Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

57 comentarii

  1. 2. O soluție parțială ar fi reforma sistemului: ca angajat în sistemul de sănătate să ai două opțiuni: să practici la stat SAU la privat. Plus în sistemul de învățământ, dacă ești medic bun de tot. Nu și la stat și la privat. E plin de ăștia care se teleportează din spitalul de stat în cabinetul privat și mai au timp să predea și cursuri și seminarii….

    00
    • in teorie poate fi o idee buna..in practica, s-ar putea sa nu mai fie nimeni care sa lucreze in spitalele de stat

      00
    • @Attilla

      Eu nu as fi asa de sigur. Unde si-ar „face mana” nestresati si nesanctionati in caz de malpraxis si si-ar asigura clientela pentru consultatii/interventii la privat?

      00
    • ai veut sa zici plafonarea preturilor unor servicii medicale de baza si posibilitatea ca cei asigurati sa aleaga unde vor sa mearga.
      Concret
      Vrei sa faci avort? indiferent unde mergi, stat sau privat platesti la fel, sa zic 1500 lei. Daca esti sanatoasa si muncesti platesti din banii tai, daca esti bolnava sau saraca va plati statul. Dar chiar daca esti bolnava si saraca si mergi la privat nu vei putea fi refuzata.

      00
    • ok, deci ar lucra cei care inca nu au mana facuta…dar dupa ce-si fac mana? raman tot acolo?

      sa fim seriosi, nici la privat nu patesc nimic in caz de malpraxis; nu suntem in State aici

      00
    • @Psionics: nu cred ca plafonarea preturilor e solutia

      o poveste de acum 10ani: nevasta-mea si nevasta unui coleg de munca insarcinate amandoua.

      eu, mai stresat de felul meu, am zis ca mergem la privat -> cost in jur de 10k lei din care statul suporta 2500lei -> cost efectiv pentru mine pe la 8k lei -> in banii astia intrau cate vizite aveam chef sa fac, la orice ora, nevasta-mea primea copilul cand dorea, mancare cand ii era foame (tot o mancare obisnuita) si tot ce tinea de operatie

      colegul a zis ca lui i se pare mult si a zis ca ei se duc la stat, pe gratis. dar ca sa-si vada copilul oricand, ca sa „fie sigur ca iese operatia bine”, ca sa primeasca ala tata si nu lapte praf etc a dat spaga in jur de 6k lei ( sunt incluse cumpararea de calmante, spaga la portar etc)

      si asta pentru ca sunt protocoale diferite: la privat, iti aduce copilul la pat cand vrea „pizda” ta…la stat ti-l aduce cand vrea „pizda” ei; si nu e ca si cum aia aveau 100 copii nascuti la stat si dincolo era doar al meu, tot in jur de 10 bebelusi erau -> deci acelasi efort pentru asistente

      ba mai mult, una din alea de la nevasta-mea i-au zis ca lucreaza si la stat…si ca mai bine mergeam la stat, ca ieseam mai ieftin

      teoretic, pretul era plafonat de stat..

      00
    • Atilla: si care e problema ca nu mai e nimeni la stat?

      Ai avea numai beneficii:
      – concurenta reala a clinicilor/spitalelor particulare
      – civilizatie
      – fara medici cu chef de munca
      – n-ar mai trebui sa platesti asigurare de sanatate luata cu japca de stat

      Singura necunoscuta ar fi serviciul de urgenta, dar si aia s-ar rezolva dupa fapt, cand te stabilizeaza sa iti zica si cat a costat plimbarea cu ambulanta.

      00
    • @sin: concurenta e cuvant mare; pana la urma, daca mergi doar spre profit…de ce plm sa te chinui sa tratezi 100 cand poto scoate la fel de multi bani tratand doar 10? (sau poate chiar mai multi bani)

      plm…ma uit in jurul meu si parca nu vad multi Tiriaci bolnavi

      00
    • De ce sa fie Tiriacii bolnavi cand probabil asigurarea lor consta in doctori pe langa ei 24/7 in caz de cea mai mica problema?

      Pentru astia de dati cu hatereala, nu v-ar place sa nu stati la cozi in spitale?

      00
    • @ sin : coada s-ar muta la vraci…

      00
    • In Croatia este asa, dar in invatamant. Nu cunosc din sistemul de sanatate

      00
    • @kilroy: netul zice ca e gratis

      Education in Croatia is available to all, under equal conditions, in line with their capabilities. Compulsory education is free of charge, as stipulated by law, while private schools and colleges/polytechnics can be established in accordance with the relevant legal framework

      00
    • Attilla, vară-mea, rezidentă în Croația, mi-a spus că profesorii de acolo predau fie la stat, fie la privat. Nu existau cu amândouă. E drept că discuția este de acum zece ani.

      00
    • @kilroy: am crezut ca te referi la ideea de a nu mai avea sistem de stat ci numai de privat, scuze

      00
  2. „libertate de mișcare” electrică sau drumul către iadul verde e pavat cu discursuri eco

    https://fineco24news.blogspot.com/2021/10/sub-perdeaua-de-fum-protectiei-mediului.html?m=1

    00
    • Acolo zice ca sunt 7 companii care produc baterii. Nu mi se par chiar atat de putine. Cate companii mari de automobile sunt (nu marci) ? Ca daca stau sa le numar nu cred ca ies mai mult de 10.

      00
    • Da, 7 producatori mari nu pare foarte putin. Daca ne uitam in orice domeniu industrial s-ar putea sa avem surpriza ca nu exista atat de multi producatori si totul este comprimat in mainile a 3-4 companii (mai ales in domeniul tehnologiei).

      00
    • Lumea e controlata de o mana de oameni, restul sunt pioni, e drept unii mai pioni ca altii

      00
    • Articol spam, concluzii de kkt.
      Ti-ai triilat traficul cu acest link de la Zoso.

      00
    • am mers pe fenta si am dat click pe link. articol ancorat in trecut, cand inca mai prindeau prostii ca aceasta: Norvegia tara bogata in hidrocarburi si ipocrizia cu care isi subventioneaza viitorul folosind banii rezultati din vanzarea acestora la fraieri. Mie mie se pare, ca roman, cu zacamintele pe care le avem, dar nu suntem in stare sa le exploatam, ca autprul e o vulpe la struguri. Iar concentrarea productiei in cativa producatori se intampla si in industrii vechi de 100 de ani, ce sa mai vorbim de o industrie noua. Chiar si pe piata auto, una din cele mai imprastiate si dezvoltate industrii, primii 10 producatori au 50% iar primii 5 au 25%.

      00
  3. Apropo de 5, e explicat undeva motivul pentru care iohannis îl tot împinge pe cîțu ?

    00
  4. 5. Citu se dovedeste a fi un jeg mult mai mare decat imi puteam imagina. Idem Klaus.

    00
  5. 2. ce fain e să fii profund religios ca bugetar, dar o tai și pe mama bucățele pentru prețul corect la privat.

    00
    • @Bea
      Situația cu pizdarii care din motive religioase sau etice personale refuză să facă întreruperi de sarcină, să agraveze libertate femeilor de a alege. Chestie care nu miroase a bine. Indiferent de părerile religioase actul medical, nu contează natura lui, ar trebui să primeze înaintea a ceea ce visează domnii doftori.
      Nu prea reușesc să leg schimbarea asta de paradigmă, când imediat după revoluție se făceau chiuretaje mai dese decât se spăla lumea pe dinți, iar acum i-au lovit religiozitatea și etica creștină, in privința sfințeniei vieții și sacralității.

      00
    • @Ionut: pai multi sunt aceiasi doctori…dar cu 30ani mai batrani..
      cand imbatranesti te apuca frica de moarte…si apare intrebarea ” dar daca chiar ajung la Sf, Petru?!”

      00
    • Naiv fiind acum ceva timp credeam ca privatul va salva sistemul medical din Romania. M-am inselat profund. Maicamea bolnava cronica de tiroida si cu ceva afectiuni la inima, a mers zilele trecute sa isi faca un EKG si o Ecografie la inima la o clinica privata. Ma suna apoi si imi spune ca a facut si o radiografie la plamani. Am intrebat-o daca are vreo afectiune, recomandare pt asa ceva. A zis ca nu. Dar daca tot era acolo si a costat doar 150 de lei. MM. S-a radiat doar pt ca se poate. Si aia au luat bani si nu au zis nimic

      00
    • @AndreiofB, tu ai fost asa naiv incat sa crezi ca un spital privat va refuza vreodata cererea unui pacient de a face niste analize pe care sa le plateasca?

      00
    • @ Andrei G Da. Sincer nu am nimic impotriva ceva ce inofensiv, Ca au prostit-o sa-si faca analiza de anticorpi Covid sau test de sarcina imi e egal. Bani ei face ce vrea. Dar ceva ce e daunator. Adica PLM te radiaza fara sa fie nevoie. Asta m-a socat

      00
    • Cancerul de tiroida face metastaze intai in plamani.

      00
  6. 6. Asta o spun dezvoltatorii care nu mai vand….personal urmaresc apartamente intr-o zona din Bucuresti, sunt inca la vanzare de cateva luni si nu se misca inca nimic. Nici pretul nici vanzarea…

    00
    • can confirm: urmaresc un ansamblu de cateva luni bune si tipul de apartament pe care il vreau e inca la vanzare. Nu lasa la pret pentru ca din ce a vandut deja a acoperit costul constructiei + ceva profit si atunci sta linistit si asteapta sa pice cumparatorul/gasca.

      00
    • Uite concret:

      Cluj, ap 2 cam, 49mpu, loc parcare subteran, ap mobilat/dotat peste medie. Anunt de pe 9 aprilie, pret 119k euro neg.

      Un agent spune: cere 110k ca asta e pretul.
      Alt agent spune: de ce doar 119k, poti sa ceri mai mult!?

      Inca e la vanzare. Sursa: ap cumnatei.

      Culmea e ca prin anunturi agentii spun „investitie”.

      500e * 12 luni * 15/17 ani = 90k / 102k

      500e pentru un ap 2 cam 49mpu e mai mult decat optimist, dar fie.

      Din 90/102 scazi minim 10%-20% care implica reparatii, varuit, luni „goale”, mobila/electro care imbatranesc/se strica, posibili chiari problema / tepe etc.

      Sa mergem iar pe scenariul „optimist”:

      102k euro – 10% = 91,8k euro, calculat la 17 ani si „mentenanta” proprietate 10%.

      Chiar si cand calculezi „optimist” investitia tot iti rezulta ca e SUPRAEVALUAT!

      Probabil intr-o zi cu ploaie ar merge sa iei un agent la vizionare sa il pui pe foaie sa explice cu cifre pretul si „investitia”.

      00
    • Cam asa si eu. In Februarie, anul acesta, am vizionat un apartament la 100k euro in bloc nou, construit in 2011. Cadea tencuiala de pe exteriorul acestuia. Am zis pas.

      Acum 2 saptamani, proprietarul a repostat anuntul la 110k.

      00
    • pai pretul e ala maxim la care e posibil sa gaseasca un cumparator, nu conteaza ca nu are treaba cu realitatea, daca reuseste sa gaseasca 2 interesati si unul din ei fraier sa il cumpere e pretul corect =))

      00
    • o sa-l vanda peste 2 ani cu 130k.

      00
    • AlinP, ciudata treaba. Stiu pe cineva care a vandut o garsoniera, pusa la punct ce e drept in o saptamana de cand a pus-o pe piata cu aprox 80 k euro. Tot Cluj Napoca

      00
  7. În articol scrie că doar prețul cerut pe alea vechi ar fi crescut.
    Despre un preț mediu real la care chiar se tranzacționează lucruri prin notariat, nu știe nimeni nimic.
    Pe imobiliare, în filtrul pe care îl am eu, în mai bine de un an s-au vândut 4 apartamente, iar vreo 10-15(vechi sii noi) stau bine mersi tot acolo, cu prețul ceva mărit.
    Unii nu vor să vândă ce nu vreau eu să cumpăr.

    00
    • Exista tranzactii destul de multe. Sora mea lucreaza part-time la o agentie imobiliara din Bucuresti si au ceva activitate in perioada aceasta. Insa majoritatea cumparatorilor sunt cei care au bani si vor sa investeasca (lucreaza in strainatate si vor sa cumpere ceva in tara sau au bani pusi deoparte si vor sa se puna la adapost de inflatie).

      00
    • Andrei G, inflatia e si in euro, dolar etc!?

      Cash is king.

      Daca imi spui ca sunt oameni care „investesc” in Militari Residence, Popesti Leordeni si etc ca sa „stea la adapost de inflatie”… Atunci probabil cel care lucreaza la agentie esti tu.

      00
    • materialele s-au scumpit cu 30-250% anul asta, se va vedea in curand in preturi. da, se vor scumpi si alea de pe vremea lu ceausescu.

      00
  8. 1: Nu a fost „Luna” la care ma asteptam ( ͡° ͜ʖ ͡°)

    00
  9. 5.
    Oradea fiind PNL a primit ZERO lei.
    Tradus: Iohanis i-a dat mue lui Bolojan prin pixul lui Catzu.

    00
  10. 2. Este incredibil ce prost inteleasa e libertatea asta. Pai de ce 3.14zda ma-tii te-ai facut ginecolog. Nu stiai ca o sa trebuiasca sa faci si intreruperi? Iar tu spital de stat cum poti sa refuzi un serviciu medical legal (deocamdata)? Ar trebuii toti ginecologii din spitalul ala sa isi piarda licenta. Da cu cine? Cu labele alea de la colegiul medicilor?

    00
    • Din câte am înțeles din articol este vorba despre medicii care nu vor să facă întrerupere la stat dar fac în sistemul privat. Ceea ce ar trebui să nu fie tolerat.
      Nu este vorba despre cei care nu fac din varii considerente nici la stat nici în sistemul privat, ci de cei care au găsit o oportunitate de afacere și este foarte urât dar cum multe sunt la fel de urâte de ce am crede că în orice aspect al vieții nu o să întâlnim situații urâte? Nu vreau să fac un whataboutism dar situațiile astea incorecte și imorale se regăsesc în absolut orice aspect al vieții noastre în sistemul de stat și nu numai.

      00
    • Mirela nu ma intelege gresit, nu ai ce cauta sa te faci ginecolog intr-o tara in care intreruperea de sarcina e legala. Ai impedimente morale? Fa-te popa sau orice alt job care nu se contrazic. E ca si cum m-as face mecanic, dar nu fac schimburi de ulei ca am pielea sensibila.

      00
    • Nu fac eu legea. Însă: și în chirurgie sunt doctori care fac numai operații pe cord, alții specializați în altele. Este ca și cum i-ai zice cuiva: de ce nu operezi și rinichi dacă tot faci operații pe cord?
      Și în ginecologie există doctori cafe se specializează în anumite aspecte. La fel la la orice: sunt implantologi, sau doctori excelenți în ortodontie etc. Fiecare specialitate medicală are multe laturi și în general medicii se specializează în ceva. Nu fac toți chirurgii orice fel de operație și așa putem să divagăm la infinit.
      Ginecologia este la fel. Și sunt suficienți doctori care s-au specializat în întreruperi de sarcină dar problema este nu că nu sunt destui ci că nu vor să facă decât în sistem privat, ceea ce este o fraudă de fapt atâta timp cât ei lucrează și la spital. Este ca și cum își spune un doctor că nu te operează de nu știu de ce este specialitatea lui la stat, să vii la Monza. Și refuză să facă la stat orice operație de vreun fel că sunt diverse pe orice, diverse tipuri. Să spună că o anume intervenție din specialitatea sa nu o face decât la privat. Este efectiv revoltător. Și ce arată în articol, că refuză practic să facă la stat ceva ce fac la cabinete pe bani mulți. Urât

      00
    • un spital de stat cu sectie de ginecologie trebuie sa aibe minim un medic specializat si pe intreruperi de sarcina. altfel ne intoarcem la gloriosii ani ai comunismului.

      00
  11. 6. toti au ( mai bine zis aveau) buget dar nimeni nu are bani. iar acum se duce si bugetul absorbit de gaz, electricitate..benzina..mancare.

    00
    • cateva idei:
      – le-o trebuit un an de zile sa faca studiul pe 1000 de persoane . in prima faza au facut testul pe 100 persoane. 100 x 25lei = 2500 lei + timpul necesar recoltarii. deci au ivestit cateva mii de lei intr-un studiu.
      – nu exista studii asemanatoare realizate de altii? eg. statul? adica nu mai stiu unde citisem ca testele rapide au o precizie mult mai mare.
      – deci daca esti pozitiv, testele astea rapide sunt apa de ploaie.

      00
  12. De la 2.

    R: Din ce motiv aici (n.r. – în spitalul public) nu faceți, iar acolo (n.r. – la cabinetul privat) faceți?

    MD: Eu nu am cum să vă dau informație, iar dumneavoastră nu aveți cum să îmi cereți informație mie. Numai cu hârtie specială. Nu îmi spuneți mie de ce fac așa, este viața mea personală și nu pot să vă dau eu informații despre mine, viața mea personală. Dacă lucrez la privat este altceva, aici la stat, noi nu facem.

    1- Ce e ‘hârtia specială’?
    2- Cum facem ca omul să nu mai aibă voie sa fie cadru medical nici aici, nici in restul Europei, niciunde altundeva pe pământ?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile