fac la serviciu in 2-3 luni. Pai si de ce sa ma grabesc si sa pierd veniturile pe 3 luni, doar pentru ca un client vrea sa cumpere prin banca?

      Indecis. Tu ce zici?3212
    • Boris, cu ce te ocupi ?

      Indecis. Tu ce zici?219
    • @boris
      85k-9k=76k. Apart similar s-a vîndut anul trecut (2021) cu 91k, altul cu 95k (2022) pe aceeași scară.

      514
    • NOU
      #11

      @car, dupa nume probabil e raket

      PS: boris, glumesc, nu ma cauta…

      Comentariu apreciat.754
    • @Boris – si care logica sa dai discount 5% pt plata cash? Un cumparator serios are deja discutie in prealabil cu banca si obtine pre-aprobare pt rata maxima pe care o poate contracta. Iar apoi mai ramane ca banca sa analizeze documentele proprietatii. 2-3 saptamani daca cumparatorul are temele facute pana la 1-2 luni daca acum avordeaza banca pt prima oara (2 luni a durat cu Prima Casa). Tu zici ca merita sa cedezi 5k eur? Daca ai castiga 10k pe luna ai ceda asa usor 5k eur? Eu nu.
      E drept ca vei suporta ceva frecuș, dar eu zic ca merita efortul daca inseamna ca economisesti 5k eur, presupunand ca este vorba de un apartament de 100K eur.

      Discount mai mare daca cumperi in faza de proiect, sau cand inca e la inceput proiectio ca sa reflecte riscul asumat de cumparator. A scris cineva zilele astea articol separat pe tema asta, aici fiecare cantareste daca merita.

      Indecis. Tu ce zici?1729
    • @Marinel: crezi ca la o locuinta noua obtineai aceeasi reducere?
      Asa, de la mosi si babe (sau mostenitorii lor), poti obtine reduceri substantiale.

      67
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1645
    • @Laurențiu
      Nu știu la nou, dar la ăsta ”am luat fața” unuia cu credit ipotecar deși dădea cu 5k mai mult. Mi-a spus proprietarul DUPĂ ce am făcut tranzacția.

      137
    • Cred ca ala mai dorea ceva de la tine…

      111
    • Cosmin, piata imobiliara din Ro (pentru apt. vechi) este una in care se negociaza pretul. Adica daca tu pui un apt. la 100.000 ca vanzator, oricum o sa vina diversi si o sa iti zica iti dau: 90k, 85k, 97k…ca asa se face in Ro (sunt alte tari unde se fac oferte mai sus decat pretul de lista, believe it or not).
      Sunt pur si simplu oferte, vrei sa le accepti bine, nu vrei sa le accepti iarasi bine, nu e ca si cum iti scoate cineva tie Xk din buzunar.

      Ce ziceam eu era ca eu daca vin si iti zic: cu banii jos iti dau -5% macar eu iti aduc un motiv pentru care iti ofer mai putin, ca nu mai esti frecat la cap, sigur ca poti sa preferi sa astepti. Altfel sigur e dreptul tau sa refuzi, dar la fel de bine si aia care o sa vina cu credit tot o sa iti ofere mai putin ca asa se face o negociere.

      Marinel, bravo

      Indecis. Tu ce zici?256
  2. > Și nimeni nu are interesul să facă o centralizare

    Daca ai o jumatate de zi libera gasesti informatia asta pe site-ul Institutului National de Statistica, stiu ca am gasit-o anul trecut la un moment dat.

    Comentariu apreciat.443
  3. promitem sa cumparam, show must go on

    Comentariu apreciat.344
  4. Ap luat anul trecut cu 76mii e acum 90+. Credeti-ma ca nu merita. Cereau 80, am oferit 76 si la atat am ramas.

    Comentariu apreciat.586
    • @Oana- Fara nici un misto. Pe ce baza ai evaluat apartamentul la 90+? Evaluarea a facut-o banca, un evaluator independent, oferta ferma facuta de un eventual cumparator?

      Thx!

      Indecis. Tu ce zici?1120
    • nu l-am evaluat eu pe cel la 90+. Este identic cu al meu, in aceeasi zona si apare la aceasta suma pe site urile de profil.

      Indecis. Tu ce zici?1222
    • Deci de fapt apartamentul tau valoreaza fix cat ai dat tu pe el.

      Faptul ca unul identic (poate ca si suprafata / compartimentare / etaj / zona) e pus LA VANZARE (nu a primit banii aia pe el) la 90+ nu inseamna nimic daca nu il si vinde la banii aia.

      Sau ca fix toate apartamentele identice cu al tau / cel pus pe site la vanzare, au aceeasi valoare…

      Comentariu apreciat.3812
    • @Adib
      pai nu despre asta vb?

      tu cu cine te certi si dc? nu am zis ca a avut o valoarea corecta intr-un anumit moment in timp indiferent daca acel moment a fost in trecut sau in prezent. mi se pare interesant cum a crescut pretul in nici un an; vb de un ap identic la compartimentare, etaj, zona. basca, mai sunt altele in zona cu aceeasi compartimentae, etaje diferite, dif de pret de max 2000 +-. daca as fi acum cumparator, nu as da ~90, atata tot.
      vorbind de valoare, probabil ca nici cat a dat vanzatorul meu acum 15 ani nu e tocmai valoarea reala.

      Indecis. Tu ce zici?1518
    • Cât cere cineva pe un apartament nu este totuna cu valoarea lui reala în piata. Cu cat se va vinde reprezinta valoarea lui reala in piață.

      Despre asta e articolul. Asta este discuția.

      174
  5. E un cerc vicios pana la urma. Cei cu buget redus cumpara “low cost” prin Chiajna, Floresti, PopestiL etc… apoi injura ca nu au infrastructura.

    Cei cu buget mediu cumpara ap comuniste de 40-50 ani si apoi injura ca nu au parcari… asta pe langa injuraturile cu “meseriasii” adusi sa renoveze si care fac carpeli plus minim 20-30k euro costul renovarii.

    Tragi linie si realizezi ca “ieftin si bun” nu exista. Ce faci daca vrei ceva nou si decent:
    – exclus gips carton
    – exclus bucataria in living “open space”
    – spatiu 60-70mpu
    – parcare subterana
    – incalzire in pardoseala
    – metrou ideal la 5min, max la 10min
    – bloc nou, fara subsolul plin de gandaci, fara tevi care refuleaza in subsol si pute in casa cand nu te astepti

    Ce faci?! Ajungi sa dai mai mult pentru ca ofertele care sa corespunda cerintelor de mai sus sunt ft putine…

    Cine are parcare subterana stie cum e sa conduci pe ploaie / vant / ger si sa ajungi acasa langa lift fara stresul ca poate ti a blocat cineva locul de la ADP. Bonus scapi si de jegurile cutofile care isi lasa supozitoarele emotionale sa se pise pe masini…

    Comentariu apreciat.13029
    • Incalzirea in pardoseala la apartament, sistemul Bjoern, fara sapa, scartaie de zici ca stai intr-o casa bantuita. Daca nu ai 5-7 cm de sapa nu merita! Si cam greu de obtinut asta la apartament (sapa + politiren cu bumbi = 10-12cm, ca nu pui pe folie).

      Comentariu apreciat.3812
    • @Ninja
      da mi voie sa te contrazic. un sistem uscat de incalzire in pardoseala instalat cum trebuie n-are voie sa faca tigania aia de care zici.

      1410
    • Rasistule! Huoo! Ca nu are trebui sa se intample si ca asa se intampla in realitate sunt doua chestii diferite. Cauta niste oameni care au sistemele astea, vezi ce zic!

      115
    • @AlinP – Aline, ce indragostit esti tu de masina ta……

      1112
    • krompus, de asta am cautat ap la 5min de metrou… fix sa ajung rapid cu masina la metrou.

      223
    • @Ninja Scârțâie pt ca este montat de „meseriași”. Iar cei care nu sunt meseriași, si respecta procedura de instalare, sunt rari pt ca restul au plecat sa lucreze în alte tari unde nici lucrarea, nici salariile, nici condițiile de munca nu sunt treaba de mantuiala.

      30
    • „Tragi linie si realizezi ca “ieftin si bun” nu exista. Ce faci daca vrei ceva nou si decent:
      – exclus gips carton
      – exclus bucataria in living “open space”
      – spatiu 60-70mpu
      – parcare subterana
      – incalzire in pardoseala
      – metrou ideal la 5min, max la 10min
      – bloc nou, fara subsolul plin de gandaci, fara tevi care refuleaza in subsol si pute in casa cand nu te astepti”

      Blocuri care intrunesc toate cele enumerate de tine le numeri pe degete. Un bloc din Popesti e facut la fel fata de unul din Aviatiei, diferenta de pret e constitutia 99% din zona. Restul de 1% posibil finisaje mai bune.

      22
  6. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1245
  7. Nu vrea nici un fost agent imobiliar sa povesteasca despre piata imobiliara din zona unde a activat?

    Plus inca 2 postari: o postare pentru a primi intrebarile si o postare pentru a da raspunsurile.

    Comentariu apreciat.332
    • @Necris – oamenii nu vor realitate, oamenii vor sa stie cum isi indeplinesc visul.

      Pasii sunt simpli –

      1. Te duci la banca (sau online), le spui cat castigi si cat cheltui si iti spun ce credit maxim iti pot oferi si in ce conditii.

      2. Dupa aia iti alegi zona si ce fel de apartament iti doresti – gen 2 camere in Militari.

      3. Te apuci si vezi 1-3-10-20 de apartamente in Militari cu 2 camere pana intelegi concret asemanari si diferente, cat cer si cu cat se vand genul ala de apartamente.

      4. Faci o oferta, cumperi un apartament.

      The end

      Problema in minim 70% din cazuri este ca oamenii au un buget de 80k si vor un produs de 100k – si de acolo drama si durerea. Odata ce admit ca ala e bugetul si in bugetul lor ala e produsul e simplu sa cumpere (ca e apartament, masina sau altceva).

      1410
  8. Opinia mea este ca ne îndreptăm spre un blocaj, pentru ca vânzătorii vor sa vândă cu prețul care era anul trecut în primăvara iar cumpărătorii fie nu au bani ca nu se încadrează la rata fie dacă au cash ar vrea sa plătească macar cu vreo 10-15 % mai puțin.

    Din câte am văzut aici la comentarii pe blog sunt mai mulți cititori care ar vrea sa cumpere și care probabil vor spune cu satisfacție ca cel care nu lasă la preț nu are decât sa stea cu casa cât vrea el.

    Problema este ca daca cel care vinde un apartament nu este presat de nimic, adica nu are o nevoie stringenta de bani foarte greu va lăsa din preț- ceea ce va duce la acest blocaj.

    Ca exemplu practic sa spunem ca un om vrea sa își vândă apartamentul. Se uita pe internet și vede ca în zona lui pentru un apartament cam ca al lui se cere in medie 100.000 de euro. El nu știe ca poate celelalte apartamente sunt scoase la vânzare de 9 luni, nu stie pretul real de vanzare din zona, el se uita acum și vede acest preț.

    În continuare omul se gândește sa pună anunț cu 100.000 euro, poate obține 97.000 euro, iar dacă în 1-2 luni nu îl vinde sa scadă ușor, astfel încât sa îl vândă intr-un final cu măcar 95.000 de euro.

    Odată ce vânzătorul si-a stabilit un prag minim, cum ar acest 95.000 euro, foarte greu va renunța la el, pentru ca deja el se gândește ce o sa facă cu acei 95.000 de euro, acei bani în mintea lui sunt deja alocați/cheltuiti iar o reducere de 10%, adică sa ia doar 85.000 euro înseamnă practic sa PIARDA 10.000 de euro – pentru ca asa funcționează mintea umana, orice preț mai mic decât limita minima pe care vânzătorul si-o stabilește în minte va fi văzută ca o pierdere.

    Dacă vânzătorul fie are o nevoie acuta de bani sau pe alta parte fie are bani si priveste vanzarea ca o simpla afacere va accepta aceasta pierdere, altfel nu prea.

    Comentariu apreciat.1254
    • Și se alătură grupului cu apartamente scoase la vânzare de 1 an.
      Din 133 de anunțuri 80 sunt în situația asta.

      Mai sunt și oamenii care cumpără căzături, scuze, vintage, all original și le renovează.
      Exemplu: Etaj 7. 110k în vara ’22, corectat în 2 ore la 105k. 100 în toamnă. 95 în decembrie.
      93.5k acum. Pe aceeași scară, et.1 vândut în primăvara ’22 cu 90k.

      Datele le interpretează fiecare prin propria lentilă. Scădere, corecție, maturizare.

      Comentariu apreciat.493
    • @Mirel, hai să-ți zic o chestie: am avut de-a face în ultimele luni ale anului trecut cu câțiva „clienți hotărâți” (i.e. oameni care chiar voiau să cumpere și aveau resurse necesare) – și numitorul lor comun era: 1) București – apartament nou; și 2) frica de inflație era mai mare decât frica de țeapă imobiliară.

      mda, 4 cazuri nu este cercetare sociologică, însă, sincer, eu văd prețurile astea corectate în jos anytime soon.

      Indecis. Tu ce zici?1121
    • Vanzatorii fiind aia care au luat acu 2 ani apartamente cu 55k si acu cer 100k. Asa e, au impresia ca pierd 10k daca las prea mult “sub pretul zonei”

      Comentariu apreciat.293
    • La un pret declarat de 100.000 de euro, vanzatorul va avea urmatoarea dilema: ori il da pe 85.000 bani in mana, sau refuza si poate sta cu el la vanzare cativa ani, ca cel care ii ofera 85k isi va gasi altceva in cateva luni.

      Poate situatia asta nu e la apartamente, dar cu cat te duci mai sus in zona de pret, cu atat mai multe imobile la vanzare gasesti, si cu atat descreste numarul de potentiali cumparatori.

      Ar fi frumos daca am vedea o distributie pret vs. numar tranzactii, stie cineva?

      227
  9. Nu cumpara imobiliare. Dar ce sa cumperi ? Daca ii tii la banca(daca ii ai, daca nu stai pe curul tau) … hop…. tocmai ti-au scazut in ultimul an cu 20-30% valoarea lor prin inflatie. Poate urmeaza vreo deflatie si nu stim ? Ce cred ca o sa urmeze daca cresc ratele si mai apar si altele ? Locuinte executate de banci pt ca multi nu o sa-si mai permite ratele. Pt aia trebuie sa inceapa inchis firme, taiat salarii bugetari, somaj, etc. cum a fost in 2008. Atunci cash va fi king si cu bani cash vei lua locuinte mult subevaluate. Acum inca nu este pt ca in continuare se arunca bani dampulea pe piata. Vedem cine pe ce pariaza: tii banii pt criza serioasa sau o sa-ti iei un lastun de ei in cativa ani. :D

    Indecis. Tu ce zici?3412
  10. Prin partea locului diferenta dintre precul cerut si cel de vanzare poate ajunge si la 20-30% din pretul initial, un exemplu in acest sens: casa de vanzare intrare Vanatori, pret cerut 165000, pret final de vanzare 125000 si exemplele pot continua!

    127
  11. Din ce motiv se obtine o reducere substantiala daca plata se face cash?

    97
    • Legal nu am inteles nici eu exact. Singurul motiv e ca faci plata a doua zi si nu dupa o saptamana sa zicem. Ah, si nu mai verifica banca anumite aspecte.
      De asta cred ca intervin alte manarii la mijloc. Daca ai fi construit curat nu iti e frica de verificari.

      01
    • Pentru ca e mai bine sa ai 100k si sa poti face actele maine, decat sa nu ii ai si sa astepti pana aproba banca, timp in care se pot intampla multe

      Comentariu apreciat.316
    • Pt ca multe case vechi sunt cu probleme. Stiu caz de casa mansardata si apoi doar te incurci: vanzatorii au dat avans si doreau cu credit, a venit banca si a gasit casa P+M desi in acte era doar M. Apoi au refacut actele dar banca da mai putin ca e doar un etaj la evaluare sau trebuie sa scoti autorizatie de constructie pt inca un etaj. Trebuie aprobare de la vecini, un cluster fuck imens. De aia o sa vedeti anunturi cu „exclus credit”. Nu pot explica usor tigania construita.

      Comentariu apreciat.553
    • @Ciocanul, daca nu ar da banca credit pe casa aia, nici tu nu ar trebui sa o cumperi, chiar si cash.

      Comentariu apreciat.512
    • Iar daca sunt probleme cu actele si verifica banca, nu mai vinzi…

      82
    • in spirit de gluma, vreau sa vad si eu casa aia ‘doar M’.

      Comentariu apreciat.441
  12. Daca ai cash ca sa cumperi un apartament, atunci imparti banii in doua si iei doua apartamente. Dai avans 50% la fiecare, iei credite pentru fiecare dintre apartamente ca sa platesti restul. Daca faci usor cash-ul si ai o siguranta ca mai faci banii aia intr-o perioada de timp. Astfel, un apartament il dai in chirie, in altul stai tu (daca nu ai deja o locuinta). Dintr-o chirie, acoperi cel putin rata pentru unul din apartamente, iar pentru celalalt platesti din buzunar. Iar daca ai deja unde sta, atunci iti platesti apartamentele din rata, iar faci cash bun, atunci platesti si in avans ca sa termini repede cu creditul.

    Indecis. Tu ce zici?2531
    • Pana cand creste rata, pierzi serviciul, nu mai ai cash, chiriasii pleaca sau isi cauta chirie mai ieftina, nu mai platesti, intri pe lista neagra, complicatii, ai vinde dar n-ai la cine, ti-l ia banca, gata aventura.

      Comentariu apreciat.6211
    • nu mai bine faci tu un curs? ca plateati rata si la al cincilea….

      Comentariu apreciat.372
    • Anyway, daca esti medic angajat la stat iti cumperi cate o garsoniera in fiecare an si le dai pe toate la inchiriat. Cunosc caz concret

      Comentariu apreciat.372
    • Daca un om are 100.000 de euro cash pentru un apartament și face cash-ul usor atunci de ce s-ar complica sa cumpere doua apartamente – când ar putea sa isi cumpere doar un apartament in care sa stea si sa continue afacerea lui unde face cash usor, nu sa se complice cu rate la banca si chiriasi.

      Astea cu apartamente date in chirie sunt afaceri pentru oameni care fac cash mai greu, ca daca ai o afacere din care faci bani mulți nu are rost sa te complici sa cumperi apartamente si sa le dai in chirie, randamentul este prea mic iar bataia de cap prea mare.

      Comentariu apreciat.492
    • E mai complicata problema.

      Cu chiriasii o rezolvi facand un triaj la sange. Nu-ti place ca are X, face Y ii zici NU si gata.
      Chestia asta vine cu faptul ca ai nevoie de multi „pretendenti” si pentru asta trb sa scazi pretul sub piata cu un 5-10%.
      Dar asta te asigura ca ala n-o sa vina sa te bata la cap ca s-a stricat X, s-a ars un bec, ar vrea Y.
      Asta face ca treaba „luna de luna” sa se simplifice.
      Problema apare la chestiile neprevazute, gen inundatie. Cumva trebuie sa poti sa pui pauza la job cateva ore, zile pana rezolvi.

      Daca esti angajat si ai un sef ok poti sa pui pauza. Daca ai bizniss-ul tau nu prea merge sa pui pe pauza semnat nush ce contract ca e inundatie sau ca iese fum si nu raspunde la tel.

      410
    • Ok, hai sa vedem concret cum se intampla asta. Sa luam o suma rotunda: 100.000E. La pretul asta am gasit 2 camere pe uverturii. Sa zicem ca iti iei 2, cu avans 50%. Asta inseamna o rata de 338 Euro (dobanda 300 la inceput). Chiria in zona se invarte in jur de 400 Euro, iar castigul tau e 100 Euro (chirie – dobanda). Sa zicem ca nu sta mult timp apartamentul neinchiriat, ca nu dai nici un ban pe amenajare, si inchiriezi la negru. Rezulta un profit de 2 x 100E pe luna, adica 2400 Euro pe an, la 100.000 investiti. De ce ai vrea sa risti pentru 2.4% randament pe an, in conditiile in care daca ti banii in banca iei cel putin 5%, fara sa ai alte batai de cap.
      Nici daca ai lua un singur apartament cu banii jos n-ar fi un randament peste un depozit bancar.

      203
    • @Dan

      Ti-e familiar conceptul de inflatie? La leu e 16.4%
      Daca tii banii in banca, valoarea lor efectiva dupa un an cu 5% dobanda este de -11.4%.

      Daca ii bagi intr-o casa poti avea speranta ca aprecierea pe urmatorii 5-10 ani va bate inflatia. Si mai iei si aia 2.4%.

      1013
  13. am observat că criza e simțită cel mai mult în cuplurile unde un prost contribuie cu 80% din bani și celălalt cu restul, e amuzant să-i vezi că au și copii, și nu, nu încearcă să consolideze fortificația pe parcurs, mai mereu li se dărâmă barca dacă nu e omul milionar.

    Indecis. Tu ce zici?2213
  14. Bravo lor, este un loc bun unde să te retragi, mult mai ieftin ca la azil. Dacă îți intră pensia pe card, acolo costul vieții este mult mai mic decât la oraș, și nu ești departe de spital. Iar pentru „investitori”, sunt convins că după renovare le pot vinde în profit celor care încă lucrează în Germania / Franța / Italia, și sunt șocați de creșterea prețurilor la imobilele din România.

    62
  15. Noi comunicam trimestrial si marjele de negociere, ne uitam la cum evolueaza pretul listat de la aparitia unei proprietati in piata pana la iesire.

    01
  16. Casa luata in 2017 cu 64k, evaluata de evaluator in iulie 2022 130-180k si mai creste ca acum se trage canalizarea, asfalt, autobuz. Cans am luat eu, mp de teren era 25 euro, acum sub 80 nu gasesti.

    14
    • In ce oraș, zonă (dacă nu se încalcă GDPR-ul)?

      10
    • Casa asta valoreaza exact 0 lei atata vreme cat nu e de vanzare/vanduta. Poze cu cifre in excel avem toti si ne mandrim ca sunt de culoare verde.
      Sunt destui care cred ca a lor baraca in namol si cu balarii pana la acoperis valorează sute de mii si o tot vand de multi ani. Iar pretul tot creste..
      Mai stiu pe unul care cere chirie 1800 eur pe o alta bucata de casa pe camp. Din vara 2020 tot asteapta si nu vrea sa scada nimic ca „asa sunt preturile”. Pana acum nici un client

      30
  17. @Dan,
    daca ai luat (fie si ca ex) un apart pe Uverturii cu 100k (am locuit acolo demult, stiu zona, nasoala, un 2 cam bloc anii 90- cele asa zis vechi cred ca se da cu 70-80+k, probabil la 100k e nou) si speri la o chirie de 400eur, inseamna ca nu ai minim de educatie financiara. De la bun inceput, pretul de achiztie trebuie sa fie la nivelul : chirie lunara zona x12x max 20 ani. Ideal 15-20, dar gasesti greu. Adica tot ce se poate amortiza din chirie bruta in mai mult de 20 ani, NU iei, e o afecer proasta (fie zona nu permite chirii mai mari, e prost cotata, fie apartul e supraevaluat). Cu 100k poti lua 2 garsoniere bloc vechi cartier gen Titan, Dr Taberei, fiecare aduce 250-275 eur, si deja ai 500 eur/luna venit, in plus, ai splitat riscul de neacoperire care poate interveni la plecarea unui chirias, pana la gasirea altuia.

    00
  18. Din moment ce Bancile dau tot mai greu spre deloc credite si cer un avans tot mai mare, vom vedea o scadere al cererii pentru cumparare si o majorare al pretului chiriilor. Asta vad eu.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.