Care-i suma pentru care te scuipă HORECA-n gură

În țara în care cea mai populară emisiune este una de bucătărie cu trei chefi care niciunul nu știe să gătească (uite aici cum unul nu știe să facă nici măcar o maioneză) e destul de dificil să explici bișnițarului cu birt de ce ar trebui să țină berea la rece. Mai ales berea care se bea în România, că sigur apare un prost care să țipe cum se bea bere în UK de parcă bem același tip.

De-aia majoritatea producătorilor din România oferă și frigidere. Am și eu unul la birou, oficial, de-ăla de Ursus, pe care producătorul le oferă oricărui bar. Am citit instrucțiunile cu atenție, consum, folosință, cât durează să răcească. Prima recomandare e să nu-l scoți din priză. Pe bune. Că crește consumul. Unul plin răcește berile la temperatură optimă în 5 ore dacă atunci l-ai băgat în priză. Dacă șnapanul de Horeca deschide birtul la 12, la 3 când e vipia mare și te-ai opri să tragi o berică, aia încă nu e rece.

Manualul e destul de gros și conține toate detaliile tehnice inclusiv la consum. Am făcut calculul cu stat constant în priză versus oprit 8 ore, să facem economie. Dacă îl ții mereu în priză la temperatura recomandată, la prețurile energiei electrice în România, diferența în plus este de 30 de lei pe lună.

Deștepții din HORECA fac economie un leu pe zi ca să se pișe în gura clienților. De obicei au mai multe frigidere, deci se ajunge până la cinci lei economisire.

De-aia vezi patron de birt care face aprovizionarea cu gipanul personal și dup-aia se-adună cu alți matematicieni ca el, se plânge la Guvern și e uimit că ăia de-acolo nu prea-l bagă în seamă.

Lăsându-i pe ăștia să moară pe limba lor pentru cinci lei, sfaturi utile de răcit berea:

1. Faza cu înfășuratul berii în șervețel umed și pus la frigider nu funcționează, e un mit, vă poate explica Presură de ce;
2. Vrei să răcești berea rapid, 45 de minute la congelator (ai telefon să pui un cronometru) pentru recipientul de 500 de ml.
3. Mergi la o terasă, cere ce au la draft/halbă, aparatele alea au de regulă și răcitor;

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

75 comentarii

  1. Genial clipul cu băiatul ăla cu maioneza. Nu sunt consumator de show-uri culinare, dar nici n-am știut că Floricel ăla e atât de praf.

    00
    • Nu este atât de praf, fă o maioneză cu mâna ta fără blender de tipul ăla, și o să vezi că se mai întâmplă să se taie dacă ai dezechilibrat-o. Iar reclama la Lidl e pentru muritori.

      00
  2. Sau frigider cu funcție de răcit beutura rapid. 20 de minute.

    00
  3. Ok boss. Asa facem.

    00
  4. Tot citesc articolele despre bere calda pe blogul asta si ma crucesc. Eu nu am avut niciodata bafta sa nimeresc o bere macar apropiata de temperatura camerei. Mereu imi tremura dintii. Nu stiu prin ce crasme umblati voi.

    00
    • Singurul loc unde eu gasesc bere calda e la magazin. Nici la restaurante, nici la terase sau bodegi de cartier nu am fost servit cu bere calda. Parca la terasa din IOR imi amintesc ca era berea mai calduta acum vreo 12 ani, dar se comandau de dimineata pana seara cate 20 beri la fiecare 5 minute. Unde sa racesti atatea beri? 🤷🏻‍♂️

      00
    • lasa-i sa se planga de bere, ca altfel se plang de femei!

      00
    • Ma alatur si eu celor care nu cunosc ce e berea calda. Multe chestii se pot imputa horecai de la noi, dar asta cu berea calda e de domeniul SF-ului.
      Si, nu uitati: cea mai buna bere calda este mai proasta ca cea mai proasta bere rece!

      00
    • Cred ca Vali si-a deschis bodega in Brasov si cand vine Eftimie pe la el in vizita il serveste doar cu bere calda ca sa ii dea subiecte pentru noi articole despre HORECA.

      00
    • Bere draft n-am baut niciodata calda, pentru ca – asa cum spune si Eftimie – aparatele alea au racitor. Insa bere la sticla am primit calda; a nu se intelege ca era la 30 de grade (cum probabil va inchipuiti voi, astia care – vezi dom’le – n-ati primit bere calda) dar era asa pe la un 15 grade care o facea calaie rau. Asta s-a intamplat in Mamaia, poate si pentru ca am facut eu fite si am vazut Efes in meniu si-am cerut Efes.

      Am baut bere calda si-n Timisoara, in Taine. Iarasi, poate din cauza ca am facut eu fite, am vazut Leffe, am zis misto, ia uite si altceva in afara de posircile romanesti, am primit-o pe la 20 de grade, n-am putut s-o beau.

      Asa ca na, va inteleg si pe voi – acu e ocazia voastra sa va laudati ca voi nu calcati in spelunci ieftine – dar toata fanfara voastra nu tine; daca pe voi va pacaleste barul cu bere la 15 grade, nu inseamna ca toata lumea e la fel de credula ca voi.

      00
    • @Sabotor iti dai seama ca noi ne refeream doar la localurile unde e 30€ o bere, ca e plina Romania de asemenea localuri, iar noi fix la astea mergem sa bem bere. Right!

      Nu o mai forta cu supozitii din burta despre x sau y comentatori doar ca sa fortezi cititorul sa rezoneze cu tine. Mai bine ne spui de cate ori pe an ti se intampla sa fi servit cu bere calda la terasa/bodega/restaurant.

      00
    • iti dai seama ca noi ne refeream doar la localurile unde e 30€ o bere, ca e plina Romania de asemenea localuri, iar noi fix la astea mergem sa bem bere. Right!

      Nu o mai forta cu supozitii din burta despre x sau y comentatori doar ca sa fortezi cititorul sa rezoneze cu tine.

      Pai nu stiu ce sa cred cand toti astia care n-ati prins bere calda-n Romania o dati subtil cu „nu stiu prin ce crasme umblati voi” wink-wink, stii ce zic? Bere calda-n Mamaia am baut aici (parca, nu bag mana-n foc, s-a intamplat acu cativa ani), n-o fi cine stie ce chestie de lux, da’ nici bodega de cartier nu e.

      Mai bine ne spui de cate ori pe an ti se intampla sa fi servit cu bere calda la terasa/bodega/restaurant.

      Daca fac greseala sa cer bere la sticla, 3 din 4 nu sunt suficient de reci. Pe voi va pacaleste faptul ca-i la 15 grade si pe o caldura de 35 de grade vi se pare rece. Dar nu e.

      00
    • @Doru
      Apropo, berea la halba e tot timpul mai buna – intreaba pe oricine asta. Dar e mai buna din acelasi motiv: e racita mai bine.

      00
    • Chiar le-am dat acum un mesaj acum tuturor prietenilor din lista sa ii intreb daca e mai buna berea la draft, pentru ca simt o nevoie impetuoasa de a primi validare de la altii in privinta calitatii berii la draft si a temperaturii ei.

      Dar nu despre berea la draft te intrebam ci despre numarul de situatii in care ai fost servit cu bere calda in localurile din Romania. Deci, de cate ori pe an o patesti?

      00
    • Bere calda si scumpa – la Puflene Resort, in Murighiol. Am incercat in ani diferiti, ca na, masochist….

      00
    • @Doru
      Ai rabdare, e un comentariu in moderare. O sa vina, ai acolo raspunsul la intrebare.
      Apropo, stii la ce bere trebuie servita berea (asta a noastra, lager/pilsner)? pe la 5 grade. Punem pariu ca daca masor temperatura berii din primul restaurant/pub mai acatarii (nu bodega de cartier) berea o sa aiba mult peste 5 grade? Si zi-mi tu cu mana pe inima ca berile la sticla ce le primesti prin Romania au peste tot 5 grade.

      00
    • *la ce temperatura trebuie servita berea

      00
    • Prin orice tara am fost s-a intamplat sa mi se serveasca o bautura mai calduta decat ar fi trebuit sau mi-as fi dorit. De aceea pun mana pe sticla inainte sa o desfaca ospatarul si daca nu sunt multumit de temperatura il rog sa aduca o bere mai rece, eventual alta marca, daca marca ceruta de mine nu a avut timp sa se raceasca destul. Sau zic din prima “vreau o bere rece”, iar ospatarul imi aduce sticla sa verific daca e ok sau nu temperatura. Chestii masculine de finete ;)

      Temperatura bauturilor e ultima mea problema cand ma duc intr-un local. Ma intereseaza mai mult sa nu crape ceva in mine cand mananc de la ei, decat sa fiu atat de snowflake (nu incerc sa jignesc pe nimeni cand spun asta), incat sa ma plang ca o bautura nu are 5 grade ci 10.

      00
    • Am uitat toată fizica de liceu (alta n-am servit), dar dacă apa îngheață la 0 grade, berea neavând prea mult alcool, n-ar trebui să fie prea departe de temperatura asta de îngheț.

      La cele 5 grade de care zice @Sabotor, mie mi se pare că berea ar trebui să aibă practic ace de gheață în ea și eu n-am băut niciodată bere în oraș la asemenea temperatură.
      Bine, nici acasă, că vreau bere, nu inghețată de bere. :)

      00
    • @AB
      La 0 grade are ace de gheata

      @Doru
      Prin orice tara am fost, n-a trebuit sa specific ca vreau bere rece, era absolut normal ca berea sa fie rece. In Romania, cum zic, da o tura pe unde vrei tu, sa vezi la ce temperatura e berea aia rece pe care o ceri. Ca-ti aduce una la 15 grade.

      00
    • Si totusi mai peste tot pe unde am fost s-a intamplat ca uneori bautura sa nu fie destul de rece. Deci discutia asta este o pierdere de timp. Nu poti afirma cu tarie “doar la romani se intampla asta”. Problemele pe care le poti intampina intr-un local romanesc sunt universal valabile pentru localurile din orice tara. Oamenii crapa anual in US de e-coli de la salata verde nespalata bine. Deci despre ce vorbim aici?
      Ca avem un procent mai mare de probleme in comparatie cu alte tari nu contesta nimeni. Dar nicaieri nu exista perfectiune. Si cu siguranta exista tari cu probleme mai mari in HORECA decat avem noi romanii. Chiar si in cele “civilizate”.

      00
    • Ca avem un procent mai mare de probleme in comparatie cu alte tari nu contesta nimeni. Dar nicaieri nu exista perfectiune.

      Pai mai Dorule, esti amuzant maxim. Prima data canti in cor cu aia care zic ca „vai, prin ce crasme umblati voi de va aduce bere calda, ca asa ceva nu se intampla in Romania” ca mai apoi s-o dai cotit ca deh, perfectiune nu e nicaieri in lume.

      Si cand iti zic eu ca oriunde-n Europa cand ceri o bere vine rece, asa cum trebuie sa fie, intr-o halba sau sticla care face instant broboane de condens, asa ca stii din start ca-i rece, fata de Romania unde berea e – in cel mai bun caz – vag racorita, tu o dai pe smechereala ca scot eu pretentii din burta.

      Dar e ok, fii tu linistit ca HORECA-n Romania iti aduce bere rece. Ca pana la urma tu bei berea aia „rece”, nu eu.

      00
    • Voi sunteti norocosi rau ca nu ati nimerit nicaieri bere calda. Bine, cum spune Sabotor, mai conteaza si ce intelegeti prin bere rece. Am si eu vreo 2 prieteni care cand vin pe la mine sa bem o bere ma pun sa o scot din frigider 15-20 de minute inainte sa o desfaca fiindca ei nu pot bea bere asa rece. Eu in schimb o bag la congelator 5-10 minute inainte sa o beau, fiindca frigiderul nu raceste atat de bine.

      Acum ca sa intelegem… temperatura ideala pentru berea care se bea la noi in Romania este in jur de 4 grade Celsius.

      @Doru, imi place ca ai dat-o din „peste tot in Romania am primit numai bere rece” la „eu nu sunt snowflake sa ma deranjeze o bere la 10 grade”.
      Deci in traducere, nu primesti de fiecare data bere rece, dar pe tine nu te deranjeaza daca este mai calduta.

      00
    • @AB: daca apa ingheata asa cum spui la 0 grade, la berea aia la 5 grade din ce se formeaza acele alea de gheata?

      00
  5. Berea înfășurată in șervețel umed se pune la congelator. In 15-20 minute poti sa bei bere rece.

    00
    • Asa e! Nu e mit, e fizica. Merge pe acelasi principiu, al frapierei. Apa conduce mai bine caldura de pe sticla de bere si o cedeaza racitorului, decat aerul din racitor.

      00
    • @Octav: „Apa conduce mai bine caldura de pe sticla de bere si o cedeaza racitorului, decat aerul din racitor.”
      Iar servetelul intra in contact cu aerul, pure genius. Singurul mod in care ar function asta e daca servetelul ar mari considerabil suprafata de contact cu aerul, functionand ca un radiator, in rest, 3 la fizica.

      00
    • Aia cu șervețelul umed e valabilă invers, pentru căldură. Că numai atunci apa se evaporă și răcorește. La congelator se evaporă foarte puțin, apoi hîrtia devine izolant termic.

      00
    • hartie+apa=gheață. e „izolant termic”, a?
      Ce raceste mai bine, gheata lipita aproape ermetic de un obiect din aluminiu, sau aer rece?
      Ia, băgați cu „3 la fizică”, deștepților.

      00
    • Apa conduce mai bine caldura pentru ca acoperă integral obiectul, de fapt. Gheata cuburi il acoperă „in puncte”, de asta nu se face răcirea mai rapidă.
      Apă cu gheață e soluția bună, da.

      00
    • @m: in congelator, aerul uscat permite evaporarea rapida a apei din servetel care se produce cu absorbtie de caldura, chiar daca temperatura este sub zero.
      In firgider, experimentul arata ca ai dreptate, mai ales daca e vorba de unul fara aer circulant inauntru (fara ventilator): http://www.johnrleeman.com/2014/08/15/mythbusting-cooling-a-drink-with-a-wet-paper-towel/. Dar acolo aerul nu asa de uscat nu permite evaporarea apei din servetel; in plus, servetelul pare sa actioneze si ca un izolator sau ca masa suplimentara care trebuie racita.

      00
    • @Cristi: Incearca chestia asta cu o sticla complet invelita in hartie uda. Sa vezi ce surprins o sa ramai.

      00
    • Întotdeauna când teoriile se bat cap în cap pe internet există metoda științifică:
      • se iau două beri Staropramen de 0,33 l (deoarece TNR nu au scos berea lor și la 0,33 l)
      • se țin în portbagaj în soare cât durează programul de lucru
      • la sfârșitul programului una din sticle se înfășoară în două straturi de prosoape de bucătărie și se udă iar cealaltă se păstrează așa cum a fost extrasă din magazin
      • se introduc în congelator și se fixează timer-ul la 30 de minute (temperatura sticlelor = 34 ºC)
      • după expirarea timpului se destupă amândouă și se introduce în fiecare sticlă câte un termometru de carne
      • se citesc și se notează rezultatele:
      – berea neînfășurată = 25 ºC
      – berea înfășurată = 22 ºC

      00
  6. Nicio zi fără experiențele nașpa cu Horeca. Vorba colegului de mai sus, poate că ar trebui să nu mai intrați în toate bombele.

    00
  7. Cea mai rece bere e din benzinarii, frigiderele alea merg non stop, si nu prea cumpara nimeni bere de acolo, deci sta la rece zile intregi, in rest da, patronul ghelbos de birt care isi bate joc de timoul tau liber la el in local e o mizerie de om…

    00
    • Te contrazic. Berea din benzinarii e semirece. Multe lanturi nu au frigidere propriu zise ci camere de frig construite cu termopan. Baga o bere de la Petrom sau OMV, de exemplu. E rece, dar nu prea…

      00
  8. Nici eu nu imi aduc aminte cand am baut ultima data bere calda la un restaurant sau terasa. Ce-i drept ca nici nu umblu prin birturi puscate sau carciumi de cartier sa caut bere Timisoreana sub 5 lei.

    00
  9. Fiecare restaurant cu rulaj mare ar trebui sa aibe o camera frigorifica. Astea sunt de regula 3*2, costa 5-6 mii euro cu montat cu tot dar apoi nu ai treaba. In ea iti tii materia prima pt bucatarie si intr-un colt incap lejer suprapuse 6 navete de bere. Faci 3 randuri de cate 6 si e bine.
    Ideea e ca sa o folosesti pe post de buffer, adica nu aduco cola sau bere direct de la 20,30 35grade din spate ci le aduci direct reci , la 4-5 grade. Vitrina aia frigorifica se lupta cu fiecare grad plus sa il faca minus, asta dureaza si daca nu reuseste s-o faca la timp clientul bea pishat iar apoi vine pe blog si se plange de crasma ta.

    00
    • Regulile din industria alimentară spun că nu prea ai voie să amesteci materia primă cu altceva. Și nici toată materia primă la un loc, că nu pui vegetalele cu peștele sau carnea ori semipreparatele la rece, impreună, altfel te-au ars inspectorii.

      00
    • da, regulile sunt cam asa insa se poate compartimenta interiorul si atunci ar trebui sa fie ok.

      00
    • Da da tine tu in aceiasi vitrina materia prima pentru bucatarie si navetele de bere si vorbim la primul control.

      00
    • Poti sa amesteci materia prima, dar de obicei tre sa ai ori recipiente inchise ermetic ori pungi vidate (cel mai indicat)

      00
  10. Diferenta dintre cele doua retete consta in albuș. Florin Dumitrescu folosește doar gălbenușul de la ouă, asa ca prin mixarea cu mixerul sunt sanse foarte mari sa nu se lege, in timp ce celalalt foloseste tot oul, iar albușul ajuta foarte mult la legare.

    00
    • Hai sa-ti spun un secret: eu folosesc mixerul, viteza maxima si pun DOAR galbenusul. Si se face fara probleme. „Chef” Dumitrescu ala e un imbecil care nu-i in stare sa faca un sandwich. Si nu zic asta doar pentru ca Lucian Mandruta a zis-o, nu, am cumparat odata un sandwich amarat dinala. Dar hei, lumea uita pentru ca-i proasta cu spume.

      00
    • Eu fac o maioneza de sta lingura in ea doar din galbenus si ulei, fara mixer. Eventual putin mustar. Seful ala nu are scuze.

      00
    • Dă-o dracu’! Ai făcut vreodată maioneză?

      Eu fac doar din gălbenuș (fie crud, dacă fac puțină, fie și crud și fiert dacă fac mai multă) și o fac cu lingura de lemn că așa îmi place mie.

      Dar am făcut și nu mixerul și s-a legat fără nicio problemă. Știu oameni care o fac doar la mixerul, tot doar de gălbenuș (apropos, de ce aș pune oul întreg, fac maioneză sau blat de prăjitură?!), nimeni nu s-a plâns că nu se leagă.

      Că se mai întâmplă accidente și „se taie”, alea sunt accidente.

      00
    • Apropo, chestie ce se pare ca „Chef” Dumitrescu n-o stie: maioneza se face fara mustar. Pe bune, nu zic eu asta, zic astia.

      Iar pe pagina wiki fr gasim asta:

      Strictement parlant, la mayonnaise se prépare sans moutarde. Additionnée de moutarde, elle devient une rémoulade

      Dar na, de unde sa stie „Chef” Dumitrescu subtilitatile astea.

      00
  11. Berea la draft vine din niste butoaie sub presiune. Din ce stiu eu, nu au racitor si nici nu le trebuie pt ca trecerea de la presiune mare la presiune mica are loc cu degajare de caldura(termodinamica). Deci poti servi bere rece si in desert din butoaiele alea.

    00
    • Berea e un lichid si asa cum am invatat la scoala, lichidele nu pot fi comprimate. Berea vine intr-un butoi; la butoiul ala se ataseaza un recipient cu gaz care e sub presiune si poate sa impinga berea din butoi. Poate ai fi tentat sa zici ca va fi racita suficient de gazul ala, dar nu, are un racitor.

      https://www.seriouseats.com/how-beer-draft-systems-work-beer-from-keg-to-glass-why-party-pumps-suck

      00
    • Lol, nu. Presiunea e folosita doar sa scoata berea din butoi, dar tot calda iese. Racitorul e obligatoriu la orice dozator de bere.

      00
    • Pe cand eram adolescent si parintii aveau bar, un an am fost barman dupa ce ma intorceam de la scoala si crede-ma ca m-am jucat cu dozatorul si am servit suficienta bere ca sa stiu ca alea nu au niciun racitor.
      Nu e nimic legat la priza ca sa raceasca, iar dozatorul era nou-nout, nu era vreo vechitura sa imi zici ca nu stiu eu. Berea iesea rece datorita gazului sub presiune.

      Daca ai umplut vreodata o bricheta cu gaz, ai vazut ca se raceste brusc bricheta si iti ingheata degetele instant cand vine gazul. E acelasi procedeu fizic ca la bere.

      PS: Mi s-a parut geniala chestia cu daca impingi de maner, vine spuma. Devenisem artist, incercam sa fac guler de spuma taiat cu cutitul ca in reclamele de la Stella Artois. Dar se uitau clientii la mine ca la nebun, cand ei ar fi baut si Dragaica de sete.

      00
    • @demult si cand te-ai trezit era dimineata?
      Dioxidul e doar ca sa iti scoata lichidul din butoi de restul se ocupa racitorul.
      Ganditi un pic inainte…

      00
    • @Demult am eu acasa dozator de bere si are racitor. Cunosc si cativa proprietari de baruri si fiecare din ei are racitor. Va zic 100% ca berea la halba e racita prin spirala racitorului, nu prin presiunea cu care e scoasa din butoi.

      Gazul de bricheta e alta poveste, el trece din stare lichida in stare gazoasa si treaba asta se face cu absorbtie de caldura, la fel cum functioneaza si frigiderul cand trece freonul din lichid in gaz si inapoi. Berea e lichida in butoi, e lichida si in halba, nu o bei in stare gazoasa.

      00
    • Fie cum ziceti voi.

      @Vlad, taran ca intotdeauna. Stii gluma aia cu „am vazut-o pe nevasta-ta langa si m-am speriat”? Asa e, era dimineata.

      02
    • @Demult yep probabil si taran deoarece am ceva pamant in arenda.
      Dar imbecil nu.

      20
  12. Doar ca patronii stau prost si la matematica.
    Un frigider consuma 25-30KW/luna la functionare neintrerupta.
    Pentru un ciclu de dezghetare-inghetare consumul instant ajunge la 4-8KW/ciclu.

    Asadar practic daca opresti si repornesti frigiderul mai mult de 5-10 ori pe luna deja depasesti consumul obisnuit lunar doar pentru a-l aduce de fiecare data la temperatura normala de functionare (in gol).
    Iar atunci cand frigiderul este plin, va trebui sa raceasca inca o data si intregul continut, deci consum suplimentar la fiecare repornire.

    00
  13. romanu cu impresii are boala pe berea la halba ca i se pare ceva sub statulul lui social, baga un peroni la 0.3.

    Hai sa va povestesc de ce plang HORECARII pe tema schemei de despagubiri a guvernului:
    – Se cere autorizatie de functionare, horecarii nostri nu au cerut/platit pe 2020 autorizatie de la primarie „ca au fost inchisi”. Ma uit pe bilant. Da cum ai avut tu gigele venituri fara autorizatie?

    – Se cere Expertiza contabila pe surse de venit. Se dau contabilii pe toate forumurile de ceasul mortii ca gigel are 1 singura activitate autorizata pe care are teresa/ a subinchiriat parte din taresa la o ghereta/ spala masini. Amuzant.

    Acum de e ce e idiot guvernul:
    De ce lansezi in 2021 schema de despagubiri? Era urgent sa o dai in primele luni de lockdown, nu acum.

    Restul gargarei cu disfunctionalitati de sisteme si alte prostii intra la „cost of doing business”.

    00
  14. La mall Promenada, la terasa Nustiucumsenumeste, comandam 2 beri pentru ca suntem 2 persoane la masa.
    „Avem oferta la 3 beri. Va aduc 3, ca nu pot sa nu va aduc oferta”

    La MonCher, pe Dorobanti, unde e 14 lei o bere la 330, nu au bere la rece.

    00
  15. Am petrecut în urmă cu 11 ani un iulie la Londra, cu niște treabă, și pot confirma că visul englezului despre o bere bună este „trezită si calâie”. Daca vrei sa bei omenește trebuie să ceri o bere de pe continent (nu au prea multe dar există Stella Artois de ex) și – obligatoriu – să specifici „extra-cold” (pe bune, au aparat cu bere calâie și lângă el aparat cu aceeași bere dar rece!!!). Acum, chiar nu-mi imaginam că există oameni atat de cretini încât să vocifereze că așa e cool să nu bei bere rece ci pișat cald așa cum pretinde civilizația anglo-saxonă…

    00
    • pentru ca berea la un 12 grade are mai multe arome decat la 5. Nu conteaza la berile noastre, dar la o bere mai aromata conteaza.

      00
    • Sunt sortimente diferite de bere, din cauza asta se bea calduta la englezi. Si ei cand beau bere lager/pilsnet/white ale (adica 90% din sortimentele de la noi) o beau tot rece.

      00
    • NOU
      #67

      Englezii sunt cunoscuti de pe vremea lui Asterix pentru consumul de bere calaie…

      00
  16. 4. Pentru extra rece tine halbele in congelator.

    00
    • Mi se pare cel mai misto lucru cand nimeresc la o terasa unde imi aduce halba/paharul de bere direct din congelator, cu putina gheata pe el.

      00
  17. Am dat subscribe.

    00
  18. Pă rural, merge si racire la galeata, cu apa de fantana :D

    00
  19. trecand peste eleganta analiza „nici unu dintre ei trei nu stie sa gateasca, uite exemplu cu FD care vorbeste niste banalitati si gresite” Copo demonstreaza inca o data ca in timp ce iubirea e efemera si ochii care nu se vad se uita, ura este 4ever.
    Ai zice ca dupa 10 ani a uitat, dar nu…hatereala continua :D

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile