Supremația becului LED

* acest text nu e sponsorizat. :)

Voiam să scriu un text mai lung, să povestesc despre becul de pe casa scării, pe care tot timpul îl fura cineva, iar când au pus grătar în jurul lui, l-au spart… dar lăsăm pe altădată povestirile cu lipsa de lumină (și cu românii care ar face orice să moară și capra vecinului – becul comun! de pe casa scării: nu au mai putut să-l fure, l-au spart)
Ce sens au acum amintirile acestea, când sunt oferte atât de bune la becuri?
Dacă nu ați pus încă becuri LED peste tot prin casă, acum e o ocazie să completați.
Am zis să nu scriu povești, dar trebuie să aduc aminte măcar de lustrele din comunism, cu 3-4-5 brațe, care aveau maximum două becuri funcționale, pentru că nu se găseau becuri. Era o surpriză să mergi la cineva acasă și să vezi că are la lustră toate becurile funcționale.

Azi, becurile LED au ajuns să coste… ți le dau rest la cumpărături. Osram! Philips!

 

De care becuri avem nevoie, cât să aibă fluxul luminos?

Below, you can examine the list of values ​​that are legally recommended per square meter, calculated in lux (= lumens per square meter). These values ​​do not only concern the various housing areas that we have analysed in this article but also the spaces that are part of industrial and commercial structures so you can get a general picture of the ideal lighting for each setting.

Civil Lighting
Passageways = 50 – 150 lux
Reading Zone = 200 – 500 lux
Kitchen = 200 – 500 lux
Bathroom = 100-150 lux; Mirror = 400 lux
Bedrooms = 50-150 lux
Commercial Lighting
General offices = 300 – 400 lux
Offices for technical activities = 400 – 500 lux
Industrial Lighting
General warehouses = 150 lux
Warehouses for specific activities (e.g., welding) = 300 lux

 

Plus două clipuri despre supremația becului LED față de celelalte:

 

 

P.S.: 1. Mama are un bec led mic (2W) pe care îl ține aprins non stop. E ca un fel de punct luminos, care stă aprins non stop, în cameră, zi și noapte. A spus că nu poate sta fără lumină. Mai cunosc pe cineva care nu (mai) suportă întunericul, când vine acasă de la serviciu aprinde toate becurile din casă.
Asta așa, că peste o săptămână, acum 30 de ani, era mare sărbătoare națională, ziua fiului iubit al popoului.
2. Observați ambalajele becurilor de mai sus? Trei becuri ambalate în 100% carton; aceleași becuri (aceeași firmă, aceeași putere, același număr de becuri) ambalate în plastic. De ce? De ce e nevie de două feluri de ambalaje? Desfaci pachetul, pui becurile, arunci plasticul. PENTRU CE, PLASTIC!? O cutie de carton e biodegradabilă, plasticul ăla „trăiește” 500 de ani. Au avut soluția să ambaleze în carton, dar au plusat și cu varianta de ambalare în plastic. DE CE!?

 

Dacă ați ajuns până aici cu cititul, un mic premiu:

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

120 comentarii

  1. NOU
    #1

    Daca becurile se ard, putem sa le returnam si sa primim altele noi? (cunoscatorii stie…)

    00
  2. Dupa ce schimbi becurile la birou si ai intensitatea luminoasa corecta peste tot, se gasesc doi sau trei idioti care sting becurile ca „ii deranjeaza lumina” sau si mai frumos „le cade parul de la ea”. Si dupa aia trag jaluzelele, pentru ca ii deranjeaza si soarele.

    00
    • Stiu caz intr-un open office unde managerul a discutat cu administratia cladirii si au blocat toate becurile pornite de dimineata pana seara, vara/iarna, soare/nori nu conteaza fix din motivul asta, ca erau unii care stateau ca liliecii.

      00
    • De aceea a aparut Covid-19. Pentru a rezolva probleme divergenetelor intre colegii de birou (unu vrea mai multa lumina, unu vrea mai mult geamul deschis, altulul vrea sa vorbeasca mai tare in Teams). Sa-i zicem mersi covidului.

      00
    • Eu sunt unul din aia care prefera intunericul. Nu stiam ca e atata hate pe tema asta :))

      00
    • Ochiul este un organ adaptabil.
      Asta înseamnă că dacă este suficientă lumină și vezi nu este necesar sa faci și mai multă lumină – deoarece ochii se vor adapta la lumina din jur și în timp nu o sa mai vezi bine la întuneric.
      Ca sa dau un exemplu – dacă un de zile, in fiecare zi o sa alergi 3 km, o să vezi că la finalul anului vei alerga mult mai usor cei 3 km, chiar daca ai aceeași greutate, deoarece corpul s-a adaptat pentru aceasta sarcina.
      Dacă după aia nu o sa mai alergi vreo 2-3 ani, când o să te apuci o să fii cam la fel că atunci când te-ai apucat prima data.

      Din experiența mea cei care aprind becurile ziua, când e lumina de afara – sunt cei care nu vad bine. Problema este că puțini oameni pot recunoaște cinstit că nu vad bine și de aceea aprind becurile.

      00
    • Uite unde erau aia care regreta comunismul.
      Daca erați voi aia care preferau o zona mai întunecată la birou, făceați gură că de ce vă încălca firma drepturile/plăcerea/dorința.

      00
    • @F Ne explici si noua de ce oamenii pe care ii deranjeaza lumina sunt idioti?
      @Mirel Plamanul este un organ adaptabil. Daca fumezi 10 ani o sa vezi ca bagi doua pachete si n-ai nimic. Daca faci pauza 2-3 ani, bagi 2 tigari si esti mort. Faptul ca suntem „adaptabili” nu inseamna ca anumite comportamente nu produc efecte negative pe termen lung.

      De fapt nu ma prind de ce in secolul 21 trebuie sa ii explici cuiva ca diferiti oameni au nevoi diferite.

      00
    • Din experiența mea cei care aprind becurile ziua, când e lumina de afara – sunt cei care nu vad bine. Problema este că puțini oameni pot recunoaște cinstit că nu vad bine și de aceea aprind becurile.

      Sau poate au treaba in beci !

      00
    • Pentru @Dex
      Ai perfecta dreptate, oamenii au nevoi diferite – eu de exemplu vad bine și nu mi se pare normal sa stau ziua cu becul aprins la birou – doar că din comentariile de mai sus am înțeles că undeva greșesc, TREBUIE să stau cu becul aprins.

      Sau STAI PUȚIN, cumva tu spui că DOAR EU sa îi înțeleg pe cei care vor sa stea cu becul aprins chiar daca eu nu vreau ?
      Pai cum rămâne cu oamenii care au nevoi diferite ???

      00
    • @Dex: probabil nu iti merge google sa vezi impactul luminii asupra creierului (sau ai stat prea mult la intuneric?)
      https://www.medlife.ro/articole-medicale/activitate-cerebrala-lumina-slaba

      00
    • Dar acasă tot cu becurile aprinse stați in timpul zilei??
      Eu spre exemplu nu suport lumina artificiala și de multe ori în birouri e aia cea mai mizerabila, adică din aia rece care în combinație cu cea de afara și cea de la calculator, e o minunatie… De fiecare data ajungeam sa am dureri de cap din cauza asta și sa îmi obosească ochii maxim.
      Da ok, lucrezi într-un subsol, înțeleg, în restul cazurilor nu. Decât dacă nu ai probleme de vedere…

      00
    • @Mirel, oricat de adaptabil ar fi ochiul uman, contrastul puternic intre display-ul calculatorului si lumina scazuta din jur devine obositor.

      00
    • @F. Cred ca mi-am irosit comentariul pe tine, desi conform studiului ar trebui sa fii un soarece foarte inteligent.

      00
    • @Mirel Scuze. Nu ma refeream la tine in particular. Ma refeream la multele comentarii care par scrise de adolescenti hiperactivi: aprinzi lumina esti Hitler, nu aprinzi lumina esti Stalin. Si eu prefer lumina naturala, sau semintunericul, cand lucrez pe calculator.

      00
    • @Dex, reiau, ca pare ca te-a afectat intunericul: exista niste normative (reglementari) pentru iluminarea spatiului de lucru. In cazul de fata, pentru lucrul la birou, iluminatul in LX este

      500-750-1000: Sarcini vizuale impuse Birouri (scris, citit, cu tehnică de calcul),
      laboratoare (unde se fac măsurări precise).

      Faptul ca unii prefera sa stea ca liliecii e fix problema lor, sa stea pe intuneric la ei acasa.

      00
    • @Ioana, dacă „în timpul zilei” înseamnă toamnă, gri, înnorat, Bacovia, cum au fost unele dintre zilele acestei ierni/toamne, da, stau și acasă cu becurile aprinse. Toate becurile din camera în care stau (nu las becurile aprinse în toată casa dacă stau în living la calculator), cele mai puternice becuri pe care le suportă și încape fizic lustra.
      Da, nu văd bine, -8 și-2,5 dioptrii + glaucom.

      00
  3. Ai dat valori in LUX, iar pe becuri e trecut lumeni, ma cam bate. Eu ma ghidez asa:
    – pentru un dormitor, sufragerie, lumina mai mult ambientala: 800-900 lm
    – pentru citit, lumina mai multa in dormitor, sufragerie: 1100-1300lm.
    – pentru o bucatarie, baie: 800lm
    Astea sunt valori suficiente, sa zic un minim.

    00
    • e cu rosu si bold (adica e si link acolo): lux = lumen pe metru patrat. Daca ai dormitor de 3×4, ai avea nevoie de aproximativ 12x100lux = 1200 lumeni.
      La baie e nevoie de mai multi lux… etc.

      00
    • Puterea becurilor o alegi în funcție de suprafata camerei, de asta lux e unitatea de măsură corectă.

      00
    • Prea complicat. Metoda mea e mai simpla si directa, nu-mi trebuie diploma in optica sau ce naiba scriu aia pe site-ul ala. Am alte ocupatii, nu sa invat chestii de astea.

      00
    • @sfatuitoru, eu am o bucatarie de 18 mp. Tot un bec de 800 lumeni trebuie sa folosesc?
      Acum am 4 neoane de 1300 lumeni fiecare. Ce-i drept in general tin aprinse doar 2 dintre ele, dar oricum daca as avea mai putin de 2000 lumeni mi s-ar parea foarte intuneric.

      00
    • Un bec cu filament de 100W are cam 1500lm. Cam atata are si unul cu LED Philips de vreo 13W, ca valoarea aia de lumeni a fost baremul dupa care am ales becuri cu led prin casa.

      Adica un bec de-ala e de ajuns in orice camera? Nu stiu ce camere ai tu, dar eu cu 800lm in baie de 2×3 nu m-as descurca in veci.

      00
    • Transformarea lumeni -> lumeni/metru patrat nu e asa simpla, inmultesti suprafata cu lux si gata, ai obtinut puterea becului. Lumen este masura intensitatii luminoase emisa de o sursa. Sursa emite intr-un anume fel, intr-un con sau unghi solid. Si aici vine smecheria: marimea lux depinde de intensitatea sursei si de distanta la care masori fata de sursa.
      Imaginati-va ca un led emite intr-un con (sau unghi solid) de 120 grade. Daca acel unghi solid emite cu bisectoarea perpendicular pe acest plan, atunci la distanta la care unghiul solid genereaza un disc cu suprafata de 1m patrat in acest plan, atunci Ilux=P_lumen/1m patrat. Toata energia ledului se incadreaza in acel 1m patrat. La distanta dubla intensitatea in lucsi e la jumate, etc.
      Daca ledul emite aceeasi putere luminoasa in lumeni intr-un unghi mai mic, logic e ca la aceeasi distanta intensitatea in lucsi e mai mare. Exemplul elocvent este lanterna cu unghiul de emisie reglabil. Cind unghiul e larg, energia emisa de bec (constanta) este imprastiata intr-un unghi larg si intensitatea in lucsi e mai mica decit atunci cind fasciculul este focusat intr-un unghi mic.

      Becurile cu led au un difuzor de plastic sub forma unei fractiuni de sfera, ce regleaza unghiul de emisie al becului la cat vrea producatorul. Ledurile emit, cum spuneam, 120 grade, deci cumva trebuie gasita o solutie pentru a emite mai mult de 120. Daca e fix jumatate de sfera, atunci unghiul de emisie e 180 grade solide, pentru ca energia luminoasa a ledurilor intilneste acel difuzor si asta reimprastie la 180 grade solide, teoretic.
      De asta conteaza unghiul de emisie al sursei si distanta la stabilirea intensitatii luminoase. Mergeau si niste desene si poze, dar complicam prea mult explicatiile.

      00
    • @rdb -da doar ca echivalentul ala e fals, in cel mai bun caz un 13w are cam 1100 lum, stiu ca pt ei e usor sa pacaleasca prostii din pix si sa spuna ca e echivalentul 100w cand de fapt e echivalentul 75w..

      00
    • @NIX, depinde de tipul de leduri folosite si de temperatura de culoare.
      In general ledurile care au lumina rece au o putere mai mare decat cele cu lumina calda.

      00
    • @finch la dublarea distantei suprafata pe care radiatia este incidenta creste de 4 ori, mai calculeaza

      00
  4. Nu pot să nu remarc boala mintală de care a suferit SUA de trebuia absolut orice chestie să fie și cu Trump.

  5. NOU
    #40

    Care se duce prin Dubai sa-mi aduca si mie niste becuri d-alea bune. Multumesc.

    https://youtu.be/klaJqofCsu4

    00
    • In piata din Timisoara. De la sarbi ;-)

      00
    • Tare, nu m-as fi gandit niciodata ca exista asa ceva, „the Dubai lamp”

      Pe de alta parte, un video de 32 de minute despre becuri! Sunt curios cate din alea peste un milion de vizualizari au fost integrale.
      Daca tin laptopul pornit jumatate de ora pe youtube „Ard” vreo 30 Wh, economia de curent a unui bec de-ala pe 2 saptamani (2W vs 4W, 1h pe zi). Daca pun pe televizor deja am consumat 2 luni.

      Nu zic sa nu va uitati la video, pare foarte misto explicat daca aveti timp si rabdare, doar incercam sa privesc din alta perspectiva.
      Comentariul asta a consumat vreo 10Wh :)

      00
    • @sorin: Eu. Eu m-am uitat la 32 de minute de video despre becuri și mi s-a parut interesant. Ce-i drept, după vreo 10 minute am adormit cu telefonul in mână, dar sigur l-am văzut până la capăt

      00
    • @Sorin BigClive chiar e foarte popular. Daca te intereseaza un pic subiectul, clipurile lui sunt foarte bine documentate si iti arata procesul pas-cu-pas.
      De ex. datorita lui am aflat ca incarcatoarele USB de la IKEA cu 3 porturi sunt excelente si am cumparat 2 cu prima ocazie.

      00
  6. NOU
    #45

    Legat de surpriza: celalalt e Gigaru. Pentru cine nu stie cine e Giugaru: https://www.youtube.com/watch?v=zB34i1fiwdI

    00
  7. Într-adevăr sunt economice dar sunt foarte sensibile la variațiile de tensiune. Cele ieftine prezintă după un timp fenomenul de deplasare spre albastru care se pare ca e cam dăunător.
    La preț sunt încă peste cele cu incandescenta. Cel mai ieftin am luat un e27 de 806lm 2700k cu 5 lei ledul. Cel cu incandescenta echivalent (ucrainean) era 1 leu, osram era vreo 15 (nu vorbim de emag).

    00
  8. Aici:
    https://www.mydimmerswitch.com/how-tos/which-led-light-is-best-for-eyes/

    scrie:
    Normal daylight is between 5000-6500K. Choose LED bulbs between 5000-6500 Kelvin color temperature and you will get close to natural colors and all details will look sharp.

    Am cumpărat de Black Friday asta, nu e în intervalul dorit, dar nu sunt prea multe opțiuni și era un preț bun.

    Set 10 becuri LED Star-Light, E27, 15W (100W), 1350 lm, A++, lumina calda (3000K) – eMAG.ro https://www.emag.ro/set-10-becuri-led-star-light-e27-15w-100w-1350-lm-a-lumina-calda-3000k-6426228083887/pd/DLWL3SBBM/

    00
    • Ia uite ce mai scrie acolo
      If you get overexposure to cool or bright white fluorescent bulbs for over 40 hours a week, you will put your eyes at risk for many health issues, such as cataracts and pterygia

      00
    • Dacă pun bec de 6500 K în casă, o iau razna. Mie îmi place undeva între 3500K și 4500 K, altfel mă doare capul.

      00
    • @anonim
      Nu confunda lumina unui tub/bec fluorescent cu cea a unui LED, chiar dacă lumina are aceeași temperatură de culoare.

      00
    • @ubercool
      Bagi 6500k în casa și ajungi ca Jaruzelski😊

      00
  9. Am testat cam toate becurile Led pe care le-am găsit pe la noi. N-am găsit niciunul care sa aibă o culoare normala. Majoritatea au cri 80 ceea ce practic confirma ce afirma personajul negativ. Chiar și cele cu CRI mare au probleme majore pe care nu le mai enumăr. Deocamdată calitatea luminii oferita de led este slaba, e un fel de soia pe lângă carne.

    00
    • Asa e. CRI e o problema. Totusi, pentru multi e un compromis bun (5W si umpli camera de lumina?), daca ai nevoie de lumina „ambient” si nu vrei sa citesti sau ceva unde sa necesite multa atentie. Oricum, telefonul, TV-ul… multe alte surse de lumina LED in jurul tau. :)

    • Ce te deranjează de fapt la ele? Faci muncă specializată noaptea, amesteci vopseluri și trebuie să vezi culoarea bine? Întreb din sinceră curiozitate că nu am sesizat niciodată o problemă legată de culori și am leduri de 5 ani.

      00
    • CRI 80 e suficient pt o persoana normala. Problema e ca sunt si CRI 70 pe piata, gramada, si daca nimeresti dinalea traiesti intr-o lume gri verzuie de te saturi de viata repede.
      Plus ca nu sunt obligati sa treaca CRI pe eticheta asa ca multi nu o fac si cumperi la noroc.
      Pt filmat folosesc CRI 95 si se vad culorile mai vii, intradevar, dar nu suficient de bine cat sa merite efortul pt a pune in casa. Eu am fost nevoit sa le aduc din china, ca la noi ori nu se gaseau, ori costau 200 lei bucata… Apropo daca stie cineva pe unde se gasesc la noi la pret rezonabil, gen 50 lei, as aprecia.

      00
    • CRI 80 mi se pare arhisuficient pentru uz casnic, dar eu oricum sunt din aia care cumpara becurile la pe la temperatura de 2700K pt. ca nu inteleg de ce ai vrea lumina in de morga in casa.

      00
    • CRI – indicele de redare al culorii – este o non problemă pentru un utilizator casnic. Contează atunci când ai cu adevărat nevoie de asta.
      Marea problemă este LLMF (lamp lumen maintenance factor) și sursa care dă flicker *cît de mult contează enorm pentru sănătatea omului). Astea sunt adevăratele probleme!

      00
    • Utilizator casnic, dar prefer sa vad lumea în culorile ei nu cele stabilite (sau nimerite) de producător.

      00
  10. Led de 2W? păi ăla e ditai veioza :).

    Eu am night lights cu senzor de la Ikea de 0.2W în toată casa. Așa pot să merg la baie sau după un pahar cu apă fără să aprind lumina și fără să mă lovesc de chestii. În rest, totul led în afară de cuptor.

    00
    • Da. O veioza Ikea de 2W, cu becul indreptat spre biblioteca (care mai absoarbe din lumina). I-as pune in camera ceva mai mic, dar nu am gasit. Lasa un link, daca ai.

    • Cred că aia am și eu, Jansjö – am impresia că variantele mai recente sunt de 1.5W, cel puțin asta scrie pe ale mele (pe transformator adică, deci posibil să ia și mai puțin de atât). Mai nou nu mai există, au fost înlocuite de Nävlinge, cică de 1.9W.

      Și eu le țin tot așa îndreptate spre altceva pt lumină mai difuză. Altceva nu am investigat, dar night light probabil ar fi prea puțin pentru ce zici tu.

      00
  11. Ar fi bine sa discutam si despre durata de viata declarata si cea reala.
    Eu am avut 5 ani becuri philips (afisate in imagine). Dupa 5 ani de funtionare, estimat in jurul a 8000 ore de functionare, a scazut simtitor intensitatea luminoasa.
    Sper sa nu fie iarasi un cartel a producatorilor de becuri.

    00
    • Sunt garantate 10.000 de ore, tu le-ai folosit 8000 de ore.
      „cartel” al producatorilor de becuri: 10 lei bucata, pentru 5 ani. :)

    • Am achizitionat becuri Philips CFL, acum vreo 15 ani, 7 bucati. 5 din ele le-am folosit pana acum vreo 2ani. Cele cu led nu le-am folosit asa mult. Sper sa se apropie de durata de functionare a celor cu CFL. Dar la Osram, la H7 pentru masina , am observat urmatoarele: Osram din supermarket sunt fabricate in Ungaria, s-au ars dupa maxim 6 luni. Osram din Jermanica au rezistat aproape de 3 ori mai mult

      00
    • @cristici
      Am extras exact de pe emag
      „Datorita duratei de viata a lampilor LED de pana la 15.000 de ore, puteti evita dificultatile si costurile asociate cu inlocuirea frecventa. Bucurati-va de solutia perfecta de iluminat de peste 15 ani.”
      Ce mai avem de comentat?

      00
    • Kilroy
      Vezi ca scrie pe verso cîte ore de functionare duce (320-450?), in functie de supravoltarea filamentului (150%-170%).

      00
  12. Am demontat acum becurile din living sa vad cand sunt montate. 10.11.2014 (am scris pe ele)

    Sunt cele Osram de la promotia Mol Romania luate cu 30 lei bucata.

    Toate cele Made in China, merg si acum, cele Made in Romania s-au ars in primele doua saptamani, aveau lipitura rece la pinul unei piese.

    Pun poze mai jos, pentru cei interesati ce e intr-un bec:

    https://ibb.co/W0npTXT
    https://ibb.co/yq8HvhP
    https://ibb.co/DCC4sbf
    https://ibb.co/Zx0zjwS
    https://ibb.co/JxnngPm
    https://ibb.co/6RSRgHq
    https://ibb.co/86gTt0g
    https://ibb.co/ypJxNDN
    https://ibb.co/LCXsfG1
    https://ibb.co/F67CxNT

    00
    • >>aveau lipitura rece la pinul unei piese

      Pare fludor fara plumb, nu?

      00
    • RoHS ftw.
      Acu daca tin cateva mii de lipituri destul de finute dintr-o placa video la 80 de grade, cred ca ar fi de bun gust ca o mana de contacte cu fludor eco friendly sa tina si ele mai mult de oleaca.

      00
  13. Ce trebuie retinut este ca un bec incandescent de 100W are cam 1100 lumeni. Unele becuri led au aceasta echivalenta pe ele. Dar toate au lumenii. Eu personal folosesc V-TAC. La peste 80 becuri cumparate am schimbat doar 1 in garantie. Nici nu a trebuit sa duc bonul la magazin, ei erau importatorii atunci: Electric Casa Brasov. Si 2: e foarte importanta temperatura de culoare 2700 Kelvin lumina calda, peste 3500K lumina rece. Eu prefer lumina calda pt citit si rece pt lumina ambientala.

    00
    • Am avut 3-4 becuri V-tac, rahat.Abia după amenințări cu OPC-ul mi le-au schimbat în garanție.Și asta cu multă scîrbă din partea lor.

      00
    • Poate vezi tu mai in albastru, abia de la 5500K in sus incepe sa fie lumina considerata rece. Soarele nu are lumina rece la 5200K, ok? La 4000K e rozalie asa, placuta, considerata lumina neutra.

      00
  14. 4000k, asta e ‘culoarea’ cea mai apropiata de ‘lumina naturala’ din timpul amiezii.
    Restul e can-can.

    00
  15. Fain articol, am LED-uri în toată casa. Și te uiți la Thunderf00t așa că ai un thumbs up de la mine.

    00
  16. O problema cu becurile led, din punctul meu de vedere, e ca lumineaza doar intr-un con, spre deosebire de cele incandescente. Adica nu conteaza doar luminozitatea, ci si cum le pozitionezi.
    Apropo de lustrele stramosesti, imi place cum vajnicii eroi ai capitalismului au reusit sa faca economie la cabluri in lustrele astea moderne, astfel incat trebuie sa umbli cu lustra in buzunar cand achizitionezi becuri, ca una suporta 10 w, alta 8w, alta 20w, in functie de cati bani in plus a vrut sa scoata intreprinzatorul.

    00
    • Eu am schimbat firele la majoritatea corpurilor de iluminat pe care le-am cumpărat. E adevărat, becurile moderne consumă puțin, dar firele alea aveam impresia că se rup doar dacă mă uit mai urât la ele.

      00
    • Sunt unele becuri LED cu glob transparent astfelt incat sa eviti luminarea intr-un „con” sau dispersia limitata.

      00
    • @Pompiliu-Ion Popescu Probabil ca nu sunt la alti bani. Ma gandesc ca e vreo logica cu conul ala de plastic care il au majoriatea becurilor led. Nu l-am desfacut, dar e posibil sa aiba o oglinda care sa focalizeze lumina, ca sa le iasa lumenii respectivi. Sau poate doar ascunde circuitul. Problema ramane, majoritatea lumineaza in con si e vizibil. Spre exemplu un prieten si-a luat o lustra cu 3 becuri asezate orizontal, nu recomand.

      00
  17. Cristici, dacă faci un articol documentat și despre para de la dușul mobil ești tare. Caut o pară care să-mi dea presiune la duș și nu știu ce să aleg. Plus că, sunt sigur, comunitatea zoso.ro are soluții pe care deja le-a aplicat.

    00
  18. Hai cu inginerii, se da urmatoarea problema:
    1. Toata sufrageria este „reading zone” (500 lux ca asa zice la OSHA si e mai usor de calculat)
    2. Sufrageria are 21mp
    3. Peretii sunt albi-crem (ca nu toata lumina ajunge pe podea)
    4. Inaltimea camerei e de 3m (sa fie usor la calcul)
    5. Se folosesc becuri Philips led cu lumina calda echivalente 100W.

    De cate becuri am nevoie pe lustra?

    00
    • a) Lustra e cu becurile in sus (tavanul e alb)
      b) Lustra e cu becurile in jos

      00
    • 6

      00
    • Daca vrei 500 lux, ai nevoie de aproximativ 8 becuri.
      21 mp X 500 lux = 10500 lumeni
      Becurile cu lumina calda, echivalente a 100 W au in jur de 1300 lumeni.
      8 becuri X 1300 lumeni = 10400 lumeni

      00
    • La ce distanta de lustra? Ce culoare are tavanul? Sunt mai multe variabile.

      Un exercitiu teoretic.
      Daca sufrageria are 4×5 m=20m patrati, iar distanta intre lustra si carte este de 2m, atunci avem un unghi solid de aproximativ 90 grade. Daca emite fix in acest unghi, care inseamna PI radiani (din cei 4xPI radiani ai unei sfere complete), atunci acopera cam toata camera si sub lustra vor fi 500 lucsi daca lustra emite un total de lumeni
      Lumen=Lux*PI*D^2, unde D=distanta, adica Lumen=6283 lumeni. Daca nu exista nici o atenuare a lustrei.

      In coltul camerei distanta fata de lustra e ipotenuza unui triunghi dreptunghic cu cateta de 2m, deci Radical(8)=2.82m. Ei bine, aici intensitatea in lucsi este, daca ai aceleasi becuri ce dau 6283 lumeni

      Lux=Lumen/(PI*D^2)=6283/(PI*8)=250 lux.

      Lucrurile nu stau chiar atit de teoretic, pentru ca emisia e intr-un unghi mai mare, exista reflexii in tavan, atenuari ale corpului de iluminat daca are abajururi, etc. Daca emisia e intr-un unghi mare, adica si spre tavan, atunci suprafata e mult mai mare, ca si tavanul primeste lumina, pe care nu o reflecta pe toata inspre podea, deci necesarul de lumeni emisi e mai mare.

      00
    • @finch, folosind informatia de mai jos ca astea de 100W se duc mai repede ca nu se pot raci suficient,, si trebuie sa pune de 60W echivalent, ajungem la 16 becuri!!!.
      Folosind informatia de mai jos legat de flicker, ajungem la concluzia ca le schimbam la 2 ani ca sa nu ne afecteze sanatatea.
      Deci 16 becuri la 2 ani doar in sufragerie.
      Bah baieti… Nu mai bine punem noi 4 becuri cu incandescenta de 200W? Acum cu UE nu se mai gasesc alea cu halogen care consumau 140W pentru aceiasi lumeni, deci ramanem cu cele Chinezesti si Ucrainiene de 200W incandescenti. 5 lei becul, tine 2 ani, apoi nu ia foc, ci cel mult face plici.

      00
  19. Nu stiu ce sa zic, becuri LED in 2021, parca am discuta despre curentul electric continuu sau alternativ.

    00
    • Știi câte becuri am schimbat la mama acasa, când am venit? Toate. Avea un singur bec funcțional, la lustra cu 5 brațe.
      Nu e degeaba articolul meu.

      00
  20. Ar merita adaugat ca becurile LED care „merge de N ani” le scade luminozitatea, si desi iti faci instalatia pentru 300 de lux, dupa 3 ani, in functie de producator, ai doar 150 lux, iar daca ai ghinion ai 150 lux +inca 100 de lux care clipesc imperceptibil, se vede doar cu coltul ochiului. Dar tu stai linistit, si apoi te intrebi de ce are nevoie copilul de ochelari.
    Si iar schimbi becul la 2 ani, fix ca la incandescenta. Dar macar ai dat pe bec de 10 ori mai mult si ai economisit curent de jumatate din bani.
    Da, tot bec de LED imi iau, dar macar nu ma pacalesc cu falsa economie.

    00
    • sursa, de la Phillips (cei mai scumpi, la cei mai ieftin nu am gasit): https://www.assets.signify.com/is/content/PhilipsLighting/8718699763015-pss-ro_ro
      • Factor de întreținere a fluxului
      luminos: 70%
      • Durată de viață nominală: 15.000 ore
      Deci dupa 1.7 ani de functionare continua, mai da 70% din lumeni.

      00
    • Mi-ai ridicat mingea la fileu. Buun, hai să povestim un pic despre calitatea LED-urilor. Păi, așa cum avem salam majoritar prost, așa avem și LED-uri majoritar slab calitativ. Există rating-uri care arată care este reducerea de flux luminos pe parcursul vieții LED-ului. Standardele spun ca ar trebui să mențină cel puțin 70% din fluxul luminos la sfărșitul perioadei declarate (în cazul LED, aprox 50000 ore). Majoritatea LED-urilor din piață au mai pușin de 50% din fluxxul luminos după nici 2 ani.
      Ce am scris mai sus ar fi cea mai mică problemă (schimbi LED-ul mai des), problema cu adevărat periculoasă pentru sănătate este flicker-ul dat de sursa de alimentare. Aici intervin probleme uriașe pentru că dl. creier al omului compensează flicker-ul în așa fel încăt să nu sesizezi (dar obosești mai repede). La copii problema asta poate duce la epilepsie.
      Majoritatea producătorilor au fabrici în China atât pentru LED-uri cât și pentru surse, toți mergând pe principiul ”lasă că merge”.

      00
    • Cind flickerul este vizibil pentru ochiul uman, becul e deja defect. Sursa de alimentare pentru leduri este o sursa in comutatie cu limitare de curent, ledurile sunt alimentate in curent, nu in tensiune. Frecventa de comutatie a sursei este de ordinul zeci-sute de kHz, iar curentul prin leduri are o forma simpla: creste liniar un timp, scade liniar un timp, aceasta variatie numindu-se riplu, care e ceva de genul 20% din valoarea medie. Raportul dintre cei doi timpi depinde de tensiunea de alimentare, sunt facute sa mearga de la 110 la 240V. Ochiul uman nu vede kHz si nu e afectat de flicker de kHz, nici creierul. La zeci de Hz da, incepe sa se transmita pe nervul optic variatia asta de luminozitate si devine periculoasa. Cind vezi flicker la un bec cu led, repet, e defect, sursa are ceva.
      Problema cu scaderea emisiei este una ce tine de ratiuni economice. Ledurile isi pastreaza emisia declarata daca functioneaza la sub 80 grade Celsius, ideal 60 maxim. Ei bine, becurile pentru uz casnic sunt construite cu densitate mare si nu au racire. Un bec de 15W putere electrica, emite sub forma de caldura 80% din puterea primita, doar 20% este energie luminoasa. Deci, 0.8*15=12W caldura. Acuma stiti ce dimensiune are un bec, mare parte din el dispersorul de lumina sferic, doar soclul are ceva con de aluminiu cu rol dublu: ecranare electromagnetica si racire. Din pacate, la peste 8W putere electrica, becurile cu fasung E27 nu pot raci ledurile, care stau la 80-90 grade Celsius si mor natural la 2000-3000 ore de functionare.
      Cum stiu astea? Sunt electronist designer de diverse chestii, nu becuri, dar cunosc in amanunt aceste detalii.
      Daca ar face becurile de peste 8-10 W bine racite, ar costa mult si ar fi voluminoase. Sfat:
      Cumparati becuri cu puteri sub 10W si puneti mai multe, sunt mai bine racite.

      Ce fac eu? Aleg becurile cu putere pina in 10W si le demontez, in functie de corpul de iluminat. Aplicele de perete sau tavan, cele cu un abajur de tip tigaie/lighean de sticla, au o tabla metalica pe care se monteaza abajurul. Ei bine, daca desfac becul si prind tabla de aluminiu (pcb special cu substrat aluminiu) pe care stau ledurile (sunt izolate pe acel aluminiu) de acel corp de tabla, racirea e perfecta. Sursa de alimentare se prinde si ea pe tabla aia linga, eventual pusa intr-o jacheta din pvc termoretractil. Am cateva becuri din astea prin casa, puse definitiv acolo. Poti tine mina pe led, e sub 50 Celsius.
      Acuma nu recomand sa va curentati daca nu stiti despre ce vorba.

      00
    • @finch flicker-ul nu trebuie să fie vizibil. La frecvențe de 2 kHz (nu este vizibil), flicker-ul afectează destul de serios creierul. “Legenda” spune că frecventa de flicker ar trebui sa fie mai mare de 3000 Hz pentru a nu afecta creierul. Și da, sunt multe surse care dau un astfel de flicker.

      00
  21. Multumesc de pont! O sa iau mai multe de pe emag sa fie acolo. De obicei am un bec in plus pentru urgente, iar cand merg sa cumpar le gasesc cu 30-50 lei. 25 lei 3 becuri osram, yeah baby.

    00
  22. Pentru @Dex
    Ai perfecta dreptate, oamenii ai nevoi diferite – eu de exemplu vad bine și nu mi se pare normal sa stau ziua cu becul aprins la birou – doar că din comentariile de mai sus am înțeles că undeva greșesc, TREBUIE să stau cu becul aprins.

    Sau STAI PUȚIN, cumva tu spui că DOAR EU sa îi înțeleg pe cei care vor sa stea cu becul aprins chiar daca eu nu vreau ?
    Pai cum rămâne cu oamenii care au nevoi diferite ???

    00
    • Ai sa observi pe la 50+ de ani că-ți trebuiesc niște amplificatoare de imagine pentru ceea ce trebuie să vezi, dar care nu prea există…

      00
  23. am becuri led in toata casa de cand erau scumpe cu draci. lumina alora fluorescente imi rupea ochii plus imi dadea dureri de cap. ultimele ramasite ne-led erau cateva incadenscente uitate prin niste cotloane foarte rar umblate, le-am schimbat si pe alea pe masura ce le gaseam.

    la birou prefer lumina constanta, preferabil 2700-3000K, ce trece de 4000 ma deranjeaza.

    in dormitor, cand dorm, sa nu fie nici macar un licurici.

    aia care furau sau spargeau becul o faceau din economie. consuma degeaba. ii am si eu in bloc. din cauza lor au pus temporizatoare si senzorii aia tampiti.

    00
  24. Cica s-a inventat in Spania un bec led care are o viata de vreo 100 catre 150 ani si care astfel poate fi introdus in testament alaturi de actiunile tesla. E un bec de 3.5w care costa vreo 35 euro /de verificat/ marca iwop.

    00
  25. Ce e nasol la led-uri e ca lumina e foarte „concentrata”.

    00
  26. Daca e recomandat de Trump atunci merita banii! 🎉

    00
  27. Salut, am un dimmer mai vechi la care nu merge nici un fel de bec led, ori dimmable or non dimmable, chiar și la maxim ele tot flickaresc.
    Presupun că trebuie schimbat tot dimmerul?

    00
    • Presupui corect dacă vrei să consumi energie cât spune LED-ul că absoarbe + un pic de pierdere în dimmer. Dacă în schimb vrei să păstrezi dimmer-ul, trebuie să ”încarci” circuitul dimabil cu o sarcină balast (un circuit RC) de minim 25 VA.

      00
    • Nu ai habar ce vorbesti despre becuri led dimabile. Circuitele ce fac dimming la becuri cu filament se bazeaza pe un principiu ce nu functioneaza la becuri cu led.
      Tensiunea retelei este o sinusoida, ce alterneaza pozitiv fata de firul de nul si apoi negativ. Circuitul ce face acest „dimming” contine un tiristor sau un triac ce este adus in conductie dupa un timp variabil de la trecerea prin zero a tensiunii si ramane in conductie pina tensiunea trece prin zero, cind se inchide natural sau primeste un puls de inchidere. Deci, la fiecare alternanta triacul este adus in conductie de doua ori, doar o parte din cit tensiunea creste si scade la zero. Timpul de intirzierea poate fi de la zero sau maxim cat tine alternanta, la 50Hz ciclul este de 20ms, deci maxim 10ms poate fi intirzierea. Becul cu filament sau orice consumator rezistiv vede doar tensiunea efectiva, sau RMS. Cu cit timpul de intirziere e mai mare, cu atit tensiunea efectiva e mai mica.

      Becul cu led are o punte de diode ce redreseaza cele doua alternante si apoi filtreaza cu un capacitor electrolitic de 400V, rezultatul fiind o tensiune pozitiva cu un riplu de cativa V. Din aceasta tensiune se alimenteaza o sursa in comutatie numita general „BUCK Convertor”, astfel incit ledurile primesc un curent ce variaza liniar sus-jos cu un riplu de 20% din valoarea medie, cu frecventa de zeci kHz. Sursa asta adapteaza puls cu puls parametrii astfel incit pe fiecare puls de comutatie transfera exact energia necesara ledurilor. Dimerul ala clasic pentru rezistente da o tensiune efectiva proportionala mai mica, dar daca este mai mare de 90-110V, cit e tensiunea minima de functionare a sursei, nu e sesizabila pentru ochi, becul isi face treaba. Cind dimerul coboara tensiunea efectiva sub minimul becului, atunci incepe becul sa faca un pic de dimming/flicker, foarte periculos, pentru ca efectiv sursa porneste si se opreste la fiecare alternanta daca tensiunea redresata ajunge la zero la fiecare alternanta.

      Becurile led dimabile au un circuit mai complicat, ca sa poata fi variata intensitatea, un circuit care masoara tensiunea alternativa primita la intrare de bec si intensitatea curentului prin leduri este variata proportional cu aceasta tensiune.

      00
    • @finch Becurile LED pot fi dimabile in tăiere de fază atunci când sunt fabricate așa (dacă la asta te refereai). Problema cu dimer-ele mai vechi este că au nevoie de încărcare mai mare de 25 VA.
      Vorbim aceeași limbă dar nu pare că ne înțelegem.

      00
  28. Sunt si niste becuri led faine,cu senzor de crepuscul.Sunt ca lumea pentru la tara sau la case de vacanta,se aprind singure la apus si se sting dimineata.

    00
  29. In septembrie 2018 cand m-am mutat la tara am cumparat 20 de becuri Osram de 1500 lm. In primele luni totul a fost ok dupa care au inceput sa de arda, la propriu. Daca nu eram acasa cred ca puteau lua foc cu succes. Dupa cateva cautari am aflat ca sunt produse de Ledvance care a fost cumparata de chinezi. Becurile nu aveau radiatoare si erau topite inauntru. Toate s-au ars. De atunci am renuntat la led-uri Osram si am ramas la Philips pentru becuri de 2500 lm si IKEA pentru dimabile pana in 1000 lm. Am becuri Ikea de prin 2013. Toate modelele. Toate sunt functionale. Philips folosesc din 2017 si nu am avut nici unul ars.

    P.S.
    Am becuri economice de la Osram si Philips din 2006. Sunt in stare de functionare. Si nu au fost menajate absolut de loc.

    00
    • La mine a luat foc un Philips.
      Dedesupt aveam canapeaua care scoate fum mult inecacios de la burete daca arde. Si conform calculelor de mai sus, trebuie sa am 6-8 becuri pe lustra aia. Ganduri bune si rugaciuni.

      00
    • Dedesubt e mai putin vulgar😀

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile