Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

74 comentarii

  1. Stirea cea mai importanta din ultimele 24h e ca dan diaconescu inaugureaza primul home cinema in blockchain.🤷‍♂️
    #antreprenor

    00
  2. 50% taxa de mostenire? Si eu care credeam ca in Romania sunt taxe si impozite mari.

    00
    • tac-tu a muncit pentru banii ăia, nu tu. zi mersi și de 50% :D

    • A, deci statul are tot dreptul sa ia jumatate din avere, pe langa taxele si impozitele colectate in timp ce se aduna acea avere. Foarte corect :))
      Oricum, daca o iei ca pe o investitie si nu o mostenire, un randament de 100% e foarte bun.

      00
    • again, nu e averea ta, e a ăluia care s-a dus.

    • Chiar nu inteleg de ce ar trebui statul sa suga din bani deja munciti si impozitati.

      00
    • @Zarax: din punctul de vedere al ăluia care a agonisit averea e într-adevăr incorect, dar el fiind un pic mort, problema nu-l mai privește ca să zic așa.

      Din punctul de vedere al progeniturii e vorba de bani nemunciți, singurul merit fiind acela că a fost lansat(ă) din pubipla unuia cu bani.

      Oricum progenitura a avut o grămadă de avantaje de-a lungul vieții pentru că familia a avut bani, iar în plus impozitul pe moștenire nu se aplică decât de la un nivel al avuției încolo.

      Dintre două nedreptăți este mai mică aia care se face răposatului.

      00
    • ce frumos e cand le confisca statu banii la burgheji sa dea ajutoare la popor

      dar sa vezi ce distractie va fi cand va lua statu 50% din casa pe care tu ai muncit sa i-o lasi lu’ ala micu
      cine a prins comunismul stie ca nici nu puteai visa sa stai singur intr-un apartament, camin de nefamilisti scria pe tine, sau daca totusi iti doreai un apartament aveai toate sansele ca statul sa-ti mai bage cu forta un coleg de apartament.

      totul e bine si frumos atata timp cat legea se aplica altora, dar cand ti se va aplica tie atunci incepe jihadul 🤣 #sameoldshiet

      00
    • @wtf: ăia care tocmai au murit nu prea au obiceiul să facă jihad, din niciun motiv, cu atât mai puțin pentru niște taxe. Poate când vine apocalipsa cu zombies.

      00
    • neaorin

      ma gandesc ca prin absurd la un moment dat intr-un viitor indepartat vei avea si tu un fiu.

      iar dupa ce muncesti 40-50 de ani si platesti taxe cam 50% din venit
      la sfarsitul vietii ramai cu o casa de 100.000 euro
      50% e proprietatea statului
      50% e proprietatea fiului (o camera si baia, fara bucatarie care e in cealalta jumatate).

      atat s-a putut.

      00
    • Io zic ca e periculos sa detii 16% din PIB-ul unei tari. De fapt s-a si dovedit ca e periculos, altfel presedintele Coreei nu statea la mititica 2 ani jumate fiindca a incasat vreo 10 milioane de parai de la Samsung in contul fiicei amantei sale. La noi e cu mame si matusi bogate, la ei e cu bastarzi bogati.

      Aia 50% se aplica pentru valori destul de mari, e o forma de a redistribui purcoiul ala de bani strâns de chaeboluri catre populatie. Daca pui alaturi de Samsung, Hyundai si LG, nu mi se pare sanatos ca jumatate din economia ta sa stea in mana a 3 familii.

      In tarile cu taxe pe mostenire mai mici, nu exista vreo familie care sa detina o bucata asa mare din economie (de exemplu, comparativ in SUA, Walmart are vreo 2% din PIB).

      Ganditi-va cam ce putere (pe toate planurile) are o persoana care are 16% din economie.

      00
    • Pe de alta parte, toti banii sunt deja munciti si impozitati, nu? Eu muncesc, iau salariu si platesc impozit, ce imi ramane mie e muncit si impozitat, dar doar atat timp cat sunt la mine in buzunar. Daca vreau sa cumpar ceva, o parte din ei ajung iar la stat, pentru ca statul impoziteaza de fiecare data cand muti banii dintr-o parte in alta.
      Cand ai o firma a ta, platesti impozite pentru banii pe care ii faci. Daca vrei sa ii folosesti in scop personal, bang, impozit pe dividende.
      In felul asta poate parea logic si impozitul pe mostenire. Banii aia isi schimba proprietarul, statul isi ia partea lui din ei.

