Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

50 comentarii

  1. 2. Inginerește vorbind, e corect. Dacă nu luăm în calcul mizeriile de pensii speciale, pensia reprezintă niște bani pe care statul ți-i dă la o vârstă, după ce ai contribuit un număr de ani, corespunzător contribuției. E un contract fără nicio legătură cu altceva. În contractul pe care-l am eu cu CNPP, nu scrie nicăieri că-mi pierd dreptul la pensie dacă mă angajez la stat.
    Din punct de vedere moral… Hă hăăhăăh ăhăhăăă, ce-i aia?

    Indecis. Tu ce zici?3730
    • Am postat mai jos înainte de a vedea ce a zis Adrian, așa ca adaug: dacă ieși la pensie, se cheamă că ai obosit de muncă (o, da!), te-au uzat factorii vătămători pentru care ai primit sporuri (o, da!), ți-ai plătit tot (o, da!) stagiul de contribuție, ești bătrân (o, da!) si NU MAAI POOOȚI!

      Deci da, gata cu munca!

      Sau mai poți? Pai nu mai iesi la pensie!

      Comentariu apreciat.5828
    • NOU
      #3

      Daca s-ar face angajari pe bune in sistemul bugetar, concursuri pe bune bazate pe competente demonstrate in urma unui examen, nu s-ar mai ajunge la cumularea pensiei cu salariul la stat. E prea usor pentru unii sa se angajeze la stat, asta e tot.

      Comentariu apreciat.585
    • Ne-am propus un obiectiv. E necostituțional. Chiar avem nevoie de Constituția acesta? Ex: Franța a vrut arme nucleare. A ieșit din NATO, a aruncat în aer niște insule în Polinezia, a obținut arme nucleare, a intrat în NATO.
      De asemenea. Care sunt condițiile în care pensia și salariul expiră și atunci nu mai pot fi cumulate? O condiție ar fi când persoana care beneficiază de ele expiră la rândul ei.
      Inginerește vorbind.

      Din fericire politicile publice și sociale nu sunt făcute de ingineri.
      Există oameni care au studiat morala și etica la Drept, la SNSPA.

      188
    • @florinel
      Cand iesi la pensie se presupune ca ai “oboist” in domeniul in care activezi nu ca ai oboist in general.
      Exemplu: un pilot nu poate fi activ 40 de ani in campul muncii, la mansa avionului.
      Daca un pilot se pensioneaza la 45 de ani sa zicem, NU ai nici un drept sa-i ingradesti dreptul de a mai munci ulterior intr-un domeniu care nu presupune pilotarea unei aeronave sau care se ocupa de „aviatie” pentru ca este „obosit”.

      Iaar Faza cu pensile speciale se rezolva foarte simplu:
      1.pensia trebuie calculata EXCLUSIV pe baza contributivitatii
      *nu bagi in calculul pensiei sumele castigate din sporuri sau alte forme de bonificatii pentru care NU se plateste contributie pentru pensie, sanitate, etc
      2.sa ai posibilitatea sa poti contribui lunar MAI MULT decat este oficial din salariu astfel incat sa ai pensia mai mare la final.
      *banii insa pe care ii platesti in plus sa fie obligatoriu retinuti din salariu si nu sa vi cu ei de acasa astfel incat sa nu ajungi in situatia in care tu castigi 1000 de lei pe luna si mai adaugi inca 5000 pe urma contributie pentru pensie
      3.in momentul in care ai pensie dar ai si salariu, salariul sa fie impozitat in mod corect contribuind in continuare la plata cas, cass, etc iar la final sa ai si pensia a doua conform contributiei

      *Iar acele pensii speciale de fapt sunt numite la misto pensii pentru ca ele de fapt sunt niste recompense scoase de stat din „burta”, adica din bani publici, adica din taxele altora.
      mai pe scurt este o SPAGA pe care statul o ofera „slugilor” drept recompensa pentru serviciile prestate

      Comentariu apreciat.575
    • Cel mai corect mi se pare ca pensia, fie ea si speciala, sa se acorde dupa varsta de pensionare, 65 ani.
      Vrei sa iesi din sistemul judiciar la 45 de ani? ok. Pensia pentru aceasta perioada o vezi la 65 ani.
      Intre 45-65, mai lucrezi, cate joburi vrei tu ca sa te intretii.

      Comentariu apreciat.486
    • Bun, atunci de ce nu ai voie sa cumulezi pensia anticipată cu salariul? Mama are 44 ani de muncă, dar nu poate cere pensionare anticipată și să rămână și angajată. La privat.

      162
    • Pensie = Sumă de bani plătită periodic pe baza unor norme legale (în cadrul asigurărilor sociale) foștilor angajați după depășirea unei anumite limite de vârstă ori în caz de boală sau invaliditate, precum și urmașilor angajaților sau pensionarilor decedați.

      -> „foștilor angajați”

      Cred ca stim cu totii ca pana si aceasta definitie din dex e usor depasita. Avea sens cand te angajai la combinatul siderurgic de la tin din oras la ~20 de ani si ieseai la pensie tot de acolo. Era clar ca nu puteai primi pensie dupa 60-65 de ani si sa lucrezi in continuare acolo.

      Acum poti lucra de-a lungul vietii la 20 de companii (dar si la stat) si nu cred ca ar fi o problema sa iei pensie si in acelasi timp sa ai salariu de la o companie.

      Problema este cand iesi la pensie la 45 de ani, sanatos fiind, beneficiezi de o pensie speciala care nu e bazata pe contributivitate si te angajezi tot la stat.

      Eu chiar nu inteleg de ce cei care beneficiaza de pensionare mai devreme nu au salarii conform cu conditiile specifice (mai mari), contribuind in acest fel mai mult la fondul de pensii si in consecinta pensia sa fie conform contributiei.

      143
    • @TicTac

      Ticalosia unora nu trebuie taxata astfel incat sa nenorocesti alte categorii sociale si asa cu mari probleme.

      Ia spune-I tu de exemplu unui miner care lucreaza de la 18 ani, dupa 30 de ani de distrus plamanii si nu numai: “coite, mai stai tu inca 15-17 ani in asteptare de pensie ca am eu boala pe porcii aia de magistrati! Si daca nu ai chef de asteptat, mai du te tata si munceste ca uite esti inca tanar!”

      Nu asa se face ci reglemetand pentru toata lumea din start!

      1.Categoriilor care intr-adevar isi desfasoara activitatea in medii toxice trebuie sa li se permita o pensionare anticipata
      2.trebuie definita foarte clar notiunea de toxicitate
      3.din sporurile pentru toxicitate trebuiesc platite taxe (inclusiv contributia la pensie pentru a creste valoarea pensiilor acestor categorii pentru ca unii isi distrug sanatatea la propriu)
      3.Pensia trebuie sa fie in functie de CONTRIBUTIVITATE!

      183
    • @AlexAndru
      Cam amesteci borcanele. Pensia anticipata este una, pensia magistratilor la 45-50 de ani nu e anticipata – e definitiva.

      „Pensia anticipată poate fi obţinută cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, de către cei care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare”

      Din cate stiu la pensia anticipata exista si o penalizare.

      La toata lumea este sau ar trebui sa fie vorba si de stagiu de cotizare si contributivitate. Nu este ok ca tu sa cotizezi 20 de ani si apoi sa incasezi 30.

      72
    • Pensia e o suma de bani care sa compenseze faptul ca nu mai poti munci. Din principiu, ele se exclud reciproc.
      Cred ca numai in Romania e aberatia asta: sa iei si pensie sa si muncesti. Peste tot pe unde am mai fost, daca te-ai angajat in timpul pensiei, inceteaza automat pensia.

      103
    • Ia zi-le domnu AlexNam.dru.lă…
      De unde o fi următoarea prevedere? :

      Articolul 55
      (1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, după cum urmează:
      a) conform tabelului nr. 1, în situaţia persoanelor care au realizat stagii de cotizare în condiţii deosebite de muncă;
      Tabelul nr. 1
      Stagiul de cotizare Reducerea vârstei standard
      realizat în condiţii de pensionare cu:
      deosebite
      (ani împliniţi) Ani Luni
      6 1 –

      Cum e cu minerii?
      Să fie reglementat?
      Este!
      De ce mănânci ciuperci?
      Lege 263 /2010 pensii civile
      Halal comentarii…

      12
    • O mică precizare, magistrații se pot pensiona la 55.
      Militarii și polițiștii, cred, sunt ăia cu 45.

      Da, știu, tot e cu 10 ani mai puțin decât 65, dar totuși e cu 10 ani mai mult decât 45.

      36
  2. 2 – altfel cum? Dacă însuși judecătorul (adică interesul lui) este afectat de rezultatul judecății, ghici ciupercă?

    (A doua obiectificată se ține de burtică de parcă ar fi ingrijorată)

    253
  3. 9. A inceput spalarea lui Donca:

    „Am văzut chiar pe viu bunăstarea și armonia acestei familii…..”

    https://www.cancan.ro/sotia-lui-calin-donca-a-facut-rost-de-bani-dupa-ce-afaceristul-a-fost-arestat-un-apropiat-a-dat-o-de-gol-20900533

    53
  4. 6 – saracii aia cu rulota, mergi linistit in vacanta, si vin niste prosti sa iti strice tot. Ceva imi spune ca si Dorinel cu prietenii lui cand merg in acele curse merg la fel.

    181
    • asta era și nedumerirea mea.
      rulota aia participa și ea la raliu, sau raliul ăla ”de lux” se ținea pe drumurile publice fără ca aceste drumuri să fie închise pentru restul poporului pe perioada raliului.
      dacă e ultima variantă, raliul se ținea pe drumuri publice pe care circulau rulote, oameni care se duceau la muncă, își duceau copiii la școală și în general își vedeau de viață, mi se pare super-infect.

      Comentariu apreciat.281
    • @AB – da gumballs (termenul care defineste astfel de raliuri) se tin pe drumurile publice printre oameni care nu au nici o legatura cu cretinii din masinile de curse.

      92
  5. NOU
    #23

    @Vali Boss, „căsuța” de la 1. este fosta catedrală Sfânta Sofia din Constantinopole, actuală moschee Hagia Sofia din Istanbul. Puțină rigoare, ce naiba!

    414
  6. 2. Multă lume confundă dreptul la pensie cu ieșitul la pensie. Dreptul la pensie revine în urma unui stagiu de cotizare îndeplinit cumulat cu o anume vârstă stabilită de lege. Dacă după ce ai obținut acest drept legal încă te mai țin balamalele să muncești, nu văd unde e problema.
    Problema e la pensionarii speciali ce-și inventează fel și fel de afecțiuni medicale minore, sunt clasați „apt limitat”, trec în rezervă cu drept de pensie la o vârstă oscen de mică, iar apoi se angajează tot la stat.

    263
    • faza amuzantă/ironică/interesantă e că chiar și bugetarii ăia care ies la pensie la vârste obscen de mici (agenții de penitenciar) consideră că nu e moral și ar trebui să fie ilegal să te angajezi tot la stat după ce ai ieșit la pensie de la stat.
      lucrez printre ei și îi aud.

      171
  7. 5. Hai sa începem cu bugetarii si cu ineficientul management al banului public.
    Prea mulți bugetarii, birocrație etc .
    Cresc cheltuielile cu ăștia ? Tăiați, dați afara, faceți management ca la o firma privată . Nu băgat mâna in buzunarul altora . Nu ma refer la bănci … aia merita taxați.

    161
  8. 6. Am luat clipul fără să știu știrea, bummm 500k vizualizări și nu înțelegeam de ce. L-am preluat fix pentru asta, cum niște bogătani își sparg mașinile. Apoi am văzut că e ditamai știrea și s-a dus prin Moldova, Germania…

    41
  9. 6. milionarii ca milionarii, dar miliardarii? :) aia care au murit erau sotii Krautli, care invart niste afaceri importante prin europa. Dar imi place ca articolul zice de nu stiu ce raliu, in realitate era o parada de masini de lux. Dar probabil ca omul avea raliuri in minte.

    103
  10. 7. „Nu am cunoștințe de sex feminin”. Asta e tot ce are nevoie o femeie sa-si dea seama ce e in neregula cu sarmanul roditor de 22 de ani.

    1010
    • cum pzm să nu cunoști, la modul general, nicio femeie la 22 de ani?!
      n-ai nicio rudă femeie? mamă, bunică, soră, mătușă?
      ai făcut școala în pădure, de n-ai avut nicio colegă, nicio profesoară?

      127
    • Mai incolo e chiar indicat :)) Toate cunostintele mele de sex feminin sunt prietenele sotiei. Atat.

      213
    • AB: va aduceti aminte cand manosfera urla ca majoritatea barbatilor sunt invizibili pentru majoritatea femeilor? Din experienta mea e la fel pentru femei. Tipul are 22 de ani, la varsta aia pretentiile sunt ridicate, pana la „trebuie sa aiba ochii verzi sau albastri; parul mai lung de umeri; fundul mare, dar nu prea mare; tzatze, ca doar nu f*t baietei; sa taca din gura; sa rada la glumele mele; etc.”. Dar stie ca e ridicol daca le declara public. Pe de alta parte suntem si intr-o cultura care nu incurajeaza femeile sa aiba initiativa in dating, ca doar „nu vrei sa pari disperata dupa p**a”.

      199
    • Casnica, asta e ca in reclamana aia de la Sprite: voi mereu ii vedeti pe-aia disperati dupa pzd, noi mereu le vedem pe alea disperate dupa pl, indiferent cat se ascunde lumea.

      122
    • Casnica are dreptate, mereu au existat ăștia de genul. Ei nu aveau nimic de oferit dar pretenții până la cer. Am avut și eu amici care se plângeau că n-au relații, ei erau vai mama lor, un pic autiști, un pic dezordonați, se mai spalau din când în când, da, îi ducea capul, mie îmi plăceau, ieșeam la o bere cu toții, dar când era vorba să le fac lipeala cu cineva, trebuia să fie pas. Ba ziceau ele pas că nu se simțeau atrase, ba ziceau ei pas că n-aveau alea țâțe nu știu de care, cracii până în gât, ochii albaștri și mai știu eu ce. Țipam la ei degeaba: baaaa, voi nu vă uitați în oglindă? Mai lăsați și voi din pretenții dacă doriți să fiți cu cineva! Ți-ai găsit!

      111
  11. Iti las ceva frumos aici: https://www.zf.ro/eveniment/sorin-paslaru-zf-doar-subscriptia-poate-oferi-ziarelor-din-romania-22147614.
    Dincolo de platitudinile exprimate, tipul asta nu intelege sau se face ca nu intelege o problema de baza. Si anume prin toata presa asta care se vrea quality este prea mult borhot si are prea multi oameni care doar isi bat joc de meserie. Incepand de la modul in care redacteaza o stire(copy-paste din alte surse) si culminand cu modul in care au tabloidizat tot ce inseamna ideea de presa.
    Deontologii pa stil nou, dar din garda veche atat pot, atata o sa faca.

    00
  12. Milionari sunt isteți : au închiriat mașina , n.or adus.o de acasă ! ;)

    43
  13. Pensia nu ar trebui sa se adune cu salariul. La 65 de ani pensie si la revedere. A bun vrei sa lucrezi? La privat ce nu are afaceri cu statul si -50% din pensie. Vrei sa lucrezi la stat? Ia pwla, nimic.

    68
    • De ce să tai 50% din pensia unuia care a obținut-o legal, în urma a zeci de ani de muncă? Unde e logica? Așa cum am spus anterior, pensia nu e un beneficiu, este reîntoarcerea contribuțiilor tale, cele cu care i-ai susținut pe alții să poată avea un venit la bătrânețe.

      132
    • Matei, ține cont că legal nu inseamna corect, moral, cinstit, ci doar „conform legii”. Dacă legea favorizează pe unii in defavoarea altora, este o lege proastă. Si nu apela la arbitrajul celui favorizat de acea lege, dacă vrei și o ” second opinion”.

      Chiar nu e evident ca politicianul îi dă magistratului, ca atunci când se pune problema (si se pune!), magistratul să nu-l judece prea aspru pe politician.

      Șpagă, sigur că șpagă. Dar dacă e dată de cine trebuie si cui trebuie, încă mai e și publicată in MO – e legal, totul e conform legii. Și legea spune că se ia de la sărac și se dă bogatului.

      O haiducie „pe invers”.

      51
    • @Matei: …pensia nu e reintoarcerea contributiilor tale. Daca esti nascut dupa 1980, pensia ta va fi spre 0. daca nu se intampla vreo migratie masiva dinspre asia spre romania. Pensia a fost gandita ca un ajutor pentru cei putini, care ajung la o varsta prea inaintata ca sa poata munci, iar o data cu cresterea sperantei de viata a devenit „un drept” care afecteaza capacitatea economica. Daca nimeni nu produce paine, nimeni nu mananca. La cum arata Europa, ce personaje o conduc, or sa vina vremuri grele. M-am nascut in comunism si am supravietuit anilor 90 in Romania… banuiesc ca o sa supravietuiesc si in nebunia care vine, dar privind in departare, lucrurile arata nasol.

      52
    • De ce matei? Pentru ca la 65 de ani poti merge la pret de dumping intrucat tu ai un venit dar cel tanar nu isi permite sa mearga la dumping cand il suna banca ca are credit. Cam de asta! ai 65 de ani? Mars in tenerife. Traieste-ti ultimii 10 ani in pace si lasati si pulimea tanara sa munceasca.

      14
  14. e ok sa te pensionezi la 45 de ani. dar nu poti lua pensie de la 45 de ani. Durata de viata e sa zicem 80 de ani ( optimistic). Cum naiba sa iei pensie mai multi ani decat ai cotizat ?
    Sau …poti lua de la 45 de ani dar se calculeaza in functie de ani etc si nu poate fi 100%. Poate undeva la minim.

    81
  15. Astia care v-ati luat Ferrari .. eu v-am spus de multe ori ca sa va luati Lamborghini ca sunt mai bune, voi nu si nu, macar acum luati-va altceva cu programul rabla!

    112
  16. FMI : „taxați și mai mult IMM, PFA și lăsați în pace băncile și multinaționalele. ” Marșh mă!

    Și mai băgați taxe și impozite ce plm.

    134
  17. De asta FMI e o gluma sinistra…
    „FMI cere ca pragul pentru microîntreprinderi să fie redus și mai mult, însă afirmă că impozitul pe cifra de afaceri pentru companii mari și bănci afectează inechitabil companiile cu marje reduse.”

    92
    • Vor desființarea micro întreprinderilor și a proprietarilor de imobile.

      72
    • n-am auzit de niciun stat care a aplicat ce le-a spus FMI-ul si care sa ajunga bine. Ca sa-l citez pe Noam Chomsky: „If the U.S. were to apply the prescriptions that the IMF and the World Bank have designed for the Third World, the U.S. would become a Third World country”.

      83
  18. Pentru pct 2, anume neconstitutionalitatea legii care ar interzice cumulul pensiei cu leafa.

    Deși nu cred că se mai uită nimeni la o discuție care nu-i caldă, mă simt dator să arăt un punct de vedere mai cuprinzător, anume articolul Ioanei Ene Dogioiu, de pe Spotmedia:

    https://spotmedia.ro/stiri/opinii-si-analize/nu-ccr-este-vinovata

    Un citat relevant (anume ca degeaba zicem noi de o lege oarecare, că pe EI nu-i atinge. Curat constituțional, aș zice eu, răutăciosul.) din articol:

    „Asemeni demnitarilor, judecătorii CCR erau oricum exceptați de la această interdicție.”

    Nimeni nu e mai presus de lege, cu exceptia celor exceptați.

    (Dacă a mai facut cineva trimitere la acest articol, cer iertare că n-am recitit cu atenție tot ce s-a comentat.)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.