Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

24 comentarii

  1. #spersacrapepsd 3:)

    00
  2. „Sunt datele din rapoartele de evaluare a apartamentelor cumpărate prin credit bancar, înregistrate din iulie 2015 până în iunie 2016. ”
    Intrebare e: sunt datele reale de vanzare sau sunt valorile la care au estimat evaluatorii bancilor? Ca , in majoritatea cazurilor, evaluatorul bancii raporteaza o valoare muuult peste cea cu care creditatul cumpara apartamentul.

    • In toate cazurile raportul de evaluare trebuie sa indice o suma mai mare ca sa poata fi obtinut creditul. Deci da.

      00
    • Pai lasa valoarea mare estimata.
      Astia zic ca mp e 1.018 euro in Bucuresti. Eu ii provoc sa caute un apartament decent intr o zona buna la pretul asta.
      Problema e ca n ultimii 2 ani a crescut pretul la apartamente cu cel putin 20%.Acum 2 ani cautam sa iau unul pe la Unirii si gaseai cu 75-80 de mii la 75+ mp utili.
      Acum daca te uiti sub 120k nu mai gasesti.
      Media de 1.018 Eur pe metru patrat probabil e fara TVA, pe metru patrat construit si e data din cauza ca gasesti multe conserve de pe vremea lu ceausescu in zone proaste la preturi mai joase.
      In rest da, gasesti apartamente noi construite „cu 2 camere” la 40 de mii de euro, dar astea au 38-40 mp utili (cat o garsoniera) si sunt in zone pe care nici google maps nu le gaseste

      00
  3. Nu inteleg cum e posibil ca apartamentele din Cluj sa fie mai scumpe ca in Bucuresti.
    Ar trebui facuta o statistica pe apartamente noi vs. vechi.

    00
    • Cei din Cluj sunt mai: fraieri, disperati sau au mai multi bani decat cei din Bucuresti – just pick one. ( cu exceptia sectorului 1)

      00
    • pret = cerere x oferta
      daca in cluj oferta e limitata si cererea e mare (au o zona industriala destul de mare acolo)..
      atunci pretul e mare.

      00
    • Apartamentele din Cluj au fost mereu mai scumpe decat in Bucuresti, desi ca suprafata, confort, etc. sunt inferioare celor din Bucuresti. Vorbesc de cele vechi. Probabil o reminiscenta din perioada Caritas. Viata de zi cu zi ( alimente, transport, etc.) este, de asemenea, mai scumpa in Cluj. Sunt clujeanca, am stat 6 ani in Bucuresti, am cumparat apartament acolo si apoi am revenit in Cluj unde am cumparat apartament.

      00
    • Pentru că Clujul nu e la câmpie, cum e Bucureştiul, care poate ridica cartiere noi aproape în orice direcţie pe suprafeţe relativ plane.

      E foarte dificilă extinderea cu zone rezidenţiale noi, infrastructura e la pământ, toată lumea vrea în zone unde este transport în comun, şi se încearcă înghesuirea pe suprafaţele existente.

      Adaugă la asta cererea care este constant în creştere, salarii peste medie la cei nou veniţi, şi iaca reţeta.

      00
  4. Eu cred ca este un fel de conspiratie a bancilor, a statului, premier presedinte, dam credite imobiliare la toata lumea deci le-am pus jugul pentru minim 10-15 ani deci astia vor munci ca robii, nu mai emigreaza toti , plus ca voteaza disciplinat daca le fluturi o marire de salariu 10% din rata.

    00
    • Nimeni nu-si mai ia apartamente din generatia noua, in afara de cei cu mentalitati comuniste („iti trebuie apartament mama”).
      Nici azi nu inteleg unii romani cum e posibil sa dai o chirie mare.
      Eu sunt pt explorat in viata asta. Vazut cat mai multe, mutat peste tot unde arata bine si ai un job.

      00
    • Cum sa nu-si ia? Cam toti pe care ii cunosc au credite Prima Casa.

      00
    • Eu mi-as lua casa sau apartament pentru simplul motiv ca daca stau undeva cativa ani, banii care ii dau pe apartament ii pot recupera daca il vand. Cand stai cu chirie ii dai si aia e.
      In schimb nu ma bag sa cumpar pana nu imi fac macar 5 ani experienta ca sa stiu cam la ce sa ma astept in privinta venitului si oricum n-am bani de avans desi rata la o casa e mai mica decat chiria cu mult.

      00
    • @super_fotbal

      Intrebarea e, in situatia actuala oare il vinzi?
      Poate da, daca lasi min 25% din pret la el.
      Uita te in jur, se construieste in prostie. De ce l-as lua de la tine cand pot sa iau in acelasi bloc (sau vizavi), nelocuit de nimeni si poate si mai nou?

      00
  5. e bine ca incepe aceasta campanie serioasa impotriva „fake news”. deja la nivelul politicilor UE s-a luat atitudine, fiind vizata propaganda rusa mascata. facebook au recunoscut cu juma de gura problema – sigur, ei stiau foarte bine ce se intampla. dar eu sunt convins ca se vor schimba lucrurile. a fost o etapa ca si creditele cu buletinul in romania prin 2005, cand fara o educatie financiara se inhamau toti la orice. la fel e si cu facebook, cu trending si fake news – le apune momentul de glorie. ce e „trending”acuma, dincolo de prostiile astea: self driving trucks de la google si taxiuri de la uber, artificial intelligence care inlocuieste contabilii, functionarii, inginerii, arhitectii, „”call centeristii, mare parte a muncitorilor.

    00
    • Asta cu fake news care recunosc că e o problemă, e începutul cenzurii. E un precedent foarte periculos care se bagă în libera exprimare.

      Dacă nu suntem în stare să educăm oamenii să discearnă adevărul, atunci nu am rezolvat nimic. Aşa cum rusia face propagandă (şi o face la greu) face şi EU, face şi Gabriel resources poate, face şi PSD, face şi PNL, etc.

      Cum discerni între ştiri false şi ştiri reale?

      De ex, citeam ieri o porcărie, titlul ditamai cât casa, la Digi24 cum că congresul american îl va da jos pe Donald Trump şi nu va putea fi preşedinte.
      Mă gândesc, pfu, ştire serioasă, show de show.

      Ca să dau click ca fraieru şi să citesc că de fapt e o moţiune a unui democrat supărat pe viaţă care nu are nici o şansă de trecere oricum, dar el tot va încerca că e de datoria lui.
      Adică ştire falsă, pentru că NU îl va da jos pe donald trump, ci un moşneag supărat că a pierdut vrea să facă tămbălău. Asta nici nu trebuia să fie ştire.

      Dar e jumătate de adevăr şi nu poate fi ştire falsă. Dar în schimb e ştire manipulată. Introducem o secţiune nouă pentru ştiri manipulate care sunt pe jumătate reale?

      E doar un mic pas şi fiecare se va cenzura pe celălalt, şi până la urmă ajungem ca Rusia şi china, numai că ne-om numi EU.

      Şi e mare ipocrizia la americanii democraţi care n-au avut nici o problemă cu ştirile false de la TV legate de hillary, până când au pierdut şi atunci au o problemă cu ştirile false de pe facebook.

      00
    • Educația pentru o corectă orientare în on-line, inclusiv despre „cum să deosebim informația de propagandă/manipulare/minciună”, ar trebui să înceapă din școală. E nevoie de o re-alfabetizare (n-am găsit o expresie mai potrivită, sorry), care nu are cum să pornească decât cu copiii și tinerii. Am citit undeva că doar Finlanda a introdus, de câțiva ani, astfel de cursuri la nivelul școlii generale, astfel încât tinerii să fie pregătiți să reziste publicității mincinoase, îndoctrinării de orice fel, manipulării prin presă ș.a.m.d.
      La noi, zona preuniversitară nu-și bate capul nici măcar cu problema copyright-ului: elevii copiază de zor de pe internet tot felul de conținuturi și informații pentru așa-numitele „proiecte” la diverse materii, pe nimeni nu interesează menționarea surselor (am colege cu copii de gimnaziu și liceu, care mi-au confirmat asta). Și ne mai mirăm că tinerii ajung la facultate și copiază cu spor, începând de la primul referat de seminar și până la lucrarea de licență, dizertația de masterat sau teza de doctorat…

      00
  6. Kmlx, generatia noua pentru tine ce varste cuprinde? Am 29 de ani locuiesc intr-un complex de 11 blocuri, 80% dintre cei pe care ii cunosc sunt de varsta similara si au credit. Intradevar noi suntem rezultatul generatiei comuniste si simtim nevoia sa avem proprietati, nu ne place chiria si mobilitatea, vrem sa ne stabilim la casa noastra!

    00
    • pai da, da nu e a ta, stai in chirie la banca

      00
    • De fapt locuinta e a ta, se face contract de vanzare, cumparare, intre tine si vanzator. Dar mai exista si contractul de credit la care tu garantezi cu apartamentul ca te angajezi sa platesti o rata lunara pana la x ani. Deci e al tau si platesti taxa de protectie, ca la camatari!

      00
  7. Juma’ din comentacii de aici nu stiu diferenta intre ipoteca si chirie. Dar au pretentia ca se pricep la economie… si mai ales, au pareri bine fundamentate

    00
    • poti sa vopsesti o matza n dungi da tot n o faci tigru

      00
    • Vezi. ăștia sunt oamenii. Unul precum care crede că a nu avea proprietatea ta e un stil de viață și altul care habar n-are cum se înscriu sarcinile în favoarea băncilor pe proprietăți dar are o părere.

      00
  8. Referitor la emag… Din articolul cu pricina rezulta ca toate patru au fost preluate. De ce zici ca doar pcgarage?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)