      00
    • @wtf: După cum ți-am explicat deja, taxele de moștenire încep de la un nivel al avuției încolo, și nu încep direct cu 50% ci cresc progresiv.

      99 la sută din ăia care se scandalizează pe forumuri și bloguri despre taxa de moștenire nu o să fie afectați de ea, pentru că părinții nu o sa le lase o mega-avere.

      PS am doi copii, care o să facă bine să afle singuri care-i valoarea banului muncit, cu suport de la mine pe timpul vieții pentru adăpost, educație și altele.

      00
    • @ Vali.

      Boss, tu chiar crezi ca-i o idee buna sa iei omului speranta ca munceste pentru viitorul copiilor si-l transformi intr-o vita reproducatoare pentru septelul patriei ?
      Adica, real de ce-ai face asta.

      Eu zic sa ducem exercitiul mai departe boss:

      Statul nu mai plateste pensie, sai aiba grija de tine copii pe care i-ai facut, ca sa ai motiv sa adaugi material genetic in contul statului.

      Si ca sa nu-ti vina vreo idee sa debarci materialul reproducator in alt stat, eu as interzice si schimbarea de cetatenie.

      Si sa nu-ti vina vreo idee sa trisezi statul de la portia de boraci, taxa pe celibat si interzicerea avortului?

      Ce zici? Te muti la mine in comuna?

      00
    • habarnam, vezi că spun colegii mai sus cam tot ce aveam eu de spus. gen, că taxarea aia se face pe un anume nivel de venit, nu pe două case și un rav4 din 2019.

    • @Vali „taxarea aia se face pe un anume nivel de venit, nu pe două case și un rav4 din 2019”

      eh, depinde – dacă RAV4 ăla are cutie automată eu sunt pentru taxare cu 100%. Copiii trebuie să învețe mai întâi să simtă o mașină.

      00
    • neaorin

      faptul ca nu te afecteaza pe tine si ca se aplica doar de la un anumit nivel e irelevant.
      insa spune enorm de multe despre tine si anume … esti falit
      niciodata n-o sa ajungi sa acumulezi ceea ce se poate numi „avere” pe care sa o poti lasa copiilor.

      restul sunt baliverne socialiste romanțate.

      00
    • @wtf: faptul că taxa se aplică doar de la un anumit nivel este foarte important, pentru că elimină posibilitatea de care vorbeai tu, să vină statul să ceară jumătate din apartamentul de 3 camere pe care l-am lăsat moștenire copiilor.

      Sunt și oameni care vor plăti 50% pentru averea moștenită de la tata, cum sunt ăștia din articol. Sincer, cred că mai toată lumea ar vrea să facă schimb de locuri cu ei, cu taxă cu tot.

      Ca și în orice speță, detaliile contează. Restul e gargară, așa cum bine ziceai.

      00
    • @ Vali

      Bre, ” De la un nivel in sus” E vag irelevant. Probabil ca in urmatoarele 3 decenii un nene random cu 2 apartamente in bucuresti, O tesla in stare buna si o casa la tara o sa depaseasca milionul de Euro ca „avere”.

      Un milion e mult? Ala din Paris cu aceleasi proprietatia are 5 milioane…E mult? Ala din New York 10 milioane. E mult? Trece de limita?

      Dar valoarea aia e irelevanta pentru ca el nua avut niciodata intentia sa vanda, ci vrea sa doarma cu un acoperis deasupra capului in locul unde s-a nascut el. Drept dealtfel fundamental.
      Casele alea sunt adaposturi nu conturi in banca.

      E ca si cum ai spune ca un vagabond care doarme pe trotuar in Cluj e mai avut decat unul din Ploiesti calculand pe baza celor doi metri patrati pe care-si intind ziarul.

      Ce spun eu e ca unele lucruri nu sunt ok de la nici un nivel incolo. Ca nu stii cand se schimba nivelul ala. E un fel de „N-a fost viol ca i-am bagat doar varful”.

      00
    • @Habarnam: uneori, nivelurile de taxare și impozitare sunt ajustate în funcție de prețuri și de puterea de cumpărare a populației. Revoluționar, știu.

      De exemplu tocmai s-au mărit taxele de parcări în București de șapte ori.

      00
    • care rav 4 ca e leasing operational ;))
      deci 2 case.
      oricum mai bine ca mine. un sfert eu, un sfert nefasta, jumatate banca ;))

      00
    • neaorin

      pe principiul „sa moara capra vecinului” ca eu oricum n-am capra si oricum nu-mi permit o capra.

      socialism de doi lei care a prins la cei fara educatie.
      #shorttermstrategy

      00
    • @wtf: nu că e foarte relevant, dar dacă ai curiozitatea să-mi cauți nickname-ul pe forumul Softpedia, în special pe zona de Piața Valutară și Bursa, s-ar putea să te vindeci de acest complex de a mirosi socialiști peste tot.

      00
    • neaorin

      daca merge ca o rata,
      daca macane ca o rata
      si daca mai are si pene,
      atunci nu poate fi decat … 🦆

      00
    • ..evreu! 😂

      00
    • imi place ca se vorbeste despre astia carora le-a ramas net vreo 10mld (pe langa alte avantaje ) si se da exemplu cu apartamentul de 3 camere din care mai ramai cu 1.5. Sau eventual cu camine de nefamilisti.
      amanuntele gen „bah, procentul e de la o suma in sus” nu lasa apostolii „dar nu e corect”ului

      lasa bre, sa se chinuie si ei sa vada ce greu supravietuiesti pe prafu asta cu doar 10miliarde

      00
    • E VORBA DE PRINCIPIU!!!!

      că așa se face, noi suntem rupți în cur, dar vorbim de cazurile în care vor avea averi.

    • „e vorba de principiu”, bine, doar o parte din principiu, dar e PRINCIPIU!!!!

      00
    • În primul rînd o să-l rog pe zoso să-i împrumute pendularul lui wtf ca să mai taie din comentariul ăla cu apartamentele pe vremea comuniștilor. A doua problemă este cea susținută de zoso cu privire la moștenire. Am aici un fragment dintr-un film american, exterm de intersant, care sper să lamurească de ce averile moștenite nu servesc economia de piață. Ideile aruncate în dialogul de acolo nu -s ale lui Karl Marx sau Friedrich Engels.
      https://www.youtube.com/watch?v=hIdsjNGCGz4

      00
  3. Niciodata nu am inteles logica asta cu taxa imensa pe mostenire. Si da, am vazut comentariul lui Vali ca tac-tu a muncit pentru banii aia si sa zici mersi pentru 50%, dar nici statul nu a fost cot la cot cu tata. Din ce vad pe net sunt tot felul de metode, cea mai frecventa este sa lasi prin testament catre sot/sotie totul sau sa dai totul catre un trust fund care sa plateasca sau sa ofere drept se utilizare mostenitorilor, si asa nu mai platesti taxa aia aberanta.

    00
    • Orice mod prin care poti sa fentezi mizeria asta mi se pare foarte bun.
      Repede, se repede statul nehalit ca gaina la rama, sa inghita si el ceva, ca au aparut din luna banii respectivi si n-au fost deja impozitati deja.

      00
    • Asta e una din diferentele intre noi si ei(coreea de sud). Nenea ala care a murit nu a incercat sa fenteze sistemul, asa cum ar face majoritatea de pe aici.

      00
    • alin, ai dat cu tractorul în baltă. în cazul ăla specific, ăia au fost acuzați anual de corupție și mizerii.

    • Nu stiam asta.

      00
    • Cred ca, daca nu ar fi fost implicati in atatea probleme pe acolo, ar fi incercat sa fenteze si ei. Totodata, eu vorbeam de cat de fair e sa vii, ca stat, sa zici: aaa, in sfarsit ai murit, da-ne alea 10 miliarde din avere, ca nu mai mureai o data! Poate nu inteleg eu, inca, lumea cum trebuie, dar sa iei 50% din avere, ca stat, dupa ce ai luat taxe toata viata aluia care lasa mostenire, e aberant. Sigur, e lege si trebuie respectata si, daca e posibil sa ai metode de a pastra mai mult, legal, sa le aplici.

      00
    • Taxa de mostenire se aplica in functie de valoare.In Canada la deces se adauga valoarea bunurilor la veniturile avute in anul respectiv si se taxeaza ca impozit pe venit.Franta si Marea Britanie au cel mai ridicat nivel al taxei de mostenire din Europa.
      La fel ca la impozitul pe salarii Romania e un paradis fiscal al Europei in ceea ce priveste nivelul taxei de mostenire.

      00
    • Moștenirea este principial o mizerie. Oferă copilului un avantaj nemeritat la start în viața fata de alți copii.

      00
    • @Dan- Logica e ca scârnavul de stat vrea bani nemunciti! Si asa obliga pe mostenitorul unei case simple intr-un oras mare dintr-o tara dezvoltata sa scoata la vanzare casa cand moare tac-su, ca se trezeste dator la fisc cu niste sute de mii de euro! Iar daca mostenirea e in mobiliare, cu atat mai usor- katching! si s-o dus juma din averea unui om care a fost deja impozitat cu 30-40% in timp ce acumula averea aia! Ca asa vrea statu, sa dea la tot felul de clowni pt voturi! Doua feluri de clowni- fara educatie si cu educatie (astia is mai noi- sunt sub forma celor care studiaza cacaturi pana la 40 de ani fara nici un folos- ultimul exemplu peste care am dat e pe grupul de watsapp al gradinitei fiicei, aici in Dublin, a cerut o mama sa ii raspundem la un survey despre tipul de sonerie de la telefon, „cercetare” in PostGrad Research- niste intrebari cretine despre melodii si bipuri si alarme la telefonul mobil- vezi Doamne, asta nu e ceva ce ar putea sa-si intrebe clientii Conex si Dialog, nooo, asta e de master, statul sustine cercetarea!)

      00
    • @Flat, sper că e trolaj.
      Dacă pe restul oamenilor pot să-i înțeleg și chiar să fiu de acord, că nu-i ok taxa pe moștenire, că statul și-a tras deja impozite de taxe pe banii ăia (deși pot fi de acord și cu opinia raportată strict la situația din articol că nu e foarte ok ca o parte importantă din pib/economie să fie în mâna unei persoane/familii), ce zici tu e o dumă cât Casa poporului, Pentagonul și Marele Zid Chinezesc la un loc.

      Pzm, tu ai citit ce-ai scris?! că e nedrept ca un copil să primească moștenirea părinților săi bogați?!
      E nedrept ca un copil să se nască intr-o familie cu minim venituri medii și altul în una de n-au nici după ce bea apă, e nedrept ca un copil să se nască cu un iq de 120 și altul cu unul de 80, e nedrept ca un copil să se nască în România și altul în Franța/Germania/etc. Viața e nedreaptă! Get over it!
      Wtf, e nedrept față de alții să moștenești averea părinților! Și ce ai vrea?! Să ia statul tot?!
      Pt mine e cel puțin duma lunii!

      PS. Sunt nedreptăți care pot fi îndreptate și altele care nu.

      00
  4. La punctul 8 părerea mea este că taxa aia are scopul de a face banii și bunurile să circule, pentru că dacă ai 5 milioane de euro (de ex.) nu te oprește nimeni sa ii dai fiului său nepotului tau 1 milion de euro atunci când trăiești, nu trebuie sa îi lași prin testament – iar cu restul de 4 milioane faci alte investiții, te distrezi, etc., că oricum când mori statul ia jumătate.

    00
  5. 6. Lego e cel mai mare producator de “anvelope” din lume

    00
  6. 6. Tot prea multi chinezi

    00
  7. Taxa pe mostenire este si mai aproape de noi, in tarile nordice. De exemplu in Danemarca difera in functie de calitatea mostenitorului, sotul supravietuitor nu plateste nimic, copiii platesc 15% si daca lasi altcuiva e in jur de 35%. Nu plateste nimeni taxe pentru sume oarecum mici. Zic oarecum mici ca nu exista imobil care sa fie mai ieftin decat limita care daca tin bine minte este in jur de 35.000€.

    00
    • M-ar amuza maxim discutiile daca ar fi si la noi ca in Danemarca taxa pe masina noua (150% peste 26.000 de Euro). Nu mai vorbesc de asigurari si taxa de drum.

      00
    • cel mai amuzant ar fi 1% impozit pe proprietate. cât ai plătit ultimii 3 ani? 200 lei pe an? păi nu poți tati să ceri 200.000€ pe ea, nu așa se face.

    • pa suedia nici nu stiu daca am vreun impozit pe apartament. Platesc lunar o suma destul de mare care implica multe cacaturi, dar tot se duce la 5000e/240k (cu tot cu incalzire, apa si tv )

      00
    • @vali si pe langa impozitul ala minuscul sa mai ai si pretentia sa traiesti intr-un oras civilizat. Faceam un calcul aproximativ, Ilan Laufer avea vreo 7 apartamente (mergand pe logica colegilor de mai sus sunt sigur ca a muncit pt fiecare leu cu care le-a cumparat). sa zicem ca e 100k euro/apartament. Asta inseamna ca ar plati undeva la 497 de euro (350 lei/ap)/an la o avere de 700k euro. E ok nu ? :)))

      00
  8. referitor la punctul 5 eu vin cu o propunere mia radicala asa.

    copiii sunt crescuti exclusiv din alocatia data de stat. nu conteaza ca tu castigi milioane pe zi, copilul creste cu 100 de lei pe luna. si in aia 100 includem mancarea, hainele, jucariile, locuinta, scoala, medicamente etc. TOT.

    TOTI copiii la fel.

    chiaburi peste tot bai baiatule. este aproape victoria proletariatului.

    00
    • radem glumim da pe twitter si pe reddit mandria si viitorul sunt foarte vehementi ca o economie planificata de piata este perfect valabila, sa vezi simulari pe virtutile CAP-urilor si lesini de ras.

      00
    • Nici n-am scapat bine de comunism, il vor înapoi. Sunt curios cine… tot lepre de oameni, ca in 1945? Tot ultimii desculti, ultimii bețivi, ultimele putori vor înapoi comunism?
      Nu sunt bogat, dar decât să las Statului vreun leu cand mor, ii scot de pe unde am și fac focul in sobă cu ei. (presupunând că as avea ghinionul de a nu avea copii)

      00
    • Eeee, si aici vine vorba unui american oarecare (ceva om cu pareri, nu mai retin cine, unde, cand) care, intrebat fiind care e cea mai buna mostenire lasata copiilor in zilele noastre, a raspuns educatia. Adica aduna bani sa plateasca scoli mai scumpe si mai bune pt copii. Rationamentul mergea mai departe, ca nu mai prea poti sa lasi mostenire acumulare materiala, daca nu esti nu stiu ce bogat care are 10 contabili care sa il ajute cu tot felul de tertipuri.

      00
    • si acum rezolvati dihotomia urmatoare.

      cele mai mari probleme ale tarii noastre sunt generate de diversele beizadele care nu au trebuit sa invete nici macar cum sa se semneze cu degetul pentru a ne fi social superioare.
      in acelasi timp taxarea aia nu este aiurea pentru ca, asa cum zice vali, nu a muncit el pentru respectiva avere.

      00
    • Faza e că cele mai multe beizadele au părinții în viață. Nu e nevoie ca unii să moară și să lase moșteniri pt a avea beizadele.
      Este chiar posibil ca moartea părinților să-i trezească, dacă o să vadă cum scad conturile și nu le umple nimeni la loc.

      00
    • @thebblack
      Beizadele exista pt ca au parinti carora li s-a permis sa genereze beizadele de catre un popor care, din diferite cauze ce nu vreau sa le enumar, i-a imputernicit sa le fie social superioare (beizadelele si parintii lor).
      Principiul impozitului pe mostenire, existenta/absenta lui sau procentul mare/mic, este un principiu general valabil, aplicabil tuturor tarilor, bananiere/beizadeliere/normale.

      00
  9. Care-i schema usr-ului? Ca si la iasi au blocat bugetul dupa ce initial cazusera de acord.

    00
    • S-a umflat fasolea în ei. Au dat-o de gard cu gestiunea crizei Voiculescu și acum dau din coate, să recupereze față. Să fie cu noroc!

      00
    • Schema e micimea caracterelor care iau decizii in partide. La Bucuresti au iesit vorbe (nu pot sa confirm ca nu-s membru) cum ca cine voteaza pentru bugetul lui Nicusor va fi dat afara din USR+ . Miza ar fi ca viceprimarul de la USR+ sa aiba drept de semnatura. Actualmente Nicusor i-a dat doar drept de supervizare pe chestii existente. Ma rog birocratie. Ideea e ca bataia e sa aiba acces la impartitul banilor pixul viceprimarului.

      00
    • Eu nu cred in lupta asta „anti sistem” de principiu.
      Nu ma poti face pe mine sa cred ca: Voiculescu (baiat de bani gata), ghinea (ong-ist si semi-bugetar toata viata cu proiecte pe banda rulanta), Ciolos (bugetar de lux), Barna si Paslaru (consultanti) se bat cu sistemul.

      EI SUNT SISTEMUL, cine era anti sistem si a deranjat a fost linistit rapid? Dan Diaconescu, Becali, acum e soso.
      Aia veneau din afara sistemului: vanzator de ziare si combinator, cioban.

      Asa ca daca tai din start platforma „antisistem” ce ramane? Inca am incredere in indivizi din USR, da nu in platforma si partid.

      00
  10. 3. Incidentele cu pierderea containerelor in mare sunt rare.

    In articol e inserata o opinie, nu un adevar-comandantii navelor nu altereaza cursul pentru a economisi combustibil si timp, preferand sa intre in furtuni. In 20 de ani de marinarie nu am intalnit comandant care sa intre voluntar in furtuna. In primul rand ca e vorba de viata lui, apoi a membrilor echipajului. La nava prioritatea e asta:1.oamenii 2. nava 3. marfa.

    Am fost in situatii cand furtuna se deplasa cu viteze mult mai mari decat nava, iar in cazul asta nu poti decat sa faci tot posibilul sa tii oamenii si nava in siguranta. Cateodata marfa trebuie eliberata(data la gârlă), pentru a diminua efectul de velă. Mai bine ne salvam noi decat obiectele lui x sau y, chit ca traim de pe urma comertului facut de x si y. Pt ca e vorba de viata noastra, nu de obiecte. Mai bine sa planga x ca nu i-au fost aduse obiectele, decat sa ne planga cei dragi ca suntem hrana la pesti.

    Ma distreaza ca articolul prezinta cazurile de One si MOL, dar are o poza cu o nava Maersk. La Maersk a fost un caz-Maersk Eindhoven, iar furtuna in timpul careia s-a intamplat accidentul a fost infernala.

    Pentru aflarea cauzelor incidentelor de acest fel-cauti pe net pavilionul navei, apoi intri pe siteul autoritatii maritime a statului respectiv si acolo au o sectiune despre accidente/incidente-rapoartele dureaza ceva timp pana sunt publicate, dar legea IMO le impune sa le publice, nu se pot fofila f usor.

    00
    • Stupid question here :D : containerele alea sunt recuperate intr-un final nu ? sau ajung pe fundul oceanului si aia e ?

      00
    • o stii pe aia cu „mănâncă pește, că conține fier”? de unde crezi că vine fierul ăla? lucrează peștele în mină?

    • @N
      Problema cea mai mare nu e ca se duc la fund, ci ca plutesc ampulea ( sau sunt submerse) si mai da cate un fraier cu barca sau cu elicea in ele.

      00
    • @N-depinde de ce fel de marfa au inauntru si cat de airtight au garniturile usilor. Unele plutesc si ajung la uscat-acum cativa ani o nava-MSC Napoli- a esuat pe coasta engleza si a umplut plaja cu chestii, unele misto-motoare bmw. Alte containere se duc direct la fund. E chestie de fizica primara si starea containerului.

      Acum doi ani, la Limassol, un operator de macara a ratat o manevra si un container plin cu ulei alimentar uzat s-a lovit de structura navei si tona de ulei s-a varsat pe punte si in magazie. Doua zile puntea a mirosit a fast food pana am reusit sa curatam tot.

      @Vali-:))))) cateodata chiar aruncam fier vechi in mare-e legal. Inca. Numai sa fie fier curatat de combustibil, substante chimice , vopsea etc.
      Acum o luna am incercat sa fac troc in Mombasa cu 300 de kg de fier vechi pt peste proaspat, fructe de mare, legume proaspete. A zis africanul ca el vrea doar bronz…s-au dat dracu’ si astia…

      00
    • @Silviu, dacă tot ești în domeniu, marfa aia nu e asigurată?

      00
  11. Apropo de taxe, vorbeam cu un olandez despre taxele pe venit, si ii spuneam parerea mea despre un 54% ca fiind destul de mare, avand in vedere ca eu fac munca si imi vine greu sa dau mai mult de jumate din ea. De ex daca faci un milion, sa dai 500mii la stat cam doare. El zice, aa, pai as fi fericit sa dau 500mii taxe, inseamna ca am facut 1 milion. (inca nu pot sa ma obisnuiesc cu conceptul)
    BTW, taxa pe mostenire in Belgia e ceva gen 25% daca lasi la copii, 50% daca lasi la rude de gradul 2, si vreo 75% daca lasi la cineva ca re nu e din familie. (din auzite, inca nu sunt in situatia de a lasa mostenire ;) ).

    00
    • Dacă ai pornit viața de la un anumit nivel nu prea înțelegi importanța banilor fiindcă n-ai trebuit să te zbați vreodată pentru ceva așa că te doar in cur de taxe că deja ai casă, mașină și trust fund asigurate de mami și tati.

      Tot ce mai rămâne de făcut e să devii neo-comunist în lux capitalist, pretinzând că lupți pt. populația asuprită pe care tocmai ai gentrificat-o la marginea orașului.

      00
    • Nu sint procente fixe,dar taxa e in functie de gradul de rudenie.Si in Franta la fel.

      00
  12. Bag samă ca au intrat maririle de salariu blocate anul trecut de ati inceput sa va scandalizati pe tema taxei de moștenire.
    Nu vreau sa destram iluzii, dar daca ati fi afectati de taxa asta, v-ar citi altcineva articolele de pe bloguri, in timp de prepara un cuba libre pe buza infinity pool-ului din incinta vilei de neam prost facuta din afaceri destepte cu statul.

    00
  13. Coreea e un pic diferită și îi înțeleg cu taxa pe moștenire, și am să explic de ce.

    Imaginează-ți că vrei să începi o afacere, pui la punct un plan de afaceri, mergi cu el la o instituție a statului, și statul ăla îți dă banul cash ca să-ți faci afacerea. Pe măsură ce te dezvolți, ți se tot dă și dă, cu condiția să mergi în direcția care cere statul. Adică dacă statul cere tancuri, trebuie să le produci. Profitul e al tău, iar dacă ai pierderi, vine statul să te salveze de câte ori e nevoie pentru că locuri de muncă și stabilitate economică.

    Ei, nu sună un pic altfel? Nu e ca și cum eu cu mânuțele mele mi-am rupt spatele să adun 10k euro și am pornit o afacere din care statul vrea 50%. E vorba de eu cu mânuțele mele am mers la stat care mi-a dat ăia 10k direct sau ca împrumut cu dobândă foarte joasă și garantat de stat.

    Deci practic toate aceste imperii au explodat 100% pe banii plătitorilor de taxe. Nu e stil american sau român unde da, o taxă pe moștenire e total absurdă din moment ce statul ți-a dat zero USD să pornești afacerea și nici n-a garantat împrumuturi pentru tine, tu ți-ai riscat casa sau ce-ai avut.

    https://www.youtube.com/watch?v=jRzysFhyZ8Y

    Deci nu e așa alb-negru treaba, e mult mai gri și discutabilă decât pare. Ăsta e miracolul economiei coreene, statul a venit cu banul și a lăsat oamenii să-i gestioneze.

    Chinezii au copiat de aici de fapt sistemul.

    00
  14. „Ministrul Transporturilor: Execuție bugetară record pe fonduri europene. Creștere de 135% față de 2019”

    you go girl!

    00
  15. 100% clar blocurile facute anaponda, cu batai de cap pe puz-uri si pug-uri, are legatura cu primariile si consiliile.
    Pur si simplu, nimanui din tara, nu le pasa. Ghetoitizare intentionata.

    https://www.facebook.com/adrian.pana.7/posts/5505437149526885

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube