Cum acționează serviciile secrete

În ciuda părerii generale, serviciile de informații din România chiar fac și munca de informații, analiză, raport pe lângă părțile mai vizibile. Dar „serviciile” nu sunt organ de anchetă, sunt organ de informații. Odată ce adună aceste informații ele sunt prezentate autorităților responsabile ca ele să ia măsuri.

Asta nu înseamnă că trimit raportul pe mailul instituției. Îl trimit, de obicei, conducătorului instituției. Aici pot exista probleme deoarece conducătorii aceștia pot fi neinteligenți, corupți sau poate pur și simplu extrem de leneși. Dar serviciul trebuie să dea informația, și devine frustrat când ea nu se transformă în acțiune.

Și atunci se intervine la presă/jurnaliști. Ca să înțelegem ce sunt aceștia, care este nivelul lor de informare sau de inteligență, vom da un exemplu cu Cristian Tudor Popescu.

Încercând să gândească cu capul propriu, veteranul jurnalist a demontat o „parșivenie manipulatorie”, explicând cum un site „pe surse” relatează despre atacul rusesc de la Dnipr asupra unui bloc de locuințe. Dar, întrucât CTP este ziarist și om de litere, nici măcar n-a citit cu atenție știrea. Care apare identic scrisă și pe news.ro (de unde a fost preluată integral), un site neutru care nu poate fi acuzat de propagandă, afirmație cu care ar fi de acord și autorul cărții „Un cadavru umplut cu ziare”.

Ce e important de reținut din asta este că CTP este unul din vârfuri în jurnalismul românesc. Ceilalți sunt mult mai jos. Așa că atunci când apare o anchetă bubuitoare, poți fi sigur că ea nu a pornit pentru că un ziarist a început să gândească.

Cum se procedează

Informația nu ajunge în presă pentru că suferă vreun angajat al serviciilor de patriotism. Informația ajunge cu intenție. Este o procedură, este o chestie aprobată inclusiv de superiorul agentului. Acesta primește însărcinare de serviciu să contacteze un ziarist căruia să-i destăinuie secretul care amenință țara/județul/localitatea noastră.

Agentul este un domn care pare inofensiv, care nu bea și nu fumează. Este o condiție aproape esențială, nefumătorii, de exemplu, nu au încredere în fumători, le simt mirosul. La fel și cu cei care beau. De obicei agentul spune că a fumat dar s-a lăsat „cu greu”. Întâlnirea are loc în public, la o cafea, și pare ceva cordial. După care îi dictează jurnalistului tot articolul, eventual îi dă și copii după documente, cât să fie sigur că îl crede.

Cum recunoaștem un articol furnizat de servicii

Un articol de acest gen are o structură logică strictă. Nu conține fluturași, figuri de stil sau aprecieri personale. Spre exemplu, reportajul Recorder cu „Marele Alb” nu se califică, pentru că are elemente de bârfă și glumiță, care distrag atenția de la informația esențială. Articolele dictate de servicii sunt informație pură și atât. Nu conține insinuări, conține fapte.

O altă caracteristică este faptul că, teoretic, sunt inatacabile. Sunt articole/reportaje foarte bine documentate. Nu-ți vine acuzatul după ce apare și-ți spune că nu ai nimerit prețul la șuruburi. Materialele de presă de genul ăsta nu se lasă cu procese, că nu sunt adresate publicului larg. Publicul larg are un nivel de înțelegere chiar mai redusă decât jurnalistul mediu. Și o capacitate de atenție sub câteva secunde. Nu scrii fraze lungi pentru el. Iar dacă un judecător are impresia că jurnalistul care a dat informația are prea multă libertate de exprimare, imediat este invitat la o cafea într-un loc public de un om care nu bea, nu fumează și care-i arată ordinul de serviciu pentru diseminarea informației.

Articolele „servite” au limbaj precis, câteodată tehnic, și aproape de fiecare dată conțin și soluția: cine trebuie să se ocupe, exact, de problemă, cum poate fi ea rezolvată.

De exemplu, ca serviciu, trimiți informare la șeful Parchetului General, ăla o ignoră, o dai public, că poate mai sunt oameni în aceeași instituție care au ambiții de mărire. Ambițiile de mărire presupun, la un moment dat, decapitarea șefului și ce metodă mai bună poate fi decât să te ocupi de situația pe care el a ignorat-o? În același timp liderul instituției are și el parte de zile grele, apar diverse lucruri nasoale despre el în presă.

Recapitulând: Se prezintă exact problema, se spune cum poate fi rezolvată (poate e nevoie de schimbarea unei legi, să zicem) și în același timp se lucrează și la liderul instituției cu probleme. Tot timpul se găsește ceva și pentru el, un doctorat, o vilă nejustificabilă financiar etc.

Un articol care nu este livrat de serviciile secrete, făcut de ziariștii români de capul lor este acesta(NSFW).

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

72 comentarii

 1. Dupa un articol asa misto, sincer nu inteleg de ce ai tinut sa inchei cu mizeria aia.

  Comentariu apreciat.2116
 2. Si fac toate astea in mod nediscriminatoriu si fara menajamente ? :D Ce oameni seriosi ! Dar poveste te rog si de firmele din petrol, tigari, alcool, IT de care se ocupa generali in rezerva, interpusi, sub acoperire si de care nu se leaga nimeni. Eu cred ca sunteti stat in stat si folositi multe „informatii” pe post de „parghii” ca sa va vedeti de treaba. Si tot cresteti frumos si nederanjati. Si sunteti 12000 de angajati, posibil mai multi. Vedeti cam putin din ce se intampla in jur. Nu vedeti mafia imobiliara ce construieste cartiere in padure in Baneasa in fucking Bucuresti ? Nu vedeti ca CNAIR ca desi are un buget obscen nu face drumuri sau face extrem de putin la pret de cocaina ? Nu vedeti masini de 25 de ani pe drumuri ce nu au ce cauta ? Nu vedeti ca in continuare doctorii iau spaga ? Dar ce cacat vedeti ? Ca pe langa faptul ca aveti tot mai multe firme si faceti tot mai multi bani sunteti extrem de incapabili.

  30
 3. Nu e ca si cum falimentul city nu a fost mentionat si pe aici acu vreo 4 zile: in articolul cu „Alternativa ca ofițerii de servicii secrete să nu mai bălească la bani și să fie coruptibili… „.
  Se bati sierviciile intre iele.

  Comentariu apreciat.633
 4. Cu alte cuvinte orice sifonează serviciile nu poate fi invalidat de jurnaliști sau cetățeni pe cont propriu.
  În consecință eu citesc aceste sifonări ca propagandă pură inclusiv când conțin exclusiv informații adevărate fiindcă prezentate selectiv produc efectul unor minciuni.

  Comentariu apreciat.448
 5. Adica G4Media si legile securitatii?

  Comentariu apreciat.661
 6. „Cum ar trebui să acționeze serviciile secrete”
  Se poate să nu dăm exact informarea primită pe surse?

  192
 7. Ăsta e un drept la replică cerut de un domn care nu bea și nu fumează la o cafea într-un loc public?

  Comentariu apreciat.1081
 8. Au vrut și ei să vadă dacă mai țin schemele precum Caritas și FNI. Ce “are” serviciile cu ei?

  171
 9. Gagici nu lucreaza acolo? Numai domni?

  Comentariu apreciat.412
 10. Deci avem nevoie de un Duster alb ca să ne jucăm la tine pe blog!

  Comentariu apreciat.404
 11. Articol scris de un băiat finuț, nu bea, s-a lăsat cu greu de fumat, și care tocmai a băut un cafea cu Vali la un mall foarte populat…

  Comentariu apreciat.785
 12. Eu stiu de la colegii tai ca si fumatorii sunt acceptati, conditia e ca scrumiera sa fie neaparat din sticla transparenta.

  Comentariu apreciat.513
  • Fix la faza cu scrumierele din Orizonturi Rosii m-am dus si eu, cand am citit paragraful cu fumatul. Nu e de la miros…

   72
 13. Cunosc care fumeaza, beau… cel mai usor scoti detalii de la cineva cand bei cu el.

  Asta cu fumatul pare credibila pentru SPP .

  Pe vremuri era o moda ca in “extern” sa se faca “ciupeala” cu curul sau ciocanul… cazul Caraman – Nato.

  223
  • Am cunoscut pe cineva de la contrainformații militare. Treaz mai scoteai 2-3 vorbe (normale) de la el, dar cînd era beat era mut, nici ”bună ziua” nu mai dădea…

   Comentariu apreciat.441
  • Io sunt prieten de 25 de ani cu un securist, l-am dus de mai multe ori pana aproape de coma alcoolica si tot nu ne-a zis nimic. Sau ne spune despre noi lucruri pe care ar trebui sa le stim doar noi.

   Comentariu apreciat.445
  • >> Io sunt prieten de 25 de ani cu un securist

   Esti asset, nu prieten :P

   Comentariu apreciat.1172
  • Asta ce va spune ca amandoi nu “transpira” cand beau?! Oamenii astia sunt antrenati sa bea si sa “descoase” sursele… voi ati inteles pe dos.

   Arta e sa faci pe beatul si sa lasi “sursa” sa aiba impresia ca e mai treaz / detine controlul… cel ascultat devine ft usor “orbit” de propriul ego daca nu e antrenat. Sunt oameni pe care nici nevestele nu ii asculta asa “sincer”…

   Stiu un securist batran care in carciuma “bea vodka”, dar ii aducea mereu apa cate 50-100ml. Dupa 90-2000 avea perioade cand simula ca e nebun. Tin minte intr o vara calduroasa cum era in trening lung sus jos, dar in papuci si fara ciorapi… zicea ca e racit.

   161
  • Se mai scapa si ei, mai demult a postat unu o poza pe reddit cu un eveniment din strada, din ce am inteles din comentarii prostul s-a scapat si a pus o poza facuta din sediul SRI. Acum daca mi-as aminti poza si contul as vedea tot ce a discutat un securist pe reddit.

   72
  • poza aia nu e din sediul sri,e din blocul de vis-a-vis(fosta bancpost)

   61
 14. Jesus, Vali daca nu e inscris la capitolul fictiune mai filtraza si tu guest post-urile cumva.
  Nu de alta, dar le tai din credibilitate celorlati autori.

  Comentariu apreciat.4611
 15. Ehe, cine avea impresia ca informațiile tari ajung în presa asa, ca fu jurnalistul mega deștept… sa mai lucreze puțin în presa și după aia vorbim :)

  193
 16. ” Articolele dictate de servicii sunt informație pură și atât. Nu conține insinuări, conține fapte.” Adica cum ar trebui sa fie un articol de presa? Ce ai scris acolo la „Cum recunoaștem un articol furnizat de servicii” ii cum ar trebui sa fie un articol de presa corect.

  162
  • serviciile secrete nu folosesc metafore si nu hiperbolizeaza, de asemenea naratiunea se face la persoana a doua si nu se folosesc versuri sau doine de jale, descrierea este simpla, seaca. Am exclus deja pe Eminescu am pastrat pe toti jurnalistii actuali.

   162
  • Există un oarecare ”limbaj de lemn” specific.

   152
  • a fost saptamana asta un articol despre un articol al unui jurnalist auto. jurnalistul ala auto a scris despre dacia jogger hybrid 140 dupa dictarea serviciilor secrete. serviciile secrete franceze, desigur.

   225
 17. 2 Idei.
  1. Eu cred ca e scris de serviciul secret a lui BOR, prea a inceput cu „Marele Alb” ca exemplu negativ si a terminat,ca un fustrat ordinar cum sunt majoritatea popilor, cu ceva pornache cu bosor0gi.
  Vorba ceea : Nu bea nu fumeaza si are frica de Dumnezeu”.
  2. Vali e tot securist ca prea scrie sec, informatii clare, au logica, au structura, nu da balarii, nu se ascunde dupa copac, nu bea, nu fumeaza, parca s-a lasat si de cola. Iar domnul de mai sus a subliniat clar de mai multe ori ca doar un securist poate sa fie asa. Aia de au terminat doar jurnalismul – nu.

  Indecis. Tu ce zici?275
 18. Știu direct din surse primare, ca este absolut ok sa bei, și sa fumezi sau e nevoie sa nu bei și sa nu fumezi, după caz.

  Nu știam ca întâlnirile cu ziariștii decurg fix precum întâlnirile pt recrutare. Interesant aspect, sau poate’s doar povesti. Cine sa verifice?

  192
 19. „serviciile de informații din România chiar fac și munca de informații, analiză, raport […]Odată ce adună aceste informații ele sunt prezentate autorităților responsabile ca ele să ia măsuri.[…]serviciul trebuie să dea informația, și devine frustrat când ea nu se transformă în acțiune. Și atunci se intervine la presă/jurnaliști”

  Iar cand nici publicarea in presa nu are efectul dorit se numesc la conducerea institutiilor indivizi din servicii. De fapt, toti cei care lucreaza in servicii sunt atat de potriviti pentu a ocupa acele posturi incat ma mir ca nu sunt toate ocupate in acest mod.

  Un exemplu excelent este Sorin Cîmpeanu care uhhh stai ca am gresit… voiam sa spun Sorin Grindeanu care… A, nu scuze! De fapt era vorba de Mihai Tudose care… mda. Exact.

  Nu spun ca baietii cu ochi albastri n-ar fi inteligenti, dar numai asta nu-i face buni politicieni. Si nu poti avea o tara condusa cap-coada de o singura institutie. O autocratie a serviciilor nu ar fi neaparat una luminata.

  Comentariu apreciat.532
  • Cine „se numesc”? Mi se pare fractura de logica – conducerea institutiei nu coopereaza in primul rand, de ce n-a fost „convinsa” de acel cineva in primul rand..

   41
  • Pai in primul rand nu toate posturile sunt ocupate asa, te uiti la istoricul omului. Desi in ultimii 10 ani serviciile au genereat un numar impresionant de candidati politici.

   Iar in al doilea rand, si atunci cand se aplica, simplul fapt ca un ordin vine de la un om inteligent, dar concentrat pe munca specifica serviciilor, nu se traduce automat intr-o aplicare corecta sau macar utila.

   Plus ca de la ministru pana la muncitor/postas mai sunt 100 de perechi de maini si guri care trebuiesc hranite.

   62
  • @vosodit: Am mai tot auzit ideea pe asta. Din pacate cred ca daca ar fi reala am ramane si fara servicii secrete. Sau ne-am trezi cu ele mult mai puternice si fara nevoia sa „puna” ceva in presa.

   Daca ar produce politicieni (mai ales intr-un numar mare) ar fi cea mai performanta institutie din Romania. Si nu pot sa-mi dau seama de ce cred unii ca SRI-ul e diferit de alta institutie de stat din punctul asta de vedere.

   00
 20. Vali e bine? are apa, mancare?

  Comentariu apreciat.973
 21. Zdrang! Articolul ăsta a venit de nicăieri așa pornit…. S-au plictisit băieții din Duster și s-au invitat la o cafea?

  Comentariu apreciat.425
 22. Nu eram pregatit pentru articolul de la final

  202
 23. „de exemplu, nu au încredere în fumători, le simt mirosul.” Aha, ok. Pe principiul bancului… ai acvariu mah? Aaa, esti gay

  221
 24. Vă pot confirma că autorul post guest-ului are dreptate. Cam 10%.

  185
 25. De ce voi ăștia, securiștii de la diverse servicii, va certați între voi?

  222
 26. Oamenii ăștia sunt precum conștiința, dacă tu ești ok cu tine, și „ei” sunt ok cu tine. 😄
  Altfel, treaba cu băutul și fumatul mi-a amintit de Fotin, Dumnezeu să-l… In fine, ce-o mai fi făcând el…?

  43
 27. „Care apare identic scrisă și pe news.ro (de unde a fost preluată integral), un site neutru care nu poate fi acuzat de propagandă”

  Deci e articol scris de un ziarist de la news.ro….

  131
 28. Guest-author este cumva Hodor? A fost la originea unui documentar TVR unde tot așa, s-a vorbit frumos despre servicii (e drept, alea mai vechi).

  122
 29. S-a intors Eftimie. Acum intr-o nouă prezentare. Secu Style.

  177
 30. ‘În ciuda părerii generale, serviciile de informații din România chiar fac și munca de informații, analiză, raport pe lângă părțile mai vizibile…..”

  Bwhahahahahahaha

  Indecis. Tu ce zici?274
 31. Trebuie mentionat ca platim noi cafeaua. Uneori.

  06
 32. Articolul pare destul de corect cu mentiunea ca articolele se servesc nu in functie de interesul national ci de cel al serviciilor. Daca cele doua ar fi coincis, acum era departe rau.

  124
 33. 50 de comentarii si nicio mentiune de ultima bijuterie recorder.
  M-as apuca de disecat bijuteria dupa articolul de mai sus paragraf cu paragraf dar mi-e ca ma deprim.
  Nu bea, nu fumeaza = „fost sportiv”

  46
 34. „care-i arată ordinul de serviciu pentru diseminarea informației.” nu cred ca exista asa ceva. aia se joaca cu documente clasificate, chestiile alea nu se dau in presa.

  ar trebui vazut clipul ala de la recorder cu cei din umbra, care trateaza fix zona aia de clasificate unde explica ca se retrag avize pt. maruntisuri, pt. predarea la presa a unui document clasificat discutam deja de chestii mult mai complexe care nu se lasa doar cu retragerea unui aviz si eventual concediere, se lasa cu dosar penal si condamnare pt cativa ani

  11
 35. Lol, ieri articolul asta, azi dam peste articolul de pe captura.ro despre luju si Vanghelie:

  https://www.facebook.com/captura.ro/posts/pfbid036TTycuceYWjhiDutAiDop2TggHhoWaFsmVdUpQCNTVj78X3EMKsDoqtQQ2X8wtkul

  🤔

  10
  • prinzi 4-5 contracte din astea, ce mai iei la pungă, ce mai prinzi „pe consultanță”, lejer 10.000€ pe lună pentru un jurnalist din ăsta ciocan.

 36. NOU
  #71

  Vali, pomeneai in P.S. la un blog-entry ca iar ai telefonul ascultat….
  Ti-a crescut semnalul la telefon de atunci?
  Intreb de curiozitate…

  10
 37. NOU
  #72

  As fi preferat si un SERIAL: Cum (RE)actioneaza serviciile secrete romane la toate amenintarile interne.
  Semper fi!

  20

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube