Știrile zilei – 3 martie 2021

  1. Șatenă . Șatenă . Brunetă . Blondă . Șatenă . Munți . Brunetă
  2. Emilia Șercan face ordine
  3. Paradoxul imobiliar din spatele scăderii populației
  4. Într-o țară normală, Ministrul Justiției ar cere reexaminarea dosarului
  5. Fostul ministru Elena Udrea, condamnată la 8 ani cu executare
  6. Cum ajungi să lovești un tir din spate pe autostradă?
  7. Facebook a pierdut un proces pe tema tag-ului automat a pozelor
  8. Cum era pe vremea comunismului
  9. Hertz va fi salvat
  10. Nenorocitele alea de frunze erau de vină…
  11. Amazon s-a lansat în Polonia
  12. Cronica de tehnologie
  13. Cronica de business

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

52 comentarii

  1. A dat-o splendid Coloja!Fin si artistic!

    00
    • la final a dat cu sete.

    • Cu toate astea, avem acum ,la peste 30 ani dupa,punctele 2,4,5,10…la noi comunismul e o stare de spirit, care sta pe fundament de apetenta pentru furtisag,coruptie,’smecherie’….

      00
    • Bai, dragut scris dar sa moara Cichcean daca tot aia care au trait comunismul inteleg ce se descrie pe-acolo:
      „erau trei tipuri de bomboane, dintre care unele date prin cacao”. Bai pana nu te pune cineva sa gusti cat de infecte erau nenorocirile alea nu ai cum „sa-ti inchipui” ca nu e ca briosa lu’ Proust.
      Si acu’ mananca majoritatea copiilor cinci tipuri de dulciuri, doar ca Mars/Snickers/M&M’s…mortii lor.

      „Ne uitam la acelasi film pe caseta de 50 de ori”…pai cred ca majoritatea avem pe persoana fizica aici 5 ture de Friends si 15 de Harry Potter.

      Nu zic ca-i gresit abordat, dar din ce vad eu prin jur, nu prea se traduc, pentru ca nu exista pentru cei tineri un sistem de referinta.
      Sigur, ai putea sa institui „tabere de experienta comunista” si sa-i tii vreo 6 luni in foame, cu brifcor si autocritica in fata adunarii UTC, dar ar gasi si pe-acolo motive sa sara gardul si sa se futa ca iepurii cu Durex, ca nu-i bate nimeni „ca la militie”

      E cam cum nu ne putem noi inchipui foametea, tifosul exantematic si razboiul. Am citit despre ele…si totusi ne plangem ca fetele mari de pandemie.

      Exercitiul e bun, dar cred ca nu empatizeaza cu el decat tot „mosii” de peste 35 de ani.

      00
    • O precizare: ne-am uitat de 15 ori la Friends și 50 la Harry Potter că așa a vrut pula/pizda noastră (cel mult a partenerului de văzut filme), nu că nu mai aveam ce vedea. :)

      N-ai cum să-ți imaginezi dropsurile alea tăvălite în cacao cu praf de cărămidă decât dacă vreodată ai băgat în gură așa ceva. :)

      00
    • Mie nu îmi place că s-a luat de părerea bunicilor. Am auzit și am citit multe păreri despre comunism și nu mă interesează să argumentez că era bine sau era rău. Mă interesează să evidențiez că generația născută după 1970 nu a prins vremurile în care era cât de cât ok.

      Bunicii, ale căror păreri sunt regurgitate, au prins mai multe vremuri. De exemplu cele ale regalității. Nu mai înșir toate ideile, că am mai scris și altădată și, judecând după numărul de mânuțe verzi vs roșii, am scris degeaba. Ideea e că opinia despre perioada comunistă diferă de la om la om și e și în funcție de mediul din care vine. Bunicul meu, al cărui tată a fost foarte aproape să fie acuzat că e chiabur, a fost foarte fericit în acea perioadă și eu îi înțeleg perfect argumentele așa cum le înțeleg și pe ale lui Răzvan, din acea postare.

      00
    • Bomboanele alea date prin cacao sunt lux fata de mizeriile de mars/snickers/etc

      00
    • @ AB
      Tu ai dreptate, desi as tinde sa cred ca ne uitam la HP de 50 de ori pentru ca acum suntem expusi la alt fel de propaganda…dar divaghez.

      Ce incercam eu sa spun (destul de prost daca recitesc acum) e ca unele lucruri nu prea ai cum sa le traduci pentru cei care nu le-au trait, pentru ca nu au la ce le raporta si vor cola simboluri personale pe o poveste ale carei subtilitati le scapa tocmai din lipsa experientei personale.

      Si cum pentru fiecare Soljenitan au existat 1000 de incaltati prima oara cu ghete sub Stalin….parerile ca „inainte era mai bine” vor fi traduse in sistem propriu de referinta si asa ai pusti de 20 de ani care isi inchipuie ca „primea fiecare o casa”.

      Sa-mi spuna mie unul cu mana pe chipiu ca a citit la 14 ani Sven Hassel si n-a zis, macar pentru o clipa ca armata germana era misto. Chit ca acolo se vorbeste de mate si sange imprastiate pe tanc.
      Vedem lumea prin filtrul propriilor experiente si de-aia scrierile ca aia de care facem vorbire vor avea impact fix asupra celor care au trait atunci si nu asupra publicului tinta.

      Invatam valoarea lucrurilor prin empatie si e greu sa traduci ce inseamna „statul la coada 5 ore pentru un kilogram de carne” daca nu ti-ai vazut parintii realmente jubiland cand intra pe usa cu un pachet de hartie insangerata de parca ar fi castigat la LOTO.
      N-am mai auzit din comunism formularea ” am prins carne macra” dar tin minte ca era ceva din categoria „am luat Iphone 12 la oferta”.

      Pur si simplu nu stiu daca publicul tinta in cazul asta va fi realmente atins de ce zic ” ai batrani”.

      00
    • @ubercool:
      Înțeleg faza cu bunicii oarecum. Al meu era la fel: super-mulțumit de regim. Aș îndrăzni să sun că era chiar un mare fan al lui Ceaușescu. În cazul lui, cel puțin, înțeleg și de ce: a crescut la orfelinat iar Statul l-a luat în armată și i-a dat absolut tot ce nu avea; casă, masă, rang, o oarecare educație formală, un job, un scop. Fără Stat bunicul meu ar fi fost pe drumuri probabil. În plus, când te crește regimul și tot regimul îți dă tot ceea ce ai, cam da – ajungi să iubești regimul.
      Problema e că, fără aceste excepții (și sunt – crede-mă – excepții), regimul ăla era nasol. N-o spun eu ci o spune istoria. Dacă socialismul ar fi fost sustenabil și plăcut de oameni n-ar fi făcut implozie țările din Lumea a Doua. Întreg blocul comunist făcea comerț doar cu blocul comunist. Și nu oricum, ci prin troc, că bani nu erau. China dădea României 800 de tone de orez și primea 500 de tone de grâu la schimb. Cehoslovacia producea pulovăre și le dădea Germaniei pe bujii. Ungaria producea Dumnezeu-știe-ce și chestia aia era dată la schimb rușilor pentru petrol.
      Chestia e că economia asta de cerc închis nu e sustenabilă. Vezi Coreea de Nord în ziua de azi. Logica elementară spune că poți trăi un număr limitat de ani doar din orez asiatic, creioane chinezești și rechizite. La un moment dat rușii spun ”stop” și realizează că petrolul e mai cerut decât cafeaua germană și încep să ceară mai multă cafea per litru de petrol. La rândul lor, comuniștii germani – ca să compenseze – cer mai multe pulovăre cehoslovace. Și tot așa. În plus, țările comuniste fiind ”prietene”, trocul se dădea și pe datorie. ”Ia de-aici petrol dar peste șase luni îmi dai grâu, că atunci știm că e recolta la voi”. Și datoriile astea nu erau mereu plătite, că poate anul nu era roditor în România iar ”Grânarul Europei” – cum eram numiți – ieșea în pierdere.
      Asta până la Perestroika, de s-a dumirit Gorbatchov cam cum e cu capitalismul și-a cam căzut în perioada aia comunismul european. China a trecut pe o economie capiatlistă și-a prosperat. Coreea de Nord n-a făcut-o și drept urmare a crescut flow-ul pe piața neagră, de a ajuns un won nord-coreean să valoreze cât un bob de orez. Pe scurt, dacă în februarie cumpărai un kil de orez cu 40 de won iar în iunie deja îl luai cu 400, pe piața neagră ăsta costa 4000. Iar cum piața neagră e cea care dictează inflația (prin cerere și ofertă) și nu cea reglementată artificial de stat, raportul dolar/won a prins niște transformări nasoale. Până ce China a refuzat să mai primească plăți în won de la cei din Coreea de Nord pe motiv că e hârtie colorată, și-a cerut plată în dolari. Dolari pe care coreenii nu-i aveau, că resursele lor raportate la paritatea dolarului lăsau de dorit; ei știau de won și basta. Ergo, asta și niște recolte nasoale au distrus economia Coreei de Nord. Dar așa – la modul că n-o mai scoli nici cu vrăjitori.
      Revenind la bunici: da – unii erau ”ai sistemului”. Dar nu atât de mulți încât să facă sistemul ăla să fie susținut de oameni. Majoritatea erau sătui, că de-aia a ieșit cu revoluție și ars de steaguri prin țările comuniste. Efectiv nu mai mergea sistemul ăla. De-aia fugeau în străinătate români și unguri și cehoslovaci și alte neamuri: că în comunism și socialism era cam nasol iar în capitalism și democrație era mult mai ok. Dacă cei mulțumiți de sistem (”bunicii” de care aminteai) ar fi fost mulți, sistemul ăla n-ar fi căzut; așa cum rezistă încă prin ideologie în DPRK, chit că ăia mâncă scorburi și insecte.
      Cât despre epoca lui Carol – logic – aceea era ”epoca lui Carol” și nu comunism. Două sisteme de guvernământ diferite, deci două raportări diferite la trecut. Textul meu era despre comunism, nu monarhie.

      00
    • NOU
      #12

      @ AB: bomboanele alea se numeau AMANDINE.

      00
    • @Xxx din punctul meu de vedere cine a inventat dropsurile umplute cu gen ar trebui să aibă un loc special în iad.
      Și nu cumva confunzi cu bomboanele-trufe? :)

      @Habarnam am înțeles ideea principală și sunt complet de acord cu ea. Am în jurul meu oameni cu copii și spun că nu reușesc să găsească o modalitate de a-i face pe copiii lor să înțeleagă cum era. Mă dădeam și eu rotundă cu comentariul ăla. :)

      Ca chestie, eu am citit prima oară Sven Hassel pe la 16 ani și primul gând a fost un fel de „și la ăștia era la fel de nasol”. Nu știu exact de ce, poate pt că nu eram băiat, poate pt că eram un pic mai mare, dar au fost niște bucăți care mi-au rupt creierii și inima. Când maiorul Hinca (parcă; sau Hinca era următorul în rang?!) o ia razna, asta după ce ăștia făceau cu rândul să-l țină beat rangă. Sau Porta și pisoiul lui roșcat, sau Porta cântând la orgă intr-o biserică intr-o pauză în marș, compania ingropând unii arși cu napalm (sau ceva). Când citești așa ceva nu prea ți se mai pare că armata sau războiul sunt ceva mișto.

      00
    • @Tutan Camon și ăla care a asociat amandinele cu bomboanele alea merită un loc special în iad. :)

      00
    • True. So true. Cu singura observate ca foametea a început cam când eram noi copii, post ’80, mai devreme de ’80 era ceva mai bine la capitolul asta. Numai ca mai devreme prigoana anti-intelectualista era mult mai apriga, dar na, bunicii privesc timpul ala prin ochelarii roz ai tinereții.

      00
  2. 3. Iar în tara aia a 2-a preturile nu par sa scada
    4. Într-o tara “normala” ministrul justitiei nu se baga
    6. Viteza f mare si distanta de franare mare. Altfel simti, sau mai degraba nu simti, viteza pe autostrada si multi români nu au experienta cu autostrazi
    7. e vorba de recunoastere faciala aici, ceea ce mi se pare sinistra, chiar daca exista
    8. poate ar trebui sa ne prezinta si cum au fost aia 30 de ani de dupa comunism … si frumos cum s-a dus el pe un forum dintr-o tara (cel mai probabil socialista) si s-a luptat el cu “extremistii” de stânga de acolo

    00
  3. 14. Cica “ German laws give its courts jurisdiction over international crimes committed abroad, even without a German connection.” https://www.theguardian.com/world/2021/mar/02/criminal-complaint-filed-against-mohammed-bin-salman-in-german-court … dar cred ca ceva info s-a pierdut pe undeva, banuiesc ca acuzatii sau victimele trebuie sa locuiasa acolo sau sa aibe o legatura ceva cu Germania
    15. Când “progresistii” se cearta https://m.hotnews.ro/stire/24639309
    16. Azi, si probabil si mâine, n-am chef sa fiu misogin. Vroiam sa zic ceva de un star pop care si-a pierdut simtul umorului

    00
  4. 5. La muulti aaani, pam, param, pam pam! All together now. Sunt curios daca o va sterge din tara, ca puscaria nu face bine la tenul blond. Ca nu cred ca va intra benevol si s-ar putea sa o apuce cheful de marturisiri

    00
  5. 6. Atipind la volan

    00
    • Sau stai supozitor la aspirație și la 100 km/h dacă îți frânează ăla și tu stai lipit de el ajungi automat sub el că nu ai suficient timp de reacție.

      00
  6. 11. intre timp noi facem academii, ne pregatim pt succes.

    00
  7. Se pare că acum criminalul ăla nenorocit e prezentat, de fapt, ca o victimă a abuzurilor de către aleph news și antena 3.

    Nu e superbă empatia și atracția asta a romanilor pentru nenorociți?

    Borfași, interlopi, chiar și criminali în serie, toți cu mii de followeri pe rețelele sociale. Se uită în gura lor când racnesc ceva și zic „ba, ia uite ce dreptate are ăsta”

    Absolut superbă țara asta, nu ne mai facem bine vreodată.

    00
  8. Femeia cu accidentul nu e de la Digi, ca nu aparea la stirile lor atata.

    00
    • Totusi ce dracu o fi cu omerta asta, politia nu spune cum o cheama unde lucreaza soacra cui este, aia de la spital nu scapa nimic, presa de scandal nu da nimic pe surse, pare ca asteapta sa se stinga in uitarea de dupa cele 6,7 zile de la eveniment.

      00
  9. În 2003, soţia agresorului, gestionar la un combinat din oraş, a fost trasă la răspundere pentru furtul unor materiale din titan, oţel şi inox din magazia aflată în responsabilitatea ei.

    În 2009 instanţa a decis că femeia şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile, aşa că apartamentul a devenit în urma unei sentinţe judecătoreşti proprietatea firmei şi a acoperit 3% din prejudiciul creat de furt.
    (oare cat a fost prejudiciul in total? de un apartament acopera doar 3%, probabil evaluat la 30-40k, iese 1 milion de euro sau mai mult?)

    Agresorul are patru condamnări

    Firma care deţine apartamentul spune că l-a ţinut până acum în conservare.

    Suspectul de 68 de ani a fost de profesie mecanic de locomotivă, iar ulterior şofer de tir, însă între timp s-a pensionat. În prezent locuia cu soţia şi soacra, la ţară. Un cunoscut povesteşte un alt episod în care Moroşan a fost agresiv.

    Vecin: “Treceam pe potecă şi a venit cu motocositoarea spre mine şi a zis că mă omoară, că de ce trec pe pământul lui.”

    Moroşan a fost de-a lungul vieţii condamnat de 4 ori, atât în ţara cât şi în Italia: pentru furt, vătămare corporală şi conducere sub influenţa alcoolului.

    info: stirileprotv.ro/stiri/actualitate/cine-este-criminalul-din-onesti-care-i-a-ucis-pe-cei-doi-muncitori-are-patru-condamnari-la-activ.html

    00
    • undeva la 7 tone de titan, cica material strategic. Tanti a mai fost acuzata si în anii 90 de ceva lipsuri la motorina dar atunci a fost achitata. Firma la care lucra se cheama chimcomplex, nu dau link-uri ca intra în moderare, le gasesti pe google. Mi se pare ciudat sa fii bun de plata chiar daca exista riscul sa nu fii tu vinovat, gen vin altii si fura si vina cade pe tine

      00
    • Mi se pare ciudat sa fii bun de plata chiar daca exista riscul sa nu fii tu vinovat, gen vin altii si fura si vina cade pe tine

      tu ești nou în românia?

    • La faze din astea cam da, sunt nou … adica poti sa pui niste oameni simpli si nu prea destepti gestionari peste un depozit cu lucruri valoroase, îl prostesti la acte si reguli, si dupa aia îl întrebi unde si de ce lipseste si îl faci bun de plata … mi se pare un mod de a fura legal si de a da vina pe altul care nu va fi acuzat de furt dar va fi tratat ca un hot

      00
    • Aici se ajunge dacă nu a fost călcat pe cap la timp.
      Unde e Anda, cu armata de like-uri…
      Dacă prostul ăsta își lua la timp niște țeavă peste dinți, poate nu se mai ajungea sa omoare oameni.

      00
    • Nu iau nimanui apararea, insa au mai fost cazuri de „furt” din magazine de bijuterii care s-au lasat cu AN. Deh….cineva trebuia sa scoata niste haur din gestiune.

      00
  10. Mie imi place ca masina intra in fundul tirului, soferul moare, iar tiristului i se deschide dosar penal pentru ucidere din culpa… pentru ca de ce nu.

    00
    • sigur a făcut el ceva, ia să-l chemăm de 2-3 ori la audieri, câte 3-4 ore. ce? Adrian Beleaua e liber și continuă să terorizeze Iașiul? n-avem timp de prostii, domne…

    • Nu terorizeaza nimeni Iasiul, ca nu e bucuresti, în Iasi nu sunt parcangii de exemplu si primesti cu executare la accidente rutiere facute cu viteza

      00
    • Pentru ca asta e legislația de cacao din România. Dacă unul se impedica pe strada, se agata de tine dar totuși se lovește cu capul de asfalt și moare, da, sunt șanse sa ai dosar penal. Probabil NUP (ca nu se știe niciodată…), dar îl vei avea.

      00
  11. 10. Asta mai crede cineva? Cat de prosti ne cred unii?

    00
  12. Nimic despre tov. Iliescu?

    00
  13. 4 iohannis are 6 case

    00
  14. 8. O mică mențiune: nu toată lumea avea pâine, cel puțin nu la discreție, nici calitativ nici cantitativ.
    La mine în oraș (sudul cerealier, c-așa e în tenis) aveam rație de pâine și cartelă. Juma’ de franzelă pe cap de om. Și pt ăștia mai tineri care se nășteau când intram eu la liceu sau la facultate, dacă într-o familie numărul de membri era impar, tanti vânzătoarea tăia pur și simplu pâinea în jumătăți aproximative, cum îi scăpa cuțitul. Aveam noroc, noi eram 4.

    Pzm, cred că minim 5 ani după revoluție am luat doar 2 pâini zilnic, indiferent de nevoi, ne intrase în reflex.

    00
  15. Articolul zilei pe Wikipedia engleza e rasist! Vorbește de „the fiery gypsy Carmen” unde o fi gelu duminica sa depună o plangere?
    https://en.wikipedia.org/wiki/Carmen

    00
  16. Genial scris Coloja, desi …. cum sa uiti de ‘soimii patriei’? Ca sa ajungi pionieri trebuia sa fii soim inainte :P

    Dar … chestia cu nostalgia.

    Nostalgia pentru chestii din trecut nu e legata de ceva obiectiv. „Inainte era mai bine” pentru multi nu e o chestie logica, argumentata ci e legata de sentimentul amintirilor. Si multi isi aduc aminte chestiile in care isi gaseau fericirea in acele vremuri, mai ales tocmai pentru ca atunci trebuia sa muncesti mult ca sa obitii ceva.
    Sa dai peste un Pepsi, era o fericire. Iesitul cu colegii la porumb. Filmul cu Brus Li pe caseta video si aparatul de contrabanda, etc.
    Si eu am nostalgii cu acele vremuri, amintiri frumoase, etc. Aia nu inseamna ca as putea sa traiesc in acele vremuri iar. Duh. Sigur, da, as retrai partile frumoase, evident. Dar asta e momentul in care am avut primul smartphone si am descoperit Google Maps. Nu m-as mai putea adapta la viata de zi cu zi fara, eventual doar cateva momente.
    Si mai sunt si cei pentru care imaginea altor vremuri nu era strict legata de „nu era carne” vs azi poti avea de toate. Da, era greu. Altora le e greu in continuare si in ziua de azi si evident ca cei carora le e greu azi nu pot concepe unele chestii. Cui i-a fost chiar greu in comunism vede altfel lucrurile si chiar nu vad rostul sa explici cuiva „cum era de fapt”. „Cum era de fapt” variaza de la om la om. Unora le-a fost bine atunci si nu s-au adaptat la viata de azi (cum ba, nu poti turna la Securitate ca sa primesc un kil de carne si un pic de Pepsi? ce viata-i asta). Altii, ca mine, isi aduc aminte selectiv lucrurile si nu se focuseaza pe serile de iarna fara caldura, zile intregi fara apa calda sau cand parintii plangeau in pumni ca n-aveau cu ce sa ma hraneasca inafara de doi biscuiti seara si jumatate de cana de ceai (nu mai mult, sa ramana si pe maine).
    Ce fac azi? Netflix, burger si poate o bere artizanala.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube